Vlaisavljevići - ALL ABOUT

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
ekonomista

#351 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ekonomista »

nokia6170 wrote:
ekonomista wrote:

Njen jedini problem je što je pokušala ukazati na elementarni nedostatak kulture i profesionalizma u našim medijima. Nije to trebala raditi. Mi smo zemlja kojoj to odgovara. Mi se hranimo time…mi jedino u tom sistemu funkcionišemo…za sve drugo mislim da je za nas kasno.

I na kraju, iz teksta koji se u zadnjim postovima spominje ne vidim nikakvu vezu sa branjenjem ili kritikovanjem Dodika ili bilo koga drugog…i ne znam šta tu treba da bude sramotno. Prvo način na koji se Dodik ili bilo ko drugi u ovoj političkoj masi izražava su njihov obraz i samo njihov. To bi se isto moglo reći i kada nam više od 75% političara ne zna osnovne informacije o EU i putu BiH ka EU, pa čak ni koliko zemalja trenutno imamo u članstvu u EU. I da treba upirati prstom u takve, to je definitivno potrebno ne bi li narod progledao i shvatio u cijeloj BiH kakvi ga ljudi vode (čast malom broju izuzetaka). Ali na to treba samo upirati prstom….ne davati svoje komentare poput lopov, kreten, budala i sl. I ne samo Dodika već za bilo kog drugog. Svuda u svijetu se za takve stvari prijavljuje sudu za klevetu…samo je kod nas potpuno prirodno da se za predsjednika zemlje kakve takve rekne da je nečiji potrčko…..e to je ono što je sramotno…..što takve izjave izlaze iz riječi ljudi u medijima….kada to rekne slučajni prolaznik to i nije problem već opet njegov obraz, ali medijima se to ne može….ili može pa će preživjeti kritike. Ne može novinar gostu reći „lažeš“, on može ukazati na laž time što će pokazati dokaze ili mudrim pitanjima navesti sugovornika da se sam otkrije…ali ne i da mu rekne „lažeš“ … e to je sramotno.
pa bravo da si ukazao na ove sve pojave, pa dragi moj nedavno je u jednoj politickoj emisiji gostovala doticna poslanica narodne skupstine rs-a i jedan od sagovornika iz Stoca ju je pitao da li zna koliko Dejton ima annexa i najosnovnija pitanja dok se istovremeno ta ista dama klela u svetost i nepromjenjivost slova Dejtona, na sta je ona rekla da ne zna...i onda ga jos napala kako je nekulturan i bezobrazan :shock:

treba pisati o tim stvarima i ja bi volio da se stalno pise o tim stvarima da barem malo stida se pojavi kod nasih politicara.

a Dodik ej jedan politicko-pravni neobrazovani krkan...koji lupi toliko gluposti u samo jednoj recenici...al nije jedini vjeruj mi, samo je prvi medju jednakima.
Ja jesam na to ukazala i uvijek ću ukaziva na neznanje naših političara ili bilo koga drugog iz sfere javne ličnoti. Ali ne znam kakve to veze ima sa diskusijom o Sanjinom pisanju. Nije ona rekla da ne treba isticati to....upravo suprotno ona u nekom od medija kaze da novinari jesu tu da to prikažu narodu....ali ne treba komentar iza toga u stilu glupan, ludak i slično. Prikažeš ga takvog kakv je i on je sam za sebe komentar. A tim dodatnim komentarom novinar ubije svaku potrebu za gledanje toga i izjednači se sa tim kojeg komentariš. Osim toga pošalje vrlo ružnu sliku narodu da isti taj narod smatra priglupim jer im mora pojašnjavati....e to je bit kritike o kojoj Sanja govori.
nokia6170

#352 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by nokia6170 »

ekonomista wrote:
nokia6170 wrote:
ekonomista wrote:

Njen jedini problem je što je pokušala ukazati na elementarni nedostatak kulture i profesionalizma u našim medijima. Nije to trebala raditi. Mi smo zemlja kojoj to odgovara. Mi se hranimo time…mi jedino u tom sistemu funkcionišemo…za sve drugo mislim da je za nas kasno.

I na kraju, iz teksta koji se u zadnjim postovima spominje ne vidim nikakvu vezu sa branjenjem ili kritikovanjem Dodika ili bilo koga drugog…i ne znam šta tu treba da bude sramotno. Prvo način na koji se Dodik ili bilo ko drugi u ovoj političkoj masi izražava su njihov obraz i samo njihov. To bi se isto moglo reći i kada nam više od 75% političara ne zna osnovne informacije o EU i putu BiH ka EU, pa čak ni koliko zemalja trenutno imamo u članstvu u EU. I da treba upirati prstom u takve, to je definitivno potrebno ne bi li narod progledao i shvatio u cijeloj BiH kakvi ga ljudi vode (čast malom broju izuzetaka). Ali na to treba samo upirati prstom….ne davati svoje komentare poput lopov, kreten, budala i sl. I ne samo Dodika već za bilo kog drugog. Svuda u svijetu se za takve stvari prijavljuje sudu za klevetu…samo je kod nas potpuno prirodno da se za predsjednika zemlje kakve takve rekne da je nečiji potrčko…..e to je ono što je sramotno…..što takve izjave izlaze iz riječi ljudi u medijima….kada to rekne slučajni prolaznik to i nije problem već opet njegov obraz, ali medijima se to ne može….ili može pa će preživjeti kritike. Ne može novinar gostu reći „lažeš“, on može ukazati na laž time što će pokazati dokaze ili mudrim pitanjima navesti sugovornika da se sam otkrije…ali ne i da mu rekne „lažeš“ … e to je sramotno.
pa bravo da si ukazao na ove sve pojave, pa dragi moj nedavno je u jednoj politickoj emisiji gostovala doticna poslanica narodne skupstine rs-a i jedan od sagovornika iz Stoca ju je pitao da li zna koliko Dejton ima annexa i najosnovnija pitanja dok se istovremeno ta ista dama klela u svetost i nepromjenjivost slova Dejtona, na sta je ona rekla da ne zna...i onda ga jos napala kako je nekulturan i bezobrazan :shock:

treba pisati o tim stvarima i ja bi volio da se stalno pise o tim stvarima da barem malo stida se pojavi kod nasih politicara.

