Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nellington

#351 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nellington »

Zastava NDH je imala i U u pletenici, da dušu ne griješimo (i prvo bijelo, je li tak?).
osa

#352 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by osa »

[quote="nokia6170

govorio sam hipoteticki, objasnjavajuci covjeku na sta mislim. nisam vidio uopste sliku iz sirokog....ali me osa zanima da mi definises sta su to "hrvatske zastave"[/quote]

sve ono što ja ili bilo koji drugi hrvat odredi za svoju zastavu, naravno tu bi treblo stajati, "i što ne vrijeđa druge", samo to u slučaju ovih naših krajeva nije moguće, jer zbog svekolikih inata , druge vrijeđa sve ono što ne vrijeđa prve i obrnuto., zato, ako hrvati u bih kažu "ovo je naša zastava", onda je to, to i tu mišljenje bošnjaka i srba, ne igra nikakvu ulogu, naravno podržavam i obrnuto.[/quote]

pa zastava hrvata je bila i zastava ndh u drugom svjetskom ratu ili grijesim?[/quote]

bogami i bošnjaka (hrvata islamske vjeroispovjesti u to vrijeme), bila sada više nije, bila je i trobojnica sa potokrakom, pa sada nije, u čemu je problem.
nokia6170

#353 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nokia6170 »

osa wrote:
bogami i bošnjaka (hrvata islamske vjeroispovjesti u to vrijeme), bila sada više nije, bila je i trobojnica sa potokrakom, pa sada nije, u čemu je problem.
problem je sto su se bosnjaci distancirali od te i zastave i tog sistema, a hrvati nisu...znas ti osa vrlo dobro sta je problem i sta je mahanje zastavom druge drzave, a sta mahanje zastavom jednog naroda...a to ko je hrvat ko nije svak zasebno zna i sta je interes hrvata, a sta nije...pocesto se taj interes mijenja od kantona do zupanije...a uostalom ustavni sud bih odredjuje jel nekom nesto ugrozeno ili nije...barem tako potpisa i hrvatska i bh hrvatski politicari u dejtonu....dadose mu to pravo i nadleznost.

p.s. ne rece ti meni jeli tompson za tebe profasista ili nije?
Kyuss

#354 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Kyuss »

nokia6170 wrote:
torcida wrote:
ne rade organi (na obje strane) ono što trebaju i moraju, niti su objektivni niti nepristrani, svatko se vodi svojim torovskim razmišljanjem i u startu baca kamen(figurativno) na one pored sebe bez sekunde promišljanja,, zato i jesmo podijeljeni i unazađeni, i kako je počelo bit će samo gore..
p.s ma neću uopće da komentiram zh županiju, zna se da su radikalniji od ostalih ali ih radi toga šikanirati i po automatizmu osuditi nije fer i pravično, niti su svi ljudi u tom podneblju na istoj valjnoj duljini...zna se uvijek tko iskoči u prvi plan, zzž nije izuzetak u tome

zasto se lazemo kada svi vrlo dobro znamo da hrvatska politika u bih u vecoj mjeri koketira sa ustastvom...to su jednostavno cinjenice...to je glasacko tijelo na koje hrvatska politika racuna i jednostavno hrvatska politika nema muda da se distancira od toga. na svu tu pricu o ustastvu po automatizmu se pocne pricato o zlocinima komunizma..mislim halo sta stim? koga to zanima...uvijek se samo prebacuje loptica.

nosanje crnih majica, slavljenje tompsona, cuveno slovo U, mahanje zastavama sa pocetnim bijelim poljem kod sahovnice, imenovanje ulica po ustaskim herojima ante starcevica itd, dizanje ruke i slicne stvari...to jeste ustastvo.

pa majka mu draga, jesmo mi to ostali svi slijepi i toliko glupi da nam se prodaje ta uvijek prica kako to nije tako. jeste tako i sta se tu ima puno pricati. mozes ti meni reci da su to djeca, maloljetnici, budale i slicni, ali te djece, tih budala, tih pacijanata je na hiljade...onda ocito treba jedna kolektivna klinika i terapija otvaranja ociju toj djeci, budala i njima slicnima.

p.s. pa jestel sarajevo prozvali fasistickim gradom i gradom koji siri mrznju samo zato sto je ustalo i zabranilo tompsona...a pola evrope ga zabranilo i identifikovalo sa fasizmom....

jel se iko od hrvata izvinio sarajevu zbog tog blacenja? nije niti ce ikad.

E al' ga zakrha sa ovim Starcevicem, SonyEricssone....
osa

#355 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by osa »

nokia6170 wrote:
osa wrote:
problem je sto su se bosnjaci distancirali od te i zastave i tog sistema, a hrvati nisu...znas ti osa vrlo dobro sta je problem i sta je mahanje zastavom druge drzave, a sta mahanje zastavom jednog naroda...a to ko je hrvat ko nije svak zasebno zna i sta je interes hrvata, a sta nije...pocesto se taj interes mijenja od kantona do zupanije...a uostalom ustavni sud bih odredjuje jel nekom nesto ugrozeno ili nije...barem tako potpisa i hrvatska i bh hrvatski politicari u dejtonu....dadose mu to pravo i nadleznost.

čuj bošnjaci se distancirali, od čega, od hrvatske zastave, neda mi se tražiti ali vjerujem da možeš naći ustašku zastavu na netu, pa se uvjeri da takvih nema u širokom. ako imputiraš na 2.sv.rat, da si ozbiljan ne bi ni pokušavao, jer samo mali uvid u broj hrvata koji je učestvovao u partizanskim jedinicma u tom ratu i broj bošnjaka će te razuvjeriti, o organizatorima nob-a, broju narodnih heroja, mjestu gdje je osnovan 1. partizanski odred, neću ni govoriti, imaš na podforumu povjest, zadnji post koji je postavio moderator pogledaj.

što se tiče thompsona već davno napisah svoje mišljenje o njemu, za mene minoran lik, koji na koketiranju s propalim ideologijama zarađuje, da li je on uvjereni fašist ne znam, ne poznajem ga osobno, kad bi donosio mišljnje na osnovu medija rekao bih da je, iako velika većina njegovih pjesama nema ništa s fašizmom, nikad se nije ogradio od istog i od likova koji na njegove koncerte dolaze obučeni u dijelove fašističkih odora, dakle, iako nisam pobornik zabrana, sasvim je zaslužio ono što mu se dešava.
smijesni_ste

#356 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by smijesni_ste »

jedna mala wrote:
Sto bi nas drug Bevzil rekao ......" Još jedna glupost koju šire pubertetlije i maloumnici, no koja odgovara predodžbi koju prosječan Sarajlija ovih dana ima o nama..."
eh jos da covjek moze povjerovati u njegove rijeci....pa gdje su sad ti dobri ljudi da izadzu sa zastavama BIH,da pjevaju himnu svoje drzave,da osude tu sacicu pubertetlija i maloumnika.....gdje su???????????????????????????

