ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#351 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kakavdanakneiskustvu »

vidićemo hoće li biti korigovano,odoh za dva sata do poslovnice,mislim moralo bi biti korigovano
gigatech

#352 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by gigatech »

edit
Last edited by gigatech on 24/06/2021 13:12, edited 1 time in total.
channel10

#353 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by channel10 »

Zbog njegovog iskustva sa placanjem se i "digla frka" oko ovog pitanja i dok nije dosao @gidra, nismo dobili korektan odgovor.

Covjek u par recenica sve rekao :thumbup:
high_volume

#354 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by high_volume »

gidra wrote: 15/01/2021 01:07
channel10 wrote: 14/01/2021 23:32 Da ne gubis vrijeme na citanje svih poruka, pitanje je: na koji nacin izbjeci placanje rtv takse kod placanja na salterima BHP?
Neka napise ko god da zna.

Da ne ispadne da ja ne placam taksu i ispadnem ovakav ili onakav, placam je ali na jednom racunu.
Vrati se na moje postove na temi rtv taksa i vidjeces, stavljao sam i neke printscreenove.

Prejednostavno je:
1. U svrhu uplate upisati referencu, tacno onako kako piše, tj. sa crticama. 40403-0xxxx-xxxx. Apsolutno više ništa ne moraš upisati u ovo polje

2. Konacan iznos (tj. donji desni dio na racunu) oduzeti sa 7,50 KM. (Ako je 32,50 KM racun sa rtv taksom, ti napiši 25,00 KM)

3. Ostali podaci su genericki: ime i prezime, primalac, broj računa...

Ako je ispravno upisana referenca (zato je i iz EPBiH toliko i potenciraju) rasknjizavanje uplata se vrsi AUTOMATSKI.
Billing sistem od EPBiH nakon što primi file sa uplatama ce ti automatski rasknjiziti dio za utrosenu energiju a rtv taksu izostaviti jer si umanjio uplatu za iznos rtv takse.

Uplate koje se ne rasknjize automatski provjeravaju referenti i ručno rasknjizavaju.
A hoće li Elektrodistribucija, na kraju fiskalne godine, ispostaviti potraživanja 90,00 KM za 12 mjeseci neplaćenog dijela računa po 7,50 KM?

Jer Javni TV Servis potražuje taj novac od ED, i ED ne bi trebala, mislim da nema ni pravo, kupcu RTV usluga samovoljno otpustiti obavezu plaćanja takse. Nije li RTV Servis taj koji oslobađa od plaćanja RTV takse?
Filter

#355 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Filter »

gigatech wrote: 15/01/2021 11:34 Evo jedan slučaj od mene kada je u pitanju elektroprivreda.

Dvije kuće, jedna stara sa priključkom (trofazni priključak) i nova bez priključka.. jedna do druge. Svi papiri su tu.. 1/1
u julu 2020. podnesen zahtjev za prenos sata sa stare kuće na novu. Tada su rekli za mjesec, dva će sve biti završeno.
Međutim, tada nastaju svi problemi, svako 15ak dana se jave i kažu fali ovaj papir, fali onaj papir (iako je sve doneseno što su tražili na početku).

to sve traje do 30.10. kada zovu da je sve spremno, samo još treba uplatiti (1800 KM). jer je trebala i nova bandera da se postavi, iako postoji jedna koja ide na kuću, ali su rekli da je tanka...

Isti dan se uplačuje čitav iznos i odnose uplatnice u EP.

Do dana današnjeg ništa nije urađeno, osim što su 18.12. iskopali rupu i postavili cijevi za banderu.

U ugovoru koji je potpisan na dan 30.10. piše da su dužni u roku od 30 dana da izvrše priključak. Mogu postaviti sliku kada dođem kući.

