Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post Reply
bosna123

#351 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by bosna123 »

osa wrote:
bosna123 wrote:@buzzer
Ti ocito ne kontas... Da zuljalo ga je, kao sto i mene danas zulja Palestina, Irak, Afganistan, Iran... Posebno obzirom na njegovu raniju angaziranost, naravno da mu nije bilo svejedno, kao sto muslimanima danas isto tako nije svejedno...
kao što i mene otprilike žulja što u saudiji nema crkvi, što vlada u čadu ugnjetava kršćane na jugu, slično i u sudanu itd., znaš koliko me žulja, nimalo, a možda ni toliko.
Mene zulja ovo sto sam pobrojala, a ti zivi na svoj nacin... Tvoj zivot...
Doduse nije mi svejedno ni za ove stvari sto si pobrojao, i to mi je bespotrebno maltretiranje...
@osa, to je vjerovatno stoga sto si ateista, ali opet bi te trebalo zuljati, sa stanovista humanosti... A ako ces pravno, onda sa stanovista ljudskih prava...
lesinar_banjaluka

#352 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by lesinar_banjaluka »

a stvarno..gde je mejdan?nikad cuo u zivotu!?!?

kazem ti,sve resava jedan pozvi...ali kod tebe nema volje za promenama! uzmi mobilni,nazovi komunalnu,nek uklone grafit..a ne pametuj ,kako je neki klanac od 14 godina napisao SRBIJA(a druga stvar,sam bog zna od kada taj grafit stoji )! kao da u sarajevu/zenici nema grafita sa slicnom porukom?

tomislav fino zbori....

a neko posle njega je objavio jednu novu teoriju..da ja nisam srbin, vec neki marsovac,koji se oseca srbinom ...stvarno...nidje veze,vec mi je dosadilo to forsiranje teorije o bogumilima i preteci bosnjacke nacije...jel iko ima cifru,koliko je tih ljudi uopste doslo na ove prostore? samo pogledajte ISTORIJU KRALJEVINE BOSNE(napisao jedan profesor iz sarajeva,musliman) ...i u toj knjiizi imate porodicno stablo(kraljevske loze) ...jel ima i jedno muslimansko ime? nema...e o cemu onda pricamo...uglavnom su hrvatska imena!sto znaci da su bili hrvati,a ne neki bogumili iz evrope,ili iliri..sta se vec prica...ne mogu sve ni popamtiti!
pustopoljina

#353 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by pustopoljina »

vee-jay wrote:
behavac wrote:
Nisam je najveci Srbin medju tzv 'velikosrbima' vec naprotiv smisao tog komentara je bila da ti tzv 'velikosrbimi' uopste ne rade sta je u najboljem srpskom interesu, naravno bez da time ugrozavaju druge.
A sto se tice misljenja...jel hoces da kazem ok Bosnjaci nisu pobijani i nije bilo genocida ???
Ja sam svjetan da je bilo mnogo sranja i to priznajem, ali nisam rekao 'ebi ga vec da mi je zao sto je sve tako ispalo.
A sto se tice same Republike Srpske i dalje sam misljenja da ona nije nastala genocidom, proglasena je i prije rata 92 i mogla bi postojati i da nije bilo zlocina.
I dalje vjerujem da drzavu nam BIH mozemo urediti da svima bude prihvatljiva i da idemo u EU, pa onda za bolju buducnost.
Nonsens, postojala bi Banjalucka regija, jedna jaka i snazna regija (geografski vjerovatno najveca regija u BiH) koja bi imala (kao i prije rata) ogromne veze za Bihacem (koji bi vjerovatno bio u toj regiji), Zagrebom, Osijekom i samom Hrvatskom. I u tome bi imala poseban status u BiH. A ti i ja bi radili zajedno na tome da ona bude jos jaca i snaznija i psovali bi nacionaliste koji bi nam govorili kako je to srpska, bosnjacka ili hrvatska regija, jer bi ona bila jedino nasa, Banjalucka.

Ali eto ipak se desila ta sva "sranja" pa eto zao nam svima.

