Istina o invalidima

Locked
BajrinNajmladji

#351 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

-LIBERO- wrote:Ja vjerovatno nisam dovoljno upucen,pa bih pitao vas koji ste u cijeloj toj problematici,na zalost.

Ko ce biti u toj revizorskoj komisiji kada budete izlazili na tu reviziju?

Ako ce to biti isti oni ljudi koji su izdali barem 30% laznih potvrda,koja je onda svrha ponovnog izlaska?
Mustafa Mujezinović (SDA) i prije njega Nedžad Sve Po Zakonu Branković (SDA) su osnovali Institut za med. vještačenja.

Ja, kao invalid, upetljan sam u to jer sam svake 2 godine redovno glasao protiv. Nemaju invalidi ništa sa postavljanjem ljekara u komisije.
Ima policija, tužilaštvo, sudovi, pa neka spašavaju državu od mite. Do sada, samo nekoliko tuzlanskih ljekara pod istragom.
respo

#352 Re: Istina o invalidima

Post by respo »

puna_casa wrote:
respo wrote:nisam invalid hvala bogu i ne bi se mjenjao ni za 10000 maraka dnevno

vidim da je rasprava ko dobiva 2000 ko dobiva 140

dovoljno je prosetati ferhadijom oko 10 sati navece i pored trznice vidjeti BMW koji vrijedi minimalno 70 milja sa invalidskom oznakom a takvih bmw-a i mercedesa bar jos 10 u gradu minimalno

kad bi se takvi odstranili onda bi i oni sto primaju 140 imali vjerovatno jos jednu nulu
do tada je uzaludno pricati koliko ko dobiva
Predlažem da se raspitaš u Ministarstvu za saobracaj KS, ko sve može dobiti naljepnicu.
Po njihovom tzv pravilniku "i Kunto i Panto" pod uslovom da podnese zahtjev.
Napominjem,da najtežih RVI ima u FBiH 350-400; oni se voze u Škodama, koje su dobili od Vlade FBiH, bolje rečeno njih voze. E to vam je ta čuvena ne-daj-Bože-nikom kategorija!
Još nešto, opšte je poznato da neki "snalažljivi" pripadnici pojedinih kategorija prodaju svoje naljepnice, carinske i poreske povlastice takvima što kupuju BMW-e i slična vozila.
onda treba mjenjati taj pravilnik
i ko na nelegalan nacin nabavi tu naljepnicu fino kaznu za to pa bi se pitao jeli isplativo staviti naljepnicu na auto ponovo

za ovih 350-400 nemam prigovora neka im daju bmw-e ali se ne moze kad ima "invalida" spremniji od nasih premijerligasa
BajrinNajmladji

#353 Re: Istina o invalidima

Tužio sam JU KC za soc. rad-Služba soc. zaštite Ilidža zbog obustavljanja isplate naknade za pomoć i njegu od strane drugog lica u ime majke. Kantonalnom sudu u upravnom sporu.

Nisu odgovorili na moju žalbu više od 4 mjeseca, a zbog pogrešnog utvrdjivanja činjenica iz Zakona o izmjenama Zakona.

Namjera zakonodavca (I onog ko je pisao Zakon) je bila da svi koji su predali zahtjeve za naknade, a bili su stariji od 65 godina života ''pređu na kantonalni nivo''.

Medjutim, to oni nisu napisali u Zakonu, pa su bezobrazno pogrešno citirali Zakon o izmjenama Zakona u ukidajućem rješenju moje gospodje mame.

Pošto sam ih već jednom dobio na istom Sudu i povodom potpuno iste stvari, samo što je tada granica bila 60 godina života i mijenjao se kantonalni Zakon, nadam se da ću ih i ovaj put dobiti.

Prošli put su mi isplatili 7 000KM. Sada sam od Suda zahtijevao i zatezne kamate.

Tužitelj je oslobodjen sudskih taksi kada su u pitanju predmeti/tužbe u vezi sa socijalnom zaštitom.
BajrinNajmladji

#354 Re: Istina o invalidima

Baš nemam sreće, Sud me danas obavijestio da moram prvo iskoristiti mogućnosti urgencije, ulaganja žalbe drugostepenom organu i prijavljivanjem upravnoj inspekciji.

