Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
lupp

#351 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by lupp »

kiky wrote:
lupp wrote:
kiky wrote:ja ne zaključujem da je angela loša političarka ...
ja mislim da je katastrofalna .... i kao političar i kao kancelar ...
u njemačkoj su građani ( ogromna večina ) odvedeni iz blagostanja u hartz 4 ili neki drugi socijalni program, tj. preživljavanje ...
kao što napisah, njemačka izgleda dobro zato što je drugim katastrofa ...
nikakvu pobjedu ni prema kojem drugom političaru ona nije odnijela, a pogotovo ne prema sarkoziju, nikad ...
naravno da je rasprava oko stranaca morala da dođe kad nema više para ni za domače korisnike socijale, a otkud nema para ako im ide dobro ...
kulrura, moral i identitet su, naravno, poznate stvari i još kako su te vrijednosti srozane od kako je angele ...
ljudi dolaze u njemačku več pedeset godina da bi radili i zaradili, čak šta više, njemačka je bila imigrantska zemlja za vrijeme hladnog rata i tad se nisu žalili ni na jezik, ni na islam, ni na razne kulture ...
jesul to prije svi govorili njemački a sad odjednom prestali ...
ali poenta mog posta je da nema angela šta da sere o multi-kulti društvu kad ga nije ni pravila ni razvijala ...
očigledno je da je netrpljivost prema strancima odličan način za prikrivanje vlastitih grešaka i propusta i poslije amerike, uspješno ga koriste i britanci, francuzi pa evo sad i nijemci ...
da je normalna, imala bi čoeka i djecu
( na kraju krajeva ) ..
:D

samo cu reci da je u drugom braku vec 12 godina i da je maceha dvoje dijece ako ti je to bitno :lol:
drugi brak ...
mačeha ...
druge stvari su u mom postu bitne ali post treba znat pročitat ...
al nek si mi reko ...
sad mi je još draža ...
Pazi, ono ostalo sto si izjavio ima toliko istine u sebi koliko tvoja izjava da nema ni covjeka ni djece(sto pokazuje opet koliko si informiran). Ni za jednu svoju izjavu nemas nikakvu potrvrdu. Ovdje smo ti ja i neki drugi lijepo predocili da Njemackoj ide super(ne samo u usporedbi sa ostalim drzavama nego opcenito). Nezaposlenost mala. Sto se tice Merkel i vanjskih odnosa, ponavljam: Merkel beats Sarkozy i to je bilo vec prije 4 mjeseca -> http://www.google.com/hostednews/afp/ar ... vCiMhh3QJA

"ali poenta mog posta je da nema angela šta da sere o multi-kulti društvu kad ga nije ni pravila ni razvijala ..."
Da se po tome ravnaju ljudi, demokratija se ne bi od Grcke mjenjala[/quote]

ja tebi kažem da tvoje tvrdnje imaju veze sa istinom koliko i ovaj link što si postavio sa nekom pobjedom angele nad sarkozijem ...
galamit o nekim argumentima neznači i imati ih ...
ja sam iznjeo svoje tvrdnje jer ih ja tako vidim ...
ako ti vidiš po onom linku da je angela pobijedila sarkozija, imaš problem sa "viđenjem"...
nit su se tukli, nit ratovali, sasvim normalna evropska konverzacija i traženje rješenja gdje se prave kompromisi ...
o tome kako njemačkoj ide da se diskutovati ... o nezaposlenosti niste u pravu jer samo procenti ne pokazuju ništa ... ima više načina tumačenja statistika koje izdaje njemački ured za rad i svako ih tumači kako mu odgovara ... a tako je i sa ekonomskim pokazateljima ...
generalno, nijemci žive puno lošije nego sa šrederom a bacanje koske sa strancima je odvlačenje pažnje birača od realnih problema u kojima se njemačka nalazi ...
o tome, koliko je snage uloženo da bi se iz njemačke istjerao duh nacizma i da bi se izvukla iz nacističkog prokletsva, te koliko su tome doprinnijeli upravo strani radnici kao faktor razvodnjavanja njemčke mržnje prema strancima, te koliko su milioni tih istih radnika doprinjeli ugledu njemačke u svijetu zajedno sa arhitektima moderne njemačke kao što su willi brant ili šmit ( opet sam zaboravio ime čojka ), a jedna angela to upravo ruši, to se prvo mora razumijet i znat da bi se o tome diskutovalo ...
haj ponovo ...
ps
angelu nikad nisam vidio sa mužem, kao što ostali zapadni državnici vode svoje supružnike kad se javno pojavljuju ...
ako ti je vjerovat i da je mačeha, znači nema svoje djece ...
đaba joj onda svi brakovi ako ih je imala ...
pa nek se priča ...
:lol:[/quote]

ma ok kralju, mislim da smo sve jedno drugom rekli u vezi angele :lol:
kiky

#352 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

baš tako ...
otračasmo ženu, iza leđa ...
mora da joj se danas štuca ...
još če pomislit da je trudna ...
:thumbup:
Alfons Kauders