Ima li neko od pravnika ovdje da vidimo da li ima smisla da ide tužba prema EP i koliko bi to moglo piti vode i šta bi se time dobilo, a šta izgubilo..
nemam ti nikakav pravni savjet dati, ali iz licnog iskustva ti je prijedlog da se registrujes na stranici elektroprivrede i podneses zahtjev.
kakavdanakneiskustvu

#356 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Bio u elektro zenici,ljubazna gospođa na šalteru kaže da nemaju program koji će razdvajati uplate za el. energiju i rtv taksu,da su imali dok se moglo kod njih plaćati,da mi je skinuto 7 i po maraka jer sam uplatio pretplatu,kaze mi ubuduće plaćajte tačan iznos potrošene el. energije koji piše na računu,pa eto da znate
Chloe
Photo mod

#357 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

kakavdanakneiskustvu wrote: 15/01/2021 16:06 Bio u elektro zenici,ljubazna gospođa na šalteru kaže da nemaju program koji će razdvajati uplate za el. energiju i rtv taksu,da su imali dok se moglo kod njih plaćati,da mi je skinuto 7 i po maraka jer sam uplatio pretplatu,kaze mi ubuduće plaćajte tačan iznos potrošene el. energije koji piše na računu,pa eto da znate
@gidra

Šta ti veliš na ovo?
mirsek

#358 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mirsek »

Filter wrote: 15/01/2021 12:19
gigatech wrote: 15/01/2021 11:34 Evo jedan slučaj od mene kada je u pitanju elektroprivreda.

Dvije kuće, jedna stara sa priključkom (trofazni priključak) i nova bez priključka.. jedna do druge. Svi papiri su tu.. 1/1
u julu 2020. podnesen zahtjev za prenos sata sa stare kuće na novu. Tada su rekli za mjesec, dva će sve biti završeno.
Međutim, tada nastaju svi problemi, svako 15ak dana se jave i kažu fali ovaj papir, fali onaj papir (iako je sve doneseno što su tražili na početku).

to sve traje do 30.10. kada zovu da je sve spremno, samo još treba uplatiti (1800 KM). jer je trebala i nova bandera da se postavi, iako postoji jedna koja ide na kuću, ali su rekli da je tanka...

Do dana današnjeg ništa nije urađeno, osim što su 18.12. iskopali rupu i postavili cijevi za banderu.

U ugovoru koji je potpisan na dan 30.10. piše da su dužni u roku od 30 dana da izvrše priključak. Mogu postaviti sliku kada dođem kući.

Ima li neko od pravnika ovdje da vidimo da li ima smisla da ide tužba prema EP i koliko bi to moglo piti vode i šta bi se time dobilo, a šta izgubilo..
nemam ti nikakav pravni savjet dati, ali iz licnog iskustva ti je prijedlog da se registrujes na stranici elektroprivrede i podneses zahtjev.
Otidji kod advokata i konsultuj se.
Probaj dogovoriti da ga ne placas odmah.
Ako je relativno siguran slucaj za dobiti, advokat moze pristati na isplatu po dobijenom slucaju u fiksnom iznosu ili npr. od penala i zateznih kamata.
gidra

#359 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by gidra »

Ne možeš tužiti ima u Ugovoru definisano nešto tipa "viša sila", sada kako je pravno formulisano ne znam.
I sam si napisao da ti za priključak treba bandera koju vjerovatno nemaju na skladištu i to spada u složene priključke. Jbg ali tako je i na osnovu toga se mogu pozvati na tu tačku Ugovora i tužba bi ti pala.
gidra

#360 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by gidra »

high_volume wrote: 15/01/2021 12:11
gidra wrote: 15/01/2021 01:07
channel10 wrote: 14/01/2021 23:32 Da ne gubis vrijeme na citanje svih poruka, pitanje je: na koji nacin izbjeci placanje rtv takse kod placanja na salterima BHP?
Neka napise ko god da zna.

Da ne ispadne da ja ne placam taksu i ispadnem ovakav ili onakav, placam je ali na jednom racunu.
Vrati se na moje postove na temi rtv taksa i vidjeces, stavljao sam i neke printscreenove.

