pearlica wrote:Keiko wrote:Nismo bili prosle, ove niti cemo slijedece godine. Godisnje odmore (ljetne) provodimo po sredozemlju a zimski u Sj. Americi.
Otkako citam ovaj forum, zakljucujem da ja i moja obitelj nismo dostojni da nas prime u Sarajevo na odmor.
“
Čovječe! Pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!”
― Antun Branko Šimić
Kakav je ovo komentar? Ko to tebe treba da primi u Sarajevo? Ko te to prima u sredozemlju i sjevernoj americi?
Ne znam za vas ali ja uvijek putujem na svoju ruku i ne ocekivam ni od koga da me prima. Kada nam se ide u Italiju kupimo avionsku kartu, zakazemo hotel i to je to sta imam ocekivati od Talijana da mi prostru crveni tepih jer eto dolazim ja pa da me prime. Tako isto kada idem u BiH... zaista ne shvatam poentu tog "primanja".
LJUDI postoji odbojnost prema ljudima koji zive vani, znaci ne prema ljudima koji su jucer, prekucer ili prije 3-4 evt. 6 godina izbjegli iz BiH neki preko posla, drugi preko braka. Nego prema ljudima koji su prije rata, za vrijeme rata i godinu, dvije ili tri poslje rata izbjegli. Dvije ulice od mene zivi jedna djevojka ima 30 godina. Ima sestru i dvoje brace. Kad su dosli u dansku, brat je imao svega 2 god. Ona niti u prvi razred nije pocela da ide. A ostala braca i sestre su rodjeni u Danskoj. Ona zna da prica i ako nema naglasa nego eto nako zna da prica nas, brat moze da razumije i jako slabo da prica - kad kazem slabo to je samo najosnovnije! Ostali pokoju rijec razumiju i to je to. I naravno oni izmedju sebe pricaju danski! I nisu jedini!!! Sto ljudima dole (u BiH) to ide na zivice kao: -"vidi njih kurce se" - tako ona prica. Ide na zivice pojedinim clanovima njene rodbine, a isto tako ide na zivice pojedinim u prolazu. Ta njena porodica je jako obrazovana - roditelji idu na posao! A ljudi njih kritikuju sto djecu nisu ucili bosanski! Pa cak ima i povrsinskih komentara koje sam i ja sam licno dozivio kad je engleski jezik u pitanju! I sad postavljam pitanje: Ko to u BiH ima pravo da trazi od nekoga ko zivi vani da on mora da uci svoju djecu taj bosanski jezik? Ko! Ko sebi daje za pravo da to uopste spomene. Svak ima pravo da zivi svoj zivot kako hoce i zeli i da prica koji god zeli jezik sa svojom bracom i sestrama. Ko gdo ima imalo razuma bosanski jezik je nepotreban u danskoj, sa njim nemozes nista postici. Ni u jednom pogledu, od njema nema nista visak, bezveze trositi vrijem - eto to je moje misljene. Zao mi je ali mom misljenu ste sami vi sebi krivi, jer ste od drzave napravili cirkus i taj cirkus niko u svijetu nepostuje.