a Dodik ej jedan politicko-pravni neobrazovani krkan...koji lupi toliko gluposti u samo jednoj recenici...al nije jedini vjeruj mi, samo je prvi medju jednakima.
Ja jesam na to ukazala i uvijek ću ukaziva na neznanje naših političara ili bilo koga drugog iz sfere javne ličnoti. Ali ne znam kakve to veze ima sa diskusijom o Sanjinom pisanju. Nije ona rekla da ne treba isticati to....upravo suprotno ona u nekom od medija kaze da novinari jesu tu da to prikažu narodu....ali ne treba komentar iza toga u stilu glupan, ludak i slično. Prikažeš ga takvog kakv je i on je sam za sebe komentar. A tim dodatnim komentarom novinar ubije svaku potrebu za gledanje toga i izjednači se sa tim kojeg komentariš. Osim toga pošalje vrlo ružnu sliku narodu da isti taj narod smatra priglupim jer im mora pojašnjavati....e to je bit kritike o kojoj Sanja govori.
pa hajde mi pokazi koji je to mediji iz federacije i za jednog politicara u rs-u rekao daje glupan, ludak, debil, glavonja, budala, kreten i slicno...men' se cini da ti ne vidis razliku izmedju atributa "lopov, kriminalac, nesposoban, ulizivac i sl" sa atributima na fizicko-psiholoskoj osnovi.

meni je itekako prihvatljivo ako mediji prozovu politicara da je lopov, kriminalac i slicno...pogotovo ako taj atribut obrazloze cinjenicama i dokazima. cak stavise, meni je to izuzetno pohvalno i predstavlja hrabrost i najvisi oblike novinarske smjelosti, a ne supacki se sakrivati i ne cackati ni slucajno nekog politicara.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#353 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by pici »

@nosfe :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: .....jedna od boljih tvojih kolumna.

e moj @nokia djabe trošiš tastaturu ,pobornici djela doticne "profesorice" mogu samo da ispisuju i brane "rijeci i pisanje" doticne "profesorice" dok Acta, non verba je sasvim suprotan od njihovog pisanja.
Braniti nekoga ili nesto sto je pa mogu reci slobodno "Neodbranjivo" i pri tome prizivati moralnost je ne samo degutantno nego i nemoralno i neiskreno i ..........ne postoji naziv za doticne......kako mislim neodbranjivo ....pa fino Acta,non verba ili ti po naški "Djela,ne rijeci",iza braniteljskog stava dicne "profesorice" stoje DJELA doticnih politikusa,novinara,medija,ustanova itd itd.......znaci ne samo rijeci vec i djela koja su zapisana crnim flomasterom istorije-povijesti-historije.Da neduljim dalje nisam toliko rijecit kao @nosfe ili inteligenšn kao @nokia :mrgreen: pa bi se osvrno na jedan stav iz susjedne države i njihovo pisanje o necemu sto je sasvim slicno ovoj nazovi temi.

Petar Veliki Lukovic :thumbup:

Zakonska regulativa: Kako pisati o ministru Dinkiću
Cenzurisano, ali fer!
Piše: Petar Luković

Pisanje tekstova o Mlađanu Dinkiću može da bude duboko religiozno iskustvo ako autor svoj rad obogati detaljima iz istinih priča ili anegdota koje prate život i priključenija našeg Velikog Ministra. Recimo, uvek je zgodno u tekst ubaciti neki živopisni detalj koji će da posvedoči o humanitarnom karakteru Dinkića Mlađana

1. LEPOTA PRIDEVA: Mada Zakon to nigde izričito ne zahteva, podrazumeva se da se uz ime Mlađana Dinkića, u necenzurisanim tekstovima, po potrebi, koriste sledeći pridevi: pravdoljubiv, principijelan, pošten, prepošten, ultrapošten, istinoljubiv, hrabar, prehrabar, nadljudski hrabar, mio, srdačan, dušebrižan, veseo, odgovoran, vrlo odgovoran, mudar, promišljen, bistrouman, brzouman, inteligentan, neobično inteligentan, nadnaravno inteligentan, skroman, preskroman, idealan, optimalan, maksimalan, pravilan, riđ, smeđ, crnomanjast, plav, sed, šarmantan, obdaren, talentovan, srećan, gornji, donji, prednji, zadnji, levi, desni, bočni, severni, južni, daleki, drven, zlatan, bakarni, metalni, gvozdeni, betonski, pamučni, vuneni, svileni, čokoladni, slan, medeni, šećerni, uljni, mastan, benzinski, plinski, naftni, krvav, peščani, letnji, zimski, prošli, budući, jučerašnji, nedeljni, mesečni, današnji, tadašnji, večni, davni, trajni, dnevni, noćni, kameni, lep, ružan, visok, nizak, mali, veliki, star, mlad, tanak, debeo, mršav, gorak, sladak, taman, mračan, osvetljen, neosvetljen, preosvetljen, preosvećen, posvećen, osvećen, osveštan, glasan, tih, pametan, glup, lud, nestašan, nemiran, miran, živahan, mek, tvrd, čvrst, jasan, nejasan, monohroman, šaren, dlakav, ćosav, srećan, nesrećan, užasan... Zloupotreba prideva kazniće se sumom od million do sto miliona evra, zavisno od toga da li su pridevi prisvojni, mesni, gradivni ili vremenski.

2. U tekstovima u kojima se citira Mlađan Dinkić, Zakon predviđa korišćenje sledećih glagola po sledećim principima: Mlađan Dinkić je rekao, podvukao, zavukao, navukao, razvukao, razvodnio, dodao, pridodao, objasnio, potcrtao, nacrtao, precrtao, naglasio, ugasio, izjavio, javio, negirao, protestvovao, odbio, prihvatio, složio se, nije se složio, poručio, proučio, zaručio, naručio, zaključio, zapretio, osudio i giljotinirao.

