Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post Reply
dallton

#351 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

preky_bgd wrote:ejjj...ja stvarno nikog ne provociram i ne negiram Srebrenicu.....A da se ljudi osecaju porazenim to je da tako kazem normalno u ratu...jedna strana mora da izgubi....
tu sam recenicu puno puta cuo u beogradu (doduse i u pcu)- "pobjedom" u ratu u bih smatraju uspjesno etnicko ciscenje, hebo sve ostalo...interesantan nacin razmisljanja...
ma i u pravu si ti u neku ruku treba vam dati vize svakako, ja bi preporucio takodje davanje (mislim da je to vec jelte uradjeno) pasosa svim srbima u pcu i bih generalno, takodje i onima na kosovu (ono ispod tezge)
jalija s bistrika

#352 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jalija s bistrika »

Filipović: Izolacija za BiH ne može ostati
Moramo gradirati svoje reakcije i njihovu oštrinu i masovnost prema tome kako će reagirati EU...
20.07.2009.
Akademik Muhamed Filipović začuđen je reakcijama krugova bliskih Evropskoj uniji i Evropskom parlamentu na protest građana i javnosti u BiH u vezi s odlukom Evropske komisije da zadrži vize samo za državljane naše zemlje, a da ih ukine Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

- Svi oni naglašavaju da mi u reakciji na njihovu odluku koja diskriminira BiH u pogledu viznog režima reagiramo moralistički i emocionalno. Oni svi prelaze preko činjenice, da li namjerno ili slučajno, zbog toga što ne vide stvari, da su oni svojom odlukom izazvali jedan dalekosežni socijalni, politički i psihološki proces u BiH, da su zapravo izazvali daljnju segregaciju i izolaciju stanovništva unutar BiH.

Dvije grupe

Danas se stanovnici BiH ne dijele samo u odnosu na prava koja imaju unutar svoje zemlje nego se dijele i na prava koja imaju prema vanjskom svijetu na dvije grupe: na jednoj strani su Bošnjaci koji nemaju prava putovati po svijetu i koji su ovom odlukom apsolutno diskriminirani, a na drugoj strani su Hrvati i Srbi koji na osnovama dvojnog državljanstva i mogućnosti da posjeduju pasoše susjednih država mogu slobodno putovati po zemljama EU, čime je izazvana opasna podjela - kaže akademik Filipović.

On posebno osuđuje "užasnu aroganciju koja je došla do izraza u donošenju ovakve odluke, a pogotovo u njenom opravdavanju i obrazloženju".

- Naša javnost ne može preći preko ove uvredljive odluke i mi moramo nastaviti s akcijom, a akcija, naravno, ako Europska unija bude insistirala na njenom održanju, mora biti srazmjerna težini posljedica koje mi trpimo zbog nje - pojašnjava Filipović.

Akademik zdušno podržava potpisivanje peticije pod sloganom "Nismo zaslužili geto - želimo slobodu", koju je pokrenuo "Dnevni avaz".

- To je odlična stvar. Mora se pokazati građanski otpor ovoj odluci - kaže Filipović.

Peticija građana

Ugledni univerzitetski profesor misli da je sljedeći korak, ako EU ne reagira na apele javnosti i peticiju građana, organiziranje masovnih mirnih demonstracija u svim gradovima u BiH.

- Mi smo došli do crte. Nemamo kud. Ta segregacija i izolacija koja se prema nama Bošnjacima primjenjuje, koja je stvar kontinuiteta, a ne slučajnih okolnosti, mora se razjasniti i ne može opstati. Mi moramo gradirati svoje reakcije i njihovu oštrinu i masovnost prema tome kako će reagirati EU. Pri tome ne trebamo isključiti nijednu mjeru koja nam stoji na raspolaganju, naravno u okvirima demokratskih pravila ponašanja - zaključuje akademik Muhamed Filipović.

Našu vlast proizvela je međunarodna zajednica

Akademik upozorava da se već javljaju neke organizacije koje su sponzorirane, plaćene i potaknute izvana da težište krivice za nastalu situaciju prenesu na domaće političare.

- Naši jesu krivi, naša vlast je nekvalitetna ne zbog nas, nego zbog cjelokupnih uvjeta u kojima mi živimo. Nismo mi proizveli ovu i ovakvu vlast, nego međunarodna zajednica. Ono što je falš u ovoj vlasti je ono što je međunarodna zajednica nama nametnula, podjelu zemlje na nacionalnom kriteriju - pojašnjava akademik Filipović.

