imaju čibuciMozda i ovo bude dobar motiv da se neko odrekne u korist zdrave sredine i zdravije nepusacke nacije,.....
Pušite li cigarete?
- Šizika
#351 Re: Pušite li cigarete?
- Better Man
#352 Re: Pušite li cigarete?
Kasalj kod osoba koje su prestale pusiti je sasvim normalna stvar, jer na taj nacin se organizam cisti od otrova. Pusenje treba zabraniti na svim javnim mjestima.ate wrote:Interesantno, i ja sam onda kasljao, ali kod mene je trajalo 3-4 danagoran288 wrote:..ali kasljem kao da pusim tri kutije dnevno...LOL
-
michio
#353 Re: Pušite li cigarete?
Uopšte mi nije jasno zašto ljudi počnu pušiti. Pa barem se u zadnjih 30 godina govori o štetnosti pušenja na sva zvona. Sjećam se upozorenja sa časa zdravstvenog nekad u drugom razredu -jedna cigara skraćuje život za sedam minuta 
-
michio
#354 Re: Pušite li cigarete?
Bilo u udžbeniku zdravstvenog vaspitanja, bilo mi nevjerovatno. Neki ljudi kao ja se uhvate tih detalja, ostane u glavi.
-
michio
#355 Re: Pušite li cigarete?
ne znam koja je eurocrem generacija ali to je bilo prije jedno 30 god.
- Op3r4t0r
#356 Re: Pušite li cigarete?
Ne znam sta ti nije jasno, vecinom su to ljudi/omladina sa kompleksom nize vrijednosti koji na neki nacin pokusavaju nadomjestiti taj svoj problem pa se uhvate cigara jer kao oni su face s obzirom da u vrijeme kad vecinom pocinju pusiti postoji strah od roditelja pa eto da oni pokazu kako oni nemaju straha jer eto kao oni smiju, nigdje veze.michio wrote:Uopšte mi nije jasno zašto ljudi počnu pušiti. Pa barem se u zadnjih 30 godina govori o štetnosti pušenja na sva zvona. Sjećam se upozorenja sa časa zdravstvenog nekad u drugom razredu -jedna cigara skraćuje život za sedam minuta
A oni koji pocnu pusiti u kasnijoj dobi poceli su ili zbog nekog problema, pa eto ko culi cigara smiruje pa im u tom trenutku i nije bitno sto je stetna ili im je zivot dosadan ili su budale, ovih zadnjih je najvise
-
immuno
#357 Re: Pušite li cigarete?
Tako sam sretna da su kompleksasi,budale,labilni ,umisljeni samo pusaci hvala bogu ja sam mislila da par ovih "fenomena" karakterise sve ljude ...kako sam samo bila u zabludi ???????????????????????????????? nepusac sam!
- Op3r4t0r
#358 Re: Pušite li cigarete?
Tacno je, karakterise sve ljude, ali su to samo neki od razloga sto neko pocinje pusiti, niko ne kaze da su ti razlozi u direktnoj vezi s pusenjem, postoje ljudi sa kompleksom nize vrijednosti koji svoj kompleks resavaju na druge nacine, isto tako nekome zivot moze biti da prostis sjeban do kraja pa se opet ne odluci za pusenje itd, ali veliki dio pusaca pusi odnosno poceo je zbog gore navedenogimmuno wrote:Tako sam sretna da su kompleksasi,budale,labilni ,umisljeni samo pusaci hvala bogu ja sam mislila da par ovih "fenomena" karakterise sve ljude ...kako sam samo bila u zabludi ???????????????????????????????? nepusac sam!
- Lakat Jebić
#359 Re: Pušite li cigarete?
jel moze bit da neko pusi iz cistog meraka?
-
duboka_misao
#360 Re: Pušite li cigarete?
ne, mora biti neka psihoza,trauma iz djetinjstva,rata,cega vec iza togaLakat Jebić wrote:jel moze bit da neko pusi iz cistog meraka?
idi se ljeci..
-
Kristijana
#361 Re: Pušite li cigarete?
