The Balkans and the Schengen White List

Post Reply
dallton

#351 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

najbolji odgovor eu u vezi viznog problema
ĆIRO BLAŽEVIĆ EVROPSKOJ UNIJI: MA JEBEM IM JA MATER! Ispis
13:03 / 18.07.2009.

ciro_blazevic_top.jpg

Ma jedna nepravda, razlog jednog revolta dostojanstvenog naroda, izjavio je za Biznis.ba selektor bh. fudbalske reprezentacije Ćiro Blažević o poetezu EU kojim je BiH zaobiđena u bezviznom režimu za zapadni Balkan.
Ćiro nije krio bijes ...

... prema EU i njenoj odluci: „Ma jebem im ja mater, to je jedna nepravda, razlog da ja još više motiviram moje mladiće da mi nađemo mjesto pod suncem, jer vidite da nas udaraju sa svih strana“, rekao je selektor Blažević za Biznia.ba
:lol:
demetra22

#352 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by demetra22 »

dallton wrote:najbolji odgovor eu u vezi viznog problema
ĆIRO BLAŽEVIĆ EVROPSKOJ UNIJI: MA JEBEM IM JA MATER! Ispis
13:03 / 18.07.2009.

ciro_blazevic_top.jpg

Ma jedna nepravda, razlog jednog revolta dostojanstvenog naroda, izjavio je za Biznis.ba selektor bh. fudbalske reprezentacije Ćiro Blažević o poetezu EU kojim je BiH zaobiđena u bezviznom režimu za zapadni Balkan.
Ćiro nije krio bijes ...

... prema EU i njenoj odluci: „Ma jebem im ja mater, to je jedna nepravda, razlog da ja još više motiviram moje mladiće da mi nađemo mjesto pod suncem, jer vidite da nas udaraju sa svih strana“, rekao je selektor Blažević za Biznia.ba
:lol:

:lol: :lol: :bih:

Nek im makar neko pod imenom i prezimenom javno jebe mater. Jebem im ja mater! 8-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#353 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by pici »

Nikola Špirić
"Uslovi za bezvizni režim do 31. septembra"
Nakon današnje tematske sjednice Vijeća ministara premijer Nikola Špirić izjavio je kako je uvjeren da će BiH do 31. septembra (koji ima 30 dana op.a.) učiniti sve da ispuni uslove iz Mape puta, kako bi napokon došlo do liberalizacije viznog režima.

Ukoliko BiH do 31. (Špirićevog) septembra ispuni uslove za liberalizaciju, u to će ulaziti samo pasoši izdati prema biometrijskoj metodi koji su se počeli izdavati ovih dana, te biometrijski pasoši sa novim dizajnom koji bi se trebali početi izdavati od 15. oktobra. Ranije izdati pasoši će važiti, ali se s njima neće putovati bez viza.

Na sjednici je, kazao je Špirić, govoreno i o polugodišnjem pregledu aktivnosti, te je iznio ne baš ohrabrujuće rezultate: od 16 uslova koji se tiču slobodnog kretanja roba, BiH je ispunila tek jedan, a kad su u pitanju zakoni, od 36 ih je ispunjeno tek 14, šest ih je na usvajanju, a pet u završnoj fazi.

Špirić je kao uspješno istakao carine i poreze gdje je od 16 planiranih ispunjeno 11 uslova, od 13 uslova vezanih za vize i granične kontrole ispunjeno ih je devet, a od 14 planiranih novih institucija, osnovano ih je sedam. Špirić je kazao kako će sva ministarstva u čijoj je nadležnosti ispunjenje pojedinih uslova napraviti svoje akcione planove, kako bi se ispunio ambiciozni plan da se do kraja septembra ispune potrebni uslovi kako bi građani BiH mogli u zemlje Schengena bez viza. Ukoliko do tada ne bude ništa urađeno, upozorio je Špirić, BiH bi sljedeću kontrolu Evropske komisije mogla dočekati tek u januaru i februaru.

