Project: Sarajevo City Center

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Svidja li vam se ovaj objekat

Da
335
84%
Ne
66
16%

Total votes: 401

Comrad

#351 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Comrad »

Pa da se dvorana gradi privatno i da je grade ovi investitori ona bi bila zavrsena davno.

Cim tu drzava, kanton, opcina umrlja ruke pisi propalo...
sarajevsko_pivo

#352 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by sarajevsko_pivo »

Image

Image
bullmastiff

#353 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by bullmastiff »

ovaj ce biti najbolji od sviju..neka ih ima nekoliko..sto ih je vise ..manja ce cijena za zakup biti...
jedino ne znamo sta ce se desiti sa fahrovim twisterom...izdao je samo tri sprata....
avaz je danas pravo tanak bio... :D
mozda on i padne na neku nizu granu...
to ti je kad hoces da dodjes izvana i vladas Bosnom :evil: :evil:
krusty

#354 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by krusty »

bullmastiff wrote: to ti je kad hoces da dodjes izvana i vladas Bosnom :evil: :evil:

hahahaha a inace nam sve firme i objekte posjeduju domaci, rodjeni Sarajlije :lol: :lol: :lol: :lol:
karanana

#355 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by karanana »

ovo ce da bude majka svih shopping centara. i babo.
bullmastiff

#356 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by bullmastiff »

krusty wrote:
bullmastiff wrote: to ti je kad hoces da dodjes izvana i vladas Bosnom :evil: :evil:

hahahaha a inace nam sve firme i objekte posjeduju domaci, rodjeni Sarajlije :lol: :lol: :lol: :lol:

ne ne drugo je sto firme otvaraju..a drugo je kad ti biznismeni hoce u politiku da udju i da zavladaju ovdje..;)

sto se tice investicija kod god ih donio i zaposlio ljudi..dobrodosao..
sodom

#357 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by sodom »

karanana wrote:ovo ce da bude majka svih shopping centara. i babo.
fulio si temu momak :-) :D
Tema o alti je pored.
necko_hz

#358 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by necko_hz »

Umjesto da se fabrike grade da se ovaj narod zaposli oni prave ovakva sranja. Kao da nemamo dovoljno šoping centara u Sarajevu. Fuj !
Lunizz

#359 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Lunizz »

Sto ce ti fabrika kad vako covjek prije zaradi nego da pravi fabriku
alica.k

#360 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by alica.k »

necko_hz wrote:Umjesto da se fabrike grade da se ovaj narod zaposli oni prave ovakva sranja. Kao da nemamo dovoljno šoping centara u Sarajevu. Fuj !
pa nece ti fabriku pravit na marin dvoru sigurno :S
necko_hz

#361 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by necko_hz »

Lunizz wrote:Sto ce ti fabrika kad vako covjek prije zaradi nego da pravi fabriku
Jah. Pa skontaj koliko je Sarajevo prije rata imalo fabrika i kakav je bio procenat zaposlenog stanovništva za razliku od danas. Jednostavno, šanse nije bilo da se ti ne možeš zaposliti u Sarajevu, osim ako ne želiš raditi. Eto neka nama šoping centara po evropskim standardima na svakom koraku a to što maltene pola grada nezaposleno i to što omladina realno nema nikakvu perspektivu u budućnosti, to nema veze. Znam masu raje od 20 godina pa naviše koji nemaju ni 3-4 godine radnog staža. Hajd uredu za ove malo mlađe, ali kad vidiš da neko ko ima 30 i kusur godina ima otprilike 5-6 godina staža onda se stvarno zapitaš kuda sve to vodi i šta očekivati dalje !?

alica.k wrote:pa nece ti fabriku pravit na marin dvoru sigurno :S
Očito me nisi shvatila ili se možda ja nisam fino izrazio. Pametnije bi bilo da se novac uloži u gradnju fabrike( ako se već nešto gradi) da se okrenemo vlastitoj proizvodnji nego u ovakve stvari. Ne mora to biti Marin Dvor, nisam ni rekao. Ima ovaj grad kapacitet za takvo nešto. Da bezveze ne nabrajam fabrike koje su prije rata radile a ima ih mnogo. Samo je Pretis u Vogošći zapošljavao 10.000 radnika. Samo Pretis. Bar tada nikome ništa nije falilo u životu.Ovi stariji znaju dobro o čemu pričam !
Lunizz