#353 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

Helikopter wrote: Jeste ali trebaju im trzista cijelog svijeta za izvoz, plasiranje i prodaju njihovih proizvoda, usluga, projekata po cijelom svijetu i stranci koji dolaze iz svih tih potencijalnih zemalja poznaju jezike, ljude i kulture maticnih drzava iz koji dolaze a ne samo kako ti kazes bosne, srbije, poljske. Tu i lezi kvaka, uvezi kineza zatim ga pokazi kinezima u Kini da si ga uvezao :lol: i otvori mi trziste za prodaju mojih roba u kinu, uvezi turcina zatim ga pokazi turcima u Turskoj da si ga uvezao :lol: i otvori mi trziste za prodaju mojih proizvoda u tursku i tako redom sistematski izvoz i prodaja po cijelom svijetu. Ili besplatno izgradi jednu bolnicu u nekoj africkoj drzavi i pokloni im je a za uzvrat ufuraj kasnije pod povoljnim uslovima sa svojim, robama, uslugama i projektima na njihova trzista i klapaj dobre zarade. Zato u zapadnoevropskim drzavma i stimulisu izmedju ostalog djecu stranaca da uce maternji jezik i da ga ne zaborave (kao dopunska nastava koja im je placena od drzave a predaju im nastavnici iz maticne drzave na maternjem jeziku) da bi tu sutra djecu koji poznaju jezike i kulture njihovih roditelja povezivali sa trzistima iz koji njihovi roditelji dolaze.
Znaci po tebi je kljuc uspjeha na medjunarodnom trzistu brojanje krvnih zrnca? Pa hebem mu misha, BiH bi trebala biti ekonomska velesila, makar regionalna.

Njemacka je uspjesan izvoznik radi kvalitete svojih roba i usluga, konkurentnosti i tradicionalne poslovnosti. Mi nismo iz istih razloga.

To da ce Kinez npr. rado kupiti VW zato jer neki njegov rodjak drzi restoran u Wuppertalu jednostavno ne stoji - Kinez ce kupiti VW zato jer je VW medju prvim evropskim proizvodjacima automobila prepoznao potencijal kineskog trzista i jer se uspjesno prilagodio istom u protekle tri decenije. Zato je VW najjaci evropski igrac na kineskom trzistu, a btw. Kinezi vec sad proizvode duplo vise auta od Njemaca...
NightSkyWalker

#354 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by NightSkyWalker »

Ko je jos u historiji usljed ekonomske krize i nemira poceo optuzivati strance i nenijemce za probleme ??

:wink: :shock: :run:
NightSkyWalker

#355 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by NightSkyWalker »

nista novo wrote: Zato sto se istice na svakom koraku kod njegovi sljedbenika, pocev od oblacenja pa nadalje.

Mislim kad pripadnici islamske religije nauce da odvoje religiju od javnog zivota, nece im ni trebati integracija, vec ce biti automatski integrisani. Navodim, Evropa ima strah od islama. Jer Evropljani su religiju stavili po strani, kao sporednu stvar u zivotu, to isto traze od useljenika, ja mislim da to nije neki fasizam.
Ustav domacinske zemlje se mora postovati. Ali isto tako useljenici imaju pravo da upraznjavaju svoju kulturu i tradiciju. Ako Islam zahtjeva malo drugacije oblacenje, vjernici imaju pravo da to praktikuju. Sta je problem u pokrivenoj djevojci? Hocemo li jevrejima zabraniti one male kapice sto nose na glavama?

Ne boji se Europa islamske nosnje, vec se oni boje Islama u cjelini. :wink:

Europa se polako ali sigurno vraca svojim fasistickim i ksenofobicnim korijenima. Na zalost.
sa obzirom na...

#356 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sa obzirom na... »

To apsolutno stoji, ali od kada je zabranjeno zeljeti da u SVOJOJ zemlji zivis SVOJIM nacinom zivota, i da druge postujes, ali brate na pristojnoj udaljenosti, bar 1000 KM, jest mozda politicki nekorektno, ali nije fasizam !

PS: probaj prosetati u sorcu po S. Arabiji ili Iranu, pa se pozivaj na svoja prava dok te pendreci vjerska policija ! :-)
Goran_35

#357 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Goran_35 »

sa obzirom na... wrote:
To apsolutno stoji, ali od kada je zabranjeno zeljeti da u SVOJOJ zemlji zivis SVOJIM nacinom zivota, i da druge postujes, ali brate na pristojnoj udaljenosti, bar 1000 KM, jest mozda politicki nekorektno, ali nije fasizam !