Tuzno :run:
:bih:
hahahaha...dodji sebi djevojko zivota ti...nadam se da ce coban koji je ubio decka odgovarati..kao i ostali koji su imali puske(wtf?), ali na ovakve izjave mogu samo da se nasmijem....

cuj sa zastavama bih? jesi li ti pri sebi..mora da si iz SveCke pa kontas ovdje je sve bajno i svi su slozni kao gore....prihvati realnost ....uostalom da te pitam zasto se pobjeda turske protiv hrvatske slavila sa turskim zastavama?? Zasto nije sa zastavama BiH?? Vjerujem da bi to puno bolji efekat ostavilo......i zasto se tada nije pjevala himna BiH?

Ne znam ko je gori...fasisti sa indexa ili vi ovdje sa tim ljigavim multi--kulti pricama....
zemo_online

#357 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by zemo_online »

osa wrote:
nokia6170 wrote:
osa wrote:

čuj bošnjaci se distancirali, od čega, od hrvatske zastave, neda mi se tražiti ali vjerujem da možeš naći ustašku zastavu na netu, pa se uvjeri da takvih nema u širokom. ako imputiraš na 2.sv.rat, da si ozbiljan ne bi ni pokušavao, jer samo mali uvid u broj hrvata koji je učestvovao u partizanskim jedinicma u tom ratu i broj bošnjaka će te razuvjeriti, o organizatorima nob-a, broju narodnih heroja, mjestu gdje je osnovan 1. partizanski odred, neću ni govoriti, imaš na podforumu povjest, zadnji post koji je postavio moderator pogledaj.

što se tiče thompsona već davno napisah svoje mišljenje o njemu, za mene minoran lik, koji na koketiranju s propalim ideologijama zarađuje, da li je on uvjereni fašist ne znam, ne poznajem ga osobno, kad bi donosio mišljnje na osnovu medija rekao bih da je, iako velika većina njegovih pjesama nema ništa s fašizmom, nikad se nije ogradio od istog i od likova koji na njegove koncerte dolaze obučeni u dijelove fašističkih odora, dakle, iako nisam pobornik zabrana, sasvim je zaslužio ono što mu se dešava.

je li postoji u Zagrebu Partizanska ulica , npr.? Ili u tvom mjestu?
osa

#358 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by osa »

[quote="test01"

p.s. ne rece ti meni jeli tompson za tebe profasista ili nije?[/quote]

što se tiče thompsona već davno napisah svoje mišljenje o njemu, za mene minoran lik, koji na koketiranju s propalim ideologijama zarađuje, da li je on uvjereni fašist ne znam, ne poznajem ga osobno, kad bi donosio mišljnje na osnovu medija rekao bih da je, iako velika većina njegovih pjesama nema ništa s fašizmom, nikad se nije ogradio od istog i od likova koji na njegove koncerte dolaze obučeni u dijelove fašističkih odora, dakle, iako nisam pobornik zabrana, sasvim je zaslužio ono što mu se dešava.[/quote]

je li postoji u Zagrebu Partizanska ulica , npr.? Ili u tvom mjestu?[/quote]

postoji škola braća bobetko ,škola braća ribar, u mom kvartu aleja narodnih heroja, trg narodnih heroja, škola 22. lipanj, da li treba još nešto.
smijesni_ste

#359 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by smijesni_ste »

Provka wrote:Samo da prijavim trenutnu situaciju u Širokom Brijegu, prosvjed, crne majice, zastave nepostojeće države, Thompson trese sa svih zvučnika i terasa, neprijateljski uzvici i povici, škole su oslobođene nastave ( :?: ) odvratno je nešto u zraku, osjećam se ko malo dijete one 91'... :sad:

Ne može se ni opisati, ne mogu vjerovati da je 21.stoljeće, neka me pljuje tko hoće, mene je stid ovoga danas.... :sad:

Pretužno... :sad:

Onaj transparent "Svi smo mi Oliver Knezovic" je uistinu grozan....
Provka

#360 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Provka »

MoHiKaNaC wrote:
Provka wrote:
Ovo me podsjeti na jedan ratni dnevnik sa Pala. Oni koji prate e-novine znace o cemu se radi.

Provka... Duboko i iskreno postovanje... :roll:

p.s.
CETNIK - USTASA - BALIJA

Izbacite uljeza?

Misliš od Vuksanovića?
E da...

Ne znam, meni je bilo tragično gledati, zatvorile su se sve radnje i ustanove, raspustile škole, "ratne" pjesme lede krv u žilama, nepostojeće zastave i odvratne parole, žao mi što ne imadoh fotoaparat, invalid u kolicima je imao točkove kolica od šahovnice napravljene.... :?

Masovna hiponoza u kojoj nisam i ne želim sudjelovati, koje se iskreno sramim i samo ne znam jesam li još jedini naivac kojega sve ovo šokira ili je stvarno sve otišlo dovraga...?

:sad:
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#361 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Halleluhwah »

Moram reći da na zapadnu Hercegovinu gledam dolje i malo zakošeno.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#362 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by A1fa »

Kako ih ja vidim?? Sprijeda Grude, straga Široki Brijeg, a u glavi Posušje :D :D
Geronimo81

#363 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Geronimo81 »

Toto wrote:Izmedju Ustasa i Hrvata postoji velika razlika. Razlika je nastala u II svjetskom ratu. Siroki Brijeg i Mostar su oslobodile dalmatinske patrizanske brigade sastavljene od 98% Hrvata. Skripari su i nastali kao rezultat obracuna Hrvata i ustase od Sirokog brijega do Slovenije i Blajburga. Ante Pavelic je bio herceg-bosanac (rodjen na Bradini). Njemu Hrvati dalmatinci nisu mogli oprostiti sto ih je prodao fasistickoj Italiji. Kako je Dalamcija prodata fasistickoj italiji tako je i Posavina prodata saveznickoj Srbji. Sirokobrijeski svecenici nisu bacali bombe na Bosnjake vec na hrvatske partizne. Naredbu za strijeljanje tih svecenika bombasa nije potpisao Bosnjak vec Hrvat, a ni u streljackom vodu nije bilo Bosnjaka.

