BH. IDENTITET
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#351 Re: BH. IDENTITET
Ma dobro ti ne mirises Ozimicanina i sve njegovo ti ide na zivac
Da se ne lazemo
Da se ne lazemo
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#352 Re: BH. IDENTITET
Mi koji ovdje nismo došli jučer znamo da toga itekako ima.
- PreWiBa
#353 Re: BH. IDENTITET
Ne moraš ti govoriti na njemačkom kada izađeš iz kuće.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 18:51 Pa gledaj, ja bih te automatski vidio kao nekulturnog čim me pitaš "odakle si?".
Drugo, ako već pričamo "đe si ba, odakle si", ne bih ti ni bio savjetnik za kredit. Ja sam bih osjećao da imam "conflict of interest", i uputio bih te drugom savjetniku za kredit.
Šta se ja imam sa tobom propitivati "odakle si?" na radnom mjestu?
Vjeruj, nikad nisam čitao nešto što ovoliko njemačko na bosanskom.
-
Osmi Socrates
#354 Re: BH. IDENTITET
Ne moraš ti ništa u životu, ali ja govorim šta je osnovna poslovna pristojnost kad radiš u njemačkoj kompaniji, američkoj kompaniji, francuskoj kompaniji.
Može se svako praviti budala, i pričati švedski ili swahili u njemačkoj firmi.
Nije teško u životu biti budala.
- PreWiBa
#355 Re: BH. IDENTITET
Znači, nema većeg krindža nego kada čujem neke naše koji su došli da između sebe pričaju njemački.
To je momenat kada bukvalno hoću da u zemlju propadnem i jedan od rijetkih slučajeva kada se stvarno stidim svog porijekla. Srećom, samo sam to jednom vidio uživo, ali je dovoljno da i dan-danas od toga imam traume.
I vjerujte, nijednog Nijemca ne interesuje kojim jezikom pričate privatno, pa čak i na poslu ako ste baš između sebe.
Svakoga ovdje hvata ozbiljno susramlje kada vidi dva lika koji između sebe pričaju tuđim jezikom sa akcentom.
Učite jezik i nemojte biti da živite ovdje 5 godina a da ne znate voditi razgovor, ali ovo je baš ono ozbiljni krindž.
To je momenat kada bukvalno hoću da u zemlju propadnem i jedan od rijetkih slučajeva kada se stvarno stidim svog porijekla. Srećom, samo sam to jednom vidio uživo, ali je dovoljno da i dan-danas od toga imam traume.
I vjerujte, nijednog Nijemca ne interesuje kojim jezikom pričate privatno, pa čak i na poslu ako ste baš između sebe.
Svakoga ovdje hvata ozbiljno susramlje kada vidi dva lika koji između sebe pričaju tuđim jezikom sa akcentom.
Učite jezik i nemojte biti da živite ovdje 5 godina a da ne znate voditi razgovor, ali ovo je baš ono ozbiljni krindž.
- PreWiBa
#356 Re: BH. IDENTITET
Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 23:04 Ne moraš ti ništa u životu, ali ja govorim šta je osnovna poslovna pristojnost kad radiš u njemačkoj kompaniji, američkoj kompaniji, francuskoj kompaniji.
Ja ne govorim da praviš klanove u firmi, već da, kada si npr. na osami sa nekim pričaš naš ili kada dođe neki klijent.
Firme ne da dozvoljavaju, već su veoma sretne ako sa nekim potencijalnim kupcem možeš steći dobre odnose...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#357 Re: BH. IDENTITET
Pa evo meni njemacka advokatska kancelarija sa kojom saradjujem dovlaci naseg covjeka koji im radi u ogranku u Becu samo zbog jezika.
Ferceramo mi super na engleskom ali opet na kraju dodje momenat kad Svabe kazu feel free to discuss it on Yugoslav
Ferceramo mi super na engleskom ali opet na kraju dodje momenat kad Svabe kazu feel free to discuss it on Yugoslav
-
Osmi Socrates
#358 Re: BH. IDENTITET
Što se tiče klijenata, jedino opravdanje da pričaš naš jezik sa njima je ako to pomaže ostvarivanju profita.