#362 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Lunizz »

a haj ti meni reci sto da ja otvorim fabriku u Sarajevu kad izgradnjom shoppinga mogu mnogo vise novca zaraditi u mnogo kracem vremenskom roku?
Alisa u zemlji čuda

#363 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Alisa u zemlji čuda »

A kako to možeš zaraditi više novca sa shopping centru, brže, nego sa fabrikom? Znaš li koliko je koštala izgradnja jednog ovakvog centra i za koliko se očekuje povrat investicije? Problem je što naša radna snaga i nije toliko jeftina, a pored toga i nismo nešto pretjerano kvalifikovani, pa cijena proizvedenog proizvoda i ne bi bila toliko niska u poređenju sa proizvodnjom u ostalim zemljama (Kina, Indija, pa čak i Bugarska).

A koliko raja zaista ima novca da kupuje u tolikim shopping centrima? Koliko ti novca ostaviš u buticima tamo?
necko_hz

#364 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by necko_hz »

Lunizz wrote:a haj ti meni reci sto da ja otvorim fabriku u Sarajevu kad izgradnjom shoppinga mogu mnogo vise novca zaraditi u mnogo kracem vremenskom roku?
Fabrika je dugoročno rješenje. Ako znaš poslovati bit će ti puno veća dobit u budućnosti, opet kažem pod uslovom da fabrika dobro posluje i da se transparentno radi. Pravi rezultati dobrog poslovanja fabrike se vide nakon nekoliko godina. Veća proizvodnja, konkurentnost na tržištu, više novca, više raje zaposlene i mirna Bosna. Međutim, ako se samo brineš za svoj džep i ako na to gledaš sa tog aspekta onda je možda za tebe bolji šoping, ali možda jer Bog zna koliko taj isti može vremenski opstati sa ovako "divnom" finansijskom situacijom u Sarajevu i BiH !
GOLFER

#365 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by GOLFER »

Evo opet strucnjaka ''sto prave dzemiju, bolje da naprave fabriku''.. Pa ljudi naucite se da fabrika nije neka kuca koju napravis uselis i zivis... Fabrika je cjelokupni vrlo kompleksnisistem koji zahtjeva veliki rad, napor a uz to ima veliki rizik i vrlo je skup posao... a onda je tu i trziste koje danas IMA VRLO VISOKE ULAZNE BARIJERE i koje je u nasem prostoru vrlo malo i za vecinu stvari ne isplativo, a onda tek kanali distribucije, koji su pod velikom kontrolom velih igraca itd... al sta ja imam pisat, kad neko moze tek tako reci ''sto ne prave fabriku'' :-) :-) :-)

Uglavnom pametni ljudi ulazu u ono sto smatraju (na bazi analiza, informacija i vlastitih ubjedjenja) da ce dodnjeti dobit. Cilj je uz sto sigurniju investiciju imati sto veci povrat, i to ko ne razumije njem onda mnogo stvari nije jasno...
Klodovik

#366 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Klodovik »

necko_hz wrote:Umjesto da se fabrike grade da se ovaj narod zaposli oni prave ovakva sranja. Kao da nemamo dovoljno šoping centara u Sarajevu. Fuj !
Pa, napravi fabriku. Ko ti brani?
Lunizz

#367 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Lunizz »

Alisa u zemlji čuda wrote:A kako to možeš zaraditi više novca sa shopping centru, brže, nego sa fabrikom? Znaš li koliko je koštala izgradnja jednog ovakvog centra i za koliko se očekuje povrat investicije? Problem je što naša radna snaga i nije toliko jeftina, a pored toga i nismo nešto pretjerano kvalifikovani, pa cijena proizvedenog proizvoda i ne bi bila toliko niska u poređenju sa proizvodnjom u ostalim zemljama (Kina, Indija, pa čak i Bugarska).

A koliko raja zaista ima novca da kupuje u tolikim shopping centrima? Koliko ti novca ostaviš u buticima tamo?

Znam koliko kosta dugo sam i sam radio u gradjevinskoj firmi sa papirima tako da tacno znam kako ide zarada.
Sto bi neko ko investira evo konkretno u Altu otvaro umjesto toga fabriku.Da ceka godinama da izvuce svoj kapital sto je i upitno hoce li ga ikada izvuci.
Shopping centar,stambene zgrade su brza zarada ljudi dragi.Sta boli amera klinac za Sabita iz Buca Potoka hoce li on imati posao.Napravi shopping amerikanac uzme pinku i kraj.

