Horor u porodilištu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
valterbranisarajevo

#351 Re: Horor u porodilištu

Post by valterbranisarajevo »

Mustafa Cuplov o obnovi GAK-a na Jezeru

Najkvalitetnija oprema za porođajne sale

Građevinski radovi obnove Klinike za ginekologiju i akušerstvo na Jezeru biće završeni do kraja ove godine. u ovom periodu završena je provedba međunarodnog tendera za kupovinu medicinske i nemedicinske opreme, a zvanično otvorenje ove, kako se očekuje najbolje opremljene klinike u regionu, moglo bi usljediti u prvoj polovini 2010. godine, kada će i usljediti preseljenje sa stare Očne klinike na lokalitet Jezera, kazao je za Oslobođenje Mustafa Cuplov, kantonalni ministar zdravlja.
„Na lokalitetu Jezera građevinski radovi se intenzivno odvijaju, i kako smo planirali oni se bliže završetku. trenutno se privodi kraju obnova 4 operacione i 5 porođajnih sala, za što je iz kantonalnog budžeta izdvojeno 5,3 miliona KM. Dok su trajali ovi radovi obišli smo buduću kliniku gdje su predstavnici KCUS-a tražili proširenje klimatizacionih instalacija za prostor porođajnih i operacionih sala. završeni su i ti radovi što je zahtijevalo i dodatni novac. To nije usporilio obnovu niti je projekt doveden u ptanje kako neki zlonamjernici žele ukazati. Dodatnih 2 miliona KM, koji nedostaju, osiguraćemo rebalansom budžeta do kraja ove godine“, objašnjava ministar Cuplov.

Kada je riječ o nabavci opreme za kliniku na jezeru, ZZO KS-a, proveo je međunarodni tender za odabir najboljeg ponuđača. kupovina će se odvijati postepeno i prema dogovoru sa menadžmentom klinike i KCUS-a.
„Putem Zavoda obezbijedili smo ukupno 15 miliona KM za nabavku medicinske te nemedicinske opreme za potrebe klinike. Tenderi su završeni i odabrani su najbolji ponuđači. Taj dio smo radili pažljivo jer za opremanje sala neophodna je najkvalitetnija oprema, visokog standarda i tehnologije. I kada smo pripremali tender, u dogovoru sa uposlenicima KCUS-a, određene su reference opreme, koju ćemo nabaviti što ej i stajalo u tenderu“, ističe ministar Cuplov, te podsjeća da se u svijetu za opremanje samo ejdne operacione sale izdvaja milion eura.

Mr. Babić

Oslobođenje 6.12.2009.

Pretpostavljam da se u ove „zlonamjerne“ ubrajamo i mi. Dragi ministre „zlonamjerni“ ti obećavaju da će se potruditi da se otvaranje porodilišta ne pretvori u dio predizborne kampanje-kao što mnogi sumnjaju, a potrudiće se da se medicinsko osoblje u porodilištu prema pacijenticama počene ponašati kao prema ljudskim bićima..

Čvrsto ti obećavamo!
chuchumbamayumbe

#352 Re: Horor u porodilištu

Post by chuchumbamayumbe »

Jasta nego predizborna kampanja.
Koja je to bagra!
Manite se miliona, uzmite malo kreca i farbe pa ofarbajte ono "porodiliste" gdje su sada zene, dezinfekcija, desinsekcija, deratizacija, strane rijeci, od njih se dobije glavobolja, kupite posteljine, kupite kreveta, nisu u pitanju milioni, u pitanju je razum.
A ovdje je razum rekao pa-pa...
Bellica