Moj Tunjo sve si u pravu ali ko te slusa... :dance:
ishak

#353 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by ishak »

http://www.tagesschau.de/ausland/visapolitik100.html

zao mi je, nemam vremena prevoditi..ako neko ima? :)
tatjanamster

#354 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by tatjanamster »

kicky wrote:
tatjanamster wrote:
kicky wrote:
ja pristojno živim u ovoj državi. Roditelji mi imaju relativno stabilna primanja, primam stipendiju i školujem se vani... i onda dođem kući u Mostar, u Sarajevo, u Jablanicu, u Jajce i svaki put vidim istu sliku.

:? :? :?
ne vidim kontradikciju u ovoj rečenici, mada sam se moga spretnije izraziti, a simptomatična je činjenica da od cijelog teksta tebi baš to upadne u oči! da - možda je bolje reći: pristojno sam živio u ovoj zemlji, ali i dalje dajem sebi za pravo da živim u njoj i reagiram na njenu sadašnjost koja je moja budućnosti - možda!

previše si ti samome sebi kontradiktoran :thumbup:
a za ostatak teksta....ništa drugo do - već viđeno....
;-)
kiky

#355 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by kiky »

čovječe...
mi imamo instituciju ohr-a, po deytonu, koja je zadužena da sankcioniše sva skretanja ili kočenje puta u euroatalnske integracije ...
to im je zadatak po defaultu ...
zato postoje bonske ovlasti ...
i šta se dešava ...
u zadnje tri godine, odjednom, dodik sve rasturi i zemlja krene nizbrdo ...
pred očima tog istog ohr-a koji je to trebao da spriječi ...
i sad neki patkovi ovdje tvrde da nije mz kriva, da moramo mjenjat mentalitet i bla bla bla ...
ovaj drugi čoban pita jel to očekujemo nagradu za srebrenicu ili tako nešto ...
žalosno je ...... stvarno je žalosno ....
vee-jay

#356 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by vee-jay »

kiky wrote:čovječe...
mi imamo instituciju ohr-a, po deytonu, koja je zadužena da sankcioniše sva skretanja ili kočenje puta u euroatalnske integracije ...
to im je zadatak po defaultu ...
zato postoje bonske ovlasti ...
i šta se dešava ...
u zadnje tri godine, odjednom, dodik sve rasturi i zemlja krene nizbrdo ...
pred očima tog istog ohr-a koji je to trebao da spriječi ...
i sad neki patkovi ovdje tvrde da nije mz kriva, da moramo mjenjat mentalitet i bla bla bla ...
ovaj drugi čoban pita jel to očekujemo nagradu za srebrenicu ili tako nešto ...
žalosno je ...... stvarno je žalosno ....
Ne ocekujmo od MZa NISTA. Problem je sto se probosanska strana stavila u pasivnu ulogu tako da se ne razmislja na nacin da ustvari -> ni VelikoSrbi od MZa NISTA nebi trebali ocekivati.

U Federaciji mora doci nova vlast, mora doci SDP.
kicky

#358 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by kicky »

tatjanamster wrote:
previše si ti samome sebi kontradiktoran :thumbup:
a za ostatak teksta....ništa drugo do - već viđeno....
;-)
očito netko od nas ne shvaća što bi kontradikcija trebala predstavljati. Meni ne smeta leksikčka kontradikcija ili logička greška prilikom izražvanja (to se može ispraviti)... više mi smeta ona kontradikcija u djelovanju koju zovem licemjerje!
kiky

#359 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by kiky »

slažem se za sdp ...
:thumbup:
jefferson

#360 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jefferson »

kiky wrote:slažem se za sdp ...
:thumbup:
Pod hitno! Ovo mora vise prestati a ljudi koji vise vjeruju Avazu nego svojim ocima bi mogli uzeti cekic i udarit se u glavu, mozda im tada mozdane vijuge pocnu raditi.
Doduse, SDP mora poceti ici od vrata do vrata da bi dobio naklonost ljudi a ne izdavati saopcenja svaki dan!
kicky

#361 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by kicky »

ja i dalje tvrdim da se treba "desiti narod" i da treba ići u korijenske promjene!
što se tiče SDP-a - slažem se da su jedina obećavajuća snaga, ali ne mogu sami! Moraju restaurirati Alijansu (mislim da je ovo najmanje pedeseti put da sam ovo napisao na forumu)
zonbirile

