Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
kamen spoticanja

#351 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by kamen spoticanja »

bijela wrote:@kamen spoticanja - je li to bila hutba samo imama kod kojeg si bio ili je došla "odozgo" da se pročita u svakoj džamiji?

i ja sam primjetila da turabija od isntitucija podržavaju samo državne (još uvijek mi se čini SF da mu je mujezinović uručio nagradu).
nisam siguran ali mislim da je hudba bila poludirigovanog tipa :)
raspitam se pa javim :)
no ovo i jeste najzanimljivije u svoj prici...svi se kunu u sekularni sistem,napadaju IZ gdje god im se ukaze ili ne ukaze prilika a kad dodjemo do ovakvih stvari onda se kao gnusaju "sramotne sutnje IZ o torabiju"...kao da su zagovornici serijata a ne sekularne drzave...a SDP-ov nacelnik aferima desavanja i potpisom i klimanjem,puni opstinski budjet od parkinga i hotelskog smjestaja(kazu nema mjesta u hotelima sarajeva ni za lijeka)...hilmo selimovic (jest onaj SDP-ov)uzima milione na flasiranoj vodi iz slavine,SDA premijer dijeli plakete :shock: i krpi torabijevom medijskom hampom los izborni rezultat,
al jok IZ je kriva :-) hipokrizija par excelence
ultima_palabra

#352 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by ultima_palabra »

kamen spoticanja wrote:ko je pozvao istog na obiljezavanje 50 godina stomatoloskog fakulteta zajedno s najeminentnijim strucnjacima iz stomatoloske struke (kako smo se samo obrukali nemate pojma
:shock:
kamen spoticanja wrote:nisam siguran ali mislim da je hudba bila poludirigovanog tipa :)
no ovo i jeste najzanimljivije u svoj prici...svi se kunu u sekularni sistem,napadaju IZ gdje god im se ukaze ili ne ukaze prilika a kad dodjemo do ovakvih stvari onda se kao gnusaju "sramotne sutnje IZ o torabiju"...kao da su zagovornici serijata a ne sekularne drzave...a SDP-ov nacelnik aferima desavanja i potpisom i klimanjem,puni opstinski budjet od parkinga i hotelskog smjestaja(kazu nema mjesta u hotelima sarajeva ni za lijeka)...hilmo selimovic (jest onaj SDP-ov)uzima milione na flasiranoj vodi iz slavine,SDA premijer dijeli plakete :shock: i krpi torabijevom medijskom hampom los izborni rezultat,
U mojoj mijadža nije bila takva hutba :-D
Pa slažem se, IZ se izjasnila, pa makar i kasno... državni organi ili podlo šute ili se provaljuju kao Mujezinović :roll:
A Hilmo nije SDP-ov... on je sam svoj ;-)
JThomas

#353 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by JThomas »

postavljač teme je vjernik i mislim da je mislio čisto na upućivanje vjernika da to što torabi radi i nije (kako on smatra) baš po islamu, a ne sad da zabrani ili utiče na državu...i valjda je zato i tema na pdf religija.

elem, država se u torabijevom slučaju javno provaljuje i šikanira radi sitne (na nivou države) love. i IZ tu ne može ništa.
glade

#354 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by glade »

ne razumijem zasto bi se nekome zabranjivalo ili osudjivalo ovako nesto?

isto kao sto ljudi vjeruju u boga, vjeruju neki i da im ovaj moze pomoci... ne znam kakve veze to ima sa iz?

p.s. niti branim iz niti torabija... prosto me boli briga za obje strane
theTruePath

#355 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by theTruePath »

glade wrote:ne razumijem zasto bi se nekome zabranjivalo ili osudjivalo ovako nesto?

isto kao sto ljudi vjeruju u boga, vjeruju neki i da im ovaj moze pomoci... ne znam kakve veze to ima sa iz?

p.s. niti branim iz niti torabija... prosto me boli briga za obje strane

ima jer vecina unutar IZ vjeruje Torabiju,pa povode i mase
BHF_Manijak

#356 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by BHF_Manijak »

kamen spoticanja wrote:
ultima_palabra wrote:
GAU 8 wrote:Pa dobro ljudi, ako je svaki dan 15000 ljudi kod torabija, to onda znaci da ga je od pocetka "gostovanja" posjetilo bar 100000 razlicitih ljudi.