#353 Re: Horor u porodilištu

Post by Bellica »

dia81 wrote:evo mene sa izvjestajem, na patologiji sam bila jedan dan i prosla sam ok, svi su bili ljubazni sto se tice nalaza i sestre cak...zatim na intenzivnoj su sestre super, ali kad se sidje dole na 1 sprat stanje i nije bas...kreveti previsoki i neudobni pogotovo za nas sa carskim, bebe vam stave pored dok jos imate braunilu, primate infuziju, imate kateter, uzas...oko dojenja niko nista ne govori, stiskaju te bezveze za bradavice i maltretiraju uzaaaas...dok se dojke ne upale i dok ne dobijete ragade...bebe presvlace redovno, mijenjaju posteljinu, i opcenito ima ok ljudi...ja nikome nisam dala ni dinara niti bi...bebe sopaju humanom da bi spavale sto je uzas i stvara jos gore probleme majci oko dojenja

nema zohara i nije toliko prljavo, ciste redovno, uslovi jesu uzasni i hrana takodjer ali sve u svemu se prezivi...najgori je odnos pojedinog osoblja i ponasanje kao da su Bogom dani...hvala Bogu imala sam super doktora i spasavao me u svakom mogucem smislu
Dia,

Cestitam i na bebici i na hrabrosti. Iz ovog sto si napisala mogu zakljuciti da nije bilo bas kao sto je inace s drugim pacijenticama o kojima smo citali na forumu i na ovoj temi, ali nije ti bilo bas ni bajno. Uglavnom, drago mi je sto je sve dobro proslo, a najvaznije je da ste bebica i ti dobro :) Cuvajte se i sve najljepse od srca.
chuchumbamayumbe

#354 Re: Horor u porodilištu

Da Dia, cestitam!
Uzivaj u najljepsem poklonu na svijetu!
dia81

#355 Re: Horor u porodilištu

Post by dia81 »

hvala puno...da, nekima je bilo bolje a nekom gore...valjda je stvar srece al sto je najgore moras da se uzdas u srecu kod najbitnije stvari u zivotu...hoce li sve biti ok, da li ce uraditi sve pravilno pa da ne nastradas ti ili beba...
floki

#356 Re: Horor u porodilištu

Post by floki »

:D da se i ja tuspasim, moja princeza je odlučila ranije doći na svijet :-D sve je prošlo relativno OK što se baby tiče a sad moje iskustvo što se GAK-a i samog poroda tiče. Znam da sam obećala slike, međutim kad sam imala što slikati mobitel mi se ugasio :-) zbog silnih poziva i čestitanja.Lično sam vidjela kad je moja cimerica iz tzv boksa doktoru dala novac i pritom je rekla:˝ Ovo je moj muž pripremio za vas˝ , ja sam se stidila umjesto njih, i to tako javno i transparentno. Ja nisam dala niti pfeninga i ponosna sam na sebe :thumbup:

Nakon što sam kontaktirala doktoricu koja mi je vodila trudnoću znači cijelih 9 m smo se viđale i zna ko sam, napomenula je da sigurno porod nije počeo i da se javim dežurnom doktoru a ona će svakako doći u dežuru u 15,00h ( u 7,00h ujutro je otišla kompletna plodna voda i kontrakcije počele na svakih 35 min).
Prva neugodnost je bila javljanje dežurnoj sestri na prijemu nakon što sam joj objasnila situaciju, njen odgovor je bio:˝ STVAAAARNO˝ nakon čega je ušla hladno u ordinaciju. Ja sam čekala punih 45 min na propuhu dok me nisu prozvali na pregled gdje su utvrdili , logično da je porod počeo. Nakon peripetija zbog svinjske gripe, odlučeno je da muž ne može prisustvovati porodu.

Na odjelu pripreme i porođaja mogu samo pohvaliti babice i šta više u tih 12 h je bilo 17 poroda. Niti jednim gestom nisu pokazale da su umorne. Vrlo pažljivo su objašnjavale kako i koji bol da predišem, kada trebam da guram, donosile su mi gazu natopljenu vodom, ma zaista sve pohvale. Porođajna sala je spojena sa njihovom prostorijom i kad sam im rekla da bi beba htjela van uredno su došle i kad sam im ja rekla da im kvarim ručak one su odgovorile :˝pa to nam je posao ˝ :thumbup: Što se tiče uslova, jeste malo gadno, jedan WC :-? koji se u periodu rada čistačica relativno brzo i dobro čisti ( dezinfekcija na zavidnom nivou ) šta više i nama pacijenticama ima cijela boca za dezinfekciju ruku u WC.

