Sve to sto si ti napisao mnogo vise govori o tebi kao covjeku nego o navedenim dogadjajima jer najblaze receno pises nebuloze. Rasprava je suvisna i nepotrebna jer se slucajem treba pozabaviti Sud BiH, a osnova za pokretanje postupka je i previse.udrch wrote:Zar ti nisi protiv KOS-ovaca i svih ostalih špijuna..ako je Cerićev najveći grijeh to što je možda radio za KOS, otkud sad da ti je dobar trostruki špijun..i ovo za trostrukog špijuna je izmišljotina Senada Avdića i ništa više..zonbirile wrote:-------------------------------------------------------clav wrote:Nalijepise Orica sinoc momacki. Znalo se ovo sve odavno, al eto nekako prestalo se spominjati u zadnje vrijeme. On je od uspostave zasticene zone zagazio u kriminal. Iz aviona se vidi da nije cist i da mu je ondasnja SDA dala odrijesene ruke u zamjenu za sutnju oko desavanja pred pad Srebrenice. Valjda ce se istina o ulozi nasih saznati kad tad, a ovo sto jos nije procesuiran slucaj Nurifa Rizvanovica nije ni potrebno komentarisati.
na čast Srebrenčanima,niko da se oglasi,a kukali su iza glasa na bandita.Nurif je odradio veliki posao za Podrinje,major njemačke obavještajne službe,talijanske i KOS-a,nastrada od primitivaca.Treba zamisliti Ćele u opkoljenom malom gradu,a najbolje je rekao onaj mali da zamišlja da je Naserov konj,pa da jede šečer.
Nurif Rizvanović je bio jedna obična ubleha i ljenčinja..ustajao je u podne, po čitav dan se samo šepurio, a naveče kurvao..
Onog trenutka kad je on došao kola su u Podrinju krenula nizbrdo..za nekoliko mjeseci provedenih dole nije ni metka ispalio prema četniku..njegove vojnike smo pogrdno nazivali Nurifovci ili u prevodu ublehaši obični koji se šepure u šarenim odijelima i automatskim puškama daleko od prve borbene linije..
Nurif je živio u kući koja je bila 20-tak metara udaljena od kuće u kojoj sam ja proveo jedan dio rata..
Možda nije direktno izdao Podrinje, ali njegove odluke su umrtvile našu želju za borbom..
Nurif Rizvanović je čovjek koji je u ljeto 1992. godine poveo oko 15 hiljada civila u vojni proboj prema Tuzli..
Završilo se tragično, kosti desetine civila su ostale razbacane na putu Snagovo - Nezuk do završetka rata..tačan broj poginulih nikad nije utvrđen..operacijom je komandovao lično, sa Perunike, odnosno čak i iza svih civila koji su krenuli za Tuzlu..
Završio je onako kako je i zaslužio..ubio ga je Zulfo, a ne Naser..Naser je ostao do završetka operacija na oslobađanju Kamenice..Nurif je ubijen jer nije poduzeo ništa da se Kamenici pruži potrebna pomoć, a ne iz želje Nasera da se nekom sveti..jedna od najboljih jedinica u Podrinju, Interventni vod iz Konjević polja je danima bio u pripravnosti u O.Š. čekajući naredbu da krenu u ispomoć..lično sam čuo Nurifa kad na upit Doktora ( komadant ove jedinice ) zašto više ne kreću, kaže da treba sačekati da zapale koji zaselak da ih se nauči pameti..a onda je pao Žlijebac i bilo je gotovo..
Nakon toga dolazi Naser sa svojom jedinicom i u jednom danu oslobađa sve i nanosi četnicima nejveće gubitke..
60 MINUTA - All about
Moderator: anex
- clav
#351 Re: 60 MINUTA - All about
-
udrch
#352 Re: 60 MINUTA - All about
Ja bih volio da se sud pozabavi Tursunom, ali ne zbog Nurifa, već zbog drugih zločina prema vlastitom narodu..
Ovo za Nurifa mu se nikad neće suditi, jer nekolicina ljudi koja je bila spremna svjedočiti nažaost nije preživjela pad Srebrenice..ali ima svjedoka za druge stvari..lično sam bio prisutan kada je jednu djevojku iz Kamenice bacio sa kamiona 1993, godine i koja je nekoliko sati poslije umrla..
