a sada, naravno i jos jedan njegov citat:Obzirom na pojam “relativnog kretanja”, ne mogu se složiti da – “međusobna relativna brzina” nema fizičkog smisla, jer i ne postoji neka druga brzina osim “međusobne relativne brzine”!
dakle ovdje on sam sebi kaze da je sve relativno, ali da ne mora biti. dakle, prema ova dva citata obavezno morate znati da je sve relativno...osim, naravno, ovog apsolutnog prostora.bogumil-8 wrote:DA - postoji apsolutno mirujući sistem referencije - ASR_0
ako krenemo nadalje naidjemo na sljedece (citat sa onog njegovog bloga):
a onda i sljedeci njegov citat:Dogodi li se “raspad” u kojem se formiraju dvije čestice koje se kreću od momenta raspada po pravcu, ali u suprotnim smjerovima, svaka brzinom 0,6c u odnosu na mjesto raspada (katoda, naprimjer) – nema nikakvog osnova tvrditi da je njihova međusobna relativna brzina manja od c.
Pozivati se na nepostojeći “zakon o transformaciji brzine”, kojeg su donijeli nepostojeći članovi nepostojećeg parlamenta može samo osoba koja ne koristi svoj vlastiti misaoni aparat!
Relativna brzina dva tijela (zvali ih čestice, pioni, fotoni, kamioni ili avioni) je fizička (eksperimentalna) činjenica, i te kako ima fizičkog smisla pojam “međusobna relativna brzina" za dva tijela. Također je u navedenom primjeru i njihova međusobna relativna brzina 1,2c eksperimentalno provjeriva i dokaziva (mjerenjem dostignute međusobne razdaljine- l – nakon nekog vremenskog intervala t i dijelenjem te razdaljine vremenom za koje je ostvarena.
znaci kod njega ne postoji brzina veca od c niti se takva moze uvrstiti u njegove formule (jer kako bi ih on onda zaboga objasnio)...osim u posebnom slucaju kada ta brzina moze biti maksimalno 2c (ili kao u prikazanom primjeru 1,2c), ali nikako v=c.bogumil-8 wrote:Repu vam vašu! Izgleda da ću morati upotrijebiti neki od vaših izraza (meni upućenih). Kod mene ne postoji ni hipotetička mogućnost V = C! Umijete li to ukopčati. Hajde da ponovim: uvijek, samo i isključivo 0 < v < c< Pa zar vam nisam više puta ODGOVORIO! Umijete li čitati i pročitano utuviti u vaše glavice!
bogumil, ajd se ti malo konsultuj sam sa sobom posto si poceo sebi da kontriras. odluci se sta moze, sta ne moze, sta postoji, a sta ne postoji. izgleda da ne samo da je ta glava puno za dvije noge, nego je i taj zivot prekratak da bi se sam sa sobom slozio.
no, ako se ipak desi da se uspijes dogovoriti sa svojim misljenjem reci nam sta je prevagnulo pa da nastavimo ovu veselu pricu. mozda iz nje naraste i vic, pa bude i sta korisno od svega ovoga.

, - vremenske intervale
i za dužine?!