PS:Omjer zarade ti je otprilike vako za ulozenu 1Km u materijal i izgradnju na prodaji dobijes 2Km do 3Km :thumbup:
saibaba

#368 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by saibaba »

Prva stvar, ono ni u snu nije lokacija za fabriku ... a druga stvar ljudi grade sta je njima ceif to je privatni kapital , ako mislis da ima nekog trzisnog prostora da se u BiH napravi fabrika za proizvodnju necega bujrum napravi pojekt digni kredit i pravi fabriku...
Iluzija je ocekivati da ce neko praviti fabrike da se zaposle ljudi j....be se ba njima za nase ljude i to sto budu pravili fabrika to ce biti zbog njihovog interesa a ne zbog ljudi, i nek jedan dan te fabike posluju sa gubitkom one se automatski zatvaraju a ljudi se otpustaju ...

Sve u svemu trebamo biti sretni sto su investitori takvog kalibra nasli interes da prave jedan takav impozantan objekt u sarajevu...
necko_hz

#369 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by necko_hz »

Klodovik wrote:Pa, napravi fabriku. Ko ti brani?
:roll:

Fabrika motora (Famos), Unis, Agrokomerc, Tvornica žice, Pretis, Zora, Sarabon

Rezultat: Zaposleno stanovništvo, dobra finansijska situacija u gradu.

To su samo neke od fabrika koje su poslije rata propale, blago rečeno. Nisam rekao da ja ulažem i gradim fabriku, ili neki Amer, ili ti. Ne, hoću da kažem da bi se država više trebala okrenuti obnovi i reorganizaciji ovih fabrika. Jednostavno, treba nešto mijenjati, ne pojedinac, ne neki šeik nego sama država, oni koji je vode. Ovako, nemamo nikakvu budućnost i to je čista realnost. Uredu, ja imam posao i redovnu platu. Hvala Bogu. Ali šta je sa onima koji nemaju i koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Nažalost, takvih je mnogo. I previše. Da se ima volje i malo pameti, (novca bi se imalo kad oni ne bi krali(, pokušala bi se popraviti općenita situacija u ovom gradu, ali ne, važno je da ja imam a ostale ko je*e !
Urban B.

#370 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Urban B. »

A kad je to tako lahko zasto ti ne napravis fabriku?
Last edited by Urban B. on 10/01/2011 14:50, edited 1 time in total.
Lunizz

#371 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Lunizz »

necko_hz wrote:
Klodovik wrote:Pa, napravi fabriku. Ko ti brani?
:roll:

Fabrika motora (Famos), Unis, Agrokomerc, Tvornica žice, Pretis, Zora, Sarabon

Rezultat: Zaposleno stanovništvo, dobra finansijska situacija u gradu.

To su samo neke od fabrika koje su poslije rata propale, blago rečeno. Nisam rekao da ja ulažem i gradim fabriku, ili neki Amer, ili ti. Ne, hoću da kažem da bi se država više trebala okrenuti obnovi i reorganizaciji ovih fabrika. Jednostavno, treba nešto mijenjati, ne pojedinac, ne neki šeik nego sama država, oni koji je vode. Ovako, nemamo nikakvu budućnost i to je čista realnost. Uredu, ja imam posao i redovnu platu. Hvala Bogu. Ali šta je sa onima koji nemaju i koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Nažalost, takvih je mnogo. I previše. Da se ima volje i malo pameti, (novca bi se imalo kad oni ne bi krali(, pokušala bi se popraviti općenita situacija u ovom gradu, ali ne, važno je da ja imam a ostale ko je*e !

Pa sto ovdje pises onda sto ne naprave fabriku.Nece Amerikanac obnavljati drzavne firme i firme koje su nekada davno nosile ovu drzavu.On dodje odradi svoje klepi pare i ide dalje.

Drug ako ti iskljuce struju idi u Elektroprivredu i zali se ne u Sarajevo Gas kontas :thumbup:
necko_hz

#372 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by necko_hz »

Lunizz wrote:a sto ovdje pises onda sto ne naprave fabriku.Nece Amerikanac obnavljati drzavne firme i firme koje su nekada davno nosile ovu drzavu.On dodje odradi svoje klepi pare i ide dalje.

Drug ako ti iskljuce struju idi u Elektroprivredu i zali se ne u Sarajevo Gas kontas

Pogrešno sam se sa tim izrazio. Nipošto nisam mislio da mi neki stranac gradi i obnavlja fabrike. Ne, ni u ludilu. Konkretno sam mislio na našu vlast, da imamo normalne ljude i bilo bi tako. Ali . . . da su babi muda . . .
Alisa u zemlji čuda

#373 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Alisa u zemlji čuda »

Je li vi stvarno mislite da se i ovaj City Centar otvara zato što se ovdje može brzo zaraditi otvaranjem shopping centra?