Ako nema veze sa profitom, nego te klijent pita "odakle si", to prekidaš na prvu. Nisam ja plaćen da sa tobom budalešem sa "đe si, šta ima".
Između kolega mi je to pričanje "našeg jezika" pogotovo smiješno.
Isto kao što ne bih pričao engleski u bosanskoj kompaniji.
Ako nema veze sa profitom, nego te klijent pita "odakle si", to prekidaš na prvu. Nisam ja plaćen da sa tobom budalešem sa "đe si, šta ima".
-
kuli1961
#359 Re: BH. IDENTITET
Šenher?_BataZiv_0809 wrote: ↑09/10/2024 23:16 Pa evo meni njemacka advokatska kancelarija sa kojom saradjujem dovlaci naseg covjeka koji im radi u ogranku u Becu samo zbog jezika.
Ferceramo mi super na engleskom ali opet na kraju dodje momenat kad Svabe kazu feel free to discuss it on Yugoslav![]()
- PreWiBa
#360 Re: BH. IDENTITET
Da mi prodavač, agenat ili šta već tako odbrusi, ne bi nikad više ušao u kontakt sa njim niti sa tom firmom, ako baš ne moram.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 23:19 Što se tiče klijenata, jedino opravdanje da pričaš naš jezik sa njima je ako to pomaže ostvarivanju profita.
Ti si btw. gore odrastao, to si i ne odnosi na tebe (a ni na mene).
U Sarajevu bi se svi ibretili jedno 7 dana da vide dva arapa kako pričaju na silu bosanski između sebe.
-
Vjecita_zavrzlama
#361 Re: BH. IDENTITET
Drugo su turisti ali ljudi koji zive 20 god ili su i rodjeni negdje pricaju. Nije to na silo vec im postane navika. I desava se kod svih nacijasehohari wrote: ↑09/10/2024 23:24Da mi prodavač, agenat ili šta već tako odbrusi, ne bi nikad više ušao u kontakt sa njim niti sa tom firmom, ako baš ne moram.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 23:19 Što se tiče klijenata, jedino opravdanje da pričaš naš jezik sa njima je ako to pomaže ostvarivanju profita.
U Sarajevu bi se svi ibretili jedno 7 dana da vide dva arapa kako pričaju na silu bosanski između sebe.
-
Osmi Socrates
#362 Re: BH. IDENTITET
Kao što rekoh, u kapitalizmu se samo profit broji, a ne da li neka Ana Miličević u banci misli da li je Kakanj u Hrvatskoj.
Ona budala još i odgovara. I onda je ovaj trača na forumu.
I sve se dešava u Njemačkoj. Ne zna se ko je gori.
Ako već ne znate normalno jedni sa drugima, ne trebate nikako. Ana Miličević je u banci da im napravi profit. Klijent ide u banku da izvuče najbolji deal. Ako odbije najbolji deal zato što Ana Miličević smatra da je Kakanj u Hrvatskoj, onda su ekstremni kreteni i ona i on.
Ona budala još i odgovara. I onda je ovaj trača na forumu.
Ako već ne znate normalno jedni sa drugima, ne trebate nikako. Ana Miličević je u banci da im napravi profit. Klijent ide u banku da izvuče najbolji deal. Ako odbije najbolji deal zato što Ana Miličević smatra da je Kakanj u Hrvatskoj, onda su ekstremni kreteni i ona i on.
- PreWiBa
#363 Re: BH. IDENTITET
Nigdje se tako ne radi.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑09/10/2024 23:27Drugo su turisti ali ljudi koji zive 20 god ili su i rodjeni negdje pricaju. Nije to na silo vec im postane navika. I desava se kod svih nacijasehohari wrote: ↑09/10/2024 23:24Da mi prodavač, agenat ili šta već tako odbrusi, ne bi nikad više ušao u kontakt sa njim niti sa tom firmom, ako baš ne moram.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 23:19 Što se tiče klijenata, jedino opravdanje da pričaš naš jezik sa njima je ako to pomaže ostvarivanju profita.
