- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
slucajan

#351 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by slucajan »

preludezalude wrote:
slucajan wrote:Slazem se i da bi rok morao biti mnogo kraci. Tako da mi imamo ugovor sa vecinom ovlastenih servisa u BiH, potpises sporazum, odvuces auto u servis, dodjes u servis po auto, faktura proslijedjena nama i problem rijesen. To je po meni osnovna prednost "velikih" osiguranja.
Sto se placanja tice, u osiguranju u kojem ja radim troskove registracije (ukljucujuci i novcane kazne) mozes platiti na 12 rata uz dodatni trosak od 20 KM u odnosu na placanje odmah.
Poceli su vec vise osiguranja da daju mogucnost registracije auta na visemjesecne rate,
Kad sam ranije spomenuo da Sarajevo osiguranje je lose sto se tice isplata steta, nisam navijao ni za koga. Ja imam Sarajevo osiguranje zadnjih 3-4 godine. Jednostavno mi je lako odraditi posao tu. Predam sve njima, oni zovu kad bude gotova saobracajna i gotovo. Jednostavno je cinjenica da lose isplacuju stete. Prije Sarajevo osiguranja sam imao Euroherc osiguranje i oni su me razocarali dva puta pa sam promjenio osiguranje. Oba puta sam naplacivao stetu pricinjenu na vjetrobranskom staklu i oba puta sam imao kasko osiguranje stakala. Prvi put sam cekao na isplatu 6 mjeseci, a drugi put sam cekao pare citavih godinu dana.Znaci, i oni su losi kod isplate steta. Dobro iskustvo imam sa Camelia osiguranjem. Kad sam imao udes, oni su mi trebali isplatiti stetu. U roku mjesec ipo je sve bilo gotovo.
Sto se tice moje slijedece registracije, definitivno cu izabrati najjeftinije. Zasto??? Zato jer ne postoji nazovi osiguranje ili lijevo osiguranje. Ili jesi ili nisi. Cim se moze dobiti zeleni karton, to osiguranje je ok. A zasto da mi ne ostane najmanje 100KM u dzepu!!
Sve OK, svi imamo različita iskustva i mišljenja.

Ako ti ostane 100KM od naredne registracije u odnosu na regularnu i zakonski propisanu cijenu, imaš od mene još toliko :thumbup:
preludezalude

#352 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

He, he.
Ne leti pred rudu. Ostat ce najmanje 100KM od ovih propisanih 840+ koliko si u svom cjenovniku stavio.
preludezalude

#353 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Evo sad izracunah sa ovom tvojom tabelom i cjenovnikom da bi kompletna registracija za Renault clio 1.2/55kw trebala biti 460KM. Otac moj registrovao prije 10-ak dana i kompletna registracija je bila 430KM i to nije u nekom, sto ti kazes, lijevom osiguranju vec u Sarajevo osiguranju. Znaci vec je to 30KM manje od tvoje tvrdnje.
zLatk0

#354 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by zLatk0 »

One nove stiker naljepnice sto ide sa bar kodom sa strane, je li se i to ljepi ili, posto mi se cini kao da su odvojene jedna od druge ?
hitman_

#355 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by hitman_ »

Imam jedno pitanje: krenuo sam jutros da kupim polovan auto, ford focus 1.8tdci 85kW 115 ps. Sve je ok , OSIM-što je na saobracajnoj knjizici napisano da auto ima 65kW, ja znam da je to nezakonito i ne zelim to, vlasnik tvrdi da to on nije uradio vec prvi vlasnik, i sad moje pitanej glasi: kakva je procedura oko promjene tog podatka, jel to komplikovano, jel to kosta it. hvala unaprijed.
530i

#356 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

zLatk0 wrote:One nove stiker naljepnice sto ide sa bar kodom sa strane, je li se i to ljepi ili, posto mi se cini kao da su odvojene jedna od druge ?
Lijepi se samo stiker.
sLLayer

#357 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by sLLayer »

hitman_ wrote:Imam jedno pitanje: krenuo sam jutros da kupim polovan auto, ford focus 1.8tdci 85kW 115 ps. Sve je ok , OSIM-što je na saobracajnoj knjizici napisano da auto ima 65kW, ja znam da je to nezakonito i ne zelim to, vlasnik tvrdi da to on nije uradio vec prvi vlasnik, i sad moje pitanej glasi: kakva je procedura oko promjene tog podatka, jel to komplikovano, jel to kosta it. hvala unaprijed.
ako je motor zamjenjen moras imati racun tog motora (njegove papire) i izvrsiti atest, ako nema papira nemos ga ni uvest u saobracajnu, mada bi se to trebalo nekad ukinuti kao sto je i u drugim drzavama motor potrosna roba
goran16v