Ali nemoj mi molim te pričati o Nurifu..on i tad kad je bio komadant je zaslužio puno gore..njegova desna ruka je bio Alija Livadan, kriminalac i ubica..ako ne vjeruješ meni možeš provjeriti, u Švicarskoj je osuđen na višegodišnju kaznu za ubistvo jednog biznismena na čijem tijelu je ugasio stotine cigareta da ovaj otkrije gdje mu je novac..od tog zločina je i pobjegao u rat..
Ali da ništa drugo nije uradio taj špijun i genijalac, njegova odluka da povede 15 hiljada ljudi u proboj prema Tuzli, a nakon toga da ih prepusti bombardovanju i granatiranju četnika zaslužuje da ga se razapne..
Lahkoje tebi i Zonbrilu pričati sa distance, niste vi patili u okruženju..
Na 60 minuta je kao kriminalac prozvan čovjek koji je iskrenio branio Podrinje..
Velid Šabić je bio komadant do dolaska Nurifa, čovjek sa tih prostora, oficir bivše JNA..naredbu da dođe u Tuzlu mu je donio lično Nurif..kompletna porodica mu je ostala gore, ali to nije smetalo Kaletoviću da ga proglasi izdajnikom..
Velid Šabić je čovjek kojeg treba pitati za izdaju Podrinja, vjerujem da ima više toga za kazati čak i od Nasera Orića..
Ovo za Nurifa mu se nikad neće suditi, jer nekolicina ljudi koja je bila spremna svjedočiti nažaost nije preživjela pad Srebrenice..ali ima svjedoka za druge stvari..lično sam bio prisutan kada je jednu djevojku iz Kamenice bacio sa kamiona 1993, godine i koja je nekoliko sati poslije umrla..
Ali nemoj mi molim te pričati o Nurifu..on i tad kad je bio komadant je zaslužio puno gore..njegova desna ruka je bio Alija Livadan, kriminalac i ubica..ako ne vjeruješ meni možeš provjeriti, u Švicarskoj je osuđen na višegodišnju kaznu za ubistvo jednog biznismena na čijem tijelu je ugasio stotine cigareta da ovaj otkrije gdje mu je novac..od tog zločina je i pobjegao u rat..
Ali da ništa drugo nije uradio taj špijun i genijalac, njegova odluka da povede 15 hiljada ljudi u proboj prema Tuzli, a nakon toga da ih prepusti bombardovanju i granatiranju četnika zaslužuje da ga se razapne..
Lahkoje tebi i Zonbrilu pričati sa distance, niste vi patili u okruženju..
Na 60 minuta je kao kriminalac prozvan čovjek koji je iskrenio branio Podrinje..
Velid Šabić je bio komadant do dolaska Nurifa, čovjek sa tih prostora, oficir bivše JNA..naredbu da dođe u Tuzlu mu je donio lično Nurif..kompletna porodica mu je ostala gore, ali to nije smetalo Kaletoviću da ga proglasi izdajnikom..
Velid Šabić je čovjek kojeg treba pitati za izdaju Podrinja, vjerujem da ima više toga za kazati čak i od Nasera Orića..
-
udrch
#353 Re: 60 MINUTA - All about
I zaboravih na kraju pitati vas koji sve znate šta je to dobro uradio Nurif Rizvanović za Podrinje???
Navedite mi samo jednu stvar, ništa više..
Ili ako vam je lakše recite mi šta su dobrog za Srebrenicu uradili Ibran Mustafić i Hakija Meholjić???
Samo jedno dobro djelo, ništa više..
Navedite mi samo jednu stvar, ništa više..
Ili ako vam je lakše recite mi šta su dobrog za Srebrenicu uradili Ibran Mustafić i Hakija Meholjić???
Samo jedno dobro djelo, ništa više..
- grany-smith
#354 Re: 60 MINUTA - All about
Odoste od teme.
Sviđalo se kome ili ne,
6o minuta je najgledanija emisija u regionu.
Bakir je pogodio "u sridu".
Pronalazi teme nase sumorne i surove svakodnevnice.
Nepravda i kriminal.
Prisutni na svakom koraku i svi šute osim hrabre ekipe "Bakirovih istražitelja".