Hrvati su 50 godina vladali Sirokin brigon. Sad ustase vladaju herceg-bosnom i doslo je vrijeme da oni vrate Hrvatima pedesetogodisnje dugove. Do nedavno su ustase vladale i Hrvatskom, ali su ih -opet dalmatinci- rastjerali. Rastjerane ustase se iz Hrvatske opet skupljaju i pregrupisu po Sirokon brigu. U ovom pedesetogodisnjem hrvatsko ustaskom sukobu Bosnjaci su samo kolateralna steta.
Ustase se ne svete "turcima" vec se svete Hrvatima. Ovaj masakar u Sirokom brijegu nije poruka Bosnjacima vec Hrvatima. Ne trebaju ustasama bosnjacki glasovi vec hrvatski. Znaju ustase da bosnjo nece glasat za njih. Sva ova silna medijska kampanja iz Hrvatske je namjenjena Hrvatima, ne Bosnjacima ili Srbima. Najveca opasanost za ustase i Siroki brig nisu Bosnjaci vec Hrvati. Bosnjaci su opasni samo zato sto su u stanju da ogole ustaski kukavicluk i da ohrabre Hrvate da se i oni okuraze i oslobode ustaskog jarma kao i 1945.

Vidjelo se na snimcima kako dvojica navijaca sami izazivaju cijelu sirokobrijesku kafanu na megdan. Dok se mehana dala u bjezaniju i u mirovni pokret konobarica gazdi vice: "ovo je onaj tvoj". Nije tesko pretpostaviti da bi ovo "onaj tvoj" moglo znaciti da onaj megdanzija i nije Bosnjak. Ustase nemaju hrabrosti da izadju na megdan ni dvojici megdandzija. Oni su samo u stanju da hrvatskom policajcu otmu pistolj i likvidiraju prvog nenaoruzanog. Ustase tako jednim metkom ubijaju dvojicu: prvi je sigurno policajac i nije bitno sto je on hrvatski policajac i sto ce odgovarat za to sto mu neko otima pistolj. Ustase ce za svoje ciljeve zrtvovati i Hrvate.
Ustase su od svog postanka do danas bile samo egzekutori.
Kada je 1992 godine Skupstina grada Mostara donijela odluku da vlast u Mostaru prepusti HVO-u tadasnji gradonacelnik Mostara Gagro -koji je Hrvat- je vijecnicima rekao: " predali ste vlast ustasama". Tako je i bilo. Tadasnja vlast Mostara je danas u Hagu.
Kada se Kraljevic stavio pod komandu ARBiH za dvije sedmice je bio likvidiran. Kljuic je pukim slucajem prezivio trovanje na Sirokom. U toku rata u Mostaru na Bulevaru je prvu borbenu liniju drzala Hrvatska vojska, dok su ustase pljackale stanove, likvidirale nenaoruzane civile i organizovale koncentraione logore po Sirokom Brijegu, Capljini i dubokoj pozadini.
Stadion na kome se danas igra u Sirokom je i napravljen od pljacke po Hercegovini i Bosni i od humanitarne pomoci koja je bila namjenjena sarajlijama. Odakle jednom mjestu od 5000 stanovnika pare da grade stadione na cije tribine moze stati cijelo mjesto?
HV je pocela gubiti rat u BiH kad su Hrvati poceli masovno dezertirati sa ratista u BIH; kad su vidjeli da su zrtvovani od domacih ustasa. Dok su Hrvati ginuli ustase su pljackali i okretali kozlad i janjad po Sirokon. Kompletna tjelesna garda komandanta Hrvatske vojske -partizanskog generala-Janka Bobetka je izginula u Bosni - nije izginula na kninskom ratistu braneci Hrvatsku.
Herceg-Bosnu nisu ukinuli Bosnjaci. Herceg-Bosnu je napravio Gojko Susak - stvarni vladar Hrvatske, a ukinuo je partizanski general Franjo Tudzman. HB nije stradala od Bosnjaka: vec kao rezultat hrvatsko-ustaskog obracuna.
Na Nijemaca Hansa Kosnika - administratora grada Mostara- ustase su u dva navrata organizovale atentat. Generalu Blaskicu-Hrvatu su sudjenje smjestili iz paralelne ustaske komande koje su izvrsile masakar, a ne Bosnjaci. Hrvatska vojska je prosla kninskim podrucjem a da nije dirnula ni jednu kucu. Sve zlocine u Oluji i Blijesku su napravile ustase u pozadini Hrvatske vojske. Isto kao sto su po navijacima u Sirokom pucali oni iz pozadine. Po navijacima nisu pucali policajci koji su bili u kontaktu sa navijacima - sto bi bilo za ocekivati i pravilu policijske sluzbe. Pucali su oni iz duboke policijske pozadine. Oni nisu pucali u samoodbrani vec je jasno da su pucali sa predumisljajem ili po naredbi. Policajci iz pozadine smiju pucati samo u zrak. Na snimcima se jasno vidi da policajci nisane. Policajac koji nisani pistoljem i puca u masu puca sa predumisljajem i ide na robiju.

Tragicna sudbina navijaca Vedrana nije samo tragedija Bosne i Hercegovine, vec i sudbina bosansko-hercegovackih Hrvata.
Svaki mostarski Hrvat koji ne misli kao vladajuca garnitura je vise ugrozen od bilo kojeg Bosnjaka ili Srbina iz Mostara ili Stoca. Oni smiju samo potajice da se oglase na ovakvim forumima. U Mostaru i Sirokon brigu su u politickim misijim rupama ili su se iselili u Hrvatsku.
Godinama mostarci sa desne obale Neretve nisu smjeli otici na lijevu samo iz straha da ih zapadnohercegovacki Hrvati ne vide da se oni druze sa balijama. To je bila gora hereze nego da su glasali za izadajnike Racana i Mesica. Hrvati desnog Mostara dolaze u lijevi Mostar preko Konjica; ne preko Carinskog ili -ne daj boze- Titovog mosta.
Bosanski Hrvati nisu toliko izlozeni politickom reketu ustasa i mogu biti toliko neovisni da ce doci cak i na Siroki brijeg da navijaju za Sarajevski klub. To je najveca opasnost za Siroki brig. Cinjenica da na ulicama Sirokog brijega nije poginuo Bosnjak je glavni razlog zasto je HTV -koja ce za koji mjesec u EU- organziovala sagoljicu po istovjetnom receptu od prije 16-17 godina i to u organizaciji udrane pesnice hrvatskog novinarstva. Da su zrtva bili samo Bosnjaci sve bi se svodilo na vijest u dnevniku i price o mudzehedinima i tisuljetnoj ugrozbi svekolikog hrvatstva. Ovako se sve svelo na zataskavanje skandala sramote i pomirbe medju Hrvatiam i ustasama.