Živim u regiji sa najvećim brojem ljudi stranog porijekla u Njemačkoj. Prva generacija to ne radi, i tačka. Nezavisno da li pričamo o Poljacima, Turcima, kome već.
Druga, većinom da.
Iskreno rečeno, neko ko je se doselio negdje i čak ni privatno više ne koristi jezik čak ni etnički više nije ono što je bio prije 10, 20 godina ili koliko već.
- PreWiBa
#364 Re: BH. IDENTITET
Ne, već ti ne znaš kako funkcionišu međuljudski odnosi.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 23:29 Kao što rekoh, u kapitalizmu se samo profit broji, a ne da li neka Ana Miličević u banci misli da li je Kakanj u Hrvatskoj.
Ona budala još i odgovara. I onda je ovaj trača na forumu.I sve se dešava u Njemačkoj. Ne zna se ko je gori.
Ruku na srce, kada si zadnji put izašao iz kuće?
U poslovnim odnosima, važno je povjerenje. Ja ne vjerujem nekome ko je nacionalistički nastrojen prema meni ili na neki drugi način čudan.
Naravno da ću uzeti deal ako je najbolji, ali ću u situaciji da mi je agenat odvratan opet vidjeti još dva puta ima li neka bolja banka. Ako ostanem, dugoročno ću gledati da mi neko drugi bude kontakt osoba u banci.
- Ozimician
#365 Re: BH. IDENTITET
Mozda je kod vas u Sj. Americi drugacije, ali u DE je pitanje "odakle si" prilicno cesto i dobijas ga bukvalno od svakog, Njemci nemaju problem da te to pitaju uopste.
Naravno neces dozivjeti svaki dan da te neko to pita, ali ces dozivjeti sigurno tu i tamo.
U Sj. Americi to pitanje i nema previse smisla jer realno svi ste odnekud dosli.
I naravno ponovo masanje poente, valjda mozes skontati da je Ana Milicevic je izmisljeno ime i sluzi kao plastican primjer bjezanja od BH Identiteta - sto je zapravo tema rasprave valjda?
Svakako u profesionalnoj komunikaciji, ako niste struke, pozeljno je da ti neko na maternjem jeziku objasni strucne izraze, ako vec moze, zeli i zna i pogotovo ako imate isti maternji jezik. Ja u tome ne vidim problem ako ce to olaksati poslovanje i komunikaciju samu po sebi.
Svakako ce ti svako napomenuti ako ne smije da prica drugi jezik osim sluzbenog, obicno je to u pisanoj komunikaciji.
I da, sehohari je upravu, medjuljudski odnosi su ti ocito stran pojam.
Naravno neces dozivjeti svaki dan da te neko to pita, ali ces dozivjeti sigurno tu i tamo.
U Sj. Americi to pitanje i nema previse smisla jer realno svi ste odnekud dosli.
I naravno ponovo masanje poente, valjda mozes skontati da je Ana Milicevic je izmisljeno ime i sluzi kao plastican primjer bjezanja od BH Identiteta - sto je zapravo tema rasprave valjda?
Svakako u profesionalnoj komunikaciji, ako niste struke, pozeljno je da ti neko na maternjem jeziku objasni strucne izraze, ako vec moze, zeli i zna i pogotovo ako imate isti maternji jezik. Ja u tome ne vidim problem ako ce to olaksati poslovanje i komunikaciju samu po sebi.
Svakako ce ti svako napomenuti ako ne smije da prica drugi jezik osim sluzbenog, obicno je to u pisanoj komunikaciji.
