Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nuraH

#351 Re: Pitanje za vjernike.

Post by nuraH »

Ateista wrote:
nuraH wrote: KUR'AN je objava od ''Stvoritelja'' i samo je on - ponavljam SAMO JE ON 100% vjerodostojan!
Da bi i sa kim mogao nastaviti raspravu, prvo moras shvatiti da je ovo TVOJE misljenje, te da ateisti ne polaze od te pretpostvake, sto znatno mijenja definiciju dokaza i arguenta kod jednih i kod drugih.
evo upravo vi ovako tumacite i Kur'an.
pa samo si izvukao ovu recenicu iz citavog mog posta!!!!
ovo sam napisao u smislu poredjenja sa Hadisima - te nakon toga rekao da zbog toga ne bih u raspravu uvodio hadise!
a ti samo ovo izdvojio!!!
pa nemoj tako! ja tvoje rijeci ne tumacim na pogresan nacin i iskljucivo!
nuraH

#352 Re: Pitanje za vjernike.

Post by nuraH »

MufljuzMali wrote:2,5 pitanja za vjernike:

1) sta se desi ako nano tehnologija toliko uznapreduje da od molekula uspijemo sastaviti cijelog covjeka koji ce imati sve svoje osobine, znaci ne samo fizicke nego i psihicke. znaci biti sposoban da zivi, jede, spava... a u isto vrijeme imati karakter. sam po sebi nije nastao "prirodnim "putem ali je nadasve sposoban za sopstvenu reprodukciju.
u mome svijetu je to jedan od mogucih dokaza da dusa kao takva ne postoji. a samim time pada i cijela prica o bogu.

2) sta se desi ako se stupi u kontakt sa drugim zivim bicima. koliko se sjecam iz citanja vjerskih knjiga (barem ovih na balkanu zastupljenih) bog se spominje kao stvaraoc zivota na zemlji ali se nigdje ne spominju vanzemaljci. mislim da je taj detalj prevelik da ga omnipotentni bog nebi spomenuo u svojoj knjizi. da li bi to bio dokaz da bog ne postoji? ili ce se mozda pomocu tumacenja i prevodjenja znacenje knjiga adaptirati na novonastalu situaciju. ovo spominjem kao poznatu praksu koja se koristila recimo kod "vjecne diskusije" oko izgleda zemlje u svetim knjigama.

2b) a sta se desi ako su ti vanzemaljci isto vjernici ali imaju svoju svetu knjigu u kojoj se spominje bog kao stvaraoc svih oblika zivota u cijelom svemiru, sto bi de facto bila samo up-to-date u odnosu na nase trenutno cinjenicno znanje o svijetu oko nas?

ne zelim i nije mi cilj da ubjedjujem bilo koga da li bog postoji ili ne. odgovori tipa to su samo sbb kbb hipoteze nisu interesantni, jer na njih i ja mogu odgovoriti da je vjera nedokazana nebuloza, a to onda nije razgovor nego krkansko prepucavanje, a to mi nije zelja. ja samo pokusavam da shvatim temelje mentalnog sklopa nekoga ko ima misljenje o tako velikim i bitnim stvarima samo na osnovu vjere u iste.
posto su pitanja za vjernike: evo ja cu pokusati odgovoriti!

1. po meni kao vjerniku samo je 'Bog' Stvoritelj i samo je On u stanju da nesto stvori! - tako da ja ne vjerujem da ta tvoja nano tehnologija moze stvoriti takvog covjeka!
pored toga kontrediktoran si: prvo kazes ''sta se desi ako...'' sto znaci nije se jos desilo - znaci ne postoji!!! pa onda kazes ''u mome svijetu je to jedan od mogucih dokaza da dusa kao takva ne postoji. a samim time pada i cijela prica o bogu.'' - kako je to moguci dokaz i kako pada prica o Bogu ako to jos ne postoji! - znaci ova tvoja teza pada u vodu!!!

2. u Kur'anu se kaze da je 'Bog' stvorio sva bica i na Zemlji i na Nebesima!!! te da je On gospodar svih Svjetova !!!- Nebesa i Svjetovi su sirok pojam tako da nije sigurno da li postoje ti tvoji ''vanzemaljci''! - a i da postoje ovo povlaci da je i njih taj isti Bog stvorio - pa je mozda i njima neku objavu poslao! a posto mi jos nismo stupili u kontakt sa bicima iz drugih svjetova onda ne mozemo sa sigurnoscu znati sta bi bilo kad bi bilo....

2.b opet ponavljam On je Gospodar svih Svjetova - tako da kad bi postojala takva objava (od strane vaznemaljaca) bilo bi moguce da je od istog Gospodara te bih bio spreman procitati je i pod određenim uslovima je i prihvatiti (uslovima: da dokazuje da je objava od jednog Gospodara - Gospodara svih Svjetova)!!!
arzuhal

#353 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

MufljuzMali wrote:2,5 pitanja za vjernike:

1) sta se desi ako nano tehnologija toliko uznapreduje da od molekula uspijemo sastaviti cijelog covjeka koji ce imati sve svoje osobine, znaci ne samo fizicke nego i psihicke. znaci biti sposoban da zivi, jede, spava... a u isto vrijeme imati karakter. sam po sebi nije nastao "prirodnim "putem ali je nadasve sposoban za sopstvenu reprodukciju.
u mome svijetu je to jedan od mogucih dokaza da dusa kao takva ne postoji. a samim time pada i cijela prica o bogu.

2) sta se desi ako se stupi u kontakt sa drugim zivim bicima. koliko se sjecam iz citanja vjerskih knjiga (barem ovih na balkanu zastupljenih) bog se spominje kao stvaraoc zivota na zemlji ali se nigdje ne spominju vanzemaljci. mislim da je taj detalj prevelik da ga omnipotentni bog nebi spomenuo u svojoj knjizi. da li bi to bio dokaz da bog ne postoji? ili ce se mozda pomocu tumacenja i prevodjenja znacenje knjiga adaptirati na novonastalu situaciju. ovo spominjem kao poznatu praksu koja se koristila recimo kod "vjecne diskusije" oko izgleda zemlje u svetim knjigama.

2b) a sta se desi ako su ti vanzemaljci isto vjernici ali imaju svoju svetu knjigu u kojoj se spominje bog kao stvaraoc svih oblika zivota u cijelom svemiru, sto bi de facto bila samo up-to-date u odnosu na nase trenutno cinjenicno znanje o svijetu oko nas?

ne zelim i nije mi cilj da ubjedjujem bilo koga da li bog postoji ili ne. odgovori tipa to su samo sbb kbb hipoteze nisu interesantni, jer na njih i ja mogu odgovoriti da je vjera nedokazana nebuloza, a to onda nije razgovor nego krkansko prepucavanje, a to mi nije zelja. ja samo pokusavam da shvatim temelje mentalnog sklopa nekoga ko ima misljenje o tako velikim i bitnim stvarima samo na osnovu vjere u iste.