"To bi nas uvelo u 2011. godinu kad je u pitanju liberalizacija viznog režima", kazao je.

I pored toga što je plan da se uslovi, koji nisu mogli biti ispunjeni praktično od 2003. godine, ispune za dva naredna mjeseca, Špirić kaže da nema razloga da se odustane od godišnjih odmora.

"Može se otići na godišnji odmor i opet da se sve stigne, a može se ne otići i da se opet ne stigne", 'pojasnio' je Špirić.

eve još bisera........ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Špirićev 31 septembar :mrgreen:

a eve ga ko Ćenga Muhamed......ako odemo na godišni more bit bidne a ako jopet ne odemo more bit ne bidne :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jaaaaaaaaaaooooooo majkoooo eve me bešika zaboli pa mi udari u protezu od šege :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ......ovo su biseri nad biserima :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
kmosst

#354 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by kmosst »

bio sam jedan od ucesnika akcije slanja "mailova", koje sam proslijedio na bezbroj adresa.
Evo sta mi je odgovorio Dr.Rainer Stinner MdB, clan njemackog Bundestaga (nazalost jedini koji je bar odgovorio):

"Dr.Rainer Stinner MdB
Deutscher Bundestag

Bosnia-Herzegovina has agreed last year on a road-map with the EU about certain criteria that have to be fullfilled for visa-liberalisation. The EU-commission has reviewed to what extent the different countries have met these criteria. It came to the conclusion, that BiH fell short and ist lagging behind other countries. Discussions with high-level representatives of BiH some weeks ago surfaced the same information.
I have no reason to doubt the correctness of this decision. It is a matter of technical requirements that has nothing to do with the political criteria that are necessary for the EU-accession.

The notion, that the Eu has a preoccupation against BiH is totally unjustified. I am very surprised, that I receive many mails and letters blaiming the EU. I would rather expect, that the people of BiH put the blame on the Government of BiH and ask, why the Government is not able to stay in pace with new states like Montenegro e.g.

The EU should do everything possible to help BiH on its way to the EU. But the country itself has do to his homework. I would be very interested to learn what you are doing to convince the politicians of BiH to make the decisions that are required for the visa-liberalisation, which I also see as a major step for the integration of your country in the EU."

i moj slobodni prijevod:

"Bosna i Hercegovina je dogovorila prošle godine na plan sa EU o određenim kriterija koji su morali biti ispunjeni za liberalizaciju viznog-rezima. EU komisija je pregledala do koje mjere su različite zemlje ispunile ove kriterije. Ona je došao do zaključka, da BiH zaostaje iza drugih zemalja u rjesavanju ovih kriterija. Rasprave na visokom nivou sa predstavnicima BiH prije nekoliko sedmica pokazali su iste podatke.
Ja nemam razloga sumnjati u ispravnost ove odluke. To je stvar tehničkih zahtjeva koji nema nikakve veze s političkim kriterijima koji su potrebni za pristupanje EU-a.

Shvaćanje da EU ima nesto protiv BiH je potpuno neopravdano. Jako sam iznenađen, I primio sam mnogo mailova i pisama koji blamiraju EU. Radije bih očekivao, da se narod u BiH suprostavi protiv krivice Vlade BiH i upita, zašto Vlada ne može ostati u korak s novim državama poput Crne Gore, npr.

