RAT BENDOVA - OBN

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
DYD666

#351 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by DYD666 »

DaysleepeR wrote:Santosi sviraju veoma jednostavne ravnjak pjesme
- i to je relativno, ali svakako pogotovo jednostavne forme uzasno zvuce ako ih se lose odsvira i uopste ne znaci da su zbog jednostavnosti lakse i za svirati generalno te da ce ti tri bend super zvucati samo zato sto svirate ravnjak. Najcesce je kontra. Nije uopste lagano kako se cini, a Brothersi to rade jako dobro. Koliko sam upratio 99% stvari sto je i Skripta svirala je vise manje 4/4 takt, dakle cisti ravnjak samo u fank maniru...pokoja sinkopa tu i tamo, no big deal. Nista ni vise ni manje sto imas ovamo u rock varijanti. Samo je manji broj instrumenata.
DaysleepeR wrote:Scripta svira stvari za koje ti treba jako puno znanja, truda, iskustva i sl.
- kako rekoh, 4/4...no naravno da imaju ispecen zanat, to niko ne spori, bassista im je odlican btw. Klavijaturista i trubaci takodje, fakticki nose bend jer gitara, bubanj pa i vokal...nisu nista bolji nego kod SB-a - godine :) To se vidjelo naprimjer kada je skripta svirala Indexe i one neke stvari sa distorziranim solazama na gitari mjesto standardnog "jednoakordnog" funk wah/wah+clean ton manira ... prosto receno kada je soliranje i vladanje overdriveom u pitanju - djecak iz SB-a je objektivno daleko daleko ispred. :run: Da ne bude konfuzije, super je i jedno i drugo na svoj fazon u pogodjenom kontekstu, samo koliko sam skuzio ovdje ce bitnu ulogu u presudi imati solo gitara, vokal i energija? Na bar 2 polja SB je bolji...na stranu Zele, ali se vidi i po njemu recimo, naravno da ce reci za gitaru Scripte diplomatsko "dobra je", ali svima je jasno koliko je sati kada se onako rastopi na solo gitaru SB i obaspe ga onim hvalospjevima.
DaysleepeR wrote:i nije tacno da se stvari olaksavaju dodavanjem clanova benda, ko je ikad svirao u bilo kakvom bendu zna da dodavanje dodatnih instrumenata doprinosi samo konfuziji, osim ako nisi majstor svog posla...
- to nisam ni rekao. Svakako da je teze ukomponovati vise ljudi generalno, ali kad vec jednom to postignes i ukomponujes kako valja, sto Scripta jeste, tada imas bend koji bi trebao da zvuci sire i deblje od nekog djecackog rock tria, a ovdje to nije bas slucaj.

Na kraju krajeva vjerovatno je i odabir pjesama u pitanju, jedni biraju poprilicno flat funk koji sam od sebe prosto nema energiju i dinamiku rock pjesama koje i u orginalima zvuce masno a SB ih biraju cesto + faktor zvuka koji u onoj frtutmi podese odlicno obzirom da su im gitare maltene low end kopije...tu im skidam kapu zaista.

Bottom line - da imam bend koji se tamo takmici, ipak bih se plasio samo SB-a, i eventualno Nasty-a.
strong69

#352 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by strong69 »

DaysleepeR wrote:
Santosi sviraju veoma jednostavne ravnjak pjesme, Scripta svira stvari za koje ti treba jako puno znanja, truda, iskustva i sl.
Ovom recenicom si htio reci da SB ne ulazu trud u ono sto rade i da nemaju znanja? I kakve su to jednostavne ravnjak pjesme? Pa ne sviraju "Crnog leptira" i "Kad sat zazvoni". A sto se iskustva tice, to govori u prilog SB-a. Imaju od 12 do 16 godina.

Skriptu privatno nikada ne bih slusao. Ali mislim da su odlican band.

Ja licno mislim da SB imaju najboljeg gitaristu.
Hendrix

#353 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by Hendrix »

Nekada i najobičniji ravnjak sa 2 akorda može zvučati moćnije i 100 puta bolje od komplikovane pjesme sa 20 dijelova i aranžmanom za 10 instrumenata.
Santosi to i dokazuju, a svirati kao trio nije zezancija. Jedan instrument stane, stade i pjesma, nema nikog da te pokriva i ja im skidam kapu za sve ove stvari koje su obradili do sada.
I na kraju, koliko vas muzičara sa 12 ili 16 godina je sviralo ovako, slušalo ovakvu muziku ili sviralo pred stotinama ljudi?
janje_

#354 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by janje_ »

Hendrix wrote:I na kraju, koliko vas muzičara sa 12 ili 16 godina je sviralo ovako?
ovo bi bilo bitno da se takmicenje zove: "rat bendova u kojem svi clanovi zajedno imaju manje od 45 godina i od kojih najmanje jedan nosi protezu.."