Siroki brijeg je de fakto druga drzava i u mirovne pohode je trebao otici Predjsednik drzave BiH. On nije otisao jer bi mu se priredio " bolji" docek nego navijacima Sarajeva i zato sto nema hrabrosti koju su imali dalmatinski partizani. Predsjednik BiH je zaduzen samo za diplomatski megdan sa sarajlijama koji upravljaju drugim drzavama: tako da mozemo mirne duse reci da sarajlije ka Sirokon brigu gledaju samo preko Zagreba, Beograda, Brisela ili Haga. Mada bi bolje bilo da ga gledaju sa Vrdi- ko nekad Sefer Halilovic.
Toto u zivotu sam se nacitao gluposti ali koje si ti gluposti napisao nemogu da vjerujem pogotovo za svecenike da su bombe bacali.To je bila odmazda velika za sve izginule partizane u hercegovini .Pricas o ustasama a neznas da je pok.Blaž Kraljević bio ustasa politika HSP i politicke vojske HOS u BiH i hrvatskoj je bila otvorena Ustaska politika iz 45 g sve srbe u Drinu.
"Mostar "posto sam ja takav za kojeg kazes da je ugrozeniji od bosnjaka i srba to sto si napisao je skup extra veliki sranja kao i cjeli tvoj post.

Pricas o Ustasama a nikad nisi citao politiku HSP i HOS.
Posto nije tema necu lijepiti politike ni izjave Blaža i velikog hrvata Alije Šiljka iz Foče koji su upravljali HOS pa ti predlazem da fino procitas .
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#364 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Toto »

@geronimo81

U toku operacija oslobadjanja Sirokog brijega 1945 svecenici su bili zbarikadirani u samostanu i nisu dozvoljavali ulazak u samostan. Tada su vrseni pregovori. Kao pregovarac je poslana jedna casna sestra koja je pri dolasku medju partizanske pregovarace aktivirala bombu i usmrtila sebe i dvojicu pregovaraca. Oba pregovaraca su bili dalmatinci Hrvati. To je prica koju sam cuo od svjedoka tih dogadjanja. Ne sjecam se tacno koliko su naoruzanja nasli u samostanu ali su im trebali kamioni da to preceraju do partizanske logistike.
Skripari su jos desetak godina poslije sloma faszima "ratovali" po Hercegovini. Uglavnom: "turci" nisu skriparima i ustasma nanijeli nikakvo zlo da bi im se oni sada imali zasto svetiti. Mnogi Bosnjaci su bili clanovi ustaskog pokreta tako da je ovo osvetnistvo neoustaskog pokreta sirokog brijega samo ocit primjer kakve su ustase. Koliko je Bosnjaka hercegovine u unoformama HOS-a i HVO-a odvodjeno u koncentracione logore po hercegovuini koje su drzali HVO i HV.
Starac ciji je sin sahranjen u kovcegu omotanom sahovnicom je protjeran sa svojeg stoljetnog hercegovackog ognjista samo zato sto je bio musliman.

Sto se tice Krajevica: samo sam naveo opstepoznatu cinjenicu da je Kraljevic lividiran u sacekusi kao sto je bila ova navijacima u Sirokom brijegu. To sto je Kraljevic bio ustasa ne znaci da ga ustase nisu mogle i likvidirati. Kraljevic je likvidiran samo zato sto se otvoreno stavio pod komandu Armije RBiH, a ne pod komandu HVO-a. Nije ga moglo spasiti ni to sto je bio veci ustasa od cijele Listice zajedno.

Sto se tice ugrozenosti medju Hrvatima u Mostaru samo par primjera: Jole Musa je poznati i ugledni politicki, privredni i sportski radnik iz Mostara, fudbaler i funcioner FK "Velez". Tu svoju ljubav prema Velezu Jole Musa je otvoreno ispoljavao i poslije sukoba u Mostaru. Dva puta su mu pod prozor bacali bombu da bi ga usutkali. O tome sta su Jole i njegova porodica dozivljavala -samo zato sto su prelazili na lijevu obalu, kad niko od Hrvata nije smio- zna cijeli Mostar. Sta su u Mostaru dozivljavali Predrag Matvejevic, fra Marko Orsolic i ostali mogu svjedositi desetine mostaraca.

Meni je jasno da su ovo za tebe gluposti ali tvoj stav o ovome ne dokazuje da ove gluposti nisu i tacne.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#365 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by A1fa »

Toto wrote:@geronimo81

U toku operacija oslobadjanja Sirokog brijega 1945 svecenici su bili zbarikadirani u samostanu i nisu dozvoljavali ulazak u samostan. Tada su vrseni pregovori. Kao pregovarac je poslana jedna casna sestra koja je pri dolasku medju partizanske pregovarace aktivirala bombu i usmrtila sebe i dvojicu pregovaraca. Oba pregovaraca su bili dalmatinci Hrvati. To je prica koju sam cuo od svjedoka tih dogadjanja. Ne sjecam se tacno koliko su naoruzanja nasli u samostanu ali su im trebali kamioni da to preceraju do partizanske logistike.
Skripari su jos desetak godina poslije sloma faszima "ratovali" po Hercegovini. Uglavnom: "turci" nisu skriparima i ustasma nanijeli nikakvo zlo da bi im se oni sada imali zasto svetiti. Mnogi Bosnjaci su bili clanovi ustaskog pokreta tako da je ovo osvetnistvo neoustaskog pokreta sirokog brijega samo ocit primjer kakve su ustase. Koliko je Bosnjaka hercegovine u unoformama HOS-a i HVO-a odvodjeno u koncentracione logore po hercegovuini koje su drzali HVO i HV.
Starac ciji je sin sahranjen u kovcegu omotanom sahovnicom je protjeran sa svojeg stoljetnog hercegovackog ognjista samo zato sto je bio musliman.

Sto se tice Krajevica: samo sam naveo opstepoznatu cinjenicu da je Kraljevic lividiran u sacekusi kao sto je bila ova navijacima u Sirokom brijegu. To sto je Kraljevic bio ustasa ne znaci da ga ustase nisu mogle i likvidirati. Kraljevic je likvidiran samo zato sto se otvoreno stavio pod komandu Armije RBiH, a ne pod komandu HVO-a. Nije ga moglo spasiti ni to sto je bio veci ustasa od cijele Listice zajedno.