3. Pisanje tekstova o Mlađanu Dinkiću može da bude duboko religiozno iskustvo ako autor svoj rad obogati detaljima iz istinih priča ili anegdota koje prate život i priključenija našeg Velikog Ministra. Recimo, uvek je zgodno u tekst ubaciti neki živopisni detalj koji će da posvedoči o humanitarnom karakteru Dinkića Mlađana. Preporučeni primeri:

a. Dok se vozio 1997. po snegom pokrivenom putu od Knjaževca ka Vranju, Dinkić je u magnovenju ugledao smrznutu pticu u jarku. Šoferu je rekao da stane, bez kaputa istrčao iz kola, podigao pticu i shvativši da je mrtva, ponovo je bacio u jarak. Svedoci tvrde da je plakao sve do ulaza u Vranje.

b. Dok se 2000. godine spremao za ulogu Guvernera, šetao je gradom onako, bez veze. Odjednom, ispred njega, na pešačkom prelazu, okliznula se starica, pala, tašna joj se otvorila a iz nje ispala sva dokumenta. Dinkić je odmah pritrčao, podigao staričinu štednju knjižicu i obećao gospođi da će za osam godina dobiti 1000 evra od besplatnih akcija. Gospođa ga je tužno pogledala i bacila se pod autobus.

c. Jedne julske večeri 2008. godine, ophrvan tugom zbog opšteg besmisla života, Mlađan Dinkić je uzeo gitaru i seo u park. Počeo je da svira i solira. Posle desetak minuta slučajno se u parku pojavio dr Radovan Karadžić alias dr Dabić, tražeći pogodno mesto za tihovanje. Kad je čuo kako Dinkić svira i peva, naglo se okrenuo i nestao. Već sutradan, Dabić je uhvaćen i poslat u Hag odakle je poručio: „Bolje robija nego pesma“.

d. Na putu za Banjaluku gde je trebalo da ugovori prodaju „Punta“, Dinkiću se pokvario „punto“. Budući da je žurio na sastanak s nestrpljivim Dodikom, Dinkić nije dozvolio svom vozaču da pokuša da popravi automobil. Uzeo je kanticu benzina i zapalio isti. Onda se okrenuo vozaču i rekao mu da je smislio novi reklamni slogan za „punto“: „Toliko jevtin da ga ne vredi popravljati!“. Potom su Dinkić i vozač ustopirali IMT traktor i stigli u Banja Luku.

4. Ako vam je proza odurno hladna, lišena emocija prema Ministru, uvek je pri ruci poetsko utočište. Recimo:

U ovoj zemlji živi čovek i drug i ministar
Dinkić Mlađan
I svi koji vole slobodu medija –
njega vole,
i svi koji se za pravdu bore –
njegovo ime znaju.

U ovoj zemlji živi čovjek i osmijeh
S njegova lica ne silazi,
jer on unapred finansijski gleda.
Živi i radi i gitaru u njegovoj sobi
često zora ugasi.
I svi koji se raduju medijskoj sreći –
njega znaju.
njemu peva i pastir u planini
I pjesnik i biznismeni.

On je naš drug, a drug je - sve.
I borac i pobednik i graditelj
i vojnik G17+.
I u rudarskom oknu. I na kormilu lađe.
Svuda gde čovek živi
I gde će biti Dinkića Mlađe.

U ovoj zemlji živi čovek i drug i ministar
I gde je on - tu je radost,
Jer se samo slobodna štampa raduje
I gde je on – tu je sudska pobeda,
jer samo tužba pobeđuje.

*Po motivima Pjesme o Titu, autora Jure Kaštelana
Da_li_je _tako??

#354 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Da_li_je _tako?? »

Bas me zanima koliko je vas zaista procitalo kolumne...ili ste naprosto navalili komentarisati zbog zlocaste postavke pocetnog posta... :? :?
po mom skromnom misljenju RS-u treba prosvjetljenje, mozda upravo Sanja ima nacin da dopre do tih ljudi...
to kolika je njena plata mislim da se nikoga ne tice, komentarisanje moze biti iskljucivo u smjeru njenog rada..sve ostalo je suvisno mahalanje... :roll: :roll: ;-)
nokia6170

#355 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by nokia6170 »

Da_li_je _tako?? wrote:Bas me zanima koliko je vas zaista procitalo kolumne...ili ste naprosto navalili komentarisati zbog zlocaste postavke pocetnog posta... :? :?
po mom skromnom misljenju RS-u treba prosvjetljenje, mozda upravo Sanja ima nacin da dopre do tih ljudi...
to kolika je njena plata mislim da se nikoga ne tice, komentarisanje moze biti iskljucivo u smjeru njenog rada..sve ostalo je suvisno mahalanje... :roll: :roll: ;-)
i opet da ponovim svoj prvi post na ovoj temi:

"bitnije sta ko pise, nego gdje pise.

pustimo se predrasuda..ako ce sanja svojim pisanjem promijeniti mentalno stanje citalaca tog lista za 1%...nek pise koliko god zeli"
don vito

#356 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by don vito »

amrica wrote:Gospodja nije taj kapacitet, mozda moze djeci drzati predavanja, ali ovo piskaranje po novinama je na nivou prirucnika za debatiranje.
Tekstovi su joj katastrofa! Dosadni, suhoparni, bezlicni, necitljivi, pretenciozno pisani visokobrazovanim rjecnikom, postavlja desetine pitanja, a ne oddgovara na njih, ponavlja naucene frazetine, pokusava ubaciti malo lokalnog folklora, a i to jos pogresnog, kontraproduktivnog, .... I najvaznije, osim rigidnog nametanja "kulture dijaloga" cak i tamo gdje je to apsurdno, nema poente price, nema lida, ....
A o glavnim likovima njenih tekstova necu trositi slova, vec je sve receno o "gospodi" koja su gospoda dok se ne dokaze da nisu gospoda :run:
Bravo, amrice, sjajan opis!
Da nije ovog foruma, za ovu gospoju skoro da ne bih ni cuo. Niti gledam njene debate, niti citam ABA3 i Glas S., uglavnom sto rtaja kopira na forum. Slucajno mi pade u ruku subotnji ABA3 i kolumna gospoje Sanje. Nakon sto sam s mukom procitao tu papazjaniju, jos jednom sam shvatio u kakvom kosmaru od drustva zivimo. Da se vrhunskim intelektualcima tituliraju osobe kojima je vrhunac pismenosti prosto-prosirena recenica na nivou ucenika osmog razreda osnovne skole iz Titinog vakta. A tek sadrzaj, poruka, poenta... :-) Evo, sad da me pitate, sta sam to procitao, ne bih znao odgovoriti, zaboravio sam nakon deset minuta, znam da je bilo masa upitnika, supljih fraza, upravo onako kako je amrica opisala. 17 strana foruma? Placi, voljena zemljo... :cry:
Abacija

#357 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

nokia6170 wrote: i opet da ponovim svoj prvi post na ovoj temi:

"bitnije sta ko pise, nego gdje pise.

