Ceriću, je li te sramota ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
3BBB

#351 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by 3BBB »

Pa kada nas svi optuzuju da smo radikalni muslimani iako 70% Bosnjaka nije vidilo dzamiju iznutra, onda sto mi nebi udarili kontru i svakoga optuzili za islamofobiju, klin se klinom izbija, mi imamo 100 X vece pravo da to radimo.
Mi cemo za njih uvijek biti faktor nestabilnosti bez obzira koliko se neki uvlacili u bulju Gregorijanu i onome pedercicu Bildtu, Ceric je potpuno u pravu i podrzavam ga u potpunosti, tako se brani Bosnjastvo i Islam, a sada hajde nastavite opet sa blacenjem Cerica u nadi da ce vam neki zapadni gmaz pohvaliti i reci kako ste vi progresivni sto se stidite svoje vjere i naroda kojem pripadate. :sax:
vratnik

#352 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by vratnik »

3BBB wrote:Pa kada nas svi optuzuju da smo radikalni muslimani iako 70% Bosnjaka nije vidilo dzamiju iznutra, onda sto mi nebi udarili kontru i svakoga optuzili za islamofobiju, klin se klinom izbija, mi imamo 100 X vece pravo da to radimo.
Mi cemo za njih uvijek biti faktor nestabilnosti bez obzira koliko se neki uvlacili u bulju Gregorijanu i onome pedercicu Bildtu, Ceric je potpuno u pravu i podrzavam ga u potpunosti, tako se brani Bosnjastvo i Islam, a sada hajde nastavite opet sa blacenjem Cerica u nadi da ce vam neki zapadni gmaz pohvaliti i reci kako ste vi progresivni sto se stidite svoje vjere i naroda kojem pripadate. :sax:
meni je Dr. Gog zabranio da dajem odgovore na ovakvu vrstu pisanja. Zna covjek i zasto.
arzuhal

#353 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by arzuhal »

Kao musliman praktičar, neko ko gleda da što redovnije ide na namaz u džamiju, da prati dešavanja i aktivnosti IZ-a, odavno (ali ne i redovno) pratim i nastupe, govore, pisanja reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića. I bilo je bezbroj slučajeva kada sam se namrštio, uhvatio za glavu, upitao: ''Pa đeš to, bolan, reis-efendija...''
Pogotovo su me nervirale njegove čuvene improvizacije...
Davno jednom, u Senadovom Face-to-face, u džubetu i sa ahmedijom na glavi, on reče (u ne-znam-kojem-sad kontekstu): kurton. Nije problem što on namjerno nije upotrebio riječ kondom ili prezervativ, već je problem u potrebi da se bude opak pred rajom, u napadnoj želji za slobodom da se sve kaže, u nepotrebnom frajerisanju pred tv gledaocima...A takvih kurtona se, u međuvremenu, naredalo podosta, u govorima reisa Cerića...
Ipak, kada vidim način kojim pojedini forumaši komuniciraju, iznose svoja mišljenja ili izmišljanja, onda mi se reisova priča učini, u najmanju ruku, mudro i brižljivo prilagođenom svim ušima što ga slušaju.
Kao što već kazah po pitanju kritika na rad reisa Cerića: postoji jedna suštinska razlika između pojedinca koji je aktivno (koliko bilo) uključen u rad IZ-a i onog drugog koji aktivnosti IZ-a, uz kahvu, prati kroz BH Dane i S. Bosnu - dok onaj prvi može nešto promjeniti makar koliko trun, ovom drugom ostaje samo šuplja do Kijametskog dana.
Sve je prolazno, samo je prolaznost trajna.
Postoji jedan bolni aspekt stvarnosti BH društva o kojem valja razgovarati, ali ja osobno uglavnom ne mogu naći raspoloženog sugovornika za to, odnosno nekog ko najnormalniji način ima na umu okolnosti u kojima živi. A to bi moglo dati neke odgovore na pitanja: je li reis Cerić jedan od kreatora okolnosti u kojima živimo ili su okolnosti kreirale reisa Cerića, i slične njemu? Ili je oboje, istovremeno?
Ima isuviše ljudi koji ne mogu da spuste loptu, bar za tren da zatome svoje ovakve-nakve porive, i shvate da je reis Cerić i većina ljudi koji se (trenutno) nešto pitaju i odlučuju u strukturi IZ-a, ljudi koji su odrastali, školovali se, zasnivali radni odnos i porodicu u vremenu komunističke vlasti u Jugoslaviji. Ne želim ovdje govoriti o slobodama ispovjedanja vjere u tom sistemu ili ponižavanju vjerske misli i prakse. Međutim, činjenica je da su se ti ljudi, koji za sad obnašaju najodgovornije funkcije u IZ, gradili i izgrađivali svoj identitet i kroz otpor prema komunizmu i svemu što na njeg podsjeća. Danas ti ljudi nose neku jed u prsima i želju za osvetom svemu što miriše na crveno. Braća Latić su eklatantan primjer za to. Ali sada stasava jedna nova generacija muslimana koji ne nose taj teret i koji ne mogu da shvate hiljade postupaka svoje starije braće. Ja sam jedan od te nove generacije. Ali da sam i ja završio medresu prije nekih 30 godina i onda skontao da mogu upisati sa njom samo (1) FPN u Sarajevu (slučajna odluka komunističke vlasti?) ili (2)Orijentalistiku u Prištini ili (3)ispalit se u arapski svijet – i ja bih danas bio pun jeda i bijesa prema svakome koji veliča Titino doba u kojem je svako ko je htio mog'o ić u džamiju i crkvu...
Ali nisam. Ja živim u jednom drukčijem vremenu, U DRUKČIJIM OKOLNOSTIMA, i moj se identitet vjernika ne izgrađuje opoziciono u odnosu na komunističku vlast. I zato ja ne vidim smetnju, ma koliko mi i jedni i drugi to spočitavali, da jedan vjernik-praktičar ne može biti, recimo, član neke socijal-demokratske partije, danas. I ne želim i ne prihvatam da nosim teret koji nije moj i koji ne smije da pripada ovom vremenu. Imamo mi svoje terete.
Zato bih zaista volio da neki ljudi shvate da su promjene trajne, ali ne i nagle. Mi (nove generacije Bosanaca i Hercegovaca) možemo nastaviti naslijeđe i jednih i drugih otaca i razvijati sukobe u BH društvu još više na relaciji zeleni – crveni (ili kako god to postavili). I tako ćemo dati svoj doprinos ludilu i šizofreniji ove zemlje. Ili možemo poredati sasvim drukčije neke stvari, zdravije, normalnije.
Totalno su drukčije okolnosti u kojima su živjele generacije ljudi koji su sada na čelu IZ-a i one u kojima žive oni koji će sutra doći na te funkcije. A samo oni koji su aktivnije uključeni (makar to bilo samo kroz stalne dolaske u džamiju) znaju kakvi postoji jazovi u poimanju stvari između te dvije generacije muslimana, a smjena generacija je neminovna.
Međutim, ima onih koji u žaru borbe gube svijest o nekim važnim momentima, generalizirajući stvar i time drže vodu onoj starijoj generaciji, kojoj pripada i aktualni reis, pokazujući da su te stare generacije uvijek i bile u pravu i da se treba svim sredstvima, na svaki mogući način, obračunavati sa din-dušmanima. A to je ono najžalosnije i nisam optimist da će, po tom pitanju, nešto lijepo svanut u našem društvu...Sa tolikim sarkazmom, cinizmom, i svim belajima..da Bog da...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#354 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by dr.gog »