Europska unija bi trebala učiniti sve što je moguće da pomogne BiH na putu u EU. Ali ta zemlja mora sama svoju domaću zadaću učiniti. Ja bih bio vrlo zainteresiran da saznate što su uradili BiH političari na odlukama koje su potrebne za liberalizaciju viznog rezima, koji je kako I sam vidim takodjer veliki korak za integraciju vaše zemlje u EU."
dallton

#355 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

"blaming" u gornjem tekstu je okrivljavaju...

i ako vec pises politicarima u EU (a ne ovima ovdje, sto bi nekako bilo blize) pitanje nije zasto bih nije dobila vizni rezim, vec zasto su ga dobile te druge zemlje mada navodni "striktni" uslovi EU ni u slucaju tih zemalja nisu ispunjeni, sto ce reci da su se isti kriteriji primjenjivali ali s razlicitim stepenom tezine ozbiljnosti kriterija...
Shoba

#356 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Shoba »

Ne vidim potrebe za nasilnim guranjem Bosne u EU ......i Shengen. Yebo vas turizam. Ko hoce da putuje i ima para, ionako putuje. Ako se odjecate gradjani drugug reda to je vas problem, sopstvene inferiornosti na koju ste pristali. Dajte da se ekonomija popravi..lako je onda putovati gdje ti je qurcu ceif.

Za Bosnu bi bilo bolje da i Srbija i Hrvatska prvo budu u EU, da se prvo naprave postene granice prije nego sto se ukinu.....i da sacekamo dok postanemo fukcionalna drzava.
Sir Charles

#357 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Sir Charles »

Shoba wrote:Ne vidim potrebe za nasilnim guranjem Bosne u EU ......i Shengen. Yebo vas turizam. Ko hoce da putuje i ima para, ionako putuje. Ako se odjecate gradjani drugug reda to je vas problem, sopstvene inferiornosti na koju ste pristali. Dajte da se ekonomija popravi..lako je onda putovati gdje ti je qurcu ceif.

Za Bosnu bi bilo bolje da i Srbija i Hrvatska prvo budu u EU, da se prvo naprave postene granice prije nego sto se ukinu.....i da sacekamo dok postanemo fukcionalna drzava.
Ne znam da li si ikada stojao u redu za vizu, ali ako jesi, onda znas koje je ponizenje stojati u tom redu, bez obzira koliko novaca imas u novcaniku. Nije to toliko ni bitno hoce li se putovati ili nece, nego sam osjecaj slobode. A sto se tice ulaska u EU. Mogu misliti koje ce nam probleme Hrvatska stvarati. Bice gori prema nama, nego sto su Slovenci prema njima. BiH ima masu nerijesenih pitanja sa Hrvatskom, a izmedju ostalog i granice.
chipi

#358 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by chipi »

Sir Charles wrote:
Shoba wrote:Ne vidim potrebe za nasilnim guranjem Bosne u EU ......i Shengen. Yebo vas turizam. Ko hoce da putuje i ima para, ionako putuje. Ako se odjecate gradjani drugug reda to je vas problem, sopstvene inferiornosti na koju ste pristali. Dajte da se ekonomija popravi..lako je onda putovati gdje ti je qurcu ceif.

Ne znam da li si ikada stojao u redu za vizu, ali ako jesi, onda znas koje je ponizenje stojati u tom redu, bez obzira koliko novaca imas u novcaniku. Nije to toliko ni bitno hoce li se putovati ili nece, nego sam osjecaj slobode. A sto se tice ulaska u EU. Mogu misliti koje ce nam probleme Hrvatska stvarati. Bice gori prema nama, nego sto su Slovenci prema njima. BiH ima masu nerijesenih pitanja sa Hrvatskom, a izmedju ostalog i granice.
Čini ti se.Jel ti misliš da je Slovenija stvarno ta koja pravi probleme Hrvatskoj ili su slovenci istureno odjeljenje nekog mnogo jačeg ? Budi siguran da britanci,njemci,francuzi stvarno žele Hrvatsku u EU u ovom trenutku taman bi neko Sloveniju pitao :D
Sir Charles

#359 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Sir Charles »

chipi wrote:Čini ti se.Jel ti misliš da je Slovenija stvarno ta koja pravi probleme Hrvatskoj ili su slovenci istureno odjeljenje nekog mnogo jačeg ? Budi siguran da britanci,njemci,francuzi stvarno žele Hrvatsku u EU u ovom trenutku taman bi neko Sloveniju pitao :D
Mocuce je i to, ali realno i Hrvatska nije ispunila mnogo mnogo uslova koji su pred nju postavljeni.
chipi

