Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jale

#351 Re: Škoda all about

Post by jale »

mire - ložač wrote:Pošto ne mogu da nađem na drugom mjestu ništa, onda vako....

Gledam neku Oktaviu SDI (1.9 - valjda nema slabije) pa zanimaju iskustva, jer sam se naslušao svašta, te ne vuče, te preslab motor, isl...

Molio bi ako je neko vozi ili vozio/la da mi malo približi ovo auto, Hvala !!!

Može obaviti sve osim naglih jurcanja i nesigurnih preticanja! A potrošnja je minimalna.
530i

#352 Re: Škoda all about

Post by 530i »

Motor jeste slab, i na golfovima 4 sdi je znao mjenjač da rikne...što vjerovanto važi i za oktaviju. Ostalo klasika, pomal auto, nije šampion udobnosti, ogroman gepek...a potrošiti može samo više od TDI-a, nikako manje.
milojicabrzi

#353 Re: Škoda all about

Post by milojicabrzi »

Motor SDI ima cca 67 KS i kao sto prethodnik rece, solidan je za obiteljsku namjenu, bez naglih jurcanja i preticanja...

Da taj motor ne moze nositi to auto, inzinjeri u Skodi koji se bave konstrukcijom i ne spavaju nocima, ne bi ni stavili taj motor u Skodu Oktaviju.

Taj auto je na nosivoj bazi golfa 4 i ima identican podstroj, samo je veci gepek i malo je robusnija. Isti motor nosi i golfove 4 karavane, bez problema, koji su tezinom tu negdje sa Oktavijom.

Trosi otprilike kao TDI, a imas tu srecu da ne moras osluskivati jel' prozvizdala turbina i hoce li zamjena biti 1500 ili 2000 KM. Motori bez vecih problema prelaze 400 000 KM, do prvih mijenjanja karika i osvjezenja...

U sustini, znas za sto ti auto treba, pa ti odluci :)
goran16v

#354 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

mire - ložač wrote:Pošto ne mogu da nađem na drugom mjestu ništa, onda vako....

Gledam neku Oktaviu SDI (1.9 - valjda nema slabije) pa zanimaju iskustva, jer sam se naslušao svašta, te ne vuče, te preslab motor, isl...

Molio bi ako je neko vozi ili vozio/la da mi malo približi ovo auto, Hvala !!!
Jedan poznanik kupio za firmu 2001. godine novu Octaviu 1,9 SDI Classic (gola k'o pistolj, nema cak ni Airbag, o klimi itd da ne govorimo), auto presao 450k km i jos se kotrlja...
Adoxxx

#355 Re: Škoda all about

Post by Adoxxx »

mayab wrote:Image

Zeleni čep!

Trazio ovaj cep i nikako da ga nadjem :/ kod mene je mk1 1.9 tdi 2002 godiste
ElRe

#356 Re: Škoda all about

Post by ElRe »

Image

Rapid HB

VW je Skodinim dizajnerima bas povukao rucnu
Optimist

#357 Re: Škoda all about

Post by Optimist »

Rapid(no) ce unazaditi Fabiu ako bude ovako izgledala.
Adoxxx

#358 Re: Škoda all about

Post by Adoxxx »

Kako na boardu da nastimam da vidim potrosnju goriva? fabia mk1
goran16v

#359 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Adoxxx wrote:Kako na boardu da nastimam da vidim potrosnju goriva? fabia mk1
Ako imas tu opciju, a trebao bi, na desnoj rucici tj na rucici brisaca na boku imas prekidac/ce i pritiskanjem prema gore ili prema dolje mijenjas prikaz na desnom displeju (na kojem je kilometraza) tako imas: ukupna kiloemtraza, kilometraza od reseta, trenutna potrosnja, prosjecna potrosnja, doseg sa raspolozivim gorivom i sve to u rezimu 1 i 2. Rezim 1 pokazuje parametre od zadnje duze pauze, a rezim 2 pokazuje stalne parametre od zadnjeg reseta. Rezime 1 i 2 mijenjas kratkim pritiskom na dugme s donje strane iste rucice. Duzim pritiskom resetujes podatke za rezim koji je trenutno aktiviran.
mentalist

#360 Re: Škoda all about

Post by mentalist »

trebao bi mi savjet, imam fiat punto mk1 1.1+ plin, a dobijam ponudu za fabiju 1.9 sdi 47kw sa mojom doplatom od 4500 KM
punto je 99 a fabija 2001
primjerak je u dosta dobrom i očuvanom stanju bez nekih vidljivih oštećenja, sa dosta opreme(comfortline oprema)
nisam vozio na dijagnostiku(što vjerujem da se nebi ni složili), ali na uho nije loš zvuk.
pa bih molio mišljenje za i protiv i isplativost doplate
Adoxxx