Sto se tice ugrozenosti medju Hrvatima u Mostaru samo par primjera: Jole Musa je poznati i ugledni politicki, privredni i sportski radnik iz Mostara, fudbaler i funcioner FK "Velez". Tu svoju ljubav prema Velezu Jole Musa je otvoreno ispoljavao i poslije sukoba u Mostaru. Dva puta su mu pod prozor bacali bombu da bi ga usutkali. O tome sta su Jole i njegova porodica dozivljavala -samo zato sto su prelazili na lijevu obalu, kad niko od Hrvata nije smio- zna cijeli Mostar. Sta su u Mostaru dozivljavali Predrag Matvejevic, fra Marko Orsolic i ostali mogu svjedositi desetine mostaraca.

Meni je jasno da su ovo za tebe gluposti ali tvoj stav o ovome ne dokazuje da ove gluposti nisu i tacne.
Jah, da sad ne spominjemo onog ,,baliju'' ciju su recenicu ,,˝Kako bolan pala, još se drži Fazlagića Kula'' -U-stase prepricavale do dana danasnjeg ;)
Ti hercegovacki Hrvati ili oni kojima godi kad ih nazivaju ,,Ustasama'', bas kao i oni Srbi kojima godi kad ih neko nazove ,,Cetnicima'', osim nacionall-sovinizma, fashizma, imaju jos nesto sto ih veze...ubistvo 8000 muslimana-Bosnjaka, ili kao taj dan u Sirokom, pucati u masu tih istih, oni ce sebi uvijek moci opravdati kao nesto sto zbog cega se nikom sa strane ne trebaju pravdati, jer su taj dan ,,cistokrvni'' Srbi i(li) Hrvati odlucili da se malo izivljavaju nad onim ,,svojim'' Srbima i(li) Hrvatima koji ,,prodadose vjeru za veceru'', te da se njima osvete jos jedanput nakon bune protiv dahija i bitke ispod Beca! :-) :-)
The Igrach

#366 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by The Igrach »

Široki Brijeg.
Navijači Sarajeva ušli su u grad Široki i počeli su neredi. Da bi mogli pričati o tome, prvo moramo razumjeti navijački svijet. Navijačke grupe na području ex-yu cijene se najviše zbog njihovih nereda, onda zbog navijanja i svih ostalih stvari. Kako god čudno to zvučalo, to je istina. Jer što više se pojavljuju u medijima, jači su, ostali imaju više strahopoštvanja prema odrdjenoj grupi itd. Gostujučim navijačima bitno je doči u grad osvojit trg ili centar grada a domačim navijačima obraniti grad, čitaj potuči se sa njima i razbiti ih. To je praksa u svim evropskim navijačkim vodama. I to je isto sa svim navijačkim grupama na področju bivše. Sad, ko je počeo nered u Širokom, nije ni toliko bitno. Verovatno je to izgledalo nekako tako, Horde došle, oni njima vikali ovo, oni njima ono, onda se počelo bacat sve i svašta, počeo nered i desilo se što se desilo. Umro je dečko (RIP Vedrane).

I šta je sad najzanimljivije, sljedi dalje.
1. Horde Zla su navijačka grupa, koja ima unutar grupe huligane, ultrase i fanove. I sad odredjen broj tih ljudi voli nerede (u svakoj grupi je tako). Isto sa Škriparima i ostalima. I sad, neko umre, neke aretiraju i dodje ministar ili ko več, pa ih povlači i mediji napadaju jedni druge. Zašto nisu mediji (mislim na sarajevske, pošto pričam sa vama) osudili huligane iz Sarajeva, zbog divljanja?

U evropskim zemljama, da kažem civilizovanim zemljama postupak bi bio sledeči:
-aretacija ljudi, što su sudjelovali u neredima (svejedno koja strana)
-aretacija ubice
-svi odgovaraju za svoje počinjeno djelo i kraj priče

A šta se desi ovde?
Jedna strana stoji iza huligana iz Sarajeva a druga strana iza nekog čoveka, koji je ubio mladog dečka. Mislim, ko je ovde lud?
A največi problem je ovde nacionalizam. Različite vjere itd...
I sad se sve to svodi na to, koliko god to zataškivali, jedan normalan polupismen čovjek može vidjeti, da u Bosni ima dosta problema oko toga.

Svi pričaju o tome, kako živjeti u harmoniji, kako živjeti u multinacionalnoj državi i blablbabla.... ali 99% ljudi nije spremno za taj život. Da ti živiš sa nekim druge vjere i nacionalnosti, moraš biti strpljiv, otvoren, ajmo reči i vaspitan (jel to srpska rečenica?). To je isto kao ona fora. Svi bi slobodu, a kad im daš slobodu ne znaju se ponašati. Kad ima neko slobodu, zaboravi na obaveze. I to mogu furati neki Švedjani a ne mi, da tako kažem Balkanci.

Bio sam (samo seksualno ili u vezi) sa svim curama iz Ex-yu osim Albankom, pa ne zbog toga što ne volim Albanke, nego nisam imao priliku, da upoznam koju (ako ima neka ovde, evo me,hehe - šalim se). I šta mi je bilo vrlo zanimljivo kod srpkinja i bosankama (ajmo recimo bosankama - muslimanske vjere). Uvek te fore oko nacionalizma. Nemojte me loše shvatiti. Nisu me uvrjedile ili bilo šta. Sve je bilo uz šalu. Ali toliko su ljudi zaraženi tim nacionalizmom, da ne mogu kraj ovoga. I ljudi na tim područjima nisu mentalno spremni, da žive skupa. Sad, dali su to bili ratovi, dali je to religija ili bilo šta, nema sad veze. Činjenica je, da ljudi nisu spremni da žive skupa. Niti muslimani sa katolicima, niti pravoslavci sa... sve kombinacije, da ne nabrajam. Sad če neko reči, da nije istina. I ja bi to rekao. Ja lično mogao bi oženiti curu...zbog mene, da je budistkinja. Ali 90% ljudi ne razmišlja tako. Možda preterivam ali 70% sigurno.

Najbolje rješenje bi bilo, da (nekako) Rep Srpska ide uz Srbiju, Hercegovina u Hrvatsku i Bosna samostalna država.