Btw. rat me uopste ne interesuje. Mene interesuju samo dvije stvari: 1. zasto DANAS postoji RS i zasto mora biti ekskluzivitet samo Srba? Sta i kome garantuje entitetsko glasanje?
postojala je i prije rata?!
ja sam ono mislila da smo vas mi ugrozili referendumom,pa se vi morali braniti.
hoces reci da je starija rs od nezavisne,suverene BiH? hoces reci da ste-kao i srbi u sao krajini prvo postavili barikade,protjerali nesrbe -pa su vas onda zli muslimani napali?
kome,boga ti, suplju prosipas?
trebate izetbegovicu mezar hodocastiti sto je stavio potpis na tu genocidnu tvorevinu.
odlucite se vec jednom-jeste li bili preglasani martovskim referendumom,pa ste jadni bili ugrozeni i preventivno poklali i prognali nesrbe ili ste prije nego vas je neko ruzno pogledao zauzeli dio SR BiH?!
ne znam koliko imas godina-izgleda dovoljno malo da vjerujes u bajku o djevicanskom zacecu rs.

sto se tice grafita: uslikaj,pa pokazi. ili cemo opet u teoriju-sta bi bilo,kad bi bilo.
bosna123

#354 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by bosna123 »

Nikad cuo za Mejdan :roll: Ne znam bi li se smijala ili bi plakala... Najslikovitiji primjer kako se povijest mijenja... Nije trebalo ni 20 godina da se izbrise...

A ti i Tomislav, naravno da se slazete, nista novo...
pustopoljina

#355 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by pustopoljina »

ma naravno-ljudi demokratski brisu nazive mjesta,brisu "bosanski" sa teritorija gdje su prvo porusili sve sto podsjeca na muslimane i onda prosipaju suplju o demokratskoj volji naroda,kaze-zovi sluzbu da obrise grafit,a sigurno u federaciji ima takvih...
ima,znate onaj stari:
na posti u sarajevu osvanuo grafit "ovo je srbija!" a onda je neko dopisao "ovo je posta,budalo!"
Tomislav MO

#356 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Tomislav MO »

hadzofield wrote:
Tomislav MO wrote:Pitanje za Bošnjake,

je li bi vi voljeli živjeti u građanskoj državi koja bi u ustavu imala napisano samo da je država građana, a obuhvatala bi današnju Srbiji i BiH? :)

Ne moram ni napominjati koliko bi se troškova smanjilo. :mrgreen:

Za tvoju informaciju bosnjaci zive u drzavi koja je drzava gradjana ... a obuhvata podrucje srbije
Nisam ni tvrdio da ne žive. Isto tako nisu ni pretjerano sretni zbog toga, ima na susjednoj temi više. :roll:

Pitanje je ipak bilo, zašto ne ujediniti BiH i Srbiju u građansku državu? Naravno, bili bi manji troškovi, jel? A i Srbi u Srbiji su relativno manje radikalni nego ovi u RS. A i bolje da se ujedinimo, pa cijela Europa se ujedinjava. :thumbup:

Ma dobro, tko ima kapaciteta do sad bi mu trebalo biti jasno. Da ne mislite da sam neobjektivan :wink: , evo i ja trebam zamisliti kakvu bi to autonomiju dao Srbima u Hrvatskoj 1990te. E tu osjećam da sam manje spreman za decentralizaciju. :D

Znači, svi se trebamo zamisliti u obje uloge, i onda razmisliti sami sa sobom iskreno, i reći koje je to rješenje na koje bi osobno pristali vizualizirajući oba hipotetska slučaja. Pokušajte, ništa vas ne košta. Zapišite dojmove i razmišljanja najprije u jednom, a onda u suprotnom slučaju.
bosna123