Ima li bar 10 njih da moze dokumentovano i objektivno svjedociti kako im je pomogao?
Niko se nije dosjetio dovesti ga u pitanje?
Ma kakvo to... vidiš da je u pitanju "drži vodu dok majstori odu" :-) Svi su u talu nekom i niko se ne buni... tek kad ode Torabi, počeće se otkrivati neke stvari.
dobro poentiranje...dakle najboje pitanje je sljedece...ko je nacelnik koji je dozvolio cirkus u zetri ,ko uzima najvise novca od torabijevih aktivnosti(da,da sarajevska pivara :wink: ),ko je pozvao istog na obiljezavanje 50 godina stomatoloskog fakulteta zajedno s najeminentnijim strucnjacima iz stomatoloske struke (kako smo se samo obrukali nemate pojma :-) )i takva slicna pitanja :wink:
btw IZ je danas iscjepala doticnog gospodina po savovima na dzuma namazu...al iscjepala...
hudba je zavrsila hadisom koji prenosi Ebu Davud u svom sunenu koji je sahih u kome Poslanik a.s. kazao "ko bude tvrdio da nesto prima s nebeskih tijela znajte da se radi o sihiru" (parafraziram hadis) :wink:
Prosvijetli nas... :mrgreen:
bijela

#357 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by bijela »

theTruePath wrote: ima jer vecina unutar IZ vjeruje Torabiju,pa povode i mase
većina vjerskih službenika, hodža, vjeruje i nagovara ljude da idu turabiju? :-)
kamen spoticanja

#358 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

BHF_Manijak wrote:
kamen spoticanja wrote:
ultima_palabra wrote: Ma kakvo to... vidiš da je u pitanju "drži vodu dok majstori odu" :-) Svi su u talu nekom i niko se ne buni... tek kad ode Torabi, počeće se otkrivati neke stvari.
dobro poentiranje...dakle najboje pitanje je sljedece...ko je nacelnik koji je dozvolio cirkus u zetri ,ko uzima najvise novca od torabijevih aktivnosti(da,da sarajevska pivara :wink: ),ko je pozvao istog na obiljezavanje 50 godina stomatoloskog fakulteta zajedno s najeminentnijim strucnjacima iz stomatoloske struke (kako smo se samo obrukali nemate pojma :-) )i takva slicna pitanja :wink:
btw IZ je danas iscjepala doticnog gospodina po savovima na dzuma namazu...al iscjepala...
hudba je zavrsila hadisom koji prenosi Ebu Davud u svom sunenu koji je sahih u kome Poslanik a.s. kazao "ko bude tvrdio da nesto prima s nebeskih tijela znajte da se radi o sihiru" (parafraziram hadis) :wink:
Prosvijetli nas... :mrgreen:
ma vjeruj da ne zelis da znas...doduse mujezinovicev biser je nenadmasiv ali i ovi s stomatoloskog fakulteta su odradili posao da ti pamet stane... :-)
prosli petak i subotu slavilo se 50 godina od osnivanja stomatoloskog fakulteta u sarajevu i bila vecera s eminencijama iz stomatoloske struke(dakle likovi koji su izmislili zube u svakom obliku :wink: )i medju zvanicama torabi i onaj mu prevodilac :roll:
i navalili doktori,strucnjaci da se slikavaju s istim...pola sale se snebdiva a pola se ponasa ko da je licno john lenon dosao na veceru...cirkus...
sta su iz svega shvatile strane ekselencije stomatoloskog posla ne smijem ni mislit :(
BHF_Manijak

#359 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by BHF_Manijak »

Pomislili su da sse radi o najvecem stomatologu svih vremena ciji se identite krije radi njeove sigurnosti! :lol: :mrgreen: Ma nasa posla ba, papanski mentalitet pa hajd... :zzzz:
bijela

#360 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by bijela »

otvaram temu "sramotna šutnja stomatologa o Turabiju" :oops:
kamen spoticanja

#361 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

ultima_palabra wrote:
kamen spoticanja wrote:ko je pozvao istog na obiljezavanje 50 godina stomatoloskog fakulteta zajedno s najeminentnijim strucnjacima iz stomatoloske struke (kako smo se samo obrukali nemate pojma
:shock:
kamen spoticanja wrote:nisam siguran ali mislim da je hudba bila poludirigovanog tipa :)
U mojoj mijadža nije bila takva hutba :-D
Pa slažem se, IZ se izjasnila, pa makar i kasno... državni organi ili podlo šute ili se provaljuju kao Mujezinović :roll:
A Hilmo nije SDP-ov... on je sam svoj ;-)
tako ne govori SDP-ova kampanja :wink: mada da ne bude zabune ne pletem ja po SDP-u zbog SDP vec zbog crvenila ovog foruma...a inace isto mi se gade sve politicke opcije u drzavi :wink:
kamen spoticanja

