Citava tirada o jednoj obicnoj deratizaciji...cccc Tebi dosadno, sta li...?donBeton wrote:
Kao prvo, pričajte bajke. Četnici i ustaše išli u zajedničkim grupama naoružani? Aha...
Tačno se zna gdje su se bitke vodile, a gdje su činjeni zločini, kao i to kad su činjeni zločini a kad su se borbe vodile.
Glavni partizanski pokolji su se desili nakon završetka svih borbi, a masovne likvidacije će se nastaviti i u narednim godinama. Zločin o kojem pričamo ne može se klasificirati ni kao ratni zločin, već je to mirnodobski zločin, serijska ubitstva za koje je odgovoran čitav niz ljudi vertikalno po hijerarhijskoj ljestvici partije.
A trebao bi znati da borbe o kojm pričaš nisu više borbe između dva sistema i dvije vojske, tačno je da su negdje to bili zaostaci bilo ustaških formacija bilo regularne vojske NDH ili čak SSovaca, ali masa borbi je bila zarad razrješavanja ličnih razmirica. Isto tako, trebao bi znati da je bilo partizana kojima se nije svidio krajnji razvoj situacija na sjednicama AVNOJa pred sami kraj rata te je među njima bilo onih koji su se pobunili te je i među njima došlo do borbi, a neki i od njih su završili u masovnim grobnicama u blizini sjevernih granica bivše države.
Kada se priča o Bleiburgu, priča se o seriji mirnodobskih zločina nad i civilima i zarobljenicima. Kada bi pričali o ratnim zločinama partizana govorili bi o Istri, Travniku, Prijedoru, Tomislavgradu... i "oslobađanju" tih gradova.
Sreća pa imamo partizanske knjige i izvještaje u kojima se veličaju ti herojski podvizi...
DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
- nosara
#351 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
- madner
#352 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Imas microfilmove i podpisane sporazume od 1942. Imas ofanzive gdje su zajedno nastupali pod ujedinjenom komandom. Sta ti treba jos? Fali jos samo da su izdali album skupa.donBeton wrote: Kao prvo, pričajte bajke. Četnici i ustaše išli u zajedničkim grupama naoružani? Aha...
Glupost, kada je NDH podpisala kapitulaciju? To sto je su borbe bile zavrsene u Njemackoj ne znaci da je bio kraj rata u Japanu (ili Hrvatskoj). Kolone koji su se probile do Bleiburga su vodile oruzanu borbu protiv jedinica 3. Jugoslovenske armije. Vecina "mirnodobskih" zrtava se desila tada. Tacno je da nisu uzimali zarobljenike i da je broj zrtava bio izuzetno visok. Tacno je su na kriznjom putu nastradali i puno "nevinih", jer je NDH mudro odlucila da sve jedinice preimenuje u ustaske, pa je medju tim zlikovcima bilo jako puno domobrana i dosta civila.donBeton wrote: Tačno se zna gdje su se bitke vodile, a gdje su činjeni zločini, kao i to kad su činjeni zločini a kad su se borbe vodile.
Glavni partizanski pokolji su se desili nakon završetka svih borbi, a masovne likvidacije će se nastaviti i u narednim godinama. Zločin o kojem pričamo ne može se klasificirati ni kao ratni zločin, već je to mirnodobski zločin, serijska ubitstva za koje je odgovoran čitav niz ljudi vertikalno po hijerarhijskoj ljestvici partije.
To nije tacno, ustaska vojska je do Bleiburga imala i postovala hijarhiju, kako bi inace probili obruc?donBeton wrote: A trebao bi znati da borbe o kojm pričaš nisu više borbe između dva sistema i dvije vojske, tačno je da su negdje to bili zaostaci bilo ustaških formacija bilo regularne vojske NDH ili čak SSovaca, ali masa borbi je bila zarad razrješavanja ličnih razmirica. Isto tako, trebao bi znati da je bilo partizana kojima se nije svidio krajnji razvoj situacija na sjednicama AVNOJa pred sami kraj rata te je među njima bilo onih koji su se pobunili te je i među njima došlo do borbi, a neki i od njih su završili u masovnim grobnicama u blizini sjevernih granica bivše države.
