Hoče li biti rata u BiH...

Locked
Nezbilj

#351 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Nezbilj »

[quote="Ženski Dr.Med]

De mi reci da li znas gdje se nalaze fabrika oruzja ili slicno na teritoriji bih... gdje u kojem gradu je sve raspodjeljenjo...[/quote]

Pa imaš sve na webu nije nikakva tajna. Fabrike se nalaze u Sarajevu, Konjicu, Goraždu, Vogošći, Vitezu, Novi Travnik.. http://www2.webng.com/security/linkovi_i.html
mO k3

#352 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by mO k3 »

Nezbilj wrote:[
hvala...znaci nista na okupiranima teritorijama?!?!?
Junuz Djipalo

#353 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Junuz Djipalo »

A1fa wrote:
osa wrote:Vidim da nisi pratio temu jer ti je nekoliko puta objasnjeno : ZABORAVI NACIN RATOVANJA 1992-95. CILJ ce biti ISTI ali METODE NE ! "Zastitarske " i specijalne jedinice MUP-a bi bili koristene kao udarne snage , dobro opremljene/obucene, trenutno spremne i pod direktnom kontrolom krkana a time i Beograda. Za masovnije jedinice imas vec nabrojana "udruzenja". Nema potrebe za cuvanjem linja fronte kao 92-95 jer se sukobi nece voditi na takav nacin ( brigade protiv bridgada, ukopana artilljerija, tenkovi i sl). Borbe ce se voditi na nekoliko kljucnih mjesta koji ce biti odlucujuci za nastanak nezavisne RS ili nestanak BIH i svih pro-bosanaca ( ustvari nastace rezervat zvani Bosnjakistan ). Dosta ljudi pravi gresku da racunaju da sukobi nisu moguci jer nema uslova kao 1991/92 ali nema potrebe za tim uslovima. Sve sto je potrebno vec se ima: oruzje ( od privatnih do "sluzbenih " magacina), organizovanih grupa ( MUP, "zastitari"/ "lovci"/ ravnogorci itd) a da o propagandi da i ne pricamo. Generacija koja je odrasla u "bratstvu -jedinstvu " je izvrsila genocid 1992-95, pa mozes li zamisliti sta su opet takvi spremni spremni da urade a pogotovo svi oni koji su mladzi od 30 ( tj koji su odrasli u skolama i propagandom ala SANU ). Znaci ima ko, ima sa cime .
To ce Srbi htjeti ovaj put da izbjegnu, ali zasto da igramo uvijek prema njihovim pravilima??
Ako nedo bog do toga dodje, ja se nadam samo da kod nas ima opet neki ,,Sefer Halilovic'' koji ima spremne planove sta da se radi u tom slucaju!
Ja nisam nikakv vojni strucnjak, ali mi se samo po sebi namece sta bi trebao biti probosanski, ili ako hocete i Bosnjacki cilj u tom slucaju. 1. Sarajevo vise nije u okruzenju, ali opet su Cetnici previse blizu. Iskoristiti brojcanu situaciju i odbaciti ih ,,Blitzkrigovskom metodom'' sto dalje, u najboljem slucaju potruditi se da se zauzmu Lukavica te pokusati krenuti prema Rogatici da se osigura normalna putna komunikacija prema Gorazdu. Na taj nacin bi se Istocna RS presjekla na dva dijela. Dalje, iz Krajine i centralne Bosne svim snagama nastaviti tamo gdje se stalo 1995, a ukopati se oko Brckog i namjerno im ostaviti koridor da imaju kuda da bjeze, jer nema nista gora nego boriti se protiv nekoga koga si satjerao uza zid. Tu bi se trebalo stati i TAD Srbima ponuditi novi Dayton na koji ce sigurno pristati zbog izgubljenih teritorija. Lako je njima sve ove godine opstruirati ovu drzavu kad su dobili pola zemlje i podrucja na koja nikad nisu ni imali pravo!
Ono sto se prije toga treba uraditi i sto je krucijalno za uspjeh, osigurati materijalnu podrsku Hrvata za koje ne ocekujem da ce se boriti oruzjem, ali i osigurati se da nam opet ne zabiju noz u ledja. A zabiti ga nece ako budu znali da ce i oni od toga imati koristi, npr. u vracanju Posavine. U tom slucaju ja ne bih imao nista protiv ni da se tim teritorijama na kojima su Hrvati vecina u dogovoru sa njima da i neka vrsta ,,treceg entiteta'', jer su bh Hrvati ma kako to do sad izgledalo ipak vise vezani za BIH i za njih nema opasnosti od secesionisticke politike, dokle god se ne osjecaju gradjanima drugog reda na vlastitoj zemlji.
Bravo jarane!