pustimo se predrasuda..ako ce sanja svojim pisanjem promijeniti mentalno stanje citalaca tog lista za 1%...nek pise koliko god zeli"
don vito wrote: Bravo, amrice, sjajan opis!
Da nije ovog foruma, za ovu gospoju skoro da ne bih ni cuo. Niti gledam njene debate, niti citam ABA3 i Glas S., uglavnom sto rtaja kopira na forum. Slucajno mi pade u ruku subotnji ABA3 i kolumna gospoje Sanje. Nakon sto sam s mukom procitao tu papazjaniju, jos jednom sam shvatio u kakvom kosmaru od drustva zivimo. Da se vrhunskim intelektualcima tituliraju osobe kojima je vrhunac pismenosti prosto-prosirena recenica na nivou ucenika osmog razreda osnovne skole iz Titinog vakta. A tek sadrzaj, poruka, poenta... :-) Evo, sad da me pitate, sta sam to procitao, ne bih znao odgovoriti, zaboravio sam nakon deset minuta, znam da je bilo masa upitnika, supljih fraza, upravo onako kako je amrica opisala. 17 strana foruma? Placi, voljena zemljo... :cry:
Upravo je napisano 17 stranica zato sto Sanji nije cilj da svojim pisanjem utice nabolje nego ona samo podrzava i pojacava medijsku propagandu koju vodi GS i ostali rezimski mediji u pc-u, a nase je da na to ukazemo i kritikujemo. Ako ovako nastavi za 10-tak godina bi se o Sanji moglo pisati na ovoj temi - Gdje li su se zavukli ovi medijski zlocinci?!

P.S. Odlicno si se poigrao sa brojKAMA i slovKAMA. :lol: :thumbup: Dodje mi da promijenim nick u @ABA3ija :oops: :-) :D
delightful

#358 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by delightful »

S. Vlaisavljevic na bht1 - sada.
dino84

#359 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by dino84 »

Slucajno sam saltajuci naletio na BHT i prepao se kada sam vidio goscu buduci da vec duze vrijeme ispire mozak ljudima putem TV Kantona Sarajevo (nisam to htio komentarisati,neki dan sam se isto prepao jer nisam znao uopste da je pokrenula takvu sopstvenu ofanzivu pojavljivanja u medijima,odgledao sam nekih 5 min u kojima sam vidio da u studiju ona i preplasena voditeljica koja ima tikove naizmjenicno citaju recenice o debati,jedino korisno sto sam saznao je da je neki momak koji se zove Radovan iz Trebinja clan od 5 ljudi koji idu na Svjetsko takmicenje u debati,pa eto odgovora o onom Radovanu koji se valjda i dan danas pokusava klonirati na forumu).
Kazem,odgledao sam veceras samo zadnjih 15 minuta i doslo mi je da povratim,ne znam sta je bilo u prvih 15 minuta ali u ovih 15 minuta je uspjela napraviti par puta salto mortale i ostati bez teksta kada je npr. voditelj nakon njenog bulaznjenja i kritike kako mediji nisu neovisni nju pitao da li danas imamo neovisne medije,nakon cega je ona ostala paf jer se sjetila da pise u Avazu i Glasu srpske.
Uspjela je pored ostalog izjaviti da su u medijima prisutni napadi na odredjene ljude u drzavi koji se nisu u stanju braniti,kako u elektronskim tako i u printanim,navela je primjer kada urednik secira dijelove intervjua koje neka osoba daje bilo u novinama bilo na televiziji.Kao slagvort,u tom smislu navela je napade na visokog predstavnika i cetnika i fasistu Dragana Davidovica koji je ispao zrtva koja se zapravo nije mogla braniti,kazem iskreno,doslo mi je da povratim.
I secer na kraju,spomenula je Sarajevo x portal,doduse indirektno,rekla je "jedan domaci web portal".Naglasila je izuzetno huskacku retoriku koja vlada na njemu pokazavsi time da itekako prati diskusiju koja se ovdje vodi.

Evo,moderator je valjda pratio ovaj polusatni monolog doticne gospodje,pa neka me odmah banuje ako sam bilo sta slagao.Svi normalni ljudi su se mogli uvjeriti veceras o kakvoj se osobi radi.Ja samo ne znam sta je to u ljudima sto ih tjera na ovo,jednostavno valjda postoji nesto jace i od njih samih.Neku noc slusam na radiju intervju sa Losom iz Plavog orkestra,na pitanje sta ljude danas tjera da toliko zele da budu poznati,da se zna za njih,da se blamiraju po reality programima,da prodaju dostojanstvo za 5 minuta slave,da ocajnicki zele da se njihova pika,da budu neki faktor u drustvu,covjek je rekao sljedece...Rekao je da ne zna sta je razlog,ali da svi zele da se zna za njih,da budu dio pozornice,i da ce se na kraju svi popeti na tu pozornicu a u publici ostati samo jedan anoniman covjek za kojeg se nece znati i da ce on imati ono sto oni nemaju,nesto za cime ce zaliti ali vise nece biti moguce vratiti.

Ja sam uvjeren da ce ovoj zeni jednog dana biti zao zbog svega ovoga,jer je izuzetno pametna,ali sa velikim egom koji je unistava i zbog kojeg baulja po dnu kao grogirani bokser u knock downu.Medjutim,bice kasno.

A citavoj armiji kloniranih debatanata i onih koji ce se tek klonirati i napasti me samo cu opet poruciti da na jesen kada Miljacka postane narandzasta od smeca uzmu lopate u ruke i sa svojom profesoricom urade nesto korisno za ovo drustvo,a ne da se blamiraju na ovom HUSKACKOM FORUMU kako je sama rekla veceras.

I jos nesto,ali onako licno,sto me najvise boli...Stid me kao ucenika koji je zavrsio Drugu gimnaziju sto ovakve osobe rade danas u toj skoli koja tone ka dnu,a nekada je bila beton,i to armirani.
Last edited by dino84 on 22/07/2009 20:55, edited 1 time in total.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#360 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Pera Trta »

Ja sam stavio "mute" i samo je pogledao :) . Ne može se reći da nije lijepa, tu joj odajem priznanje :-D .
A za njene stavove sam se već ranije izjasnio.
Armen

#361 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Armen »

Ona zaista, ali zaista nema blage veze. Potpuno je fulila teme i predstavlja se kao novinarski guru, a na osnovu cega nema pojma. Kako se nalupala, to je strasno.............
Armen