#358 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by goran16v »

Ako se br. na motora poklapa sa br. motora u saobr. ne mora imati papire jer je motor vec legalizovan i upisan. To ne mora znaciti da je nezakonito. Nezakonito bi bilo da se br. na motoru i br. u saobr. ne poklapaju. Ti ne moras znati stvarnu snagu tog motora da bi znao da li je ona upisana tacna ili ne. Pravno, tebi je bitno da je broj motora ok, ako se snaga ne poklapa to nije do tebe nego do onoga ko je upisivao podatke u saobr, a to je MUP, tako da ti niza stopa osiguranaj dodje kao ugodno s korisnim. Prakticno ti moze biti bitno ako zelis malo da se pohvalis sa kW u saobr. jer i dijelove kupujes po br. motora prema kojem se identifikuju svi parametri, a ne prema snazi iz saobr.
Moj Kangoo ima motor 1,4 75 KS, ali prilikom prve registracije u BiH je upisano da se radi od 1,2 motoru 65 KS (to nisam ja radio) ali je upisan odgovarajuci broj motora. Vec ga 7 god registrujem bez ikakvih problema, na teh. provjere br, motora i furaj dalje. To sto je neko u MUP-u iz carinske deklaracije slucajno ili namjerno slabo prepisao podatke, ili sto je neko u carinskoj deklaraciji upisao drugaciju zaprminu i snagu nije moja odgovornost tako da mi ne pada mi napamet ista da diram i da placam skuplje osiguranje.
hitman_

#359 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by hitman_ »

goran16v wrote:Ako se br. na motora poklapa sa br. motora u saobr. ne mora imati papire jer je motor vec legalizovan i upisan. To ne mora znaciti da je nezakonito. Nezakonito bi bilo da se br. na motoru i br. u saobr. ne poklapaju. Ti ne moras znati stvarnu snagu tog motora da bi znao da li je ona upisana tacna ili ne. Pravno, tebi je bitno da je broj motora ok, ako se snaga ne poklapa to nije do tebe nego do onoga ko je upisivao podatke u saobr, a to je MUP, tako da ti niza stopa osiguranaj dodje kao ugodno s korisnim. Prakticno ti moze biti bitno ako zelis malo da se pohvalis sa kW u saobr. jer i dijelove kupujes po br. motora prema kojem se identifikuju svi parametri, a ne prema snazi iz saobr.
Moj Kangoo ima motor 1,4 75 KS, ali prilikom prve registracije u BiH je upisano da se radi od 1,2 motoru 65 KS (to nisam ja radio) ali je upisan odgovarajuci broj motora. Vec ga 7 god registrujem bez ikakvih problema, na teh. provjere br, motora i furaj dalje. To sto je neko u MUP-u iz carinske deklaracije slucajno ili namjerno slabo prepisao podatke, ili sto je neko u carinskoj deklaraciji upisao drugaciju zaprminu i snagu nije moja odgovornost tako da mi ne pada mi napamet ista da diram i da placam skuplje osiguranje.
sve se poklapa, osim sto je neko namjerno upisao nizi broj kilowata, ja se toga bojim u smislu da mi nece kad otkriju oduzeti auto a ja ni kriv ni duzan. Od ovog prodavaca je auto i sve je na njemu, ono sve tip top i poklapa se izuzev te stavka o broju kilowata,
goran16v

#360 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by goran16v »

hitman_ wrote: sve se poklapa, osim sto je neko namjerno upisao nizi broj kilowata, ja se toga bojim u smislu da mi nece kad otkriju oduzeti auto a ja ni kriv ni duzan. Od ovog prodavaca je auto i sve je na njemu, ono sve tip top i poklapa se izuzev te stavka o broju kilowata,
Sto bi ti oduzeli auto??? Tvoja duznost je bila da provjeris da li se br. motora upisan u daobr. dozvolu poklapa da br. ukucanim na blok motora.
hitman_

