FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zateznistub

#351 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zateznistub »

Zna li ko koja je alfa u seherzadi shto je ona voza? Zaljubio sam se u nju? (Alfu)...
samsa25

#352 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by samsa25 »

zateznistub wrote:Ljubomoran sam, ali pravo :thumbup:
Fala na podršci :thumbup: , kod nas kad kazeš nešto što nije iz vau vau grupe ko da si ljudima zdrav zub iščupo
johntra

#353 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

zateznistub wrote:Zna li ko koja je alfa u seherzadi shto je ona voza? Zaljubio sam se u nju? (Alfu)...

159...
zateznistub

#354 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zateznistub »

samsa25 wrote:
Fala na podršci :thumbup: , kod nas kad kazeš nešto što nije iz vau vau grupe ko da si ljudima zdrav zub iščupo
Sta zub, vilicu! Ma nemam ja nista protiv VW-a, al brate pretjerase. Pogotovo onaj, sto ga neko pomenu, sepet od dvojke.
zateznistub

#355 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zateznistub »

johntra wrote:
zateznistub wrote:Zna li ko koja je alfa u seherzadi shto je ona voza? Zaljubio sam se u nju? (Alfu)...

159...
tnx, meni pravo dobra.
samsa25

#356 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by samsa25 »

zateznistub wrote:
samsa25 wrote:
Sta zub, vilicu! Ma nemam ja nista protiv VW-a, al brate pretjerase. Pogotovo onaj, sto ga neko pomenu, sepet od dvojke.
Pa to, ja i kad sam mazdu 3 uzimao svi su bilu u stilu - kanta, trulja, lipsaće, zna se šta je auto, golf!, jbg kad nas je pola na zadnjem sjedištu keca i dvice pravljeno :D
edin_r1

#357 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by edin_r1 »

Rukfas, ocigledno ne znas sta da ocekujes od odredjenog auta. Pricas tu o nekoj prostranosti, pa bolan ne bio to je gradsko auto. A sto se tice stabilnosti, dok nisam zamijenio amortizere, bio sam slicnog misljenja, ali posle zamjene, samo rijeci hvale. U pojedine krivine ulazim i po 30-ak km/h vise nego prije. Potrosnja: Na more nas je islo cetvero plus pun gepek. Tuzla-Orebic-Tuzla, cca 800km potrosio oko 45 litara goriva. To je oko 5.5 l/100 km. Sasvim prihvatljivo s obzirom na opterecenje i konfiguraciju terena. Zena i ja sami na otvorenom ispod 5l, i napominjem da uvijek vozim energicno, preticem koliko to prilike dozvoljavaju. I jos jedna stvar, sta ti ustvari ocekujes od 60ks, cuda je li? Jedino ti mogu reci da sam i ja nabelajio sa Puntom, sto me je kostalo i para i zivaca, ali sam sad rahat. Samo redovni servis. Pakne su 45 km u Motorexu, a ne 70, i evo 15000 km nakon zamjene komplet kocnica (diskovi, plocice, pakne, dobosi i ulje dot4) sve u najboljem redu. Ima fiat mana, ne kazem, ali nije ni toliki krs. Sve je do osobe koja ga vozi. P.s. Imo sam i slavnog golfa 2 d (nisam bio rahat uopste, vise kod majstora nego u avliji) i mogu ti reci da je punto za njega ''space shuttle'', doslovno! Pozdrav.
Zvek

#358 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Izgleda da se priča prrivodi kraju, Alfa ide ka VW. Mislim da niko istovremeno nije sposoban da dize Lanciu, Alfu, Chrysler, Dodge a pogotovo ne Fiat.

Image

Od Italijana ne možemo niti očekivati ništa drugo nego da se prave ludi, a naš mentalitet ovdje je "dalajlamovski" u odnosu na njihov. Tako je šef FIAT-a Sergio Marchionne opovrgao svaku mogućnost da proda marku Alfa Romeo njemačkom koncernu Volkswagen. A šta je istina?...

Istina je da su se šef Volkswagena Ferdinand Piech i Sergio Marchione sastali prije 3-4 mjeseca i razgovarali o mogućnosti da VW otkupi Alfa Romeo. Istina je da FIAT nije u stanju pogurati Alfu na staze stare slave, a doseći sa njom prodaju planiranih 300.000 automobila godišnje je za FIAT iscrpljujuće.