#357 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by bosna123 »

pustopoljina wrote:ma naravno-ljudi demokratski brisu nazive mjesta,brisu "bosanski" sa teritorija gdje su prvo porusili sve sto podsjeca na muslimane i onda prosipaju suplju o demokratskoj volji naroda,kaze-zovi sluzbu da obrise grafit,a sigurno u federaciji ima takvih...
ima,znate onaj stari:
na posti u sarajevu osvanuo grafit "ovo je srbija!" a onda je neko dopisao "ovo je posta,budalo!"
A najbolja mi je ova Neki klinac ili Neki pijani navijacitd... uvijek neki pojedinci, ma pusti njih budale, k'o jos na njih obraca paznju i takva spika...
hadzofield

#358 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by hadzofield »

lesinar_banjaluka wrote:samo pogledajte ISTORIJU KRALJEVINE BOSNE(napisao jedan profesor iz sarajeva,musliman) ...i u toj knjiizi imate porodicno stablo(kraljevske loze) ...jel ima i jedno muslimansko ime? nema...e o cemu onda pricamo...uglavnom su hrvatska imena!sto znaci da su bili hrvati,a ne neki bogumili iz evrope,ili iliri..sta se vec prica...ne mogu sve ni popamtiti!
vi srbi ne mozete bez historije ...
mozda smo mi ovdje prije dolaska turske bili i vanzemaljci.. mi to ne znamoi
al dobro znamo sta nismo sad
a nismo srbi i nismo hrvati ni nikad necemo biti srbi a ni hrvati ...

razlika medju nama se najbolje vidjela u ratu ...
ko je silovao, klao ubijao, drzao logore....
ko lezi po hagu itd...:)

pusa svima
Fair Life

#359 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Fair Life »

lesinar_banjaluka wrote:a stvarno..gde je mejdan? nikad cuo u zivotu!?!?
...
A za "Bajkal" i "Fontanu" ?
hadzofield

#360 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by hadzofield »

Tomislav MO wrote:
hadzofield wrote:
Tomislav MO wrote:Pitanje za Bošnjake,

je li bi vi voljeli živjeti u građanskoj državi koja bi u ustavu imala napisano samo da je država građana, a obuhvatala bi današnju Srbiji i BiH? :)

Ne moram ni napominjati koliko bi se troškova smanjilo. :mrgreen:

Za tvoju informaciju bosnjaci zive u drzavi koja je drzava gradjana ... a obuhvata podrucje srbije
Nisam ni tvrdio da ne žive. Isto tako nisu ni pretjerano sretni zbog toga, ima na susjednoj temi više. :roll:

Pitanje je ipak bilo, zašto ne ujediniti BiH i Srbiju u građansku državu? Naravno, bili bi manji troškovi, jel? A i Srbi u Srbiji su relativno manje radikalni nego ovi u RS. A i bolje da se ujedinimo, pa cijela Europa se ujedinjava. :thumbup:

Ma dobro, tko ima kapaciteta do sad bi mu trebalo biti jasno. Da ne mislite da sam neobjektivan :wink: , evo i ja trebam zamisliti kakvu bi to autonomiju dao Srbima u Hrvatskoj 1990te. E tu osjećam da sam manje spreman za decentralizaciju. :D

Znači, svi se trebamo zamisliti u obje uloge, i onda razmisliti sami sa sobom iskreno, i reći koje je to rješenje na koje bi osobno pristali vizualizirajući oba hipotetska slučaja. Pokušajte, ništa vas ne košta. Zapišite dojmove i razmišljanja najprije u jednom, a onda u suprotnom slučaju.
pametna ti je ta ideja .. vidis ja sam misljenja da smo i pred rat trebali ostati u jugoslaviji
et drago mi je sto bi ti ostao da zivis u zajednici BiH i Srbije

al recimo zasto ne ujediniti srbiju i hrvatsku radi manjih troskova?
Tomislav MO

#361 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Tomislav MO »

hadzofield wrote: al recimo zasto ne ujediniti srbiju i hrvatsku radi manjih troskova?
E to ne valja jer bi u takvoj državi Srbi bili većina.
hadzofield

#362 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by hadzofield »

Tomislav MO wrote:
hadzofield wrote: al recimo zasto ne ujediniti srbiju i hrvatsku radi manjih troskova?
pa i u drzavi BiH+Srbija bi bili ....