Kamo sreće da ovo rade institucije u čijem opisu radnih zadataka stoji to što radi ekipa 60.minuta.
BiH ne bi bila najkorumpiranija država u Europi.
Kako nam je tako nam je
Sviđalo se kome ili ne,
6o minuta je najgledanija emisija u regionu.
Bakir je pogodio "u sridu".
Pronalazi teme nase sumorne i surove svakodnevnice.
Nepravda i kriminal.
Prisutni na svakom koraku i svi šute osim hrabre ekipe "Bakirovih istražitelja".
Kamo sreće da ovo rade institucije u čijem opisu radnih zadataka stoji to što radi ekipa 60.minuta.
BiH ne bi bila najkorumpiranija država u Europi.
Kako nam je tako nam je
- clav
#355 Re: 60 MINUTA - All about
@udrch Meholjic i sad aktivno radi za onaj kraj, dok ga Naser samo blati i baca mrlju na dogadjaje oko Srebrenice svojim pojavama u crnoj hronici i po sudovima. Ibrana Mustafica sam vec rekao da ne mirisem i on po mnogo cemu nije cist, i ostaje velika misterija kako je se jedini izvukao nakon 11. jula, a njega je mozda se ne sjecas na vrata uveo upravo njegov rodjo Naser Oric. Nurif Rizvanovic nije nista uradio zato sto nije mogao da uradi zbog seljacke politike. Dobro znas da je teritorija bila podijeljena na klanove i jedini autoritet su imali Naser, Zulfo i ostali. Ne govorim ja nista o moralu Nurifa Rizvanovica, vec sa vojnotakticke tacke gledista sigurno bi bio sposobniji komandant od Nasera i svih oko njega i u konacnici uradio mnogo vise za onaj kraj. Ludi nisu znali kako i gdje postaviti rov, u neke akcije se kretalo suludo, zivot se nije cijenio sekunde, a svi savjeti su docekivani sa ko si ti da mi govoris kako da radim to i to. Naser Oric bi u svakoj normalnoj vojsci bio mozda vodja odreda i nema sumnje dobar borac, ali nista vise i vjerovatno se borio srcem do 93 i uspostave zone, ali nakon toga je ugazio u kriminal kojim se nastavio baviti i poslije rata, vjerovatno se i sad bavi. I nakon onakve katastrofe nije imao obraza i casti da izadje u javnost i kaze ko mu je i zbog cega naredio da ode u Tuzlu i ostavi onaj narod na milost i nemilost Mladicu. Pljunuo je sam sebi u lice. I jos malo da srusis svoju iluziju o heroju pitaj se sto nisi nakon rata imao splav na Modracu i bio vidjen u drustvu svakakvog olosa, a i danas veliki prijatelj Kelmendija.
-
udrch
#356 Re: 60 MINUTA - All about
Ja sam svoju priču i počeo da je Naser danas debelo zaglibio..
Ali mu se na period 92 i 93 nema šta reći..
Osim toga u negativnom kontekstu su spomenuta dvojica rijetkih sposobnih oficira iz Podrinja: Velid Šabić i Nedžd Bektić..
Za tvoju informaciju Velid Šabić je odmah na početku rata poptpuno utvrdio linije oko Konjević polja i to vojnički i te linije nikad do konačnog pada u aprilu 93. godine, nakon što je pala Kamenica, Cerska i sve ostalo nikad nisu pomjerene ni za centimetar..svoje rodne Sandiće je na početku rata, u aprilu 92. godine pustio četnicima iz Kravice da ih popale, a linije je utvrdio ondje gdje je to najbolje bilo..prvi oklopni transporter je i zarobljen u toj njegovoj dobroj odbrani, 26.4.1992.
Hakija Meholjić je bio i ostao obična dvorska luda i ublehaš i on ne zna pomoći sebi a kamoli tom narodu tamo..vjeruj mi da ja to bolje znam od tebe..radio sam tamo u početku povratka i ja znam koliko su on i njegovi pajdaši Taran iz Konjević polja i onaj majmun iz Glogove, zaboravio sam mu ime pomogli tom narodu..