#360 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by chipi »

Sir Charles wrote:
chipi wrote:Čini ti se.Jel ti misliš da je Slovenija stvarno ta koja pravi probleme Hrvatskoj ili su slovenci istureno odjeljenje nekog mnogo jačeg ? Budi siguran da britanci,njemci,francuzi stvarno žele Hrvatsku u EU u ovom trenutku taman bi neko Sloveniju pitao :D
Mocuce je i to, ali realno i Hrvatska nije ispunila mnogo mnogo uslova koji su pred nju postavljeni.
Jesu li Rumuni i Bugari ?Pa zamisli situaciju da se na mjestu(geografskom) Bugarske i Rumunije nalaze Hrvatska i Slovenija i da je zapelo oko granice ??? Pa problem bi bio "riješen na obostrano zadovoljstvo" u roku od 24 sata,budi siguran u to.
and

#361 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by and »

CRNOGORSKI KRIMINAL POD LUPOM SAD I OPOZICIJE
00:11 / 18.08.2009.
Sprega vlasti i organizovanog kriminala odlučila je ishod referenduma o državnom statusu 2006. godine, prouzrokovala ekonomsko pustošenje, desetine nerasvjetljenih ubistava, a građanin su objektivno dovedeni u podanički položaj u odnosu na nekoliko kriminalnih klanova na vlasti, zbog čega se vlada Sjedinjenih Američkih Država polako distancira od režima Demokratske partije socijalista, jedinstvena je ocjena crnogorske opozicije povodom novog izvještaja Stejt departmenta i Kongresne istražne službe (CRS), pripremljenog za članove Kongresa SAD, piše Politika.

U novom istraživanju, nazvanom „Budućnost Balkana i ključni problemi za američku politiku”, koji se prije neki dan pojavio na internet-sajtu američkog Ministarstva inostranih poslova, piše da da je u Crnoj Gori „veliki problem korupcija u vladi, policija i pravosuđe su slabi, a nedostaje efikasan i depolitizovan javni administrativni sistem”.

„Organizovani kriminal je i dalje važan faktor, često povezan sa vodećim političarima, policijskim i funkcionerima obavještajnih službi”, navedeno je dalje u izvještaju u kom je navedeno i da „civilno društvo i nezavisni mediji u Crnoj Gori imaju pravo da se izraze slobodno i ponude različita gledanja, ali se s vremena na vrijeme suočavaju sa oštrim pritiskom vlade”.

Šef poslaničkog kluba Nove srpske demokratije Novica Stanić saopštio je da sumnja u konačni stav vlade SAD prema crnogorskoj vlasti, „jer joj nije smetalo kada je ova i ovakva vlast u sprezi sa tajnom i javnom policijom, organizovanim kriminalom i prljavim novcem odradila najvažnije pitanje za Crnu Goru – a to je državno pitanje”.

„Onog trenutka kada ova vlast odradi sve ono što od nje međunarodni faktor očekuje, tek tada će na dnevni red doći demokratsko pitanje u Crnoj Gori. Lično, nisam siguran da je taj trenutak još došao”, kaže Stanić, piše Politika.

Po ocjeni potpredsjednika Pokreta za promjene Branka Radulovića, „novi osvrt iz SAD nije sličan prethodnima i promjena vlasti u Crnoj Gori neće ići lako, jer održavanje na vlasti nije samo očuvanje nagomilanog bogatstva, već i pitanje ostanka na slobodi, a zna se da zatvorske rešetke nikome ne gode, pa ni njima”.