Moja doktorica me je vrlo neugodno iznenadila jer nije učestvovala u porodu kako sam ja mislila, znači cijeli proces su babice obavile , ona je govorila da nema ništa od poroda, zašto su je zvale, da je beba visoko i da ne guram, dok su babice govorile da guram kad budem imala bol. Znači zbunjivala me je totalno. Beba je izašla i babica je pitala za šivanje, ona je odmahnula rukom i rekla može a i ne mora, ako hoćeš dva končića stavi.Napominjem da je šivanje doktrov posao. Ona je otišla i babica je pronašla stažistkinju i rekla joj da me ušije, cijelih 10 konaca.

Odjel nakon poroda tu i tamo uslovan. Za jednu porodilju koja je šivana jesu kreveti previsoki, bebu odmah nakon 2 h donose majkama koje su i onako izmorene na čuvanje, WC je udaljen kilometrima, tuširanje hladnom vodom. Lično sam cijelu noć bila budna jer što je i logično beba plakala jer je gladna bila. Najduža noć u mom životu. Cijelo vrijeme sam si govorila da će brzo proći , da ću kući gdje imam svu pažnju i njegu....
Od četiri dežurne sestre, dvije su mlađe koje također želim pohvaliti jer se na svaki poziv porodilje jave, presvlače bebe i kad im ne tražiš, mijenjaju posteljinu kad im kažeš itd. Dvije starije su drske koliko im se to može, galame na porodilje ukoliko im dijete plače i zašto pravilno ne doje dijete. Niti jednom ne pokažu princip i način dojenja, tako da moraš pitati vidovnjaka kako se to radi.

Pedijatar je prilikom otpusta ovlaš pregledao bebu i kad sam ga upitala zašto ima neke tačkice, odmahnuo je rukom i rekao to je normalno, prešao na drugu bebu sa pogledom šta me pitaš, idi kući i šuti.

Uglavnom, izašla sam i zahvalila se bogu što je sve prošlo u najboljem redu i što je beba živa i zdrava, a valjda će biti bolja sitacija kad se napravi porodilište i kad ne bude predizbornih kampanja , valjda će mladi kadar biti više zastupljun jer očito su oni još uvijek ljubazni i nisu pali pod uticaj starijih kolega.

Dia81 čestitam ti :D
medaaa

#357 Re: Horor u porodilištu

Post by medaaa »

@dia81 i @floki, cestitke i od mene

ja sam rodila prije mjesec dana u Vojnoj... sad nemam vremena :) srecicu moram hranit da ispisem sve detaljno, pa obecavam da cu prvom prilikom
chuchumbamayumbe

#358 Re: Horor u porodilištu

Drage nase forumasice!
Cestitam vam na vasim bebama i na vasoj hrabrosti.
Moja supruga i ja imamo dvoje, 2 i 3 godine, i mogu da vam kazem da je to najtezi posao na svijetu, ali i najljepsi.
Iskreno vam na jedan nacin zavidim na vasoj sreci, pogotovu ako su vam to pre bebe! :)
To je nesto predivno i nopisivo, moze se samo dozivjeti onda kada svoje dijete prvi put uzmete u ruke i vidite da je to plod vase ljubavi i srece.
Uzivajte!
@ floki, sto se tice tackica, pogotovu ako su po licu (nos obrazi), nista se ne brini, mogu trajati i 2-3 mjeseca. To se uglavnom, koliko sam ja skontao, beba "oslobadja" majcinih hormona koji su u nju ulazili dok su bili vezani pupcanom vrpcom. U svakom slucaju, pitaj patronaznu, one su vecinom predivne i susretljive, i sve ce biti ok.
Uzivajte, pa i da vidimo te slikice nasih novih malih sugradjana!
:)
valterbranisarajevo

