Novinarska nepismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
Jara

#351 Re: Novinarska nepismenost

Post by Jara »

amrica wrote: a cijih pjesama, jel' "njegovih" ili "svojih" :roll:
:thumbup: amrice! :)
(Vrlo česta greška novinarska.)
nellington

#352 Re: Novinarska nepismenost

Post by nellington »

Majka: Očekivala sam Amyinu smrt

Amyinu ili Amyjinu? Kod Halilovića: "U vlastitih imena koja završavaju na -i, -y (u vrijednosti i) ili (u engleskom) na -ee umeće se između osnove i nastavka -j-."

Ja bih još dodao u pravilo pored završetaka -i, -y, -ee i završetak -ea, pa bi u Sportinu mogli početi pisati Chelsea, Chelseaju što je po mom jezičkom osjećaju pravilnije nego Chelsea, Chelseau.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#353 Re: Novinarska nepismenost

Post by dr.gog »

Erzsebet wrote:Evo još jedan biser...

http://www.sarajevo-x.com/showtime/muzi ... /110722031#

Izdvojiću samo dvije rečenice, prva je u naslovu, a kaže kako je "Haris Džinović napravio lom" :) :) :). Naravno, nije nepismeno, ali lom je klasični lokalizam, i to negdje s Bistrika, ne dalje od toga.

Druga rečenica glasi ovako:

"Kao u jednoj od njegovih pjesama, Džinović je pred Vijećnicom "napravio lom" i oduševio mnogobrojnu publiku."

Ne razumijem ovo "kao", nije mu tu mjesto. Ali dobro, nek' je bio lom, pa nek' i hala gori :) :skoljka: :sax:
Druže , šta misliš o neophodnosti ili zakonskom nametanju radnog mjesta lektora na portalima? :D :D

Znajući za izdašnost vlasnika većine portala, i stravični kokuzluk raje, bilo bi možda isplatno dati čitavih 600-700 KM mjesečno irgetu koji bi samo čitao i editovao...
Erzsebet

#354 Re: Novinarska nepismenost

Post by Erzsebet »

dr.gog wrote:
Erzsebet wrote:Evo još jedan biser...

http://www.sarajevo-x.com/showtime/muzi ... /110722031#

Izdvojiću samo dvije rečenice, prva je u naslovu, a kaže kako je "Haris Džinović napravio lom" :) :) :). Naravno, nije nepismeno, ali lom je klasični lokalizam, i to negdje s Bistrika, ne dalje od toga.

Druga rečenica glasi ovako:

"Kao u jednoj od njegovih pjesama, Džinović je pred Vijećnicom "napravio lom" i oduševio mnogobrojnu publiku."

Ne razumijem ovo "kao", nije mu tu mjesto. Ali dobro, nek' je bio lom, pa nek' i hala gori :) :skoljka: :sax:
Druže , šta misliš o neophodnosti ili zakonskom nametanju radnog mjesta lektora na portalima? :D :D

Znajući za izdašnost vlasnika većine portala, i stravični kokuzluk raje, bilo bi možda isplatno dati čitavih 600-700 KM mjesečno irgetu koji bi samo čitao i editovao...
Pa s obzirom da znam kakva je finansijska situacija na ovom portalu, čudi me da nemaju lektora. Mnogo manje posjećeni portali ga imaju, ali dobro, svakom svoje. Ovako će ostati predmet šprdnje, možda im se to više sviđa, ali će uštedjeti koju tisuću, jer nema lektora koji bi baš radio za 600 KM. Možda i ima, ali ga ja nisam sreo.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#355 Re: Novinarska nepismenost

Post by dr.gog »

Možda, kad sve sagledaš, te greške i nisu bitne toliko...bitno je da je vijest razumljiva i prenesena na vrijeme.
A lektori rade, vjeruj mi i za manje pare, ne uključujući kojekakve metuzaleme ozbiljnih lica, koji od tog posla prave nekakvu preuzvišenu misteriju. Ne treba mistifikovati nijedan posao, a za platu višu od ,recimo, 800 KM teško da ko hoće otvoriti novčanik..Glede ovog portala, nisam baš uvjeren da uzimaju neke posebno velike novce, posebno u ovoj sredini.
Možda za solidno funkcioniranje, ali za neko "lopatanje" nema govora, jer je scena suviše slaba...