Nikad nisam ni probala, i stvarno mi je žao pušača koji su se navukli na tu glupost, ali treba razmišljati od malena o tome, ne dozvoliti da drugi ( vršnjaci ) utiču na tebe i potaknu te na pušenje. Znam da je teško ne(in)formiranom djetetu da se odupre uticaju drugih, ali šta rade roditelji kad primijete da im dijete puši, čak i ako je starije dijete, treba ga odviknuti ( metodom uskraćivanja džeparca, zabrana izlazaka isl. ) a ne pustiti ga da nastavi. Treba dijete odviknuti makar i silom, jer i to je roditeljstvo ( zaštita djetetova zdravlja ). A većina i počne prije 18.te, tako da roditelji imaju pravo da se umiješaju.
I stariji se trebaju odvikavati, najteže je prvih sedam dana apstinencije, ali to i nije mnogo kad pogledaš koja je dugoročna korist. Današnji dan borbe protiv pušenja ( 31. 5. ) je idealan za početak odvikavanja pa pokušajte, nemate šta izgubiti, a dobivate nazad 7-10 godina života. Plus, ne krati pušenje samo život, ono krati i kvalitetan život ( posljednje godine pušača su ispunjene neprestanim kašljom i bolestima ). I sve to, sve te godine možete riješiti sa sedam dana muke, zaista se isplati. I još vam ostane kinta više.
I ja ponekad govorim slično kao Op3r4Or ( ju nick-a!
) da su pušači nešto kao gluplji od nepušača, naravno, ne mislim da su nepušači inteligentniji u bilo čemu od pušača osim upravo u tome - navici (ne)pušenja. O tome se radi, u tome smo stabilniji, nismo se dali nagovoriti u osnovnoj i srednjoj školi, a i nas su nagovarali. Činjenica je da nikome ne godi kad prvi put proba, a i ne moraš probati da bi znao da je riječ o nečem što smrdi nadaleko, pa uistinu jest nejasno otkud toliki broj ovisnika. 
Također, postoji još nešto u čemu su nepušači bolji - ne smetaju nikome na javnim mjestima. Pušači truju nepušače od radnog mjesta do kafića i restorana, i ako već ne misle bacit svoj porok tada bi trebali stalno kulturno pitati da li nekome smeta u društvu, da li ima prostor za pušače isl. Pušači su uzurpirali javni prostor do te mjere da su nepušači ugroženi svuda i prisiljeni biti pasivnim pušačima. Zaista nije u redu da nepušači gdje se god pobune što neko puši dobiju komentare tipa: Jesi ti ters, Ajd šta se buniš, ne možeš protiv svijeta, Šta ti smeta jedna cigara ( da bar!) i čak podsmijeh, ali u sistemu naopakih vrijednosti to i ne čudi, međutim to nam valja mijenjati - treba se stvoriti društvena klima da se pušači stide kad puše, a ne nepušači kad nekog mole da prestane. Djeca to upijaju, vide da su nepušači ti koji ne ''valjaju'' i čudni su u društvu, a da je drukčiji odnos prema pušačima, da su oni ''čudni'' i izloženi podsmijehu manje bi djece počinjalo - to je fakat.
I stariji se trebaju odvikavati, najteže je prvih sedam dana apstinencije, ali to i nije mnogo kad pogledaš koja je dugoročna korist. Današnji dan borbe protiv pušenja ( 31. 5. ) je idealan za početak odvikavanja pa pokušajte, nemate šta izgubiti, a dobivate nazad 7-10 godina života. Plus, ne krati pušenje samo život, ono krati i kvalitetan život ( posljednje godine pušača su ispunjene neprestanim kašljom i bolestima ). I sve to, sve te godine možete riješiti sa sedam dana muke, zaista se isplati. I još vam ostane kinta više.
I ja ponekad govorim slično kao Op3r4Or ( ju nick-a!
Također, postoji još nešto u čemu su nepušači bolji - ne smetaju nikome na javnim mjestima. Pušači truju nepušače od radnog mjesta do kafića i restorana, i ako već ne misle bacit svoj porok tada bi trebali stalno kulturno pitati da li nekome smeta u društvu, da li ima prostor za pušače isl. Pušači su uzurpirali javni prostor do te mjere da su nepušači ugroženi svuda i prisiljeni biti pasivnim pušačima. Zaista nije u redu da nepušači gdje se god pobune što neko puši dobiju komentare tipa: Jesi ti ters, Ajd šta se buniš, ne možeš protiv svijeta, Šta ti smeta jedna cigara ( da bar!) i čak podsmijeh, ali u sistemu naopakih vrijednosti to i ne čudi, međutim to nam valja mijenjati - treba se stvoriti društvena klima da se pušači stide kad puše, a ne nepušači kad nekog mole da prestane. Djeca to upijaju, vide da su nepušači ti koji ne ''valjaju'' i čudni su u društvu, a da je drukčiji odnos prema pušačima, da su oni ''čudni'' i izloženi podsmijehu manje bi djece počinjalo - to je fakat.