I da, sehohari je upravu, medjuljudski odnosi su ti ocito stran pojam.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#366 Re: BH. IDENTITET
Ne bih se ja bas pouzdao u kontanje
Toliko fula u interpretacijama nije slucajno
Jezik je cudo
Vidi se tacno kad ga neko prestane upotrebljavati svakodnevno
Toliko fula u interpretacijama nije slucajno
Jezik je cudo
Vidi se tacno kad ga neko prestane upotrebljavati svakodnevno
- tramvajtrojka
#367 Re: BH. IDENTITET
u njemačkoj u poslu samo bjezati od jugosa,arapa i turaka i mirna Bosna te tri grupacije sto ce te zavaliti nece nijedne drugasehohari wrote: ↑09/10/2024 23:37Ne, već ti ne znaš kako funkcionišu međuljudski odnosi.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 23:29 Kao što rekoh, u kapitalizmu se samo profit broji, a ne da li neka Ana Miličević u banci misli da li je Kakanj u Hrvatskoj.
Ona budala još i odgovara. I onda je ovaj trača na forumu.I sve se dešava u Njemačkoj. Ne zna se ko je gori.
U poslovnim odnosima, važno je povjerenje. Ja ne vjerujem nekome ko je nacionalistički nastrojen prema meni ili na neki drugi način čudan.
Naravno da ću uzeti deal ako je najbolji, ali ću u situaciji da mi je agenat odvratan opet vidjeti još dva puta ima li neka bolja banka. Ako ostanem, dugoročno ću gledati da mi neko drugi bude kontakt osoba u banci.
- PreWiBa
#368 Re: BH. IDENTITET
Zavisi.tramvajtrojka wrote: ↑09/10/2024 23:45u njemačkoj u poslu samo bjezati od jugosa,arapa i turaka i mirna Bosna te tri grupacije sto ce te zavaliti nece nijedne drugasehohari wrote: ↑09/10/2024 23:37Ne, već ti ne znaš kako funkcionišu međuljudski odnosi.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 23:29 Kao što rekoh, u kapitalizmu se samo profit broji, a ne da li neka Ana Miličević u banci misli da li je Kakanj u Hrvatskoj.
Ne znam, meni su svi ok osim Turaka. Bukvalno vazda ispadam donji kada radim sa njima.
Arapi su rođeni trgovci, gledat će da te zavali ali da opet imaš razlog da mu dođeš ponovo.
Najbolji u Njemačkoj su Poljaci, definitivno.
-
Vjecita_zavrzlama
#369 Re: BH. IDENTITET
Cudi me da ti kritikujes turcinesehohari wrote: ↑09/10/2024 23:48Zavisi.tramvajtrojka wrote: ↑09/10/2024 23:45u njemačkoj u poslu samo bjezati od jugosa,arapa i turaka i mirna Bosna te tri grupacije sto ce te zavaliti nece nijedne drugasehohari wrote: ↑09/10/2024 23:37
Ne, već ti ne znaš kako funkcionišu međuljudski odnosi.
Ne znam, meni su svi ok osim Turaka. Bukvalno vazda ispadam donji kada radim sa njima.
Arapi su rođeni trgovci, gledat će da te zavali ali da opet imaš razlog da mu dođeš ponovo.
-
Osmi Socrates
#370 Re: BH. IDENTITET
A ko si ti da tračaš (izmišljenu) Anu Miličević zato što želi da pobjegne od bosanskog identiteta?
Ko si ti uopšte da dovodiš u pitanje bilo čiji identitet?
Kakva se dobra namjera krije iza toga? Da li je uopšte dobra?
Eto, ja ne bježim od bosanskog identiteta, ali mi napamet ne bi palo da dovodim u pitanje nečije bježanje od tog identiteta.
Identitet je privatna stvar. Nemaš ti pravo ničiji drugi da komentarišeš.
Državu možeš graditi i na zajedničkim institucijama, a ne na identitetu. Nažalost, mislim da je u BiH prošlost da se država gradi na zajedničkom identitetu. Koncentrišite se na institucije, pametnije je.
Ko si ti uopšte da dovodiš u pitanje bilo čiji identitet?
Kakva se dobra namjera krije iza toga? Da li je uopšte dobra?
