Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
RP ARES
#351 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
HE HE HE , ko ima macku u stanu taj nema cveca , ima stare zavjese , sklonio je sa polica sve sto moze oboriti, dize namjestaj redovno i cisti ispod trosjeda od miseva , a MORA STAVITI MREZE NA BALKON I PROZORE AKO STANUJE NA VISINI !!!!!!!!!!!!! LJubav prema maci sve to podnosi , izgubite malo kucnih prijatelja , boje se mace pa nedolaze , i najgore je sto vise niste glavni u kuci !!! Macka dobije uvek ono sto zeli i ona je gospodar u kuci , to je realnost zelili mi to ili ne
- Karabaja
#352 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
he he heRP ARES wrote:HE HE HE , ko ima macku u stanu taj nema cveca , ima stare zavjese , sklonio je sa polica sve sto moze oboriti, dize namjestaj redovno i cisti ispod trosjeda od miseva , a MORA STAVITI MREZE NA BALKON I PROZORE AKO STANUJE NA VISINI !!!!!!!!!!!!! LJubav prema maci sve to podnosi , izgubite malo kucnih prijatelja , boje se mace pa nedolaze , i najgore je sto vise niste glavni u kuci !!! Macka dobije uvek ono sto zeli i ona je gospodar u kuci , to je realnost zelili mi to ili ne
ja imam mačka, imam i cvijeće, imam nove zavjese, ništa nisam sklonio s polica, miša ni jednog nisam otkrio,mreže nisam stavljao na prozore niti sam izgubio i jednog prijatelja
i još uvijek se zna ko je gospodar u kući a ko mjauče za hranu
-
RP ARES
#353 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mjauce za hranu ali je dobije !!! Polako sjetices se mene ! Ja imam Rusku plavu macku , one su hiperaktivne i nespavaju po cijeli dan a to su do 18 vijeka bile divlje macke i najaci su lovci a sijamske su najaci borci
- suncica24
#354 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Zavjese nisu sklonjene, ali ih kacim po tri puta dnevno, cvijece, jadnoKarabaja wrote:he he heRP ARES wrote:HE HE HE , ko ima macku u stanu taj nema cveca , ima stare zavjese , sklonio je sa polica sve sto moze oboriti, dize namjestaj redovno i cisti ispod trosjeda od miseva , a MORA STAVITI MREZE NA BALKON I PROZORE AKO STANUJE NA VISINI !!!!!!!!!!!!! LJubav prema maci sve to podnosi , izgubite malo kucnih prijatelja , boje se mace pa nedolaze , i najgore je sto vise niste glavni u kuci !!! Macka dobije uvek ono sto zeli i ona je gospodar u kuci , to je realnost zelili mi to ili ne
ja imam mačka, imam i cvijeće, imam nove zavjese, ništa nisam sklonio s polica, miša ni jednog nisam otkrio,mreže nisam stavljao na prozore niti sam izgubio i jednog prijatelja
i još uvijek se zna ko je gospodar u kući a ko mjauče za hranu
- Karabaja
#355 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
jesam li spomenuo da, ako su otvorena vrata od stana, prag ne smije preći? 
- Apostate
#356 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imam 2 zenske mace (sestre) i nevjerovatno su razliciti karakteri. Una je dosta deblja, umiljatija, moze joj se raditi sta god hocete (uzet u ruke, zavalit na ledja, cesat po stomaku...) Prije dvije godine je ispala kroz prozor sa drugog sprata. Divnim cudom nije joj nista bilo. Nasao sam je nakon 7 dana u komsiluku. Bila je umorna i prljava, ali zdrava. Od tada je uvijek blizu mene, spava redovno na krevetu oko nogu.
Tara je *zafrkana* i nervozna. Prije je znala sama da stvori rane po tijelu cesuci se. Srecom, to je prestalo. Danas je Tara dosta mrsavija od Une, ali veterinar kaze da joj je normalna tezina i da ne brinem... Inace Tara manje jede, i vrlo je izbirljiva. Cesto zna povratiti kada se prejede ili ako joj hrana ne odgovara. Najvise voli pilece filete kad ih ja napravim
Ne da se uzimati u ruke, ali zna sama doci da se mazi, pogotovo kad legnem.. popne se bukvalno na glavu i tu prede.. 
Mace su izuzetno zahvalni ljubimci koji uvijek pruzaju nove avanture i iznenadjenja. Tara je kod mene naucila otvoriti americki plakar (i naravno napraviti haos u njemu). Kada sam poceo blokirati vrata od plakara papucama, ona je skontala da moze skocit, zakacit se za papuce i tako ih izglaviti iz vrata. Jos jedan problemcic sa Tarom je sto zna piskiti gdje ne treba.. ocigledno se radi o markiranju teritorije). To nekako trpim jer nemam volje da ih steriliziram... sto je mozda greska. Sve u svemu, ne znam sta bih bez njih
Tara je *zafrkana* i nervozna. Prije je znala sama da stvori rane po tijelu cesuci se. Srecom, to je prestalo. Danas je Tara dosta mrsavija od Une, ali veterinar kaze da joj je normalna tezina i da ne brinem... Inace Tara manje jede, i vrlo je izbirljiva. Cesto zna povratiti kada se prejede ili ako joj hrana ne odgovara. Najvise voli pilece filete kad ih ja napravim