Naser i Zulfo nisu imali nikakvu kontrolu na prostoru Konjević polja, Cerske i Kamenice koje su bile i fizički zbog Kravice odvojene od Srebrenice..dekretom koji je donio Nurif sa sobom, on je postavljen za komadanta tih teritorija, a Velid Šabić je pozvan u Tuzlu..
Nurif je došao sa 400 naoružanih ljudi i odmah po dolasku su ga napustili svi Glogovci i Srebreničani i otišli su u Srebrenicu..
Sa onom šakom jada što je ostalo uz njega 3 mjeseca je pripremao operaciju da se oslobodi Liješanj i Drinjača i tako slobodna teritorija uveže, rastereti i oslobodi ogroman broj ljudi obaveza..
Na kraju svih njegovih proračuna i izviđanja donio je zaključak da se to ne može uraditi..a sve je bilo spremno i ja sam siguran da bi se to oslobodilo kao i sve ostalo u tom periodu..
Poslije toga njegovo ime se vezalo samo za lopovluke i kurvaluke i ništa drugo..
On i njegovi ljudi su odbili ići u operaciju oslobađanja Kamenice i sve što se kasnije događalo je i tužno i žalosno, ali očekivano..
Nurif nije moj heroj, a ja sam ga svaki dan viđao, ne znam dali si ga ti ikad u životu vidio..mene ničim nije zadužio..Naser me je zadužio u ratu i njegova pojava je bila nešto posebno..žao mi je što je kasnije uradio to što je uradio, ali to je valjda život..
Osim toga u negativnom kontekstu su spomenuta dvojica rijetkih sposobnih oficira iz Podrinja: Velid Šabić i Nedžd Bektić..
Za tvoju informaciju Velid Šabić je odmah na početku rata poptpuno utvrdio linije oko Konjević polja i to vojnički i te linije nikad do konačnog pada u aprilu 93. godine, nakon što je pala Kamenica, Cerska i sve ostalo nikad nisu pomjerene ni za centimetar..svoje rodne Sandiće je na početku rata, u aprilu 92. godine pustio četnicima iz Kravice da ih popale, a linije je utvrdio ondje gdje je to najbolje bilo..prvi oklopni transporter je i zarobljen u toj njegovoj dobroj odbrani, 26.4.1992.
Hakija Meholjić je bio i ostao obična dvorska luda i ublehaš i on ne zna pomoći sebi a kamoli tom narodu tamo..vjeruj mi da ja to bolje znam od tebe..radio sam tamo u početku povratka i ja znam koliko su on i njegovi pajdaši Taran iz Konjević polja i onaj majmun iz Glogove, zaboravio sam mu ime pomogli tom narodu..
Naser i Zulfo nisu imali nikakvu kontrolu na prostoru Konjević polja, Cerske i Kamenice koje su bile i fizički zbog Kravice odvojene od Srebrenice..dekretom koji je donio Nurif sa sobom, on je postavljen za komadanta tih teritorija, a Velid Šabić je pozvan u Tuzlu..
Nurif je došao sa 400 naoružanih ljudi i odmah po dolasku su ga napustili svi Glogovci i Srebreničani i otišli su u Srebrenicu..
Sa onom šakom jada što je ostalo uz njega 3 mjeseca je pripremao operaciju da se oslobodi Liješanj i Drinjača i tako slobodna teritorija uveže, rastereti i oslobodi ogroman broj ljudi obaveza..
Na kraju svih njegovih proračuna i izviđanja donio je zaključak da se to ne može uraditi..a sve je bilo spremno i ja sam siguran da bi se to oslobodilo kao i sve ostalo u tom periodu..
Poslije toga njegovo ime se vezalo samo za lopovluke i kurvaluke i ništa drugo..
On i njegovi ljudi su odbili ići u operaciju oslobađanja Kamenice i sve što se kasnije događalo je i tužno i žalosno, ali očekivano..
Nurif nije moj heroj, a ja sam ga svaki dan viđao, ne znam dali si ga ti ikad u životu vidio..mene ničim nije zadužio..Naser me je zadužio u ratu i njegova pojava je bila nešto posebno..žao mi je što je kasnije uradio to što je uradio, ali to je valjda život..