Znači, zbog proceduralnih pitanja će u roku od 15 dana odbaciti moju tužbu u upravnom sporu.

Tražiću obnavljanje upravnog spora od Kantonalnog suda jer se radi o istom upravnom postupku, a nije prošlo 5 godina od donošenja presude.
Last edited by BajrinNajmladji on 06/09/2009 17:30, edited 2 times in total.
BajrinNajmladji

#355 Re: Istina o invalidima

...
sanjas

#356 Re: Istina o invalidima

Post by sanjas »

BajrinNajmladji wrote:
beladona wrote:da li se na ovu reviziju trebaju javiti i civilne žrtve rata
Zakon se zove: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA i zaštite obitelji sa djecom.

Prema tome, trebaju i osobe sa onesposobljenjem (Pogrešno je reći INVALIDI jer je značenje ove riječi uvredljivo=Bezvrijedni), civilne žrtve rata 100% i 90% da se prijave na revizioni ljekarski pregled.[/quot

ja sam zvao federalno ministarstvo rada i socijalne politike i ljubazna teta mi je rekla da civilne zrtve rata ne podlijezu ovoj reviziji
beladona

#357 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

ja
sanjas wrote:
BajrinNajmladji wrote:
beladona wrote:da li se na ovu reviziju trebaju javiti i civilne žrtve rata
Zakon se zove: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA i zaštite obitelji sa djecom.

Prema tome, trebaju i osobe sa onesposobljenjem (Pogrešno je reći INVALIDI jer je značenje ove riječi uvredljivo=Bezvrijedni), civilne žrtve rata 100% i 90% da se prijave na revizioni ljekarski pregled.[/quot

ja sam zvao federalno ministarstvo rada i socijalne politike i ljubazna teta mi je rekla da civilne zrtve rata ne podlijezu ovoj reviziji
ja sam to znala ovde su udarili samo po onima koji se najmanje bune i nikom se ne žale.NEKOM JE CILJ DA NAS ELIMINIŠE
BajrinNajmladji

#358 Re: Istina o invalidima

sanjas wrote: ...ja sam zvao federalno ministarstvo rada i socijalne politike i ljubazna teta mi je rekla da civilne zrtve rata ne podlijezu ovoj reviziji
Ako je tako rekla teta Sadžida, onda sam ja pogriješio,...Ali objasnio sam svoje razmišljanje,...Neumitna logika prirode mi kaže: Lud zbunjenog...Šalje na reviziju! :D
Danas, sestra i ja bili na revizionom ljekarskom pregledu.
BajrinNajmladji

#359 Re: Istina o invalidima

nineinchnails wrote:Mujezinovic je uletio kao furija na poziciju premijera i bez "dobar dan, ja sam taj i taj" odma UDRI po invalidninama! Jel' on normalan?
Naravno da nije............
I kaze, mala mu plata?
Bilo brate dragi u "60 minuta" kolike su im plate.....OSNOVICA je 3200 + ostale gluposti i izadje "vjerovali ili ne" preko 10 milja!!! I to fino pise na platnim listama.......
Haloooooooooo
Samo da pohvalim diskusiju @nineinchnails-a sa druge teme na pdf. Politika.
kone

#360 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

BajrinNajmladji wrote:Tužio sam JU KC za soc. rad-Služba soc. zaštite Ilidža zbog obustavljanja isplate naknade za pomoć i njegu od strane drugog lica u ime majke. Kantonalnom sudu u upravnom sporu.

Nisu odgovorili na moju žalbu više od 4 mjeseca, a zbog pogrešnog utvrdjivanja činjenica iz Zakona o izmjenama Zakona.

Namjera zakonodavca (I onog ko je pisao Zakon) je bila da svi koji su predali zahtjeve za naknade, a bili su stariji od 65 godina života ''pređu na kantonalni nivo''.

Medjutim, to oni nisu napisali u Zakonu, pa su bezobrazno pogrešno citirali Zakon o izmjenama Zakona u ukidajućem rješenju moje gospodje mame.

Pošto sam ih već jednom dobio na istom Sudu i povodom potpuno iste stvari, samo što je tada granica bila 60 godina života i mijenjao se kantonalni Zakon, nadam se da ću ih i ovaj put dobiti.