#359 Re: Horor u porodilištu

Floki i Medaaa čestitam ! :thumbup:

Joj Floki da si uspjela snimiti tog doktora kako prima mito, to bi bio "haos"! Ali džaba viša sila šta se tu može....
valterbranisarajevo

#360 Re: Horor u porodilištu

KCUS: U narednoj godini presljenje GAK-a na Jezero i otvaranje Centra za srce

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) u narednoj godini završit će realizaciju projekta Ginekološko-akušerske klinike, a njeno preseljenje na lokalitet Jezero planirano je od 1. do 30. juna.

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović na pres-konferenciji istaknuo je i radove na Centru za srce kao drugi ključni projekt te ustanove.

Građevinski radovi na Centru trebalo bi da budu završeni 21. januara 2010., a nabavka opreme za obje institicije ide putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, koji je većinski finansijer.

Centar za srce bit će smješten na šestoj etaži Centralnog medicinskog bloka KCUS-a, a njegovo otvaranje značit će formiranje referentnog centra koji može pružiti sve vrste usluga u oblasti kardiologije i kardiohirurgije.

U ovoj godini KCUS je realizirao dva ključna projekta, i to (u martu) preseljenje Pedijatrijske klinike na lokaciju Jezero i Jedinica intenzivne internističke terapije koji je realiziran u suradnji s francuskom vladom odnosno francuskom ambasadom u BiH (august).

Na godišnjoj pres-konferenciji istaknuto je da je KCUS 2007. i 2008. završio pozitivnim poslovanjem. U drugom polugodištu ove godine zabilježeno je negativno poslovanje, a jedan od glavnih razloga za to je priprema kapaciteta za novu gripu (u tu svrhu uloženo je milion KM). Rukovodstvo KCUS-a izrazilo je nadu da će poslovanje te institucije za ovu godinu ipak biti pozitivno završeno.

fena

Toliko o završenju porodilišta do nove godine...Definitivno predizborna kampanja.... :x
rukometašica67

#361 Re: Horor u porodilištu

Post by rukometašica67 »

Imam prijateljicu koja se žalila na usluge GAK-a.
Pa tamo su sve sami idioti a zgrada je ko mrtvačnica,grobnica ne znam ni ja.Kad sam tamo išla jednom smučio mi se život i rekla sam ako ikada budem imala djecu neću se porađati u onom smetljištu.
Neljubaznost prema ženama kojima je to najveći moment u životu....ma stvarno sve ih treba pozatvarati.
Ne znam ni kako su do diplome došli,a za uzimanje mita da ne govorim.
Svijet izdvaja tokom svog radnog vijeka novac za zdravstvo a oni bi još da im se gura u džep.
Kako ih nije stid tako se ponašati.
Fuj :x
somethings

#362 Re: Horor u porodilištu

Post by somethings »

rukometašica67 wrote:Imam prijateljicu koja se žalila na usluge GAK-a.
Pa tamo su sve sami idioti a zgrada je ko mrtvačnica,grobnica ne znam ni ja.Kad sam tamo išla jednom smučio mi se život i rekla sam ako ikada budem imala djecu neću se porađati u onom smetljištu.
Neljubaznost prema ženama kojima je to najveći moment u životu....ma stvarno sve ih treba pozatvarati.
Ne znam ni kako su do diplome došli,a za uzimanje mita da ne govorim.
Svijet izdvaja tokom svog radnog vijeka novac za zdravstvo a oni bi još da im se gura u džep.
Kako ih nije stid tako se ponašati.
Fuj :x
Ma ne samo prema porodiljama, već i prema posjetiteljima. Kad smo ja i mama bile u posjeti njenoj rodici koja se tek porodila, portir (ili ko već, davno je bilo) se izderao na moju mamu jer se doktorici obratila sa "sestro", a doktorica - stav ko da je pokupila svu pamet svijeta a mi "obični smrtnici" smo debili i veze nemamo ni sa čim. :-)
valterbranisarajevo