#362 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

bijela wrote:otvaram temu "sramotna šutnja stomatologa o Turabiju" :oops:
:lol:
samo idi na pdf zdravlje :D
ali vjeruj, ne bi vjerovala sta doktori rade...ja se uopste vise ne cudim "slabije pismenim" :roll:
kamen spoticanja

#363 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

BHF_Manijak wrote:Pomislili su da sse radi o najvecem stomatologu svih vremena ciji se identite krije radi njeove sigurnosti! :lol: :mrgreen: Ma nasa posla ba, papanski mentalitet pa hajd... :zzzz:
sreca pa se nije zadao da prepipa vrle doktorke onako kako on prepipava...e sto bi onda bilo veselo :-)
bijela

#364 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by bijela »

:lol:
Brus Lee

#365 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by Brus Lee »

bijela wrote:@kamen spoticanja - je li to bila hutba samo imama kod kojeg si bio ili je došla "odozgo" da se pročita u svakoj džamiji?

i ja sam primjetila da turabija od isntitucija podržavaju samo državne (još uvijek mi se čini SF da mu je mujezinović uručio nagradu).
Nazalost nije SF. :sad:
ultima_palabra

#366 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by ultima_palabra »

kamen spoticanja wrote:tako ne govori SDP-ova kampanja :wink: mada da ne bude zabune ne pletem ja po SDP-u zbog SDP vec zbog crvenila ovog foruma...a inace isto mi se gade sve politicke opcije u drzavi :wink:
Pa vala u predizbornoj kampanji u Oslobođenju su više prostora imale i SBiH i SDA nego SDP... al nije tema...
Nego, hoće li biti stegovnih mjera prema Torabijevim fanovima unutar IZ? 8-)
Haris.ba

#367 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by Haris.ba »

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 5208528949

Ofanziva je počela. Samo nije iz okvira IZ.
:D
ragib

#368 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by ragib »

Katarska televizija Al Jazeera je kao i obično ugostila Dr. Jusufa el Karadawija koji je odgovarao direktno na pitanja gledaoca. Za nas najzanimljiviji dio je bio onaj gdje je Dr. Safet Halilović postavio pitanje Karadawiju u vezi "isjelitelja" Mekkia Torabija. Više saznajte iz ovog video snimka.
thepatriot

#369 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by thepatriot »

ragib wrote:Katarska televizija Al Jazeera je kao i obično ugostila Dr. Jusufa el Karadawija koji je odgovarao direktno na pitanja gledaoca. Za nas najzanimljiviji dio je bio onaj gdje je Dr. Safet Halilović postavio pitanje Karadawiju u vezi "isjelitelja" Mekkia Torabija. Više saznajte iz ovog video snimka.

objasnio, pametnom dosta :thumbup:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#370 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by WipeOut »

Ovo treba i napisati :D (za svaki slucaj)...

Šejh El-Kardavi: ".... Uglavnom, ono na što bi upozorio našu braću i sestre u prijateljskoj i dragoj Bosni, jeste da moraju biti oprezni spram ovakvih pojava. Musliman treba da bude svjestan i oprezan. Da razumije svoju vjeru i svijet oko sebe. Da ne uzima svaku stvar ''zdravo za gotovo''. Gdje ti je razum, gdje ti je znanje, gdje ti je vjera? Ja bezrezervno odbijam ovakav način liječenja, te upozoravam svoju braću i sestre, muslimane i muslimanke u Bosni od takvih obmana koje nemaju ni vjersku ni naučnu osnovu."
theTruePath

#371 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by theTruePath »

ragib wrote:Katarska televizija Al Jazeera je kao i obično ugostila Dr. Jusufa el Karadawija koji je odgovarao direktno na pitanja gledaoca. Za nas najzanimljiviji dio je bio onaj gdje je Dr. Safet Halilović postavio pitanje Karadawiju u vezi "isjelitelja" Mekkia Torabija. Više saznajte iz ovog video snimka.

pametnom dosta
nijavic

#372 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by nijavic »

Balada o mekiju torabiju :D :D :D

Code: Select all

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=com_content&view=article&id=5112:balada-o-mekkiju-turabiju&catid=58:aktuelno
adresar

#373 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by adresar »

ovo je čudo :-)

