Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TwistedX

#351 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

merik wrote:Bila, vidjela, oduševila se.
Postavljene pločice u kupatilu, hodniku, kuhinji i ostavi, ulazna vrata ugrađena.
Rade punom parom.
Koja lamela je u pitanju. Ja sam neki dan bio u lameli E2 na drugom spratu i jos mi nije gotovo. Ostalo kupatilo da se uradi u plocice.
merik

#352 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

Isto na E2 samo sam ja malo više, idu odozgo prema dole.
Je li realno očekivati završetak radova do juna? :?
TwistedX

#353 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

merik wrote:Isto na E2 samo sam ja malo više, idu odozgo prema dole.
Po meni ne. Mozda da bude gotova lamela E1 jer je tamo sve zavrseno. Ostao samo parket. Vamo nama nisu ni zidove izgletovali. Kazem ti eto nisu mi ni kupatilo zavrsili. Ja mislim da nece prije kraja 7 mjeseca sigurno ovim intenzitetom rada.

Lp
koma

#354 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by koma »

TwistedX wrote:
merik wrote:Isto na E2 samo sam ja malo više, idu odozgo prema dole.
Po meni ne. Mozda da bude gotova lamela E1 jer je tamo sve zavrseno. Ostao samo parket. Vamo nama nisu ni zidove izgletovali. Kazem ti eto nisu mi ni kupatilo zavrsili. Ja mislim da nece prije kraja 7 mjeseca sigurno ovim intenzitetom rada.

Lp
I mi smo E2, na IV i zavrsene su plocice, zidovi sredjeni, mozda jos jedno gletovanje prije krecenja, ostalo parket i unutrasnja stolarija.. Mislim da za sve to ne treba puno vremena..
Meni se cini da ce biti gotovo do kraja juna
visnja_x

#355 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by visnja_x »

Pozdravljam sve moje komšinice i komšije a naročito iz E2 :) :)

Maloprije vidim na E1 da su balkoni zeleni. Izgleda da su počeli sa fasadom. Iskreno mislim da ćemo mi nekad u augustu dobiti ključeve, al hajde i to se može tolerisati. :roll:

Zna li iko gdje ima plan stanova za E5?
TwistedX

#356 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

Koliko su Vas dosli notalji za preuzimanje stana. Ja potpisao neka 2 predugovora i 1300KM za njih iskesirao i kazu mi ima jos neki notarski ugovor za preuzimanje stana koji kosta oko 2000KM. Jel to istina i ima li neko jos iskustva oko ovoga?

stan cirka 90000 KM + notarski ugovor + hipotekarni ugovor + takse oko 1300 KM + odobrenje kredita oko 800 KM + sad taj neki dodatni notarski ugovor za preuzimanje stana koji ce se potpisati kada bude sve gotovo oko 2000 KM.

Kako stoje stvari kod drugih?
merik

#357 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

O kakvim ugovorima govoriš? Ja imam samo predugovor koji je potpisan sa KSFS, a ugovor dolazi tek po završetku radova i preuzimanju ključeva, bar ja tako mislim da bi trebalo biti.
MontBlanc

#358 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

TwistedX wrote:Koliko su Vas dosli notalji za preuzimanje stana. Ja potpisao neka 2 predugovora i 1300KM za njih iskesirao i kazu mi ima jos neki notarski ugovor za preuzimanje stana koji kosta oko 2000KM. Jel to istina i ima li neko jos iskustva oko ovoga?

stan cirka 90000 KM + notarski ugovor + hipotekarni ugovor + takse oko 1300 KM + odobrenje kredita oko 800 KM + sad taj neki dodatni notarski ugovor za preuzimanje stana koji ce se potpisati kada bude sve gotovo oko 2000 KM.