- Magarece_godine
#357 Re: 60 MINUTA - All about
Udrch: Da li je tacno da Naser Oric i ostali Srebrenicani nisu pomagali borce Armije BiH iz Bratunca na linijama na podrucju opcine Bratunac ? Dakle naselja pored Drine koja su oslobodjena krajem '92 ? Da li je istina da su vojnici Armije BiH (pod necijom komandom, vjerovatno Naserovom) civilima OTIMALi lunch-pakete koji su u Srebrenicu dostavljani iz vazduha ?
Da li je posteno, da se obicni vojnik iz Srebrenice, koji je imao srecu (ili nesrecu, kako se uzme) da prezivi genocid, danas muci sa zivotom, dok se nekolicina fukara (kako on kaze) kiti nezasluzenim ordenima ?
Hvala na odgovorima. Vidim da si upucen, pa me interesuje.
Da li je posteno, da se obicni vojnik iz Srebrenice, koji je imao srecu (ili nesrecu, kako se uzme) da prezivi genocid, danas muci sa zivotom, dok se nekolicina fukara (kako on kaze) kiti nezasluzenim ordenima ?
-
zonbirile
#358 Re: 60 MINUTA - All about
------------------------------------------------------------------------udrch wrote:Ja bih volio da se sud pozabavi Tursunom, ali ne zbog Nurifa, već zbog drugih zločina prema vlastitom narodu..
Lahkoje tebi i Zonbrilu pričati sa distance, niste vi patili u okruženju..Na 60 minuta je kao kriminalac prozvan čovjek koji je iskrenio branio Podrinje..
hajde kada se prešlo već na lično prepričavanje,suprostavljeno logici stvari i događanja,dokumentima i hiljadama svjedoka,da ti odgovorim.Meni je baš bilo laHko,jer sam u opkoljenom Sarajevu proveo rat,ali sam lično sagledao taj problem-narodne komadante.Čelo,Čelo drugi,Caco,Omerović,Juka ,Topa i sl. na kraju krajeva oslikaše svijetlu bitku za život,ali tamnim,prljavim bojama.Kome je to trebalo? Naser-Vuk,Abdić-Tigar i ostala menežerija su samo odraz jedne potpuno pogrešne koncepcije,možda i prave za ostvarenje ciljeva.
-
udrch
#359 Re: 60 MINUTA - All about
1. Nije tačno da Naser i Srebreničani nisu pomagali borce iz Bratunca, jer sve do skoro pa demilitarizacije bratunčani nisu imali uopšte svoju brigadu, već su djelovali zajedno u okviru srebreničkih brigada..područja uz Drinu, Sikirići, Pirići, Voljevica i ostalo su oslobođena zajedno, pa su tako i branjenja..početkom 93. godine taj rejon je bio pod neprestanim napadima užičkog i valjevskog korpusa, sa artiljerijskom podrškom iz Srbije i na kraju je došlo i do pada jednim nevjerovatnim četničkim upadom u unutrašnjost u rejonu rudnika Sase, iza leđa..nekoliko dana poslije naše snage su bile prinuđene da se povuku na početne linije..Magarece_godine wrote:Udrch: Da li je tacno da Naser Oric i ostali Srebrenicani nisu pomagali borce Armije BiH iz Bratunca na linijama na podrucju opcine Bratunac ? Dakle naselja pored Drine koja su oslobodjena krajem '92 ? Da li je istina da su vojnici Armije BiH (pod necijom komandom, vjerovatno Naserovom) civilima OTIMALi lunch-pakete koji su u Srebrenicu dostavljani iz vazduha ?
2. Lunch paketi su otimani, ali ni pod čijom komandom, nego jači od slabijeg..jedan dio tih paketa je oduziman, jer se dešavalo da čitav paket, težak oko jedne tone padne nekome u dvorište, ali se "vlasniku" oduzimao samo prekomjerni dio, a ne sve, i to je rađeno da bi se nahranili gladni..meni nikad niko nije oteo ništa, a imao sma 15-tak godina..poneseš vreću i nakupiš sebi onih paketića koliko hoćeš, ali niko ti to nije oduzimao..kasnije su lunc paketi prerasli u pakete sa konkretnom hranom, brašno, sol i sl. i tad je već došlo do određene kontrole, već su bila prestala ratna dejstva i tad se počelo kontrolirati, odnosno sakupljati i odlagati u centralni magacin u robnoj kući..naravno da je bilo zloupotreba, ali to se u to vrijeme nije moglo pripisati Naseru Oriću, jer on objektivno jeste bio najmoćniji, ali nikad on nije imao potpunu kontrolu svih dešavanja u Srebrenici..on je bio jedini komadant samo u našim napadima..