Sve što si opisao može se i bez rata političkim putem... I baš tako treba...

Pogotovo drugi pasus... :-D

Ovo nije sarkazam, stvarno podržavam put, takav je bio 95. i ne znam šta bi odjednom Hrvati opet postadoše neprijatelji, ako ne i gori od Srba...
Nezbilj

#354 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Nezbilj »

Ženski Dr.Med wrote:
Nezbilj wrote:[
hvala...znaci nista na okupiranima teritorijama?!?!?
Nisam siguran da li se u RS-u proizvodi municija. Znam da u Srbiji metke pravi Prvi partizan u Užicu, granate Krušik iz Valjeva...
Elvis_je_ziv

#355 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Elvis_je_ziv »

He, rat...
Citajuci ove ''ramboidne'' komentare razmisljam kako ratovi uopste zapocinju...
Po meni postoje tri vrste ljudi ...

1.Oni koji su za rat
2.Antiratno nastrojeni
3.Kolebljivci .

E , ratovi pocinju onda kada kolebljivce ubjede da je isti neophodan,neizbjezan i jedini nacin rjesavanja ,cesto vrlo sumnjivih , problema.

Problem s kolebljivcima uglavnom je taj, sto oni ne misle svojom glavom. Uglavnom to prepustaju drugima da rade za njih.

A kad rat vec pocne, najgore prodju upravo oni .

Ovi pod 1 (jedan) , u ratu se obicno dobro potkoze i uhljebe .Pod 2(dva) ''gule''... a treci siromase, ginu , ostaju invalidni .

I fizicki i psihicki..

Fer bi bilo pomenuti i cetvrtu grupu , koju bih nazvao '' nepokolebljivi''...E, njih mi je najzalije , posto je to najvalitetnija i najbolja vrsta ljudi . Oni ginu najvise , i sve ih je manje.

Nego onako usput...teslačili iko ista ?

Kazu da pomaze...
Tomislav MO

#356 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Tomislav MO »

A1fa wrote:
osa wrote:Vidim da nisi pratio temu jer ti je nekoliko puta objasnjeno : ZABORAVI NACIN RATOVANJA 1992-95. CILJ ce biti ISTI ali METODE NE ! "Zastitarske " i specijalne jedinice MUP-a bi bili koristene kao udarne snage , dobro opremljene/obucene, trenutno spremne i pod direktnom kontrolom krkana a time i Beograda. Za masovnije jedinice imas vec nabrojana "udruzenja". Nema potrebe za cuvanjem linja fronte kao 92-95 jer se sukobi nece voditi na takav nacin ( brigade protiv bridgada, ukopana artilljerija, tenkovi i sl). Borbe ce se voditi na nekoliko kljucnih mjesta koji ce biti odlucujuci za nastanak nezavisne RS ili nestanak BIH i svih pro-bosanaca ( ustvari nastace rezervat zvani Bosnjakistan ). Dosta ljudi pravi gresku da racunaju da sukobi nisu moguci jer nema uslova kao 1991/92 ali nema potrebe za tim uslovima. Sve sto je potrebno vec se ima: oruzje ( od privatnih do "sluzbenih " magacina), organizovanih grupa ( MUP, "zastitari"/ "lovci"/ ravnogorci itd) a da o propagandi da i ne pricamo. Generacija koja je odrasla u "bratstvu -jedinstvu " je izvrsila genocid 1992-95, pa mozes li zamisliti sta su opet takvi spremni spremni da urade a pogotovo svi oni koji su mladzi od 30 ( tj koji su odrasli u skolama i propagandom ala SANU ). Znaci ima ko, ima sa cime .
To ce Srbi htjeti ovaj put da izbjegnu, ali zasto da igramo uvijek prema njihovim pravilima??
Ako nedo bog do toga dodje, ja se nadam samo da kod nas ima opet neki ,,Sefer Halilovic'' koji ima spremne planove sta da se radi u tom slucaju!
Ja nisam nikakv vojni strucnjak, ali mi se samo po sebi namece sta bi trebao biti probosanski, ili ako hocete i Bosnjacki cilj u tom slucaju. 1. Sarajevo vise nije u okruzenju, ali opet su Cetnici previse blizu. Iskoristiti brojcanu situaciju i odbaciti ih ,,Blitzkrigovskom metodom'' sto dalje, u najboljem slucaju potruditi se da se zauzmu Lukavica te pokusati krenuti prema Rogatici da se osigura normalna putna komunikacija prema Gorazdu. Na taj nacin bi se Istocna RS presjekla na dva dijela. Dalje, iz Krajine i centralne Bosne svim snagama nastaviti tamo gdje se stalo 1995, a ukopati se oko Brckog i namjerno im ostaviti koridor da imaju kuda da bjeze, jer nema nista gora nego boriti se protiv nekoga koga si satjerao uza zid. Tu bi se trebalo stati i TAD Srbima ponuditi novi Dayton na koji ce sigurno pristati zbog izgubljenih teritorija. Lako je njima sve ove godine opstruirati ovu drzavu kad su dobili pola zemlje i podrucja na koja nikad nisu ni imali pravo!
Ono sto se prije toga treba uraditi i sto je krucijalno za uspjeh, osigurati materijalnu podrsku Hrvata za koje ne ocekujem da ce se boriti oruzjem, ali i osigurati se da nam opet ne zabiju noz u ledja. A zabiti ga nece ako budu znali da ce i oni od toga imati koristi, npr. u vracanju Posavine. U tom slucaju ja ne bih imao nista protiv ni da se tim teritorijama na kojima su Hrvati vecina u dogovoru sa njima da i neka vrsta ,,treceg entiteta'', jer su bh Hrvati ma kako to do sad izgledalo ipak vise vezani za BIH i za njih nema opasnosti od secesionisticke politike, dokle god se ne osjecaju gradjanima drugog reda na vlastitoj zemlji.
ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će :D