Ali opet tu je problem religije. Neko ne želi, da bude u srcu evrope muslimanska zemlja. Činjenica je, da se muslimani masovno naseljavaju u Evropu (Francuska, Njemačka,...) a obrnuto ne. Jer činjenica je isto, da najjače države jesu ajmo recimo hriščanske. Da idem malo dalje, najtolerantniji i najbogatiji su protestanti (skandinavija, sever nemačke,...). Sad, ja ne bi rekao, da je to zbog religije, jer nekad je bila Perzija vrlo jaka isto Turci su bili jaki. Istorijsko gledano, kad su na turskom dvoru imali bazene, pola Evrope je bilo prljavo. Ali situacija sada je takva, da u glavnom ove evropske države jesu glavne, najliberalnije itd. Skoro bi mogao reči (molim nekoga, da malo više nepiše o tome), da je islam dosta radikalniji od hriščanstva. Ali zašto?
I crkva je nekad bila radikalna ali kroz istoriju i recimo sada u to doba, nivo inteligencije u zapadno evropskim državama je toliko visoki, da ne dozvoljava, da ti neka crkva pere mozak. I zato je crkva morala postati liberalnija, crkva nema toliku moč u tim državama, kao što islam recimo u Saudijskoj arabiji). I to je možda največi problem u tim islamskim državama, jer je niži socialni status, sa time posledično obrazovanje itd... Ja duboko verujem, da svaka religija uči dobro. I ja gledam na to ovako. Svaki čovek mora imati vjeru. Jer kad bi uzeli vjeru, nekima ne bi ostalo baš ništa. Vjera je ok. Vjera u nešto.
E, sad puno ljudi ne razlikuje vjeru od institucije. Ja mogu biti vjeran, držim se tih pravila i to je super. Ali recimo crkva je institucija. I sve to je možda največa prevara u istoriji.

Žalosno je, da smo sada u godini 2009, gde imamo kompjutere, internet, gdje može svako besplatno učiti, može iči u knižnicu, koje su u glavnom besplatne, gdje je znanost toliko napredovala, gdje smo naučili o celicama, kromosomima, o svemu i svačem, čovjek je bio na mjesecu, ima puno satelita u svemiru od Landsata i ostalih, koji svaki dan snimaju sve šta se dešava, gdje je sve skoro dokazano u nulo....žalosno je, da se ljudi pale i ubijaju zbog religije.
Mislim, katastrofa.

Ali, ok nismo još na tom inteligenčnom nivou, pa moramo počet sa pričom, ko je bio prvi tu, ko je počeo itd...

U Bosni verovatno na sva tri djelova uče različitu istoriju. Znam jednu foru sa Andrićem. Srbi kažu njihov je, jer je radio u BG, Hrvati kažu njihov je jer IVO Andrić, šta bi to bilo, a muslimani kažu, naš je iz Travnika. Ali, dobro to je mala šala. Zanima me ko su Bosanci? Šta je to uopče narod? Verovatno ste vi svi Sloveni, kao i ja. I sad ko je ko, to je samo pitanje kako daleko natrag čemo gledati....

Dosta mog pisanja sada, biču dosadan...pitanja napisana debelom.
Geronimo81

#367 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Geronimo81 »

Toto wrote:@geronimo81

To je prica partizanska to jeste patka a velika je cinjenica da su se komunisti u pocetku obracunali sa Vjerom .Sistemacki su ocistili i strpali u zatvor pola klera a onaj koji je imalo procitao o franjevackom kleru zna o kakvim se svecenicima radi.
Evo ti jedna knjiga pa procitaj u njoj je ubijeno mnogo fratara i u raznim hercegovackim mjestima svi su oni jelda bili opasani explozivom a casne se raznosile .Sta ti napisa majko moja alkaida 45 g .Slusaj jos nesto ubiti sam sebe u kršćana znaci put u pakao gdje osuđujes svoju dušu na oganj i vatru.

Za Jolu musu znam ali ipak je on politicko lice bio .
Fra Marka ja neznam da ga je ikad neko fizicki napadao.
Pokusava da napravi nesto sto je pokusao Fra Jukić da napravi ali za to je sada kasno to se trebalo raditi prije 100 g i cijela Bosna da stane iza Jukića a ne pustiti da ga otjeraju Turci.

Sta se desilo ubijeni povratnika po srednjoj bosni koliko je bilo ubijeni hrvatski policajaca pa nikad na ovom forumu nije netko napisao da je srednja bosna puna Turčina i da su svi bosnjaci iz srednje bosne turci,arapi itd.

Kraljevic je likvidiran kao i mnogi po hr koji su vodili HOS u isto vrijeme su ih poceli cistiti a on je pokusao samo da se spasi u ABiH.Rekoh ti pogledaj malo kako se cistio HOS i HSP 92 g. pa nadalje po hr tamo nema ABiH.
I onda kakva je to ABiH koja prima Ustase i Mudžahedine.
I molim te nemoj da pises suplje price o svecenicima toliko si bezobrazan da napises nesto sto je nezamislivo u Kršćanstvu a to je samoubojstvo.
Bordolini

#368 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Bordolini »

Kako ih gledamo? Tacno onako kakvim nam se zele prikazati, evo danas smo imali priliku vidjeti.
Sudeci po slikama i izvjestaju ne bih rekao da se radi o pojedincima. Pojedinci su izgleda ostali kucama.
Atlant

#369 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Atlant »

The Igrach wrote:Široki Brijeg.
Navijači Sarajeva ušli su u grad Široki i počeli su neredi. Da bi mogli pričati o tome, prvo moramo razumjeti navijački svijet. Navijačke grupe na području ex-yu cijene se najviše zbog njihovih nereda, onda zbog navijanja i svih ostalih stvari. Kako god čudno to zvučalo, to je istina. Jer što više se pojavljuju u medijima, jači su, ostali imaju više strahopoštvanja prema odrdjenoj grupi itd. Gostujučim navijačima bitno je doči u grad osvojit trg ili centar grada a domačim navijačima obraniti grad, čitaj potuči se sa njima i razbiti ih. To je praksa u svim evropskim navijačkim vodama. I to je isto sa svim navijačkim grupama na področju bivše. Sad, ko je počeo nered u Širokom, nije ni toliko bitno. Verovatno je to izgledalo nekako tako, Horde došle, oni njima vikali ovo, oni njima ono, onda se počelo bacat sve i svašta, počeo nered i desilo se što se desilo. Umro je dečko (RIP Vedrane).
decko NIJE umro--- decko JE UBIJEN IZ VATRENOG ORUZJA...
Last edited by Atlant on 10/10/2009 02:46, edited 1 time in total.
Atlant

#370 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Atlant »