Je li vi znate kakve se sve analize tražile da bi se opravdao bilo kakav poslovni poduhvat? Zašto ZARA, npr. ako se tako brzo zaradjuje kod nas, nikada nije otvorila svoju radnju ovdje (zanemarimo činjenicu da žele da budu u samom centru i da im ništa osim Ferhadije nije odgovaralo). Znate li vi da se analizira broj stanovnika, kupovna moc istih, tj. prosjek plate, broj nezaposlenih, itd. da bi se nešto prodalo? Je li mislite da bi nakon ovih analiza mislili da im je Sarajevo grad gdje će najbrže zaraditi i najbrže dobiti povrat investicije? Ko gradi te centre? Zašto to rade?

A pitanje za ove koji opravdavju izgradnju centara, a ne fabrika (ne govorimo sada o tome ko ih treba graditi). Kako mislite da će naša zemlja moći zaraditi dovoljno da bi se održala? Na osnovu čega mislite da će se moći puniti budžeti i održavati ovolika administracija u dogledno vrijeme? Da li mislite da je rješenje uzimanje kredita od MMF-a? Do kada će to biti rješenje?

Znam da se sada može ići u nedogled sa ovom diskusijom, ali ono što želim reći je da nema šanse da ovo ovakvo stanje se održi u dogledno vrijeme.
Lunizz

#374 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Lunizz »

Alisa u zemlji čuda wrote:Je li vi stvarno mislite da se i ovaj City Centar otvara zato što se ovdje može brzo zaraditi otvaranjem shopping centra?

Je li vi znate kakve se sve analize tražile da bi se opravdao bilo kakav poslovni poduhvat? Zašto ZARA, npr. ako se tako brzo zaradjuje kod nas, nikada nije otvorila svoju radnju ovdje (zanemarimo činjenicu da žele da budu u samom centru i da im ništa osim Ferhadije nije odgovaralo). Znate li vi da se analizira broj stanovnika, kupovna moc istih, tj. prosjek plate, broj nezaposlenih, itd. da bi se nešto prodalo? Je li mislite da bi nakon ovih analiza mislili da im je Sarajevo grad gdje će najbrže zaraditi i najbrže dobiti povrat investicije? Ko gradi te centre? Zašto to rade?

A pitanje za ove koji opravdavju izgradnju centara, a ne fabrika (ne govorimo sada o tome ko ih treba graditi). Kako mislite da će naša zemlja moći zaraditi dovoljno da bi se održala? Na osnovu čega mislite da će se moći puniti budžeti i održavati ovolika administracija u dogledno vrijeme? Da li mislite da je rješenje uzimanje kredita od MMF-a? Do kada će to biti rješenje?

Znam da se sada može ići u nedogled sa ovom diskusijom, ali ono što želim reći je da nema šanse da ovo ovakvo stanje se održi u dogledno vrijeme.

Kratak i jasan odgovor:

Ovo posmatraj kao piramidu ali od vrha.Na vrhu je Amerikanac sto je napravio Altu on izdo sve poslovne prostore i zaradio pare.Tu njegova briga prestaje i o drzavi i o Sabanu sa Bistrika jel ima posao a najvise ga boli briga oce li BiH morati uzeti kredit od MMF-a.Tako da shopping najbolja investicija :thumbup:
vendetta87

#375 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by vendetta87 »

necko_hz wrote:
Lunizz wrote:a sto ovdje pises onda sto ne naprave fabriku.Nece Amerikanac obnavljati drzavne firme i firme koje su nekada davno nosile ovu drzavu.On dodje odradi svoje klepi pare i ide dalje.

Drug ako ti iskljuce struju idi u Elektroprivredu i zali se ne u Sarajevo Gas kontas

Pogrešno sam se sa tim izrazio. Nipošto nisam mislio da mi neki stranac gradi i obnavlja fabrike. Ne, ni u ludilu. Konkretno sam mislio na našu vlast, da imamo normalne ljude i bilo bi tako. Ali . . . da su babi muda . . .
Pa matere ti od čega s kojim parama?
Pa neće valjda koksaru u sred grada otvarati.Čuj fabrika.Pa nije tržni centar kriv što nema fabrika
Locked