Futur više ne prolazi, vjerovali smo Aliji 1992. kad smo išli na referendum isto nam je obećavao pokrajinu, pa poslije "zaboravio".

Materijalna (ili bilo koja druga) podrška Hrvata može doći samo NAKON rješenja međusobnih odnosa. Tu priču "poslije ćemo se dogovoriti" zaboravi, obećanje ludom radovanje. :roll:
seln

#357 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by seln »

Tomislav MO wrote: ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će :D

Futur više ne prolazi, vjerovali smo Aliji 1992. kad smo išli na referendum isto nam je obećavao pokrajinu, pa poslije "zaboravio".

Materijalna (ili bilo koja druga) podrška Hrvata može doći samo NAKON rješenja međusobnih odnosa. Tu priču "poslije ćemo se dogovoriti" zaboravi, obećanje ludom radovanje. :roll:
Nisi, bolan, dobro razumio...covjek samo trazi da nam ne zabijete noz u ledja kao prosli put. Ne treba nam pomoc i podrska.
A to sto je Alija obecao...i nama je puno toga obecao, pa slagao. I vama Tudjman. I Srbima Slobo.
Dozer

#358 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Dozer »

I u tome je najveca poenta svega - svasta nesto obecavali, nista nisu ispunili, a najtuznije od svega - mi svi prije njihovih obecanja dobro zivjeli.
Danas, i na krilima njihovih obecanja, zivimo kako zivimo...
vivaldi

#359 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by vivaldi »

Andrej4MRN7H wrote:Rezultat: Novi rat u BiH je itekako moguc, samo sto sada najvise Srbi zaziru od toga jer su svjesni da bi mogli izgubiti sve. Zato se i nastavlja politika iznurivanja drzave, u nadi da ce se jendog momenta steci uslovi za neku vecu autonomiju ili eventualno otcjepljenje, mada su i oni vrlo svjesni da je to prica za malu djecu. Sada im je, takodjer, i trka s vremenom na tapetu jer sudjenje i presuda Karadzicu i te kako moze povuci neke nove promjene po pitanju RS, stava svijeta prema njima, itd.
Zato, politicarima na sve tri strane rat je sve vise blizak kao jedina opcija u kojoj ce se oni sami moci izvuci iz svega, pobjeci, ali i zadrzati sve sto su "stekli".

ovaj dio sam prenio od gospodina Dozera,mislim da je covjek resasirao ovu gradju bas onako kakav bi se scenario mogao da odigra..slazem se sa ovim apsolutno.. :thumbup: :bih:
Andrej imam jedno pitanje za tebe.