Tvoja pitanja se vjerovatno odnose na NuraH ili lingvistiku...ali da je tebe nešto pitam, u vezi sa tvojim pitanjima...

Zamislimo da nismo sami u svemiru i da postoje i neka druga bića koja baš i nisu slična ljudima. Pod tim mislim da nisu naki humanoidni likovi kakvi se pojavljuju u Star Treku (samo malo šminke nabace, dodaju naku grbu na čelu, grivu..šta ti ja znam), nego su nevjerovatno različiti od ljudi: ne jedu kao mi, nemaju fiziološke potrebe kakve mi (i većina živih stvorova koje poznajemo) imamo, tjela su im od drukčija i od neke su prefinjene supstance, inteligencijom, snagom i brzinom kretanja su eonima ispred nas...Nisu uskogrudi kao ljudi, sebični i samoživi, nego upravo obrnuto - željeli bi da ljudska rasa prestane sa različitim sranjima i imaju bezinteresnu volju i želju da nam pomognu u tome...

Da li bi ti mogao vjerovati da takva bića postoje, u tolikom univerzumu?

Ja čvrsto vjerujem da takva bića postoje i da nas čak neprestano i posjećuju, sa najboljim namjerama, ali mi ih još ne primjećujemo...
Ateista

#354 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

nuraH wrote:
Ateista wrote:
nuraH wrote: KUR'AN je objava od ''Stvoritelja'' i samo je on - ponavljam SAMO JE ON 100% vjerodostojan!
Da bi i sa kim mogao nastaviti raspravu, prvo moras shvatiti da je ovo TVOJE misljenje, te da ateisti ne polaze od te pretpostvake, sto znatno mijenja definiciju dokaza i arguenta kod jednih i kod drugih.
evo upravo vi ovako tumacite i Kur'an.
pa samo si izvukao ovu recenicu iz citavog mog posta!!!!
ovo sam napisao u smislu poredjenja sa Hadisima - te nakon toga rekao da zbog toga ne bih u raspravu uvodio hadise!
a ti samo ovo izdvojio!!!
pa nemoj tako! ja tvoje rijeci ne tumacim na pogresan nacin i iskljucivo!
Znam da si htio nesto skroz drugo da kazes, u to ne bih ulazio jer su i misljenja samih muslimana podijeljena oko toga-

Ovo sam izvukao ne kao nesto vezano za tvoj post vec jedno generalno misljenje vjernika. Nemam nista protiv tog nacina razmisljanja, ali da bi ti mogao shvatiti moje argumente, trebas znati da je tu vec osnovna razlika, sto ja smatram da su sve vjerske knjige, kao i bilo koje druge pisali ljudi.
Macak U Cizmama

#355 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Macak U Cizmama »

Nema potrebe da idemo u Svemir u potrazi za zivotom kojeg nije stvorio Alah ... :mrgreen:

Vec sam jednom postavio pitanje nastanka neandertalaca i niko se nije udostojio da odgovori. Ko je stvorio neandertalce ? Kao sto znamo Alah je stvorio covjeka , a covjek je samo jedna ljudska vrsta , dok su neandertalci druga. ???
arzuhal

#356 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

Macak U Cizmama wrote:Nema potrebe da idemo u Svemir u potrazi za zivotom kojeg nije stvorio Alah ... :mrgreen:

Vec sam jednom postavio pitanje nastanka neandertalaca i niko se nije udostojio da odgovori. Ko je stvorio neandertalce ? Kao sto znamo Alah je stvorio covjeka , a covjek je samo jedna ljudska vrsta , dok su neandertalci druga. ???
Đe si Marti, nisam te prepozno... :D
Kako je Dijana? :D
MufljuzMali

#357 Re: Pitanje za vjernike.

Post by MufljuzMali »

hvala na odgovoru, ali mislim da nisam bio dovoljno jasan u osnovi svojih pitanja.
probao sam na kraju proslog posta da objasnim cilj pitanja. uopste se neradi o tome da li je nano tehnologija danas u stanju da stvori covjeka. for the sake of argument predpostavimo da moze napraviti covjeka. to je isto kao da ja kazem, recimo da se slozimo da bog postoji, zasto onda ima toliko zla na planeti ( http://en.wikipedia.org/wiki/Problem_of_evil ). za diskusiju je nebitno da li ja stvarno mislim da li bog postoji i da li je nano tehnologija u stanju da napravi covjeka ( http://en.wikipedia.org/wiki/Thought_experiment ). nadam se da sam malo pojasnijo svoju teznju ;)

po pitanju vanzemaljaca, koje bih posiroko definisao kao intiligentna bica koja ne zive na planeti zemlji bez da sad diskutujemo sta je intiligentno, mi je cudno sto se u svetim knjigama toliko stvari spominje u sitne detalje a jedna talva bitna cinjenica kao sto su druga ziva bica se u najboljem slucaju spomenu pod " 'Bog' stvorio sva bica i na Zemlji i na Nebesima ". meni je jasno da je ovo tipicno sbb kbb pitanje, ali to se nemoze koristiti kao protiv argument. kao sto naslov teme kaze, pitanje za vjernike. mene interesuje tvoj LICNI stav i razmisljanje kako ti mislis da bi reagovao kad bi se to desilo.
recimo dio tvog odgovora vec ide u tom pravcu, a to je da je mozda i njima poslao neku objavu. meni licno je nejasno zasto bi slao razliciti objave ili ako nista jednim i drugima ( itrecima...) spomenuo da nisu sami na malo "ozbiljniji" / detaljniji nacin.

trenutno se drzimo kurana, posto su tvoji odgovori vezani za isti. ispravi me ako grijesim, ali muhamed je po sopstvenim izjavama zadnji poslanik, i kuran kao zapisani trag objava je po toj logici zadnja obajava i nema potrebe za daljnjim. u slucaju da dodju vanzemaljci sa nekom drugacijom objavom, bez da ulazimo u teoriju relativnosti i koja je u tom trenutku starija ;), nastaje paradox ispravnosti. to vec svakako postoji na zemlji, jer je to meni licno nejasno kako neko zna / vjeruje da je njegova knjiga ispravna, ali u to ne zelim sada da ulazim. polazimo naravno od toga da se u "njihovoj" objavi / knjizi eksplicitno spominju druga bica sto bi po meni u svakom slucaju povecalo vjerodostojnost iste u odnosu na meni do sada pozante svete knjige