#361 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by hitman_ »

goran16v wrote:
hitman_ wrote: sve se poklapa, osim sto je neko namjerno upisao nizi broj kilowata, ja se toga bojim u smislu da mi nece kad otkriju oduzeti auto a ja ni kriv ni duzan. Od ovog prodavaca je auto i sve je na njemu, ono sve tip top i poklapa se izuzev te stavka o broju kilowata,
Sto bi ti oduzeli auto??? Tvoja duznost je bila da provjeris da li se br. motora upisan u daobr. dozvolu poklapa da br. ukucanim na blok motora.
Znaci ovo je meni samo dobra stvar, jer nisam ja prvi vlasnik, a i nije neki prekrsaj? samo mi je to bitno, da se ne nadje neka budala da mi pametuje i da me maltretira
530i

#362 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Radi se o klasičnoj prevari - nisi ni prvi, ni zadnji, viđao sam kamaru auta sa smanjenom snagom i kubikažom...pri tome sve drugo odgovara stanju na terenu. Problem će nastati kada se vlast dosjeti i toga, pa na tehničkom pregledu utvrde da motor oznake "XY" nema baš 65ks ili kW nego 20 više...prognoziram kada ponestane para, tada će se i kontrola pooštriti. Da li će vlasnik auta snositi kakve posljedice, teško je prognozirati... U svakom slučaju savjetujem čuvanje carinske dokumentacije ili kupoprodajnog ugovora kao dokaza da je to neko prije vas učinio sa papirologijom auta...
hitman_

#363 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by hitman_ »

530i wrote:Radi se o klasičnoj prevari - nisi ni prvi, ni zadnji, viđao sam kamaru auta sa smanjenom snagom i kubikažom...pri tome sve drugo odgovara stanju na terenu. Problem će nastati kada se vlast dosjeti i toga, pa na tehničkom pregledu utvrde da motor oznake "XY" nema baš 65ks ili kW nego 20 više...prognoziram kada ponestane para, tada će se i kontrola pooštriti. Da li će vlasnik auta snositi kakve posljedice, teško je prognozirati... U svakom slučaju savjetujem čuvanje carinske dokumentacije ili kupoprodajnog ugovora kao dokaza da je to neko prije vas učinio sa papirologijom auta...
Potpisacemo mi to, ja sam ga nagovorio da provjeri postupak u ponedjeljak, kako da se to ispravi, jer nije mi do tih 100Km jendom godisnje a da moram stalno misliti na to..
goran16v

#364 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by goran16v »

Pa moze biti budala da te maltretira i moze se poostriti kontrola pa da neko na osnovu br. motora bude u stanju ocitati i snagu (mada br, motora obicno pokazuje zapreminu, npr kod opela X16S je oznaka motora sa 8v 75 KS, a X16X oznaka motora sa 16v i 90 KS), ali postoji vlasnicka knjizica u kojoj su upisani podaci o autu dok je bio u vlasnistvu predhodnog vlasnika, a ti si kao novi vlasnik dopisan naknadno, tako da se iz toga vidi da niti ti odgovoran za nepravilnosti.
530i

#365 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Broj motora, ili ispravnije rečeno oznaka motora koja postoji u dokumentima i na samom bloku motora govori upravo koji je motor u pitanju tačno, a podaci iz fabrike ili kataloga vozila kazuju i sve karakteristike konkretnog motora, snagu, zapreminu, eko normu itd.
preludezalude

#366 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Ja sam donedavno trazio jeepa da kupim i bas ovakvih slucajeva ima dosta. U saobracajnoj pise 110kw a stvarna snaga je 140kw ili 162kw. Stvar je da motor od 110kw ne postoji. Bas sam spomenuo to jednom prodavcu i covjek bez ikakvog sakrivanja kaze da je prilikom uvoza smanjena snaga u papirima radi manih dadzbina u buducnosti. Sve to lijepo zvuci ali papiri koje imas su falsifikovani ako nisu ispravni podaci uneseni. Prije ili kasnije ce se poceti na tehnickom pregledu poceti provjeravati broj sasije on line. I onda se izlistaju svi podaci o autu koje je izaslo iz fabrike. Vidi da motor nije isti po podacima i moze te samo pitati imas li papire od motora ili ti jednostavno reci: ne mozes proci tehnicki i registraciju. Ja se nebih zezao sa tim jer mozes i ostati bez auta. To ti je slicno kao da si mijenjao motor a nisi proveo kroz papire. Pa ljudima su u Tuzli oduzimali takva auta na cesti prilikom redovne kontrole.
goran16v