#363 Re: Horor u porodilištu

inače danas su u KCUS ušli pripadnici FMUP-a. Zvanično su tražili neku dokumentaciju, a nezvanično je na Dnevniku FTV rečeno zbog nepravilnosti u radu i mita i korupcije... :thumbup:
semmy

#364 Re: Horor u porodilištu

Post by semmy »

valterbranisarajevo wrote:inače danas su u KCUS ušli pripadnici FMUP-a. Zvanično su tražili neku dokumentaciju, a nezvanično je na Dnevniku FTV rečeno zbog nepravilnosti u radu i mita i korupcije... :thumbup:
napokon :thumbup:
tarhan99

#365 Re: Horor u porodilištu

Post by tarhan99 »

Meni je sumljiva i smrt porodilje navodno od H1N1. Sad imgripa dobro dode da se operu za sve vrste greski koje cine svojim nemarom. Npr mogla je zena dobiti sepsu ili nesto slicno (nisam doktor) a onda to prikriti gripom.
valterbranisarajevo

#366 Re: Horor u porodilištu

Trebalo bi sada pitati minstra Cuplova koji je sve one koji nisu vjerovali da će porodilište biti završeno do nove godine nazivao "zlonamjernim" šta ima da izjavi na ove rokove koje je iznio Gavrankapetanović... :x
valterbranisarajevo

#367 Re: Horor u porodilištu

Federalna policija pretresa dokumentaciju

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za razliku od prethodnih ovu godinu završit će sa gubicima od 1,6 miliona KM i sa 3.591 zaposlenih.

Redovne kontrole

Osim toga ovu zdravstvenu ustanovu posjetila je Federalna uprava policije koja ja izuzela dokumentaciju o poslovanju, zapošljavanju, javnim nabavkama i listama čekanja na KCUS. Kazao je ovo jučer Faris Gavrankapetanović, generalni direktor KCUS, dodavši da su u ovoj godini završena dva ključna projekta i to Pedijatrijska klinika i Intenzivna specijalistička klinika koja je završena zahvaljujući saradnji sa ambsadom Republike Francuske.
- Prvi put negativno poslujemo i to iz tri razloga. Prvi je bio ogroman broj laboratorijskih analiza koje su trebale da se rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zatim zbog štrajka zdravstvenih radnika i treći razlog je naša priprema za nadolazeću epidemiju svinjske gripe za koju smo potrošili milion KM. Nadamo se da ćemo do 28. februara iduće godine kada treba biti završni račun ove gubitke smanjiti - kazao je Gavrankapetanović.

Građevinski radovi

Najvažniji projekti koji će se realizovati u idućoj godini su završetak Ginekološko - akušerske klinike koja prelazi na prostore Jezera i to najvjerovatnije u junu 2010. godine, a drugi projekt je Centar za srce i građevinski radovi bi trebalo biti završeni do 31. januara. Za opremu će tendere raspisati Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.
- Što se tiče pritužbi na rad ljekara imamo dvije vrste. Prva se odnosi za loše pruženu uslugu i to je dio sa kojim smo se najviše do sada susretali. Druga se odnosi na mito i korupciju i one se riješavaju uglavnom kroz nas etički komitet ili Ljekarsku komoru Kantona Sarajevo. Koliko ih je tačno bilo ne znam, ali kada je korupcija u pitanju mi smo podigli zastavicu i među prvima započeli borbu. Postavili smo 35 sandučića u krugu KCUS - a gdje se mogu ubaciti primjedbe ali i pohvale na rad doktora koje mjesečno otvara nezavisna komisija i ako se radi o ozbiljnijim pritužbama onda se to upućuje Tužilaštvu - kazao je Gavrankapetanović.