Mace su izuzetno zahvalni ljubimci koji uvijek pruzaju nove avanture i iznenadjenja. Tara je kod mene naucila otvoriti americki plakar (i naravno napraviti haos u njemu). Kada sam poceo blokirati vrata od plakara papucama, ona je skontala da moze skocit, zakacit se za papuce i tako ih izglaviti iz vrata. Jos jedan problemcic sa Tarom je sto zna piskiti gdje ne treba.. ocigledno se radi o markiranju teritorije). To nekako trpim jer nemam volje da ih steriliziram... sto je mozda greska. Sve u svemu, ne znam sta bih bez njih
- suncica24
#357 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja kad otvorim vrata stana, dobijem i drugu macu, toliko je Fleki n.1. zahebanKarabaja wrote:jesam li spomenuo da, ako su otvorena vrata od stana, prag ne smije preći?
- Karabaja
#358 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Misliš valjda Fleki br. 2? Kad je Fleki br. 1 pišo po pijesku, Fleki br. 2 se nije ni babi u mudima mućkosuncica24 wrote:Ja kad otvorim vrata stana, dobijem i drugu macu, toliko je Fleki n.1. zahebanKarabaja wrote:jesam li spomenuo da, ako su otvorena vrata od stana, prag ne smije preći?
-
RP ARES
#359 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nije valjda da bukvalno shvatate,, miseve" po kuci , u svakom malo bolje snadbjevenom petu imas kupiti miseve za igru od platna 10 kom. kostaju 2-3 markice i on to ganja po kuci i igra se i svaka macka nadje odredzeno mjesto gdje steka svoje igracke .
-
RP ARES
#360 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Macke su mesozderi , svinjetinu nedavati nikako , piletinu kuvanu i pecenu bez zacina i soli , zenke mogu jesti ribu MUZIJAK NE !!! Junetinu sirovu sitno isjeckati i povaditi zile a keksice treba odgovarajuce izabrati posto postoji sto vrsta , za macke koje neizlaze van kuce i one koje izlaze u dvoriste , za dlaku dajete dva dana samo zumance pa dan odmara i to tako ceo zivot , kuhano povrce mrkvu , grasak , kuvani kukuruz ali neslano bez zacina , iznutrice nedavati mackama NIKAKO , jer postoji velika veravatnoca da ima bakcila i virusa na koje su macke osetljive . Macori imaju problem sa polnim bolestima i zarazama te je preporucljivo kastriranje sto im PRODUZAVA ZIVOTNI VEK MACKE !!!
-
RP ARES
#361 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Macke se same ciste tj. lizu i najcistije su zivotinje na svetu , problem kupanja macaka jest u tome sto su osetljive na prehladu i pluca su osetljiva i nije pozeljno ih kupati
- minjonja
#362 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
sa ovim se slazem 100000%RP ARES wrote:HE HE HE , ko ima macku u stanu taj nema cveca , ima stare zavjese , sklonio je sa polica sve sto moze oboriti, dize namjestaj redovno i cisti ispod trosjeda od miseva , a MORA STAVITI MREZE NA BALKON I PROZORE AKO STANUJE NA VISINI !!!!!!!!!!!!! LJubav prema maci sve to podnosi , izgubite malo kucnih prijatelja , boje se mace pa nedolaze , i najgore je sto vise niste glavni u kuci !!! Macka dobije uvek ono sto zeli i ona je gospodar u kuci , to je realnost zelili mi to ili ne
samo sto umjesto miseva, ispod trosjeda vadim gumice za kosu, olovke i upaljace.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#363 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Dobro dobro
...evo donijela baka pijesak sa mirisom narandže, pakovanje 5 kila, isteglila žena ruke...
Plastični wc....nisam ni znao da postoji
..ali to mora sačekat koji dan.Moja stara(tj.baka) ju je peglala nekoliko dana tjerajući je u toalet(malo priprijeti, malo podigne ton, odnese je tamo).Onda se Maggie počela plašiti Bake, i jutros je otišla sama u toalet i iskakala se na nekakvu plastičnu ploču.
Sad moram objasniti Najljepšoj od Najdražih kćerki da mene, naime, te procedure uklanjanja mačijeg fecesa sa kućnih površina žestoko ne zanimaju
.Pick up the shit baš me briga
.
Poenta čitave frtutme je da je stan mali, i jako neobično uređen-pregrađen u visinu...tako da ja kad radim za kompom, fakat nemogu kontat gdje se sirota životinja zavukla, jeli jela, piškila kakila itd...
Hmmm..evo šta se desi kad čovjek bježi od kućnih hajvana čitav život...dobije potomka, tj. emotivnu curicu koja ničim izazvana voli životinje, ne boji ih se, hrani ih svojim užinama od 5-e godine i po čitav dan gleda Animal Planet...
Juče hoću zvijer da skinem sa stola...naime jedem jel..u ruci mi nožić za mazanje..I ja okrenem nožić i dohvatim mače ,i spustim ga na pod.Mala skontala da ću je ozlijedit nožem...čitava drama

