Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
MARIJANK

#351 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by MARIJANK »

The 51st State wrote:
Sa prijeratnih 75000 na danasnjih 350 000-45000 i sa jakim trendom iseljavanja, ne nestaju?
U Koliko ono općina Bošnjaci su većina u 'RS' ? U nijednoj.(Srebrenica samo zbog dopisnog glasanja koje se ukida slijedeće izbore)
Općina većina u škutorija kantonu? u nijednoj
Općina većina u livanjskom kantonu? u nijednoj
općina većina u posavskom kantonu? u nijednoj

Jesu većina u Herceg-neretv kantonu ? Nisu.

Vidiš kako batina ima dva kraja.
palermo

#352 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by palermo »

behavac wrote:
behavac wrote:I ja imam misljenje da ovdje vise nece biti rata.
Sto je neko rekao nema uslova za isti.
Za rat je neophodno da su politicari spremni da ga povedu, da dobiju dovoljnu podrsku naroda za to jer taj narod ce morati ratovati i da MZ to dopusti.
1991 su postojale sve predispozicije.

Prelazak iz komunizma i rusenje tog poretka je dobilo podrsku zapada a i htjeli su slabu SFRJ ili cak i rasparcanu da oni lakse nametnu svoj uticaj.
Oni tad nisu ocekivali ovakav rat ali su bili svjesni da do njega moze doci i nisu nista poduzeli da ga sprijece.
Takodje narodi su zeljeli svoje drzava pa i po cijenu rata a politicari su ih naelektrisali i prakticno poveli u rat koji su oni iskoristili za licno bogacenje.

Danas ni jedan od ovih uslova ne postoji.
MZ ovdje sad ima kontorlu i ne odgovara im destabilizacija.
Narod je shvatio da je u ratu prevaren i niko normalno ne pada na pamet da opet ratuje i gine da bi se neki bogatili.
A i politicari i tajkuni su sve prisvojili i novi sukobi bi im samo stetili.

Zato se ovako stanje moze jos dugo odrzavati al za rat nema sanse.

Takodje tu je sam Dejton koji svi trebaju postovati.
I licno mislim da bez obzira na to ko sta pricao i radio pojedine akcije niko nije spreman da ga preksio.
Iz prostog razloga sto je svako svjestan da bi to za njega bilo lose.

Hipoteticki kad bi ga neko prekrsio bio bi sankcionisan izolacijom pa nek pase travu dok se ne osvjeste, pod uslovom da nema nekih velikih sukoba.
Ovdje realno svakako oruzija nema za ozbiljan rat i sada MZ ne bi dozvolila uvoz al ako bi neko opet skupio svo oruzije i krenuo u neke akcije odmah bi dobili nato avione po glavi.
U svakom slucaju ja u njemu ne bi ucestvovao, s obzirom na to kako su prosli oni koji su bili u prethodnom, bez obzira na sve.

Poenta je da taj bio primoran, kad tad da sjedne za sto i potpise neki Dejton 2 koji bi vjerovatno bio za istog nepovoljniji nego sad.

Ako me pitas konkretno za nezavisnost RS-a, mislim da ne treba proglasavati nezavisnost nego jacati, i ekonomski i politicki unutar BIH, povecati saradnju sa Federacijom i da svi udjemo u EU a posto ista pociva na principima decentralizacije RS ce naci svoje mjesto ali takodje pociva na principima udruzivanja tako ce biti i BIH.
Tad ako svi udjemo i u sengensku zonu nece biti stajanja na granici sa Hrvatskom i Srbijom a i ostatkom Evrope i mislim da ce nam svima biti mnogo bolje.
Posto neki jos raspravljaju o ratu da ponovim zasto ga nece biti...
Par samo stvari iz onog tvog dugačkog posta.Rat ima različite oblike, mi ga uglavnom zamišljamo kao masivni sukob u koje učestvuju i pješadija i topovi, al zapravo on uopšte ne mora takav biti.Dovoljno je sasvim da se prekinu normalni tokovi života i to ti je već rat.A ne mora ga nitko ni proglasiti, znat ćeš da si u njemu.Tako da priča o tome da neće biti rata je malo....hajmo reći nategnuta. Ja znam da bosanski Srbi ne bi željeli ništa mijenjati ( makar se tako sada čini) al to je jednostavno nemoguće.
A što se tiče Dejtona, ne mora se on ni prekršiti a opet se može mijenjati.Ili hajmo reći i čitati se može na različite načine, kako se uotsalom i radi.Da li će biti rata u onom pravom smislu ne znam, al da će se nešto morati mijenjati, hoće.Kako......će vidimo
zavrzlama