J.Mališević

Zadržan 361 pacijent zbog svinjske gripe

Ukupan broj pacijenata koji su zbog sumnje da boluju od svinjske gripe primljeni i pregledani na KCUS je 1.534. Na Insititutu za mikrobiologiju je primljen i zadržan 361, a trenutno je na hospitalizaciji 27 pacijenata. Nažalost, od virusa ove gripe umrlo je šest pacijenata - kaže prvi čovjek KCUS - a.

Zavod ne priznaje 900 radnika Klinike

Zavod zdravstvenog osiguranja ne priznaje 900 zaposlenih kao medicinski kadar, pa plaće i doprinose za ove radnike plaća KCUS iz svojih izvora finansiranja i godišnje se na to daje skoro 20 miliona KM.
- S obzirom na obim posla i preopterećenost naših doktora i sestara nama bi trebalo 3.984 radnika, međutim nismo dobili saglasnost ni od Zavoda zdravstvenog osiguranja ali ni od Ministarstva zdravstva da uradimo ovu sistematizaciju. Pregovarat ćemo i u narednoj godini da nađemo neki balans - rekao je Gavrankapetanović.

San 25.12.2009.
valterbranisarajevo

#368 Re: Horor u porodilištu

Klimatizacija usporila izgradnju GAK-a

Datum: 25.12.2009 20:12

Autor: Mirsada Lingo

Izgradnja buduće ginekološko-akušerske klinike na Jezeru prolongirana je dodatnim radovima na klimatizaciji, a za njihov završetak potrebno je osigurati još pet miliona KM.
Prema ranijim najavama, građevinski radovi trebalo je da budu završeni do kraja godine, a da bi GAK u novom prostoru trebalo da započne rad početkom iduće godine.
Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u četvrtak su naveli da se preseljenje očekuje krajem juna.

"Smatram da je izjava direktora Kliničkog centra Farisa Gavrnakapetnaovića pesimistična. Siguran sam da će se useljenje klinike na Jezeru desiti mnogo prije šestog mjeseca", kazao je jučer kantonalni ministar zdravstva Mustafa Cuplov.
On je potvrdio da je završetak radova prolongiran, te da ministarstvo ne duguje izvođaču radova.
"Došlo je do nekih promjena, jer su radovi na klimatizaciji prostora koji se nalaze ispred operacionih sala produženi zbog toga što smo odlučili poslušati savjet stručnjaka i klimatizirati još neke prostorije kako bismo zadovoljili najsavremenije kriterije. Klimatizacija nije bila zadovoljavajuća pa su građevinari odlučili da ponovo izvedu neke radove i poboljšaju taj sistem", objasnio je Cuplov.
On je potvrdio da su dodatni poslovi klimatizacije prozrokovali i dodatne finansijske troškove, te da se radi o nekoliko stotina hiljada KM.
"Morate shvatiti da ovdje nije posao građevinara samo izgraditi zidove. Tu postoji i specifična oprema. Operacionu salu nije lako izidati, uvijek se pojave dodatni problemi. Ovaj put smo odlučili bolje uraditi i to je zahtijevalo dodatni posao", istakao je Cuplov.
Napomenuo je da je vrijednost radova 9,6 miliona KM a da za završetak izgradnje objekta nedostaje još oko pet miliona KM.
"Obišao sam upravo porodilište i trebat će nam još pet miliona KM, koje će ovo ministarstvo obezbijediti iz budžeta za 2010. godinu. Što se tiče opreme Ginekološko-akušerske klinike, novac za to će objezbijediti Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Riječ je o iznosu od 15,4 miliona KM i ta sredstva već postoje, tako da neće biti problema", istakao je Cuplov.
Kada bi mogla biti izgrađena ova klinika, nije poznato.

Enver Salman, šef gradilišta "Unigradnje", preduzeća koje izvodi radove, u septembru je rekao da je završeno 70 odsto posla, te da su u toku završni, takozvani zanatski radovi, kao i postavljanje ventilacionih kanala.
Dinamiku izvođenja radova u početku je pratio i kantonalni premijer Besim Mehmedić, koji je obilazio gradilište. Njega jučer nismo uspjeli dobiti na telefon.
Ginekološka klinika povezana je s Pedijatrijskom klinikom, koja je 25. marta svečano otvorena.