PS: probaj prosetati u sorcu po S. Arabiji ili Iranu, pa se pozivaj na svoja prava dok te pendreci vjerska policija ! :-)
Prvo Saudijska Arabija nije demokratija vec diktatura,a nama je uzor demokratija a ne neka Saudijaka Arabija!!Mada sve vise shvatamo da demokratija vise ne postoji ni tamo gdje je postojala jer je sve vise fasizma,ukljucujuci i komentare na ovom i drugim forumima.
Drugo probaj se u "demokratiji" prosetati gol po ulici pa ces vidjeti kako ce te uhapsiti,jer iako se prirodno rodis go k'o od majke rodjen,jos uvjek ti nije dozvoljeno da takav hodas po ulici jer se to smatra nemoralom.U islamskim zemljama ti kriteriji su jos jaci a sto se S.Arabije tice oni zasigurno pretjeruju pogresno tumaceci Kuran.

Trece,ma koliko krscani odobravali sve ovo sto se kuha,mislim da na kraju nikome nece biti dobro,jer ovakve izjave samo daju krila fasistima koji sve vise ulaze u europski parlament.A fasizam bilo kakav,pa i ovaj prema muslimanima ,nikako dobro ne moze zavrsiti.Fasizam,iz primjera Hitlerovog,nudi brza,jednostavna rjesenja.Ovaj put "krivi su muslimani" .I sta onda kada ne bude vise muslimana?Ko je sljedeci?I sta je sljedece?Hoce li recimo Njemacka rijesiti svoje ekonomske probleme kada recimo ne bude vise" muslimana koji su joj izmuzli socijalu" :lol: ?

Samo neobrazovani idioti mogu vjerovati u takvu propagandu.
Goran_35

#358 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Goran_35 »

Ja prosto ne mogu da vjerujem da je opet doslo vrijeme fasizma u Europi i da ja moram o ovakvim stvarima diskutovati sa primitivnim papcima po foruma i u stvarnom zivotu...I ne mogu da vjerujem da je ponovo doslo vrijeme da se moram brinuti za svoju buducnost i buducnost svoje djece i nase djece.
baustelac

#359 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by baustelac »

Sadrzaj kritike je neupitan ali je upitan nacin (populisticki) na koji se ta kritika ispoljava. Dok jos uvijek njemackoj ide dobro, nema problema ali cim budu krenula kola malo nizbrdo, moze biti svega.

Prije nego sto podijelim s vama neka svoja razmisljanja da kazem da sam i ja jedan od onih koji se je iskoristio priliku koju mu je dala njemacka drzava, ali to ne znaci da u svemu moram opravdavati poteze njemackih politicara. Cak i moje kolege, rodjeni nijemci, ne gledaju sa odobravanjem cijelu ovu kampanju. Dakle, radi se o sljedecem, prije 30-40 godina njemacka je uvozila gastarbeitere sakom i kapom i sada ti "jadnici" koje je njemacka drzava trebala odjednom nisu dobri. Promijenila se vremena, promijenila se situacija.
Danas cujemo njemacka treba stotine hiljada visokoobrazovanih! I sad ja postavljam sam sebi pitanje a i vama, moze li iko garantovati da za 30-40 godina a mozda i prije, nece ni ti uvezeni a samim i tim ni ja necu valjati?

Moj stav je, integracija u smislu poznavanja jezika, postovanja zakona i normi ponasanja - DA! ali kao sto kaze zabranjeno pusenje: "Necu da budem svabo!"
snaga_znanja

#360 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by snaga_znanja »

baustelac wrote:Sadrzaj kritike je neupitan ali je upitan nacin (populisticki) na koji se ta kritika ispoljava. Dok jos uvijek njemackoj ide dobro, nema problema ali cim budu krenula kola malo nizbrdo, moze biti svega.

Prije nego sto podijelim s vama neka svoja razmisljanja da kazem da sam i ja jedan od onih koji se je iskoristio priliku koju mu je dala njemacka drzava, ali to ne znaci da u svemu moram opravdavati poteze njemackih politicara. Cak i moje kolege, rodjeni nijemci, ne gledaju sa odobravanjem cijelu ovu kampanju. Dakle, radi se o sljedecem, prije 30-40 godina njemacka je uvozila gastarbeitere sakom i kapom i sada ti "jadnici" koje je njemacka drzava trebala odjednom nisu dobri. Promijenila se vremena, promijenila se situacija.
Danas cujemo njemacka treba stotine hiljada visokoobrazovanih! I sad ja postavljam sam sebi pitanje a i vama, moze li iko garantovati da za 30-40 godina a mozda i prije, nece ni ti uvezeni a samim i tim ni ja necu valjati?