#353 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by zavrzlama »

Što misliš zašto su bez ispaljenog metka bježali iz Prijedora, Bratunca, Foče, Višegrada, Zvornika, Doboja, Sanskog Mosta, Rogatice, , Čajniča,Han pijeska.?
:roll: :roll: :-) :shock: :?
behavac

#354 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by behavac »

The 51st State wrote: jos insistiraju da im federacija isplacuje penzije, osiguranicima koji sad zive u pc-u, a kad bi im neko spomenuo objedinjavanje penzionog fonda na nivou drzave doslo bi do kolektivnih sepukua.
Ma nemoj.
Znas ti uopste o cemu pricas?
Trenutno stanje je takvo da PIO fond RS-a isplacuje penzije penzionerima koja su cijeli zivot radili na prostoru danasnje Federacije a danas zive u RS-u ali takodje isplacuje i onim koji su radili u prostoru danasnje RS al sad tu ne zive.
Ovo svakako nije jednakost niti je posteno.
Zato se RS zalagao da svakim fond isplacuje penzije penzionerima koji su tu zaradili penziju, sto je normalno, al FBIH na to ne pristaje jer im ovako bolje.
Druga opcija je da svako preuzme penzionere koji su sad u tom entitetu FBIH ali ona ni to nece. RS moze te penzionere izbaciti iz fonda ali to nije humano da ljudi ostanu bez ikakve penzije.

Pred sudom neki penzioneri su vec dobili presudu protiv FBIH i ona bi sad trebalo poceti ispunjavati svoje obaveze ali to jos nije pocela.
The 51st State

#355 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by The 51st State »

behavac wrote:
The 51st State wrote: jos insistiraju da im federacija isplacuje penzije, osiguranicima koji sad zive u pc-u, a kad bi im neko spomenuo objedinjavanje penzionog fonda na nivou drzave doslo bi do kolektivnih sepukua.
Ma nemoj.
Trenutno stanje je takvo da PIO fond RS-a isplacuje penzije penzionerima koja su cijeli zivot radili na prostoru danasnje Federacije a danas zive u RS-u ali takodje isplacuje i onim koji su radili u prostoru danasnje RS al sad tu ne zive.
Zato se RS zalagao da svakim fond isplacuje penzije penzionerima koji su tu zaradili penziju, sto je normalno, al FBIH na to ne pristaje jer im ovako bolje.
Druga opcija je da svako preuzme penzionere koji su sad u tom entitetu FBIH ali ona ni to nece. RS moze te penzionere izbaciti iz fonda ali to nije humano da ljudi ostanu bez ikakve penzije.

Pred sudom neki penzioneri su vec dobili presudu protiv FBIH i ona bi sad trebalo poceti ispunjavati svoje obaveze ali to jos nije pocela.
Znam, ali RS uber alles. Ja sam zato da jedan fond isplacuje penzije na teritoriji cijele BiH i to po mjestu ostvarenja prava na penziju :dance: . manja administracija, vece penzije, svima u interesu.
MARIJANK

#356 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by MARIJANK »

zavrzlama wrote:
Što misliš zašto su bez ispaljenog metka bježali iz Prijedora, Bratunca, Foče, Višegrada, Zvornika, Doboja, Sanskog Mosta, Rogatice, , Čajniča,Han pijeska.?