„Da je sam vrh vlasti povezan sa mafijom, da se u Crnoj Gori pere novac, da imamo partijsku administraciju, ali ne i javnu, bilo je odavno dobro poznato SAD, zemljama članicama EU i ruskim vlastima. Iz razloga koje nije lako dokučiti, sada i to isplivava na površinu i nije više samo priča ljudi iz crnogorske opozicije, već i međunarodnih centara političke moći. Mislim da ako ništa drugo, dolazi vrijeme krajnje objektivnih procjena o situaciji u Crnoj Gori”, ocijenio je Radulović.

Prema riječima potpredsjednika Socijalističke narodne partije Vasilija Laloševića, „o problemima korupcije i organizovanog kriminala sada i vrapci na grani cvrkuću, kao i o pritisku vlade na medije”.

„Ako premijer Milo Đukanović povodom slučaja ’Mugoša’ kaže da jedno nasilje (medijsko) generiše drugo nasilje (fizičko) jasno je da, nažalost, živimo u pretpolitičkom dobu, gdje elementi privatne države apsolutno izlaze na vidjelo. Ako se tome dodaju riječi premijera da su krivične prijave protiv medija zbog njihovih, navodno, neprincipijelnih ratova najbenigniji način odbrane digniteta, onda bi to moralo da zabrine svakoga, jer dovodi u sumnju sve ono što govorimo o demokratskim standardima”, kaže Lalošević.

Cenzura neposlušnih medija

Novinari u Crnoj Gori se danas susreću sa direktnom cenzurom, smanjivanjem plata kao sredstvom ucjena i otkazima za jednu riječ koja se ne sviđa vlastima, ocijenio je nemački „Dojče vele”.

U tekstu „Mediji u Crnoj Gori: Dozvoljeno samo što se Milu sviđa”, njemački radio navodi da se vlast u toj državi „sve odlučnije obračunava sa neposlušnim medijima” i da je „cenzura na maksimumu, sloboda na nuli, a izlaz nije na vidiku”, piše Politika.

Biznis.ba
chipi

#362 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by chipi »

and wrote:
CRNOGORSKI KRIMINAL POD LUPOM SAD I OPOZICIJE
00:11 / 18.08.2009.
Sprega vlasti i organizovanog kriminala odlučila je ishod referenduma o državnom statusu 2006. godine, prouzrokovala ekonomsko pustošenje, desetine nerasvjetljenih ubistava, a građanin su objektivno dovedeni u podanički položaj u odnosu na nekoliko kriminalnih klanova na vlasti, zbog čega se vlada Sjedinjenih Američkih Država polako distancira od režima Demokratske partije socijalista, jedinstvena je ocjena crnogorske opozicije povodom novog izvještaja Stejt departmenta i Kongresne istražne službe (CRS), pripremljenog za članove Kongresa SAD, piše Politika.

U novom istraživanju, nazvanom „Budućnost Balkana i ključni problemi za američku politiku”, koji se prije neki dan pojavio na internet-sajtu američkog Ministarstva inostranih poslova, piše da da je u Crnoj Gori „veliki problem korupcija u vladi, policija i pravosuđe su slabi, a nedostaje efikasan i depolitizovan javni administrativni sistem”.

„Organizovani kriminal je i dalje važan faktor, često povezan sa vodećim političarima, policijskim i funkcionerima obavještajnih službi”, navedeno je dalje u izvještaju u kom je navedeno i da „civilno društvo i nezavisni mediji u Crnoj Gori imaju pravo da se izraze slobodno i ponude različita gledanja, ali se s vremena na vrijeme suočavaju sa oštrim pritiskom vlade”.

Šef poslaničkog kluba Nove srpske demokratije Novica Stanić saopštio je da sumnja u konačni stav vlade SAD prema crnogorskoj vlasti, „jer joj nije smetalo kada je ova i ovakva vlast u sprezi sa tajnom i javnom policijom, organizovanim kriminalom i prljavim novcem odradila najvažnije pitanje za Crnu Goru – a to je državno pitanje”.