- lord-executioner
#362 Re: Pušite li cigarete?
Sacuvaj me, Boze, stabilnosti karaktera nepusaca, i diskutabilne stabilnosti ove izjave; bas, hoce li neko biti pusac ili nepusac odredjeno je stabilnoscu licnosti. Pih! Najveci beskicmenjaci i puzavci koje znam su nepusaci koji se kunu u odsustvo tog poroka, i preko nje se prikazuju posvenenima. LoLO tome se radi, u tome smo stabilniji, nismo se dali nagovoriti u osnovnoj i srednjoj školi, a i nas su nagovarali.
Last edited by lord-executioner on 31/05/2010 19:30, edited 1 time in total.
- baustelac
#363 Re: Pušite li cigarete?
Kad cojk cuje ove nepusace, aman jarabi, sve sveci bez ijednog poroka. 
-
Kristijana
#364 Re: Pušite li cigarete?
Ne izokrećite moje riječi, lord-executioner i baustelac. Znate uostalom da sam u pravu.
Naravno da nepušenje nije nešto za ponos, to je prirodno stanje čovjeka. Ja se uopšte ne ponosim tim što sam nepušač. Kontate? To je prirodno. Neprirodno je pušiti, tako da svaka riječ podsmijeha na račun nas nepušača samo nadopunjuje primjerom moje teze o podsmijehu upućenom nepušačima.
Činjenica je da su u datom momentu, momentu početka pušenja ( nagovaranje u društvu vršnjaka ), današnji nepušači ispali stabilniji i sa svojim stavom od današnjih pušača. Činjenica koja govori sama za sebe, pa ću ja ovdje prekratiti diskusiju. Sretno u odvikavanju kad prigusti ( čitaj: krene redovit jutarnji kašalj isl. divote ).
Naravno da nepušenje nije nešto za ponos, to je prirodno stanje čovjeka. Ja se uopšte ne ponosim tim što sam nepušač. Kontate? To je prirodno. Neprirodno je pušiti, tako da svaka riječ podsmijeha na račun nas nepušača samo nadopunjuje primjerom moje teze o podsmijehu upućenom nepušačima.
Činjenica je da su u datom momentu, momentu početka pušenja ( nagovaranje u društvu vršnjaka ), današnji nepušači ispali stabilniji i sa svojim stavom od današnjih pušača. Činjenica koja govori sama za sebe, pa ću ja ovdje prekratiti diskusiju. Sretno u odvikavanju kad prigusti ( čitaj: krene redovit jutarnji kašalj isl. divote ).
- baustelac
#365 Re: Pušite li cigarete?
Sustina u jednoj recenici od normalnog nepusaca. Ovi, ala Kristijana, kao da nalaze satisfakciju u tome sto ne puse, odnosno sto su vazda bili pametniji, stabilniji, zreliji i sta sve ne, od pusaca.Bond_JaneBond wrote: Ja znam zasto ja nisam.. Stari mi je ogadio duhan u bilo kojem obliku dok sam ziva..Duhan i pare na njega dati =cista besmislica..Znam jos kako mi je muka bilo, za vrijeme rata on za jebeni duhan daje 100KM, a ja bosa..
Kad ga tad nisam likvidirala po kratkom postupku, necu nikad. Hem sto smrdi, ko nije smrad škije osjetio u kuci, taj ne zna sta je duhan. I eno ga i dan danas se truje..Odoh mu jos reci da pusi duhan+svinjecu krv.![]()
Ne mislim da pusenje ili ne ima veze sa stabilnoscu karaktera, prije bih rekla ovi sto puse-zahebu se probaju pa jos jednom, i jos jednom i eto vrlo ruzne/nezdrave i skupe navike.
- Lakat Jebić
#366 Re: Pušite li cigarete?
ja necu da prestanem pusit. cigare mi ne smrde, uzivam u njihovom miomirisu...
i da, hvala, glup sam, nestabilan i karakterno sam podložan raznim erozijama... čak povremeno razmisljam o samoubistvu
i da, hvala, glup sam, nestabilan i karakterno sam podložan raznim erozijama... čak povremeno razmisljam o samoubistvu
-
Kristijana
#367 Re: Pušite li cigarete?