#362 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by zonbirile »

šta može uraditi država gdje je Tunjo main stream i tumač potreba i historije.Tunjo i Tornjak-ubitačna kombinacija.Akademik sa Tita spao na Aliju,pa Adila, sada samo na sekretara partije Titograda.
jefferson

#363 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jefferson »

By Nenad Pejic
On September 21, 2000, a Belgrade court convicted 20 world leaders of war crimes and sentenced them, in absentia, to 20 years in prison for orchestrating the NATO air strikes against Serbia the previous year. European Union foreign policy chief Javier Solana was among the defendants.

Nonetheless, Belgrade recently welcomed the “war criminal” Solana, who brought with him some good news for Serbia – the EU had decided to drop its visa requirement for visitors from Serbia, Macedonia, and Montenegro. That decision was formally announced in Brussels on July 15, although it must still be ratified by the 27 EU member states and the European Parliament. But the goal is to have visa-free travel for citizens of the three countries in place by January 1, 2010.

As might be expected, the news was received in the three countries with great pleasure. Their citizens have not enjoyed visa-free travel to the EU in 17 years. European Commission Vice President Jacques Barrot described the decision as "historic" for the former Yugoslav states, which have been promised eventual EU membership but which have seen their integration bids stall in recent years.

Lifting the visa requirement will definitely spark more Euro-optimism in these three countries. And in the longer term, it should increase openness and contacts between them and the EU and, it is to be hoped, ease their EU integration processes. Furthermore, it will certainly restrain the governments of these countries, all of which would be unlikely to adopt policies that would endanger this very popular benefit. In short, for Serbia, Macedonia, and Montenegro, this EU decision could indeed be “historic.”

But what about their neighbors in the Balkans?

Divided Along Ethnic Lines

The public reaction in Bosnia-Herzegovina has been overwhelmingly negative, with many people there viewing the EU’s decision as anti-Muslim discrimination. After all, Bosnian citizens who are ethnic Croats have Croatian passports and, hence, visa-free entry into the EU. Bosnian Serbs have Serbian passports. Only Bosnia’s Muslims remain on the wrong side of the visa fence.

In effect, Bosnia has once again been divided along ethnic lines. This time, by the European Union.

At a time when most analysts are warning that the fragile country is on the verge of collapse, the EU is acting to intensify the ethnic fault lines there and to make Bosnia weaker.

And this is not the first time that Bosnia’s Muslims – the majority of whom have always had a pro-European, pro-Western outlook – have felt rejected.

In 1992, the UN Security Council banned arms sales to former Yugoslavia at a moment when Serbia was strong and well-equipped, while others in the region felt defenseless. Later, UN forces failed to maintain the so-called “safe zones,” leading to the horrific massacre of Muslims at Srebrenica, among other crimes. Most Bosnian Muslims (and some Western observers) believe that Croatia and Serbia have been rewarded by the EU despite policies that have undermined Bosnia’s integrity.

Solana has said that Bosnia and Kosovo will be included in the visa-free regime as soon as they meet border-control criteria and issue biometric passports. Ironically, Bosnia began issuing biometric passports the same day the EU formally announced the lifting of visas for Macedonia, Montenegro, and Serbia.

Security Undermined

On the other hand, border control is a serious issue and the EU is right to insist upon it. But the EU must recognize that border security in Kosovo and Bosnia does not depend only on the central governments of those countries. Both countries have seen their security undermined by the policies of Serbia.

In Bosnia, the leadership of the Bosnian Serb entity of the country – Republika Srpska – has the power to block any decisions it does not like, including those relating to border security. And, of course, Republika Srpska has no interest in controlling the border with Serbia. In fact, its leadership is more interested in strengthening the border between Repubika Srpska and the rest of Bosnia. And these divisive positions have been strongly supported – politically and financially – by Serbia.

In short, the state that has done most to prevent Bosnia from qualifying for visa-free travel to the EU has itself been rewarded with visa-free travel to the EU.

This EU decision demonstrates once again that various EU institutions use varying criteria for policies toward the countries of the Balkans.

