amrica wrote: a cijih pjesama, jel' "njegovih" ili "svojih"
(Vrlo česta greška novinarska.)
Moderator: anex
amrica wrote: a cijih pjesama, jel' "njegovih" ili "svojih"
Druže , šta misliš o neophodnosti ili zakonskom nametanju radnog mjesta lektora na portalima?Erzsebet wrote:Evo još jedan biser...
http://www.sarajevo-x.com/showtime/muzi ... /110722031#
Izdvojiću samo dvije rečenice, prva je u naslovu, a kaže kako je "Haris Džinović napravio lom"![]()
![]()
. Naravno, nije nepismeno, ali lom je klasični lokalizam, i to negdje s Bistrika, ne dalje od toga.
Druga rečenica glasi ovako:
"Kao u jednoj od njegovih pjesama, Džinović je pred Vijećnicom "napravio lom" i oduševio mnogobrojnu publiku."
Ne razumijem ovo "kao", nije mu tu mjesto. Ali dobro, nek' je bio lom, pa nek' i hala gori![]()
![]()
Pa s obzirom da znam kakva je finansijska situacija na ovom portalu, čudi me da nemaju lektora. Mnogo manje posjećeni portali ga imaju, ali dobro, svakom svoje. Ovako će ostati predmet šprdnje, možda im se to više sviđa, ali će uštedjeti koju tisuću, jer nema lektora koji bi baš radio za 600 KM. Možda i ima, ali ga ja nisam sreo.dr.gog wrote:Druže , šta misliš o neophodnosti ili zakonskom nametanju radnog mjesta lektora na portalima?Erzsebet wrote:Evo još jedan biser...
http://www.sarajevo-x.com/showtime/muzi ... /110722031#
Izdvojiću samo dvije rečenice, prva je u naslovu, a kaže kako je "Haris Džinović napravio lom"![]()
![]()
. Naravno, nije nepismeno, ali lom je klasični lokalizam, i to negdje s Bistrika, ne dalje od toga.
Druga rečenica glasi ovako:
"Kao u jednoj od njegovih pjesama, Džinović je pred Vijećnicom "napravio lom" i oduševio mnogobrojnu publiku."
Ne razumijem ovo "kao", nije mu tu mjesto. Ali dobro, nek' je bio lom, pa nek' i hala gori![]()
![]()
![]()
Znajući za izdašnost vlasnika većine portala, i stravični kokuzluk raje, bilo bi možda isplatno dati čitavih 600-700 KM mjesečno irgetu koji bi samo čitao i editovao...
Pa nije lektura savršena misterija, ali vrijedi mnogo više od 600-700 KM. Znam ja da Sa-X ne uzima ogromne novce, ali znam takođe da imaju i da plate više svoje novinare. Druga je stvar što imaju užasan kadar, koji ne zaslužuje bolje, ali o tome nećemo sada. Svojevremeno je urednik bio Asim Bešlija, čovjek koji je više nepismen, nego pismen, čovjek koji je dosadan do bola i koji je apsolutno nekompetentan za bilo šta, dokazao je to svojim kolumnama koje su bile očajne.dr.gog wrote:Možda, kad sve sagledaš, te greške i nisu bitne toliko...bitno je da je vijest razumljiva i prenesena na vrijeme.
A lektori rade, vjeruj mi i za manje pare, ne uključujući kojekakve metuzaleme ozbiljnih lica, koji od tog posla prave nekakvu preuzvišenu misteriju. Ne treba mistifikovati nijedan posao, a za platu višu od ,recimo, 800 KM teško da ko hoće otvoriti novčanik..Glede ovog portala, nisam baš uvjeren da uzimaju neke posebno velike novce, posebno u ovoj sredini.
Možda za solidno funkcioniranje, ali za neko "lopatanje" nema govora, jer je scena suviše slaba...
Bitno je da ima dovoljno čitalaca i forumaša..
Svaki dobar student i prosječan erudita, pa i stalni čitač "svega i svačega", kada pažljivo čita, primjeti preko 90% grešaka.
Najviše tih grešaka nastaje u žurbi zbog rada pod pritiskom, a rjeđe zbog neznanja ili bahatosti. Drugi faktor je klasična nepažnja, što je svojevremeno mene najviše izluđivalo..
Tipicno razmisljanje jedne neznalice koja svoje nedostatke prikriva pripusujući ih drugim ljudima!!! Sudis i presudjujes, a vjerovatno nikad nisi zakoracio u redakciju. Odnosno, nemas pojma o novinarstvu, a kamoli u kakvim uvjetima rade novinari, a posebno novinari online medija. Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.Erzsebet wrote:
Pa nije lektura savršena misterija, ali vrijedi mnogo više od 600-700 KM. Znam ja da Sa-X ne uzima ogromne novce, ali znam takođe da imaju i da plate više svoje novinare. Druga je stvar što imaju užasan kadar, koji ne zaslužuje bolje, ali o tome nećemo sada. Svojevremeno je urednik bio Asim Bešlija, čovjek koji je više nepismen, nego pismen, čovjek koji je dosadan do bola i koji je apsolutno nekompetentan za bilo šta, dokazao je to svojim kolumnama koje su bile očajne.
Što se ostalih novinara tiče, pogledaj na ovoj temi članak Edite Gorinjac, ili kako se već zove, koji je nazvala intervjuom sa Emirom Suljagićem, pa ćeš vidjeti da je djevojka potpuno nepismena, a usto još i ne pazi šta radi. Svako ko napiše bilo šta i bilo gdje, treba barem jednom pročitati to što je napisao, ali se lijepo vidi da se to ovdje ne radi. Svako može napraviti grešku, pogotovo stilsku, ali se ona može i uočiti samo jednim čitanjem. Međutim, kad konstantno izlijeću riječi poput "lijepše", "uvjek" i sl., onda to nije nepažnja, nego neobrazovanost. Meni se nikad u životu ne može desiti da napišem "uvjek", to ili znaš ili ne znaš, a ako ne znaš, nije ti mjesto u novinarstvu.