#361 Re: Škoda all about

Post by Adoxxx »

mentalist wrote:trebao bi mi savjet, imam fiat punto mk1 1.1+ plin, a dobijam ponudu za fabiju 1.9 sdi 47kw sa mojom doplatom od 4500 KM
primjerak je u dosta dobrom i očuvanom stanju bez nekih vidljivih oštećenja, sa dosta opreme(comfortline oprema)
nisam vozio na dijagnostiku(što vjerujem da se nebi ni složili), ali na uho nije loš zvuk.
Ako ikako mozes zaganjaj kakvog tdi-a, dosta je bolji, a skuplji jedno 500 do 1000 KM.Za nasa brdasca ti je slab taj sdi, da ne spominjem preticanja itd, a to da se ne slazu da ga odvedes u servis, to ti je prvi znak da nesto ne stima sa vozilom
pajero

#362 Re: Škoda all about

Post by pajero »

Iskreno tesko je govoriti oko doplate jer ja ne znam koja je sada cijena tvog Punta. I on je benzin zar ne?

Koliko je presla Fabia? Ima li klimu? Te Fabie se krecu od 6000-8000KM. Sto se tice motora tu nemas mnogo da brines. Nema se sta pokvariti kod tog SDI-a. A potrosnja smjesna. Jedino moze da bude mana ako volis malo "jurcati" i neko veliko prestizanje...onda je to slab motor. Ako nisi ta tipa vozaca sa ovim motorom sto kazu do penzije. U svakom slucaju sretno.
mentalist

#363 Re: Škoda all about

Post by mentalist »

Adoxxx wrote:
mentalist wrote:trebao bi mi savjet, imam fiat punto mk1 1.1+ plin, a dobijam ponudu za fabiju 1.9 sdi 47kw sa mojom doplatom od 4500 KM
Ako ikako mozes zaganjaj kakvog tdi-a, dosta je bolji, a skuplji jedno 500 do 1000 KM.Za nasa brdasca ti je slab taj sdi, da ne spominjem preticanja itd, a to da se ne slazu da ga odvedes u servis, to ti je prvi znak da nesto ne stima sa vozilom
igra dosta ograničenje sa lovom, a nisam, doduše, ni pitao da ga odvezem na servis
mentalist

#364 Re: Škoda all about

Post by mentalist »

pajero wrote:Iskreno tesko je govoriti oko doplate jer ja ne znam koja je sada cijena tvog Punta. I on je benzin zar ne?

Koliko je presla Fabia? Ima li klimu? Te Fabie se krecu od 6000-8000KM. Sto se tice motora tu nemas mnogo da brines. Nema se sta pokvariti kod tog SDI-a. A potrosnja smjesna. Jedino moze da bude mana ako volis malo "jurcati" i neko veliko prestizanje...onda je to slab motor. Ako nisi ta tipa vozaca sa ovim motorom sto kazu do penzije. U svakom slucaju sretno.
ne igra mi ulogu preticanja i jurcanja, više sam za solidnu vožnju. a slične uslove mi je pružao i punto
punto kao punto, dobar je bio dok je služio. sad vrijeme za zamjenu. prešao je solidno kod mene, a posjedujem plin od kako sam ga kupio(6god) pa je počeo trošiti i ulje, ventilator hladnjaka počeo blokirati i još masu stvari. Morao bih uložiti barem 1500 da ga dovedem u red
Adoxxx

#365 Re: Škoda all about

Post by Adoxxx »

mentalist wrote:
pajero wrote:Iskreno tesko je govoriti oko doplate jer ja ne znam koja je sada cijena tvog Punta. I on je benzin zar ne?

ne igra mi ulogu preticanja i jurcanja, više sam za solidnu vožnju. a slične uslove mi je pružao i punto
punto kao punto, dobar je bio dok je služio. sad vrijeme za zamjenu. prešao je solidno kod mene, a posjedujem plin od kako sam ga kupio(6god) pa je počeo trošiti i ulje, ventilator hladnjaka počeo blokirati i još masu stvari. Morao bih uložiti barem 1500 da ga dovedem u red
za koliko bi mogao prodati tog punta? fabie sdi ti ne idu preko 7 hiljada, za 7 mozes naci sa elegance opremom u dosta finom stanju, imas ih u kiseljaku milion, ja sam svog tdia 2002 godiste platio 8 hiljada ali sa godinom registracije, u odlicnom stanju auto, kupio ga prije jedno 5 mj
mentalist