Brussels insists, for instance, that Slovenia and Croatia resolve their border issues before Croatia may continue membership talks. But this was not a problem when Slovenia joined the EU in 2004. The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) – with EU support – ruled that Serbia did not have to submit some documents related to military operations during the Bosnia war because of “national security.” But Croatia was compelled to turn over is military log books relating to the 1995 Operation Storm in Bosnia. Croatia was not allowed to start EU talks until it had extradited all indicted war criminals, while talks with Serbia have begun although fugitives remain at large. Croatia was forced to renounce its “special” relations with Bosnia’s ethnic Croats, while Serbia has not been pushed to cut ties with Bosnian Serbs.

And so on and so on and so on.

'I Am A Muslim Only'

All of this explains why Bosnian Muslims are outraged and see the EU visa policy as discrimination against them. The issue is not so much that the new regime was offered to Serbia, Macedonia, and Montenegro, but that the EU has – in their eyes – done so little to help Bosnia meet the requirements to gain this benefit for itself.

"Bosnia should create visa-free regimes for all countries that are friendly to us,” one reader wrote on the website of RFE/RL’s Balkans Service. “Let us be part of a poorer, but more friendly world. Mr. Solana, I am not a citizen of Europe anymore. As of today, I am a Muslim only."

Bosnia’s foreign minister says the new policy has created a "ghetto" for Bosnia’s Muslims and that Sarajevo has no choice but to respond. Nobody should be surprised that the EU’s decision will lead to further radicalization and more intense divisions within Bosnia.

Solana doesn’t have to worry about Belgrade’s ruling that he is a war criminal; Serbia loves him now. But what the EU has been doing to undermine Bosnia in recent years – and especially this visa decision – truly borders on the criminal.
Nastranu nasi politicari, koje bi MORALI povjesati ne samo zbog ovoga nego prvenstveno zbog kriminala i ekonomske situacije, ali clanak je na mjestu!
tatjanamster

#364 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by tatjanamster »

Ja ovo ništa više ne razumijem :?
Jel' moguće da su TOOOLIKO UBRZALI da od sutra primaju zahtjev za bimetrijske pasoše? :o :shock: :o
Ili sam ja krivo shvatila :roll: ....
jefferson

#365 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jefferson »

Olli Rehn donosi poruku ohrabrenja
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn održaće u petak, 25. jula, na otvorenoj sjednici u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu važan govor u kome će prenijeti poruku ohrabrenja za nastavak reformi kako bi BiH dostigla i ispunila najvažnije ciljeve na ovoj etapi puta koji vodi integraciji u Evropu, izjavila je Srni portparol evropskog komesara Kristina Nađ.
Foto: Reuters"Jedna od najvažnijih poruka odnosiće se na potrebu ispunjenja konkretnih uslova kako bi Evropska komisija mogla preporučiti BiH za bezvizni režim putovanja u zemlje šengena", dodala je Kristina Nađ.

Prema njenim riječima, druga važna tema biće uslovi i ciljevi koje treba ispuniti prije zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika.

"Konačno, komesar Rehn će naglasiti potrebu da BiH postane znatno efikasnija i funkcionalnija država nego što je sada", rekla je Kristina Nađ.

Olli Rehn posjetiće BiH u sklopu svoje šire posjete regionu, koja počinje u četvrtak posjetom Skoplju.

Diplomatski krugovi u Briselu kažu da će Olli Rehn prije ljetne pauze na putu po regionu nastojati da uvjeri vlasti i javnost ovih država da nisu pale u zaborav.

Uticajni Financial Times, Washington Post i Reuters donijeli su analize da bi kandidatura i vrlo brz napredak Islanda mogao demotivisati i baciti u drugi plan države zapadnog Balkana.

Olli Rehn u Sarajevu će se susreti sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem, ministrom finansija i trezora Draganom Vrankićem, ministrom sigurnosti Tarikom Sadovićem, ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem, te sa premijerima Republike Srpske Miloradom Dodikom i Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem.
E pa evo prilike da ih se rjesimo na jednom mjestu svih!
Poruke ohrabrenja! Kako ce me ohrabriti? Da nisam toliko diskriminisan koliko mislim Nego smo malo diskriminisan!
kiky

#366 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by kiky »

što brinemo za island ...
oni su eu več odavno ...
to je samo stvar formalnosti ....
al što se bih tiče, sve je več postala farsa ....
ukinut če, neče, hoče al kad ....
zar sve ovo nije za povratit ...
bl4ever