3. Naravno da nije pošteno da se bilo koji pripadnik armije muči u životu danas, i onaj iz Srebrenice i Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Goražda..ali i ja i ti smo dozvolili takvo pravilo..ovi koji su dobili nekakvo ordenje, pa kasnije se nahapali su makar koliko toliko zaslužili (iako je apsurd da heroj rata postane kriminalac), a prave i velike stvari su pokrali oni koji nisu ni metak opalili..
Može danas u ovoj zemlji da priča šta god ko hoće i da Nasera optužuje za šta god želi, nemam ja problem sa tim..ali ja znam da je 92. i 93. godine on bio jedina naša nada i jedina osoba kojoj je bilo stalo za sve one koji su se našli u tom paklu, i za Podrinjce i za nas koji smo se slučajno našli na tom prostoru..nakon pogibije kapetana Hajre mi nismo imali drugogo izbora..Podrinje je doživjelo katastrofu, ali da se kojim slučajem desilo da je Naser recimo poginuo krajem 92. ili početkom 93. godine, recimo na Jezeru gdje je bio ranjen, a nekoliko njegovih najboljih boraca poginulo, ja sam uvjerenja da u tim okolnostima niko ne bi preživio..
-
zonbirile
#360 Re: 60 MINUTA - All about
@udrch
moj jarane,vojna struktura koja ne može zavesti,red,pravilinu redistribuciju hrane,i nije vojna struktura,a pogibija jednog komadanta ne znam zašto bi značila i kraj borbe .
moj jarane,vojna struktura koja ne može zavesti,red,pravilinu redistribuciju hrane,i nije vojna struktura,a pogibija jednog komadanta ne znam zašto bi značila i kraj borbe .
-
udrch
#361 Re: 60 MINUTA - All about
Ćelo, Ćelo drugi, Caco, Omerović, Juka ,Topa se ne mogu stavljati u istu ravan sa Naserom Orićem..svi ovi nabrojani su u Sarajevu još prije rata važili za ljude koji nemaju čistu savjest..imali su uhodane kriminalne kanale i oni koji su pristali uz njih su znali sa kim imaju posla..Orić je bio prestavnik zakona, policajac, patriota..na početku mu je savjest bila čista i to je čovjek koji je znao i zaplakati..to što je kasnije otišao u drugom pravcu je slijed nesretnih događaja..zonbirile wrote:------------------------------------------------------------------------udrch wrote:Ja bih volio da se sud pozabavi Tursunom, ali ne zbog Nurifa, već zbog drugih zločina prema vlastitom narodu..
Lahkoje tebi i Zonbrilu pričati sa distance, niste vi patili u okruženju..Na 60 minuta je kao kriminalac prozvan čovjek koji je iskrenio branio Podrinje..
hajde kada se prešlo već na lično prepričavanje,suprostavljeno logici stvari i događanja,dokumentima i hiljadama svjedoka,da ti odgovorim.Meni je baš bilo laHko,jer sam u opkoljenom Sarajevu proveo rat,ali sam lično sagledao taj problem-narodne komadante.Čelo,Čelo drugi,Caco,Omerović,Juka ,Topa i sl. na kraju krajeva oslikaše svijetlu bitku za život,ali tamnim,prljavim bojama.Kome je to trebalo? Naser-Vuk,Abdić-Tigar i ostala menežerija su samo odraz jedne potpuno pogrešne koncepcije,možda i prave za ostvarenje ciljeva.
Ja ću ti samo navesti jedan primjer kako je sve ovo oko Nasera krenulo..već od sredine 92. godine u Podrinju nije bilo soli ni za lijeka..u Kamenici je bila asfaltna baza u kojoj se nalazila sol za posipanje puteva..čitavu 92. godinu se živjelo sa njom, prekuhavanjem se dolazilo do čiste soli..iz Srebrenice su dolazili male grupe boraca čiji je jedini zadatak bio da u Srebrenicu unesu sol..u to vrijeme nije bilo fizičkog kontakta između ovih zvorničkih, vlaseničkih teritorija sa Srebrenicom, zbog Kravice..nakon pada ovih teritorija i demilitarizacije Srebrenice u Srebrenicu su počeli stizati konvoji sa hranom, bilo je svega u izobilju, osim naravno SOLI..ni jedan kilogram nije mogao proći..