muha_sa wrote: da ujedno i sam sebi odgovorim :D necu docekat--prije ce na k..c. nokat narast neg se oni prešaltat i brinut za državu BiH.
:thumbup: :sax: :D
callmethebreeeze

#355 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by callmethebreeeze »

arzuhal, svaka ti cast. jako smislen post:) zanima me da li sam te dobro skontao kad pises o onim koji su clanovi iz i idu u dzamiju. da li to znaci da mi ostali, koji to nismo, ne mozemo razgovarati i kritikovati reisa?
senjor

#356 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by senjor »

muha_sa wrote:Hocul docekat da se pojedinci prestanu borit za Bošnjake--i dal cu docekat da tu energiju potroše na pomoc povratnicima--kokuzima--bolesnim i gladnim.-
Nek se za sebe i svoju guzicu bore i brinu--nek opravdaju imetak i imovinu--nek argumentima demantuju inkrimincije :D :D
kako se poceše za mene brinut nikad veci kokuz nisam bio :lol:
da ujedno i sam sebi odgovorim :D necu docekat--prije ce na k..c. nokat narast neg se oni prešaltat i brinut za državu BiH.

Moj Muha...toliko godina daju ti ovakvu viziju... :sad: Sta si ti kao pojedinac u ovom suludom vremenu,moze te vijetric odpuhati ako nebudes imao zasta se uhvatiti.Bosna je danas vracena u neko drugo vrijeme...pc i plazma na zidu samo te zavaravaju da si u nekom drugom vremenu.

ps
Podsjecanja radi

lETJELE SU GLAVE SAMO ZBOG IMENA nezaboravite to...a ovakvi kao moja malenkost branice i tebe Muha sutra... :bih:
bosanska rijec

#357 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by bosanska rijec »

da se covjek prepadne i od svakakvih naziva nicka,
i onda stavi u avatar (ahmediju) ili sa pisanjem,
svasta sebi ljudi dopuste pa et....
kao i ovaj novajlija koji je pokretac teme.... :zzzz:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#358 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by pape »

senjor wrote:
muha_sa wrote:Hocul docekat da se pojedinci prestanu borit za Bošnjake--i dal cu docekat da tu energiju potroše na pomoc povratnicima--kokuzima--bolesnim i gladnim.-
Nek se za sebe i svoju guzicu bore i brinu--nek opravdaju imetak i imovinu--nek argumentima demantuju inkrimincije :D :D
da ujedno i sam sebi odgovorim :D necu docekat--prije ce na k..c. nokat narast neg se oni prešaltat i brinut za državu BiH.