LM, prica se o muzickim kvalitetama, znaci, zatvoris oci i slusas ono sto sviraju.. SB je odlican, ali me nervira to stalno potenciranje "znas li koliko oni imaju godina".. {spletom sretnih okolnosti, poceo sam slusati hard rock ko vrlo mlad, a moj brat jos mladji (nevjerovatno zvuci, ali je njemu uspavanka bila "dirty deeds done dirt cheap"), ali nije mi zivotni cilj bio sad da mi komsiluk oda priznanje "ovo je onaj malac sto voli iron maiden i deep purple", nego mi jednostavno to nesto leglo i tako ostalo do dana danasnjeg..}

od ovog sto je ostalo, po meni je mrtva trka za najboljeg gitaristu izmedju nasty michelle i sabbatka benda.. gitarista iz skripte je sigurno jednako dobar, ali njihov izbor muzike mu jednostavno ne dozvoljava da skrene svjetlo na sebe.. nego kako neko vec rece, tip odsvira tri tona, ali su na mjestu, bas nako tamam.

malac iz SB je isto tako odlican, ali kako stvari stoje, njima se smijesi ukupna pobjeda i mislim da realno gledajuci s njima zele moze napraviti najvise.. bice atrakcija.. album malaca.. pa turneja, pa vako pa nako.. poslije last location sigurno najisplativija i najkomercijalnija opcija..
DaysleepeR

#355 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by DaysleepeR »

Hendrix wrote:Nekada i najobičniji ravnjak sa 2 akorda može zvučati moćnije i 100 puta bolje od komplikovane pjesme sa 20 dijelova i aranžmanom za 10 instrumenata.
Santosi to i dokazuju, a svirati kao trio nije zezancija. Jedan instrument stane, stade i pjesma, nema nikog da te pokriva i ja im skidam kapu za sve ove stvari koje su obradili do sada.
I na kraju, koliko vas muzičara sa 12 ili 16 godina je sviralo ovako, slušalo ovakvu muziku ili sviralo pred stotinama ljudi?

ma drug ja sam uvijek prije za jednostavnost i svaka cast klincima za to, ali Scripta je bolji bend i muzika koju oni sviraju je jednostavno puno teza za svirat

svako je u svojoj ligi najjaci, ali Scripta je u muzickom smislu u najboljoj...

realno
DYD666

#356 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by DYD666 »

DaysleepeR wrote:ma drug ja sam uvijek prije za jednostavnost i svaka cast klincima za to, ali Scripta je bolji bend i muzika koju oni sviraju je jednostavno puno teza za svirat
svako je u svojoj ligi najjaci, ali Scripta je u muzickom smislu u najboljoj...
- mozda te nisam razumio, ali ispada kako pokusavas reci da je funk generalno kvalitetnija, i sviracki zahtjevnija muzika od rocka?
DaysleepeR

#357 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by DaysleepeR »

pošto sviram rock ( da ne bude zabune jer su svi nekakvi veliki rockeri ) evo vec 18 godina, ne pokušavam reći nego odgovorno tvrdim da je funk tehnički, svirački, dinamički i kako god zahtjevnija muzika od rocka :D

i dobro je više, ja govorim mimo simpatija, možda su i meni Santosi najsimpatičniji, ali ono što radi Skripta, nijedan onaj drugi bend NEZNA odsvirat :D
chengaba

#358 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by chengaba »

DaysleepeR wrote:odgovorno tvrdim da je funk tehnički, svirački, dinamički i kako god zahtjevnija muzika od rocka :D
Sa ovim cu se debelo sloziti, a vjerujem i svako ko je svirao bilo sta komplikovanije od Bajage...
mrtva kokoš

#359 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by mrtva kokoš »

posto ne volim rock posebno, metal nikako, meni licno ovaj funki zvuk scripte najvise lezi...
oni su moj favoriti!!
respo

#360 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by respo »

ovaj voditelj kako se zove (milijunas)
kaze odredili smo bendove za baraz po 4 kategorije
i nabroja 5 :D
Da vidimo sada

#361 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by Da vidimo sada »

E moj Zele...
beautifullshinyb.

#362 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by beautifullshinyb. »

sta je ovom ziriju...c c c
Da vidimo sada

#363 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by Da vidimo sada »

Dobro je izvuk'o se :D
beautifullshinyb.