#362 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Armen »

dino84 wrote:Slucajno sam saltajuci naletio na BHT i prepao se kada sam vidio goscu buduci da vec duze vrijeme ispire mozak ljudima putem TV Kantona Sarajevo (nisam to htio komentarisati,neki dan sam se isto prepao jer nisam znao uopste da je pokrenula takvu sopstvenu ofanzivu pojavljivanja u medijima,odgledao sam nekih 5 min u kojima sam vidio da u studiju ona i preplasena voditeljica koja ima tikove naizmjenicno citaju recenice o debati,jedino korisno sto sam saznao je da je neki momak koji se zove Radovan iz Trebinja clan od 5 ljudi koji idu na Svjetsko takmicenje u debati,pa eto odgovora o onom Radovanu koji se valjda i dan danas pokusava klonirati na forumu).
Kazem,odgledao sam veceras samo zadnjih 15 minuta i doslo mi je da povratim,ne znam sta je bilo u prvih 15 minuta ali u ovih 15 minuta je uspjela napraviti par puta salto mortale i ostati bez teksta kada je npr. voditelj nakon njenog bulaznjenja i kritike kako mediji nisu neovisni nju pitao da li danas imamo neovisne medije,nakon cega je ona ostala paf jer se sjetila da pise u Avazu i Glasu srpske.
Uspjela je pored ostalog izjaviti da su u medijima prisutni napadi na odredjene ljude u drzavi koji se nisu u stanju braniti,kako u elektronskim tako i u printanim,navela je primjer kada urednik secira dijelove intervjua koje neka osoba daje bilo u novinama bilo na televiziji.Kao slagvort,u tom smislu navela je napade na visokog predstavnika i cetnika i fasistu Dragana Davidovica koji je ispao zrtva koja se zapravo nije mogla braniti,kazem iskreno,doslo mi je da povratim.
I secer na kraju,spomenula je Sarajevo x portal,doduse indirektno,rekla je "jedan domaci web portal".Naglasila je izuzetno huskacku retoriku koja vlada na njemu pokazavsi time da itekako prati diskusiju koja se ovdje vodi.

Evo,moderator je valjda pratio ovaj polusatni monolog doticne gospodje,pa neka me odmah banuje ako sam bilo sta slagao.Svi normalni ljudi su se mogli uvjeriti veceras o kakvoj se osobi radi.Ja samo ne znam sta je to u ljudima sto ih tjera na ovo,jednostavno valjda postoji nesto jace i od njih samih.Neku noc slusam na radiju intervju sa Losom iz Plavog orkestra,na pitanje sta ljude danas tjera da toliko zele da budu poznati,da se zna za njih,da se blamiraju po reality programima,da prodaju dostojanstvo za 5 minuta slave,da ocajnicki zele da se njihova pika,da budu neki faktor u drustvu,covjek je rekao sljedece...Rekao je da ne zna sta je razlog,ali da svi zele da se zna za njih,da budu dio pozornice,i da ce se na kraju svi popeti na tu pozornicu a u publici ostati samo jedan anoniman covjek za kojeg se nece znati i da ce on imati ono sto oni nemaju,nesto za cime ce zaliti ali vise nece biti moguce vratiti.

Ja sam uvjeren da ce ovoj zeni jednog dana biti zao zbog svega ovoga,jer je izuzetno pametna,ali sa velikim egom koji je unistava i zbog kojeg baulja po dnu kao grogirani bokser u knock downu.Medjutim,bice kasno.

A citavoj armiji kloniranih debatanata i onih koji ce se tek klonirati i napasti me samo cu opet poruciti da na jesen kada Miljacka postane narandzasta od smeca uzmu lopate u ruke i sa svojom profesoricom urade nesto korisno za ovo drustvo,a ne da se blamiraju na ovom HUSKACKOM FORUMU kako je sama rekla veceras.

I jos nesto,ali onako licno,sto me najvise boli...Stid me kao ucenika koji je zavrsio Drugu gimnaziju sto ovakve osobe rade danas u toj skoli koja tone ka dnu,a nekada je bila beton,i to armirani.
A i dalje misli da RAK kontrolise rad foruma i web portala :roll: Pa mogla je barem do sada malo nauciti i prestati lupetati, a novinar cita pitanja koja su pripremljena i isto tako nema pojma. Kakva budalastina.
amrica

#363 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by amrica »

Armen wrote:[
A i dalje misli da RAK kontrolise rad foruma i web portala :roll: Pa mogla je barem do sada malo nauciti i prestati lupetati, a novinar cita pitanja koja su pripremljena i isto tako nema pojma. Kakva budalastina.

Hoce li nas to rak poslati u banovice ? :lol: :lol: :lol: :lol: A morebitno i zaledi stranicu :lol: :lol: :lol: :lol:

Mozda mi dodju oduzeti spravu na kojoj ovo kuckam, jer sirim nekulturu dijaloga, tacnije narusavam zeljeno idolopoklonstvo nekoj osrednjoj profesorici?

Prepadoh se :run:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#364 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Chmoljo »

amrica wrote:
Armen wrote:[

Hoce li nas to rak poslati u banovice ? :lol: :lol: :lol: :lol: A morebitno i zaledi stranicu :lol: :lol: :lol: :lol:

Mozda mi dodju oduzeti spravu na kojoj ovo kuckam, jer sirim nekulturu dijaloga, tacnije narusavam zeljeno idolopoklonstvo nekoj osrednjoj profesorici?

Prepadoh se :run:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Abacija

#365 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Iz sljedeceg komentara se moze zakljuciti po cijem nalogu Sanja Vlaisavljevic napada RAK.

RAK rana

Piše: Vildana Selimbegović
23/07/09 12:46
http://oslobodjenje.ba/index.php?id=1666

Za razliku od njegovog stranačkog šefa Milorada Dodika, kojeg je gotovo pa nemoguće sresti da ne sipa zanimljivosti, ma kako one bile drske, provocirajuće, prečesto čak i ataci na zdrav razum, Nikolu Špirića, pak, teško je odslušati i na konferenciji za štampu

Redovito sipa isprazne političke floskule, na pitanja se obično trudi ne odgovoriti, u kuloarima se pravdajući kako su mu zapravo ruke vezane političkom voljom koalicionih partnera koji čine vlast na nivou države. No, kada se razgrne Špirićeva demagogija, onda dođemo do državnih institucija na koje bi politika rado da spusti svoje šape. Regulatorna agencija za komunikacije je valjda najeklatantniji primjer: ni po jednom osnovu Vijeće ministara, a kamoli Špirićev zanimljivi stranački šef, sa ovom agencijom nemaju ništa. Svoju izraženu želju da nezavisnom regulatoru nametnu vrla pravila političke zavisnosti, Špirić i kompanija već duže od dvije godine ipak provode u djelo: ne daju suglasnost u redovnoj konkursnoj proceduri izabranom direktoru. Ne pomažu tu ni preporuke misije OSCE-a ni izvještaji State Departmenta, ni sugestije Vijeća za implementaciju mira: Špirić zna šta mu je činiti.