#367 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by bl4ever »

staticx wrote:Jarane ovako ce nam uvjek i biti.
Mislim da nam je najpametnije da mi pocnemo kopati tunel ka turskoj i arapskim zemljama. Kad bi s njima vies suradjivali bolje bi nam bilo. Ebo evropu. :D
hahaha... ovo me podsjeca na "nas i rusa trista miliona" :-) a zna se kako to ide
tatjanamster

#368 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by tatjanamster »

bl4ever wrote:
Mislim da nam je najpametnije da mi pocnemo kopati tunel ka turskoj i arapskim zemljama. Kad bi s njima vies suradjivali bolje bi nam bilo. Ebo evropu. :D
hahaha... ovo me podsjeca na "nas i rusa trista miliona" :-) a zna se kako to ide

kaže se TRISTA MELEONA* :D
A ovo za arapske zemlje - prijedlog je na svom mjestu!
Kad nas neće EU valjda neko hoće :D
Doduše, tamo u Arabiji vele kako smo mi 'Zapad'... :lol:
bl4ever

#369 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by bl4ever »

tatjanamster wrote: A ovo za arapske zemlje - prijedlog je na svom mjestu!
Kad nas neće EU valjda neko hoće :D
Doduše, tamo u Arabiji vele kako smo mi 'Zapad'... :lol:
a koliko vas\nas vole? mislim da se ne treba zanositi da je posrijedi uzvracena ljubav...
ss sarajlija

#370 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by ss sarajlija »

zasto BIH nisu ukinute vize trebamo traziti problem u bosnjackim politicarima,jer njima odgovara ovakva situacija,a za to ima 1.000.000 razloga.Evropa nije kriva ni sekundu,ko je nama kriv sto nismo uveli biometriske pasose na vrijeme,zasto ne rascistimo sa krimnalom na vrhu drzave zasto??????mislim da je jasno ko dan dok nas vodde ljudi kao TIHI,HARIS,LAGUMDŽIJA i njima slicni mi ostajemo u divnome GETU.
dallton

#371 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

ss sarajlija wrote:zasto BIH nisu ukinute vize trebamo traziti problem u bosnjackim politicarima,jer njima odgovara ovakva situacija,a za to ima 1.000.000 razloga.Evropa nije kriva ni sekundu,ko je nama kriv sto nismo uveli biometriske pasose na vrijeme,zasto ne rascistimo sa krimnalom na vrhu drzave zasto??????mislim da je jasno ko dan dok nas vodde ljudi kao TIHI,HARIS,LAGUMDŽIJA i njima slicni mi ostajemo u divnome GETU.
bas su tako oni krivi u ovom slucaju?...ma naravno, sjecam se ko sad kad je sdp blokirao zakon o kontroli naoruzanja, a tihic skocio i svojim drhtavim glasom odlucno obavjestio sve prisutne da "zakon o kontroli zapaljivih materija steti prvenstveno interesima bosnjackog naroda, te federacije kao entiteta".....i btw. lagumdzija ti nije bosnjacki politicar, osim iz perspektive pc-a, al iz njihove perspektive i papa je bosnjacki politicar a karla del ponte predstavlja "mracne bosnjacke snage unitarizacije koje pod maskom medjunarodnog prava zele da stvore dzamahiriju"

Kolumna
Vize da - vize ne - vize da

Nenad Pejić
20.07.2009
Nenad Pejić

Bio je deveti mjesec godine 2000-e kada je sud u Beogradu osudio, u odsustvu, 20 svjetskih lidera na 20 godina zatvora...
Sud ih je osudio kao ratne zločince radi NATO napada na Srbiju godinu dana ranije. Na spisku osuđenih ratnih zločinaca je bio i prvi čovjek spoljne politike Evropske unije Havier Solana.

Solana je nedavno posjetio Beograd i osobno donio dobre vijesti – građani Crne Gore, Makedonije i Srbije će po svoj prilici od 1. siječnja slijedeće godine putovati u Evropsku uniju bez viza. Odluka je objavljena 15 srpnja, dan nakon posjete Solane i da bi važila još uvijek je mora verificirati 27 država EU. Vijest je, naravno, vrlo dobro primljena u svim trima državama. Potpredsjednik Evropske komisije, Jacques Barrot, je odluku nazvao “historijskom”.