#366 Re: Škoda all about

Post by mentalist »

Adoxxx wrote:
mentalist wrote:

za koliko bi mogao prodati tog punta? fabie sdi ti ne idu preko 7 hiljada, za 7 mozes naci sa elegance opremom u dosta finom stanju, imas ih u kiseljaku milion, ja sam svog tdia 2002 godiste platio 8 hiljada ali sa godinom registracije, u odlicnom stanju auto, kupio ga prije jedno 5 mj
realno, ništa više od 2500 - 2800 KM jer ističe registracija u NOV a fabija je reg polovinom 6 mjeseca
ja bih njega prodao i prodajem ga, ali što čifuta neće niko :-) :mrgreen: zato mi se i ide na varijantu zamjene, a da što manje doplatim
prije par dana išao da mijenjam za G astru karavanku, i lik mi traži 5000 doplate. pitam ga koliko računaš moje vozilo, kaže 2000- 2200. i šta reći......
osim toga kome god ponudim, prvo pitanje ima li klimu
Adoxxx

#367 Re: Škoda all about

Post by Adoxxx »

realno, ništa više od 2500 - 2800 KM jer ističe registracija u NOV a fabija je reg polovinom 6 mjeseca
ja bih njega prodao i prodajem ga, ali što čifuta neće niko :-) :mrgreen: zato mi se i ide na varijantu zamjene, a da što manje doplatim
prije par dana išao da mijenjam za G astru karavanku, i lik mi traži 5000 doplate. pitam ga koliko računaš moje vozilo, kaže 2000- 2200. i šta reći......
osim toga kome god ponudim, prvo pitanje ima li klimu
vidi ako se moze koja stoja spustiti dole, onda bi to bilo nivou cijene fabie mk1 sa comfort opremom, inace ta comfort oprema nema klimu koliko se ja sjecam.Ako se budete dogovorili obavezno u servis vozi, ako se bude protivio, onda vjerovatno nesto ne stima sa vozilom.
mentalist

#368 Re: Škoda all about

Post by mentalist »

Adoxxx wrote: vidi ako se moze koja stoja spustiti dole, onda bi to bilo nivou cijene fabie mk1 sa comfort opremom, inace ta comfort oprema nema klimu koliko se ja sjecam.Ako se budete dogovorili obavezno u servis vozi, ako se bude protivio, onda vjerovatno nesto ne stima sa vozilom.
ima manuelnu klimu, prednje el podizače, daljinsko, abs, parking senzori(ne zezam), muzika, polukoža( rubovi sjedišta koža u sredini tkanina) el retrovizori itd
i ja sam mislio koju stoju ići dole ako bude pristao
ahmedkadic

#369 Re: Škoda all about

Post by ahmedkadic »

Koji je promjer šerafa na Škodi Octaviji 2007. godišta? Tražio sam na internetu negdje piše 5x100 negdje 5x112 i svašta drugo pa me to malo zbunjuje :?

Image
Bakir1

#370 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

112
Deadwalkz0rz

#371 Re: Škoda all about

Post by Deadwalkz0rz »

Kakve su Felicie 1.3 2001 godiste, jaran mi konta uzet pa da pitam
technoGeek

#372 Re: Škoda all about

Post by technoGeek »

Nikakve... taj motor nije nikako stedljiv, bolje ce proci s kakvim Puntom nego s tom feliciom :thumbup:
sabanss

#373 Re: Škoda all about

Post by sabanss »

Deadwalkz0rz wrote:Kakve su Felicie 1.3 2001 godiste, jaran mi konta uzet pa da pitam
Dobre za plina
veliki dasa

#374 Re: Škoda all about

Post by veliki dasa »

ElRe wrote:Image

Rapid HB

VW je Skodinim dizajnerima bas povukao rucnu
ima liniju Pola, što je lijepo, iako zadnji svjetlosni sklop nije tako lijep kao kod Pola

Image

Image

iako je činjenica da je studija VISION bila mnogo ljepša, ali svjestan je fau-wau d bi to bila opasna konkurencija golfu

Image
Nazif_Gljiva

#375 Re: Škoda all about

Post by Nazif_Gljiva »

Koje ulje u Octaviu II? Sipano je Shell-ovo, 5w40, ne pise tacno koje... Jal Helix, jal Helix ultra...
Post Reply