Da RAK nije i ostalim saučesnicima u obnašanju beskrajno loše izvršne vlasti ozbiljna rana, davno bi se pobunili - ovako šute i čekaju da "međunarodna zajednica riješi problem", a ispod žita pristaju na političku trgovinu sa Špirićevim zanimljivim šefom. Pa, kada Špirić nastupi sa svojom obećavajućom deblokadom državnih institucija, svi će nešto profitirati. Građani najmanje, mada će nam pričati kako to sve rade za nas, no zapravo u ukupnoj direktorskoj masi Vijeće ministara ne potražuje ni pola funkcija: u RAK se ne smiju petljati, Centralna banka je pod ingerencijom Predsjedništva - ma šta o tome Špirić mislio - i sva priča kako će Vijeće ministara deblokirati rad državnih institucija je zapravo bacanje prašine u oči. Njegov i rad njegovih kolega u Vijeću ministara nije ništa drugo već istrajni angažman na blokadi države BiH.
ultima_palabra

#366 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ultima_palabra »

dino84 wrote:Ja sam uvjeren da ce ovoj zeni jednog dana biti zao zbog svega ovoga,jer je izuzetno pametna,ali sa velikim egom koji je unistava i zbog kojeg baulja po dnu kao grogirani bokser u knock downu.Medjutim,bice kasno.
Ne znam je li pametna, koliko sam malo uspio vidjeti - ne izgleda tako. Ali mislim da je bit u egu, vjerovatno nije navikla da joj se neko suprotstavlja i da je se ne gleda kao svetu kravu. Pa primijetili smo da za nju glavni problemi u državi nisu oni koje svi vidimo, nego upravo oni mediji (i ovaj forum) koji se ne slažu sa njom. Tužno je gledati kako neko gubi kompas i osjećaj za pristojno :oops: Uvaljuje se sve dublje, branjenje Davidovića je jedna debata koju ne može dobiti :P
Abacija

#367 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

U sljedecoj "kolumni" Sanja ce opet pomenuti ovaj forum i "jezik mrznje" na njemu, a za primjer ce uzeti @dalltonove postove.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#368 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by KatarinaKosaca »

Abacija wrote:U sljedecoj "kolumni" Sanja ce opet pomenuti ovaj forum i "jezik mrznje" na njemu, a za primjer ce uzeti @dalltonove postove.
Blago Daltonu, izaći će na tv :D

Nije uopće sporno da naši novinari u principu jesu neprofesionalni i da to jeste jedna od najlošije prezentiranih profesija u zemlji. Jednostavno, nemaju usvojene aksiome demokratije i pravne države, izgleda nikada nisu učili ni naučili.
Ali, ono što jeste kod ove profesorice sporno, pored očiglednog bolesnog ega i činjenica da zarad malo para od neke vlasti (i pri tom mi je nebitno koje), krši te iste principe i pada u istu zamku kao i oni koje kritizira. S tim, što oni to rade iz ignorantije, a ona iz interesa.
Nisam znala da predaje u drugoj gimnaziji, pa i ja kao bivša učenica te škole tvrdim da je moja profesorica filozofije Fatima Lačević za ovu ženu Profesor sa velikim P i Intelektualka sa velikim I.
amrica

#369 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by amrica »

Moj prof filozofije u gimnaziji je bio gospodin Ugo Vlaisavljevic, koji jeste sve ono sto gospodja nije, kapacitet u svakom pogledu, jedan od najpozitivnijih i najpametnijih likova sto su se pojavljivali u medijima.
nokia6170

#370 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by nokia6170 »

Citao sam maloprije kolumnu gdje Sanje "Moralna odgovornost za genocid". Ima tu svega nabacanog...uglavnom se udara na savjest "one druge strane"...misli se naravno na "gradjanske" Federalce. Tragi-komicno je da ta ista Sanja koja promovise kulturu dijaloga i pomirenje medju narodima u BiH, ustvari najvise dijeli te iste ljude kojima se obraca upravo tim dijeljenjem na Federalce i RS-ovce.

Ona spominje bratunacke srpske zrtve i kako bi federalci trebali da se suosjecaju u istoj mjeri sa tim zrtvama kao sto se Srbi suosjecaju sa srebrenickim zrtvama. Ruku na srce, srpska politika u BiH se ne suosjeca sa srebrenickim zrtvama i zaboli ih neka stvar za neduznim narodom...uvijek ce se naci neki izgovor kojim ce srpska intelektualno-politicka-vjerska elita RS-a ne dodje u Srebrenicu, danas opravdavaju "kad nece oni nama da dodju u Bratunac, necemo ni mi njima"....ta stalna potreba izjednacavanja strana je toliko perverzna....a stalno cemo pricati kako je moral individualna stvar i kako svak treba da pokaze svoju ljudskost nekomparirajuci i nevezajuci je sa tudjom "ljudskoscu" i "moralnoscu".

p.s. u Bratunac necu nikada otici da se pomolim "srpskim zrtvama", a zaslugu zasto necu otici snosi jedino i samo jedino politika Republike Srpske koja perfidno i monstrozno mijesa kruske i jabuke, odnosno nevine civile i fasisticke vojnike toga vremena...te iste vojnike od kojih je velika vecina zasigurno ucestvovala u etnickom ciscenju Bosnjaka podrinja i genocida u Srebrenici. Vjerujem da ni sami ti srpski civili ne bi voljeli da budu zajedno u molitvama sa srpskim koljacima.

Politika RS je od 1992-1995. godine bila FASISTICKA sa fasistickim ciljevima i ne pada mi na pamet da odajem postu vojnicima palim za fasistickim ciljevima...sve se bojim da svijet danas zali i odaje postu stradalima u Drezdenu i ostalim njemackim gradovima 1945. godine.
samo gost

#371 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by samo gost »

Pričali mi ljudi da je nekad tamo neka žena tužila nekog čovjeka jer je nazvao kravom. Došli oni na sud, sudija ga naružio i odredio mu neku kaznu za uvredu. Na kraju kaže čovjek: "Znači, sudija, ja ne smijem ovoj gospođi reći da je krava?" "Ne smiješ", reče sudija. "A smijem li", reče čovjek, "kravi reći da je gospođa?" "E, to smiješ!" , odvrati sudija. "Pa, onda, do viđenja, gospođo!", reče čovjek okrećući se ženi i zadovoljan što je naučio nešto o 'kulturi dijaloga' ode iz sudnice.