Prejednostavno je:
1. U svrhu uplate upisati referencu, tacno onako kako piše, tj. sa crticama. 40403-0xxxx-xxxx. Apsolutno više ništa ne moraš upisati u ovo polje

2. Konacan iznos (tj. donji desni dio na racunu) oduzeti sa 7,50 KM. (Ako je 32,50 KM racun sa rtv taksom, ti napiši 25,00 KM)

3. Ostali podaci su genericki: ime i prezime, primalac, broj računa...

Ako je ispravno upisana referenca (zato je i iz EPBiH toliko i potenciraju) rasknjizavanje uplata se vrsi AUTOMATSKI.
Billing sistem od EPBiH nakon što primi file sa uplatama ce ti automatski rasknjiziti dio za utrosenu energiju a rtv taksu izostaviti jer si umanjio uplatu za iznos rtv takse.

Uplate koje se ne rasknjize automatski provjeravaju referenti i ručno rasknjizavaju.
A hoće li Elektrodistribucija, na kraju fiskalne godine, ispostaviti potraživanja 90,00 KM za 12 mjeseci neplaćenog dijela računa po 7,50 KM?

Jer Javni TV Servis potražuje taj novac od ED, i ED ne bi trebala, mislim da nema ni pravo, kupcu RTV usluga samovoljno otpustiti obavezu plaćanja takse. Nije li RTV Servis taj koji oslobađa od plaćanja RTV takse?
Neće, a niti može zakonski. Pojednostavit ću ti.
- Elektroprivreda sa svojim elektrodistribucijama samo vrši USLUGU PRIKAZA TAKSE na svom računu. Hoće li svijet platiti ili ne, to elektroprivredu ne zanima. Zanima ih samo lova za utrošenu energiju i da namire svoje. Iz ovog razloga nemaš ni duga na računima za RTV taksu.

- Elektropvireda NE ŠALJE spisak ljudi koji nisu platili taksu. Pošalje samo spisak ljudi koji su izvršili uplatu i proslijedi pare za RTV Taksu kome već treba tj. RTV servisu od tih ljudi koji su platili. Dalje je na njima da se zajebavaju da vode svoje baze kupaca, da evidentiraju svoje uplate, sudskim putem traže svoja potraživanja itd itd. Oni to ne rade.

- Sa ovim gore iznad sam ti objasnio da RTV Servis ne potražuje ništa od EP, jer EP im samo izlazi u susret sa PRIKAZOM TAKSE na svom računu, i RTV servis bi isključivo svoja potraživanja trebao usmjeriti ka svojim kupcima, što opet ne rade.

- Baze podataka RTV servisa su netačne bar za 30-40% što je ogroman procenat. Jednostavno nemaju mehanizam da održavaju ažurnim spiskove ljudi koji su dužni da plate taksu. Nisu u komunikaciji sa ZK uredom, nikada nisu dobili pristup bazi podataka od EP jer to zakonski nije regulisano. Pa ovako da i ovo pojednostavim ostalom svijetu:
Prvi scenarij: Zamisli da ti nikada nisi bio u bazi podataka Javnog RTV servisa jer nikada nisi imao neku nekretninu na sebi. I kupio si stan i pri prvom računu na tvoje ime elektroprivreda ti prikaže RTV taksu i ti odlučiš da to ne plaćaš... ZK ured ne šalje svoje podatke RTV servisu, elektroprivreda ne šalje spisak kupaca koji nisu platili taksu i samim tim nećeš nikada ući u bazu od RTV servisa po kojima bi te sutra nekad tužili jer ti za njih faktički i ne postojiš i njima je ovo ogroman problem. Jednostavno nemaju zakonski mehanizam da drže ažurnom svoju bazu podataka
Drugi scenarij: Da si se odlučio pri kupovini stana ipak platiti uz prvi račun za struju i RTV taksu, eh tada bi ušao u bazu od Javnog RTV servisa, jer elektroprivreda ŠALJE SAMO SPISAK LJUDI KOJI SU PLATILI. Nakon toga RTV servis ima tvoje ime i prezime i dalje može postupati po volji ako nekad nakon plaćanja ipak prestaneš plaćati. Ovo vam je ono sami pali, sami se ubili.
Ja lično ne plaćam RTV taksu i nikada je neću platiti jer moje ime ne postoji u bazi RTV servisa. Kada se ovo fino reguliše na nivou države a ne samo preko leđa Bošnjaka i onih naivnih koji ne znaju kako sistem funkcioniše, vrlo rado ću platiti.