Samo nek mi ne dira Kompjuter nahraniću pitbula sa njom

Plastični wc....nisam ni znao da postoji
Sad moram objasniti Najljepšoj od Najdražih kćerki da mene, naime, te procedure uklanjanja mačijeg fecesa sa kućnih površina žestoko ne zanimaju
Poenta čitave frtutme je da je stan mali, i jako neobično uređen-pregrađen u visinu...tako da ja kad radim za kompom, fakat nemogu kontat gdje se sirota životinja zavukla, jeli jela, piškila kakila itd...
Hmmm..evo šta se desi kad čovjek bježi od kućnih hajvana čitav život...dobije potomka, tj. emotivnu curicu koja ničim izazvana voli životinje, ne boji ih se, hrani ih svojim užinama od 5-e godine i po čitav dan gleda Animal Planet...
Juče hoću zvijer da skinem sa stola...naime jedem jel..u ruci mi nožić za mazanje..I ja okrenem nožić i dohvatim mače ,i spustim ga na pod.Mala skontala da ću je ozlijedit nožem...čitava drama
Samo nek mi ne dira Kompjuter nahraniću pitbula sa njom
- minjonja
#364 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ako ne ide u wc, ocigledno joj ne pase taj pijesak. i ja sam svojima kupila jednom tu sa mirisom narandze i bjezali su od nje ko djavo od kriza. ja ti preporucujem natusan, kosta oko 6-7KM ona vreca. naravno imas i boljih, ali su visestruko skuplji.dr.gog wrote:Dobro dobro...evo donijela baka pijesak sa mirisom narandže, pakovanje 5 kila, isteglila žena ruke...
Plastični wc....nisam ni znao da postoji..ali to mora sačekat koji dan.Moja stara(tj.baka) ju je peglala nekoliko dana tjerajući je u toalet(malo priprijeti, malo podigne ton, odnese je tamo).Onda se Maggie počela plašiti Bake, i jutros je otišla sama u toalet i iskakala se na nekakvu plastičnu ploču.
Sad moram objasniti Najljepšoj od Najdražih kćerki da mene, naime, te procedure uklanjanja mačijeg fecesa sa kućnih površina žestoko ne zanimaju.Pick up the shit baš me briga
.
Juče hoću zvijer da skinem sa stola...naime jedem jel..u ruci mi nožić za mazanje..I ja okrenem nožić i dohvatim mače ,i spustim ga na pod.Mala skontala da ću je ozlijedit nožem...čitava drama![]()
Samo nek mi ne dira Kompjuter nahraniću pitbula sa njom![]()
![]()
- minjonja
#365 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
gdje ima da se kupi vreca vitakraft pijeska i koliko kosta? ima li iko da je to koristio da mi kaze koliko je trajao?
-
RP ARES
#366 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Natusan se dobro grudva tj upija mokracu i nema mirisa sto macku podsjeca na prirodno staniste , nezamislivo je da macku ucite da ide na wc , macke su plasljive zivotinje i one svoj izmet zakopavaju da neostavljaju tragove i mirise i zato im teba stvoriti sto prirodnije uslove zivota kao u prirodi. Macka kad jednom izvrsi nuzdu u pijesak ona tu stalno ide i time resavate sve probleme higijene u stanu .
- suncica24
#367 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja taj pijesak u DM-u nikako ne mogu da uhvatim, mission impossible, pa ima li ga gdje sad, odmah, da idem kupiti?