Moj Muha...toliko godina daju ti ovakvu viziju... :sad: Sta si ti kao pojedinac u ovom suludom vremenu,moze te vjetic odpuhati ako nebudes imao zasta se uhvatiti.Bosna je danas vracena u neko drugo vrijeme...pc i plazma na zidu samo te zavaravaju da si u nekom drugom vremenu.

ps
Podsjecanja radi

lETJELE SU GLAVE SAMO ZBOG IMENA nezaboravite to...a ovakvi kao moja malenkost branice i tebe Muha suta... :bih:
Ne d`o Bog da nas takvi kao ti pocnu braniti, .... koje bi to sranje bilo, ... :oops:
arzuhal

#359 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by arzuhal »

callmethebreeeze wrote: zanima me da li sam te dobro skontao kad pises o onim koji su clanovi iz i idu u dzamiju. da li to znaci da mi ostali, koji to nismo, ne mozemo razgovarati i kritikovati reisa?
Ne znači, naravno. Sa napomenom da iole normalan razgovor razlikujem od usputnog pljuvanja i šprdnje koja, meni osobno, otklanja svaku želju za razmjenom ijedne misli, riječi, jer tako nečemu ne vidim nikakav smisao ni efekat (mada ima efekat koji dovodi do suprotnog ekstrema, ako je to cilj nekome), osim tek da se popljuje malo...a u takvim stvarima stvarno ne mislim učestvovati, branit nešta ili napadat ;-)
Ne pada mi na pamet

#360 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by Ne pada mi na pamet »

Arzuhal :thumbup:

Da su bogdom svi "zeleni" kao ti, bilo bi lijepo zivjeti u ovom kokosinjcu od 20% drzave. Svaka normalna drzava ima demokrate i konzervativce, samo mi imamo lopove koji predstavljaju zelene i crvene.

Senjor, da si vidio linije ocima mozda bi vidio Muhu i vecinu "crvenih" sa foruma tamo kako tebe brani.

Btw. nesto sam slabo citao ratne memoare lokalnih zelenih na drugim temama? Kad vec razmisljam o tome:

- Komsic - Ljiljan
- Beslagic - Spasio tuzlu
- Lagumdzija - nista pametno ali je makar fasovao geler
- Hadzic- ABIH
.....

-Tihic - logor, na TVNS pricao gluposti kako smo mi sve zakuhali
- Izetbegovic jr. - ???
- Radoncic - od staba do staba, pa malo vani
- Latici - ponosni na svoje izbjegavanje puske i time se javno hvale
.....
popajic

#361 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by popajic »

Tito dragi kakva su ovo @ebena vremena !
Demokratija, a zucnut se ne smije ni na najociglednije nebuloze koje javno prosipa neko, ko BI kao najvise vjersko lice upravo trebao da smiruje ionako uzavrelu situaciju u drzavi.
Nema veze sta kaze, koga uvrijedi,koga brani....Mustafa ima instant odbranu...jadi moji !
Poteze se bivsi sistem kao simbol mraka, nesloboda,prisile, nametanja,diktature...
Pa, sta je ovo dragi demokrati ?
Zucnes o Mustafi ( ma, sega je Tito)- istog casa paljba uobicajenog : islamofobi, komunjare, pogani ateisti...
Diktatura srednjevjekovnog "religijskog" naboja.... :x :x FUJ !
Titooooo, upomoc... :D
muha_sa

#362 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by muha_sa »

senjor wrote:

Moj Muha...toliko godina daju ti ovakvu viziju... :sad: Sta si ti kao pojedinac u ovom suludom vremenu,moze te vijetric odpuhati ako nebudes imao zasta se uhvatiti.Bosna je danas vracena u neko drugo vrijeme...pc i plazma na zidu samo te zavaravaju da si u nekom drugom vremenu.

ps
Podsjecanja radi

lETJELE SU GLAVE SAMO ZBOG IMENA nezaboravite to...a ovakvi kao moja malenkost branice i tebe Muha sutra... :bih:
hvala ti :D cika Muha sam sebi napravio pušku i kreno u odbranu porodice,grada i države.
cika Muha prije 35.godina s fesom na glavi u džamije išo--u ono mracno vrijeme.
jest da nije tema al moradoh :D
notsure

#363 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by notsure »

Image

Koliko se ja sjećam onoga što sam učio u školi, "komunizam" ne postoji, mi smo živjeli u socijalizmu. Komunizam je idealno, nepostojeće društveno uređenje koje je pandan "Džennetu" kojem se nadaju Cerićeve pristalice (ne mogu ih nazvati vjernicima, jer nije dovoljno samo slušati i braniti vjerskog poglavara da bi bio vjernik; vjernik je onaj koji se boji boga i vjeruje u zagrobni život, onaj koji poštuje pravila propisana svetom knjigom).
Svrha socijalističkog uređenja je bilo težnja ka krajnjem cilju, društvu u kojem se radi prema mogućnostima a uzima koliko nam je potrebno. Nažalost, imalo je ozbiljnu falinku, jer to ne funkcioniše ako su ljudi nepošteni (a jesu).
Gospodin Cerić laže kad kaže da se nije smjelo klanjati u "komunizmu". Možda nisi mogao biti direktor, ali je dosta moje rodbine imalo sasvim pristojan posao, stan, auto, godišnji odmor,... a klanjali su, postili Ramazan i veselili se na oba Bajrama. I nisu mrzili komšinice čak i kad se zovu Olga.
Onda dođe "demokratija", svi se utrkuju ko će glasnije nazvati selam, a kradu, lažu, varaju, mrze, kleveću,... Više nema ni pristojnog posla, ni auta (osim punoljetne krntije uvezene na povlasticu), ni stana, ni godišnjeg odmora. Ali zato ima viza, nacionalizma, straha, kriminala, Amara Mistrića, Denisa Mrnjavca, Fahre, Slavuja, Dodika, Bildta,... Ako je ovo nekome bolje, materemi nije normalan.
bosanska rijec