Prošli put su mi isplatili 7 000KM. Sada sam od Suda zahtijevao i zatezne kamate.

Tužitelj je oslobodjen sudskih taksi kada su u pitanju predmeti/tužbe u vezi sa socijalnom zaštitom.
Sta mislis ima li smisla tuziti ministarstvo zbog neizvrsenja donijetog rjesenja o invalidnosti.Znaci zena je dobila rjesenje o invalidnosti(100%) u maju 2007. i do danasnjeg dana nije dobila ni fening od njih.ZNaci skoro 2,5 godine,a sad je morala jos uplatiti 140 KM za ovu novu reviziju.Sad treba docekati tu novu reviziju i to novo rjesenje,pa onda opet cekati ko zna koliko,ako ikada i dobije pare,jer zena ima 91 godinu.

Sta mislis da li ima smisla pokrenuti tuzbu,jer ipak je proslo jako puno vremena od dobijanja rjesenja?
BajrinNajmladji

#361 Re: Istina o invalidima

Pa, propala moja tužba u upravnom sporu. Ekspresno odgovorili da moram ispoštovati red, pa se žaliti, pa ako ne odgovore, žaliti se drugostepenom organu, ako ne uspijem ni sa drugostpenim, prijaviti ih upravnoj inspekciji.

Upravni spor je različit od ''obične'' tužbe. Tu sud samo pomaže nekom državnom organu, instituciji, da riješi nešto.

Pošto sam sve ranije prošao i dobio ih na sudu kada se 2003. promijenio kantonalni zakon, sada samo obnavljam upravni spor. Predao sam za obnovu spora, pa sada čekam.

Ministar je pričao u nekoj emisiji da ima puno onih sa rješenjem kojima treba isplatiti zaostatke (Nisu im ni jednu naknadu isplatili).

Svako svakog može tužiti, čini mi se da bi ti se isplatilo to,...preko dvije godine zaostataka, ....povelika cifra. Bez advokata, nemoj ni pomišljati tužiti.
holowey

#362 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

Dan: danasnji
Lokacija: Kanton Sarajevo, Institut za medicinsko vjestacenje
Radnja: komisijski pregled radi revizije stepena invalidnosti

Situacija: najmanje 50 ljudi ceka u malom prostoru da dodje na red, bilo da tek preda dokumentaciju, bilo da udje na zakazani pregled... bez obzira na to zasto ljudi tu dolaze, u kakvom su fizickom stanju, samo tri stolice da se sjedne...to sto, recimo, neko nema noge i jedva stoji na stakama, nikoga ne zanima... ipak, ovo nije kritika ljekarima koji rade u Institutu - i ove tri stolice su iznesene iz ordinacija: kritika je na racun onoga ko je osmislio da se u tolikom broju dolazi na institut a nije pripremio nista :x

Kritika #2: standardni bosanski sindrom, ulazak preko reda - "ja sam kolega ljekar, samo da nesto provjerim", a onda "kolega ljekar" sa svojom dokumentacijom uleti kao furija u ordinaciju i ostane pola sata... i onda neko ko je zakazan za 8.30, na red dodje tek u 10 :sad: usput da spomenem da "kolega ljekar" puca od zdravlja, kao da je od brda odvaljen :x
BajrinNajmladji

#363 Re: Istina o invalidima

ZAKON o načinu ostvarivanja ušteda u Federaciji Bosne i Hercegovine (bosanski jezik)
ZAKON o načinu ostvarivanja ušteda u Federaciji Bosne i Hercegovine (hrvatski jezik)
"Službene novine Federacije BiH", broj 52/09 /10.8.2009./
Usvojen Zakon, pa će to stanje (10% manje) trajati sve dok ne promijene Zakon ili kakvom odlukom/uredbom ne promijene ili ukinu ono što piše u Zakonu.
kone

#364 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

BajrinNajmladji wrote:Pa, propala moja tužba u upravnom sporu. Ekspresno odgovorili da moram ispoštovati red, pa se žaliti, pa ako ne odgovore, žaliti se drugostepenom organu, ako ne uspijem ni sa drugostpenim, prijaviti ih upravnoj inspekciji.