Bordolini wrote:Kako ih gledamo? Tacno onako kakvim nam se zele prikazati, evo danas smo imali priliku vidjeti.
Sudeci po slikama i izvjestaju ne bih rekao da se radi o pojedincima. Pojedinci su izgleda ostali kucama.
Potpis!
dodao bih, ne samo danas (petak) nego i u utorak...
fakat

#371 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by fakat »

Atlant wrote:
Bordolini wrote:Kako ih gledamo? Tacno onako kakvim nam se zele prikazati, evo danas smo imali priliku vidjeti.
Potpis!
dodao bih, ne samo danas (petak) nego i u utorak...
Cini vam se prijatelji. Evo bas danas citam na neovisnim hrvatskim medijima kako se cio gradic digao na noge da ostro osudi jedno ubistvo i prostreljivanje jos par pojedinaca. Mladez nosi majice sa znakom mira (peace) i dijeli crvene karanfile kao znak solidarnosti sa ljudima dobre volje ma odakle bili, dok iz kafica treste Indexi. Pozdrav iz slobodarske Listice!
Potpis: Smiljka Hlover-Hadzihafizbegovic.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#372 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Toto »

To je prica partizanska to jeste patka a velika je cinjenica da su se komunisti u pocetku obracunali sa Vjerom
Pricu sam cuo u obicnom razgovoru dobrih prijetelja koji su jako dobro poznavali desavanja. Oni nisu imali sta jedan drugog da lazu. Nije podatak uzet iz nekih memoara ili propagandnih izivjestaja.
Casna sestra nije ubila samu sebe nego je poginula od bombe koju je namijenila partizanskim pregovaracima.
I molim te nemoj da pises suplje price o svecenicima toliko si bezobrazan da napises nesto sto je nezamislivo u Kršćanstvu a to je samoubojstvo.
Ako ti sebe lazes da je samoubistvo nezamislivo u krscanstvu to je tvoj problem. Brezobrzanicima proglasi hrvatske medije koji svakodnevno izvjestavaju o samoubistvima po Hrvatskoj i to ne samo pojedinaca vec i cijelih familija. To ne demantuje cinjenicu da su casne sestre i svecenici bacali bombe i pucali po hrvatskim partizanima 1945. Ne ide ti patetika uz "junacke" skripare i sirokobrijeske policijske dzelate.

Partizani su se sa klerom obracunali na isti nacin kako su se obracunali sirokobrijeski policajci sa navijacima FK Sarajeva. Po kratkom postupku. Metak u celo. Bez sudjenja. Tako da nema mnogo razlike izmedju sirokobrijeske policije i partizanske OZNE iz 1945. Hrvatski partizani su poravnili Siroki brijeg za Tita i partiju; neoustase su ubile sarajliju za Hrvatsku. To ti je isti par opanaka.
U tom sukobu hrvatskih partizana i hrvatskih ustasa 1945 oko Dalmacija nema nigdje Sarajeva i BiH da bi se neoskripari i neoustase imale sta svetiti Bosni i Hercegovini. Dalmacija je bila drugi hrvatski entitet kojeg su ustase NDH "poklonile" fasistickoj Italiji, a bez da su za to pitali dalamtinske Hrvate. Dalamtinski Hrvati jamili puske i vratili svoju zemlju tamo gdje su htjeli.
Sirokobrijeske ustase su i u posljednjem ratu prodali Posavinu i pokusali podvalit Herceg-Bosnu Hrvatskoj, pa pa su zavrsili u Hagu. Hrvatski filanci ih pohapsili i isporucili Hagu - ko da su svercovali duhan. Nije Sarajevo pohapsoili hercegbosanske velikase i ne sudi im po serijetskim zakonima, vec ih je uhapsila Hrvatska i sudi im se po krscanskim zakonima. Za to ne treba ubijati sarajlije po Hercegovini.

Nema potrebe da citam knjige o stradanjima svecenika i skripara u Hercegovini. Znam da su mnogi zavrsili na isti nacin kao i navijaci Sarajeva u Sirokon. To mi je dosta.
Za Jolu musu znam ali ipak je on politicko lice bio .
Ovo tvoje: "ali ipak" i jest ono sto jebe tebe, HDZ i ustaske koke od Sirokog Briga do Haga. Ti znaci odobravas da svakom ko drukcije misli od tebe treba bombu pod noge bacat, metak u celo na licu mjesta, pa taman bio i Hrvat. Ovim ne samo da si demantovao moje navode o ugrozensti Hrvata i nehrvata u Mostaru i Herecegovini nego si dao najbolje obrazlozenje zasto su navijaci Sarajeva ginuli po Sirokom brijegu.
Mozes mislit sta se po ovom tvom fasistickom principu "ali ipak" radilo onima koji nisu Hrvati ko Jole Musa.
Kraljevic je likvidiran kao i mnogi po hr koji su vodili HOS u isto vrijeme su ih poceli cistiti a on je pokusao samo da se spasi u ABiH.
Sto bi ja trebao ista citati kad ti ovim svojim navodima potvrdjujes ono sto i ja tvrdim. Kad je Hrvatska mogla u tako kriticnom trenutku svoje istorije likvidirati svoje Hrvate samo zato sto drukcije politicki misle onda ne treba cuditi sto Siroki brijeg ubija gostujuce navijace jer ne navijaju za Siroki. Ne trebam te podsjecati da su navijaci Zrinjskog u dva navrata demolirali Spanski trg u Mostaru i mlatili obicne prolaznike kad je izgubila hrvatska reprezentacije, samo zato sto su pretpostavljali da lijeva obala Mostara nije navijala za Hrvatsku. Obrati paznju na motiv i obrazlozenje: demoliran grad Mostar poslije TV prenosa samo zato sto je hrvatska reprezentacija izgubila a neki gradjani Mostara nisu navijali za Hrvatsku. Cisti fasizam. U Mostaru je svaki televijzijski prenos reprezentacije Hrvatske utakmica visokog rizika i stotine policajaca mora da izadje na ulice, jer ako Hrvatska izgubi krivci su Bosnajci i onda se krece u demoliranje lijeve obale i hajku na Bosnjake.
Kad se desilo da se u Sarajevu demolira nesto hrvatsko kad izgubi BiH reprezentacija? Da se to ikad desilo pokojni Vedran ne bi bio navijac Sarajeva.
HAVANA

#373 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by HAVANA »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=75

Ovako normalne sarajlije reaguju na ljudsku glupost a volio bih da se to počne dešavati i u širokom,banjaluci,zenici...
Abacija

#374 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Abacija »

The Igrach wrote:Široki Brijeg.