@ arzuhal
iskreno sumnjam da su humanoidnog izgleda. fizika i biologija su zeznute nauke. drugacije sile i ekosistemi uslovljavaju drugacije fizicke oblike zivota. morali bi se prvo ozbiljno dogovoriti sta je zivo bice. ali recimo nesto sto je sposebno da razmislja je dovoljno siroka definicija, zar ne.
a da li nas posjecuju a mi ih ne vidimo ne kontamo etc, sumnjam, osim ako nisu daleko intiligentniji od nas po metodi mi nasparam bakterija. sumnjam da iti jedna bakterija skonta da je ja upravo gledam pod mikroskopom. u svim ostalim odnosima bi meni bilo prirodno da pokusaju stupiti u neki vid kontakta.
jasno je meni gdje ti ides sa ovim pitanjem :D
ali dokle god mi nismo u stanju da primjetimo takvO bicE (da odma skratimo slijedeci posto kako nisu bica nego samo jedan On) ja na osnovu toga nisam u stanju da VJERUJEM, zato sam odma u prvom postu napisao da ne zelim dokazivati da li ima ili nema boga.
moja pitanja su vise ciljala na - sta bi jednom vjerniku bio neoboriv dokaz da boga nema. izvrtanjem teze / pitanja ti ja mogu dati svoj odgovor. Kad bi se bog meni ukazao i DOKAZAO da je on stvarno stvorio sve ovo, ja bih mu povjerovao, ali me to samo po sebi jos uvijek nebi natjeralo da postanem vjernik. sad se malo komplikuju definicije pa cu malo izdiferencirat. ja bih od tog trenutka ZNAO da bog postoji , ali samo zato sto je on svijet stvorio ja se nebih automatski drzao svete knjige (koje god) jer su pune nepravilnosti sa moje logicke tacke gledista. morao bi koristiti malo vise argumenata od jedne poprilicno male knjige u odnosu na svu "pamet" i "glupost" koja je dosad napisana. mehanizam je slican kao odnos djece i roditelja, samo zato sto su me napravili (hvala im na tome) neznaci da su u pravu. ovdje nebih diskusiju o omnipotentnosti boga jer bih odma poceli sa epikurom i svepoznatim njegovim citatom ;)
Optimus Prime

#358 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

nuraH wrote:
Ateista wrote: Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
evo bas vidi se koliko si inteligentan!
Kur'an je objavljen ljudima koji su zivjeli u pustini u 7. stoljecu - u vrijeme kad biologija hajmo rec nije ni postojala!
e hajd sad ti nama fino napisi kako bi TI takvim ljudima, bolje rec divljacima iz pustinje, objasnio nesto tako kompleksno
a da ne upotrijebis rijec ''KAP'', a isto tako da ne upotrijebis pojmove koji se mogu vidjeti samo s mikroskopom - jer on tada nije postojao!
a opet s druge strana - Kur'an je univerzalan - te ga ljudi i u ovom civilizacijskom dobu mogu shvatiti - i ne moras bit puno inteligentan
da znas sta se misli pod rijecju ''KAP''!
a i na kraju svega - Kap je sirok pojam! - ne znas ti na koliku ''KAP'' je mislio 'Stvoritelj'
mozda je bas mislio na Kap koja je velicine tog tvog spermatozoida!
Da je ''Stvoritelj'' slao objavu takvim perfekcionistima kao sto si ti... danas niko u nj ne bi vjerovao!
zato je ''Stvoritelj'' mudar - objavio ga je upravo onakvog da ga svi mogu razumijeti!
pa i perfekcioniste pa i nana fata koja nema ni jedan dan skole!
al ti to ne razumijes ... upravo zbog toga i ne vjerujes!!!
Ovdje nema nikakve mistike.
Autori kurana jednostavno nisu znali da postoje spermatozoidi, niti da zenska jajna celija igra bilo kakvu ulogu u stvaranju embrija.
Pretpostavili su da covjek nastaje iskljucivo odkapi sjemena sto je naravno sasvim netacno, i neznajuci bolje to su zapisali u jednom ajetu .
Sto se tice daljeg embrioloskog razvoja opis je jednostavno prepisan iz jednog djela rimskog biologa Galena koji je zivio oko 400 godina ranije..
http://en.wikipedia.org/wiki/Galen
arzuhal

#359 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

MufljuzMali wrote:@ arzuhal
iskreno sumnjam da su humanoidnog izgleda. fizika i biologija su zeznute nauke. drugacije sile i ekosistemi uslovljavaju drugacije fizicke oblike zivota. morali bi se prvo ozbiljno dogovoriti sta je zivo bice. ali recimo nesto sto je sposebno da razmislja je dovoljno siroka definicija, zar ne.
a da li nas posjecuju a mi ih ne vidimo ne kontamo etc, sumnjam, osim ako nisu daleko intiligentniji od nas po metodi mi nasparam bakterija. sumnjam da iti jedna bakterija skonta da je ja upravo gledam pod mikroskopom. u svim ostalim odnosima bi meni bilo prirodno da pokusaju stupiti u neki vid kontakta.
jasno je meni gdje ti ides sa ovim pitanjem :D
ali dokle god mi nismo u stanju da primjetimo takvO bicE (da odma skratimo slijedeci posto kako nisu bica nego samo jedan On) ja na osnovu toga nisam u stanju da VJERUJEM, zato sam odma u prvom postu napisao da ne zelim dokazivati da li ima ili nema boga.
moja pitanja su vise ciljala na - sta bi jednom vjerniku bio neoboriv dokaz da boga nema. izvrtanjem teze / pitanja ti ja mogu dati svoj odgovor. Kad bi se bog meni ukazao i DOKAZAO da je on stvarno stvorio sve ovo, ja bih mu povjerovao, ali me to samo po sebi jos uvijek nebi natjeralo da postanem vjernik. sad se malo komplikuju definicije pa cu malo izdiferencirat. ja bih od tog trenutka ZNAO da bog postoji , ali samo zato sto je on svijet stvorio ja se nebih automatski drzao svete knjige (koje god) jer su pune nepravilnosti sa moje logicke tacke gledista. morao bi koristiti malo vise argumenata od jedne poprilicno male knjige u odnosu na svu "pamet" i "glupost" koja je dosad napisana. mehanizam je slican kao odnos djece i roditelja, samo zato sto su me napravili (hvala im na tome) neznaci da su u pravu. ovdje nebih diskusiju o omnipotentnosti boga jer bih odma poceli sa epikurom i svepoznatim njegovim citatom ;)
Tako je.
Dr. gog je često pokušavao objasniti stvar vjernika jednom veoma dobrom riječi - osvjedočenje. Međutim, raja naprosto propiči kraj toga bez osvrtanja.
A stvar vjernikovog osvjedočenja u istinitost njegove vjere i propitivanje nekoga ko takvog osvjedočenja nema u vezi sa tim (ovdje ne repliciram tebi osobno) me uvijek podsjeti na onu Sadijevu priču kada se jedan oženio pa mu prijatelj, inače impotentan, piše pismo u kojem ga pita može li mu opisati osjećaj orgazma. Ovaj mu odgovara:
''Do sada sam znao da si impotentan, ali sad vidim i da si budala...''
Macak U Cizmama

#360 Re: Pitanje za vjernike.

arzuhal wrote:
Macak U Cizmama wrote:Nema potrebe da idemo u Svemir u potrazi za zivotom kojeg nije stvorio Alah ... :mrgreen:

Marti ? Dijana? ... :lol: Ko su ti ti ?