- Sa odjavom RTV Takse elektroprivreda nema ništa, za ovo se obraća RTV servisu i po njihovoj prijavi ka elektroprivredi, elektroprivreda vam na određenim svojim mjernim mjesta, a to jeste vašim nekretninama NE PRIKAZUJE TAKSU na računima za struju.
Ken_M

#361 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ken_M »

Chloe wrote: 15/01/2021 07:53
Ken_M wrote: 15/01/2021 06:36
Chloe wrote: 14/01/2021 22:47 Naravno da se pitam kakva je to uplatnica no koju se mogu unositi dvije stavke ili ti dva iznosa?
Postojale su ove uplatnice.

Sada, ako si u preplati po stavki EP-BIH, oni uzimaju preplatu i prebacuju u u stavku taksa.

Image
Ovo je uplatnica EP i ne vrijedi više. Plaćaš preko opće uplatnice, a post iznad imaš upustvo kako popuniti.
Pa problem je što uplate napravljene ovim uplatnicama, gdje je naznačeno da prihod ide za EP BIH oni knjiže na RTV taksu.
gidra

#362 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by gidra »

Chloe wrote: 15/01/2021 16:28
kakavdanakneiskustvu wrote: 15/01/2021 16:06 Bio u elektro zenici,ljubazna gospođa na šalteru kaže da nemaju program koji će razdvajati uplate za el. energiju i rtv taksu,da su imali dok se moglo kod njih plaćati,da mi je skinuto 7 i po maraka jer sam uplatio pretplatu,kaze mi ubuduće plaćajte tačan iznos potrošene el. energije koji piše na računu,pa eto da znate
@gidra

Šta ti veliš na ovo?
Alogritam na strani EP billing sistema prepoznao uplatu za kompletan racun i tako rasknjizio oboje tj. i struju i taksu. Ako je ostalo viška para i dalje, to je otišlo u pretplatu za struju.
Naprimjer: ako je račun bio 37,50 KM sa taksom, a on uplatio 50 KM po tačno upisanoj referenci sistem je tu odbio za struju 30 KM, a 7,50 KM odbio na taksu i ostavio pretplate 12,50 KM na kontu budućeg utroška struje.
ZATO JE POTREBNO PLAĆATI DOSLOVNO U FENING. Da je uplatio 30 KM, bilo bi sve udure.

Ako ipak želite da imate pretplatu samo za utrošak struje, nemojte u svrhu uplate pisati referencu, već insistirajte na uplati u Pošti/Banci gdje ćete u svrhi doznake/uplate napisti Šifru mjernog mjesta i upisati neki komentar tipa bez rtv takse. Ovakva uplata se neće rasknjižiti automatski, već će se pojaviti u nerasknjiženim uplatama gdje će onda referenti utvrditi tačno ono što vi želite.
high_volume

#363 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by high_volume »

gidra wrote: 15/01/2021 18:20
high_volume wrote: 15/01/2021 12:11 A hoće li Elektrodistribucija, na kraju fiskalne godine, ispostaviti potraživanja 90,00 KM za 12 mjeseci neplaćenog dijela računa po 7,50 KM?