Ne prica se o mirnodobskih zlocinima i to je cista podvala.donBeton wrote: Kada se priča o Bleiburgu, priča se o seriji mirnodobskih zločina nad i civilima i zarobljenicima. Kada bi pričali o ratnim zločinama partizana govorili bi o Istri, Travniku, Prijedoru, Tomislavgradu... i "oslobađanju" tih gradova.
Sreća pa imamo partizanske knjige i izvještaje u kojima se veličaju ti herojski podvizi...
- mark II
#354 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Zato što stojim na poziciji da je srpski fašizam generator svih ostalih negativnosti na području bivše Juge. Nema mržnje, ja sam poprilično "mješanac" druga strana sa kojom smo "izmješani" su Srbijanci, moja baka koja me odgojila je - Srbijanka. Dakle, daleko sam od nacionaliste. Btw, deda mi je nosilac partizanske spomenice, ne znam jesi li čuo za 1. Proletersku - ne znam jesi li čuo za Krcuna Penezića i ko je taj narodni heroj (i što je još važnije po čemu je poznat), e pa, u mene je deda radio zajedno sa Krcunom - potraži malo o čemu se radi. Dakle, isti taj moj deda iz KP je istupio 53., niko ga nije smio dirati zbog zasluga, a istupio je jer je čuo kako drugovi u Srbiji kažu - nesvjesni njegovog prisustva - šta će vam kojekakvi muslimani iz Bosne itd; on se pobunio, ali je zamoljen da ćuti, a pošto je bio Krcunov miljenik i imao kredit kod druga Tita još iz Rudog, nisu ga slali na nešto žestoko, malo hlađenje u KPD Sarajevo - 6 mjeseci (poslije ga je drug kao žestokog prvoborca, a muslimana čija je familija gotovo poubijana do zadnjeg u genocidu nad muslimanima Podrinja; pročitaj Dedijera koji je o tome pisao zajedno sa Đilasom). Poslije je dobio i plaketu grada Sarajeva a nije bio u KP.Ne kontam samo zasto jedan jako dobar i realan post koji si napisao moras posrati svojim nacionalizmom tipa "srpski fašizam". To kao ostali su zlatni i nisu nacionalisti i slicno... Stvarno te ne kontam, sve ostalo ti je na mjestu, zasto ne mozes biti realan do kraja i pobijediti svoju mrznju i nacionalizam, ostatkom posta si dokazao da imas kapaciteta za to.
- madner
#355 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Slazem se, srpski identitet koji je gradjen na pravoslavnoj crkvi je glavni krivac za propast prve i druge Jugoslavije.mark II wrote:Zato što stojim na poziciji da je srpski fašizam generator svih ostalih negativnosti na području bivše Juge. Nema mržnje, ja sam poprilično "mješanac" druga strana sa kojom smo "izmješani" su Srbijanci, moja baka koja me odgojila je - Srbijanka. Dakle, daleko sam od nacionaliste. Btw, deda mi je nosilac partizanske spomenice, ne znam jesi li čuo za 1. Proletersku - ne znam jesi li čuo za Krcuna Penezića i ko je taj narodni heroj (i što je još važnije po čemu je poznat), e pa, u mene je deda radio zajedno sa Krcunom - potraži malo o čemu se radi. Dakle, isti taj moj deda iz KP je istupio 53., niko ga nije smio dirati zbog zasluga, a istupio je jer je čuo kako drugovi u Srbiji kažu - nesvjesni njegovog prisustva - šta će vam kojekakvi muslimani iz Bosne itd; on se pobunio, ali je zamoljen da ćuti, a pošto je bio Krcunov miljenik i imao kredit kod druga Tita još iz Rudog, nisu ga slali na nešto žestoko, malo hlađenje u KPD Sarajevo - 6 mjeseci (poslije ga je drug kao žestokog prvoborca, a muslimana čija je familija gotovo poubijana do zadnjeg u genocidu nad muslimanima Podrinja; pročitaj Dedijera koji je o tome pisao zajedno sa Đilasom). Poslije je dobio i plaketu grada Sarajeva a nije bio u KP.Ne kontam samo zasto jedan jako dobar i realan post koji si napisao moras posrati svojim nacionalizmom tipa "srpski fašizam". To kao ostali su zlatni i nisu nacionalisti i slicno... Stvarno te ne kontam, sve ostalo ti je na mjestu, zasto ne mozes biti realan do kraja i pobijediti svoju mrznju i nacionalizam, ostatkom posta si dokazao da imas kapaciteta za to.Da ne duljim, još tada od Rankovića, pa preko Ćosića, razvijao se istinski srpski fašizam - ne zato što je imanentan Srbima, nego zato što ga njihova politička elita i dalje fura i to jeste njihov program. A ti ako nisi u stanju da komuniciraš na forumu u formi kulturnog dijaloga - pa makar i sa teškim političkim kvalifikacijama - poštedi nas tog rugla od rječnika, jer ne vjerujem da ikome išta znači. Kužiš.