„Onog trenutka kada ova vlast odradi sve ono što od nje međunarodni faktor očekuje, tek tada će na dnevni red doći demokratsko pitanje u Crnoj Gori. Lično, nisam siguran da je taj trenutak još došao”, kaže Stanić, piše Politika.

Po ocjeni potpredsjednika Pokreta za promjene Branka Radulovića, „novi osvrt iz SAD nije sličan prethodnima i promjena vlasti u Crnoj Gori neće ići lako, jer održavanje na vlasti nije samo očuvanje nagomilanog bogatstva, već i pitanje ostanka na slobodi, a zna se da zatvorske rešetke nikome ne gode, pa ni njima”.

„Da je sam vrh vlasti povezan sa mafijom, da se u Crnoj Gori pere novac, da imamo partijsku administraciju, ali ne i javnu, bilo je odavno dobro poznato SAD, zemljama članicama EU i ruskim vlastima. Iz razloga koje nije lako dokučiti, sada i to isplivava na površinu i nije više samo priča ljudi iz crnogorske opozicije, već i međunarodnih centara političke moći. Mislim da ako ništa drugo, dolazi vrijeme krajnje objektivnih procjena o situaciji u Crnoj Gori”, ocijenio je Radulović.

Prema riječima potpredsjednika Socijalističke narodne partije Vasilija Laloševića, „o problemima korupcije i organizovanog kriminala sada i vrapci na grani cvrkuću, kao i o pritisku vlade na medije”.

„Ako premijer Milo Đukanović povodom slučaja ’Mugoša’ kaže da jedno nasilje (medijsko) generiše drugo nasilje (fizičko) jasno je da, nažalost, živimo u pretpolitičkom dobu, gdje elementi privatne države apsolutno izlaze na vidjelo. Ako se tome dodaju riječi premijera da su krivične prijave protiv medija zbog njihovih, navodno, neprincipijelnih ratova najbenigniji način odbrane digniteta, onda bi to moralo da zabrine svakoga, jer dovodi u sumnju sve ono što govorimo o demokratskim standardima”, kaže Lalošević.

Cenzura neposlušnih medija

Novinari u Crnoj Gori se danas susreću sa direktnom cenzurom, smanjivanjem plata kao sredstvom ucjena i otkazima za jednu riječ koja se ne sviđa vlastima, ocijenio je nemački „Dojče vele”.

U tekstu „Mediji u Crnoj Gori: Dozvoljeno samo što se Milu sviđa”, njemački radio navodi da se vlast u toj državi „sve odlučnije obračunava sa neposlušnim medijima” i da je „cenzura na maksimumu, sloboda na nuli, a izlaz nije na vidiku”, piše Politika.

Biznis.ba
"Dobro jutro "Kolumbo(vci)"
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#363 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by pici »

VeljkoLukićKurjak

#364 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by VeljkoLukićKurjak »

Pici nisam znao da si naki dobar reziser ... :thumbup:

A sto se tice bjele lise ... vidimo se u junu sledece godine :-D
keep it real

#365 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by keep it real »

kmosst wrote:bio sam jedan od ucesnika akcije slanja "mailova", koje sam proslijedio na bezbroj adresa.
Evo sta mi je odgovorio Dr.Rainer Stinner MdB, clan njemackog Bundestaga (nazalost jedini koji je bar odgovorio):

"Dr.Rainer Stinner MdB
Deutscher Bundestag

Bosnia-Herzegovina has agreed last year on a road-map with the EU about certain criteria that have to be fullfilled for visa-liberalisation. The EU-commission has reviewed to what extent the different countries have met these criteria. It came to the conclusion, that BiH fell short and ist lagging behind other countries. Discussions with high-level representatives of BiH some weeks ago surfaced the same information.
I have no reason to doubt the correctness of this decision. It is a matter of technical requirements that has nothing to do with the political criteria that are necessary for the EU-accession.