Hajde mi molim te objasni zasto politicarima treba rat da negdje pobjegnu i zadrze sve sto su stekli?
Gdje bi to u ratu pobjegli? U Srbiju? Hrvatsku? Kinu? Rusiju? Tursku?
Pa zasto danas ili sutra rano ujutru ne pobjegnu? Sta ih sprjecava? Ko?
Tomislav MO

#360 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Tomislav MO »

seln wrote:

Nisi, bolan, dobro razumio...covjek samo trazi da nam ne zabijete noz u ledja kao prosli put. Ne treba nam pomoc i podrska.
A to sto je Alija obecao...i nama je puno toga obecao, pa slagao. I vama Tudjman. I Srbima Slobo.
Jesam bolan, da pojasnim. Kažeš čovjek traži... Ja ti kažem nema šta tražit od Hrvata dok ne odradi ono podebljano gore, kontaš sad? :bih:
Dozer

#361 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Dozer »

Evo pokusacu ti ja pojasniti vivaldi.

Nakon 20 godina torture koju su nam ovi i ovakvi politicari donijeli u BiH, dakle etnicari, fasisti i kleptokrate, narodu je ocito vrlo blizu da prekipi. To sasvim dovoljno potvrdjuje i anketa koju je provela organizacija iz Doboja i po kojoj, u zbiru RS i FBiH, manje od 20% ispitanika ima namjeru glasati za nacionalne stranke koje su na vlasti. Medjutim, nesto vise od 40% (sto je vec ukupno oko 60%) ispitanika ce glasati protiv njih, a ostatak se izjasnio da nece glasati ni za koga, sto je i te kakav pomak u odnosu na prosle izbore.

U takvom stanju, etnicari na vlasti ce se ponasati kao ranjene zvijeri, pogotovo ako negdje blizu izbora skontaju da nece moci pobijediti. A svi znamo kako se ponasa ranjena zvijer - pokusava napasti, a onda pobjeci.
I to je ono sto ce domaci politicari (na sve 3 strane) zasigurno pokusati ako shvate da gube pozicije. Boriti se, a jedini nacin borbe koji oni, realno, imaju na raspolaganju jeste zavaditi narode i tako pokusati ostati na vlasti, na krilima vjersko-etnicke price, i u toj gunguli pokusati pobjeci.
Ostankom, a cega su oni i te kako svjesni, svi bi igubili sve sto imaju u materijalnom smislu, jer nova vlast koja ne bi bila etnicki nastrojena bi ih sigurno raznim zakonima, prvenstveno o porijeklu imovine, stjerala u cosak, a zatim i u zatvor.

Trenutno, ili sutra kako ti kazes, ne bjeze jer jos uvijek su oni ti koji sve kontrolisu, pa tako i policiju i sudstvo. Kako znamo iz prava, drzava je monopol fizicke sile, a tom fizickom silom raspolaze onaj ko je na vlasti. Ako oni osjete da im se sve ovo izmice iz ruku, zasigurno nece birati sredstva da to i zadrze, sto je, gledajuci na trenutnu konstelaciju "na terenu", vise nego izvjesno da nece uspjeti.
seln

#362 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by seln »

Tomislav MO wrote:
seln wrote:

Jesam bolan, da pojasnim. Kažeš čovjek traži... Ja ti kažem nema šta tražit od Hrvata dok ne odradi ono podebljano gore, kontaš sad? :bih:
To trazi ON...a ja bih, iskreno, radije da se stavite na stranu Srba...onda bar znamo na cemu smo.
I RS uvijek daje vise....vidi se po broju Hrvata tamo.
palermo

#363 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by palermo »

Tomislav MO wrote:
E,Tomo, Tomo, a ja sam eto, nešto uvjeren da bi ovaj put hrvatska politika bila pametnija, i da se ne bi miješala, odnosno čak ispotiha i daval podršku probosanskim snagama.iako,ja znam da gore u zapdanoj hercegovini postoji kompleks manje vrijednosti u odnosu na Srbe koji se obično oličava u rečenicama tipa" e, da smo mi ko Srbi, oni uvijek znaju šta hoće i to i dobiju".Al, eto, nešto vjerujem da ne bi ovaj put ta linija prevlaadala.A što se tiče dobiti, ma dobili bi vi mnogo više od entiteta....entitet je bolan izmišljotina ovih vremena.........
Tomislav MO

#364 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Tomislav MO »

palermo wrote:
Tomislav MO wrote:
E,Tomo, Tomo, a ja sam eto, nešto uvjeren da bi ovaj put hrvatska politika bila pametnija, i da se ne bi miješala, odnosno čak ispotiha i daval podršku probosanskim snagama.iako,ja znam da gore u zapdanoj hercegovini postoji kompleks manje vrijednosti u odnosu na Srbe koji se obično oličava u rečenicama tipa" e, da smo mi ko Srbi, oni uvijek znaju šta hoće i to i dobiju".Al, eto, nešto vjerujem da ne bi ovaj put ta linija prevlaadala.A što se tiče dobiti, ma dobili bi vi mnogo više od entiteta....entitet je bolan izmišljotina ovih vremena.........
Ma s nama ti se lako dogovoriti. Mi smo razumni. :thumbup: :mrgreen:

Jedino ta uporaba futura može biti problematična, jer može bit bude kasno. A opet možda se meni samo čini, tko će ti znat. :)
Bosnolog

#365 Re: OPET BI RATOVAO!?