Uspjeli su od ujedinjena 1918 koje je imalo podrsku (ne svih naravno, ali neke intelektualne elite svakako) dovesti Jugoslaviju do raspada pred sami svjetski rat.
- turban
#356 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Kakav pogan,drzak i hostaplerski jezik.Naravno nece niko dobiti zasluzeni ban,ali zato kad neko napise da;komunisti nose na dusi vise zrtava od svih nacista(da nebude zabune,radi se o priznatoj svjetskoj dokumentaciji) e onda,taj/ta dobije ban.Her Flick wrote:daboga tebi on utemeljio mozak gdje treba, da ti ga izvadi iz guzice i vrati u glavuBasta wrote:Na jednoj strani povampirena kao "gradska raja" koja slavi, obiljezava i sjeca se zivota jednog velikog pedofila. A na drugoj ni trunke pomena za utemeljivaca drzave BiH rahmetli Alije Izetbegovica. Na jednoj strani omladina koji slave rodendan pedofila koga se i nesjecaju i u cijem bolesnom sistemu nisu ni dana prozivjeli. A na drugoj strani tuzna godisnjica masakra u Tuzli gdje je od jedne granate nastradalo 70 ljudi. E ovo je lijep primjer ispranosti mozga komunistickim sranjima i komunistickim tezama. Ovde se lijepo vidi kolike su rupe i koji prazan vjetar sjedi u glavama ovim newcomunists. Fuj... Fuj... Trebalo bi vas poslati u Rusiju, majcicu komunizma pa se uhvatite sa staljinistima pod ruku i drzite se hljeba i igara.
ko ti je slagao da ja dedo Alija utemeljivac drzave
vrati se na casove historije u peti razred osnovne, mozda ces napuniti taj vakum uglavi necim korisnim
i prestani vise pominjati masakr u Tuzli vrijedjas zrtve, nit je tema, nit mi se svidja kontekst u kojem pominjes taj masakr
a cudi me, posto si veeeeliki patriota, pa nisi dosad otvorio temu o ferhadiji, koji si ti mis izapranog mozga
j... te alija u s....
Pozivam sve slobodnomisluce ljude da se zapitaju sata je ovaj forum postao;
Toliko uvreda za ovih par dana sam inkasirao,ali niko ni da mrdne.Bas ovaj forum ide u dobrom pravcu.Stidite se!!!!!
- madner
#357 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Imas kompleks zrtve?
Bolje bi ti bilo da ga lijecis kod nekog psihologa ili neurologa nego na forumu. Mislim, mozda je ovako jeftinije ali nema previse efekta.
Bolje bi ti bilo da ga lijecis kod nekog psihologa ili neurologa nego na forumu. Mislim, mozda je ovako jeftinije ali nema previse efekta.
- turban
#358 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
madner wrote:Imas kompleks zrtve?
...i ovo je za bana i to trajnog,helem.
Nasatavite...
- mark II
#359 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Iskreno, madneru, ne želim da koristim riječnik koji je koristila moja baka, opisujući "srpsku demokratiju i politiku" još od sredine 50-ih (naime oni u Srbiji imaju pravo pogan rječnik obilat šarolikim psovkama, koje kao da su iz druge dimenzije). Samo većina raje su ostrašćeni pobornici i idealizatori jedne ili druge krajnosti - a to, jednostavno, ne pije vodu. Zato su većinom i isfrustrirani.Slazem se, srpski identitet koji je gradjen na pravoslavnoj crkvi je glavni krivac za propast prve i druge Jugoslavije.