The notion, that the Eu has a preoccupation against BiH is totally unjustified. I am very surprised, that I receive many mails and letters blaiming the EU. I would rather expect, that the people of BiH put the blame on the Government of BiH and ask, why the Government is not able to stay in pace with new states like Montenegro e.g.

The EU should do everything possible to help BiH on its way to the EU. But the country itself has do to his homework. I would be very interested to learn what you are doing to convince the politicians of BiH to make the decisions that are required for the visa-liberalisation, which I also see as a major step for the integration of your country in the EU."

i moj slobodni prijevod:

"Bosna i Hercegovina je dogovorila prošle godine na plan sa EU o određenim kriterija koji su morali biti ispunjeni za liberalizaciju viznog-rezima. EU komisija je pregledala do koje mjere su različite zemlje ispunile ove kriterije. Ona je došao do zaključka, da BiH zaostaje iza drugih zemalja u rjesavanju ovih kriterija. Rasprave na visokom nivou sa predstavnicima BiH prije nekoliko sedmica pokazali su iste podatke.
Ja nemam razloga sumnjati u ispravnost ove odluke. To je stvar tehničkih zahtjeva koji nema nikakve veze s političkim kriterijima koji su potrebni za pristupanje EU-a.

Shvaćanje da EU ima nesto protiv BiH je potpuno neopravdano. Jako sam iznenađen, I primio sam mnogo mailova i pisama koji blamiraju EU. Radije bih očekivao, da se narod u BiH suprostavi protiv krivice Vlade BiH i upita, zašto Vlada ne može ostati u korak s novim državama poput Crne Gore, npr.

Europska unija bi trebala učiniti sve što je moguće da pomogne BiH na putu u EU. Ali ta zemlja mora sama svoju domaću zadaću učiniti. Ja bih bio vrlo zainteresiran da saznate što su uradili BiH političari na odlukama koje su potrebne za liberalizaciju viznog rezima, koji je kako I sam vidim takodjer veliki korak za integraciju vaše zemlje u EU."

tvoj slobodni prijevod nije tacan .

covijek fino kaze

"I would be very interested to learn what you are doing to convince the politicians of BiH to make the decisions that are required for the visa-liberalisation"

ja bih bio vrlo zainteresovan da saznam STA VI RADITE DA UBIJEDITE bh politicare da prave odluke koje su potrebne za liberizaciju viznog rezima .

ti si napisao/la

"Ja bih bio vrlo zainteresiran da saznate što su uradili BiH političari na odlukama koje su potrebne za liberalizaciju viznog rezima"

sta vi radite da ubijedite politicare ? vi licno !

"I would rather expect, that the people of BiH put the blame on the Government of BiH and ask, why the Government is not able to stay in pace with new states like Montenegro e.g.

radije bih ocekivao , da narod/narodi STAVI KRIVICU NA VLADU BH i pitaju , zasto vlada nemoze da prati tempo novih drzava kao crna gora itd .

napisao/la

"Radije bih očekivao, da se narod u BiH suprostavi protiv krivice Vlade BiH i upita, zašto Vlada ne može ostati u korak s novim državama poput Crne Gore, npr. "

kmosst od kada se "put the blame" prevodi sa "suprostavi" ? i kad kazes "suprostavi" na sta konkretno ciljas , neku vrstu anarhije , revoluciju ?

mozda to radis zbog slabog poznavanja engleskog jezika , ali ako to radis namjerno treba da se stidis . covjek salje jasnu poruke , za njega je kriva vlada bh . interesuje ga sta ti licno kao gradjanin bih radis da ubijedis politicare da rade na viznom rezimu . da je naprimjer tako preveo i napisao neki novinar na zapadu bilo bi problema , vjerovatno bi se nasao pred sudom .
orinoco

#366 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by orinoco »

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU. To će morati da čine iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza. Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u prijedlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS). .
http://avaz.ba/globus/region/312744/eu- ... -putovanja
Post Reply