Bitno je da ima dovoljno čitalaca i forumaša..

Svaki dobar student i prosječan erudita, pa i stalni čitač "svega i svačega", kada pažljivo čita, primjeti preko 90% grešaka.

Najviše tih grešaka nastaje u žurbi zbog rada pod pritiskom, a rjeđe zbog neznanja ili bahatosti. Drugi faktor je klasična nepažnja, što je svojevremeno mene najviše izluđivalo..
IHAVEDREAM

#356 Re: Novinarska nepismenost

Post by IHAVEDREAM »

dr.gog ,

Sa dosta pomenutih cinjenica u tvom prethodnom postu bih se slozila, ali sa ovom konstatacijom apsolutno ne mogu: "Najviše tih grešaka nastaje u žurbi zbog rada pod pritiskom, a rjeđe zbog neznanja ili bahatosti."......Ljudi koji poznaju svoj jezik i profesiju ne mogu (i ne bi trebalo, ) sebi da dopuste kardinalne greske! :) :thumbup:
Erzsebet

#357 Re: Novinarska nepismenost

Post by Erzsebet »

dr.gog wrote:Možda, kad sve sagledaš, te greške i nisu bitne toliko...bitno je da je vijest razumljiva i prenesena na vrijeme.
A lektori rade, vjeruj mi i za manje pare, ne uključujući kojekakve metuzaleme ozbiljnih lica, koji od tog posla prave nekakvu preuzvišenu misteriju. Ne treba mistifikovati nijedan posao, a za platu višu od ,recimo, 800 KM teško da ko hoće otvoriti novčanik..Glede ovog portala, nisam baš uvjeren da uzimaju neke posebno velike novce, posebno u ovoj sredini.
Možda za solidno funkcioniranje, ali za neko "lopatanje" nema govora, jer je scena suviše slaba...

Svaki dobar student i prosječan erudita, pa i stalni čitač "svega i svačega", kada pažljivo čita, primjeti preko 90% grešaka.

Najviše tih grešaka nastaje u žurbi zbog rada pod pritiskom, a rjeđe zbog neznanja ili bahatosti. Drugi faktor je klasična nepažnja, što je svojevremeno mene najviše izluđivalo..
Pa nije lektura savršena misterija, ali vrijedi mnogo više od 600-700 KM. Znam ja da Sa-X ne uzima ogromne novce, ali znam takođe da imaju i da plate više svoje novinare. Druga je stvar što imaju užasan kadar, koji ne zaslužuje bolje, ali o tome nećemo sada. Svojevremeno je urednik bio Asim Bešlija, čovjek koji je više nepismen, nego pismen, čovjek koji je dosadan do bola i koji je apsolutno nekompetentan za bilo šta, dokazao je to svojim kolumnama koje su bile očajne.

Što se ostalih novinara tiče, pogledaj na ovoj temi članak Edite Gorinjac, ili kako se već zove, koji je nazvala intervjuom sa Emirom Suljagićem, pa ćeš vidjeti da je djevojka potpuno nepismena, a usto još i ne pazi šta radi. Svako ko napiše bilo šta i bilo gdje, treba barem jednom pročitati to što je napisao, ali se lijepo vidi da se to ovdje ne radi. Svako može napraviti grešku, pogotovo stilsku, ali se ona može i uočiti samo jednim čitanjem. Međutim, kad konstantno izlijeću riječi poput "lijepše", "uvjek" i sl., onda to nije nepažnja, nego neobrazovanost. Meni se nikad u životu ne može desiti da napišem "uvjek", to ili znaš ili ne znaš, a ako ne znaš, nije ti mjesto u novinarstvu.
heartbeat100

#358 Re: Novinarska nepismenost

Post by heartbeat100 »

Erzsebet wrote:
Pa nije lektura savršena misterija, ali vrijedi mnogo više od 600-700 KM. Znam ja da Sa-X ne uzima ogromne novce, ali znam takođe da imaju i da plate više svoje novinare. Druga je stvar što imaju užasan kadar, koji ne zaslužuje bolje, ali o tome nećemo sada. Svojevremeno je urednik bio Asim Bešlija, čovjek koji je više nepismen, nego pismen, čovjek koji je dosadan do bola i koji je apsolutno nekompetentan za bilo šta, dokazao je to svojim kolumnama koje su bile očajne.