Post by Bosnolog »

senjor wrote:Sad,odmah...u top formi sam,zeljan da vratim dug I TO DEBELI DUG,ZNAM I KOME.

Rata nije builo,bila je agresija i u sustini ljudi su branili sopstveni zivot,kasnije je od odbrane licnog zivota izrasla Armija BiH.
Ovi pacovi sto ko fol neznaju zasto su se borili(ako su se borili)u slucaju sada izvjesnog rata neka se pakuju,tutanj.Kad je domovina u pitanju to mora biti vece od frustracije,domovina je sirok pojam podrumasima.

Ma koliko minimizirali otpor Bosnjackog naroda on vam je stvorio da imate bar nesto.Bez otpora naseg,danas bi vi pacovi i razne Kusturice ako, bi bili zivi,morali u prodavnici taziti leba ili kruha.

ps
porije nego li neko opet kaze;internet ratnici,odgovaram,Ja sam Srebrenicu i Bratunac prezivio od pocetka do kraja i vidio cetnika haman vise nego li mrava.
:thumbup: :bih:
Real Khan

#366 Re: OPET BI RATOVAO!?

Post by Real Khan »

fini dečko wrote:Anketa je jednostavna treba odgovoriti sa "DA" ili "NE", ali ovdje ispada, ono u ovom trenutku jesam za rat ili nisam za rat. Ne pita se u kom slučaju bi ratovali, je li to ako bi nas neko napao ili da mi idemo napasti, ako PC proglasi nezavisnost, ili da li bi ratovali za BiH ili za Federalne političare ili, ili...
Ako bi PC proglasila neovisnost i htjela Brčko i sela oko Doboja i Goražde, šta bi trebalo uraditi, mislim šta je alternativa ratu? Koliko vidim većina ovdje spominje bijeg preko grane, a šta mislite da bi Vas/nas neko dočekao objeručke? Mislite da ako PC proglasi neovisnost, da će zapadna Hercogovina ostai u sastavu Federacije, a onda opet problem, pa šta sa Busovačom, Vitezom, Kiseljakom, Kreševom? Mislite da se to može mirno riješit? Mislim da nas niko ne bi pitao jesmo li za rat, već bi se znatan dio ljudi morao braniti, a šta bi ostali trebali činiti? Ponašati se kao '92 dok su četnici divljali po Bijeljini, Bos. Brodu, ovi iz unutrašnjosti šutili i pričali nema rata, pa se tek latili puške kada su i njih napali, mislim da se iz istorije treba učiti, sila jedino razumije silu.
Opet se vraćamo na početak teme, pitanje je na izgled jednostavno, ali isto tako i komplikovano, a moj odgovor je "DA" borio bih se, ako neko pita za šta, pa za to da ne budem izbjeglica i da mogu do plafona skočiti kada ga Salihović zavuče Demirelu pod rašlje. U švabiji, Kanadi Americi Skandinaviji ne bi imao identitet, na bi imao za koga navijati, ne želim biti kukavica! Jer da nimo kukavice ne bi bilo ni Brankovića i inih, već bi se fino svi mi digli i hebali im sve i napravili ovu državu normalnom. Hoću reći do nas je jer smo kukavice!
Što se tiče ankete koja je izbrisana spajanjem ove dvije teme, mislim da je s pravom izbrisana, jer je bez veze uopće predviđati mogućnost izbijanja rata kroz nekakvu anketu tipa "ko je za rat" i "ko je protiv rata"...Koliko se ja sjećam, bilo je more anketa pred sami rat '92 (npr. na famoznom YUTEL-u) i tada se preko 90% građana BiH izjašnjavalo da je apsolutno protiv bilo kakvog rata i pod bilo kakvim okolnostima... Hmm, what went wrong though? Odgovor je jednostavan: ma dovoljna je samo jedna mala grupica od 50-ak ljudi koji zaista HOĆE rat, i da bude rat... i to najkrvaviji do sada...

