a i misliti drugacije nije u redu.
ma smo gradi nije bitno sta je,
samo neka se privlace strane investicije. (koje za posljedicu imaju izvlacenje dobiti iz BiH ali nema veze) nije to tema.
Kakva bolan država?????????????? Daj probudi se.NeyDan wrote:Adriatic wrote:A najsmješnije je kad ovi pobornici tržnih centara kao razlog za, navedu i da se time zapošljavaju ljudi. Hahahahaha
Pa znate li kakav je položaj tih radnika, pogotovo u trgovini? Da li su svi prijavljeni i ako jesu, na koji iznos plate?
A da ne govorim da se i ne zadrže dugo, tj da je fluktuacija radne snage u tim prodavnicama enormna.![]()
![]()
al' zaista
![]()
Hajd mi reci gdje se to danas ne izrabljuju radnici, kod kojeg privatnika je sve po zakonu, al' bas sve?! Ko hoce da radi i prije svega kome je to nuzno potrebno nece ni razmisljati nego ce se prihvatiti posla. To da su ljudi prijavljeni na dosta nize plate nego sto dobijaju je odavno prisutan i poseban fenomen kod nas i nisu krivi ti ljudi sto rade za te plate, niti privatnici jer pametno iskoristavaju situaciju, nego drzava koja ne vodi brigu o naplati svojih potrazivanja. Sta radi finansijska policija?!![]()
Ne znam ko je ovdje pobornik trznih centara, i kome se svidja ovaj centar o kojem diskutujemo?! Ja licno nisam nikad rekao da nam treba jos trznih centara, vec da su i oni dobrodosli jer su pozitivni efekti izrazeniji nego negativni. To ljudi nisu drzavni projekti, nego privatni. Drzava ce dobiti pare za razne dozvole (zemljiste, gradnju, osnivanje preduzeca,...) i dobijat ce poreze, ona ne moze natjerati nekog stranog investitora da svoj novac umjesto u otvaranje trznog centra ulozi u otvaranje neke fabrike.![]()
Da nam je sto vise stranog kapitala i investicija u bilo kom obliku, al' djaba ljudi ne razumiju pa ne razumiju. Hoce nazor da se grade fabrike a ne znaju od kojeg novca ako drzava nema nikakvih prihoda, nicega. A od cega drugog da ima prihoda ako nema proizvodnje, ako nece od privatnog sektora na osnovu poreza i drugih stvari?!
Estonija je uradila pametnu stvar. Ljudi su na vrlo efikasan nacin doveli strane investcije u svoju drzavu. Kako?! Time sto su investitori nekoliko godina bili oslobodjeni poreza a dobili su odredjene beneficije (citaj administrativne i druge olaksice). Mnogi ce pomisliti da je ovo veoma losa ideja, al' vidi igre Estonija se sve vise i vise razvija, pocinje da cvjeta zahvaljujuci stranim investicijama. Koliko samo kod nas treba da neki investitor dobije dozvolu za gradnju, u kom vremenskom periodu moze osnovati preduzece i sve ce vam biti jasno. Ni ja da sam investitor ne bih trenutno ulagao u neku fabriku, iako imamo dosta potencijala, nego u neki poslovni kompleks s kojim cu 'musti' stanovnike sve dok mogu (poznat slucaj 'krava muzara').
Ali, vratite se na temu.
ako do sada niko nije naso ''crnu rupu'' ja znam gdje jeAdriatic wrote: Kakva bolan država?????????????? Daj probudi se.
Po tvojoj teoriji, što puniji budžet, to bolje svima. To bi važilo u normalnim državama ali ne i ovdje.
Najvažnije je kako se budžet TROŠI.
Znaš li koliki dio tog istog budžeta ide na plate ovih političara?
Prema tome, puniji budžet znači njima punije džepove a običnim smrtnicima samo mrvice.
Mani se priča o Estoniji i dr.