pa et opet se ne bunis opet bi ostao u mostaru jel tako?
lesinar_banjaluka

#363 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by lesinar_banjaluka »

bosna123 wrote:Nikad cuo za Mejdan :roll: Ne znam bi li se smijala ili bi plakala... Najslikovitiji primjer kako se povijest mijenja... Nije trebalo ni 20 godina da se izbrise...

pa dobro..jel ovde iko ima smisao za ironiju...to sam napisao,jer me neko isfurao na post...u fazonu..objasni mu gde je mejdan...sto se naziva tice,i dan dans 80% ljudi ce ti reci mejdan,a ne obilicevo...seher a ne srpske toplice... itd ... ( zasto kazem 80%,jer cak i ljudi koji dodju ovde,ne koriste nove nazive ,vec stare...moj prijatelj iz trebinja,zivi /studira 3 godine u BL,kad ga pitas..gde zivis..nece ti reci na obilicevu,vec na mejdanu ! )

**tomislav kaze ne valja HR + SRBIJA..jer bi srbi bili u vecina...sa srbija + bih+ hr ...taj procenat(vecine) bi se smanjio !
bosna123

#364 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by bosna123 »

Mislila sam da fakat ne znas...
Molila bih vas bez bilo kakvih ujedinjenja, to smo vec imali u vise navrata...
Tomislav MO

#365 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Tomislav MO »

hadzofield wrote:
Tomislav MO wrote:
pa i u drzavi BiH+Srbija bi bili ....

pa et opet se ne bunis opet bi ostao u mostaru jel tako?
Tko kaže da se ne bunim. Normalno da bi se bunio jer bi u državi BiH+Srbija bili većina Srbi.

Pitanje sam, kako sam i napisao, bio postavio Bošnjacima da vide kako se mijenjaju stavovi kad se promijenu položaji.

To pomaže međusobnom razumijevanju, jer se stvari pogledaju iz tuđeg kuta. :thumbup:
7cokanja

#366 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by 7cokanja »

lesinar_banjaluka wrote:
bosna123 wrote:Nikad cuo za Mejdan :roll: Ne znam bi li se smijala ili bi plakala... Najslikovitiji primjer kako se povijest mijenja... Nije trebalo ni 20 godina da se izbrise...

pa dobro..jel ovde iko ima smisao za ironiju...to sam napisao,jer me neko isfurao na post...u fazonu..objasni mu gde je mejdan...sto se naziva tice,i dan dans 80% ljudi ce ti reci mejdan,a ne obilicevo...seher a ne srpske toplice... itd ... ( zasto kazem 80%,jer cak i ljudi koji dodju ovde,ne koriste nove nazive ,vec stare...moj prijatelj iz trebinja,zivi /studira 3 godine u BL,kad ga pitas..gde zivis..nece ti reci na obilicevu,vec na mejdanu ! )

**tomislav kaze ne valja HR + SRBIJA..jer bi srbi bili u vecina...sa srbija + bih+ hr ...taj procenat(vecine) bi se smanjio !
..e, nemoj mi rec'i !! :razz: .. to vi samo 'nako, malo zamjenili, ha ?? .. i Foca je, "samo 'nako" u svim vasim spisima i korespodenciji tzv."srbinje", i istocno Sa, nije dovoljno nakaradno, vec je srpsko Sa..i u svakim vijestima, ili obracanju predstavnika vlasti, nije predsjednik entiteta , vec predsjednik republike, ..znatel' uopste sta je republika ?? ..j.bote, pa ko vas slusa !! ..huh ..
..eno Dodo opet najavljuje referendum, a hoce li kontaktirati sve one koji su 1991 godine zivjeli na tom podrucju ?? ..ha..??.. trebate uvesti obavezan predmet u skole "razlike izmedju faschizma i demokratije" !!,, primjer faschizma imate u sopstvenoj reziji, a za primjer demokratije, pa pogledajte negdje zapadno od sebe, mozete naci primjer !! ;-)
and

#367 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by and »

Tomislav MO
Tko kaže da se ne bunim. Normalno da bi se bunio jer bi u državi BiH+Srbija bili većina Srbi.