Izvini, ali meni to djeluje malo previše za stan vrijednosti 90000 KM :?
Ja sam kod notara radila kupoprodajni ugovor, nakon što je stan bio gotov i sva papirologija završena.
Koliko se sjećam, taj ugovor kod notara me je koštao negdje između 500 i 600 KM (vrijednost stana oko 120000 KM).
Eh sad, ti imaš i te predugovore i ugovor o hipoteci, kreditu, ali svejedno, djeluje mi previše u odnosu na vrijednost stana.
Moj ti je savjet da se malo raspitaš i kod drugih notara, koliko bi te došla notarska obrada kupoprodajnog ugovora.
TwistedX

#359 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

merik wrote:O kakvim ugovorima govoriš? Ja imam samo predugovor koji je potpisan sa KSFS, a ugovor dolazi tek po završetku radova i preuzimanju ključeva, bar ja tako mislim da bi trebalo biti.
MontBlanc wrote:
TwistedX wrote:Koliko su Vas dosli notalji za preuzimanje stana. Ja potpisao neka 2 predugovora i 1300KM za njih iskesirao i kazu mi ima jos neki notarski ugovor za preuzimanje stana koji kosta oko 2000KM. Jel to istina i ima li neko jos iskustva oko ovoga?

Izvini, ali meni to djeluje malo previše za stan vrijednosti 90000 KM :?
Ja sam kod notara radila kupoprodajni ugovor, nakon što je stan bio gotov i sva papirologija završena.
Koliko se sjećam, taj ugovor kod notara me je koštao negdje između 500 i 600 KM (vrijednost stana oko 120000 KM).
Eh sad, ti imaš i te predugovore i ugovor o hipoteci, kreditu, ali svejedno, djeluje mi previše u odnosu na vrijednost stana.
Moj ti je savjet da se malo raspitaš i kod drugih notara, koliko bi te došla notarska obrada kupoprodajnog ugovora.
To je taj predugovor sa KSFS + hipotekarni + takse oko 1300. I ja sam se iznenadio kad mi rekose oko 2000 KM za preuzimanje stana kad bude gotov. Zato i pitam.
Haris.ba

#360 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Haris.ba »

TwistedX wrote: To je taj predugovor sa KSFS + hipotekarni + takse oko 1300. I ja sam se iznenadio kad mi rekose oko 2000 KM za preuzimanje stana kad bude gotov. Zato i pitam.
Vjerovatno si "predugovor" radio kod notara, a to nisi morao(možda ugovor sa bankom jesi, ali sa kantonalnim fondom nisi - taj ugovor u načelu ne bi trebao ništa koštati osim eventualno sudske takse). Hipotekarni košta oko 1000 maraka, možda i više. Ali "krajnji" ugovor kod notara na osnovu kojeg ćeš upisati vlasništvo košta za tvoj stan oko 600 maraka. Vjerovatno si etažiranje platio oko 120 maraka. Ne bi te trebali papiri izaći više od 2000 maraka ukupno. Velike mi te cifre.
Miki123

#361 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Miki123 »

Evo ovdje imate notarsku tarifu.

http://www.notaribih.ba/javno/dokumenti ... ama-notara

Vas najviše interesuje posebni dio tarife (tabela na stranici 5). notarski bod je: 0,50 KM.

Ugovor gdje je prodajna cijena 90.000,00 KM bi trebao koštati:

Tarifni razred od 80 do 100.000,00 KM = 750 bodova = 375,00 KM jer je bod pola marke.

Na to treba dodati troškove uredskog materijala prema tarifnom broju 20. pola marke po svakoj stranici ugovora, nekih 20 KM.

I onda pošto učestvuje pravno lice (fond) treba dodati 30 bodova ili 15 KM.