#367 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Ja sam donedavno trazio jeepa da kupim i bas ovakvih slucajeva ima dosta. U saobracajnoj pise 110kw a stvarna snaga je 140kw ili 162kw. Stvar je da motor od 110kw ne postoji. Bas sam spomenuo to jednom prodavcu i covjek bez ikakvog sakrivanja kaze da je prilikom uvoza smanjena snaga u papirima radi manih dadzbina u buducnosti. Sve to lijepo zvuci ali papiri koje imas su falsifikovani ako nisu ispravni podaci uneseni. Prije ili kasnije ce se poceti na tehnickom pregledu poceti provjeravati broj sasije on line. I onda se izlistaju svi podaci o autu koje je izaslo iz fabrike. Vidi da motor nije isti po podacima i moze te samo pitati imas li papire od motora ili ti jednostavno reci: ne mozes proci tehnicki i registraciju. Ja se nebih zezao sa tim jer mozes i ostati bez auta. To ti je slicno kao da si mijenjao motor a nisi proveo kroz papire. Pa ljudima su u Tuzli oduzimali takva auta na cesti prilikom redovne kontrole.
Ne mogu traziti papire od motora koji je vec upisan u saobr. dozvolu niti oduzeti vozilo. Svi papiri o porijeklu auta (a samim time i motora) su u predmetu vozila u nadleznom MUP-u. Cak i online provjera br. sasije ce potvrditi da je br. motora odgovarajuci, a snaga neodgovara. Zamjena motora bez atesta odnosno ne podudaranje brojeva je sasvim nesto drugo i to je osnova za oduzimanje vozila. Najgore sto se moze desiti je da se zahtjeva atest motora, odnosno snage motora, pri cemu je moguce da ce nadlezno tijelo traziti podatke o stvarnoj snazi od servisa ili dealera (kao sto to rade za homologaciju) da bi je atestiralo.
preludezalude

#368 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Gorane, kad se stvarni podaci i podaci u saobracajnoj ne slazu, jedini zakljucak je da su papiri falsifikovani. Policija moze komotno da ti oduzme vozilo pa se ti onda zajebaji dokazujuci da je to necija greska a ne tvoja.
Haris.ba

#369 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Haris.ba »

Meni piše da je motor euro5, a treba euro4. Auto kupljeno novo. Zeznuli osiguravatelji pri prvoj registraciji. Čekam da mi oduzmu auto. :lol:

Nažalost, kod nas su tehnički još bezveze. Može se proći sa čipovanim autima, razbijenim šoferšajbama, različitim brojevima šasije i motora.. itd. Najsmješnije mi je što sam vjerovao nakon one priče da nakon uvođenja slikanja na tehničkom će biti pravna država od ponedjeljka.

Nego, zna li iko hoće li u ovom mileniju biti vezivanja cijene osiguranja za historiju sudara i sl, i registracije uz euro normu?
preludezalude

#370 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Vezivanje cijene osiguranja uz historiju sudara je davno pocelo u RS. Ocekuj da ce i kod nas poceti uskoro, jer za njih su tu pare. Ovo za slikanje na tehnickim se znalo od pocetka da je sarena laza. Ali za podatke u saobracajnoj, konkretno za tebe i nije neki problem jer nikom ni iz dzepa ni u dzep. Ali kad je u pitanju broj motora ili smanjena snaga, tu vec varas drzavu i ne placas joj ono sto ona misli da treba. A to bi mogao biti problem.
goran16v