Pitanje ostaje i dalje otvoreno kako za tebe , tako i za ostale ! ... :P ... :lol:
arzuhal

#361 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

Macak U Cizmama wrote:
arzuhal wrote:

Pitanje ostaje i dalje otvoreno kako za tebe , tako i za ostale ! ... :P ... :lol:
Hoću ba da pjevam, pusti me kraju :D ..nek ti drugi odgovore...

ou kako ouuuuuuuuuuu
o kako mješaš dobro!
ou kako ou ou
Optimus Prime

#362 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

Macak U Cizmama wrote:
arzuhal wrote:

Neandertalci spadaju pod "zivotinje", pa nije bilo razloga da se spominju.
MufljuzMali

#363 Re: Pitanje za vjernike.

Post by MufljuzMali »

arzuhal wrote:
Tako je.
Dr. gog je često pokušavao objasniti stvar vjernika jednom veoma dobrom riječi - osvjedočenje. Međutim, raja naprosto propiči kraj toga bez osvrtanja.
A stvar vjernikovog osvjedočenja u istinitost njegove vjere i propitivanje nekoga ko takvog osvjedočenja nema u vezi sa tim (ovdje ne repliciram tebi osobno) me uvijek podsjeti na onu Sadijevu priču kada se jedan oženio pa mu prijatelj, inače impotentan, piše pismo u kojem ga pita može li mu opisati osjećaj orgazma. Ovaj mu odgovara:
''Do sada sam znao da si impotentan, ali sad vidim i da si budala...''
poslije godina sam svjestan sta je sizifov posao pri susretu dva poprilicno razlicita umna sklopa, pa se uopste ne trudim ispravljati krive drine, naravno iz moje perspektive. malo drskije formulisano je - umri u ne znanju. ovo je naravno two way street. mnogo iskrenije i olaksavajuce nego kad me neko pocne ubjedjivat da boga ima.
ali posto sam ti ja dao odgovor pod kojim uslovima / dokazima bih ja prihvatio postojanje boga, koji bi bili tvoji za ne postojanje istog?
Kupalo

#364 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Kupalo »

Osvjedocih se da ne postoji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
asteroid

#365 Re: Pitanje za vjernike.

Post by asteroid »

BHF_Manijak wrote:Ko kaze da je islam star samo 1500 godina?!cuo si za ranije objave Tevrat,Zebur,Indzil?!ko kaze da se prijasnji ljudi nisu molili Jednom i Jedinom,odakle ti ta teza?!Muhammed as je samo poslejdnji poslanik sa posljednjom objavom,sto islam ne cini najmladjom religijom...
Ajde šta bezveze tvrdite da je islam najstarija religija na svijetu. Svima je poznato da je islam najmlađa monoteistička religija i da se ne spominje u Tevratu, Zeburu, Indžilu ili ne znam ni ja čemu. Aj reci ti meni gdje se to u Indžilu spominje Muhamed, ili islam, ili musliman? To me baš zanima i ako imate dokaze samo recite...
Static-X

#366 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

MufljuzMali wrote:hvala na odgovoru, ali mislim da nisam bio dovoljno jasan u osnovi svojih pitanja.
probao sam na kraju proslog posta da objasnim cilj pitanja. uopste se neradi o tome da li je nano tehnologija danas u stanju da stvori covjeka. for the sake of argument predpostavimo da moze napraviti covjeka. to je isto kao da ja kazem, recimo da se slozimo da bog postoji, zasto onda ima toliko zla na planeti ( http://en.wikipedia.org/wiki/Problem_of_evil ). za diskusiju je nebitno da li ja stvarno mislim da li bog postoji i da li je nano tehnologija u stanju da napravi covjeka ( http://en.wikipedia.org/wiki/Thought_experiment ). nadam se da sam malo pojasnijo svoju teznju ;)

Koliko sam razumio tvoje pitanje je zsto toliko zla na planeti.
Koliko razumijem nije ti jasno ako bog postoji zbog cega to zlo, zasto on neucini nesto da to popravi. Zbog cega ta nepravda, zasto toliko djece svaki dan umire, zasto ti ratovi zasto gladnog naroda dok drugi uzivaju u bogastvu.
Da zvuci nepravedno, pogotovo od strane nekoga savrsenog, i pitanje je zasto bi On stvorio tako nesavrsen svijet. Ili vec zasto ne uradi nesto kad vec do toga dodje.
Da bi razumio zbog cega je sve ovako kako jeste, moras prvo da razumijes razlog zbog cega smo mi uopste ovdje. A to je da smo mi ovdje samo u prolazu, ovaj svijet je samo test. Sta nas uci nas stovritelj jeste da vjerovanjem u njega i slijednjem njegovi uputa koje se upravo baziraju na cinjenju dobra cemo uspijeti i dobriti nagradu za to, a to je vjecni zivot u kojem cemo uzivati. Naravno kazna za neslijedjenje uputa je proklestvo i kazna. Posto je ovaj svijet samo test, mi smo testirani na razne nacine, zbog toga se sveo ovo i desava. Svako ce biti iskusan na razne nacinie dali je to gubljenjem imovine, nekom vrstom patnje, smrti najbliznjih, ili postajanjem bogatim .. moze se komotno reci sve sto radimo je test.
Kad bi sve bilo savrseno bez tog zla ubijanja gladi i sve ga sto ide uz to zar to onda bio uopste test.
Tek nakon ovoga svijeta zlo i dobro ce biti takoreci rastavljeni dobri ce zivjeti u dobru i tu nece biti tog zla koje ti navodis da se desava na zemlji.. znaci to je taj svijet za kojim mi (vjernici) zudimo i nadamo se da cemo biti dovoljno dobri i dobriti tu nagradu.
statix