Nezavisne novine

Ovdje se neko sa građanima očigledno igra "gluhih telefona", odnosno ne zna se "ko pije, ko plaća", pa nije ni čudo što nam je stanje u zdravstvu katastrofalno... :(

A Mehmedić i dalje očigledno bježi od novinara da se ne bi ofirao i govorio "more bit bidne, more bit ne bidne"... :x
VjecitiStudent

#369 Re: Horor u porodilištu

Post by VjecitiStudent »

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... orodilistu
Nema prijava

Novi predsjednik Ljekarske komore KS Fahrudin Kulenović istakao je da do sada u Komoru nije stigla nijedna prijava vezana uz propuste osoblja GAK-a ili za uzimanje mita od porodilja.

Dizdarević: Popravljamo rejting

- Shvatam žene koje su se porodile i bile nezadovoljne uslugom. Ne mogu reći da su svi ljubazni, ali i naši ljudi se trude. Ima i dobrih stvari, samo se one rijetko objavljuju. U sandučićima imamo daleko više pohvala nego kritika. Žao mi je da u Sarajevu kola takvo mišljenje o nama i voljela bih da se to promijeni.

Tražimo način da popravimo rejting i na tome radimo kaže Dizdarević, dodajući da do sada nisu imali prijava za uzimanje mita. Poručila je da svako ko smatra da je oštećen, to treba jasno i otvoreno reći.
:-)
zonbirile

#370 Re: Horor u porodilištu

Post by zonbirile »

ima li iko da se javi,da je otišao u MUP i ponudio se da preda mito,jer mu se novac traži za ljekarsku uslugu.Očito nije,ili ga izlevatili."Uskok" u Hrvatskoj uglavnom tako radi i ima rezultate.Smiješno lako dati pacijentu MUP-ov novac,da ga preda ljekaru.
valterbranisarajevo

#371 Re: Horor u porodilištu

Najvažnije je izvršiti partijski zadataki i odugovlačiti otvaranje porodilišta do izbora, a sve drugo je manje bitno... :oops:
valterbranisarajevo

#372 Re: Horor u porodilištu

Da podsjetimo ovu Jadranku kako nju lično doživljavaju pacijentice i kako ona prva uzima mito...(iz arhive priče iz porodilišta)

Ja sam cuvala trudnocu na Patologiji 2 mjeseca. Doveli me sa pritiskom 160/110 i lezala sam u krevetu Jadranke Dizdarevic, kao ona mi doktorica. Rekli mi da mogu izgubiti bebu. Cekala sam 5 dana da me primijeti. Na viziti mi se ni ne obrati!!!! Sve cile-mile, ljubazna, al od pregleda nista. Nista nisam znala 5 dana o bebi, dok mi neko nije rekao da me ona nece pregledati dok ne platim! Usred bolnice se svaki UZ kod nje placa sa 50 ak maraka!!! I to stavi pare u dzep bez da kaze: "Ma nemoj, nisi trebala!" Bez ikakvog pardona! %00 km sam ja njoj dala za tih 2 mjeseca lezanja i za ugovoreni carski rez... Kucka bjelosvjetska!!! Po 5 kreveta u 3 spojene sobe, pa vidis kad neka sa istom dijagnozom kao i ti pobaci, pa mislis da si ti sljedeca....
A sto tusa nema!

ih nje to ništa, jadranka dizdarević uzima i do 300 Km za pregled,pa onda murtezić pa begiću je stoja ultrazvuk

:x
maya83

#373 Re: Horor u porodilištu

Post by maya83 »

Evo prilike za sve one koji žele učiniti nešto da se barem dio stvari promjeni:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 35&t=72745
Uključite se u akciju i dajte doprinos, pošaljite drugima....Omogućimo izbor:
maya83