I šta je sad najzanimljivije, sljedi dalje.
1. Horde Zla su navijačka grupa, koja ima unutar grupe huligane, ultrase i fanove. I sad odredjen broj tih ljudi voli nerede (u svakoj grupi je tako). Isto sa Škriparima i ostalima. I sad, neko umre, neke aretiraju i dodje ministar ili ko več, pa ih povlači i mediji napadaju jedni druge. Zašto nisu mediji (mislim na sarajevske, pošto pričam sa vama) osudili huligane iz Sarajeva, zbog divljanja?

U evropskim zemljama, da kažem civilizovanim zemljama postupak bi bio sledeči:
-aretacija ljudi, što su sudjelovali u neredima (svejedno koja strana)
-aretacija ubice
-svi odgovaraju za svoje počinjeno djelo i kraj priče

A šta se desi ovde?
Jedna strana stoji iza huligana iz Sarajeva a druga strana iza nekog čoveka, koji je ubio mladog dečka. Mislim, ko je ovde lud?
A največi problem je ovde nacionalizam. Različite vjere itd...
I sad se sve to svodi na to, koliko god to zataškivali, jedan normalan polupismen čovjek može vidjeti, da u Bosni ima dosta problema oko toga.

Svi pričaju o tome, kako živjeti u harmoniji, kako živjeti u multinacionalnoj državi i blablbabla.... ali 99% ljudi nije spremno za taj život. Da ti živiš sa nekim druge vjere i nacionalnosti, moraš biti strpljiv, otvoren, ajmo reči i vaspitan (jel to srpska rečenica?). To je isto kao ona fora. Svi bi slobodu, a kad im daš slobodu ne znaju se ponašati. Kad ima neko slobodu, zaboravi na obaveze. I to mogu furati neki Švedjani a ne mi, da tako kažem Balkanci.

Bio sam (samo seksualno ili u vezi) sa svim curama iz Ex-yu osim Albankom, pa ne zbog toga što ne volim Albanke, nego nisam imao priliku, da upoznam koju (ako ima neka ovde, evo me,hehe - šalim se). I šta mi je bilo vrlo zanimljivo kod srpkinja i bosankama (ajmo recimo bosankama - muslimanske vjere). Uvek te fore oko nacionalizma. Nemojte me loše shvatiti. Nisu me uvrjedile ili bilo šta. Sve je bilo uz šalu. Ali toliko su ljudi zaraženi tim nacionalizmom, da ne mogu kraj ovoga. I ljudi na tim područjima nisu mentalno spremni, da žive skupa. Sad, dali su to bili ratovi, dali je to religija ili bilo šta, nema sad veze. Činjenica je, da ljudi nisu spremni da žive skupa. Niti muslimani sa katolicima, niti pravoslavci sa... sve kombinacije, da ne nabrajam. Sad če neko reči, da nije istina. I ja bi to rekao. Ja lično mogao bi oženiti curu...zbog mene, da je budistkinja. Ali 90% ljudi ne razmišlja tako. Možda preterivam ali 70% sigurno.

Najbolje rješenje bi bilo, da (nekako) Rep Srpska ide uz Srbiju, Hercegovina u Hrvatsku i Bosna samostalna država.

Ali opet tu je problem religije. Neko ne želi, da bude u srcu evrope muslimanska zemlja. Činjenica je, da se muslimani masovno naseljavaju u Evropu (Francuska, Njemačka,...) a obrnuto ne. Jer činjenica je isto, da najjače države jesu ajmo recimo hriščanske. Da idem malo dalje, najtolerantniji i najbogatiji su protestanti (skandinavija, sever nemačke,...). Sad, ja ne bi rekao, da je to zbog religije, jer nekad je bila Perzija vrlo jaka isto Turci su bili jaki. Istorijsko gledano, kad su na turskom dvoru imali bazene, pola Evrope je bilo prljavo. Ali situacija sada je takva, da u glavnom ove evropske države jesu glavne, najliberalnije itd. Skoro bi mogao reči (molim nekoga, da malo više nepiše o tome), da je islam dosta radikalniji od hriščanstva. Ali zašto?
I crkva je nekad bila radikalna ali kroz istoriju i recimo sada u to doba, nivo inteligencije u zapadno evropskim državama je toliko visoki, da ne dozvoljava, da ti neka crkva pere mozak. I zato je crkva morala postati liberalnija, crkva nema toliku moč u tim državama, kao što islam recimo u Saudijskoj arabiji). I to je možda največi problem u tim islamskim državama, jer je niži socialni status, sa time posledično obrazovanje itd... Ja duboko verujem, da svaka religija uči dobro. I ja gledam na to ovako. Svaki čovek mora imati vjeru. Jer kad bi uzeli vjeru, nekima ne bi ostalo baš ništa. Vjera je ok. Vjera u nešto.
E, sad puno ljudi ne razlikuje vjeru od institucije. Ja mogu biti vjeran, držim se tih pravila i to je super. Ali recimo crkva je institucija. I sve to je možda največa prevara u istoriji.

Žalosno je, da smo sada u godini 2009, gde imamo kompjutere, internet, gdje može svako besplatno učiti, može iči u knižnicu, koje su u glavnom besplatne, gdje je znanost toliko napredovala, gdje smo naučili o celicama, kromosomima, o svemu i svačem, čovjek je bio na mjesecu, ima puno satelita u svemiru od Landsata i ostalih, koji svaki dan snimaju sve šta se dešava, gdje je sve skoro dokazano u nulo....žalosno je, da se ljudi pale i ubijaju zbog religije.
Mislim, katastrofa.

Ali, ok nismo još na tom inteligenčnom nivou, pa moramo počet sa pričom, ko je bio prvi tu, ko je počeo itd...

U Bosni verovatno na sva tri djelova uče različitu istoriju. Znam jednu foru sa Andrićem. Srbi kažu njihov je, jer je radio u BG, Hrvati kažu njihov je jer IVO Andrić, šta bi to bilo, a muslimani kažu, naš je iz Travnika. Ali, dobro to je mala šala. Zanima me ko su Bosanci? Šta je to uopče narod? Verovatno ste vi svi Sloveni, kao i ja. I sad ko je ko, to je samo pitanje kako daleko natrag čemo gledati....

Dosta mog pisanja sada, biču dosadan...pitanja napisana debelom.
Image Pssssssssssssss. :mrgreen:
biscanka2

#375 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by biscanka2 »

:roll: Upravo tako !!!
Da su uvijek takvi bili nije tajna (sto na sve strane sapucu i Hercegovacki katolici koji ih pamte
i od prijasnjih vremena).
Post Reply