“Visa free” system će u kratkom vremenu donijeti više “proevropskog” optimizma u svim državama. Dugoročno, ona bi trebala doprinijeti većem otvaranju, boljoj komunikaciji između Crne Gore, Makedonije i Srbije s jedne i EU sa druge strane. Odlluka će vjerojatno i olakšati proces pridruživanja ovih zemalja evropskim integracijama. Konačno, ko god ubuduće i pokuša da povuče neki politički potez čija posljedica može biti ukidanje bezviznog režima, moraće dvostruko bolje razmisliti. Zato ima dosta razloga za tvrdnju da je bezvizni režim za građane ove tri zemlje i za EU dobra odluka.

Problem, međutim, nije u tome ko je dobio bezvizni režim, nego ko nije. Većina građana u BiH ima vrlo negativan odnos prema ovoj odluci i to ne zato što odluka važi za Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju nego zato što ne važi za BiH. Razlog je jednostavan -svi građani BiH koji su Hrvati po nacionalnosti već imaju hrvatske putovnice i putuju bez viza godinama. Građani BiH koji su Srbi po nacionalnosti će to pravo, sa putovnicama Srbije, iskoristiti sada. Jedini koji neće ni ubuduće slobodno putovati su - Bošnjaci.. Tako je BiH ponovo etnički podijeljenja, EU je ovom odlukom te etničke podjele pojačala iako joj je proklamovana politika sasvim suprotna. Ovo nije prvi put da su Bošnjaci (čija je velika većina oduvijek bila proevropski orijentirana) gurnuti u ruke ekstremista. Prvi primjer je odluka Vijeća sigurnosti UN 1992-e godine da zabrani uvoz oružja u BiH čime je Srbija dobila strahovitu prednost jer je imala po snazi četvrtu vojsku u Evropi, a BiH je bila ostavljena da se brani nenaoružana. Drugi primjer je bilo napuštanje vojske iz zaštićenih zona UN-a u BiH nakon čega je slijedio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Primjera ima.

Kosovo i BiH “će biti uključeni u bezvizni režim” - kaže Solana - “čim te zemlje ispune kriterije za punu kontrolu granice i kad počnu izdavati biometričke pasoše.” Ironično ili ne, BiH je istog dana kad je odluka donesena počela izdavati takve putovnice. Puna kontrola granica i ostala sigurnosna pitanja vezana za to su sasvim sigurno snažni argumenti te su EU i Xavier Solana u pravu. Oni kažu da lideri tih zemalja nose odgovornost za neuspjeh pune sigurnosne kontrole granica. Ali, da li je to baš tako jednostavno?

Nije. Odgovornost za nedovoljnu kontrolu na granicama zajednički dijele lokalni političari, EU i – Srbija. Beograd radi sve što je moguće da onemogući funkcioniranje Kosova sa političkog, ekonomskog i sigurnosnog stajališta. Granica prema Srbiji je porozna tačno onoliko koliko to želi Beograd. Ulogu policijskih i vojnih snaga na Kosovu u čuvanju kosovskih granica da i ne pominjem. Identičan je slučaj sa BiH. Visoki predstavnik postoji u Sarajevu već 15 godina i promašaj da se od BiH napravi funkcionalna država nije samo promašaj lokalnih političara nego i visokog predstavnika, odnosno EU. Među članicama EU nema dogovora o njegovim ovlašćenjima, nema dogovora šta treba poduzimati pa je otuda visoki predstavnik često u poziciji da zna šta hoće ali to ne može sprovesti. Logično, njegova je snaga slabija i baš to omogućava liderima Republike Srpske da blokiraju svaku moguću odluku koja bi državu činila funkcionalnijom, pa se to odnosi i na kontrolu granica i na sigurnost u državi. Oni bi radije granicu između entiteta nego li granicu između država. Takvo je ponašanje snažno podržano, financijski i politički u – Srbiji. Tako ispada da oni koji rade na tome da BiH nema punu kontrolu nad svojim granicama (Srbija) bivaju nagrađeni od onih koji su dijelom odgovorni što adekvatne kontrole BiH granica nema (Evropska unija). Oni koji dijele odgovornost mogu putovati a oni koji su žrtve takvog ponašanja ne mogu!