#367 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

nuraH wrote:
Ateista wrote: Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
Kur'an je objavljen ljudima koji su zivjeli u pustini u 7. stoljecu - u vrijeme kad biologija hajmo rec nije ni postojala!
e hajd sad ti nama fino napisi kako bi TI takvim ljudima, bolje rec divljacima iz pustinje, objasnio nesto tako kompleksno
a da ne upotrijebis rijec ''KAP'', a isto tako da ne upotrijebis pojmove koji se mogu vidjeti samo s mikroskopom - jer on tada nije postojao!
a opet s druge strana - Kur'an je univerzalan - te ga ljudi i u ovom civilizacijskom dobu mogu shvatiti - i ne moras bit puno inteligentan
a i na kraju svega - Kap je sirok pojam! - ne znas ti na koliku ''KAP'' je mislio 'Stvoritelj'
Da je ''Stvoritelj'' slao objavu takvim perfekcionistima kao sto si ti... danas niko u nj ne bi vjerovao!
zato je ''Stvoritelj'' mudar - objavio ga je upravo onakvog da ga svi mogu razumijeti!
al ti to ne razumijes ... upravo zbog toga i ne vjerujes!!!
@lingvistika i nurah
Posto se konstantno pravite ludi da je tada covjek bio debil, iako su mnogi ranije spomenuli mnoga imena koja upucuju na drugaciji zakljucaj ( kao Eratosten), evo teksta koji sam se potrudio da prevedem sa google, ali molim da citate bez predrasuda i ogranicenja, kao ovih gore boldiranih:

U textu se spominje Aelije Galen ( http://en.wikipedia.org/wiki/Galen ) kao prvog autora opisa oplodnje i razvoja embrija koju je poslanik prema autoru ovog texta "plagirao":

Prva faza prema Galenu je kap sjemena [nutfah]; druga faza je krvavi vaskularni embrio s neoblikovanim mozgom, jetrom i srcem ( "kad je bio ispunjen krv") odgovara na [alaqa], krv ugrušak; treća faza "ima oblik tijela(mesa)" i to odgovara [mudghah], zvakani zalogaj od mesa. Četvrti i posljednji stupanj je kada svi organi su dobro formirana, zglobovi se slobodno pomiču, a embrio se počne kretati.
Ako je čitatelj u sumnji o jasnoj vezi, što je opisano ovdje, između galenskih i kur'anskih faza opisa, onda treba naglasiti da su to uocili muslimanski liječnici (logicno jer su poznavali kuran), uključujući i Ibn-Qayyim, koji je prvi uočio sličnosti. Basim Musallam, kao direktor Centra za bliskoistočne studije u Cambridge, UK zaključuje:

"Faze razvoja koje Kur'an i hadis opisuju za vjernike savršeno odgovaraju sa Galenovim znanstvenim zapisom."

Naš kritičar (autor texta) nastavlja:

Ako nijedan citat misionara i proroka ili očevidaca ne racuna da dokaže da je Poslanik (P) plagirao drevne grčke književnosti. Gdje je onda dokaz da je Muhammed (P) plagirao galenske faze razvoja?

S obzirom na sličnost između Galenskih faza i prilično manje detaljno opisa razvoja u surama 22:5 i 23:13-14, posebno je značajno da je oko 26 knjiga Galenovih radova bilo prevedeno na sirijski već u šestom stoljeću nove ere od strane Rozario od resh 'Aina (Ra's al-Ain) [3]. Rozario je bio kršćanski svećenik koji je studirao medicinu u Aleksandriji i radio u Mezopotaniji, i umro je u Carigradu oko 532 AD. On je bio jedan od brojnih Nestorianskih (sirijski) kršćana koji su prevodili Grčku medicinsku zbirku na sirijski. Nestorianci ( http://en.wikipedia.org/wiki/Nestorianism ) su dozivjeli progona od maticne crkve i pobjegli u Perziju, gdje su oni donijeli svoje završne prijevode grčkih liječnika i osnovali mnoge škole i učenja. Najpoznatiji od njih je velika medicinska škola Jundishapur ( http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_of_Jundishapur ), ono što je danas jugoistoka Irana, osnovana u AD 555 po Anusharwan.

Glavnu vezu između islamske i grčke medicine treba tražiti u kasnoj Sasanian ( http://en.wikipedia.org/wiki/Sassanid_empire medicini, posebno u školi Jundishapur a manje u Aleksandriji. U vrijeme uspona islama Jundishapur bila na njezina premijera. To je bio najvažniji medicinski centar u svoje vrijeme, kombinirajući grčku, indijsku i iransku medicinu u kozmopolitskom ozračju koje su pripremali teren za islamsku medicinu. Kombiniranje različitih škola medicine nagovijestila je sintezu koja će kasnije biti postignuta u Islamskoj medicini. [4]

Prema muslimanskim medicinskim povjesničarima, uključujući i Usaybia ibn Abi al-Qifti ( http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Qifti ), najslavniji i onaj ko je najranije završio Jundishapur je liječnik po imenu al Harith ibn Kalada ( :) njega znate sigurno) [5]. Upoznati sa zbirkom sirijskih rukopisa grčkih liječnika koji su nedavno uvedeni u Jundishapur, nezamislivo je da on ne bi bio svjestan Galenove teorije. Osim toga, al Harith je bio stariji pratilac i suradnik Muhammeda i postao jedan od drugova Poslanika. Rečeno nam je od muslimanskih povjesničara da je Muhamed zapravo tražio liječničku pomoć i savjete od njega [6], a njegovu "nauku nedvojbeno utjecao potonji" [tj. Muhammed] [7].
Ciril Elgud ( http://www.amazon.com/s/ref=ntt_at_ep_s ... evancerank ) piše:

"Takva medicinska saznanja koje je Muhammed posjedovao, on je mogao dobro da stekne od Harisa bin Kalda [sic], arapa, za kojeg se kaze da je napustio pustinju za neko vrijeme i otišao u Jundishapur na studij medicine ... Po povratku, Haris se naselio u Meki i postao najistaknutiji arapski liječnik iz pustinje. Da li je on ikada islamiziran je neizvjesno, ali to nije spriječilo Poslanika, as, da pošalje svoje bolesne prijatelje konzultirati se s njim. "[8]

Sta nas sprecava da posumnjamo da su rijeci iz ajeta dosle od jednog od njegovih suradnika.
Od dokaza navedenih gore mnoge stvari postaju jasne.

1. Djela Galena, Hipokrata i Aristotela, pisana izvorno na grčkom su prevedene na sirijski u stoljeću prije rođenja Muhameda.