Eto, mogu i ja samo reći: zbogom gospođo!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#372 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by pici »

SPAJANJA I PREUZIMANJA
Nezavisne preuzele 62% udjela u Glasu Srpske
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne
BANJA LUKA - Kompanija "Dnevne nezavisne novine" iz Banjaluke postala je većinski akcionar banjalučkog dnevnog lista "Glas Srpske" u postupku javnog preuzimanja njegovih akcija.

Nezavisne su kroz taj proces kupile 509.541 akciju Glasa Srpske (BLSE:GLSS-R-A), čime su povećale akcionarski udio sa 44 na 62 odsto, objavio je angažovani berzanski posrednik "Monet broker" iz Banjaluke.

U ponudi za preuzimanje Nezavisne su navele da će preko efikasnog upravljanja Glasom omogućiti njegov razvoj i profitabilno poslovanje. Planiraju nastaviti sa intenzivnijim ulaganjima u resurse novinsko-izdavačke djelatnosti i time omogućiti podizanje kvaliteta postojećeg dnevnog izdanja Glasa Srpske, povećati njegov tiraž i lansirati nove periodične publikacije.

ovo samo da se ima uvid pod čijom je Čizmetinom,ovo novinsko ZloDljelo......nadam se da se smijem ovako odrazit da ne uvrijedim koga :shock:
Abacija

#373 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Sanja je sama par puta u svojim tzv. "kolumnama" priznala da pise za zavisne i nacionalisticke novine. Problem je sto ona misli da je to sasvim u redu dok za nezavisne i gradjanske medije tvrdi da ce ovu zemlju odvesti u ponovni rat. :-)
Banksy

#374 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Banksy »

Ona je danas već sasvim irelevantna, u svakom pogledu. Izvrgla je ruglu sve o čemu je pisala posljednjih mjeseci. Šteta, imala je kapaciteta.
Abacija

#375 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

nokia6170 wrote:Citao sam maloprije kolumnu gdje Sanje "Moralna odgovornost za genocid". Ima tu svega nabacanog...uglavnom se udara na savjest "one druge strane"...misli se naravno na "gradjanske" Federalce. Tragi-komicno je da ta ista Sanja koja promovise kulturu dijaloga i pomirenje medju narodima u BiH, ustvari najvise dijeli te iste ljude kojima se obraca upravo tim dijeljenjem na Federalce i RS-ovce.

Ona spominje bratunacke srpske zrtve i kako bi federalci trebali da se suosjecaju u istoj mjeri sa tim zrtvama kao sto se Srbi suosjecaju sa srebrenickim zrtvama. Ruku na srce, srpska politika u BiH se ne suosjeca sa srebrenickim zrtvama i zaboli ih neka stvar za neduznim narodom...uvijek ce se naci neki izgovor kojim ce srpska intelektualno-politicka-vjerska elita RS-a ne dodje u Srebrenicu, danas opravdavaju "kad nece oni nama da dodju u Bratunac, necemo ni mi njima"....ta stalna potreba izjednacavanja strana je toliko perverzna....a stalno cemo pricati kako je moral individualna stvar i kako svak treba da pokaze svoju ljudskost nekomparirajuci i nevezajuci je sa tudjom "ljudskoscu" i "moralnoscu".

p.s. u Bratunac necu nikada otici da se pomolim "srpskim zrtvama", a zaslugu zasto necu otici snosi jedino i samo jedino politika Republike Srpske koja perfidno i monstrozno mijesa kruske i jabuke, odnosno nevine civile i fasisticke vojnike toga vremena...te iste vojnike od kojih je velika vecina zasigurno ucestvovala u etnickom ciscenju Bosnjaka podrinja i genocida u Srebrenici. Vjerujem da ni sami ti srpski civili ne bi voljeli da budu zajedno u molitvama sa srpskim koljacima.

Politika RS je od 1992-1995. godine bila FASISTICKA sa fasistickim ciljevima i ne pada mi na pamet da odajem postu vojnicima palim za fasistickim ciljevima...sve se bojim da svijet danas zali i odaje postu stradalima u Drezdenu i ostalim njemackim gradovima 1945. godine.
To sam bio pogodio - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p2857598 :D

dok sam promasio ovo za @dalltonove postove u sljedecoj kolumni :sad: (http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7#p2875597), a @KatarinaKosaca je pogodila.
KatarinaKosaca wrote:Nije uopće sporno da naši novinari u principu jesu neprofesionalni i da to jeste jedna od najlošije prezentiranih profesija u zemlji. Jednostavno, nemaju usvojene aksiome demokratije i pravne države, izgleda nikada nisu učili ni naučili.
Ali, ono što jeste kod ove profesorice sporno, pored očiglednog bolesnog ega i činjenica da zarad malo para od neke vlasti (i pri tom mi je nebitno koje), krši te iste principe i pada u istu zamku kao i oni koje kritizira. S tim, što oni to rade iz ignorantije, a ona iz interesa.
:thumbup:

Evo sta Sanja pise:
Kultura dijaloga ima katastrofalne posljedice za BiH

Datum: 24.07.2009 22:00
Autor: Sanja Vlaisavljević

"Mnijenje može da bude i najbolja i najgora od svih stvari" Remon Polen

Svaki pokušaj uvođenja obrazaca kulture dijaloga u bh. javni prostor završava izrugivanjem, proglašavanjem kulturnih obrazaca nepripadajućim ovom prostoru i ovim ljudima, obilježava se koja "suhoparnost", "bezličnost", "pretencioznost". Ti pokušaji su predstavljeni jednostavno kao "katastrofa" koja ostavlja "kontraproduktivne posljedice". Imajući ovo u vidu nameće se pitanje šta je to "katastrofa sa kontraproduktivnim posljedicama" do kojih dovodi kultura dijaloga? Krenimo redom.

