kaze se stomatologtest01 wrote:zdravo zubar. fala za odgovore.
pitanja:
1.ozon,dali se njime cisti karijes i za sta tacno se koristi
2. dali ti mijenjas iglu na busilici kod svakog pacijenta,dali ti se ikad desilo da zaboravis i kolike su sanse da se prenese infekcija npr. hepatitis ili cak hiv ?
3. prilicno sam sikuran da sam naletio na tako losu zubarku koja mi je 3 zdrava zuba "popravila". koliko vas takvih ima? odsad sam oprezan .
hvala i pozdrav.
1.terapija ozonom je novina u stomatoloskoj praksi ali je naucno potvrdjena novina...sama terapija ozonom je zamrsen proces i nisam siguran da li zelis da ti objasnjavam kompletan proces...ali jeste moguce konzervativno lijeciti caries ozonom
2.kad kazes igla vjerovatno mislis na borer...teoretski i hiv virus je mouce prenijeti necistim borerom ali je mogucnost mjerena u promilima...ono sto je mnogo izvjesnije a nista manje opasno jeste hepatitis B i posebno hepatitis C...i pitanje jeste na mjestu ali je ta problematika kvalitetno rijesena zakonskim normama...dakle zakon je decidan i kaze da borer mora biti ili sterilan ili potopljen duze od dvije minute u sredstvima za dezinfekciju borera koja imaju dovoljnu snagu da patoloske mikroorganizme drze na off...ako mene pitas kako ja radim...naravno da mijenjam borere,ja imam odredjenu kolicinu borera u svakom setu koje koristim posebno za svakog pacijenta i boeri zajedno s ostalim instrumentarijem idu na sterilizaciju
3.i na ovo pitanje ne mogu dati konkretan odgovor...da li ima stomatologa koji popravljaju zdrave zube ne znam...vjerovatno postoji jer bagre ima u svakoj struci pa tako i u stomatoloskoj,ali sam siguran da velika vecina kolega svoj posao radi savjesno i najbolje sto zna...a ti uvijek imas mogucnost da promjenis onoga u koga ne vjerujes...jer jednom je njegova sramota,poslije toga svaki sljedeci put je tvoja sramota...tri zuba je ipak puno
svako dobro zelim