2. Sirijski prijevodi su se drzali, i podučavali, u novoosnovanu medicinsku školu u Jundishapur, u ono što je sada Iran.

3. Jedan od najstarijih i najslavnijih liječnika sa diplomom iz Jundishapura je al Harith ibn Kalada.

4. Al Harith ibn Kalada postao je pratilac Poslanika i utjecao na njegova medicinska uvjerenja, prema muslimanski povjesničarima tog perioda.

6. Stavljajući sve to zajedno, sasvim je razumno zaključiti da je i druge izraze mogao, i zapravo dodao u kur'anskim ajetima o ljudskoj reprodukciju. Te recenice su bile ništa drugo nego Muhammedov sažetak onoga što je čuo od njegovog kompanjona al Haritha o ljudskoj reprodukciji i razvoju, koja je pak bila zasnovana obrazovanjem na Jundishapuru sa grčkom tradicijom.

7. Tako kada kaže u Kur'anu sura 40:67, "To je onaj koji vas je stvorio od prašine, zatim od Nutfah [mješoviti kapi sjemena muške i ženskog spolnog iscjedak (tj. Adamovo potomstvo)] zatim od ugruška ( komad coagulated krvi), onda ti donosi kao dijete, onda (čini vam rasti) do dobi od pune snage, a nakon toga se stari ... da ćete mozda doći u dogovoreno vrijeme kada cete moci razumjeti " , što je Muhammedovim čitateljima da razumiju iz ovog? Isto tako, zašto sura 22:5 počinje "O, Čovječanstvo! Ako ste u sumnji o uskrsnuću, onda uistinu, Mi smo vas stvorili (npr. Adam) iz prašine ..."? Odgovor je kristalno jasan. Oni ce spoznati značenje onoga što je zajedničko znanje - faze embrija kako su tvrdili grčki liječnici. To znanje je trebalo potaknuti slušatelje da se okrenu Bogu i vjerovanju.

Gore navedeno bi trebalo biti dovoljno da se opravda moja optužba da Kur'an "plagira" drevne grčke znanosti.

Isto vazi i za Bibliju, koja je procitana ko bukvica, kao plagijatura.
Mozete i ne morate vjerovati u sve navedeno, ali nema potrebe vise da tvrdite da je covjecansvo tada bilo na nivou majmuna, kako bi covjek zakljucio citajuci neke postove.

Na kraju texta su i reference svih knjiga koje su koristene u svrhu dokazivanja ove teze, a evo i linka: http://www.answering-islam.org/Response ... embryo.htm
:wink:
Last edited by statix on 14/12/2009 18:56, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#368 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

:lol: A bas ne mogud a vjerujem,da ovdje diskutuju ljudi koji prvo ne mogu prepoznati ironiju u postovima a kamo li sta vise :mrgreen: Moj Arzuhal moj,kani se corava posla,na svasta ces naletit kako vidim,no kako god,post ti je orginalan sa "tumacenjem" ajeta,respect,krajnje mudro!! :wink: 8-)

@Asteroid,sta ima kod tebe,kakav si mi to ko co`ek 8-)
arzuhal

#369 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

MufljuzMali wrote:ali posto sam ti ja dao odgovor pod kojim uslovima / dokazima bih ja prihvatio postojanje boga, koji bi bili tvoji za ne postojanje istog?
Prvo da se osvrnem na ovo:
jasno je meni gdje ti ides sa ovim pitanjem
Ja sam ovdje mislio na meleke/anđele, a ne Boga, onako kako su nam opisani Kur'anom ili govorom posljednjeg Božijeg glasonoše, salavatullahi alejhi we selamuhu. Početak prve kur'anske sure, nakon bismille, je Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. ;-)

Za mene osobno ne postoji varijanta dokaza da Bog nije. Ne kažem da postoji jer sve postojeće opstoji samo po Njemu, a On jedini jest. Ego sum qui sum (Ja Sam Onaj Koji Jesam), starozavjetno (u obraćanju Mojsiju na Gori) ili kur'anski ajet iz sure Ta-Ha (koji biva uzrokom prihvatanja islama od strane jednog od, do tada, najžešćih neprijatelja Muhammeda, alejhi-selam, Omer b. Hattaba) Inneni Ene-llahu la ilahe Ene!(Zaista Sam Ja Allah! - i nema boga osim Mene!)
Kant je davno objašnjavao da naš Razum, kao kategorijalni aparat, barata samo informacijama koje dospiju putem čula, a da u Umu nastaju sinteze ideja u koje se može ili ne mora vjerovati, kao što je vjerovanje u Boga, npr. Ali ni jedno ni drugo nema dokaz. Naprosto, Razum ne ide dalje od empririje, on zna svoju granicu. Preko te granice, Stvar Po Sebi/Ding An Sich/Gajb/Temeljni Svijet - kako god imenovali i na što god mislili - izmiče iskustvu i bespredmetno je pričati o tome.
Zato se vjera tako i zove - vjera.
Neki ljudi odabiru Protagorinu Čovjek je mjera svih stvari: onih koji jesu kako jesu i onih koji nisu kako nisu (ali u dobroj mjeri ne razmišljajući kao ovaj čuveni sofist), odlučujući da Svijet samjeravaju svojom logikom i da mu određuju svrhovitost po samima sebi, svojim dosezima i snagom. Tako je nastao uvod u današnji antropocentrički politeizam u kojem svaki čovjek pojedinačno odlučuje o svojim sposobnostima kao božanskim.
Za tebe Kur'an ima vjerovatno dosta nelogičnosti. Zato treba pažljivo pročitati sami početak Kur'ana, uvodni dio sure El-Bekare, poznatiji kao 'Elif-Lam-MiM' u kojem se krije sva tajna tvog i mog različitog poimanja ovog o čemu pričamo:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
1. Elif Lam Mim.
2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;
3. onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im mi budemo davali;
4. i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.
5. Njima će Gospodar njihov na pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti.
arzuhal

#370 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

lingvistika wrote:
arzuhal wrote: "Ali doista nisu slijepe oči, nego su slijepa srca u grudima!" (Kur'an, Hadž, ajet 46.)
a inace lijep si ajet naveo.
Zaboravih se osvrnut na ovo (da mi Allah oprosti): meni su svi ajeti jednako lijepi :)
lingvistika

#371 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

[quote="statix"][quote="nuraH"][quote="Ateista"]
Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.[/quote]
al ti to ne razumijes ... upravo zbog toga i ne vjerujes!!![/quote]