Balada o Mekkiju Turabiju

Čudan insan iz Maroka stiže,
C'jelu Bosnu on na noge diže,
Musafir naš, Mekki je Turabi,
Energiju s pet planeta rabi,
Filaju ga bića čudnovata,
Visoka su šezdeset cenata,
Dom je njihov daleka planeta,
Daleko su od pojavnog sv'jeta,
Mekkija su bića odabrala
Da bi preko njega djelovala
I od boli l'ječila Zemljane
Vidala im svakojake rane
Bića valjda na kornjače liče
Tragi-koma Mekki priča priče
Tako kaže i još drobi svašta
Il' je bolest il' je bujna mašta
Al' narodu mnogo to ne škodi
Zahvaljuju Bogu što se rodi
Ne sumnjaju u njegove moći
Vjeruju da on će im pomoći
Kad ih taknu ''čudotvorca'' ruke
Da će nestat' i boli i muke
I već narod ka Šeheru hita
'Gdje je Zetra?', svaki došljak pita
Koševo je sada centar sv'jeta
Svakojaki biznis tamo cvjeta
Pite razne, stolice, ćevapi
Zlatna šansa da se lova ćapi
Upravi je Zetre jako drago
Na Mekkiju zaradit će blago
Ulaz, parking i druge sitnice
Svota raste, množe se markice
Kad na koncu sve fino saberu
Milione ima da naberu
.....

Na Koševu, red od kilometra
Raje razne prepuna je Zetra
Dok Turabi drži te seanse
Zetri prići, skoro nema šanse
Svako želi blizu njega biti
Pet-planetnu energiju piti
Terapija Mekkijeva čudna
Izgleda k'o kakva radnja bludna
Po prsima, bedrima, stomaku
Pipa Mekki haman ženu svaku
Ne smeta im, niti im se gadi
Misle, valjda, ljekar svoje radi
Pri seansi t'jelo mu se klati
I rukama nešto čudno mlati
Vodu tako fol energizira
Molekulski sastav joj kreira
Ubacuje nove elemente
Što ih šalju bića sa planete
Čudno, sm'ješno, totalno blesavo
Ali Mekki sposoban je pravo
On bi mog'o držat' seminare
Kako ljudi profit da ostvare
Kako snješku prodat' grijalicu
Il' šišmišu žarku sijalicu
Kako friž'der uvalit' Eskimu
U Sibiru kako tržit' klimu
Beduinu kako prodat' p'jesak
Il' Kinezu plastični privjesak
Svima Mekki savjet može dati
Svaku robu lahko će prodati
Pitate me zašto tako zboriš?
Dužan ti si da nam odgovoriš
Ljudi moji, zagonetka lahka
Odgovorit' znade vrana svaka:
Jer u Bosni na svakom koraku
U avliji svakoj i sokaku
Na ravnici, uvali, dolini
Brdu svakom ili na planini
Bila zima ili ljetna suša
Vode ima kol'ko ište duša
Još je džabe, ne trebaš ni pare
Kol'ko hoćeš, vozi na tovare
A Mekkiju, lakše je od pera
Dnevno prodat' vode par šlepera
U svemu tome ima finih para
Ruke trlja Saraj-pivovara
Da li Mekki proviziju ima?
Budućnost će pokazati svima
....

Rijaset je preporuku dao
Iza fetve Ljevaković stao
Ne idite u pohode njemu
Poslušajte islamsku ulemu
Kod Mekkija nisu posla čista
Šubhi raznih čitava je lista
Ali narod k'o da inat tjera
U Mekkija čvrsta im je vjera
Džaba fetve, džaba preporuke
Molećivo pružaju mu ruke
K'o da od njeg lično spasa traže
Da l' od širka to je išta blaže?
I uprava --- NO LINKS --- portala
O Mekkiju letak je izdala
Cilj je bio upozorit' ljude
Na seanse da ne idu lude
Kad je čuo šta je tema letka
Brži Mekki bio je od metka
Uhvatila ga minuta žuta
Letkonošu pljun'o je tri puta
Izgubio sasvim je kontrolu
Policija poslala patrolu
Letak ga je iznervir'o pravo
A još ljući bio Ajel Sabo
Mikrofona on se dokopao
I ljudima drsko vazit' stao
Kritikovat' druge on ne smije
Pa je Sabo nap'o ''vehabije''
Oni uv'jek dežurni su krivci
Kad god kome popucaju živci
Njih kleveću i stari i mladi
I smiju se nikabu i bradi
Narod znade, trend je njih pljuvati
Zato Sabo, razglasa se lati
I u miru, ti ispljuni zlobu
Odgovarat' nećeš živom robu
Al' za Sudnjeg dana ti se spremi
I odgovor validan pripremi
......