Koliko sam ja upoznat sa situacijom na terenu (a jako sam dobro upućen), lično poznajem puno više od tih 50-ak spremnih i kivnih koji jedva čekaju neki novi rat i priliku za revanš. Ljudi, govorim vam kao bivši borac ARBiH, kada zapuca, niko te više ne pita "jesi li ili nisi za rat", nego je pitanje hoćeš li imati dovoljno sreće da preživiš ili ćeš poginuti. Stvar je samo u tome da li ćeš prije toga (smrti ili kraja rata) biti sposoban upucati barem nekoga sa druge strane, i to je to. Najgore što se može nekome desiti u ratu jeste da ga upucaju gologuzog (razoružanog) kao bekana, jer nije bio spreman slijepo vjerujući da ne može doći do rata, ili jednostavno nije htio ratovati (možeš biti pacifista do bola, ali tvoj neprijatelj ne zna niti ga je briga kakva su tvoja uvjerenja... samo ti zatraži ličnu kartu (ili ti kaže da se skineš) i na osnovu imena (ili nekog drugog načina "identificiranja") ti automatski presudi... Tako je bilo na početku rata '92, a kako bi bilo u slučaju nekog eventualnog narednog rata, mislim da su pojedinci ovdje odlično razradili moguće scenarije...s napomenom da mnoge taktike padaju u vodu kada se zapuca (ali je ključno imati strateški cilj).

Da na kraju pokušam umiriti forumaše:

1. Danis Tanović nije rekao da će biti rata sigurno, nego je rekao da će biti rata UKOLIKO se ovako NASTAVI...misleći na ponašanje vladajuće strukture duboko ogrezle u kriminal i korupciju. Ja mislim da je Danis potpuno u pravu u ovom predviđanju razvoja situacije, mada opet neću glasati za Našu stranku (zbog Bojana Bajića i njegovog semi-rasističkog pisanja po Danima)

2. RS se neće moći otcijepiti - prije svega ne može dobiti međunarodno priznanje, čak ni od majčice Srbije, a kamoli od nekih drugih država. Drugo: nemaju ni legitimitet ni kapacitet za tu "nezavisnost". Naime, kako su neki objasnili, to bi bilo automatsko poništenje Dejtonskog MIROVNOG sporazuma i kao logična konsekvenca bi bila da se vraćamo na prethodno pravno stanje (RBiH u ratu). Međutim, polazne osnove su sada značajno izmijenjene u odnosu na 92-95, tako da sada sve ide na štetu eventualne secesije RS-a.

3. Milorad Dodik može koristiti isključivo PRIČU O OTCJEPLJENJU RS-a, ali tu nema šansi za bilo kakve konkretnije praktične poteze jer Dodik ZNA da će izgubiti SVE. On ovu retoriku sada koristi samo da bi ga MZ smijenila i dovela na scenu neku kultiviraniju personu koja bi mogla dovršiti proces legalizacije RS-a na "finiji" način, dok bi se Mile "ispario" s parama u "nepoznatom pravcu" (na Dedinje, gdje bi "kukao" kako ga smijeniše "baš kada je namjeravao izvršiti zadaću koju su mu zadali SPC i SANU).

4. U slučaju da se Dodik and Co. ipak odluče igrati na sve ili ništa, nemojte se sekirati jer nas ima dovoljno spremnih za kvalitetnu reakciju. Već sam ranije napisao da smo spremni u roku od max. 45 minuta, koliko je potrebno da se presvučemo u "prikladnu odjeću", uzmemo "par sitnica" i stignemo na zborna mjesta... Da ne ulazim u detalje, ali postoje razni planovi i spremne reakcije na sve moguće scenarije, ali nismo ni mi naivni da počnemo prvi. Zato ja čitavo vrijeme govorim: SAMO NEKA POKUŠAJU SECESIJU i ponište Dejtonski mirovni sporazum... Mile Dodik ovo dobro zna, pa će mi biti jako zanimljivo pratiti na koji način će eskivirati izvršenje svojih predizbornih obećanja... A tužilaštvo mu puše za vratom :D
Shoba

#367 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Shoba »

bezveze se lozite. nece biti nikakog rata, KO CE TO DA PLATI? Nema se para, ljudi, rat je skup. Metak je marka. Granata 3000 km. Tenk (stari t-55) 500 000.
(morate voditi racuna da ovaj put Bosnjacima niko nece dati ni banke, cak dapace, oduzece sve sto budu mogli. Zapad se sad GROZI Muslimana sa oruzjem. Ovo je post 9/11 svijet)

MZ je skrhala milijarde eura da zaustavi sranje pa da sad tek tako dozvole obnovu sukoba...