@lingvistika i nurah
Posto se konstantno pravite ludi da je tada covjek bio debil, iako su mnogi ranije spomenuli mnoga imena koja upucuju na drugaciji zakljucaj ( kao Eratosten), evo teksta koji sam se potrudio da prevedem sa google, ali molim da citate bez predrasuda i ogranicenja, kao ovih gore boldiranih:

U textu se spominje Aelije Galen ( http://en.wikipedia.org/wiki/Galen ) kao prvog autora opisa oplodnje i razvoja embrija koju je poslanik prema autoru ovog texta "plagirao":
Prva faza prema Galenu je kap sjemena [nutfah]; druga faza je krvavi vaskularni embrio s neoblikovanim mozgom, jetrom i srcem ( "kad je bio ispunjen krv") odgovara na [alaqa], krv ugrušak; treća faza "ima oblik tijela(mesa)" i to odgovara [mudghah], zvakani zalogaj od mesa. Četvrti i posljednji stupanj je kada svi organi su dobro formirana, zglobovi se slobodno pomiču, a embrio se počne kretati.
Ako je čitatelj u sumnji o jasnoj vezi, što je opisano ovdje, između galenskih i kur'anskih faza opisa, onda treba naglasiti da su to uocili muslimanski liječnici (logicno jer su poznavali kuran), uključujući i Ibn-Qayyim, koji je prvi uočio sličnosti. Basim Musallam, kao direktor Centra za bliskoistočne studije u Cambridge, UK zaključuje:

"Faze razvoja koje Kur'an i hadis opisuju za vjernike savršeno odgovaraju sa Galenovim znanstvenim zapisom."

Naš kritičar (autor texta) nastavlja:

Ako nijedan citat misionara i proroka ili očevidaca ne racuna da dokaže da je Poslanik (P) plagirao drevne grčke književnosti. Gdje je onda dokaz da je Muhammed (P) plagirao galenske faze razvoja?

S obzirom na sličnost između Galenskih faza i prilično manje detaljno opisa razvoja u surama 22:5 i 23:13-14, posebno je značajno da je oko 26 knjiga Galenovih radova bilo prevedeno na sirijski već u šestom stoljeću nove ere od strane Rozario od resh 'Aina (Ra's al-Ain) [3]. Rozario je bio kršćanski svećenik koji je studirao medicinu u Aleksandriji i radio u Mezopotaniji, i umro je u Carigradu oko 532 AD. On je bio jedan od brojnih Nestorianskih (sirijski) kršćana koji su prevodili Grčku medicinsku zbirku na sirijski. Nestorianci ( http://en.wikipedia.org/wiki/Nestorianism ) su dozivjeli progona od maticne crkve i pobjegli u Perziju, gdje su oni donijeli svoje završne prijevode grčkih liječnika i osnovali mnoge škole i učenja. Najpoznatiji od njih je velika medicinska škola Jundishapur ( http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_of_Jundishapur ), ono što je danas jugoistoka Irana, osnovana u AD 555 po Anusharwan.

Glavnu vezu između islamske i grčke medicine treba tražiti u kasnoj Sasanian ( http://en.wikipedia.org/wiki/Sassanid_empire medicini, posebno u školi Jundishapur a manje u Aleksandriji. U vrijeme uspona islama Jundishapur bila na njezina premijera. To je bio najvažniji medicinski centar u svoje vrijeme, kombinirajući grčku, indijsku i iransku medicinu u kozmopolitskom ozračju koje su pripremali teren za islamsku medicinu. Kombiniranje različitih škola medicine nagovijestila je sintezu koja će kasnije biti postignuta u Islamskoj medicini. [4]

Prema muslimanskim medicinskim povjesničarima, uključujući i Usaybia ibn Abi al-Qifti ( http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Qifti ), najslavniji i onaj ko je najranije završio Jundishapur je liječnik po imenu al Harith ibn Kalada ( :) njega znate sigurno) [5]. Upoznati sa zbirkom sirijskih rukopisa grčkih liječnika koji su nedavno uvedeni u Jundishapur, nezamislivo je da on ne bi bio svjestan Galenove teorije. Osim toga, al Harith je bio stariji pratilac i suradnik Muhammeda i postao jedan od drugova Poslanika. Rečeno nam je od muslimanskih povjesničara da je Muhamed zapravo tražio liječničku pomoć i savjete od njega [6], a njegovu "nauku nedvojbeno utjecao potonji" [tj. Muhammed] [7].
Ciril Elgud ( http://www.amazon.com/s/ref=ntt_at_ep_s ... evancerank ) piše:

"Takva medicinska saznanja koje je Muhammed posjedovao, on je mogao dobro da stekne od Harisa bin Kalda [sic], arapa, za kojeg se kaze da je napustio pustinju za neko vrijeme i otišao u Jundishapur na studij medicine ... Po povratku, Haris se naselio u Meki i postao najistaknutiji arapski liječnik iz pustinje. Da li je on ikada islamiziran je neizvjesno, ali to nije spriječilo Poslanika, as, da pošalje svoje bolesne prijatelje konzultirati se s njim. "[8]

Sta nas sprecava da posumnjamo da su rijeci iz ajeta dosle od jednog od njegovih suradnika.
Od dokaza navedenih gore mnoge stvari postaju jasne.

1. Djela Galena, Hipokrata i Aristotela, pisana izvorno na grčkom su prevedene na sirijski u stoljeću prije rođenja Muhameda.

2. Sirijski prijevodi su se drzali, i podučavali, u novoosnovanu medicinsku školu u Jundishapur, u ono što je sada Iran.

3. Jedan od najstarijih i najslavnijih liječnika sa diplomom iz Jundishapura je al Harith ibn Kalada.

4. Al Harith ibn Kalada postao je pratilac Poslanika i utjecao na njegova medicinska uvjerenja, prema muslimanski povjesničarima tog perioda.

6. Stavljajući sve to zajedno, sasvim je razumno zaključiti da je i druge izraze mogao, i zapravo dodao u kur'anskim ajetima o ljudskoj reprodukciju. Te recenice su bile ništa drugo nego Muhammedov sažetak onoga što je čuo od njegovog kompanjona al Haritha o ljudskoj reprodukciji i razvoju, koja je pak bila zasnovana obrazovanjem na Jundishapuru sa grčkom tradicijom.