Tada su angožavani jedan dio stanovnika Romske nacionalnosti koji su živjeli između Bratunca i Srebrenice i koji su svakako počeli švercovati sa četnicima da kupuju sol od srba..logično je bilo da se ovo radi pod Naserovom kontrolom i njemu najbližih ljudi..kasnije su naravno uključene cigarete, duhan, odjeća i sl..naravno počelu su i zloupotrebe..
Namjere su bile dobre, jer se SOL morala unijeti u Srebrenicu, ljudi su počeli halucinirati nakon 5,6 dana neslane hrane..najduži period koji sam ja i moja porodica proveli bez soli je bio 17 dana..to je takva patnja da se ne može opisati..a zamisli samo one koji su imali malu djecu..sol se naravno u velikoj mjeri prodavala..ja ti tvrdim da ja i moja porodica već od sredine 92. godine nismo imali ni jedne marke u džepu, jer smo otišli samo u goste, tvrdim ti da, i to se može provjeriti, da sol nije dolazila u humanitarnim konvojima..KAKO SMO ONDA MI BESPLATNO DOBIVALI SOL U MJESEČNIM SLEDOVANJIMA???
Ja znam da se moj doduše minimalni dio soli dobijao tako što se nekome ko je imao para prodavao, a taj neko nije želio da jede malo manje slano..
Od ovoga je kasnije krenulo sve nizbrdo, iako se u početku znalo ko i zašto radi..
-
udrch
#362 Re: 60 MINUTA - All about
Vojne strukture nije ni bilo..sve je krenulo tako što je Naser sačekao Arkanove pljačkaše i od toga je počelo..Orić niti je znao niti je imao kadar da sastavi vojnu strukturu i hijerarhiju..zonbirile wrote:@udrch
A nedostatak Orića u Srebrenici 95. godine je pokazao koliko je on značio..
Ja ti tvrdim da Srebrenica nije vojnički pala, premale su to snage bile da bi neko mogao iz pravca Zelenog jadra ući u Srebrenicu, to je vojnički skoro pa nemoguće..znaju to oni koji su bili gore, ali rijetko pričaju, najlakše je Orića okriviti za sve..šta su radili Tursun, Golić, Vejz i ostali vrli komadanti..najvažnije im je bilo da pred svijetom mogu reći da se oni ne plaše Orića..
-
zonbirile
#363 Re: 60 MINUTA - All about
@udrch
tipično naški još od Šabanovih dana,uzreka za sve greške i tragedije-nije znao,nije mogao.Jarane ni jedna ne opravdava,ako ne znaš ima neko drugi koji zna,ako ne znaš zato što ti kriju,opet si kriv nisi za to mjesto,ako nisi mogao i tu ima ko može.Vlast dečko opija,apsolutna vlast opija apsolutno,a to što je bio drot ne znači ništa,bili su mnogi i prije i poslije i ukaljali ime,čak i zločinima.Očito imaš problem sa zdravorazumskim zaključivanjem i pristrasno gledaš na sve.Ne možeš u isto vrijeme biti sve i svja,a istovremeno u nemogućnosti da bilo šta učiniš.Uostalom to nije bio specifikum Srebrenice,to je prije bilo pravilo nego izuzetak,a išlo je dotle da se Alija javno obratio borcima da se ugledaju na partizane.
tipično naški još od Šabanovih dana,uzreka za sve greške i tragedije-nije znao,nije mogao.Jarane ni jedna ne opravdava,ako ne znaš ima neko drugi koji zna,ako ne znaš zato što ti kriju,opet si kriv nisi za to mjesto,ako nisi mogao i tu ima ko može.Vlast dečko opija,apsolutna vlast opija apsolutno,a to što je bio drot ne znači ništa,bili su mnogi i prije i poslije i ukaljali ime,čak i zločinima.Očito imaš problem sa zdravorazumskim zaključivanjem i pristrasno gledaš na sve.Ne možeš u isto vrijeme biti sve i svja,a istovremeno u nemogućnosti da bilo šta učiniš.Uostalom to nije bio specifikum Srebrenice,to je prije bilo pravilo nego izuzetak,a išlo je dotle da se Alija javno obratio borcima da se ugledaju na partizane.