Radikalizirano javno mnijenje

Mediji formiraju javno mnijenje, oni formiraju stavove građana, naroda. Mediji stvaraju sliku o "dobrom" i "lošem". Svi mediji to čine, pa tako i mediji u BiH. Posebno je značajna uloga javnih servisa i neovisnih medija. Ima njih puno u Federaciji. (Možda da ih ima manje, možda bi ih bilo više uistinu neovisnih i slobodnih!) Međutim, ovi mediji imaju i prednost u odnosu na sve ostale medije u ostvarivanju svoje uloge. Oni unaprijed znaju šta je loše, a šta dobro, tko je loš a tko dobar. Oni nemaju problem sa istraživanjem; istraživanje njima i ne treba, jer unaprijed znaju šta je dobro, a šta ne. Loši ljudi, da ne kažem narodi, su "identificirani" i na osnovi te samorazumljive identifikacije mediji jurišaju na građane stvarajući još veće nepovjerenje koje je ratom stvoreno na ovom prostoru. I još pritom stalno ističu kako to rade za dobrobit naroda u ime slobode i neovisnosti medija, te da nitko i ne pomišlja da sugerira kulturu dijaloga, jer ona nije temeljena na slobodi misli. Mnijenje je, zahvaljujući ovim medijskim poduhvatima, već toliko radikalizirano da naprosto to ne može biti više i gore. Posljedice su više nego vidljive: nema komunikacije, nema prihvatanja onih tamo kao ravnopravnih sugrađana, nema ni pomisli o mogućem zajedničkom životu, nema koncepta realnosti (njegovo mjesto je zauzeo koncept etnonacionalne isključivosti), nema zajedničkih akcija koje se temelje na konsenzusu, nema uvažavanja ama baš ničega što druga strana kaže pa i zahtijeva. Nema ničega što spaja, ali ima svega što razdvaja i to razdvaja ne bilo kako već sa zastrašujućom količinom emocija koje generiraju upravo mediji. Nema prijatelja, sve sami neprijatelji...

Vapaj za promoviranjem trajnog mira na ovom malom balkanskom prostoru

Dakle ugrožavanje slobode medija sa katastrofalnim posljedicama bi ovako gledano bio svaki poziv (bolje reći vapaj):

Za uspostavljanjem uljudnosti u javnoj riječi gdje svi naši neistomišljenici nisu odmah predmetom vrijeđanja. Gdje novinski članak nije tijesan za neistomišljenički stav, gdje video prilog može podnijeti nenametnuto mišljenje o temi i gdje recimo gostu koji je pozvan da razgovara o "Dobrovoljačkoj ulici" neće biti postavljeno sljedeće pitanje: "A kako vi znate išta o tome kada niste tamo bili?" Ili, recimo neistomišljeniku u dijaloškoj emisiji reći: "Vi lažete".

Za uspostavljanjem ravnopravnog tretmana svih naroda u medijskom prostoru, posebno u javnim servisima. Javni servis, prije nego bilo koji drugi medij, ima obavezu da sve etnonacionalne skupine tretira ravnopravno i daje im jednak prostor u prilozima, a ne da ih unaprijed i van svake sumnje prikazuje lošim i zlim, čak bez pijeteta prema njihovim mrtvima ili ubijenima u prethodnom ratu.

Za uspostavljanjem istinski neovisnog i slobodnog novinarstva oslobođenog nacionalističkih predrasuda
, u kojemu sloboda ne uključuje šikaniranje i vrijeđanje, već slobodu izbora tema sa strogim okvirima komunikacije. Novinarstva u kojem nije predmet čuđenja kada netko u RS govori ili piše na hrvatskom jeziku i gdje ćirilica nije sinonim za četništvo, gdje nije strašno ukoliko netko nabraja brojeve do tri koristeći prste na ruci, gdje petnaest godina poslije rata bez ostrašćenosti možemo govoriti o svim temama.

Za promoviranjem pozitivnih vrijednosti
koje se definitivno nalaze i drugdje osim na prostoru sa kojeg izvjesni mediji djeluju. Mora biti da tamo negdje ima čestitih ljudi, puno čestitih ljudi o kojima vrijedi pisati i govoriti mnogo više nego satirati se pronalaziti, pa nerijetko pozivati u pomoć sjećanje na rat, radikale i ekstremiste (uvijek dobro dođe prisjetiti se najgorih zločina, jer tada imate gledanu emisiju i prodate novine), a sve sa željom da pozitivne vrijednosti zauzmu mjesto najdubljem razdoru među građanima.

Za formiranjem javnog mnijenja na osnovi činjenica, prezentiranih za i protiv stavova nekog slučaja, a ne na osnovi nabujalih novinarskih emocija i osobnih frustracija. Ovdje već čujem ozbiljan prigovor da svi medijski prilozi počivaju na činjenicama, ali kao što znamo mediji imaju "neograničena sredstva za propagandu, za manipulaciju informacijama i za duhovno izopačenje, sve u službi posebnih interesa, i na štetu najočiglednijih istina".

Za prezentiranjem informacija, a ne manipulacija koje definitivno ne idu u prilog, kako neki novinari vole reći, "normalnoj BiH". Često se čuje da BiH nije normalna zemlja i upravo zato nije realno očekivati da mediji budu bolji. Kakav narod, takvi mediji, zagovaraju neki nositelji javne riječi. Ali da li to znači da ukoliko ima puno kriminala u ovoj zemlji da je sasvim prirodno i da novinari budu kriminalci, jer kakav narod takvi mediji?

I konačno svi ovi zahtjevi i ne daj bože njihovo realiziranje imaju katastrofalne posljedice za BiH. Imaju, kako nemaju i treba da imaju! Jer ukoliko ih se budemo pridržavali, neće onda biti unaprijed loših naroda i loših entiteta sa lošim ljudima, zrakom, vodom, lošim nebom, već će biti ravnopravnih naroda, ravnopravnih entiteta, ravnopravno lijepe prirode. Ali tada nažalost postoji opasnost za sve nas koji smo gradili sliku slobodarske riječi sijući mržnju i to je onda katastrofalno.

http://www.glassrpske.com/vijest/16/kol ... a-BiH.html
E sad povodeci se @Katarininom tvrdnjom napravio sam listu pitanja na osnovu kojih se moze otkriti da li Sanja krsi svoje vlastite principe:
Da li su Sanjine "kolumne" tijesne za neistomisljenicke stavove?
Da li su u Sanjinim "kolumnama" svi narodi ravnopravno tretirani?
Da li je Sanja neovisna i slobodna?
Da li Sanja promovise pozitivne vrijednosti?
Da li Sanja u svojim "kolumnama" koristi cinjenice, da li prezentira za i protiv stavove, i da li iskazuje nabujale emocije i osobne frustracije?
Da li Sanja u svojim "kolumnama" manipulise informacijama?
Da li se ona uopste bori za normalnu BiH?
Post Reply