Moj stav je, integracija u smislu poznavanja jezika, postovanja zakona i normi ponasanja - DA! ali kao sto kaze zabranjeno pusenje: "Necu da budem svabo!"
Tacno 45 000.
Goran_35

#361 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Goran_35 »

baustelac wrote: Cak i moje kolege, rodjeni nijemci, ne gledaju sa odobravanjem cijelu ovu kampanju. Dakle, radi se o sljedecem, prije 30-40 godina njemacka je uvozila gastarbeitere sakom i kapom i sada ti "jadnici" koje je njemacka drzava trebala odjednom nisu dobri. Promijenila se vremena, promijenila se situacija.
Prije,mnogo prije jer u toku je globalizacija i kao sto je radna snaga zapada "postala preskupa" i fabrike su se pocele seliti u zemlje jeftine radne snage i sirotinje,tako ce biti i "jeftinih mozgova" i vec ih ima recimo u Indiji itd.Osim toga razvoj tehnologije i munjevita brzina interneta omogucice da se ne mora vise raditi u kancelariji vec sa bilo kojeg mjesta na planeti.Naravno onda nastupaju inzenjeri,strucnjaci i mozgovi koji su jeftini,kao sto rekoh vec imamo slucaj Indije.Ja neki dan zovem suport u London u vezi software koji koristim na poslu i javlja se zenska sa indijskim naglaskom.I tako u pricu,ja konto da je u Londonu jer znam da ima tamo puno pakistanaca i indijaca,kad ona kaze nije u Londonu vec u Indiji :lol: -ti zoves telefonom London i mislis da je London -kad ono jeftina radna snaga iz Indije :) -e to nas moj baustelac ceka.Na kraju svi cemo morati prihvatiti da budemo sirotinja da bi mogli familiju prehraniti.To je kraj dobrog standarda na zapadu,kraj liberalnog kapitalizma i kraj demokratije.Na zalost to je tako i to je cilj globalizacije.Ekonomska i svaka druga moc se prebacuje u Aziju
jarancuga

#362 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by jarancuga »

ko dan jasno da je aktuelna diskusija uperena protiv muslimana....
masa grka,spanaca,talijana,portugalaca jedva 3 rijeci njemackog sastave ( milsim na prvu generaciju )....ako treba doktoru ili po kakav dokument u opstinu, vode svoju djecu sa sobom da bi skontali sta im teta iza saltera haberi...
o masi novopecenih nijemaca koji su se doselili iz republika bivseg SSSR-a da ne govorim...
al hebi ga, okace krst oko vrata i za njih nejma frke...
smeta im sto su im crkve poluprazne, pa neke moraju iznajmljivati da bi se odrzavali koncerti i diskaci, smeta im sto im opada clanstvo kako kod katolicke tako i kod protestanske crkve, al im ne smeta da iste crkve daruju milionina eura izvadjenog in drzavnog budzeta u koji logcino uplacuju svi koji zive i rade u njemackoj...pa tako i "neintegrisani" muslimani...
smeta im sto imaju natalitet manji od hobita, al bitno je pod guzove novi bmw il audi te 2-3 puta godisnje sljusti se na obale mora i divljati...
smeta im sto je treca generacija muslimana dovoljna pametna da javno kazu i pokazu...mozemo istovremeno biti i nijemci i muslimani...vecina posjeduje njemacke pasose, super su intergsinai u drustvo...po zadnjim podacima ministra unutarnjih poslova njemacke thomasa de meiziera ( clan merkelove cdu ) oko 90% migranata je itekako integrisano u njemacko drustvo...al hebi ga valja s onih 10% popisat uspjeh onih 90%...
ribaribigrizerep

#363 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ribaribigrizerep »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
vox-populi wrote:Ok, pogresno sam postavio pitanje. Mislim da je jasno sta sam htio pitati. A ako uzmes amerikance i australce kao naciju (koja je do sada izgradjena kao individualna i nezavisna nacija), ne bih rekao da ni u USA ni u Australiji zivi ni blizu 20% "novijih" stranaca.
Sve su to nagađanja, isto kao što Merkelova i Sarazzin nisu ponudili čvrste statističke pokazatelje, sve se svodi na nagađanje. Jasno da ova kampanja protiv stranaca, prvenstveno Turaka i Arapa, je smišljeno orkestrirana. Zašto, zbog čega, mislim da nije teško dokučiti. Nemoj zaboraviti da Njemačka nije useljenička zemlja kao što su to USA, Australija ili Kanada. Neko gore lijepo reće da odgovornost za propali multikulturalni pristup, ako je zaista popao, snosi isključivo Njemačka vlada, društvo, deset praznih mjesta pa tek onda stranci. Šta bi trebala biti alternativa ako je već propao projekat multikulture? Protjerivanje prema francuskom modelu? :oops:
:thumbup:

Problem je sto u Njemackoj ocekuju da postanes Njemac. Isto tako je i u Americi. U Australiji nisam bio, ali u Kanadi niko od tebe ne ocekuje da postanes Kanadjanin niti te ko tjera. Posto drustveni sklop nije zasnovan na Evropskom sistemu nacije kao drzave (kao u Americi) ovdje je ok reci da si Bosanac, Arap, Francuz, Argentinac a da te niko ne pogleda krivo. Kanada ima skoro 200 etnickih grupa (ukljucujuci starosjedioce). Jel' drustvo perfektno, nije. Ima li racista kao i svugdje, da. Vecina ljudi zive zajedno i niko nikog ne smeta. U Calgaryu su izabrali muslimana iz Tanzanije za gradonacelnika i to je jos u gradu kojeg smatraju najkonzervatvnijim u drzavi. Nikog ne boli ona stvari ko si i sta si. Mislim da je termin "multikultura" u ovom slucaju maska jer sigurno nije mislila na Portugalce koji nece da se "integriraju". Kako je glup ovaj izraz "integracija". Podsjeca me na "etnicko ciscenje". Koji li ga je ksenofob izmislio.