- starii
#364 Re: 60 MINUTA - All about
svi pricaju da se veceras gleda 60 minuta..jel zna neko sta ce biti?..
-
chino
#365 Re: 60 MINUTA - All about
Mislim nesto u vezi reprezentacije, na znam da li je frka oko Misimovica ili nesto drugo...
- seln
#366 Re: 60 MINUTA - All about
Ekskluzivno: Deen u Milanu radi kao prostitutka!starii wrote:svi pricaju da se veceras gleda 60 minuta..jel zna neko sta ce biti?..
- Vodenjak
#367 Re: 60 MINUTA - All about
Hocete li vi vise prestati sa pricom koja nema nista sa temom ili da ja zovem zooomka?

-
zonbirile
#368 Re: 60 MINUTA - All about
---------------------------------seln wrote:Ekskluzivno: Deen u Milanu radi kao prostitutka!starii wrote:svi pricaju da se veceras gleda 60 minuta..jel zna neko sta ce biti?..
nemoj @vodenjak,evo samo ovo izgleda da je mali u onom oko 20% koji uživaju u drevnom zanatu.
-
udrch
#369 Re: 60 MINUTA - All about
A ko kaže da ova priča nema veze sa temom..Vodenjak wrote:Hocete li vi vise prestati sa pricom koja nema nista sa temom ili da ja zovem zooomka?![]()
![]()
U prošli ponedjeljak je Kaletović napričo svašta, kao svjedoke svih događaja uzeo Ibrana i Hakiju, a nakon svih dosadašnjih optužbi dodao je i dvojicu ljudi koji ama baš ništa nisu imali ni sa Orićevim lopovlucma niti sa Hakijinim i Ibranovim..
- Vodenjak
#370 Re: 60 MINUTA - All about
Kazem ja!udrch wrote:A ko kaže da ova priča nema veze sa temom..Vodenjak wrote:Hocete li vi vise prestati sa pricom koja nema nista sa temom ili da ja zovem zooomka?![]()
![]()
U prošli ponedjeljak je Kaletović napričo svašta, kao svjedoke svih događaja uzeo Ibrana i Hakiju, a nakon svih dosadašnjih optužbi dodao je i dvojicu ljudi koji ama baš ništa nisu imali ni sa Orićevim lopovlucma niti sa Hakijinim i Ibranovim..
-
Richard Peti
#371 Re: 60 MINUTA - All about
i?
sta kaze?
daj ljudi rec'te sta god.. nestrpljiv sam
sta kaze?
-
Richard Peti
#372 Re: 60 MINUTA - All about
e ja se ponado.. nista novozagazaga wrote:ništa o reprezentaciji, mesić govori, a na dnevniku je bilo Ušanović i Kureš osuđeni na po pet godina zatvora zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja Sarajevo, 23.11.2009 - FTV http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... va%3Dfalse
ipak hvala
-
Vertigo
#373 Re: 60 MINUTA - All about
sta da ti pricamo,dzemmo wrote:i?
sta kaze?
prvi prilog i Zlaja, obilazi ranjenog nacelnika Zivinca
- alijagoro
#374 Re: 60 MINUTA - All about
Zemljak bez potrebe se nerviras ovdje ljudi koji najmanje imaju veze sa Srebrenicom pisu o istoj zarad politickih poena(SDP vs SDA saga)hvala ovim sto nas nazivaju seljacima te da smo neobrazovani dobro to i ne treba zacudit koliko negativnih postova o podrinjcima sam procitao u ove 4(i malo vise)godineudrch wrote:Ja sam svoju priču i počeo da je Naser danas debelo zaglibio..
- branimir stulic
#375 Re: 60 MINUTA - All about
Auuuuu.... jao lopova majko moja... E pa ti idi moj Bošnjo i gledaj.. Ali sve maske su konačno pale, pa i ona posljednja da Naser Oric prca Selmu Bajrami,...