U stvari otkada je preuzeo Alfu FIAT ne zna šta će sa njom. Pokušavao je sa novim modelima koji su svi zaboravljeni, praktično je sistematski uništavao imidž Alfe od čega niko nije imao koristi. Ni Alfa, niti FIAT. To je bilo ono vrijeme kada je FIAT pokupovao zamalo kompletnu italijansku auto-industriju.

Volkswagen sa druge strane ima potrebu za sportskom markom. Pokušao je od Audija napraviti nešto, i uspio je, R8 je zaista poseban automobil, već ima imidž za sebe, ali nije to to. Sa Alfom bi dobili ime koje nemaju, koje se ne može izgraditi, i nije slučajno ono da su već imali osam spremljenih novih modela za Alfu u slučaju preuzimanja.

Ako FIAT proda Alfu, moći će se posvetiti spajanju sa Chryslerom i dovođenju njegovih marki na tlo Evrope i prodaju. Sa druge strane planirali su novih pet modela za Alfu u narednih četiri godine, a za to vrijeme planiraju podići prodaju Alfi na 500.000 godišnje. Ako budu radili kao sada, iste šanse za toliku prodaju ima i smeće koje dolazi iz kragujevačke Zastave. Dakle nikakve!

Ova priča, iako su je skoro svi zaključili nije niti blizu svojeg kraja, a usudit ćemo se pretpostaviti epilog: Alfa Romeo bit će brand Volkswagena prije 2015. godine!

c/p automotosvijet.com
johntra

#359 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

kako ide onaj vic? imena, kolega, imena... :D
tako i ja sad kažem, dokazi, kolega, dokazi...to isto ono kad pitari pričaju da su vidjeli Amara Osima kod Gojka u Jablanici kako pregovara sa čelnim ljudima Lištice za kupovinu utakmice... :D
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#360 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 1946 »

johntra wrote:to isto ono kad pitari pričaju da su vidjeli Amara Osima kod Gojka u Jablanici kako pregovara sa čelnim ljudima Lištice za kupovinu utakmice... :D
Veleža :wink: :D
On topic: Kupi li VW alfu slijedi joj sudbina seata :sad:
johntra

#361 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

1946 wrote:
johntra wrote:to isto ono kad pitari pričaju da su vidjeli Amara Osima kod Gojka u Jablanici kako pregovara sa čelnim ljudima Lištice za kupovinu utakmice... :D
Veleža :wink: :D
On topic: Kupi li VW alfu slijedi joj sudbina seata :sad:
Znao sam da ćeš se ti javiti, zato sam i napisao..Ovo je bilo za prošlu sezonu, kad smo uzeli dole 2:1... :D
Ma, ništa ovo, kakva prodaja...VW je svjestan da bi izgubili i ono malo kupaca što imaju, a trebalo bi im dugo vremena da privole svoje kupce da kupuju auta koja su maltene jučer bila pljuvana od istih...
slobodni armirach

#362 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by slobodni armirach »

Znaci TOP GEAR se gleda i kod nas, ali vidjeh 'istinu' Audija R8, pa odem Prvi Put na taj automotosvijet.com.
haman bosanski portal ali nema nacionalne domene, sto li ?

ugodno se iznenadih kad procitah strucne tekstove, znaci da je Jeremy Clarkson stigo u Bosnu i pise ovakve tekstove

Službeno su saopštili da će FIAT svoj model Dobro isporučivati Opelu,
a ovaj ga pod svojom značkom koju koristi u UK (Vauxhall) prodavati na ostrvu! S obzirom na kvalitet Fiatovih vozila, zaista...
Nije samo Opel taj koji je u ovakvom poslu sa FIAT-om. FIAT za Peugeot-Citroen grupu proizvodi dostavna vozila, baš kao i model SX4 za Suzuki.
Da FIAT ova vozila može prodati pod svojom značkom na svim ovim tržištima svakako ovo ne bi radio.

Izgleda dosta modernije, djeluje i kao da je kvalitet završne obrade i spojeva kudikamo bolji nego smo navikli kod FIATovih vozila.No iz iskustva, ne bišmo se baš zakleli u takvo stajalište

Karakteristike motora, kada bi prepisivali navode FIAT-a bile bi, sami pretpostavljate: uglađeni, mirni,
obrtni moment raspoređen po režimima rada upravo kako je najbolje moguće, tihi,.......,
šta drugo očekivati nego da nahvale svoje. Mi nemamo komentar na ove FIAT-ove navode, još manje neko formirano mišljenje.