Razumite, kako god znate i umijete ali u pojedinim drzavama na zapadu roditelji ne odgajaju svoju djecu u tolikoj mjeri kao sto je to u BiH obicaj, nego po zakonu roditelj na zapadu mora da preda djete na cuvanje tj. od 1 godine zivota pa sve do skole! I tu djeca postaju Danci a ne Bosanci! Nema vise BiH niti ce ikada postojati za tu djecu kao neka kultura i mentalitet. To je nesto sto ljudi koji su ukrvljeni Bosanci i Hercegovci nece da prihvate ili da razumiju! Ali oni zive u
denial i mogu da im se grohotom smijem. Jer roditelji idu na posoa i rade! I to sve postaje normalnije da djeca iz dana u dan postaju vise Danci. Dok je za poneku djevoju u BiH drustvu neprihvatljuvo da sa 18-20 god. ide sama na more sa momkom, ovdje vec cure ciju su roditlji iz BiH to mogu jer je kod nas u Danskoj to normalno. I onda netreba moja daljna rodica da slusa price od koje kakvih mahalskih mudraca i mudrova -"kako mozes pusti da idu same sa musikma" a rodica iz Londona koja vec tri decenije tamo zivi, samo odgovori: -"nek idu, ako im je do kuravnja onda to mogu i u po Londona da mi rade" Pa cak kad su imena u pitanju skoro sve novo pecene prodice koje poznam su nadili djeci imena (nebitno koja vjera) pro zapadna imena! Ja znam nase koji su dosli sa 10-12 godina. I danas pricaju izmedju sebe danski jezik! To nema nista sa demagogijom -"stidi se" nego je rijec o navici. Ako ste bili jedini u razredu sa Dancima i svaki dan pricali iskljucivo danski a sa nasim se niste pretjerano druzili jer njih u tom mjestu nije bilo onda je sve to normalno. Normalno za zdrav razum. A abnormalno za neke patriote koji zive u iluziji. Druga stvar neko ko je napustio BiH sa 10 godina moze sigurno reci da u BiH i nepozna nikoga vise! Za 10-15 godina od danas ali i zasigurno brze ce biti "dijaspora" samo oni koji su jucer ili prije dvi tri godine napustili BiH. A mi koji smo prije 20 i kusur, mi vise necemo nista biti za BiH. Pokoji ce i dalje se vezati za BiH ko pijan motike a ostali ca imati preca posla. Nije zivot samo BiH, i neki "patriotizam" ima u zivotu dosta drugih stvari kao sto djevojka iznad kaze idem da vdim svijet a BiH nije sav svijet.
Ako prodas sve sto imas u BiH onda si izdajica. I onako si izdajica jer vec zivis 20tak godina vani. Ako kupis jahtu onda se kurcis (znam jedne sto imaju jahtu a zive u Århusu), ako obnovis kucu u BiH onda se isto kurcis. Ako kupis auto u istoj i dolazis avionom isto se kurcis. Ako ti djeca ne pricaju bosanski onda se stidis. Ako ono ako ovo. Pa ko ste vi u BiH da etiketirate nekoga ko zivi vani 20 godina?
Zamislite kad bi ja sad dosao u BiH pa poceo. Nisi udaio novu fasadu na kucu ti si seljak bez ukusa. Djeca ti neznaju ni jedan strani jezik - nekultura gamad! Nevozis dobro auto = nesposban si. Itd. Ko sam ja kad bi tako nesto govorio ili mislio. Uopste nemam pravo zato!
Cast izuzetcima ali istina je u ovom sto sam napisao - i na zalost to je vidljivo na svakom cosku.
Jebo ga mis. Ja sam nekada se radovo kad idem ljeti dole (u BiH) pa onda malo na Jadran na dzidzi-midzi. Danas kad moram u BiH isto kao neki zadatak koji ne zelim da rijesim pa ga odgadjam, nemogu sada, imam obaveza, tacno mi mrsko postalo. Ne zbog same BiH, nego zbog mase koja me gleda poprijeko. Netrazim nista od nikoga. Ali kad se prisjetim tamo 2006 godine. Kad ces se zeniti, ima od onoga ona, od ovoga ova, ova, ona, pa daj nebudi govno povedi neku na zapad

tad mi je jednom puko film i isti dan sam napustio BiH ali prije tog sam reko - da povecu ih sve da mi snimaju one erotske filmove a da ja uzivam na racun njih. Tad su svi zanjemili. Pusti te nas (ne samo kao rodbina) nego kao i gradjani BiH da budemo sto jesmo. A to je da pricamo stanim jezicima jer nam je lakse, prakticnije (nekima zasigurno) pusti nas da se oblacimo kako smo navikli gdje zivimo i nemojte komentarisati, jer to nam nerade ni Spanci kad idemo kod njih u posjetu.
Sad moram jedan Jack Daniels da popijem