Nema ovakvog monstruma od države nigdje u svijetu. Treba podmiriti ovolike nivoe vlaasti, njihove pljačke i potkradanja.
Dakle "država" ima prihoda, samo što su na vlasti kriminalci koji taj prihod trpaju u svoje džepove.
Evo samo poslije rata ovdje je došlo desetak milijardi i niko ne zna gdje su.
Ovdje ne važe nikakvi ekonomski rezoni.
U cijeloj ovoj prici sam htio da izbjegnem ovo o drzavi jer nije tema za to, ali vidim da je nemoguce ...Adriatic wrote:
Kakva bolan država?????????????? Daj probudi se.
Po tvojoj teoriji, što puniji budžet, to bolje svima. To bi važilo u normalnim državama ali ne i ovdje.
Najvažnije je kako se budžet TROŠI.
Znaš li koliki dio tog istog budžeta ide na plate ovih političara?
Prema tome, puniji budžet znači njima punije džepove a običnim smrtnicima samo mrvice.
Mani se priča o Estoniji i dr.
Nema ovakvog monstruma od države nigdje u svijetu. Treba podmiriti ovolike nivoe vlaasti, njihove pljačke i potkradanja.
Dakle "država" ima prihoda, samo što su na vlasti kriminalci koji taj prihod trpaju u svoje džepove.
Evo samo poslije rata ovdje je došlo desetak milijardi i niko ne zna gdje su.
Ovdje ne važe nikakvi ekonomski rezoni.
A jel' to neki investitor koji otvori fabriku nema na umu da izvlaci dobit nego da sve ulaze u nasu zemlju?! Jel' hoces da kazes da nema na umu da iskoristi nase resurse za svoje potrebe, nego da na neki nacin to vrati nasoj drzavi ...Control panel wrote:nisam znao da se kod nas odobrava robovlasnicki sistem, cak je i pozeljan.![]()
a i misliti drugacije nije u redu.![]()
ma smo gradi nije bitno sta je,
samo neka se privlace strane investicije. (koje za posljedicu imaju izvlacenje dobiti iz BiH ali nema veze) nije to tema.
jesi li ti naivan ili nas zezas?NeyDan wrote: A jel' to neki investitor koji otvori fabriku nema na umu da izvlaci dobit nego da sve ulaze u nasu zemlju?! Jel' hoces da kazes da nema na umu da iskoristi nase resurse za svoje potrebe, nego da na neki nacin to vrati nasoj drzavi ...![]()
![]()
A ko ce pokrenuti neku proizvodnju ako drzava nema para, da neces ti?!
I dalje stoji da se otvara 2.aprila OVE godine.karanana wrote:i otvara li se alta 2. aprila ili je sve bila drugoaprilska sala? ili se mozda ipak otvara 2. aprila ali su samo godinu popravili na 2011?
Stoji to vec godinu dana al' nista od toga ... pa nisu nista sredili vani, a unutra pogotovo.Pacificgirl wrote:I dalje stoji da se otvara 2.aprila OVE godine.karanana wrote:i otvara li se alta 2. aprila ili je sve bila drugoaprilska sala? ili se mozda ipak otvara 2. aprila ali su samo godinu popravili na 2011?