7. Tako kada kaže u Kur'anu sura 40:67, "To je onaj koji vas je stvorio od prašine, zatim od Nutfah [mješoviti kapi sjemena muške i ženskog spolnog iscjedak (tj. Adamovo potomstvo)] zatim od ugruška ( komad coagulated krvi), onda ti donosi kao dijete, onda (čini vam rasti) do dobi od pune snage, a nakon toga se stari ... da ćete mozda doći u dogovoreno vrijeme kada cete moci razumjeti " , što je Muhammedovim čitateljima da razumiju iz ovog? Isto tako, zašto sura 22:5 počinje "O, Čovječanstvo! Ako ste u sumnji o uskrsnuću, onda uistinu, Mi smo vas stvorili (npr. Adam) iz prašine ..."? Odgovor je kristalno jasan. Oni ce spoznati značenje onoga što je zajedničko znanje - faze embrija kako su tvrdili grčki liječnici. To znanje je trebalo potaknuti slušatelje da se okrenu Bogu i vjerovanju.

Gore navedeno bi trebalo biti dovoljno da se opravda moja optužba da Kur'an "plagira" drevne grčke znanosti.

Isto vazi i za Bibliju, koja je procitana ko bukvica, kao plagijatura.
Mozete i ne morate vjerovati u sve navedeno, ali nema potrebe vise da tvrdite da je covjecansvo tada bilo na nivou majmuna, kako bi covjek zakljucio citajuci neke postove.

Na kraju texta su i reference svih knjiga koje su koristene u svrhu dokazivanja ove teze, a evo i linka: http://www.answering-islam.org/Response ... embryo.htm
:wink:[/quote]

E, moj druze, da si toliko vremena potrosio da dodjes do drugacijih dokaza... :-D ali svi imamo svoj izbor, jel'.

Kad smo govorili o kretanju Zemlje i tome kako Kur'an o tome govori, vi ste rekli stari Grci su to znali i ranije, kad govorimo o razvoju covjeka i tome kako Kur'an o tome govori, ti kazes stari grci su to vec znali, ok. a stari Grci su mislili i jos ponesto osim toga, dakle i ono sto je bila poptuna glupost, pa mi reci kako se bas u Kur'anu naslo samo ono sto su stari Grci znali a nauka 20. i 21. stoljeca potvrdila? Kako je taj nepismeni covjek birao da stavi u Kur'an samo ono sto ce se kasnije ispostaviti kao tacno? imao je dobre savjetnike?
A je li cijenjeni Galen, bez imalo ironije, znao sta se prvo razvije kod covjeka sluh ili vid? Kur'an kad god je spomenuo sluh i vid, uvijek je rekao prvo sluh pa onda vid, i gle cuda zaista se razvoj sluha okonca prije razvoja vida?
Evo pa istrazuj jos: "Zar covjek misli da kosti njegove necemo sakupiti? Hocemo, Mi mozemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo." (Al-kiyamah,3-4)
1856. godine Genn Ginsen otkrio da svaki covjek ima razlicite linije na prstima.
lingvistika

#372 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

arzuhal wrote:
lingvistika wrote:
arzuhal wrote: "Ali doista nisu slijepe oči, nego su slijepa srca u grudima!" (Kur'an, Hadž, ajet 46.)
a inace lijep si ajet naveo.
Zaboravih se osvrnut na ovo (da mi Allah oprosti): meni su svi ajeti jednako lijepi :)
Jesu, da Allah oprosti i meni, mislio sam vrlo dobar za nasu temu :-D
Optimus Prime

#373 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

lingvistika wrote:
E, moj druze, da si toliko vremena potrosio da dodjes do drugacijih dokaza... :-D ali svi imamo svoj izbor, jel'.

Kad smo govorili o kretanju Zemlje i tome kako Kur'an o tome govori, vi ste rekli stari Grci su to znali i ranije, kad govorimo o razvoju covjeka i tome kako Kur'an o tome govori, ti kazes stari grci su to vec znali, ok. a stari Grci su mislili i jos ponesto osim toga, dakle i ono sto je bila poptuna glupost, pa mi reci kako se bas u Kur'anu naslo samo ono sto su stari Grci znali a nauka 20. i 21. stoljeca potvrdila? Kako je taj nepismeni covjek birao da stavi u Kur'an samo ono sto ce se kasnije ispostaviti kao tacno? imao je dobre savjetnike?
A je li cijenjeni Galen, bez imalo ironije, znao sta se prvo razvije kod covjeka sluh ili vid? Kur'an kad god je spomenuo sluh i vid, uvijek je rekao prvo sluh pa onda vid, i gle cuda zaista se razvoj sluha okonca prije razvoja vida?
Evo pa istrazuj jos: "Zar covjek misli da kosti njegove necemo sakupiti? Hocemo, Mi mozemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo." (Al-kiyamah,3-4)
1856. godine Genn Ginsen otkrio da svaki covjek ima razlicite linije na prstima.
Nauka je potvrdila da zemlja nije stvorena za 6 dana. :D
Evolucija negira Adema i Havu. itd, itd.

Kad se radi o nebulozi onda je naravno samo metafora u pitanju.
Kuran je pun tih "metafora".

Usput, u staroj Kini se stotine godina prije kurana otisak prstiju koristio kao potpis.

U kuranu ne stoji ama bas nista sto je nauka tek poslije potvrdila, dakle nesto sto ljudi nisu mogli znati na kraju 6. stoljeca. Da je tako, na svim vodevcim univerzitetima svijeta bi se na institutima za fiziku, hemiju, biologiju predavala kuranologija.
Last edited by Optimus Prime on 14/12/2009 21:31, edited 1 time in total.
Macak U Cizmama

#374 Re: Pitanje za vjernike.

lingvistika wrote:

Kod starih Grka imas gluposti, ali ih ima i u Kuranu ! Kod starih Grka nema pingvina, nema ih ni u Kuranu. .... :mrgreen:

Nego, ko stvori neandertalce ?? Niko da mi odgovori otkako je Arzuhal otiso na limunadu i slatko .. :thumbup:
lingvistika

#375 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

Optimus Prime wrote:
lingvistika wrote:

Kad se radi o nebulozi onda je naravno samo metafora u pitanju.
Kuran je pun tih "metafora".

Usput, u staroj Kini se stotine godina prije kurana otisak prstiju koristio kao potpis.

"On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to Njemu vraća u danu koji, prema vašem računanju vremena, hiljadu godina traje.
(Sadzda, 5)
"K Njemu se penju meleki i Dzibril u danu koji pedeset hiljada godina traje." (Al-Ma'aridž, 4)
Dakle, da bi tumacio Kur'an stvarno treba poznavati kur'an, pa tacan dan i prilike u kojem je pojedini ajet objavljen i povod objavi...pa jos milion stvari, nije znaci "Kad se radi o nebulozi onda je naravno samo metafora u pitanju", nego nauka cijela.

Prema evoluciji vec je i druga generacija majmuna trebala dostici barem nivo homo sapiensa

I moja nena koristi otisak prsta kao potpis, ali zato jer ne zna da pise, a ne u forenzicke svrhe
Post Reply