Ukoliko se u ugovoru pojavljuje više od 2 stranke, onda se troškovi povećavaju za 10 posto (član 4. tarife).
Orhideja_1

#362 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Orhideja_1 »

Pozdrav za buduće komšije u E2.
Vidjela sam da će balkoni biti florescentno zeleni :shock: Nadam se da će radovi biti završeni do šestog mjeseca, a to bi značilo da moramo čekati onda još dva mjeseca na preuzimanje ključeva. Mi smo u stan trebali useliti u januaru ove godine, prema ugovoru. Davno smo zaključili ugovor i platili stan :x
merik

#363 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

.
FLAT3E

#364 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

POZDRAV KOMŠIJAMA NA E3,

JESTE LI PRIMJETILI NA LAMELI E3 DA SE U DNEVNOM BORAVKU U STANOVIME 68,07 M2, PROZOR UOPŠTE NE MOŽE OTVORITI. FIKSAN JE, NEMA KRILO ZA OTVARANJE. BALKONSKA SE OTVARAJU, NORMALNO I NA KANT. MISLIM DA SVI KOJI SU KUPILI OVAJ STAN, TREBAJU TRAŽITI DA SE PROZOR PROMIJENI.
TwistedX

#365 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

Isti problem je i na E2 lameli. Otvaraju se samo balkonska vrata. Prozori ne.
merik

#366 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

TwistedX wrote:Isti problem je i na E2 lameli. Otvaraju se samo balkonska vrata. Prozori ne.
Ma ne otvara se onaj u sredini veliki prozor, ali mali prozor suprotno od balkonskih vrata se otvara. Isti je slučaj u kuhinji i spavaćoj sobi.
Šta mislite kakav je kvalitet ulaznih vrata, koliko li koštaju?
koma

#367 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by koma »

TwistedX wrote:Isti problem je i na E2 lameli. Otvaraju se samo balkonska vrata. Prozori ne.
Siguran u to? Koliko se sjecam mogu se otvoriti balkonska vrata i mali prozor
FLAT3E

#368 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

Kad navratite u svoje stanove, pogledajte da li se prozori mogu otvarati. Na ovim 2,5-sobnim na E3, ne mogu sigurno. Moguće je da i na drugim lamelama ima takvih slučajeva. Mislim da to nije u skladu s građevinskim normama, da ne možete otvoriti prozor nego samo balkonska vrata. Ima li ko građevinac, šta kaže zakon o građenju?
Pozdrav
TwistedX

#369 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

koma wrote:
Nisam siguran. Bas cu otici poslije posla da pogledam pa javim.

Kod mene je ovaj stan B (tamno plave boje)

Image
ArmandoSA

#370 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by ArmandoSA »

Image

Uploaded with ImageShack.us
merik

#371 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

ArmandoSA wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us
:thumbup:
TwistedX

#372 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

TwistedX wrote:
koma wrote:
Nisam siguran. Bas cu otici poslije posla da pogledam pa javim.

Kod mene je ovaj stan B (tamno plave boje)

Image
Provjerio sam i otvaraju se samo balkonska vrata u ovim stanovima.
FLAT3E

#373 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

Pozdrav komšijama,

Ima li iko informaciju kada se mogu očekivati ključevi stanova? Koliko vidimo, radi se punom parom, trebalo bi biti sve gotovo do kraja Juna '11. Ne znam koliko treba za taj tehnički prijem i kako to ide.
Ako neko ima info više, dobro bi bilo.

Lp
koma

#374 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by koma »

FLAT3E wrote:Pozdrav komšijama,

Ima li iko informaciju kada se mogu očekivati ključevi stanova? Koliko vidimo, radi se punom parom, trebalo bi biti sve gotovo do kraja Juna '11. Ne znam koliko treba za taj tehnički prijem i kako to ide.
Ako neko ima info više, dobro bi bilo.

Lp
Ako zavrse do kraja juna, kljuceve mozemo ocekivati kraj jula - sredina augusta..
merik

#375 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

Eh, ja imam zamjerku što se tiče kuhinje.
Nema onog ventilacionog otvora gdje bi se mogla priključiti napa pa bih trebali pitati da naprave taj otvor prije nego urade fasadu.
Ima li još neko ovaj problem?
Post Reply