#364 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by bosanska rijec »

popajicu ne lazi !
Upravo je obrnuto... svi znamo sta su na ovom forumu najcesce teme s razlogom i bez razloga...
I bez obzira na sve onaj dan kad je ovaj tip sa morbidnim nickom otvorio ovu temu pa covjece
koje su to bljuvotine bile i rijeci pune mrznje.... pa eto dva dana non stop pljujete, i onda ti kazes niko zucnut ne smije. :-)
senjor

#365 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by senjor »

pape wrote:
senjor wrote:

Moj Muha...toliko godina daju ti ovakvu viziju... :sad: Sta si ti kao pojedinac u ovom suludom vremenu,moze te vjetic odpuhati ako nebudes imao zasta se uhvatiti.Bosna je danas vracena u neko drugo vrijeme...pc i plazma na zidu samo te zavaravaju da si u nekom drugom vremenu.

ps
Podsjecanja radi

lETJELE SU GLAVE SAMO ZBOG IMENA nezaboravite to...a ovakvi kao moja malenkost branice i tebe Muha suta... :bih:
Ne d`o Bog da nas takvi kao ti pocnu braniti, .... koje bi to sranje bilo, ... :oops:
Ko ste to vi...boze pa ovo je dno dna...pitaces se ti,ako ti ikada ista do mozdanih vijga stigne,Bosna je izgleda vise moja nego tvoja,u noj i na toj zemlji Bosni vjetrovi raznose moju stvarnost,spaljenu davne 1992.Tu moju zemlju ociscenu od cistoce nemozes i ne zelis imati za svoju zemlju.Tuzno i zalosno je tvoje sprdanje sa ljudima poput mene(a znas dobro moju sudbinu)ali neka,mozda je i to dobro...tek da se razanamo ko je ko.
Volimrejsacerica

#366 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by Volimrejsacerica »

Masallah sto je na cijeni ovaj Mustafa Ceric! Predlazem da ga kloniramo. Da nije vrijedan, ne bi se ljudi njime ovoliko bavili, da je kakav bezveznjakovic, ne bi mu se posvetile ovolike rasprave na forumima, pogotvo ovdje. Samo naprijed, sve sto ga vise napadate, sve je omiljeniji medju Bosnjacima. Vidim da je, sa svojim novim nastupom, ponovo unio konfuziju u ateisticko-bezboznicke krugove, a jest jak i hrabar svaka mu cast! A ono za Amarilda da je ko fol Bosanac, a ne Hrvat katolik, pitajte ga gdje je bio u ratu (HVO Zenica, za dom spreman).
popajic

#367 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by popajic »

Postao/la bosanska rijec dana 05/11/2009 22:06
popajicu ne lazi !
Upravo je obrnuto... svi znamo sta su na ovom forumu najcesce teme s razlogom i bez razloga...
I bez obzira na sve onaj dan kad je ovaj tip sa morbidnim nickom otvorio ovu temu pa covjece
koje su to bljuvotine bile i rijeci pune mrznje.... pa eto dva dana non stop pljujete, i onda ti kazes niko zucnut ne smije. :-)
Gledas i slusas (valjda) sta Mustafa govori, koga brani, s kim suruje i kome najvise sa svim tim steti (BIH muslimanima) Na to ne reagujes, a MENI govoris da lazem ????
Samo potvrdjujes da sam potpuno u pravu :run:
Volimrejsacerica

#368 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by Volimrejsacerica »

''Skripari'' (dobili naziv po ustaskoj formaciji iz Drugog svjetskog rata) ubiju covjeka, ubica prebjegne u Hrvataku i nikome nista; svakodnevno se putem FTV-a napadaju i vrijedjaju Bosnjaci (njihovi vjerski autoriteti) i nikome nista; montiraju ljudima eksplozivne naprave (razne elektricne djelove)i od njih naprave teroriste, samo zato sto su Bosnjaci, kako bi dokazali da rejs nije u pravu kada kaze da medju Bosnjacima nema terorista, srpsko-hrvatski fasisti hodaju sa naouruzanjem, prijete da ce pobiti i poklati balije, da ce unistiti BiH, ali oni nisu teroristi, i opet nikome nista. Rejs Ceric ne smije kazati da nas Zapad vise ostavi na miru, jer smo ponizeni do krajnjih granica, i odjednom je on najveci dusmanin ove zemlje i njenih naroda. U pravu je rejs kada kaze da samo Bosnjaci ne postuju svoje vjerske predstavnike, i da su, kako bi se prodali svojim dusmanima, spremni i cacu svoga prodati.
homar