Što se ostalih novinara tiče, pogledaj na ovoj temi članak Edite Gorinjac, ili kako se već zove, koji je nazvala intervjuom sa Emirom Suljagićem, pa ćeš vidjeti da je djevojka potpuno nepismena, a usto još i ne pazi šta radi. Svako ko napiše bilo šta i bilo gdje, treba barem jednom pročitati to što je napisao, ali se lijepo vidi da se to ovdje ne radi. Svako može napraviti grešku, pogotovo stilsku, ali se ona može i uočiti samo jednim čitanjem. Međutim, kad konstantno izlijeću riječi poput "lijepše", "uvjek" i sl., onda to nije nepažnja, nego neobrazovanost. Meni se nikad u životu ne može desiti da napišem "uvjek", to ili znaš ili ne znaš, a ako ne znaš, nije ti mjesto u novinarstvu.
Tipicno razmisljanje jedne neznalice koja svoje nedostatke prikriva pripusujući ih drugim ljudima!!! Sudis i presudjujes, a vjerovatno nikad nisi zakoracio u redakciju. Odnosno, nemas pojma o novinarstvu, a kamoli u kakvim uvjetima rade novinari, a posebno novinari online medija. Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#359 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

:cry:
Samo novinari nepismeni i samo novinari trebaju biti pismeni?

Mi smo narod nepismen, onako generalno. Sve o cemu se ovdje prica, uci se u osnovnoj skoli,..dakle, nikakve to veze nema sa skolskom spremom, vrstom fakulteta..svi bismo trebali znati palatalizacije, jednacenje suglasnika i sl.
Nazalost, ne znamo jer je ta pismenost potcijenjena, cak i na forumu su morali zakljucati tu temu, jer su se nasli neki kojima je to nebitno i smatrali su smrtnom uvredom sto uopce raspravljamo o tome.

Covjek se uci dok je ziv, i nije sramota ne znati, nije sramota ni pogrijesiti, sramota je jedino ignorirati neznanje.

Ko je nepogresiv neka prvi baci kamen, ja bgm necu. :oops:
shake69

#360 Re: Novinarska nepismenost

Post by shake69 »

Erzsebet wrote:
dr.gog wrote:Možda, kad sve sagledaš, te greške i nisu bitne toliko...bitno je da je vijest razumljiva i prenesena na vrijeme.

Ah, taj lijepi i udobni Amsterdam! I tebi fali pismenosti. Da krenemo od zareza, moze? :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#361 Re: Novinarska nepismenost

Post by KatarinaKosaca »

heartbeat100 wrote:. Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.
Ovo je isto kao kad bi rekli... Nema veze ako liječnik pogriješi u operaciji, pa cijeli dan je na nogama. Ili nije ni čudo ako profesori ne prenose znanje, valja slušati djecu i njihovu viku po cijeli dan :D . Svaka profesija ima svoje "neudobnosti koje se ne mogu platiti", ako ne možeš to raditi, ne radiš i tačka. A ne, pravdanje tipa.. kako je život težak. Šta manje očekivati od novinara od elementarne pismenosti?
poznanik

#362 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

heartbeat100 wrote:... Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.
Prema tvom obrazloženju ja zaključujem da novinarska postava sarajevo-x uopće ne izlazi iz ureda :D
Jara

#363 Re: Novinarska nepismenost

Post by Jara »

poznanik wrote:
heartbeat100 wrote:... Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.
Prema tvom obrazloženju ja zaključujem da novinarska postava sarajevo-x uopće ne izlazi iz ureda :D
Zar moraju biti u uredu, zar ne mogu raditi npr. od kuće? :-)
plain vanilla