Probati ćemo preformulirati ovako: srpsko zauzimanje Foče,Čajniča, Višegrada,Zvornika,Bratunca, Rogatice,,Han pijeska, Vlasenice,, Lopara, Brčkog,, Doboja, KLjuča, prijedora, Sanskog mosta, vogošće, ilidže znači sve općine bošnjačkom većinom (ili skoro većinom)bez ispaljenog metka(evo na netu nigdje ne mogu naći neke borbe da su bile) nije izdaja a srpsko zauzimanje dervente, broda, odžaka,šamca nakon pola godine teških borbi jeste izdaja?
palermo

#357 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by palermo »

MARIJANK wrote:
The 51st State wrote:
Sa prijeratnih 75000 na danasnjih 350 000-45000 i sa jakim trendom iseljavanja, ne nestaju?
U Koliko ono općina Bošnjaci su većina u 'RS' ? U nijednoj.(Srebrenica samo zbog dopisnog glasanja koje se ukida slijedeće izbore)

Bezveze ti je ta priča, u boldiranim kantonima Bošnjaci nisu nikad bili većina, čak štaviše jedva da ih je i bilo (osim posavskog) i ne znam šta time dokazuješ.S druge strane imaš primjere, da recimo Jajce ima sada bošnjačkog načelnika, evo sada će i Busovača,a do samo prije deset godina to su bili bastioni hrvatstva.Ne želim ja ovim ništa posebno da kažem, osim da ti argumentacija nije dobra.Nije mi drago što se Hrvati iseljavaju, ali se neće manje iseljavti ako mi kažemo da nije tako
palermo

#358 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by palermo »

MARIJANK wrote:

Probati ćemo preformulirati ovako: srpsko zauzimanje Foče,Čajniča, Višegrada,Zvornika,Bratunca, Rogatice,,Han pijeska, Vlasenice,, Lopara, Brčkog,, Doboja, KLjuča, prijedora, Sanskog mosta, vogošće, ilidže znači sve općine bošnjačkom većinom (ili skoro većinom)bez ispaljenog metka(evo na netu nigdje ne mogu naći neke borbe da su bile) nije izdaja a srpsko zauzimanje dervente, broda, odžaka,šamca nakon pola godine teških borbi jeste izdaja?
jel tebi lakše ako samog sebe slažeš.Ako jeste, razumjet ću.Ta znaš i sam da je zauzimanje Dervente, Broda prije svega, zapravo čitave Posavine bila izdaja.I to izdaja prije svega bosanskih Hrvata od strane režima Franje Tuđmana.Pa mislim, nisu to Bošnjaci otkrili
don vito

#359 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by don vito »

behavac wrote:
Ma nemoj.

Pajdo, ako ne znas nesto, nemoj pisati.
"Opcija" koju sam boldovao i uvecao je sada vazeca na osnovu sporazuma Penzijskih zavoda RS i Federacije 2000. Posto je u ratu dio Srba-penzionera izbjegao iz FBiH u RS, a u suprotnom pravcu su isli penzioneri Bosnjaci i Hrvati, tako su se dogovorili da svaki penzioni fond isplacuje penzije osobama koje su se tu zatekle nekog datuma, cini mi se 1995. godine. Kada je potpisan sporazum, bila je to jos jedna potvrda "suverenosti" RS, ali su onda u cetnitetu izveli racunicu da bi po njih bilo bolje da se penzije isplacuju tamo gdje su zaradjene, pa su jednostrano povukli sporazum i nahuskali penzionere da tuze penzioni fond Federacije. E, ako se otvori Pandorina kutija "jednostranog povlacenja sporazuma" jedva cekam da Dejton dodje na red. :bih:
MARIJANK