Mislim ipak da Andjela boluje od multikultifobije.
Moses lake

#364 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Moses lake »

bingov buraz wrote:Ko za 3 godine ne nauci jezik zemlje domacina i treba nogom nabiti u zabit iz koje se dovukao.Prosao,vidio i zgadilo mi se kakve sve nehljebe ti ljudi nose na grbaci.Lezi kod kuce ne radi nista drzava mu placa troskove i ima obraza kritikovati sistem :-)
Njemacka :thumbup:
Nije "ulaznica" za neko drustvo da znas jezik te drzave u kojoj boravis.
Mnogi nasi ljudi znaju jezike Njemacke,Danske,Svicarske,USA,Canade pa nisu odusevljeni sa zivotom i pravima.
Niko te ne pusta u svoju zemlju jer imas plave oci i sjeces nokte redovno.
Sama cinjenica da mnogi ljudi traze svoje sunarodnike za muzeve/zene govori mnogo-kao i sto rekoh prije :)
vox-populi

#365 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

jarancuga wrote: al im ne smeta da iste crkve daruju milionina eura izvadjenog in drzavnog budzeta u koji logcino uplacuju svi koji zive i rade u njemackoj...pa tako i "neintegrisani" muslimani...
Jos jedan sto sve zna. :roll:

Dakle, ovo sto si napisao je naravno netacno. Tacno je drzava izdvaja milione eura iz budzeta za crkve. Netacno je da taj budzet pune svi koji placaju porez.

U Njemackoj postoji nesto sto se zove Kirchensteuer ili ti crkveni porez. Nezgrapno ime i predmet mnogih diskusija ali to nije tema. Poenta je da oni koji se smatraju viernicima se kao takvi i registruju u svojoj maticnoj crkvi. Dakle da bi ovdje bio vjernik nije dovoljno da se zoves Hans nego se moras crkvi prijaviti kao vjernik i PLACATI CLANSTVO U CRKVI. To clanstvo ne placas direktno crkvi nego ti se od brutto plate odbija, ne znam tacnu cirfru ali otprilike 30€ mjesecno. Tim novcem se puni drzavni budzet a od tog novca drzava izdvaja za crkve. Ako ne zelis da placas crkveni porez, iz bilo kojeg razloga, ne moras. Jednostavno se odjavis iz crkve (ili se nikada ne prijavis) i sve ok.
pirmin

#366 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by pirmin »

joint union wrote:Ovo sto se desava zemljama Evrope su samo stari aferimi koji im se sad obijaju o glavu. Znali su ti isti Njemci, Francuzi, Englezi jahati citav svijet, dolaziti (nepozvani naravno) u tudje drzave sirom svijeta, uspostavljati svoj poredak i te zemlje prilagodjavati sebi. Afrika, Azija, Amerike, Australija, gdje god su dosli satirali su domicilno stanovnistvo i to rade jos i danas gdje god mogu. Kad je neki Englez, Njemac ili Francuz naucio jezik zemlje koju je kolonizirao? Mozda 5% ih je cisto nauke radi naucilo, inace je praxa bila da se usadjuje svoj jezik, vjera i kultura drugim, pa sto se onda bune sad kad im se to vraca? Kako su posijali...
Svidja mi se ovaj komentar. :thumbup:

Ja svakom Austrijancu otvoreno kazem da bi iskoristio svaku priliku da muzem drzavu Austriju bez trunke savjesti kad samo pomislim koliko je ta drzava iskoristila moju domovinu i njene stanovnike, pocevsi od "Bosniaken kommen"-slucajeva pa do dana danasnjeg sa raznim firmama, bankama i sl.
Alfons Kauders

#367 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

pirmin wrote:
joint union wrote:Ovo sto se desava zemljama Evrope su samo stari aferimi koji im se sad obijaju o glavu. Znali su ti isti Njemci, Francuzi, Englezi jahati citav svijet, dolaziti (nepozvani naravno) u tudje drzave sirom svijeta, uspostavljati svoj poredak i te zemlje prilagodjavati sebi. Afrika, Azija, Amerike, Australija, gdje god su dosli satirali su domicilno stanovnistvo i to rade jos i danas gdje god mogu. Kad je neki Englez, Njemac ili Francuz naucio jezik zemlje koju je kolonizirao? Mozda 5% ih je cisto nauke radi naucilo, inace je praxa bila da se usadjuje svoj jezik, vjera i kultura drugim, pa sto se onda bune sad kad im se to vraca? Kako su posijali...
Svidja mi se ovaj komentar. :thumbup:

Ja svakom Austrijancu otvoreno kazem da bi iskoristio svaku priliku da muzem drzavu Austriju bez trunke savjesti kad samo pomislim koliko je ta drzava iskoristila moju domovinu i njene stanovnike, pocevsi od "Bosniaken kommen"-slucajeva pa do dana danasnjeg sa raznim firmama, bankama i sl.
austrougarska nikad nije stigla 'iskoristiti' bih... njihovi planovi su bili dugorocni... ulozili su puno, ostavili puno iza sebe, a ponijeli ono sto su mogli spakovati u kofere... bih je prije austrougara imala 70tak kilometara pruge, ukupno... imali smo slabu i neuvezanu telegrafsku mrezu, a o obrazovanju da i ne pricam... nekih 97% stanovnistva nije znalo latinicu...

kamo srece da su nas nastavili 'iskoristavati' jos koju deceniju...

a sto se tice bosniaken kommen... jebi ga stari, nisu samo bosanci ratovali za monarhiju, bilo je tu i hrvata, slovaka, ceha, madjara, slovenaca itd... proljevali smo krv za tudje interese od 1463 do 1945, sta se sad moze... a eno neki dan nasi odose u afganistan, pod holandskom zastavom... austrougarska je bila eu u malom, to nas ceka i u buducnosti, suvise smo mali da se nikom ne priklonimo...
ljubav_aha

#368 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ljubav_aha »

baustelac wrote:Sadrzaj kritike je neupitan ali je upitan nacin (populisticki) na koji se ta kritika ispoljava. Dok jos uvijek njemackoj ide dobro, nema problema ali cim budu krenula kola malo nizbrdo, moze biti svega.

ja ja jaaa,aber meine liebe baustelac ... sto je sa istocnim dijelom njemacke :?:
sumirprimus

#369 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sumirprimus »

ejh sad alfons,:)
iskoristili su oni itekako sume(ogoljeno sve juzniije od ivan sedla) rude(zlato,srebro,ugalj),vode,besplatno topovsko meso...pricaj ti sta hos...
jes i da su nam mnogo ostavli u amanet,za razliku od ovih domacih kvislinga...malo su nas upristojili :D
Alfons Kauders

#370 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:ejh sad alfons,:)
iskoristili su oni itekako sume(ogoljeno sve juzniije od ivan sedla) rude(zlato,srebro,ugalj),vode,besplatno topovsko meso...pricaj ti sta hos...jes i da su nam mnogo ostavli u amanet,za razliku od ovih domacih kvislinga...malo su nas upristojili :D
ha dobro... iskoristili sume i onda po prvi put naucili bosnje da valja posaditi drvo kad se jedno posjece... :D pogledaj slike nasih gradova prije austrougara... npr na brdima oku tuzle nije bilo pola drveta, a sad su tu sume... :D

rudu nisu stigli iskoristiti... ni blizu s obzirom na ulozeno... ugalj kazes? pa dobro... prvi su skontali da bih od cumura moze praviti struju, a 100 i kusur godina kasnije mi nismo u stanju napraviti nijedan novi blok u nasim termoelektranama... i kako su ba vodu iskoristili? :D za struju jesu, sarajevo i travnik dobise elektrane, al nesto ne vidim da plave vode i miljacke danas nema... :D

a sto se tice topovskog mesa... u 40 godina smo za njih ratovali jednom, i to u ratu koji monarhija nije izazvala... :D a ti sad kontaj da li bi nam bilo bolje da smo tad pobijedili... :D i na sta bi danas licila bosna da jesmo... :D

i nisu nas malo upristojili... vec puuuuno... :D
sumirprimus

#371 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sumirprimus »

ma dobro ako krene utuk na utuk,more onda vako do ujtro...
u svakom slucaju slazem se da su dosta pametnog donjeli ovdje,ali ne zato sto su kosmopolite,nego iz interesa... :)
nema govora da su pogtov valjali tuzli,sarajevu banjdžaluci... :)
dakle,veliki broj razlicitih nacija,doduse zarad iskoristavanja prirodnih bogastava(uvoz radne snage kvalfikovane radne snage :D), je upravo i radi austrougara, i fala im na tome,jer smatram da je bogastvo u razlicitosti... :)
za njih jest mozda bilo jednom "ratoje"al je bilo hard core...nazalost :(

u svakom slucaju,slozio bih se vise pluseva nego minusa... :)
pa na kraju krajeva tuzlak,sarajevsko, i ostale pive,nije donio el fatih... :mrgreen:
da ne pricam o skolstvu,infrastrukturi...dobro si reko kaskamo 100 godina...dakle slazem se :mrgreen:
paloma

#372 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

sa obzirom na... wrote:

De ba, nemoj nam prodavat muda za bubrege... Tipicna reakcija, isto kad Svabi ponestane argumenata, odmah pocnu "Kad u Sudiskoj Arabiji/Iranu budemo mi smjeli ovo..."