Pobjegosmo malo sa teme, povećanje učešća na 35 postose odvija u koracima po pet posto.
Koraci su: proizvodnja štedljivih motora, proizvodnja automobila sa potrošnjom cca 5,8 litara na 100 kilometara i zadnji širenje prodaje Chryslera van SAD-a i inače Sjeverne Amerike.

Ovdje ne računamo Izrael, koji je "de facto" svakako kao jedna od američkih saveznih država.

Jeremy Clarkson je godinama da ne kazem decenijama, na TV, i ima mooda da kaze nesto slicno ovome gore, ali ipak je on gospodin pa se ne izrazava 'kriticki' kao sto je to gore slucaj,
johntra

#363 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

..........
Last edited by johntra on 06/12/2010 09:55, edited 1 time in total.
johntra

#364 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

hahahahah...koji klocevi...čuj FIAT nema prođu na nekim tržištima, a eto Opel ima...čuj FIAT proizvodi za PSA grupu, a radi se o joint venture proizvodnji... :lol:

Mi nemamo komentar na ove FIAT-ove navode, još manje neko formirano mišljenje.

ovdje sam se najviše ismijao.... :lol: :lol: :lol:

edit: znam za ove kloceve...ovaj portal vodi jedan mašinski inžinjer (ne vrijeđam struku) i još jedan kloc, koji rade tako dosadne tekstove i testove da je to muka jedna čitati...opisuje čovjek sve do najsitnijih detalja, čak ide dotle da piše koji su proizvođači šarafa platforme..(karikiram) :-)
ali, najkrvavije je bilo kada je zimus mljeo o Toyoti i problemima sa papučicom, hebao im majku svaki dan...eh, onda je zvao predstavništvo Toyote ovdje i tražio testno auto..Dali mu oni novog LC-a, kad sljedeće jutro osvanula vijesti: Toyota je najbolja, najveća, najmoćnija... :lol:
adisk

#365 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by adisk »

Nek mi neko kaze koje su auto moze kupiti za 8-9 hiljada danas sa opremom, prostorom, snagom i solidnim godistem kakvo nudi recimo Stilo? Ja sam presao 22 hiljade za godinu dana i prezadovoljan sam.
edin_r1

#366 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by edin_r1 »

Stilo je barem meni extra auto. Jaran ima 1.6 16v 2003 god, platio ga oko 8000 prije par mjeseci. Brdo opreme, samo nema ono "regenerativno kočenje"( bez potrošnje pločica i diskova) i "regenerativnu potrošnju" (bez goriva i po nekoliko stotina kilometara) tipičnu za vw vozila :D Šalu na stranu, Stilo je sasvim solidan auto.
mart

#367 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mart »

Moze li mi neko reci gdje da zamjenim zubcasti remen na Fiatu Bravo 1999 godiste 1600 kubika 16 ventila. I koliko to okvirno kosta.
johntra

#368 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

U kojem si gradu..Ako si u SA, to će ti najbolje obaviti Dino na Koševskom, mislim da cijena ne bi bila viša od 250 do 300 KM...za 1,9 JTD je zamjena oko 350 KM...
mart

#369 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mart »

Hvala ti Johntra, jesam iz Sa sam. I ja sam cula za Dinu sa Kosevskog.
shlauf

#370 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by shlauf »

Dino, 033/444-921

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
adisk

#371 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by adisk »

Koliko je kod Dine redovni servis za Stila?
shlauf

#372 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by shlauf »

Nazovi brate, eto imaš broj telefona. :D

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance: :sax:
adisk

#373 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by adisk »

shlauf wrote:Nazovi brate, eto imaš broj telefona. :D

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance: :sax:
Hocu brate :D bzze mi ova pitanja :lol:

edit: nema Dine do 5, ne zna stari :-)
LeKo

#374 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by LeKo »

@Johntra,

opet ja po savjet, koji motor preporučuješ za 159....dvojba između JTDm 110 kw i JTS 118 kw? Hvala unaprijed.

Pozdrav.
zateznistub

#375 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zateznistub »

Moj savjet,

JTD ako iole vise vozis.
Razlozi: potrosnja i startnost.
Post Reply