#364 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by beautifullshinyb. »

ne kontam, kakav je ovo fazon zele uradio(mislim na dovodjenje u baraz dva druga benda)...vjerovatno je namjestaljka...ali glupo je ispalo bas :-?
andolC

#365 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by andolC »

chengaba wrote:
DaysleepeR wrote:odgovorno tvrdim da je funk tehnički, svirački, dinamički i kako god zahtjevnija muzika od rocka :D
Sa ovim cu se debelo sloziti, a vjerujem i svako ko je svirao bilo sta komplikovanije od Bajage...
e jbg-a sad. koju ste glupost izvalili. reci generalno da je rock "tehnicki, dinamicki" jednostavnija forma od funk-a, nije bas zahvalno. nije rock samo par pjesama koje smo culi u ratu bendova. ima raznih rock grupa i rock pjesama :D neke su tehnicki jednostavnije, neke nisu, a dinamika je nesto sasvim drugo.

a isto tako malci razvalise voodoo chile, jedan akord fakticki, i pilaj... pa tek kad imas tako "jednostavnu" harmoniju, tek onda dolaze vrijednosti kao sto su, dinamika, tehnika, groove, ton, osjecaj, i sl. parametri do izrazaja.

scripta posteno odradi svoj nastup, santosi isto posteno odrade. na kraju krajeva, ja dajem prednost voodoo chile-u nad walkin on sunshine, metaforicki receno, ali to je vjerovatno i stvar ukusa.

rat bendova je sve u svemu, ok projekat koji je izbacio u "mainstream" nesto malo kvalitetniju muziku od poplave turbofolka (koji je ugrozio ne samo rock, vec i kvalitetan folk, da se razumijemo) ali opet, nije to samo zasluga rata bendova, vec generalno, ovakvo stanje sunda i kica nemoze dugo opstati, i pitanje je vremena kad ce ta govna niz vodu...
BiH-x

#366 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by BiH-x »

andolC wrote:nije to samo zasluga rata bendova, vec generalno, ovakvo stanje sunda i kica nemoze dugo opstati, i pitanje je vremena kad ce ta govna niz vodu...
Dabogda!
:thumbup: za Rat Bendova
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#367 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by -LIBERO- »

Veceras su sva cetri benda fantomski dobro odradili svoj posao,stvarno svima veliko postovanje.

Par puta sam se bukvalno najezio na neke pjesme,izvedbe,dijelove...svaka cast :thumbup:

Ovaj cijeli projekat je mali gerilski kontra napad roka na impreriju koju su stvorili turbofolk i elektronika :D :D :D
DaysleepeR

#368 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by DaysleepeR »

andolC wrote:
chengaba wrote:
e jbg-a sad. koju ste glupost izvalili. reci generalno da je rock "tehnicki, dinamicki" jednostavnija forma od funk-a, nije bas zahvalno. nije rock samo par pjesama koje smo culi u ratu bendova. ima raznih rock grupa i rock pjesama :D neke su tehnicki jednostavnije, neke nisu, a dinamika je nesto sasvim drugo.

a isto tako malci razvalise voodoo chile, jedan akord fakticki, i pilaj... pa tek kad imas tako "jednostavnu" harmoniju, tek onda dolaze vrijednosti kao sto su, dinamika, tehnika, groove, ton, osjecaj, i sl. parametri do izrazaja.

scripta posteno odradi svoj nastup, santosi isto posteno odrade. na kraju krajeva, ja dajem prednost voodoo chile-u nad walkin on sunshine, metaforicki receno, ali to je vjerovatno i stvar ukusa.

rat bendova je sve u svemu, ok projekat koji je izbacio u "mainstream" nesto malo kvalitetniju muziku od poplave turbofolka (koji je ugrozio ne samo rock, vec i kvalitetan folk, da se razumijemo) ali opet, nije to samo zasluga rata bendova, vec generalno, ovakvo stanje sunda i kica nemoze dugo opstati, i pitanje je vremena kad ce ta govna niz vodu...
nisam ja ništa izvalio, na stranu moj ukus koji je definitivno na strani Santosa, ko go da svira zna da je Voodoo Chile jednostavna pjesma, dok Thriller to nije...

samo to, nemojte miješati privatne afinitiete sa realnim gledanjem na to sta je teze svirati i sa ukusom

funk je jeben, jer su tu harmonije i dinamike i cistoca i dosta toga....
musac

#369 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by musac »

Nasty Michelle ima najbolje autorske pjesme. Sinoć im je ona "1000 ruža" bila odlična. http://www.youtube.com/watch?v=viUgpKdm0Tk
laks

#370 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by laks »

Možel' mi neko reći ko je sinoć ispao?
windfucker

#371 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by windfucker »

laks wrote:Možel' mi neko reći ko je sinoć ispao?

bogme sam ja sinoć ispao prava budala :D
Tornado Bi

#372 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by Tornado Bi »

......Scripta je u modi ......