#374 Re: Horor u porodilištu

Post by maya83 »

A evo i malo objašnjenja podrobnijeg zašto stolčić za porođaj:
Tekst izvještaja udruge primalja.hr
Porod na stolčiću jedan je od alternativnih načina rađanja sa ciljem što prirodnijeg tijeka poroda. Osnovni preduvjet rađanja na stolčiću je želja žene. Rodilja sama donosi odluku na koji način će rađati što pridonosi razvoju pozitivnog odnosa prema rađanju uopće. Tijekom poroda najčešće nema primjene oksitocina. Znatno je rjeđi urez međice jer je stavljanjem toplih obloga međica smekšana i podatna, a ujedno su i rjeđe ostale povrede porođajnog puta. Sjedeći položaj pospješuje porod djelovanjem sile gravitacije, manji je osjećaj boli u križima, bolja je opskrba djeteta kisikom, olakšano je doba posteljice, te je rodilji omogućeno praćenje cijelog tijeka poroda.Cilj poroda na stolčiću je postići aktivno sudjelovanje rodilje u porodu i uspostava prisnog kontakta i bolje suradnje rodilje i primalje. Mogućnost prisustva partnera predstavlja veliku psihološku potporu, a smanjenju boli doprinosi i korištenje gimnastičke lopte što zajedno dovodi do smanjene potreba za urezom međice i konačnom pozitivnom doživljaju poroda. Od svih alternativnih pristupa rađanju, primalja kod poroda na stolčiću ima najveću ulogu. Edukacija i iskustvo primalje od presudne su važnosti za pozitivan doživljaj poroda kakav očekuje svaka rodilja koja se odluči za takav način rađanja.:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Država se ne brine za svoje građane, i to nije ništa novo. Državna bolnica je jedna od rijetkih institucija koje su otvorene za drugačije, za humanije, za bolje.
Država obezbjeđuje klasične stolove za rađanje, ovo je alternativa. Inače, ovo je uvijek i svuda vrlo pipava tema jer sve dotiče svega onog što su nas učili, mjerila i pravila na kojima smo odgojene: Doktor je mali bog, ne protujreči, slušaj jer ne možeš znati bolje.Porod na leđima, ovaj koji je sad kod nas uobičajen, je tekovina moderne medicine, kojoj je svrha da se olakša posao doktoru. Ne porodilji. Porod se tretira kao bolesno stanje, a porodilja kao pacijent. Porodilji treba skratiti porod, smanjiti bol, a pri svemu tome se zanemaruje priroda. Bol koji osjećamo tokom poroda je važan i ne treba ga zatomljavati, jer on našem tijelu daje signal kako da se ponaša. Epiduralna anestezija ima oko 25% rizika od komplikacija, ali to je stvar koja nam se prećuti. Oksitocinske infuzije ili DRIP ubrzavaju kontakcije na vještački način i dokazano je da kod velikog procenta žena, oko 80% uvećavaju porođajni bol, ili ga čine nemogućim za prirodno olakšavanje (tehnika disanja, vježbe kukovima).
Medicina je nauka, i kao svaka nauka razvija se, griješi, poboljšava se. Trenutnu praksu nikako ne treba uzimati kao bogom danu i najbolju, jer i prije nekih stotinjak godina, ljekari su liječili sve bolesti puštanjem krvi. Da li je bilo korisno? da, u 1% slučajeva. I to je tada bila moderna medicina, kao što je ovo sad.Porod treba pripadati porodilji, trebamo se porađati, a ne da nas porađaju.Izbor, zaista je naše pravo.
amrica

#375 Re: Horor u porodilištu

Post by amrica »

Nije Kosevo, ali isti horor, samo u Zenici, uz jos nedefiniranu kolicinu nedostatka zdravog razuma :run:

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... /komentari

I sta reci? Drage trudnice, nemojte niti slucajno uznemiravati svoje muzeve dok ste trudne :cry: zvati ih na telefon i tako to :run:
Locked