#364 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

Jah, sad eto novinari i sa-x najnepismeniji u drzavi :-) :-) :-)
poznanik

#365 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:Jah, sad eto novinari i sa-x najnepismeniji u drzavi :-) :-) :-)

Ako neko nekad napravi komparaciju, vjerujem da će sa-x-ovcima pripasti neka od vodećih pozicija :oops:

Greške koje možemo pročitati ne mogu se pripisati umanjenju koncetracije usljed zamora ili sl, već nedostatku elementarnog poznavanja pravila i propisa pisanog izražavanja.

U svakom slučaju, upućujem ih na kratku on-line edukaciju: Osnove gramatike i pravopisa bosanskoga jezika :D
plain vanilla

#366 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

poznanik wrote:
plain vanilla wrote:Jah, sad eto novinari i sa-x najnepismeniji u drzavi :-) :-) :-)

Ako neko nekad napravi komparaciju, vjerujem da će sa-x-ovcima pripasti neka od vodećih pozicija :oops:

Greške koje možemo pročitati ne mogu se pripisati umanjenju koncetracije usljed zamora ili sl, već nedostatku elementarnog poznavanja pravila i propisa pisanog izražavanja.

U svakom slučaju, upućujem ih na kratku on-line edukaciju: Osnove gramatike i pravopisa bosanskoga jezika :D
ja sam vise od godinu dana pratila sve posjecene portale, redovno
i sigurno sa-xu ne pripada vodeca pozicija, to mogu garantovati

isto tako, sigurna sam da novinari nisu najnepismeniji
heartbeat100

#367 Re: Novinarska nepismenost

Post by heartbeat100 »

poznanik wrote:Prema tvom obrazloženju ja zaključujem da novinarska postava sarajevo-x uopće ne izlazi iz ureda :D
Tako je! To je posao koji je strogo vezan za racunar!
Jara

#368 Re: Novinarska nepismenost

Post by Jara »

Jara wrote:
poznanik wrote:
Zar moraju biti u uredu, zar ne mogu raditi npr. od kuće? :-)
Valjda nekad izađu i na teren da vide i jave šta se događa...i onda fino dođu kući i napišu tekst, slože slike i to je to, ured im ne treba! ;-)
Richard Peti

#369 Re: Novinarska nepismenost

Post by Richard Peti »

Radnik njujorškog metroa kao Frank Sinatra :-) a pravilno je The MTA construction worker who sings Sinatra

moglo se skontat po videu da nije neko radnik njujorškog metroa

http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /110802030
Rosebud_

#370 Re: Novinarska nepismenost

Post by Rosebud_ »

Image

Uploaded with ImageShack.us

Ili se u Tuzli kaze "opcina", u Zenici "opština", ili su clanak pisala dvije osobe, ili autor ima problema da se opredijeli za samo jedan pravopis. :-)
amrica

#371 Re: Novinarska nepismenost

Post by amrica »

a po kom osnovu opć(št)inski sud u Tuzli ima ingerencije u odlučivanju o pretresu kuće u Zenici :shock: :?

Niđe veze :roll:
Rosebud_

#372 Re: Novinarska nepismenost

Post by Rosebud_ »

JA kao da patroliram :D

Evo jedna malo ozbiljnija greska, nije nepismenost neg je vise neznanje.
Image

Ccc. :-)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#373 Re: Novinarska nepismenost

Post by Pera Trta »

To nije nepravilno, samo je pisac teksta iz Banovića :D
Rosebud_

#374 Re: Novinarska nepismenost

Post by Rosebud_ »

Pera Trta wrote:To nije nepravilno, samo je pisac teksta iz Banovića :D
:-) Ah da, kako sam zaboravila na tu mogucnost :D
Ali ovo za Glasgow je... Doduse, nije ni to nepravilno, samo netacno :D
Richard Peti

#375 Re: Novinarska nepismenost

Post by Richard Peti »