#369 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by homar »

arzuhal wrote:Kao musliman praktičar, neko ko gleda da što redovnije ide na namaz u džamiju, da prati dešavanja i aktivnosti IZ-a, odavno (ali ne i redovno) pratim i nastupe, govore, pisanja reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića. I bilo je bezbroj slučajeva kada sam se namrštio, uhvatio za glavu, upitao: ''Pa đeš to, bolan, reis-efendija...''
Davno jednom, u Senadovom Face-to-face, u džubetu i sa ahmedijom na glavi, on reče (u ne-znam-kojem-sad kontekstu): kurton. Nije problem što on namjerno nije upotrebio riječ kondom ili prezervativ, već je problem u potrebi da se bude opak pred rajom, u napadnoj želji za slobodom da se sve kaže, u nepotrebnom frajerisanju pred tv gledaocima...A takvih kurtona se, u međuvremenu, naredalo podosta, u govorima reisa Cerića...
Ipak, kada vidim način kojim pojedini forumaši komuniciraju, iznose svoja mišljenja ili izmišljanja, onda mi se reisova priča učini, u najmanju ruku, mudro i brižljivo prilagođenom svim ušima što ga slušaju.
Kao što već kazah po pitanju kritika na rad reisa Cerića: postoji jedna suštinska razlika između pojedinca koji je aktivno (koliko bilo) uključen u rad IZ-a i onog drugog koji aktivnosti IZ-a, uz kahvu, prati kroz BH Dane i S. Bosnu - dok onaj prvi može nešto promjeniti makar koliko trun, ovom drugom ostaje samo šuplja do Kijametskog dana.
Sve je prolazno, samo je prolaznost trajna.
Postoji jedan bolni aspekt stvarnosti BH društva o kojem valja razgovarati, ali ja osobno uglavnom ne mogu naći raspoloženog sugovornika za to, odnosno nekog ko najnormalniji način ima na umu okolnosti u kojima živi. A to bi moglo dati neke odgovore na pitanja: je li reis Cerić jedan od kreatora okolnosti u kojima živimo ili su okolnosti kreirale reisa Cerića, i slične njemu? Ili je oboje, istovremeno?
Ima isuviše ljudi koji ne mogu da spuste loptu, bar za tren da zatome svoje ovakve-nakve porive, i shvate da je reis Cerić i većina ljudi koji se (trenutno) nešto pitaju i odlučuju u strukturi IZ-a, ljudi koji su odrastali, školovali se, zasnivali radni odnos i porodicu u vremenu komunističke vlasti u Jugoslaviji. Ne želim ovdje govoriti o slobodama ispovjedanja vjere u tom sistemu ili ponižavanju vjerske misli i prakse. Međutim, činjenica je da su se ti ljudi, koji za sad obnašaju najodgovornije funkcije u IZ, gradili i izgrađivali svoj identitet i kroz otpor prema komunizmu i svemu što na njeg podsjeća. Danas ti ljudi nose neku jed u prsima i želju za osvetom svemu što miriše na crveno. Braća Latić su eklatantan primjer za to. Ali sada stasava jedna nova generacija muslimana koji ne nose taj teret i koji ne mogu da shvate hiljade postupaka svoje starije braće. Ja sam jedan od te nove generacije. Ali da sam i ja završio medresu prije nekih 30 godina i onda skontao da mogu upisati sa njom samo (1) FPN u Sarajevu (slučajna odluka komunističke vlasti?) ili (2)Orijentalistiku u Prištini ili (3)ispalit se u arapski svijet – i ja bih danas bio pun jeda i bijesa prema svakome koji veliča Titino doba u kojem je svako ko je htio mog'o ić u džamiju i crkvu...
Ali nisam. Ja živim u jednom drukčijem vremenu, U DRUKČIJIM OKOLNOSTIMA, i moj se identitet vjernika ne izgrađuje opoziciono u odnosu na komunističku vlast. I zato ja ne vidim smetnju, ma koliko mi i jedni i drugi to spočitavali, da jedan vjernik-praktičar ne može biti, recimo, član neke socijal-demokratske partije, danas. I ne želim i ne prihvatam da nosim teret koji nije moj i koji ne smije da pripada ovom vremenu. Imamo mi svoje terete.
Zato bih zaista volio da neki ljudi shvate da su promjene trajne, ali ne i nagle. Mi (nove generacije Bosanaca i Hercegovaca) možemo nastaviti naslijeđe i jednih i drugih otaca i razvijati sukobe u BH društvu još više na relaciji zeleni – crveni (ili kako god to postavili). I tako ćemo dati svoj doprinos ludilu i šizofreniji ove zemlje. Ili možemo poredati sasvim drukčije neke stvari, zdravije, normalnije.
Totalno su drukčije okolnosti u kojima su živjele generacije ljudi koji su sada na čelu IZ-a i one u kojima žive oni koji će sutra doći na te funkcije. A samo oni koji su aktivnije uključeni (makar to bilo samo kroz stalne dolaske u džamiju) znaju kakvi postoji jazovi u poimanju stvari između te dvije generacije muslimana, a smjena generacija je neminovna.
Međutim, ima onih koji u žaru borbe gube svijest o nekim važnim momentima, generalizirajući stvar i time drže vodu onoj starijoj generaciji, kojoj pripada i aktualni reis, pokazujući da su te stare generacije uvijek i bile u pravu i da se treba svim sredstvima, na svaki mogući način, obračunavati sa din-dušmanima. A to je ono najžalosnije i nisam optimist da će, po tom pitanju, nešto lijepo svanut u našem društvu...Sa tolikim sarkazmom, cinizmom, i svim belajima..da Bog da...
:thumbup: :thumbup:
Svaka čast za ovaj odmjeren i krajnje korektan komentar. Ti si jedan od rijetkih na ovome forumu koji realno i bez jeda i žuči sagledavaš situaciju i ne svrstavaš sa na "ovu ili onu stranu". Uglavnom i mene vrlo često žele svrstati u neke grupe, ali ja i dalje sam samo jedan običan čovjek sa svojim manama ili možda vrlinama, imam svoj stav i ne robujem stereotipima.
muha_sa