EU je još jednom pokazala kako njene razne institucije imaju različite kriterije za različite države. EU insistira da se Slovenija i Hrvatska dogovore oko granica prije nego li Hrvatska postane članicom EU ali taj kriterij nije važio za Sloveniju; Srbiji je bilo dozvoljeno da neke vojne dokumente u vezi sa vojnim operacijama u BiH proglasi državnom tajnom te da ih ne dostavi sudu za ratne zločine, ali to isto ne važi za Hrvatsku i “vojne dnevnike” iz akcije “Oluja”; Hrvatska je morala izručiti sve optužene ratne zločince prije nego li je počela pregovore, ali Srbija nije; Hrvatska je morala odustati od “specijalnih” odnosa sa bosanskohercegovačkim Hrvatima, ali Srbija još nije prisiljena da odustane od “specijalnih” veza za bosanskohercegovačkim Srbima. I tako u nedogled.

Sve su to razlozi što je odluka o izostavljanju BiH sa spiska za bezvizni režim viđena u BiH kao jednostrana i što su to izostavljanje osudile desetine raznih organizacija i stranaka u Evropi. To veliko razočarenje u BiH je vidljivo i u porukama koje redakcija dobija na svojoj Internet stranici, od kojih neke kažu: “BiH bi sada trebala da objavi bezvizni režim sa zemljama koje su prema nama prijateljske… “Gospodine Solana, ja više nisam građanin Evrope i od danas sam samo musliman.” “Bravo za EVROPU!!!! Prvo nam naprave državu kojoj su svezane ruke, a onda priča o efikasnosti. Šta smo mogli i očekivati od te iste Evrope koja je četiri godine gledala kako nas ubijaju?” “Danas je kršćanska Evropa otvorila karte. Muslimanima je Brisel ugasio zeleno svjetlo za bezvizni režim. Izgleda da su evropski "elektičari" pobrkali dugmad za bezvizne režime, pa su "slučajno" prtisnuli dugme za islamofobiju.”

“Geto za muslimane” je kreiran, kaže bh. ministar spoljnih poslova. Cijena te odluke će doći i niko ne bi trebao biti iznenađen što će ona voditi daljoj radikalizaciji u BiH. Xavier Solana nema razloga da brine za odluku beogradskog suda sa početka priče, ona je ionako bila neozbiljna i u vremenu kad je donesena. On je danas rado viđen gost u Srbiji koja ga je proglašavala ratnim zločincem. On također nema razloga da se brine ni za cijenu koja će biti plaćena ovakvom odlukom jer, jednostavno, odlazi u penziju.

Ali ko će platiti cijenu?
black

#372 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by black »

Nakon današnje tematske sjednice Vijeća ministara premijer Nikola Špirić izjavio je kako je uvjeren da će BiH do 31. septembra (koji ima 30 dana op.a.) učiniti sve da ispuni uslove iz Mape puta, kako bi napokon došlo do liberalizacije viznog režima.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090721047
tatjanamster

#373 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by tatjanamster »

black wrote:
Nakon današnje tematske sjednice Vijeća ministara premijer Nikola Špirić izjavio je kako je uvjeren da će BiH do 31. septembra (koji ima 30 dana op.a.) učiniti sve da ispuni uslove iz Mape puta, kako bi napokon došlo do liberalizacije viznog režima.
U prijevodu - malo morgen :(

Gdje je sada onaj jedan pametni koji mi je ovih dana prosipao kako će nam ukinuti vize 1. januara?
Junače, javiš li se kad.... :roll: :roll: :roll:
dallton

#374 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

tatjanamster wrote:
black wrote:
U prijevodu - malo morgen :(

Gdje je sada onaj jedan pametni koji mi je ovih dana prosipao kako će nam ukinuti vize 1. januara?
Junače, javiš li se kad.... :roll: :roll: :roll:
evo javlja se pametni...
hoce - predstavnici srpske dijaspore u BiH ce do septembra ispunjavati sve sto se od njih trazi ... :D
ko sto sam ti rekao - ovo ti je 70posto sigurno, ako se to ne desi, tj. nema viza do jula, onda se belaj sprema uz znanje svih prisutnih, i onda ce biti velike guzve na granicnim prijelazima prema srbiji...jer dodo para nema dalje od jula 2010 ,nakon toga potop :D
dallton

#375 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

bl4ever wrote:
sta ce nam tunel, kad vec imamo nadzemni prolaz do turske linija sarajevo - sandzak - jug srbije (dok se ne rijese neke sitnice tipa prisustvo neprijateljskih trupa) - kosovo - makedonija...
Post Reply