Uspjeli su od ujedinjena 1918 koje je imalo podrsku (ne svih naravno, ali neke intelektualne elite svakako) dovesti Jugoslaviju do raspada pred sami svjetski rat.
- madner
#360 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Mislim da nisi shvatio pravila foruma. Ako ti dam dobronamjeran i krajnje solidan savjet to ne znaci da me treba banovat.
Ako dobronamjeran i krajnje solidan savjet percipiras kao nesto uvredljivo, onda je i moc rasudjivanja upitna.
Ako dobronamjeran i krajnje solidan savjet percipiras kao nesto uvredljivo, onda je i moc rasudjivanja upitna.
- madner
#361 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Slazem se, s tim da se cesto zaboravlja da je u BiH bilo vise Srba od Muslimana za vrijeme WW2. Dakle ti Srbi su morali htjeti imati svoju Republiku, a ne biti dio te Srbije.mark II wrote:Iskreno, madneru, ne želim da koristim riječnik koji je koristila moja baka, opisujući "srpsku demokratiju i politiku" još od sredine 50-ih (naime oni u Srbiji imaju pravo pogan rječnik obilat šarolikim psovkama, koje kao da su iz druge dimenzije). Samo većina raje su ostrašćeni pobornici i idealizatori jedne ili druge krajnosti - a to, jednostavno, ne pije vodu. Zato su većinom i isfrustrirani.Slazem se, srpski identitet koji je gradjen na pravoslavnoj crkvi je glavni krivac za propast prve i druge Jugoslavije.
-
tempora
#362 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
madner wrote:Slazem se, s tim da se cesto zaboravlja da je u BiH bilo vise Srba od Muslimana za vrijeme WW2. Dakle ti Srbi su morali htjeti imati svoju Republiku, a ne biti dio te Srbije.mark II wrote:Iskreno, madneru, ne želim da koristim riječnik koji je koristila moja baka, opisujući "srpsku demokratiju i politiku" još od sredine 50-ih (naime oni u Srbiji imaju pravo pogan rječnik obilat šarolikim psovkama, koje kao da su iz druge dimenzije). Samo većina raje su ostrašćeni pobornici i idealizatori jedne ili druge krajnosti - a to, jednostavno, ne pije vodu. Zato su većinom i isfrustrirani.Slazem se, srpski identitet koji je gradjen na pravoslavnoj crkvi je glavni krivac za propast prve i druge Jugoslavije.
A ova tvoja tvoja instant izjava bi trebala znaciti sta?
- mark II
#363 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Srpska politika tada - a preporučujem ti da pročitaš Đilas-Dedijer: Genocid nad muslimanima Podrinja u 2 svj. r. jer su to dokumentovali originalima, dakle za sve su imali kopiju originala (nažalost precizno su naveli imena poubijanih sa preko 50 ljudi iz moje familije, zajedno sa mojim čukundedom, dedinim amidžama itd.; također i cijela hrvatska sela - zanimljivo da današnje "patriote" nemaju namjeru da pričaju o genocidu, naprotiv, to smeta demokratiji) - radila je na čišćenju svih nesrba u cijeloj BiH radi stvaranja jedne velike Srbije. Srbi komšije koji su se priključili četnicima vršili su pogubljenja u sklopu politike tadašnje kvislinške Srbije - no bio je i veliki broj istinskih srpskih partizana i antifašista (danas je ta pojava, nažalost, svedena na apsolutni minimum), tako da su na kraju partizani i uspjeli vojno poraziti četnike. Međutim, srpska nacionalistička politika je nastavila živjeti. Iako je, recimo, moj deda izbjegao Goli otok jer je bio pravo "zaheban", radeći sa Krcunom, i imajući naklonost maršala - srpski nacionalisti su uspjeli dosta toga uraditi 50ih. Zato je Tito srokao Rankovića (zapravo je otkrio da on ne da je velikosrpski nacionalista, nego da mu radi o glavi; tako je meni deda pričao). Tito nikada nije uspio pobijediti srpski nacionalizam, čak i kada je ukinuo Rankovića, Ćosić je nastavio raditi. Nacional-socijalizam je, nažalost, imanentan srpskoj politici zadnjih pola vijeka. Odatle ovako agresivan SNSD, klasični urnek fašističke škole ponikle u Srbiji, ala Ćosić.madner wrote:Slazem se, s tim da se cesto zaboravlja da je u BiH bilo vise Srba od Muslimana za vrijeme WW2. Dakle ti Srbi su morali htjeti imati svoju Republiku, a ne biti dio te Srbije.mark II wrote:Iskreno, madneru, ne želim da koristim riječnik koji je koristila moja baka, opisujući "srpsku demokratiju i politiku" još od sredine 50-ih (naime oni u Srbiji imaju pravo pogan rječnik obilat šarolikim psovkama, koje kao da su iz druge dimenzije). Samo većina raje su ostrašćeni pobornici i idealizatori jedne ili druge krajnosti - a to, jednostavno, ne pije vodu. Zato su većinom i isfrustrirani.Slazem se, srpski identitet koji je gradjen na pravoslavnoj crkvi je glavni krivac za propast prve i druge Jugoslavije.