#370 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by muha_sa »

Baby Blue----hvala ti na ovom postu :thumbup:

taman htjedoh ugasit ovo cudo--još jednom virnuh--vidjeh nov post i odlucih da procitam :-D
imadoh šta i procitat :-D
još jednom :thumbup: :thumbup:
muha_sa

#371 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by muha_sa »

Baby Blue wrote:Arzuhal, super post. Ipak postoji jedan dio na koji se posebno zelim osvrnuti:

Cesto sam razmisljala o tom uticaju ili bolje receno jos uvijek vidljivoj zaostavstini komunizma kod Cerica, ali i kod vecine politicara u nasoj drzavi, pa cak i kod obicnog naroda. Na moju veliku zalost (ovo kazem jer bi Ceric za mene trebao predstavljati uzor i primjer, kao vjerski poglavar vjerskog miljea kojem pripadam), Ceric se ne razlikuje mnogo od ostalih likova iz vjersko-politickog zivota (namjerno koristim ovu slozenicu). Stavise, umjesto da kod njega prepoznajem sunnet Poslanika voljenog (s.a.w.s.), iskreno, mene Ceric i njegovo djelovanje daleko vise podsjeca na odredjene segmente zivota Josipa Broza Tita (s velikim postovanjem prema tom covjeku zarad svega dobrog sto je u svoje vrijeme ucinio). Da stvar bude gora, ne podsjeca me na Tita u nekim dobrim i pozitivnim stvarima, poput obrazovanja sirokih narodnih masa, poput radnih akcija za izgradnju bolje drzave, okoline... vec me podsjeca u onom segmentu u kojem je Tito bio privilegovan u odnosu na obicni puk koji ipak zadovoljan svojim uredjenim zivotom nije o tome ni razmisljao. Dok je trajala izgradnja Bratstva i Jedinstva i stvarana takva atmosfera medju ljudima, Tito je bio privilegovan da putuje svijetom, posjeduje razna bogatstva, gradi "rezidencije", elitni status u drustvu, itd.... To je slika koju danas preslikavaju mnogi politicari (bar na onom dijelu na kojem mogu svojevoljno provoditi takav fursat), pa medju njima cini mi se i Ceric, samo sto za razliku od Tita oni se ni ne trude pruziti minimum zadovoljstva obicnim ljudima. Toliko o Cericu - politologu i politicaru, mada je jako tesko razdvojiti njegovu politicku afirmaciju od titule vjerskog poglavara. Ipak cu to pokusati uciniti, jer njegova uloga vjerskog vodje je daleko u sjeni politike i zato ni jedno ni drugo nije dobro.
Kada razmisljam o vjerskom uzoru, o Poslaniku (s.a.w.s.), njegovom zivotu, i pokusam povuci paralelu sa Cericem odnosno njegovim djelovanjem, malo je dodirnih tacaka koje nalazim. Cujem puno glasova i "buke" vjernika, ali malo vidim istinskih djela. I zato sam jako tuzna. Kenan-sa u svom postu prica o "prodaji morala za pivu" u vrijeme komunizma. A meni se opet cini da moral nikad nije bio na nizim granama. Kad smo kod veze morala i pive, dovoljno je samo proci gradom pred Bajram i za Bajram i vidjeti sve silne plakate za Bajram partyje i pune kafane "oduzete" omladine uz lijepe, onako bas prigodne melodije Ace Lukasa, Viki, Kiki, Miki, Dzeja (koji je svojevremeno svojom pjesmom bodrio Arkanove vojnike) i uvjeriti se na kojim granama nam je moral. Ja nisam tu da ikome sudim, samo govorim o onom sto me boli, vrijedja mi i din i iman i zdrav razum. Ali, sta je IZ uradila za sve ove godine po ovom pitanju, da te kafane ne budu prepune omladine? Gdje je tu sunnet i islamski ahlak? Zadnjih godina, Bozic mi daleko vise mirise na jedan lijepi, porodicni, intimni blagdan negoli Bajrami koji bi to svakako trebali biti.
IZ s Cericem na celu propusta puno toga, od odgoja, samopostovanja, preko vaznosti celije porodice, do svih drugih medjuljudskih odnosa. Ne moze me niko ubijediti da jedna takva institucija, kroz svoju organizaciju, ne moze poraditi na svom programu. Nije odbrana za bosnjake i muslimane to sto ce Ceric svako malo zagalamiti, busati se, onako "frajerski" sto arzuhal rece (u ovom slucaju to vec granici s klosarstvom), niti to sto je Ceric zavrsio Al-Azhar i govori 5 jezika. Odbrana svakog naroda, nacije, drzave je u tome da se omoguci novim narastajima najbolje moguce obrazovanje, da im se stvori podsticaj u tome, neka i oni zavrse prestizne fakultete, neka i oni nauce govoriti po 5 jezika, neka i oni nauce misliti svojom glavom, oslanjati se jedni na druge, a ne da gledaju Cerica i umisljaju kako je upravo on taj koji ce njih, bosnjake, spasiti, odbraniti. Prva naredba, prva objava "Uci u ime svoga Gospodara koji stvara!". Pa i Poslanik (s.a.w.s.) je nerijetko slusao svoje ashabe i uvazavao njihove prijedloge. Ta ista IZ s Cericem na celu za sve ove godine nije bas previse radila na razvijanju osjecaja za zajednicu (izuzevsi tu politicku kontaciju), za okolinu... nekih lijepih ljudskih osjecaja suosjecanja, davanja, medjusobnog pomaganja... Nekad prosto pozelim da Ramazan traje svih 12 mjeseci upravo zbog tih nekih pozitivnih uticaja koji se primijete, osjete i vide kod ljudi. Tuzno je to. :( Kakva je ljepota vidjeti dzemat hafiza Bugarija, taj osjecaj zajednice koji je razvio kod ljudi, njegova zainteresovanost za svakog pojedinacno, njegova briga, njegovo nesebicno davanje i znanja, i pozitivne energije ali i imetka, njegova pomoc ovisnicima da se vrate normalnom zivotu. To je svrha zajednice, bilo koje, vjerske, mjesne, obrazovne, ma jednostavno ljudske - graditi zdrav zivot, zdrave odnose, s ljudima, s prirodom, sa samim sobom. To je nesto sto je IZ kao institucija s Cericem na celu ostavila u nekom nevidljivom planu podredjujuci se politici i prljavim politickim igrama. I zato i Ceric i muslimani slabo kotiraju i na jednom i na drugom polju.
ovo vrijedi na novu str.prebacit :-D
detroit-mercy