- minjonja
#368 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
meni je jedna zena bila dala pola svoje vrece ovog vitakrafta i bila sam prezadovoljna. grudve su bile manje nego sa natusanom pa se manje trosio, a mirise je upijao sjajno. ta stvar sa pijeskom je uvijek ista-ima ga svugdje uvijek i stalno treba usisavati i mesti. u zapadnijim drzavama ima da se kupi kao gumeni otirac za maciji wc koji se stavlja pored WC-a. pijesak se zakazi za taj otirac i nema ga po stanu. to bi nama svima trebalo, ja mislim. ako neko to vidi, nek mi javi, odmah kupujem!moderator wrote:Dobro pazi, vreće isto izgledaju, jedan je svijetlo sive boje drugi je bijeli.suncica24 wrote:Ja taj pijesak u DM-u nikako ne mogu da uhvatim, mission impossible, pa ima li ga gdje sad, odmah, da idem kupiti?
Mislim da je bilo u DMu u Ferhadiji, na Grbavici i Alipašinu nema. Također se nešto dešava sa programom grickalica za životinje, sve je manji i manji izbor štapića za mace i cuke.
Usput, ako već imate pijesak koji se gruda previše, praktičan savjet: kupite jedno pakovanje one pilote za zečeve pa pomiješajte sa pijeskom.
Pijesak OSCAR je bio u OBI centru, jedna vreća 6 maraka.
FRISKIES pijesak nije čemu, upija miris ali se gruda previše.
Onaj kristalni pijesak što se topi pa se lagano ispire posuda nakon nužde se isplati nekome ko ima malo mače, jer velika mačka urinom zakači cijelu posudu a 5KG tog pijesak košta 10 KM.
MINJONA, ako se ne varam to je onaj sa velikom bijelom perzijkom:
Ima ga u Mercatoru i u ZOO Centru. Mala vreća je oko 5 KM, ali traje 15ak dana, samo je problem čistiti prostoriju u kojoj se nalazi posuda sa pijeskom jer je presitan.
ne znam je li ima vise friskies vrsta pijeska, ali ja trenutno koristim neki friskies, zuta vreca, ne grudva se nego upija mokracu. dobar je za one sto imaju jednu macku jer dugo treba da se upije. kad ima vise macaka, onda pijesak nema vremena da to upije kako treba pa belaj
-
duboka_misao
#369 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja uvijek nadjem u DM korejahadzinica wrote:vjerovatno sam ja krivac tome,jer ja odmah kupim sve sto ima na policisuncica24 wrote:Ja taj pijesak u DM-u nikako ne mogu da uhvatim, mission impossible, pa ima li ga gdje sad, odmah, da idem kupiti?..zezam se...brzo nestane, evo 4 DM redovno obilazim ne bi li naletila...posto je aristokracija naucila na taj, vristi na mene 2 dana jer nece da ide na onaj smedji(blatnjavi)..morala mu ici kupiti onaj "skupi"
![]()
ako naletim ,javim ti gdje ima
-
Mee
#370 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@hadzinica, sram te bilo, zato ja nikad taj u DMu nisam uspjela uhvatiti (bijeli), pa kupujem CATSAN, kesa od 5 kg 16 KM
Ostavi ponekad koju kesu za nas koji ne cirkulishemo previshe 
- Karabaja
#371 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ima ovaj