Eto, ja ne bježim od bosanskog identiteta, ali mi napamet ne bi palo da dovodim u pitanje nečije bježanje od tog identiteta.
Identitet je privatna stvar. Nemaš ti pravo ničiji drugi da komentarišeš.
Državu možeš graditi i na zajedničkim institucijama, a ne na identitetu. Nažalost, mislim da je u BiH prošlost da se država gradi na zajedničkom identitetu. Koncentrišite se na institucije, pametnije je.
- PreWiBa
#371 Re: BH. IDENTITET
Ne, čudi te da nemam agendu...Vjecita_zavrzlama wrote: ↑09/10/2024 23:49Cudi me da ti kritikujes turcinesehohari wrote: ↑09/10/2024 23:48Zavisi.tramvajtrojka wrote: ↑09/10/2024 23:45
u njemačkoj u poslu samo bjezati od jugosa,arapa i turaka i mirna Bosna te tri grupacije sto ce te zavaliti nece nijedne druga
-
Osmi Socrates
#372 Re: BH. IDENTITET
I pazi, meni međuljudski odnosi strana stvar, a on došao da trača (skoro ) sve Srbe i Hrvate iz BiH.
Skoro sve.
On bi im određivao šta im je identitet.
Skoro sve.
On bi im određivao šta im je identitet.
- PreWiBa
#373 Re: BH. IDENTITET
Ne, geniusu.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2024 23:56 I pazi, meni međuljudski odnosi strana stvar, a on došao da trača (skoro ) sve Srbe i Hrvate iz BiH.![]()
Skoro sve.
On bi im određivao šta im je identitet.![]()
Ja pričam o onome kako bi se nekad u budućnosti mogao izgraditi kakav bh. identitet.
Istina jeste da on trenutno većinom ne postoji kod dva od tri velika naroda u BiH, i ne treba se tu voditi u neku zabludu.
-
Osmi Socrates
#374 Re: BH. IDENTITET
Nisam se tebi ni obraćao nego ovom što izmišlja Ane iz Kaknja po njemačkim bankama da bi pričao ni o čemu.
Last edited by Osmi Socrates on 10/10/2024 00:09, edited 1 time in total.
-
BiBi911
#375 Re: BH. IDENTITET
sehohari wrote: ↑09/10/2024 23:48Zavisi.tramvajtrojka wrote: ↑09/10/2024 23:45u njemačkoj u poslu samo bjezati od jugosa,arapa i turaka i mirna Bosna te tri grupacije sto ce te zavaliti nece nijedne drugasehohari wrote: ↑09/10/2024 23:37
Ne, već ti ne znaš kako funkcionišu međuljudski odnosi.
Ja zivim/radim u Poljskoj/Njemackoj i u ovih 3 godine Poljaci su mi se pokazali ko najbolji. Slice nama haos zeza, šala fazoni. Jest da imaju mnogo kao i mi ovih religijskih ludjaka(ovi fazon palestinci, hamas, fatah, arapi) ali mnogo vise normalnih koji zive. Mada i oni imaju problem kao i mi sa sisadzijama(ovima na budzetu) sto ne rade nista.
Al normlala narod i isti su orema svima.
U DE arapi, turci i ta mraka sa te strane Drine ja da se pitam to bi sve poslao nazad em kradu, em nake klanove prave, u firmi gdje sam (ja sam nakav qs) to do vrhovnog sefa se ide da oni dokazu da nisu krivi a zasrali i sefa i stanicu( prije par dana u fabrici u turskoj se popucali jer je neko rekao ergovan los i kada smo pokusali ovdje da sa njima pricamo to kolje odmah)
A nasi eh to su posebna govna. Jos nisam upoznao nekog naseg a da mi za par mjeseci nije trazio da mu posudima para. I kada kazem nemam(nedam) sutradan ja Semir nazi, cetnik, ustasa, vaki naki.... al nasi hoce ukrast slagat to im je draze no höjeba se najest..
i svi su bili neki direktori, sefovi dosli nako u DE i sace nazad