I evo ga, još jedna potvrda da sam ja u pravu - vi pušači nepušače dijelite na normalne ( one koji vam dopuštaju da radite šta hoćete ) i nenormalne ( oni koji vas žele ukloniti iz kafića i škola ). Svašta, ali stvarno svašta.baustelac wrote:Sustina u jednoj recenici od normalnog nepusaca. Ovi, ala Kristijana, kao da nalaze satisfakciju u tome sto ne puse, odnosno sto su vazda bili pametniji, stabilniji, zreliji i sta sve ne, od pusaca.Bond_JaneBond wrote: Ja znam zasto ja nisam.. Stari mi je ogadio duhan u bilo kojem obliku dok sam ziva..Duhan i pare na njega dati =cista besmislica..Znam jos kako mi je muka bilo, za vrijeme rata on za jebeni duhan daje 100KM, a ja bosa..
Kad ga tad nisam likvidirala po kratkom postupku, necu nikad. Hem sto smrdi, ko nije smrad škije osjetio u kuci, taj ne zna sta je duhan. I eno ga i dan danas se truje..Odoh mu jos reci da pusi duhan+svinjecu krv.![]()
Ne mislim da pusenje ili ne ima veze sa stabilnoscu karaktera, prije bih rekla ovi sto puse-zahebu se probaju pa jos jednom, i jos jednom i eto vrlo ruzne/nezdrave i skupe navike.
Čitaj pažljivije moj post. Ja se ni najmanje ne osjećam pametnije ili stabilnije ili zrelije od tebe npr. Osim u tome. Dakle, ne govorim općenito, nego tvrdim da ste vi nestabilniji bili u tom momentu kad ste propušili, a kasnije ste možda i postali triput stabilnija osoba i od mene i svih nepušača na planeti, ali tada je vama već vladala navika, ovisnost - daljnje pušenje nije pitanje stabilnosti ili nestabilnosti ličnosti, nego ovisnosti o nikotinu.
Obrati, dakle, pažnju. Riječ je bila o inicijalnom momentu u lošu naviku. Isto važi i za alkohol i droge. Društvo nije fer. Pušenje nije ni u čemu bolje od droge i alkohola ali ga društveno prihvaćamo, a narkomane osuđujemo. Meni kad izađem u kafić više smeta pušač od narkomana koji je svoje ufiksao negdje drugo, a ne meni u facu. Nepušači koji ne grde pušače koliko toliko ( bilo kakav oblik otpora ) griješe, jer isti takav je ugrožen od pušača, a ne ugrožava ga narkos koji ubija samo sebe. Međutim, a priori ćemo narkomana osuditi a pušač je medijski predstavljen kroz poželjan obrazac ponašanja. Nigdje veze, zar ne?
Naravno, ne velim da alkohol i droga nisu zlo, jesu, ali gledano iz perspektive nekonzumenata istih, nama se veća šteta nanosi upravo od pušača nego od alkoholičara i narkomana, na javnim mjestima. I oni mogu napraviti frku na javnom mjestu, to da. Oni ne vladaju sobom i svojim ponašanjem kao pušači, i to da. Ali je činjenica da direktno truju samo sebe. Ne strada moja jetra ili mozak kad izađem u grad subotom, ali pluća u bilo kom sarajevskom kafiću - nažalost da.
-
kod65
#368 Re: Pušite li cigarete?
Evo upravo trazim upaljac
Prestao pusiti na 15 dana i za to vrijeme nisam mogao ni kafe popit. Kazu prvi 3-7 dana je kriza najveca, poslije je vec u karakteru osobe, kafa, drustvo pusaca. Najgore je ono, haj uz kafu samo jednu 
- Lakat Jebić
#369 Re: Pušite li cigarete?
sto ne mogu ovih wannabe tolerantnih i dobronamjernih nepusacaKristijana wrote:I evo ga, još jedna potvrda da sam ja u pravu - vi pušači nepušače dijelite na normalne ( one koji vam dopuštaju da radite šta hoćete ) i nenormalne ( oni koji vas žele ukloniti iz kafića i škola ). Svašta, ali stvarno svašta.baustelac wrote:Sustina u jednoj recenici od normalnog nepusaca. Ovi, ala Kristijana, kao da nalaze satisfakciju u tome sto ne puse, odnosno sto su vazda bili pametniji, stabilniji, zreliji i sta sve ne, od pusaca.Bond_JaneBond wrote: Ja znam zasto ja nisam.. Stari mi je ogadio duhan u bilo kojem obliku dok sam ziva..Duhan i pare na njega dati =cista besmislica..Znam jos kako mi je muka bilo, za vrijeme rata on za jebeni duhan daje 100KM, a ja bosa..