#360 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by MARIJANK »

palermo wrote:
MARIJANK wrote:
The 51st State wrote:

Bezveze ti je ta priča, u boldiranim kantonima Bošnjaci nisu nikad bili većina, čak štaviše jedva da ih je i bilo (osim posavskog) i ne znam šta time dokazuješ.S druge strane imaš primjere, da recimo Jajce ima sada bošnjačkog načelnika, evo sada će i Busovača,a do samo prije deset godina to su bili bastioni hrvatstva.Ne želim ja ovim ništa posebno da kažem, osim da ti argumentacija nije dobra.Nije mi drago što se Hrvati iseljavaju, ali se neće manje iseljavti ako mi kažemo da nije tako

Kad je Busovača bila bastion hrvatstva kad je 1992 bilo 48% Hrvata i 45% Bošnjaka.
Onda teški rat u srednjoj bosni i sad na izborima 51% bošnjačkih glasova i 49% hrvatskih.
Što je moguće možda radi manjeg izlaska na izbore ili tko zna iz kojih razloga.

Ako ste u 15 godina u samo jednoj općini uspjeli dobiti 3% više vidim da ćete se načekati dok Hrvati odu.
A Mile Ronhill i Srbija kad se spoje, znate i sami da ne čekaju puno.
palermo

#361 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by palermo »

MARIJANK wrote:[

Ako ste u 15 godina u samo jednoj općini uspjeli dobiti 3% više vidim da ćete se načekati dok Hrvati odu.
Nek si vala ovo napisao, da ne gubim vrijeme sa budalom
simi5

#362 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by simi5 »

bosanceros_loco wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
bosanceros_loco wrote: Ideja gradjanske BiH, i ideja podjele BiH (citaj velike Srbije a i velike Hrvatske), ne mogu da koegzistiraju. te dvije ideje(vizije) ce se jednom za svagda morati sukobiti i jedna od njih ce pobijediti. To je neminovno. Ovo sada je samo privremeno primirje..
Ove dvije "ideje" kako ih nazivaš ne mogu da koegzitsiraju ali nisi spomenuo
ideju federalne BiH ustrojene na principu jednakopravnosti triju naroda i
ostalih po principu građanske države.
Stvar je u tome što ove ideje koje navodiš su isključive i nisu dobro riješenje.
Ti si momak malo zbunjen meni se cini.

Dok je RS:a nema mira, oprosta, ljecenja ratnih rana. Kad se odstupi od RS:a (pocevsi sa mjenjanjem imena) automatski se krece prema stvaranju gradjanske BiH bez entiteta. Sta tu ima izmedju?
Da li samo lukavo prećutkiješ činjenicu da je velikomuslimanija osnova te ideje. Slažem se sa LB, jedini način da se stvara država BiH je da se velikomuslimani odreknu svojih maksimalističkih koncepata i uvaže prava ostalih.
MARIJANK

#363 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by MARIJANK »

palermo wrote:
MARIJANK wrote:

jel tebi lakše ako samog sebe slažeš.Ako jeste, razumjet ću.Ta znaš i sam da je zauzimanje Dervente, Broda prije svega, zapravo čitave Posavine bila izdaja.I to izdaja prije svega bosanskih Hrvata od strane režima Franje Tuđmana.Pa mislim, nisu to Bošnjaci otkrili

Pa kad je Njofra vidio kako Aljo krčmi teritorij uletio i on malo. Kad je bal nek je bal.
simi5

#364 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by simi5 »

bosanceros_loco wrote: Kakva utopija, Ideja gradjanske BiH (i sve sto ona nosi, povratak "bratstvu i jedinstvu", porazavanje fashisticke ideologije velike srbije i hrvatske) je jedina mogucnost za stvaranje stvarnog mira i blagostanja na ovim prostorima.