Da li ti znas razliku izmedju S.A./Irana i Njemacke? Ove prve dvije su manje/vise teokratije/diktature a Njemacka je DEMOKRATIJA... Kad se vec qurce da su demokratija, onda nek se ne spustaju na taj niski nivo koji je za njih zaostao i nek se drze nacelja demokratije i svog ustave u kojemu stoji:
Grundgesetz, Artikel 4:

(1) Die Freiheit des Glaubens, des Gewissens und die Freiheit des religiösen und weltanschaulichen Bekenntnisses sind unverletzlich.
(2) Die ungestörte Religionsausübung wird gewährleistet.

(1) sloboda vjere, savjesti i slobode vejrskih i ideoloških uvjerenja su nepovredivi.
(2) nesmetano ispovjedanje vjere je zagarantovano (od strane države).
Politika radi sve samo da bi okrenula pogleda plebejce/fukaru, dok bi ih oni gu*ili i gulili... Ponudili starim (ratnim/postratnim) generacijama nesto da se imaju zabavljat.

Miliarde Eura je jednostavno spaljeno tokom financijske krize a oni se nasli da diskutuju o tome koliko je koji Turcin/Arap/Musliman kriv za lose stanje u Njemackoj.

Komentare koje citam po stranicama uglednih njemackih novina, ovo sto politicari pricaju je "s koje strane vjetar puhne", sad trenutno puse tako da CDU/CSU pokusaje da prikupi koji bod jer je na veoma niskom nivo sto se tice broja glasaca, a i boji se da ako ne zauzme tu poziciju da ce se stvoriti nova "desna" partija, koja bi joj pokupila glasace. Nego, nazad na citate:

"Treba sve turke/muslimane vratit, odmah, uzimaju nam nasa radna mjesta!
- Gdje vratit one njemace, ne mislim na one koji su naknadno stekli drzavljanstvo, nego autohtone?
- Sa ovakvim izjavama je pocelo 1930ih sa jevrejima

"Treba ih sve vratit bez prava na ikakve naknade (penziju etc.)"
- Neko ko je u toj drzavi, stvorio kakv takav zivot, ostavio godine i zdravlje radeci najteze poslove i upacivajuci poreze i socijalna osiguranja bi trebao da se pokupi i da ide bez prava na ista?

"Trebaju da postuju ustav."
- Pa sta treba, da svaki dan kad sretnem nekog autohtonog, zlatnokosog plavookog da mu odrecitujem ustav? Zar se moram svemu i svakome pravdat da se drzim ustava?

...

Citao sam dosta knjiga o periodu zlatne ere, raspitajte se ko je dovodjen u Njemacku da radi, bilo to iz Turske, Italije ili Jugoslavije? To su bili nepismeni ljudi, seljaci, jeftina radna snaga, nisu dolazile delegacije da vode doktore i inzinjere vec su eksplicitno trazili fizicki jake osobe niskog/nikakvog nivoa obrazovanja. Pitajte nekoga ko zna koji su ljudi tada odlazili iz bivse Jugoslavije u Njemacku?

Onda je tu problem getoizacije, nisu htjeli da im se stranci mijesaju i dnevni zivot, jer nisu oni dosli u Njemacku da budu intelektualci niti su dosli da ostanu!

To sto im se to sad obija od glavu nije problem stranaca nego politike koja tada pa ni sada ne radi posao.
Last edited by paloma on 20/10/2010 23:58, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#373 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

paloma wrote: De ba, nemoj nam prodavat muda za bubrege... Tipicna reakcija, isto kad Svabi ponestane argumenata, odmah pocnu "Kad u Sudiskoj Arabiji/Iranu budemo mi smjeli ovo..."
ne moramo do arabije ili irana... hajmo do turske... da li bi tamo zaposlili pokrivenu zenu u drzavnu sluzbu...
Da li ti znas razliku izmedju S.A./Irana i Njemacke? Ove prve dvije su manje/vise teokratije/diktature a Njemacka je DEMOKRATIJA... Kad se vec qurce da su demokratija, onda nek se ne spustaju na taj niski nivo koji je za njih zaostao i nek se drze nacelja demokratije i svog ustave u kojemu stoji:
teokratija i demokratija... ali sekularna... :D a iran je npr. demokratija... ali bas i nije sekularna... :D

dakle, vjera nema mjesta u bilo kojoj instituciji koju finansira drzava... tacka...

inace, ne znam da su njemci zabranili muslimanima da obavljaju vjerske duznosti u kucama i dzamijama... ali imaju svako pravo da ogranice vjerske slobode na radnom mjestu i narocito u drzavnoj sluzbi...
paloma

#374 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

Alfons Kauders wrote:
paloma wrote: De ba, nemoj nam prodavat muda za bubrege... Tipicna reakcija, isto kad Svabi ponestane argumenata, odmah pocnu "Kad u Sudiskoj Arabiji/Iranu budemo mi smjeli ovo..."
ne moramo do arabije ili irana... hajmo do turske... da li bi tamo zaposlili pokrivenu zenu u drzavnu sluzbu...
Pa sta sad, da li je zaposljavaju u Njemackoj?