4 KM i nešto
i ima ovaj

5 i nešto
i ima ovaj

oko 6 KM
prva dva prave grudvice, s tim da je ovaj skuplji sitniji i bjelji od prvog i ja ga koristim i super je
ovaj treći upija i mora se mijenjati svakih 7 dana i to mi je pegla, al to je najčišća varijanta
i btw, svakog pijeska bude u svakoj poslovnici samo negdje brže nestane

4 KM i nešto
i ima ovaj

5 i nešto
i ima ovaj

oko 6 KM
prva dva prave grudvice, s tim da je ovaj skuplji sitniji i bjelji od prvog i ja ga koristim i super je
ovaj treći upija i mora se mijenjati svakih 7 dana i to mi je pegla, al to je najčišća varijanta
i btw, svakog pijeska bude u svakoj poslovnici samo negdje brže nestane
-
duboka_misao
#372 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@karabaja hvala na isrcpnom izvjestaju ko da radis za dm, nego food? 
-
RP ARES
#373 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
MODERATOR , moje poznavanje o mackama je preneseno iz odgajavacnice GIGA iz BG , covek gaji macke preko 30 godina i najbolji je na podruciju bivse juge , Ruska plava macka , Katuzijska , britanske u vise boja , pogledaj na internetu , covek svoj zivot je posvetio mackama . Meni je nekad bilo smesno da mi neko kaze da muzijak NESMIJE jesti ribu a ko dijete u svakom crtanom filmu macka jede ribu , ako zelis da ti macka dugo zivi moras je cuvati i zdravo hraniti , sa pravilnom ishranom Ruska plava macka moze zivjeti 15-20 godina dok im je vijek zivota ako se nepaze 6-9 godina . To ti je kao i sa ljudima pravilna ishrana produzuje zivot!!!!
- suncica24
#374 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja sam uhvatila u DM-u ovaj treci, dva puta, i... nije cemu, iskreno, isto presitan i preljepljiv za posudu kao CatSan.
Meni je CatSan definitivno najbolji, ali je preeeeskuuup (iako ga ima za 13KM u Radicevoj), jer maca istom brzinom uprlja oba
Ja sam nasla neku Naturella liniju, opet u Radicevoj, krupniji je, dosta dobro upija i ne lijepi se za posudu, ali su imali samo dvije vrece, tako da to ne ide bas u liniji.
A i problem mi je sto kad sam tamo kupim previse raznih dzida
i sto nemaju junior hranu jako cesto, te nemaju siroku paletu, a moj maci obozava promjenu, pa svejedno moram da teglim iz DM-a.
Tako da, ako ko vidi taj pjesak, uhvati, pleeeaseee da javi, ili kupi, dajem nagradu
PS: Nema vise gljivicaaaa, nja nja nja nja njaaaa

Meni je CatSan definitivno najbolji, ali je preeeeskuuup (iako ga ima za 13KM u Radicevoj), jer maca istom brzinom uprlja oba
Ja sam nasla neku Naturella liniju, opet u Radicevoj, krupniji je, dosta dobro upija i ne lijepi se za posudu, ali su imali samo dvije vrece, tako da to ne ide bas u liniji.
A i problem mi je sto kad sam tamo kupim previse raznih dzida
Tako da, ako ko vidi taj pjesak, uhvati, pleeeaseee da javi, ili kupi, dajem nagradu
PS: Nema vise gljivicaaaa, nja nja nja nja njaaaa
- minjonja
#375 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
znaci ovaj drugi je najbolji od ovih DM-ovih?