Neko mi rece da su se neki vec uvalili u par stanova ...zonbirile wrote:pa Bosmal je trebao biti useljen 2004g u novembru
ja jos nisam usao u BBI da nisam dobio napad panike u stampedu pomahnitalih kupaca, dobro malo karikiram ali stvarno je uvijek guzva pa predpostavljam da im se isplatilo. Vjerovatno ce i u Alti biti slicno ako se ikad otvori...Dile wrote:ma ovi iz alte nisu normalni nikako... u BBI kirija za dvije radnje 18.000, u alti traze za dvije radnje 29.000koja ce budala to placati, i valja zaradtiti te pare da bi se samo to odplatilo, da ne spominjem ostale troskove
Cega ba 29000?!!?Dile wrote:ma ovi iz alte nisu normalni nikako... u BBI kirija za dvije radnje 18.000, u alti traze za dvije radnje 29.000koja ce budala to placati, i valja zaradtiti te pare da bi se samo to odplatilo, da ne spominjem ostale troskove
ima ljudi, ali kupaca pa i ne bas, ali skontaj koliki mjesecni pazar mora da bude da bi se sve obaveze podmirile, kirija, neke rezije, plate, roba nova... to je katastrofa puno para po jednoj radnji...Skyfox wrote:ja jos nisam usao u BBI da nisam dobio napad panike u stampedu pomahnitalih kupaca, dobro malo karikiram ali stvarno je uvijek guzva pa predpostavljam da im se isplatilo. Vjerovatno ce i u Alti biti slicno ako se ikad otvori...Dile wrote:ma ovi iz alte nisu normalni nikako... u BBI kirija za dvije radnje 18.000, u alti traze za dvije radnje 29.000koja ce budala to placati, i valja zaradtiti te pare da bi se samo to odplatilo, da ne spominjem ostale troskove
Vani se radi stalno, prolazim svaki dan pa znam, rade i noću...NeyDan wrote:Stoji to vec godinu dana al' nista od toga ... pa nisu nista sredili vani, a unutra pogotovo.Pacificgirl wrote:I dalje stoji da se otvara 2.aprila OVE godine.karanana wrote:i otvara li se alta 2. aprila ili je sve bila drugoaprilska sala? ili se mozda ipak otvara 2. aprila ali su samo godinu popravili na 2011?
Meni i dalje nije jasno sta predstavalja ova cifra od 29 tisucha?!Dile wrote:ima ljudi, ali kupaca pa i ne bas, ali skontaj koliki mjesecni pazar mora da bude da bi se sve obaveze podmirile, kirija, neke rezije, plate, roba nova... to je katastrofa puno para po jednoj radnji...Skyfox wrote:ja jos nisam usao u BBI da nisam dobio napad panike u stampedu pomahnitalih kupaca, dobro malo karikiram ali stvarno je uvijek guzva pa predpostavljam da im se isplatilo. Vjerovatno ce i u Alti biti slicno ako se ikad otvori...Dile wrote:ma ovi iz alte nisu normalni nikako... u BBI kirija za dvije radnje 18.000, u alti traze za dvije radnje 29.000koja ce budala to placati, i valja zaradtiti te pare da bi se samo to odplatilo, da ne spominjem ostale troskove
a skontaj kako tek u alti treba love
![]()
@chuchu
i moja prva reakcija je bila cega 29000...
sticajem okolnosti znam to koliko traze, zato i ljudi i odustaju, moras se naopacke izvrnuti da tolike pare zaradis da ne odes u tri lijepe materine
rentanje radnji... ne kupovina, samo da iznamis prostorchuchumbamayumbe wrote:Meni i dalje nije jasno sta predstavalja ova cifra od 29 tisucha?!
Je li to kvadratni metar prostora da se kupi, ili radnja, ne kontam?!
Koliko se sjecam, u BBI je bio kvadrat 140 ojra, ili tako nekako, mjesecna renta!?
Opet pitam, sta predstavlja ovih 29000, kaemova, pretopstavljam?! Kupnju poslovnog prostora od 10 kvadrata, ili nesto drugo?!
Ovo je veoma neoredjeno, jer koji je vremenski period i koja kvadratura u pitanju?Dile wrote:rentanje radnji... ne kupovina, samo da iznamis prostorchuchumbamayumbe wrote:Meni i dalje nije jasno sta predstavalja ova cifra od 29 tisucha?!
Je li to kvadratni metar prostora da se kupi, ili radnja, ne kontam?!
Koliko se sjecam, u BBI je bio kvadrat 140 ojra, ili tako nekako, mjesecna renta!?
Opet pitam, sta predstavlja ovih 29000, kaemova, pretopstavljam?! Kupnju poslovnog prostora od 10 kvadrata, ili nesto drugo?!