Kao prvo, Turska je laicisticka drzava, sto Njemacka nije, kao drugo bila je stvar o tome da bi se muslimankama trebalo zabraniti nosenje marame, jerbo ni Evropljani ne smiju u sorcevima po S.A.

Kako se neka drzava, koja tvrdi da je sistem koji u njoj vlada toliko napredniji od neke zaostale drzave u kojoj jos uvijek vladaju plemenski zakoni, u isto vrijeme poredi sa njom i kaze da ako mi ne mozemo ne mozete ni vi, dok tvrdi da je njem sistem bolji?
teokratija i demokratija... ali sekularna... :D a iran je npr. demokratija... ali bas i nije sekularna... :D

dakle, vjera nema mjesta u bilo kojoj instituciji koju finansira drzava... tacka...

inace, ne znam da su njemci zabranili muslimanima da obavljaju vjerske duznosti u kucama i dzamijama... ali imaju svako pravo da ogranice vjerske slobode na radnom mjestu i narocito u drzavnoj sluzbi...
To care, hajd onda ti i ja se sutra nadjemo sa par crnih plasticnih vreca pa idemo da skidamo krstove iz skola/opstina/bolnica/sudova, da zabranimo casnim sestrama marame... Pa kad se malo najedemo i odmorimo idemo onda da ukinemo bozicne/uskrsne/... praznike...

Da li si znao da drzava uz crkveni porez koji svaki radnik u Njemackoj ako nije ispisan iz crke, finasira crkvu sa milijardama Eura, zbog ugovora koji su potpisani jos za vrijeme Austrougarske?

Rekao sam i ponavljam, ako je demokratija i lajicizam, onda za SVE!

edit:

Christian Wulf, sadasnji presjednik Njemace u njegovom govoru kaze da "... krscanstvo pripada Njemackoj, judaizam pripada Njemackoj, ali isto tako i islam pripada Njemackoj. ..."

Sta Merkelovka prije neki dan na skupu mlade unije kaze o govoru na govor presjednika:

"Gospodin presjednik je rekao da krscanstvo pripada Njemackoj i da judaizam pripada Njemackoj."
Malo zastaje i onda kaze:
"Ali isto tako je islam dio Njemacke!"

Sta je upravo rekla sa ovim?

Islam jeste dio Njemacke, ALI ISLAM NE PRIPADA NJEMACKOJ!

Srce pripada organizmu... Pluca pripadaju organizmu... Ali isto tako je i tumor dio organizma, iako ne pripada organizmu.
Last edited by paloma on 21/10/2010 00:23, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#375 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

paloma wrote: Pa sta sad, da li je zaposljavaju u Njemackoj?

Kao prvo, Turska je laicisticka drzava, sto Njemacka nije, kao drugo bila je stvar o tome da bi se muslimankama trebalo zabraniti nosenje marame, jerbo ni Evropljani ne smiju u sorcevima po S.A.

Kako se neka drzava, koja tvrdi da je sistem koji u njoj vlada toliko napredniji od neke zaostale drzave u kojoj jos uvijek vladaju plemenski zakoni, u isto vrijeme poredi sa njom i kaze da ako mi ne mozemo ne mozete ni vi, dok tvrdi da je njem sistem bolji?
zasto bi je zaposljavali? da se mene pita niko sa krstom/krizem/polumjesecom/davidovom zvijezdom oko vrata ne bi mogao raditi u drzavnoj sluzbi...
To care, hajd onda ti i ja se sutra nadjemo sa par crnih plasticnih vreca pa idemo da skidamo krstove iz skola/opstina/bolnica/sudova, da zabranimo casnim sestrama marame... Pa kad se malo najedemo i odmorimo idemo onda da ukinemo bozicne/uskrsne/... praznike...

Da li si znao da drzava finasira crkvu uz crkveni porez koji svaki radnik u Njemackoj ako nije ispisan iz crke, sa milijardama Eura, zbog ugovora koji su potpisani jos za vrijeme Austrougarske?

Rekao sam i ponavljam, ako je demokratija i lajicizam, onda za SVE!
da, iz svih sudova, opstina, drzavnih skola i drzavnih bolnica treba odstraniti sve krizeve, polumjesece ili sta vec...

sto se tice privatnog sektora, e tu nek radi ko sta hoce, zivo me zaboli...

"ako nije ispisan iz crkve"... pa u cemu je tu problem? bujrum, ispise se ko nece i cao... a drzava neka rasporedjuje taj porez na budale kako god hoce...
Post Reply