- madner
#364 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Koji dio ti nije jasan?tempora wrote:madner wrote:Slazem se, s tim da se cesto zaboravlja da je u BiH bilo vise Srba od Muslimana za vrijeme WW2. Dakle ti Srbi su morali htjeti imati svoju Republiku, a ne biti dio te Srbije.mark II wrote:
Iskreno, madneru, ne želim da koristim riječnik koji je koristila moja baka, opisujući "srpsku demokratiju i politiku" još od sredine 50-ih (naime oni u Srbiji imaju pravo pogan rječnik obilat šarolikim psovkama, koje kao da su iz druge dimenzije). Samo većina raje su ostrašćeni pobornici i idealizatori jedne ili druge krajnosti - a to, jednostavno, ne pije vodu. Zato su većinom i isfrustrirani.
A ova tvoja tvoja instant izjava bi trebala znaciti sta?
- nosara
#365 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Pogledajte naslov teme i prestanite sernjat o desetim stvarima... 
- madner
#366 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Ne manjina nego drugi po velicini narod.Her Flick wrote:pa tempora ako si ikada malo dublje tumacio-la historiju dosao0la bi do jednog podatka
da su muslimani bili manjina sve tamo do 60ih godina kada je muslimanska populacija naglo pocela da raste
-
VjecitiStudent
#367 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Ispravka: Knjiga se zove Genocid nad Muslimanima, 1941-1945; zbornik dokumenata i svjedocenja, autori su Dedijer i Miletic.mark II wrote: Srpska politika tada - a preporučujem ti da pročitaš Đilas-Dedijer: Genocid nad muslimanima Podrinja u 2 svj. r.
- mark II
#368 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Da, zaboravio sam reći da je i sam Slobodan Krcun Penezić, poginuo "pod sumnjivim okolnostima" 64.
- mark II
#369 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Student, imam knjigu i definitivno je Đilas - ne znam da li je Dedijer još šta sa nekim radio, ali ovu imam već duži period, jer tamo su one duge liste poubijanih sa svjedočanstvima.VjecitiStudent wrote:Ispravka: Knjiga se zove Genocid nad Muslimanima, 1941-1945; zbornik dokumenata i svjedocenja, autori su Dedijer i Miletic.mark II wrote: Srpska politika tada - a preporučujem ti da pročitaš Đilas-Dedijer: Genocid nad muslimanima Podrinja u 2 svj. r.
-
VjecitiStudent
#370 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Da, to je ta, ali autori su Dedijer i Miletic.mark II wrote: Student, imam knjigu i definitivno je Đilas - ne znam da li je Dedijer još šta sa nekim radio, ali ovu imam već duži period, jer tamo su one duge liste poubijanih sa svjedočanstvima.
Ako ti je pri ruci provjeri jos jednom.