Najbolji muzičari i najbolji zabavljači

Bravo Scripta pobjeda je Vaša, bez obzira šta žiri kaže
DYD666

#373 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by DYD666 »

Heh ja sam se nadao da se Daysleeper nece upecati na pricu o tezem ili laksem zanru, ali ipak jeste :D
andolC ti je rekao isto sto i ja nisam stigao. U sustini ta prica je rupa bez dna jer sve zavisi od pjesme do pjesme a i od muzicara do muzicara. Ne moze se to porediti po nekoj prosjecnoj zajednickoj vrijednosti za oba zanra. To bi nakon 18 godina iskustva morao znati ;) Isto tako 2 benda o kojima diskutujemo.
Vjeruj da nista ja tu ne mijesam sa ukusom i afinitetom...ali kad vec kazes: "funk je jeben, jer su tu harmonije i dinamike i cistoca i dosta toga...." - kao prvo dinamika, Skripta je popricno do sada bila flat. Santosi su mnogo bolje radili dinamiku, samim tim meni to spada i u neki sviracki skill (ne tvrdim da i Scripta ne moze, samo do sada nisu pokazali).
Drugo, ako je quotana tvrdnja tacna, da postavim pitanje: harmonija - eto skini "Funky je u modi", a skini i harmu od Boemske Rapsodije, od Afrike (ili bilo sta od ToTo-a) od Straitsa...sve rock dakle (ili neke od autorskih pjesama Santosa jos bolje) - pa uporedi, da vidimo razlike i kompleksnost u harmoniji.
Mogu samo dodati da je u funku i 99% gitare generalno svedeno na kompleksnost, necu reci bas gusala, ali frula bi bila mozda dobra paralela :) Wah-wah, jedan akord (ili jos cesce jedan TON, do 2 maksimalno), clean suh ko barut, i tako "kva-kva" kroz 80% pjesme, a znamo obojica da to nije isto "jebeno" kao i onaj riff iz Voodoo-a ;) Samim tim, ne vidim tu mnogo sta "jebeno" i na jednom instrumentu posebno, sem na bassu, mada i on najcesce vrti 1 te isti patern skoro cijelo vrijeme.
Ostaje cistoca - o tome bi se tek dalo pricati...
Da ne bude nesporazuma, isto tako ima zaista sega jednostavnih rock pjesama koje je zaista i lahko svirati, dok ima i funk pjesama koje nisu nimalo bezazlene (bez obzira na ovo sto sam rekao za gitaru) dakle upravo zato sve ovo trunim kako bih dokazao da je izjava "odgovorno tvrdim da je funk tehnički, svirački, dinamički i kako god zahtjevnija muzika od rocka" prosto - na staklenim nogama (a niti bi obrnuta verzija bila ista cvrsca).
Rezime - "ono što radi Skripta, nijedan onaj drugi bend NEZNA odsvirat" - jednostavno, nisam tako bas ubjedjen u to :) Mislim da su drugi faktori sem "znati" u pitanju. A vrijedi i obrnuto svakako ;)
janje_

#374 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by janje_ »

DYD666 wrote:..a skini i harmu od Boemske Rapsodije..
jesi i ti izabro tipicnu rokersku pjesmu..

za ovakvo poredjenje si trebo izabrati puno tipicnije primjere, kako bi poredjenje imalo smisla.. npr. smoke on the water ili hey joe.. a to se opet svodi na tri-cetiri dobro odsvirana akorda.. i to je to, sto reko zele..
andolC

#375 Re: RAT BENDOVA - OBN

Post by andolC »

janje_ wrote:
DYD666 wrote:..a skini i harmu od Boemske Rapsodije..
jesi i ti izabro tipicnu rokersku pjesmu..

za ovakvo poredjenje si trebo izabrati puno tipicnije primjere, kako bi poredjenje imalo smisla.. npr. smoke on the water ili hey joe.. a to se opet svodi na tri-cetiri dobro odsvirana akorda.. i to je to, sto reko zele..
ne nije to to, kao sto kazes, ima tu puno vise od "tri-cetri dobro odsvirana akorda"...
a queen je bas dobro poredjenje, obzirom da je rijec bila o funk-u i rock-u. ustvari, uopce je glupa svaka rasprava na toj relaciji, al hajd, kad vec seremo, da nastavimo...
eto spomenut je queen, kao rock grupa... ja cu ti na tu temu "kompleksnosti i harmonije" spomenuti jos jedan primjer, kad nemozete drugacije shvatiti. recimo, frank zappa...

sto se tice thriller-a, jedino sto tu fascinira je michael sa vokalom, i plesanjem koga to interesuje. ostalo je sve "ravnjak" da nemoze ravnije. bass svira 4 tona i ponavlja, bubanj je blago receno katastrofa, malo kva-kva na gitari :D , synth odsvira 3 obrtaja kao tepih na par mjesta, i ovi puhnu po par tonova u brass sekciji, i malo nesto sinkopice od 5 tonova dvaput u pjesmi. :D

mislim, funk je meni ok, al nemojte se preseravat vise sa izjavama kako su hey joe i voodoo chile jednostavne pjesmice.
Post Reply