Neće, a niti može zakonski. Pojednostavit ću ti.
.....
Sve sam shvatio. Očito je da JRTV Servis ne brine za vlastite prihode :-)
kakavdanakneiskustvu

#364 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

sad opet nema podataka o uplatama na stranici,htio provjeriti ovo što je @gidra napisao
kakavdanakneiskustvu

#365 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

gidra wrote: 15/01/2021 18:49
Chloe wrote: 15/01/2021 16:28
@gidra

Šta ti veliš na ovo?
Alogritam na strani EP billing sistema prepoznao uplatu za kompletan racun i tako rasknjizio oboje tj. i struju i taksu. Ako je ostalo viška para i dalje, to je otišlo u pretplatu za struju.
Naprimjer: ako je račun bio 37,50 KM sa taksom, a on uplatio 50 KM po tačno upisanoj referenci sistem je tu odbio za struju 30 KM, a 7,50 KM odbio na taksu i ostavio pretplate 12,50 KM na kontu budućeg utroška struje.
ZATO JE POTREBNO PLAĆATI DOSLOVNO U FENING. Da je uplatio 30 KM, bilo bi sve udure.

Ako ipak želite da imate pretplatu samo za utrošak struje, nemojte u svrhu uplate pisati referencu, već insistirajte na uplati u Pošti/Banci gdje ćete u svrhi doznake/uplate napisti Šifru mjernog mjesta i upisati neki komentar tipa bez rtv takse. Ovakva uplata se neće rasknjižiti automatski, već će se pojaviti u nerasknjiženim uplatama gdje će onda referenti utvrditi tačno ono što vi želite.
je li to sto posto tako?
NecuVise

#366 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by NecuVise »

@gidra hvala ti na svim ovim savjetima do sada. Imao bih dva pitanja pa ako ti nije šta da odgovoriš.

Kako preko elektronske uplatnice platiti račun za el.energiju bez RTV takse?

Kako odjaviti RTV taksu jer na istoj lokaciji primam dva računa pa bih da se sa jednog od njih makne?
allem_77

#367 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by allem_77 »

Da li je nekome stigao račun bez RTV takse?
Ja ne vidim nigdje na ovoj novoj verziji RTV taksu.
Chloe
Photo mod

#368 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

allem_77 wrote: 16/01/2021 19:58 Da li je nekome stigao račun bez RTV takse?
Nisi imao ni na prethodnoj verziji fakture

Image
allem_77

#369 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by allem_77 »

Chloe wrote: 17/01/2021 09:16
Nisi imao ni na prethodnoj verziji fakture

Image
Tu sam oslobođen. Ali mi nije upisano na ovom drugom mjernom mjestu, gdje redovno piše.
Mijenjali su nam satove u čitavom naselju, pa možda zbog toga. Došla dva računa. Na jednom stanje sa starog sata, a na drugom računu dug sa starog i novo stanje. Nema RTV takse možda zbog tog zbira.
Del_Boy1

#370 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Del_Boy1 »

Image
kakavdanakneiskustvu

#371 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

meni na računu je i dalje stavka o rtv taksi
Chloe
Photo mod

#372 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

kakavdanakneiskustvu wrote: 17/01/2021 10:09 meni na računu je i dalje stavka o rtv taksi
Kod njega je vanredni obračun zato nema takse. Ne može u jednom mjesecu dva puta biti prikazana.. Valjda... :hm: :D
allem_77

#373 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by allem_77 »

Chloe wrote: 17/01/2021 10:19
kakavdanakneiskustvu wrote: 17/01/2021 10:09 meni na računu je i dalje stavka o rtv taksi
Kod njega je vanredni obračun zato nema takse. Ne može u jednom mjesecu dva puta biti prikazana.. Valjda... :hm: :D
Stigla oba računa zajedno. Nema RTV takse ni na jednom.

Image
channel10

#374 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by channel10 »

Nema takse jer su ti mijenjali brojila. Ne mogu ti dva puta naplatiti rtv taksu kao ni onih cca 5 KM za brojilo.
Chloe
Photo mod

#375 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

allem_77 wrote: 17/01/2021 10:21
Chloe wrote: 17/01/2021 10:19
Stigla oba računa zajedno. Nema RTV takse ni na jednom.

Image
:hm:

Image
Post Reply