Ah, taj lijepi i udobni Amsterdam! I tebi fali pismenosti. Da krenemo od zareza, moze?Erzsebet wrote:Pa nije lektura savršena misterija, ali vrijedi mnogo više od 600-700 KM. Znam ja da Sa-X ne uzima ogromne novce, ali znam takođe da imaju i da plate više svoje novinare. Druga je stvar što imaju užasan kadar, koji ne zaslužuje bolje, ali o tome nećemo sada. Svojevremeno je urednik bio Asim Bešlija, čovjek koji je više nepismen, nego pismen, čovjek koji je dosadan do bola i koji je apsolutno nekompetentan za bilo šta, dokazao je to svojim kolumnama koje su bile očajne.dr.gog wrote:Možda, kad sve sagledaš, te greške i nisu bitne toliko...bitno je da je vijest razumljiva i prenesena na vrijeme.
A lektori rade, vjeruj mi i za manje pare, ne uključujući kojekakve metuzaleme ozbiljnih lica, koji od tog posla prave nekakvu preuzvišenu misteriju. Ne treba mistifikovati nijedan posao, a za platu višu od ,recimo, 800 KM teško da ko hoće otvoriti novčanik..Glede ovog portala, nisam baš uvjeren da uzimaju neke posebno velike novce, posebno u ovoj sredini.
Možda za solidno funkcioniranje, ali za neko "lopatanje" nema govora, jer je scena suviše slaba...
Bitno je da ima dovoljno čitalaca i forumaša..
Svaki dobar student i prosječan erudita, pa i stalni čitač "svega i svačega", kada pažljivo čita, primjeti preko 90% grešaka.
Najviše tih grešaka nastaje u žurbi zbog rada pod pritiskom, a rjeđe zbog neznanja ili bahatosti. Drugi faktor je klasična nepažnja, što je svojevremeno mene najviše izluđivalo..
Što se ostalih novinara tiče, pogledaj na ovoj temi članak Edite Gorinjac, ili kako se već zove, koji je nazvala intervjuom sa Emirom Suljagićem, pa ćeš vidjeti da je djevojka potpuno nepismena, a usto još i ne pazi šta radi. Svako ko napiše bilo šta i bilo gdje, treba barem jednom pročitati to što je napisao, ali se lijepo vidi da se to ovdje ne radi. Svako može napraviti grešku, pogotovo stilsku, ali se ona može i uočiti samo jednim čitanjem. Međutim, kad konstantno izlijeću riječi poput "lijepše", "uvjek" i sl., onda to nije nepažnja, nego neobrazovanost. Meni se nikad u životu ne može desiti da napišem "uvjek", to ili znaš ili ne znaš, a ako ne znaš, nije ti mjesto u novinarstvu.
Ovo je isto kao kad bi rekli... Nema veze ako liječnik pogriješi u operaciji, pa cijeli dan je na nogama. Ili nije ni čudo ako profesori ne prenose znanje, valja slušati djecu i njihovu viku po cijeli danheartbeat100 wrote:. Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.
Prema tvom obrazloženju ja zaključujem da novinarska postava sarajevo-x uopće ne izlazi iz uredaheartbeat100 wrote:... Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.
Zar moraju biti u uredu, zar ne mogu raditi npr. od kuće?poznanik wrote:Prema tvom obrazloženju ja zaključujem da novinarska postava sarajevo-x uopće ne izlazi iz uredaheartbeat100 wrote:... Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.
plain vanilla wrote:Jah, sad eto novinari i sa-x najnepismeniji u drzavi![]()
![]()
ja sam vise od godinu dana pratila sve posjecene portale, redovnopoznanik wrote:plain vanilla wrote:Jah, sad eto novinari i sa-x najnepismeniji u drzavi![]()
![]()
Ako neko nekad napravi komparaciju, vjerujem da će sa-x-ovcima pripasti neka od vodećih pozicija![]()
Greške koje možemo pročitati ne mogu se pripisati umanjenju koncetracije usljed zamora ili sl, već nedostatku elementarnog poznavanja pravila i propisa pisanog izražavanja.
U svakom slučaju, upućujem ih na kratku on-line edukaciju: Osnove gramatike i pravopisa bosanskoga jezika
Tako je! To je posao koji je strogo vezan za racunar!poznanik wrote:Prema tvom obrazloženju ja zaključujem da novinarska postava sarajevo-x uopće ne izlazi iz ureda
Valjda nekad izađu i na teren da vide i jave šta se događa...i onda fino dođu kući i napišu tekst, slože slike i to je to, ured im ne treba!Jara wrote:Zar moraju biti u uredu, zar ne mogu raditi npr. od kuće?poznanik wrote:Prema tvom obrazloženju ja zaključujem da novinarska postava sarajevo-x uopće ne izlazi iz uredaheartbeat100 wrote:... Par prijatelja mi je radilo na sa-xu. Svi vrlo kratko jer su uvjeti rada, blago receno, nehumani....na stranu sirotinjska primanja jer realno, gubitak vida i bolove u ledjima zbog dugotrajnog sjedenja, ti niko ne moze platiti. U takvim uvjetima, garantujem ti da bi i licno ime pogresno napisao.

Pera Trta wrote:To nije nepravilno, samo je pisac teksta iz Banovića