Ima nas dovoljno sto ovu ideju nosimo u srcu, i treba nam samo neko da nas probudi i ujedini i pretvoricemo viziju mrznje u pepeo. Zasto? Zato sto je to jedini put napred, jedini put ka pravdi, ljubavi i izgubljenim, pravim idealima.
Molim te na izbornim rezultatima mi dokaži procentualnu zastupljenost podrške građanskoj nenacionalnoj ideji.
Prpa.ba

#365 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Prpa.ba »

simi5 wrote:Da li samo lukavo prećutkiješ činjenicu da je velikomuslimanija osnova te ideje. Slažem se sa LB, jedini način da se stvara država BiH je da se velikomuslimani odreknu svojih maksimalističkih koncepata i uvaže prava ostalih.

Ko o cemu, kurva o postenju.
Ahmmed

#366 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Ahmmed »

Prpa.ba wrote:
simi5 wrote:Da li samo lukavo prećutkiješ činjenicu da je velikomuslimanija osnova te ideje. Slažem se sa LB, jedini način da se stvara država BiH je da se velikomuslimani odreknu svojih maksimalističkih koncepata i uvaže prava ostalih.

Ko o cemu, kurva o postenju.

Prpa, :thumbup:
Liska

#367 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Liska »

behavac wrote:
Ma nemoj.

Behavac, ti ne znas sto pricas. Oba fonda su jos tamo davne 2000 potpisale sporazum o preuzimanju umirovljenika i dogovorile da se mirovine isplacuju prema prebivalistu. Nisu razmisljali da bi povratak mogao imati masovnije oblike. Prema tome, u pitanju je zajednicki dogovor oba mirovinska fonda, Federalnog i onog iz RS-a. Sad mi se ne da traziti ali ovaj sporazum se sigurno moze naci u tisku iz tih dana ili na web stranicama Fondova.
simi5

#368 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by simi5 »

zavrzlama wrote: MZ ne zeli podjelu BIH..da je zeljela mogla je to uraditi u Dejtonu i spasiti se x milijardi dolara koje je ulozila u BIH,iz razloga da ne dodje do podjele BIH..jer BIH, iako se podijeli nece entitetske granice biti granice te podjele...a podjela BIH znaci stvaranje muslimanske drzave u centru evrope,jacanju ruskog faktora i granicu velike srbije na duzini od 400 kilometara sa Hrvatskom...baka sa kolacima i podjelom BIH je prosla...natalitet i vrijeme ce uciniti svoje..
MZ jedino u uslovima gde jedni druge hvatamo za gušu sa 3000 vojnika može da drži pod okupacijom 4 000 000 ratobornih Balkanaca. Imaju oni od toga svoje koristi. Malo li košta vojna baza, a u BiH imaju stari rudnik soli u Tuzli, sklonište koje vredi u nuklearnom ratu besplatno.
and

#369 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by and »

simi5
Da li samo lukavo prećutkiješ činjenicu da je velikomuslimanija osnova te ideje. Slažem se sa LB, jedini način da se stvara država BiH je da se velikomuslimani odreknu svojih maksimalističkih koncepata i uvaže prava ostalih.
koja su to prava ostalih,prava na konc logore,silovanja,granatiranja,zavrtanja vode plina......?
MARIJANK

#370 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by MARIJANK »

palermo wrote:
MARIJANK wrote:[

Nek si vala ovo napisao, da ne gubim vrijeme sa budalom
Polako, kud se žuriš.
Istina je da je Sanader zakopao lopatu za istarski ipsilon autocesta što znači za tri godine Hrvatska dobiva novih 100 km autocesta.
Slovenija isto tako grabi velikim koracima prema austrijskim standardima življenja.
Kosovari sad kad imaju državu isto punim plućima će grabiti.
Albanija , turistički raj.