Pitanje sam, kako sam i napisao, bio postavio Bošnjacima da vide kako se mijenjaju stavovi kad se promijenu položaji.

To pomaže međusobnom razumijevanju, jer se stvari pogledaju iz tuđeg kuta.
daješ neke nebuloze da gledamo iz drugog ugla.
uzmi činjenice i realne stvari.
kako gore kažeš rsk ti je smetala u hrvatskoj,a herceg bosna je ok?
premijer hrvatske vijeću evrope tuži italiju zbog davanja državljanstva talijanima u hrvatskoj,a on daje državljanstvo hrvatima u bih?
srbija govori da im je kosovo srce srbije,a rs po njima treba što više autonomije,čak i nezavisnost?
to su ti stvari za poređenje.
bosna123

#368 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by bosna123 »

Tomislav samo zeli da budemo empaticni jedni prema drugima... :roll:
sodom

#369 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by sodom »

lesinar_banjaluka wrote: a neko posle njega je objavio jednu novu teoriju..da ja nisam srbin, vec neki marsovac,koji se oseca srbinom ...stvarno...nidje veze,vec mi je dosadilo to forsiranje teorije o bogumilima i preteci bosnjacke nacije...jel iko ima cifru,koliko je tih ljudi uopste doslo na ove prostore? samo pogledajte ISTORIJU KRALJEVINE BOSNE(napisao jedan profesor iz sarajeva,musliman) ...i u toj knjiizi imate porodicno stablo(kraljevske loze) ...jel ima i jedno muslimansko ime? nema...e o cemu onda pricamo...uglavnom su hrvatska imena!sto znaci da su bili hrvati,a ne neki bogumili iz evrope,ili iliri..sta se vec prica...ne mogu sve ni popamtiti!
U vrijeme kraljeva nisu bila muslimanska imena u modi... da ti laicki odgovorim.
Informisi se malo kada su osmanlije dosle na ove prostore.
Kakvi sada bogumili iz evrope djete drago?, kakvih si se ti ludara najeo?

Hajde ovako, niko ti nece zamjeriti na ovim gore napisanim glupostima ako ces barem malo proguglati o tome,
Ko su bili iliri, kada su dosli slaveni na balkan, kada su dosle osmanlije na ove prostore, ko su bili bogumili... itd.
Abacija

#370 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Abacija »

bosna123 wrote:
buzzer wrote:
bosna123 wrote:@buzzer
Ti ocito ne kontas... Da zuljalo ga je, kao sto i mene danas zulja Palestina, Irak, Afganistan, Iran... Posebno obzirom na njegovu raniju angaziranost, naravno da mu nije bilo svejedno, kao sto muslimanima danas isto tako nije svejedno...
i kad ga je dobro nazuljalo onda se dao na cijepanje vlastite zemlje s najvecim katilima koje je ikad imala. ma daaaaaaaaaj...

OK da nije bilo Alije, Jugoslavija bi opstala, ne bi bilo genocida, ne bi bilo RS, i zivjeli bi u bratstvu i jedinstvu... Kako da ne
:roll:

Ali tako je najlakse razmisljati, ne moze se priznati da su nas bivse komsije jednostavno mrzile i mrze i danas... I to je poanta...
Da nije bilo gubitnicke i malobosnjacke politike koju je predvodio Izetbegovic (a sada i njegovi nasljednici) nebi velikosrbi i velikohrvati imali sta da kazu. Ovako svaki put kad im nesto zapne oni se pozivaju na Aliju i Tihica, a ne smeta im da njihovo demokratski izabrano rukovodstvo suruju sa istima. :-)

Jugoslavija sigurno nebi opstala da se vodila najbolja moguca politika od strane Predsjednika RBIH, ali za rat i posljedice sam siguran - bilo bi mnogo manje ubijenih i protjeranih.