-
tempora
#371 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Tumacenja istorije ima raznih. No bit ce da ne znam nista o istoriji ali poenta moga pitanja nije bila usmjerena u istoriju. Vec na recenicu koju moram priznati interpretirah a u kojoj se veli da su Srbi bili vecinski narod pa su morali imati svoju republiku. Sto ja odham tj automatski ( priznajem i trudit cu se da ispravljam) povezujem sa opravdanjem genocida na ovim prostorima. Moguce je da gospodinu to nije bila namjera, pa upitah da mi pojasni.Her Flick wrote:pa tempora ako si ikada malo dublje tumacio-la historiju dosao0la bi do jednog podatka
da su muslimani bili manjina sve tamo do 60ih godina kada je muslimanska populacija naglo pocela da raste
- mark II
#372 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Nije, van Bosne samVjecitiStudent wrote:Da, to je ta, ali autori su Dedijer i Miletic.mark II wrote: Student, imam knjigu i definitivno je Đilas - ne znam da li je Dedijer još šta sa nekim radio, ali ovu imam već duži period, jer tamo su one duge liste poubijanih sa svjedočanstvima.
Ako ti je pri ruci provjeri jos jednom.
- madner
#373 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Kakvo opravdanje genocida?tempora wrote:Tumacenja istorije ima raznih. No bit ce da ne znam nista o istoriji ali poenta moga pitanja nije bila usmjerena u istoriju. Vec na recenicu koju moram priznati interpretirah a u kojoj se veli da su Srbi bili vecinski narod pa su morali imati svoju republiku. Sto ja odham tj automatski ( priznajem i trudit cu se da ispravljam) povezujem sa opravdanjem genocida na ovim prostorima. Moguce je da gospodinu to nije bila namjera, pa upitah da mi pojasni.Her Flick wrote:pa tempora ako si ikada malo dublje tumacio-la historiju dosao0la bi do jednog podatka
Govorim o formiranju republike BiH za vrijeme WW2. BiH kao republika nije postojala prije istog jako dugo.
Dakle da su Bosanski Srbi tada bili protiv dominacije Srbije, bar clanovi komunisticke partije.
-
tempora
#374 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Izvinjavam se na intrepretaciji. I hvala na pojasnjenju.madner wrote:Kakvo opravdanje genocida?tempora wrote:Tumacenja istorije ima raznih. No bit ce da ne znam nista o istoriji ali poenta moga pitanja nije bila usmjerena u istoriju. Vec na recenicu koju moram priznati interpretirah a u kojoj se veli da su Srbi bili vecinski narod pa su morali imati svoju republiku. Sto ja odham tj automatski ( priznajem i trudit cu se da ispravljam) povezujem sa opravdanjem genocida na ovim prostorima. Moguce je da gospodinu to nije bila namjera, pa upitah da mi pojasni.Her Flick wrote:pa tempora ako si ikada malo dublje tumacio-la historiju dosao0la bi do jednog podatka
Govorim o formiranju republike BiH za vrijeme WW2. BiH kao republika nije postojala prije istog jako dugo.
Dakle da su Bosanski Srbi tada bili protiv dominacije Srbije, bar clanovi komunisticke partije.
-
VjecitiStudent
#375 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Malo je poznato da se cetnicki Blajburg se zapravo desio na Zelengori, u ljeto 1945. Tu je pobijena glavnina preostalih cetnickih snaga.mark II wrote:Nije, van Bosne samVjecitiStudent wrote:Da, to je ta, ali autori su Dedijer i Miletic.mark II wrote: Student, imam knjigu i definitivno je Đilas - ne znam da li je Dedijer još šta sa nekim radio, ali ovu imam već duži period, jer tamo su one duge liste poubijanih sa svjedočanstvima.
Ako ti je pri ruci provjeri jos jednom.. Samo ja živim u ubjeđenju da je Đilas, jer je fokusirana na Podrinje, i pročitao sam je od korica do korica, plus podvlačio imena svih kojih se deda sjetio i ispalo je preko pedeset. Kasnije je 2. Proleterska, jer je deda prešao u nju kod Krcuna, napravila istinsku vendetu četnicima - Krcun je sa ekipom odradio i Dražu. Samo mogu reći da je na kraju, daleko iza kraja rata, uhvaćen i Petko Čarapa, četnički vojvoda koji mi je i poubijao svu familiju - naravno, demokratski je prihvaćena "realnost" (srećom pa mi imamo "probošnjačkog" Tihija koji nam objašnjava šta je to) i on je stao pred streljački vod (što je prava milost za takve zvijeri, jer mi je deda pričao da je svojim očima gledao kako nabijaju na bajonet bebu od 4 mjeseca).