Svi negdje idu samo BiH stoji na mjestu.
Slijedećih 15 godina se valjda čeka.
Da BiH Hrvati u Vitezu sa 62% padnu na 60%.
The 51st State

#371 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by The 51st State »

MARIJANK wrote:
zavrzlama wrote:

posavljake je izdo tudjman svojim naredjem da povuce trupe iz posavine, to oni sami kazu. latinica se vise puta bavila time i dokumentovano je, a u odredjenom smislu i bosnjaci su izdani od svog politickog vodstva koje je ucinili nista ili malo da ih barem spase pokolja u navedenim mjestima.
Abacija

#372 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Abacija »

shuriken wrote:Pitao Pećanin Lajčaka:

"Jesi li ti politički idiot pa si izjavio da je situacija u BiH usporediva sa Cehoslovackom i SCG prije odvajanja?"

Na to će Lajčak Pećaninu:

"Nisam ja idiot, ja sam to rekao da bi politicke elite i narod vidjeli kako je situacija ozbiljna pa da se prepadnu."

To izazva Shurikena koji doda:

"Obzirom da nisi idiot pa znas da veliki dio političkih elita u Bosni i Hercegovini i dobar dio naroda takvu situaciju moze samo proslavit a nikako se zabrinut, sta si onda? Politicki hermafrodit? Čudnovati Kljunaš?"
:thumbup:

Treba postojati plan u slucaju neprovodjenja bilo koje odluke. Jer ako mehanizmi (izvrsna vlast) za sprovedbu odluka ne postoje, onda su sve te odluke samo preporuke koje destruktivne snage jedva cekaju da proglase za nevazece... Dosadasnja retorika EU, posredstvom Miroslava Lajcaka, je bila da se sami moramo dogovarati. To su osnove demokratije ali ako mi nemamo potrebne preduslove za dogovor onda je to samo suplja prica sa njihove strane. Gledajuci drugacije; da su oligarhijske grupacije (da, dobro ste to razumjeli, oligarhijske a ne politicke) u stanju za dogovor onda nebi ni bilo potrebe za OHR i visokim predstavnikom.
behavac

#373 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by behavac »

The 51st State wrote: Znam, ali RS uber alles. Ja sam zato da jedan fond isplacuje penzije na teritoriji cijele BiH i to po mjestu ostvarenja prava na penziju :dance: . manja administracija, vece penzije, svima u interesu.
Prije bi ja rekao da su pare FBIH uber alles pa makar bile i od RS-a.
Znaci ako RS nece jedinstven fond onda FBIH treba da je potkrada, jer po tom ugovoru iz 2000 upravo to radi.
RS isplacuje vise penzionera nego bi trebala i zato su vece penzije u FBIH.
A svagdje je obicaj da se penzija isplacuje gdje je zaradjena.
Tako danas ovdje mnogi imaju recimo Njemacku penziju.
Al ako nece milom dogovor dobice presudu suda uskoro al poslije samo da i fond FBIH ne bankrotira.
and

#374 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by and »

behavac wrote:
The 51st State wrote: Znam, ali RS uber alles. Ja sam zato da jedan fond isplacuje penzije na teritoriji cijele BiH i to po mjestu ostvarenja prava na penziju :dance: . manja administracija, vece penzije, svima u interesu.
Prije bi ja rekao da su pare FBIH uber alles pa makar bile i od RS-a.
Znaci ako RS nece jedinstven fond onda FBIH treba da je potkrada, jer po tom ugovoru iz 2000 upravo to radi.
RS isplacuje vise penzionera nego bi trebala i zato su vece penzije u FBIH.
A svagdje je obicaj da se penzija isplacuje gdje je zaradjena.
Tako danas ovdje mnogi imaju recimo Njemacku penziju.
Al ako nece milom dogovor dobice presudu suda uskoro al poslije samo da i fond FBIH ne bankrotira.
jel istočna il zapadna?
behavac

#375 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by behavac »

and wrote:
behavac wrote: jel istočna il zapadna?
Zapadna
Locked