Izvor:
http://www.dnevniavaz.ba/lifestyle/estr ... inica.html
Denis Latin nova zvijezda „Al Jazeere“?
Ta televizija ima renome u svijetu i donosi nešto što je potrebno, a to je kapital za koji smatram da je najjača strana svega toga. Njeno pokretanje je dobro i zato što u svojim najavama dolaska upućuje na pokušaj ponovne integracije, a ne dezintegracije ovog prostora Veličina slova: Amela KESEROVIĆ (magazin AZRA) 30/09/2010 08:40:00Latin: Neke stvari bih odmah odbio kao ideju, a neke ne FOTO: Ivan ŠebaljDenis Latin je samo jednom pokleknuo pred pritiscima 1996. godine. S Hrvatske nacionalne televizije je prešao u komercijalnu. Poslije toga nikad. Nijedan režim ga nije mogao kupiti iz jednostavnog razloga jer na obraz nije stavio cijenu. Njegov mentor su pravda, i ideali mu imaju drugo ime.
U svojim emisijama je pokazao kako bi demokratsko društvo trebalo raspravljati o politici, ekonomiji, ideologiji...
Da li će moćnoj katarskoj televiziji Al Jazeera u narednim mjesecima poći za rukom među vrhunskim profesionalcima novinarstva u svoje redove dovesti i njega, pokazat će vrijeme.
S Denisom smo razgovarali u Zagrebu, u zgradi HRT-a, u redakciji „Latinice“. Mala, ali probrana ekipa bavit će se ponovo Bosnom, njenom uspješnijom integracijom u Regiji.
U kakvim ste odnosima s nadređenima. Jesu li Vas pustili na miru?
- Pa, recimo u korektnim. Uspjeli smo ponovo pokrenuti „Latinicu“ i to je veliki uspjeh.
Odnosi su danas puno bolji, i nadam se da će tako i ostati. Naravno, ne očekujem da oni budu idealni, bit će naravno i problema, jer je emisija takva, kontroverzna i ona uvijek mora ići dalje od svih drugih.
Pozdravljate li se s Hloverkom Novak-Srzić?
- Nisam je vidio, ali da je vidim pozdravio bih je. Nisam ja u osobno tako lošim odnosima s njom. Ja se s Hloverkom razilazim u nekim profesionalnim pitanjima, a u osobnim relacijama ona je meni čak i simpatična.
Jeste li osvetoljubiv čovjek. Imate li potrebu osvetiti se nekome?
- Mogu reći da ne. Stekao sam uvjerenje da zapravo ta nekakva kazna za loša djela dođe i bez mog djelovanja. Ne moram ja tu ništa uraditi. Taj neko kad-tad dobije po nosu i bez mene.
Šta će u medijskom prostoru Regiona značiti pokretanje televizije „Al Jazeera“?
- Ta televizija ima renome u svijetu i donosi nešto što je potrebno, a to je kapital za koji smatram da je najjača strana svega toga. Njeno pokretanje je dobro i zato što u svojim najavama dolaska upućuje na pokušaj ponovne integracije, a ne dezintegracije ovog prostora. U trenutnom odnosu snaga kada HTV i Nova TV imaju dosta veliki utjecaj u BiH i gledanost i u Srbiji, a da s druge strane imate presnažan Pink i u BiH, mislim da je logično da se pravi jedna takva televizija. U svakom slučaju, konkurencija je dobra, a pogotovo mi se sviđa ta njihova ideja da angažiraju i ljude iz Zagreba i Beograda, dakle da djeluju integrativno na ove prostore.
Budući da će u svojim redovima okupiti samo najbolje. Ukoliko bi Vam „Al Jazeera“ ponudila radni angažman, biste li ga prihvatili?
- Neke stvari bih odmah odbio kao ideju, a neke ne. Ovo je stvar o kojoj bih razmislio.
O Bosni ste u svojoj emisiji govorili mnogo puta. To ćete, kažete, činiti i ubuduće. Zašto se ima običaj reći da je Bosna svačiji zavičaj, a Beograd i Zagreb ničiji?
- Iako su, vjerovatno, i moji došli negdje iz Bosne, kao većina ljudi u Dalmaciji, za Bosnu, koliko znam, nisam rodbinski vezan niti sam kad u njoj živio, ali moja profesionalna sudbina je mnogo vezana za tu zemlju i njene ljude. Kada kažeš Bosna, znaš tačno šta to znači. Znaš da je to jedna toplina, dobrota, ljudskost. I u tom smislu ta konstatacija stoji. Zagreb je puno hladniji grad, tu nema nikakve sumnje, ali mi više odgovara, jer ta distanca mi pomaže da se maksimalno posvetim poslu. U Sarajevu bih sigurno preintenzivno živio, a Beograd mi je nekako prevelik.
Godinama se borite sa Chronovom bolešću. U njenom liječenju ste pribjegavali i alternativnim metodama. Jesu li bile od pomoći, kako ste danas?
- Dobro sam. To je takva bolest. Alternativne metode pomažu, ali ne mogu riješiti problem. Nakon pet operacija koje sam imao mislim da dobro funkcioniram i da se s tom bolešću može živjeti, ali da mi stvara izvjesne poteškoće u svakodnevnom životu, to da.
Ko su Vam prijatelji?
- Imam široki krug prijatelja. Volim ljude iz kojih zrači dobrota i kod kojih vidim da se bore za ispravnu stvar kao i ja, za dobro, onda su ti ljudi, moji ljudi i za njih sam spreman svašta napraviti, ali oni kod kojih vidim da su zli i da gledaju svoj interes, to nisu moji ljudi.