Poslušaj me, Bošnjane moj dobri
Brat iskreni šta ti s duše zbori:
Šarlatana svakoga se prođi
I što prije tobe nasuh dođi
Samo Rabbu ti na sedždu padaj
I od Njega pomoći se nadaj
Ne klanjaj se nijednom insanu
Kajat ćeš se na Sudnjemu danu
Mekki nema čarobnog štapića
Nit' ga pune kornjačasta bića
Opsjednut je, to je barem jasno
Shvati, Bošnjo, dok ne bude kasno
Ako pitaš kako Mekki l'ječi
Ukratko ću reći dv'je-tri r'ječi
''Čuda'' razna što ih ljudi čine
Čuda nisu, već to rabe džinne
Što ih služe i objave šalju (1)
U zabludu, da odvode raju
Kada vidiš da čovjek po vodi
Bez teškoće trči ili hodi
Il' ga vidiš da leti po zraku
Il' k'o lampa da sv'jetli u mraku
Ne pomisli: Evo nam evlije
Možda iza svega tog se krije
Šejtan kleti i njegove sluge
U zabludu što odvode druge
Već ti djelo svakoga insana
Na tas stavi šerijat-mizana
I pogledaj, ako haram radi
Njegovog se djela ti ogradi
Od njeg bježi brže neg' od vuka
Poput str'jele puštene iz luka
Makar bio hafiz Knjige časne
Il' mu r'ječi bile medne, slasne
Takav samo u zabludu vodi
Kajat će se što 'opće rodi
I još nešto znat' bi Bošnjo treb'o
Šta to znači ''efekat placebo''
Kad umisliš kako neko l'ječi
On ne mora prozborit' ni r'ječi
Čim mu priđeš tebi biće bolje
Sve zbog dejstva tvoje dobre volje
......

Zato Bošnjo Mekkija se kani
Dušu svoju imanom nahrani
U Kur'anu lijeka potraži
I jekinom sebe ti osnaži
Kad te bolest ili zlo dohvati
Iladž traži, nemoj posustati
Svaki mu'min trebati bi znao
Svakoj boli Allah l'jek je dao
Osim smrti, svakog će sustići
Nema stvora kog će mimoići(2)

Musa Aid, 29. zul-k'ade 1431.

Bilješke:
1- Rekao je Uzvišeni Allah u prijevodu značenja Kur'ana: ''...a šejtani nadahnjuju štićenike svoje da se s vama raspravljaju...'' (El-En'am, 121)'', i kaže: ''Hoću li vam kazati kome dolaze šejtani? Oni dolaze svakom lašcu, grješniku, oni prisluškuju, - i većinom oni lažu.'' (Eš-Šu'ara, 221 – 223)
2- Rekao je Poslanik, s.a.v.s. ''Allah nije dao nijednu bolest a da za nju nije dao i lijek.'' Bilježi Buhari, br. 5678, od Ebu Hurejre, radijallahu anhu. U hadisu koji prenosi Džabir b. Abdullah, a bilježi Muslim u svome Sahihu, br. 2204, stoji: ''Za svaku bolest postoji i lijek, pa kada lijek 'sustigne' bolest, tada uz Allahovu dozvolu nastupi ozdravljenje''. Isto tako, od Usame b. Šerika, r.a., prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ''Liječite se Allahovi robovi! Uistinu Uzvišeni Allah nije dao nijednu bolest a da za nju nije dao i lijek, osim smrti i starosti.'' Ahmed u Musnedu, 4/278, br. 18 478.

minber
costacurta

#374 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by costacurta »

Mene interesuje šta Torabi konkretno ima od ovog što radi u Sarajevu tj. đe je on u svemu ovome :D ?
Znam da ovi u Zetri naplaćuju 1KM ulaz, pivara prodaje vodu ali nigdje ne nadjoh šta on ima od toga što radi?
Ako "volontira" onda pitanje zašto baš kod nas? Ako naplaćuje onda ko ga plaća i koliko?
ultima_palabra

#375 Re: Sramotna sutnja IZ o Torabiju

Post by ultima_palabra »

costacurta wrote:Mene interesuje šta Torabi konkretno ima od ovog što radi u Sarajevu tj. đe je on u svemu ovome :D ?
Znam da ovi u Zetri naplaćuju 1KM ulaz, pivara prodaje vodu ali nigdje ne nadjoh šta on ima od toga što radi?
Ako "volontira" onda pitanje zašto baš kod nas? Ako naplaćuje onda ko ga plaća i koliko?
Pa nije toliko naivan da ne uzima tal od Pivare i ZOI-ja ;-) Pogotovo kad mu vidiš onog "menadžera", djeluje namazan svim mastima...
Locked