Upravni spor je različit od ''obične'' tužbe. Tu sud samo pomaže nekom državnom organu, instituciji, da riješi nešto.

Pošto sam sve ranije prošao i dobio ih na sudu kada se 2003. promijenio kantonalni zakon, sada samo obnavljam upravni spor. Predao sam za obnovu spora, pa sada čekam.

Ministar je pričao u nekoj emisiji da ima puno onih sa rješenjem kojima treba isplatiti zaostatke (Nisu im ni jednu naknadu isplatili).

Svako svakog može tužiti, čini mi se da bi ti se isplatilo to,...preko dvije godine zaostataka, ....povelika cifra. Bez advokata, nemoj ni pomišljati tužiti.
Znaci cekati,pa kad uplate,a to moze biti za par godina....Naravno da sam mislio tuziti ih sa jakim advokatom,ali ako to rade sto su tebi radili,onda ce se to ionako razvuci na par godina,a za tih par godina mozda i uplate koji fening.Ja nam drzave,majko mila :x
selko

#365 Re: Istina o invalidima

Post by selko »

Znaci cekati,pa kad uplate,a to moze biti za par godina....Naravno da sam mislio tuziti ih sa jakim advokatom,ali ako to rade sto su tebi radili,onda ce se to ionako razvuci na par godina,a za tih par godina mozda i uplate koji fening.Ja nam drzave,majko mila

i sam sam u istoj dilemi,dali ih tuziti ili ne ali u medjuvremenu sam i ja uplatio revizioni pregled iako nisam dobio ni cvonjka.... :sad: :sad: :sad: :x
zonkerteam

#366 Re: Istina o invalidima

Post by zonkerteam »

Malopre sam se uclanio, i odmah mi trebaju neke male informacije ali od pravih ucesnika rata u sarajevu. Ima jedan TAKOZVANI ratni vojni invalid PRVE grupe koji je ucesnik borbi u Sarajevu i ranjen je SNAJPEROM u stomak i tu mu je odstranjeno 2 metra debelog creva i SNAJPEROM u nogu i to bez ikakvog oziljka a jede i pije kilo-kilo za medalju a nezna ni ko mu je bio staresina ni komandir, ni u kom je delu Sarajeva ranjen, a ni Sarajevo nezna bas najbolje a kao rodjen je tamo. Zivi u Beogradu na Dorcolu i moze volu rep da iscupa. Prica se da je ovde debelo platio neke doktore i vodio ih na more i banje, za prvu grupu ili kategoriju za penziju. Pa vas molim za neku informaciju o tom coveku. jedino sto nesto znamo o njemu je ime i prezime TUSEVLJAK DUSAN
beladona

#367 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

MOJ OTAC U PETAK PRIMIO ZAOSTATKE INVALIDNINE.PRIJE 3 GOD PROŠAO KOMISIJU KAO 70 POSTOTNI INVALID NIJE NIKAKO DOBIO NI JEDNU ISPLATU.U MARTU JE DOBIO PAPIR DA MU SE UKIDA PRAVO ZBOG MALE INVALIDNOSTI.SADA KAD JE VEĆ IZGUBIO NADU O ZAOSTALIM PARAMA ONE MU PALE NA RAČUN.SVAKA ČAST IPAK NEGDJE IMA NOVCA OVA NAŠA DRŽAVA.
BajrinNajmladji

#368 Re: Istina o invalidima

zonkerteam wrote:Malopre sam se uclanio, i odmah mi trebaju neke male informacije ali od pravih ucesnika rata u sarajevu. Ima jedan TAKOZVANI ratni vojni invalid PRVE grupe koji je ucesnik borbi u Sarajevu i ranjen je SNAJPEROM u stomak i tu mu je odstranjeno 2 metra debelog creva i SNAJPEROM u nogu i to bez ikakvog oziljka a jede i pije kilo-kilo za medalju a nezna ni ko mu je bio staresina ni komandir, ni u kom je delu Sarajeva ranjen, a ni Sarajevo nezna bas najbolje a kao rodjen je tamo. Zivi u Beogradu na Dorcolu i moze volu rep da iscupa. Prica se da je ovde debelo platio neke doktore i vodio ih na more i banje, za prvu grupu ili kategoriju za penziju. Pa vas molim za neku informaciju o tom coveku. jedino sto nesto znamo o njemu je ime i prezime TUSEVLJAK DUSAN
Je li se taj nekada bavio karate sportom, visok oko 1,85m, star oko 55-57 godina,...Elektroničar po zanimanju?
beladona