#372 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by detroit-mercy »

Volimrejsacerica wrote:''Skripari'' (dobili naziv po ustaskoj formaciji iz Drugog svjetskog rata) ubiju covjeka, ubica prebjegne u Hrvataku i nikome nista; svakodnevno se putem FTV-a napadaju i vrijedjaju Bosnjaci (njihovi vjerski autoriteti) i nikome nista; montiraju ljudima eksplozivne naprave (razne elektricne djelove)i od njih naprave teroriste, samo zato sto su Bosnjaci, kako bi dokazali da rejs nije u pravu kada kaze da medju Bosnjacima nema terorista, srpsko-hrvatski fasisti hodaju sa naouruzanjem, prijete da ce pobiti i poklati balije, da ce unistiti BiH, ali oni nisu teroristi, i opet nikome nista. Rejs Ceric ne smije kazati da nas Zapad vise ostavi na miru, jer smo ponizeni do krajnjih granica, i odjednom je on najveci dusmanin ove zemlje i njenih naroda. U pravu je rejs kada kaze da samo Bosnjaci ne postuju svoje vjerske predstavnike, i da su, kako bi se prodali svojim dusmanima, spremni i cacu svoga prodati.
De malo pojasni ko se bi i cacu svoga prodao, jel Bosnjaci ili njihovi vjerski predstavnici. Nest mi nisi bas najjasniji ovdje. :skoljka:
blue_sky

#373 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by blue_sky »

@Baby Blue svaka ti cast :thumbup:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#374 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by pape »

senjor wrote:
pape wrote: Ne d`o Bog da nas takvi kao ti pocnu braniti, .... koje bi to sranje bilo, ... :oops:
Ko ste to vi...boze pa ovo je dno dna...pitaces se ti,ako ti ikada ista do mozdanih vijga stigne,Bosna je izgleda vise moja nego tvoja,u noj i na toj zemlji Bosni vjetrovi raznose moju stvarnost,spaljenu davne 1992.Tu moju zemlju ociscenu od cistoce nemozes i ne zelis imati za svoju zemlju.Tuzno i zalosno je tvoje sprdanje sa ljudima poput mene(a znas dobro moju sudbinu)ali neka,mozda je i to dobro...tek da se razanamo ko je ko.
E pa mi smo ti oni koji su svojevremeno bili "na dnu dna", ... sto smo vjerovali u nesto, ... u tu Bosnu i Hercegovinu koje su vama puna usta. Razbucali ste je k`o ''Oslobodjenje", poderali k`o shifonske gace i nema, ... naja nazad onoj BiH sa vama. Slijepi ste kod ociju i nikako da progledate. Krivi ste vi i vasa koaliciona braca.
Do mojih vijuga je stiglo, ... odavno je stiglo, do tvojih nije i nece nikada stici.
Moju BiH ste vi rascerecili, .... ovakva BiH i jeste samo vasa.
I posljednji put cu izraziti svoju sucut za ono sto ti je sudbina donijela `92. Ne potezi to u raspravama u kojima su predemet bjelosvjetske lopuze, ... od ovoga iz naslova, ... preko lopuze iz Laktasa do onih iz ljute Hercegovine.
Ako ti Bog ikada otvori oci, ... onda ces shvatiti da se tvoji vjerski i politicki prvaci sa tobom sprdaju, ... na isti nacin kako se njihovi i anamo njihovi sa svojima sprdaju.
sarlo