Rat se sad vodi drugim sredstvima. Nazalost, pro-bosanski politicari su gomila nesposobnjakovica, nedo Bog s njima uci u rat. Bolje je s njima ratovati...

Treba se posla uhvatiti,ekonomije, obrazovanja, diplomatije...
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#368 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by A1fa »

Tomislav MO wrote:ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će :D

Ovo su sad druga vremena, a ipak mislim da me nisi bas razumio. ;) Ovaj put je ,,samo'' bitno da se ne okrenete ponovo protiv nas, ne skidajte svaki drugi kamion koji bude prolazio kroz Hercegovinu i ne prodajite nam vlastitu robu ;) Ne trebaju nam vasi vojnici ni bilo kakvi hrvatski resursi, samo nam ne vezite ruke i to je to ;). Ja barem mislim da bh Hrvati nisu prepreka opstojnosti BIH, jer oni nebi imali ni podrsku Hrvatske da krenu putem RS. Izgubiti ne mozete nista ako ovaj put ne pojavi se opet neki Boban da suruje sa Cetnicima, a mozete dobiti mnogo toga, Posavinu sigurno, a za dalje cemo vidjeti, sve prema zaslugama! ;)
felipe kajetano

#369 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by felipe kajetano »

Pa ljudi sta se vise ceka..ja se sinoc na kucnom savjetu dzaba proglasi Vojvodom ulaza C72 u sklopu SAO Centar 2(zajebo sam komsiju Milana jer je bio u nocnoj na moju srecu i srecu vaskolikog roda iz mog ulaza)jer ja sam pravi "el commandante" :D !Jest da je on svršio u ŠRO u Bilećnoj al' ja sam najjaci counter-strikovac u ulazu,pa posto ce udarne divizije neprijatelja bit bas potkovani tim znanjem,ubijedih nekako da sam ja pravi izbor u ovom presudnom trenutku za odbranu C72, a samim tim i SAO Centra2.Izvini Milane al' sad je rat ogranicenog sukoba do 2GB RAM-a :D

A vi me tako zahebaste,pa di ste SAS-ovci i Delte :roll:
Tomislav MO

#370 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Tomislav MO »

A1fa wrote:
Tomislav MO wrote:ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će :D

Ovo su sad druga vremena, a ipak mislim da me nisi bas razumio. ;) Ovaj put je ,,samo'' bitno da se ne okrenete ponovo protiv nas, ne skidajte svaki drugi kamion koji bude prolazio kroz Hercegovinu i ne prodajite nam vlastitu robu ;) Ne trebaju nam vasi vojnici ni bilo kakvi hrvatski resursi, samo nam ne vezite ruke i to je to ;). Ja barem mislim da bh Hrvati nisu prepreka opstojnosti BIH, jer oni nebi imali ni podrsku Hrvatske da krenu putem RS. Izgubiti ne mozete nista ako ovaj put ne pojavi se opet neki Boban da suruje sa Cetnicima, a mozete dobiti mnogo toga, Posavinu sigurno, a za dalje cemo vidjeti, sve prema zaslugama! ;)
Ja ti opet kažem, jedini sigurni scenarij je prije toga o čemu pričaš riješiti bošnjačko-hrvatske odnose.
palermo

#371 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by palermo »

Tomislav MO wrote:

Jedino ta uporaba futura može biti problematična, jer može bit bude kasno. A opet možda se meni samo čini, tko će ti znat. :)
Al ozbiljno sada, meni nikako nije jasno kako vi Hrvati ne spoznajete da imate jednu veliku komparativnu prednost.To je država Hrvatska iza leđa, država koja je manje više uređena kako treba, koja je na vratim EU i koja objektivno jeste most preko koje će ići ili treba da ide i Bosna i Hercegovina.I onda kad to znaš, čemu tolika borba za pišljivi komadić nečega što se zove entitet, i plus pride znaš da ga ne možeš dobiti.
Andrej4MRN7H