Ja sam vise puta na ovom Forumu napisao da kako su HDZ i SDA vezali zastave na mitinzima tako su SDS i SDA, kao i SDS i HDZ vezali zastave i sklapali dogovore ispod stola. Postoji tema (nazalost zatvorena) o tome - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=46991
salihh

#371 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by salihh »

lesinar_banjaluka wrote:...nidje veze,vec mi je dosadilo to forsiranje teorije o bogumilima i preteci bosnjacke nacije...jel iko ima cifru,koliko je tih ljudi uopste doslo na ove prostore? samo pogledajte ISTORIJU KRALJEVINE BOSNE(napisao jedan profesor iz sarajeva,musliman) ...i u toj knjiizi imate porodicno stablo(kraljevske loze) ...jel ima i jedno muslimansko ime? nema...e o cemu onda pricamo...uglavnom su hrvatska imena!sto znaci da su bili hrvati,a ne neki bogumili iz evrope,ili iliri..sta se vec prica...ne mogu sve ni popamtiti!
na prvi pogled ne djelujes nepismen... ali, ocigledno nisi ni nacitan historije bosne, a ni bosnjaka... ipak, samo nekoliko recenica
cesto koristeni naziv bogumili, a ustvari vecina misli na bosanske kristjane, nisu pretjeca bosnjacke nacije nego oni jesu bosnjaci (bosnjani), a u bosnjane se ubrajaju i katolici, te i dio pravoslavaca... ne razumijem zasto ti je tesko shvatiti da u vrijeme o kojemu govorimo (predosmanski period) u bosni nije bilo ni srba niti hrvata (barem ne u znacajnim brojevima)...
glede plemstva, ne kontam kako mislis da su mogli imati muslimanska imena ako prije dolaska osmanskog carstva u bosni nije ni bilo muslimana????? nakon pada bosne nestaje i kraljevske loze

dakle, bosansko plemstvo je bilo upravo to bosansko... nikako hrvatsko niti srpsko. bosna je bila samostalno kraljevstvo znacajne moci...
i samo jos da te podsjetim, ako si zaboravio... bosanski muslimani - bosnjaci su autohtono stanovnistvo, europljani par excellence. ovdje smo bili prije pojave turaka, a ostali smo i poslije njih. vjeru smo promijenili, ali bosnjastvo i bosnu nismo zaboravili... za razliku od sunarodnjaka nam bosnjaka koji su ne samo promjenili vjeru nego su zaboravili i bosnu i bosnjastvo...
a3tec

#372 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by a3tec »

Da kaže koju i prvi među jednakima na ovoj temi (H)

Nije mi bila namjera da izazovem pravi mali rat onim pitanjima s početka. Htio sam vidjeti kako razmišljate svi vi s onu stranu monitora.

I sad vidim da smo toliko različiti da se pitam koja nas to sila uopšte drži na okupu.

Posljednjih godinu-dvije stvari se u Bosni i Hercegovini odvijaju filmskom brzinom i sve miriše na novi rat, sukobe, podjele. Nisam vidovnjak, ali svako ko je doživio, proživio i preživio početak devedesetih pomisliće isto.

Ne bih da pametujem, ali mislim da ćemo uskoro - prije svega - bankrotirati, a to će nas brzo dovesti do socijalne i političke krize. Strah me da ćemo u svemu tome biti prepušteni sami sebi, a već smo vidjeli kako se ponašamo kad nas prepuste nama samima. Evropa, istina, neće dopustiti rat ovdje, ali Evropu boli neka stvar za nama, jer ima i svojih problema napretek.

I tako, ne čudite se kada danas-sutra na mala vrata podijele Bosnu nam i Hercegovinu, po linijama krvi i zločina, rovova i tenkovskih cijevi iz prošlog rata.

Samo što ovog puta neće biti metaka, razaranja i ubijanja.

Diplomatijom, olovkom i papirom.

NE DOPUSTIMO DA SE TAKVO ŠTO I DOGODI! AKO NAŠI STARI NISU MOGLI, MI MOŽEMO I MORAMO STATI U ODBRANU OVE ZEMLJE.