#375 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by sarlo »

arzuhal wrote:Kao musliman praktičar, neko ko gleda da što redovnije ide na namaz u džamiju, da prati dešavanja i aktivnosti IZ-a, odavno (ali ne i redovno) pratim i nastupe, govore, pisanja reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića. I bilo je bezbroj slučajeva kada sam se namrštio, uhvatio za glavu, upitao: ''Pa đeš to, bolan, reis-efendija...''
Davno jednom, u Senadovom Face-to-face, u džubetu i sa ahmedijom na glavi, on reče (u ne-znam-kojem-sad kontekstu): kurton.
Govorio je o radu nevladinih organizacija pa je rekao u osnovnoj skoli dijele djeci kurtone po skoli, znam da su objasnjavali i kako se upotrebljavaju ciste sprice i sl. i dans imamo momke od 22-23 koji su odgojeni tako, da ne duljim. Naravno da je neprimjereno da on koristi takav termin.
arzuhal wrote: Ima isuviše ljudi koji ne mogu da spuste loptu, bar za tren da zatome svoje ovakve-nakve porive, i shvate da je reis Cerić i većina ljudi koji se (trenutno) nešto pitaju i odlučuju u strukturi IZ-a, ljudi koji su odrastali, školovali se, zasnivali radni odnos i porodicu u vremenu komunističke vlasti u Jugoslaviji. Ne želim ovdje govoriti o slobodama ispovjedanja vjere u tom sistemu ili ponižavanju vjerske misli i prakse. Međutim, činjenica je da su se ti ljudi, koji za sad obnašaju najodgovornije funkcije u IZ, gradili i izgrađivali svoj identitet i kroz otpor prema komunizmu i svemu što na njeg podsjeća. Danas ti ljudi nose neku jed u prsima i želju za osvetom svemu što miriše na crveno. Braća Latić su eklatantan primjer za to. Ali sada stasava jedna nova generacija muslimana koji ne nose taj teret i koji ne mogu da shvate hiljade postupaka svoje starije braće. Ja sam jedan od te nove generacije. Ali da sam i ja završio medresu prije nekih 30 godina i onda skontao da mogu upisati sa njom samo (1) FPN u Sarajevu (slučajna odluka komunističke vlasti?) ili (2)Orijentalistiku u Prištini ili (3)ispalit se u arapski svijet – i ja bih danas bio pun jeda i bijesa prema svakome koji veliča Titino doba u kojem je svako ko je htio mog'o ić u džamiju i crkvu...
Mustafa-efendija, koliko njegov zivot moze da se rekonstruise poslije medrese otisao na Al-Azhar, a potom u Cikago, pred rat je bio Maleziji. On sigurno nije hodza iz socijalizma, ali mozda jeste iz siromastva, neko je na ovoj ruznoj temi pomenuo da mu je otac bio rudar.
arzuhal wrote: Ali nisam. Ja živim u jednom drukčijem vremenu, U DRUKČIJIM OKOLNOSTIMA, i moj se identitet vjernika ne izgrađuje opoziciono u odnosu na komunističku vlast. I zato ja ne vidim smetnju, ma koliko mi i jedni i drugi to spočitavali, da jedan vjernik-praktičar ne može biti, recimo, član neke socijal-demokratske partije, danas.
Nije ovo zapadna socijal-demokratija, komunjare su relikt komunizma..ismijali bi te.
arzuhal wrote: Zato bih zaista volio da neki ljudi shvate da su promjene trajne, ali ne i nagle. Mi (nove generacije Bosanaca i Hercegovaca) možemo nastaviti naslijeđe i jednih i drugih otaca i razvijati sukobe u BH društvu još više na relaciji zeleni – crveni (ili kako god to postavili). I tako ćemo dati svoj doprinos ludilu i šizofreniji ove zemlje. Ili možemo poredati sasvim drukčije neke stvari, zdravije, normalnije.
Ovdje se dogadja Konacno rjesenja Bosnjackog pitanja. I sukob IZ i FTV je samo ulje koje pojacava vatru.
A u konretnom slucaju TV emisije Mustafa nas je obrukao, i mene licno je sramota.
- Novinar Hrvat i katolik..
- Zena Olga..
- Pominjanje nekakvog kardinala..
A odbrana Dodika je ravna izdaji.
Ne znam sta mu je sve ovo trebalo.
U njegovu odbranu treba reci da je njegova doktorska disertacija o djelu Franje Asiskog. Odbrani disertacije U Cikagu je prisustvovalo 2000 ljudi, dosta katolickih ucenjaka. Sama ta cinjenica ostace zabiljezena kao medjucivilzacijski akt dobre volje. On je od 1993. bio Reisu-ulema, i sigurno da je uticao da Bosnjaci ostanu ljudi.
..godinama ja njega branim po forumima..
Locked