#371 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Vezivanje cijene osiguranja uz historiju sudara je davno pocelo u RS. Ocekuj da ce i kod nas poceti uskoro, jer za njih su tu pare. Ovo za slikanje na tehnickim se znalo od pocetka da je sarena laza. Ali za podatke u saobracajnoj, konkretno za tebe i nije neki problem jer nikom ni iz dzepa ni u dzep. Ali kad je u pitanju broj motora ili smanjena snaga, tu vec varas drzavu i ne placas joj ono sto ona misli da treba. A to bi mogao biti problem.
Meni se na motoru nije poklapao broj sasije sa onim upisanim u saobr. dozvolu. Prilikom produzenja registracije na teh. pregledu to primjetili, unijeli u zapisnik, agencija odnijela zapisnik sa ostalom dokumentacijiom u MUP, MUP sravnio da podacima u predmetu vozila uvidjeli da je greska do njih i izdao nove dokumente sa ipravnim brojem. Nikakav falsifikat, nikakavo oduzimanje. Sta mogu kod smanjene snage? Mogu uporediti sa brojevima u dokumentaciji vozila i ako se br. motora i snaga slazu u UCD slazu sta onda? Zna se ko je odgovoran za popunjavanje UCD-a, a ko za ovjeru, pravno vlasnik na to nema nikakvog uticaja da bi bio odgovoran. Najgore sto bi se moglo desiti je da MUP zatrazi naknadni atest od ovlastenog organa radi utvrdjivanja stvarne deklarisane snage.
preludezalude

#372 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Sve to stoji tako, ali isto tako moze oduzeti vozilo dok se citava procedura provjere ne zavrsi. Kazem ti, u Tuzli su oduzimali vozila kojima se nisu slagali brojevi motora sa onim u saobracajnoj. Donesi papire od motora i onda vozi auto kuci. Nemas papire, auto ostaje zaplijenjeno. Jedino dobra stela je mogla da vrati auto. Ovo sto ti govorim ne izmisljam ili predpostavljam. Kazem ti to se desavalo u Tuzli.
goran16v

#373 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Sve to stoji tako, ali isto tako moze oduzeti vozilo dok se citava procedura provjere ne zavrsi. Kazem ti, u Tuzli su oduzimali vozila kojima se nisu slagali brojevi motora sa onim u saobracajnoj. Donesi papire od motora i onda vozi auto kuci. Nemas papire, auto ostaje zaplijenjeno. Jedino dobra stela je mogla da vrati auto. Ovo sto ti govorim ne izmisljam ili predpostavljam. Kazem ti to se desavalo u Tuzli.
Ovdje se slaze br. motora tako da nema nikakve veze s tim sta se desavalo u Tuzli. Ako se brojevi na motoru i saobr, dozvoli poklapaju drot prilikom rutinske kontroel ne moze oduzeti vozilo. Motor se identifikuje prema broju tj oznaci ukucanoj na blok motora i ako se broj poklapa nema osnova traziti doatne papire od motora. Svi neophodni papiri koji dokazuju porijeklo vozila (i motora) su u dosijeu vozila u MUP-u na osnovu cega je vozilo registrovano.
preludezalude

#374 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Post ranije sam napisao kao odgovor na tvoj pos o pogresnom broju sasije. Ma nece policija praviti problem. Ja samo kazem da ako se nekad tehnicki pregledi uvezu u on line sistem i pocnu prilikom tehnickog pregleda provjeravati kakvo auto je originalno izislo iz tvornice bit ce svega. U ovo podrazumjevam i npr siroke gume naknadno stavljene, spojleri naknadno stavljeni, pa tako i snaga motora koja se ne slaze sa tvornickim podacima.

U svakom slucaju ja takvo auto sa pogresnim podacima u saobracajnoj nebi kupovao. To nije greska MUP-a vec carine i ko zna sta se moze desiti. Mozda nece ti oduzeti auto, ali ti moze reci da ne prolazis tehnicki don ne rijesis tu gresku.
goran16v

#375 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Post ranije sam napisao kao odgovor na tvoj pos o pogresnom broju sasije. Ma nece policija praviti problem. Ja samo kazem da ako se nekad tehnicki pregledi uvezu u on line sistem i pocnu prilikom tehnickog pregleda provjeravati kakvo auto je originalno izislo iz tvornice bit ce svega. U ovo podrazumjevam i npr siroke gume naknadno stavljene, spojleri naknadno stavljeni, pa tako i snaga motora koja se ne slaze sa tvornickim podacima.

U svakom slucaju ja takvo auto sa pogresnim podacima u saobracajnoj nebi kupovao. To nije greska MUP-a vec carine i ko zna sta se moze desiti. Mozda nece ti oduzeti auto, ali ti moze reci da ne prolazis tehnicki don ne rijesis tu gresku.
Po pitanju snage, ako se brojevi poklapaju znaci nema nikakve muljaze sa porijeklom motora jedino sto moze biti da da ovl. instutucija mora utvrditi fabricku snagu motora da bi reg. bila produzena.
Post Reply