#369 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

on je neratni invalid
puna_casa

#370 Re: Istina o invalidima

Post by puna_casa »

BajrinNajmladji wrote:
zonkerteam wrote:Malopre sam se uclanio, i odmah mi trebaju neke male informacije ali od pravih ucesnika rata u sarajevu. Ima jedan TAKOZVANI ratni vojni invalid PRVE grupe koji je ucesnik borbi u Sarajevu i ranjen je SNAJPEROM u stomak i tu mu je odstranjeno 2 metra debelog creva i SNAJPEROM u nogu i to bez ikakvog oziljka a jede i pije kilo-kilo za medalju a nezna ni ko mu je bio staresina ni komandir, ni u kom je delu Sarajeva ranjen, a ni Sarajevo nezna bas najbolje a kao rodjen je tamo. Zivi u Beogradu na Dorcolu i moze volu rep da iscupa. Prica se da je ovde debelo platio neke doktore i vodio ih na more i banje, za prvu grupu ili kategoriju za penziju. Pa vas molim za neku informaciju o tom coveku. jedino sto nesto znamo o njemu je ime i prezime TUSEVLJAK DUSAN
Je li se taj nekada bavio karate sportom, visok oko 1,85m, star oko 55-57 godina,...Elektroničar po zanimanju?
Karatista je Nenad!
Ali ništa nije isključeno, tužno je sve ovo... :sad: :(
Nemam riječi...samo gorčina :x
Kraljica_Suza

#371 Re: Istina o invalidima

Post by Kraljica_Suza »

kakavdanakneiskustvu wrote:zna li ko da li je onda počela isplata neratnih invalidnina

Nije jos pocela isplata ni ratnih, tako da......
zonkerteam

#372 Re: Istina o invalidima

Post by zonkerteam »

Pa on rece da je bio vozac, jeli moze neko da mi nekako sazna preko imena bar adresu u Sarajevu, jer je on ovde prvi na listi za stan, a rece da u sarajevu nema nista, pa je prodao stan, pa nije imao nista, mutljavina nevidjena, pa molim kolege za tu malu pomoc pa da pokrenemo nesto na bolje, bar da nama dusa bude mirna.
zonkerteam

#373 Re: Istina o invalidima

Post by zonkerteam »

Evo mene opet za onog Tusevljaka, ako neko ima nesto o njemu a nezeli da to objavi na forumu neka posalje na ovaj mejl [email protected]
P.S. A sto da neskupljamo podatke o tim govnarima koji su falisfikovali papire i imaju sada vise nego dobre invalidnine, a nevidi im se da su ranjeni, a oni koji su stvarno ranjeni i vidi se da su ranjeni dobijaju neki djeparac. Kolege unapred se zahvaljujem i iskreno se nadam da ce da se vidimo negde u kafani da popijemo koje pivo. Pozdrav
BajrinNajmladji

#374 Re: Istina o invalidima

@zonkreteam,
Najvjerovatnije da je on primalac penzije i invalidnine u Istočnom Sarajevu - bosanskohercegovački entitet RS.
Last edited by BajrinNajmladji on 17/09/2009 00:18, edited 1 time in total.
zonkerteam

#375 Re: Istina o invalidima

Post by zonkerteam »

Najmladji mnogo ti hvala za ovu informaciju, mnogo mi pomaze, ali on je u Bgd. na Dorcolu i prima 120 000 + jos neke gluposti kao RVI, to ja sve znam brate moj samo neznam u kojoj je to jedinici ili ceti bio ranjen u Sarajevu. Znaci kao borio se i ranjen je u Sarajevu, to je ono sto mene zanimada li ga ima u nekim spiskovima kao ucesnika rata u Sarajevu pod imenom Tuševljak Dušan. Puno pozdrava i vidimo se na pivu u Borsalinu
Locked