#372 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Andrej4MRN7H »

vivaldi wrote:
Andrej4MRN7H wrote:Rezultat: Novi rat u BiH je itekako moguc, samo sto sada najvise Srbi zaziru od toga jer su svjesni da bi mogli izgubiti sve. Zato se i nastavlja politika iznurivanja drzave, u nadi da ce se jendog momenta steci uslovi za neku vecu autonomiju ili eventualno otcjepljenje, mada su i oni vrlo svjesni da je to prica za malu djecu. Sada im je, takodjer, i trka s vremenom na tapetu jer sudjenje i presuda Karadzicu i te kako moze povuci neke nove promjene po pitanju RS, stava svijeta prema njima, itd.
Zato, politicarima na sve tri strane rat je sve vise blizak kao jedina opcija u kojoj ce se oni sami moci izvuci iz svega, pobjeci, ali i zadrzati sve sto su "stekli".

ovaj dio sam prenio od gospodina Dozera,mislim da je covjek resasirao ovu gradju bas onako kakav bi se scenario mogao da odigra..slazem se sa ovim apsolutno.. :thumbup: :bih:
Andrej imam jedno pitanje za tebe.

Hajde mi molim te objasni zasto politicarima treba rat da negdje pobjegnu i zadrze sve sto su stekli?
Gdje bi to u ratu pobjegli? U Srbiju? Hrvatsku? Kinu? Rusiju? Tursku?
Pa zasto danas ili sutra rano ujutru ne pobjegnu? Sta ih sprjecava? Ko?
Vivaldi brate oni su ti deponovali novac na strane banke,pa sta mislis gdje je sav taj novac koji je sljego u BiH?Oni bi se razbjezali kad bi se narod na njih urotio, imaju bezvizni imunitet,ja iskreno ne bih ratovao sad protiv bijede bez obzira na vjeru,ali nasi lopovi u politici vrlo dobro znaju da je kost najlakse upravo uvaliti narodu takvu ..tu nacionalisticku---isprobano vec.
evo vidis ovdje mnogi su jos opijeni tim nacionalizmom...ovakve teme prate se pomno,kad je rat,podjela,mrznja...
sliku politickog i ekonomskog stanja u drzavi i na ovom forumu lako je procitati,zato ja nekako sumnjicavo gledam na ove sto pisu razne kombinacije i to da rat nije moguc..sve je kod nas moguce kad imamo nacionalizam i fasizam ko vulkan pred izbruhom...probaju se razni probni letci,narod se zabavio o svojoj bijedi,mnogi nisu ni informisani dovoljno,i lako ih je napuckati opet u rato.
Da se moze svijest svih gradjana u BiH ocostiti od tog nacionalizma i podjela i da se politicare skine sa vlasti i oduzme im imovina,pa pravilno raspodjeli sirotinji,ja bi bio optimista i ne bih vjerovao u rat,ali ovako ipak ne preostaje mi nista drugo.. :bih:
osa

#373 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by osa »

A1fa wrote:
kako si uspio staviti moj nick iznad komentiranog teksta.
KREMEN

#374 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by KREMEN »

Ajde dobro je vise rata :shock: zakljucili smo da ce biti ogranicenog dejstva..dok ovaj ne zakljuca temu, i izbaci nas u zbilju..pa se vratimo svojim svakodnevnim dijasporskim teskocama..vidim da su se neki stvarno zapalili, pa pustaj zoome hladnu vodu i ladi ratnike :D
Tomislav MO

#375 Re: Hoče li biti rata u BiH...

Post by Tomislav MO »

palermo wrote:
Tomislav MO wrote:

Al ozbiljno sada, meni nikako nije jasno kako vi Hrvati ne spoznajete da imate jednu veliku komparativnu prednost.To je država Hrvatska iza leđa, država koja je manje više uređena kako treba, koja je na vratim EU i koja objektivno jeste most preko koje će ići ili treba da ide i Bosna i Hercegovina.I onda kad to znaš, čemu tolika borba za pišljivi komadić nečega što se zove entitet, i plus pride znaš da ga ne možeš dobiti.
Je, imamo iza leđa članicu NATO saveza, vjerojatno vrlo brzo i članicu EU, i zemljopisno most je preko kojeg BiH može ići ili ne ići. To jest komparativna prednost. :thumbup:

Glede entiteta, Hrvati u BiH uopće ne traže entitet poput RS, to nije civilizirano. Hrvati su za moderna, napredna rješenja iz zapadne Europe: V. Britanija, Španjolska, Belgija...

Znači, Hrvati nipošto ne žele novu RS, nego svoju verziju Škotske, Flandrije ili Katalonije. Ako je to poželjno u EU znači nije fašistički, ne? Bošnjaci se ipak trebaju odlučiti jesu li za rješenja EU :bih: ili su za rješenja Turske i bliskog istoka. A Hrvati ne žele biti kao Kurdi, pa je tu potencijalni problem.
Locked