Čitaj pažljivije moj post. Ja se ni najmanje ne osjećam pametnije ili stabilnije ili zrelije od tebe npr. Osim u tome. Dakle, ne govorim općenito, nego tvrdim da ste vi nestabilniji bili u tom momentu kad ste propušili, a kasnije ste možda i postali triput stabilnija osoba i od mene i svih nepušača na planeti, ali tada je vama već vladala navika, ovisnost - daljnje pušenje nije pitanje stabilnosti ili nestabilnosti ličnosti, nego ovisnosti o nikotinu.
Obrati, dakle, pažnju. Riječ je bila o inicijalnom momentu u lošu naviku. Isto važi i za alkohol i droge. Društvo nije fer. Pušenje nije ni u čemu bolje od droge i alkohola ali ga društveno prihvaćamo, a narkomane osuđujemo. Meni kad izađem u kafić više smeta pušač od narkomana koji je svoje ufiksao negdje drugo, a ne meni u facu. Nepušači koji ne grde pušače koliko toliko ( bilo kakav oblik otpora ) griješe, jer isti takav je ugrožen od pušača, a ne ugrožava ga narkos koji ubija samo sebe. Međutim, a priori ćemo narkomana osuditi a pušač je medijski predstavljen kroz poželjan obrazac ponašanja. Nigdje veze, zar ne?
Naravno, ne velim da alkohol i droga nisu zlo, jesu, ali gledano iz perspektive nekonzumenata istih, nama se veća šteta nanosi upravo od pušača nego od alkoholičara i narkomana, na javnim mjestima. I oni mogu napraviti frku na javnom mjestu, to da. Oni ne vladaju sobom i svojim ponašanjem kao pušači, i to da. Ali je činjenica da direktno truju samo sebe. Ne strada moja jetra ili mozak kad izađem u grad subotom, ali pluća u bilo kom sarajevskom kafiću - nažalost da.
- Dioda
#370 Re: Pušite li cigarete?
immuno wrote:Tako sam sretna da su kompleksasi,budale,labilni ,umisljeni samo pusaci hvala bogu ja sam mislila[/b] da par ovih "fenomena" karakterise sve ljude ...kako sam samo bila u zabludi ???????????????????????????????? nepusac sam!
Da si mislila, nikad ne bi napisala ovakvu nebulozu.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#371 Re: Pušite li cigarete?
A i ovdje ste zakuhali.
@Immuno - opomena.
@Immuno - opomena.
-
Kristijana
#372 Re: Pušite li cigarete?
If you wanna be my loverLakat Jebić wrote:[
sto ne mogu ovih wannabe tolerantnih i dobronamjernih nepusaca
you've gotta be non-smoker...
Nemoženje je obostrano, netolerantni i zlonamjerni pušači.
Ali dobro je da se otvori dijalog, zar ne?
Zakuhalo se, zakuhali bi mi i temu o Bambiju.
- baustelac
#373 Re: Pušite li cigarete?
Nadje sebi nepusaca, osnuj s njim porodicu i onda na vratima istakni veliki natpis - u ovoj kuci se ne puse cigareteKristijana wrote:
If you wanna be my lover
you've gotta be non-smoker...![]()
Nemoženje je obostrano, netolerantni i zlonamjerni pušači.![]()
-
kod65
#374 Re: Pušite li cigarete?
baustelac wrote:Nadje sebi nepusaca, osnuj s njim porodicu i onda na vratima istakni veliki natpis - u ovoj kuci se ne puse cigareteKristijana wrote:
If you wanna be my lover
-
Kristijana
#375 Re: Pušite li cigarete?
Druškane, je li ovo trebalo biti duhovito, sa seksualnom konotacijom?baustelac wrote:Nadje sebi nepusaca, osnuj s njim porodicu i onda na vratima istakni veliki natpis - u ovoj kuci se ne puse cigareteKristijana wrote:
If you wanna be my lover
Ti si mlađi od 20, pa se ne ljutim na tvoje komentare i nadam se da ćeš krenuti u odvikavanje. Što si stariji to je sve teže.