ŠTA NAM DRUGO PREOSTAJE?
nepitati

#373 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nepitati »

Neko rece gore:
Hajde ovako, niko ti nece zamjeriti na ovim gore napisanim glupostima ako ces barem malo proguglati o tome,
Ko su bili iliri, kada su dosli slaveni na balkan, kada su dosle osmanlije na ove prostore, ko su bili bogumili... itd.
Stvarno, koje pleme Juznih Slovena na Balkanu je prihvatilo bogumilsku religiju:Slovenci,Hrvati,Srbi,Crnogorci,Makedonci ili Bugari?
nepitati

#374 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nepitati »

Neki VukHasin napisao nesto kao nema veze sto je Alija prekrsio Ustav, moralo se, sta se ljutite kao da je to velika stvar, a onda dodao:
Ko drugo...... od Maja 1991 do Oktobra 1991 oformljene su "SerBske Autonomne Oblasti" u BiH (SAO Bosanska Krajina, SAO Semberija, SAO Romanija i SAO Hercegovina) sa strane SDS-a bez ucesca Hrvata (HDZ) i Bosnjaka (SDA). Znaci SDS-ovci/Srbi su vec prije Oktobra 1991 prekrsili ustav SRBiH i sa tim samo dali SDA i HDZ "legtimaciju" o raspisivanju referenduma.
Ustav SFRJ kao i Ustav SRBIH je poznavao institut Zajednice Opstina puuuno prije rata. Opstine su mogle ako su htjele da se organizuju u Zajednice Opstina,same su o tome odlucivale hoce li uci ili ne, same birale ime zajednice...Npr., u mirno doba postojala je Zajednica Opstina koju su cinili Bihac,Krupa,Cazin,Kladusa,Petrovac,Drvar i Grahovo. Tako je osnovana i Zajednica Opstina Bosanske Krajine, od strane onih opstina koje su htjele da budu dio toga.Kasnije mijenjali imena, i politicki znacaj tih postupaka jeste mozda za diskusiju, ali ono sto je ovdje bitno je da je formiranje tih regija bilo u skladu sa Ustavom SFRJ i SRBIH.
Prvo kardinalno krsenje ustava SRBIH je 14/15 Oktobra 1991 i tako ce ostati svidjalo se to nekome ili ne.
essex

#375 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

nepitati wrote:
Ustav SFRJ kao i Ustav SRBIH je poznavao institut Zajednice Opstina puuuno prije rata. Opstine su mogle ako su htjele da se organizuju u Zajednice Opstina,same su o tome odlucivale hoce li uci ili ne, same birale ime zajednice...Npr., u mirno doba postojala je Zajednica Opstina koju su cinili Bihac,Krupa,Cazin,Kladusa,Petrovac,Drvar i Grahovo. Tako je osnovana i Zajednica Opstina Bosanske Krajine, od strane onih opstina koje su htjele da budu dio toga.Kasnije mijenjali imena, i politicki znacaj tih postupaka jeste mozda za diskusiju, ali ono sto je ovdje bitno je da je formiranje tih regija bilo u skladu sa Ustavom SFRJ i SRBIH.
Prvo kardinalno krsenje ustava SRBIH je 14/15 Oktobra 1991 i tako ce ostati svidjalo se to nekome ili ne.
ok, ako je bilo po ustavu koja je procedura bila i da li je ispostovano da se pita sva tri naroda o udruzivanju opstina ili je 'nako dogovoreno po balkanskom obicaju u nekakvoj kafancugi pored nekog seoskog puta uz dosta brlje i svega sto ide poslije toga...ja licno mislim (iako neznam, ali poznavajuci prirodu onih koji su sve to zapoceli) da nikada niko nije ni upitao narod (pogotovo hrvatski i bosnjacki) sta misle o stvaranju ovih zajdnica opstina koje su posluzile kao paravan za cuvene sao, i na kojim zakonskim osnovama su promijenjene u sao? mislim da je ovo ustvari prvo krsenej ustava jer imam osjecaj da se nije ispostovala procedura za stvaranje ovih opstina jer mi malo cudno izgleda da mogu samo predsjednici opstina da se nadju i uz krkanluk odluce sta da rade sa narodom..uostalom, imam ustav iz 1990, naci cu i sam...
Post Reply