Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post Reply

Tko(što) je kriv za raspad Jugoslavije ?

Njen loš sistem i gušenje demokracije
45
19%
Nacionalisti sa svake strane
152
63%
Jednostavno joj istekao rok trajanja
45
19%

Total votes: 242

nosara

#351 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by nosara »

ja71 wrote:
covjek_sam_zeno wrote: BIH ne fuknkcionira ali funkcioniraju velike kompanije ciji su vlasnici stranci, funkcioniranju strane banke koje disu od kredita. socijalisticka juga je bila jaka u privredi, izvoz je frco na sve strane, drzala je sama sebe na nogama... od cega danas ove bivse ex zemlje zive?? od kredita i dugova. sta izvozimo? nita. sta uvozimo ? sve . da se razumijemo ne pricam o nikakvim narodima ni amerima njemcima rusima, japancima... pricam o ljudima koji vuku konce . a ko je sposoban da vuce konce - onaj koji drzi kontrolu nad $$$$$$
Ovakvo objasnjenje upravo odslikava stvarni problem koji sam vec naveo:
Tadasnje vodstvo u YU je precijenilo svoju snagu.
YU jeste bila nezavisna zemlja ali jekao takva mogla samo u blokovskoj podjeli opstati.
Tadasnje vodjstvo je trebalo to shvatiti i igrati na tu kartu.

Strane kompanije bi ionako dosle, taj slijed dogadjaja se nije mogao sprijeciti.

Umjesto toga je tadasnje vodjstvo (najvjerovatnije pod uticajem srpske ) htjelo da zadrzi nezavisnost, samoupravljanje, nesvrstane i ostale tekovine.

Nije nase mjesto u svijetu bilo da krojimo svjetsku politiku.

Price o nasoj snazi privrede su neutemeljene jer tada ne bismo bili u stanju da se izolirani razvijamo i pod pretpostavkom da bi nas stranci pustili na miru. Imali smo trocifrenu inflaciju do Markovica.
:-) :-) :-) :-) :-)

Znaci, zapadna privreda i ekonomija je u *urcu, jer drzave moraju upumpavat hiljade milijardi dolara u preduzeca i banke i vrsit, defakto, nacionalizaciju, da sprijece totalno rusenje kapitalizma...? :D
turban

#352 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by turban »

Yugoslaviju je unistila Yugoslavija.Nikada nije trebalo stvarati tu nakazu od drzave.Prva Yugoslavija je bila doduse gora od ove druge ali,kao sto rekoh to je nakaza od drzave.
TOLIKO MRZNJE VJEKOVNE, NEMOZE NITI JE,MOGLO STATI U TAKVU JEDNU ZEMLJU KOJA SE SILNO PONOSILA IMENOM.Yugoslaviju su unistili ponajvise potomci Kneza Mihajla koji je sanjao Veliku Srbiju, pod imenom Yugoslavija.
nosara

#353 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by nosara »

turban wrote:Yugoslaviju je unistila Yugoslavija.Nikada nije trebalo stvarati tu nakazu od drzave.Prva Yugoslavija je bila doduse gora od ove druge ali,kao sto rekoh to je nakaza od drzave.
TOLIKO MRZNJE VJEKOVNE, NEMOZE NITI JE,MOGLO STATI U TAKVU JEDNU ZEMLJU KOJA SE SILNO PONOSILA IMENOM.Yugoslaviju su unistili ponajvise potomci Kneza Mihajla koji je sanjao Veliku Srbiju, pod imenom Yugoslavija.
Da nije bilo druge Jugoslavije ti bi bio Svetolik ili Mihovil... :lol:

Sto se tice mrznje, u svakom tvom postu ima je vise nego u cijeloj miloj, prelijepoj, prejakoj SFRJ... :D
Luke Perry

#354 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Luke Perry »

Replay wrote:Netko je gore rekao d aje izrabljivanje pojedinih republika bila izmišljotina.

Evo par činjenica vezanop uz Hrvatsku
-50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je hrvatska zadržavala samo 7%
-od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16.5% proračuna dok je SR Srbija dobivala oko 46.6%
-Mnogo puta SR Hrvatska se "odricala" svoje alokacije u korist "nerazvijenih krajeva"
Krasno. Sad ce u EU da bi neko drugi izdvajao za Hrvatsku.
hadzofield

#355 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by hadzofield »

turban wrote:Yugoslaviju je unistila Yugoslavija.Nikada nije trebalo stvarati tu nakazu od drzave.Prva Yugoslavija je bila doduse gora od ove druge ali,kao sto rekoh to je nakaza od drzave.
Sta ti pricas o mrznji ... ti ..koji postujes lik i djelo dva puta osudjivanog nacionaliste
Dok je te zemlje bilo ... slobodno si kao Musliman mogao setati ulicama Doboja, Zvornika, Visegrada, Prijedora, Rogatice, Foce.... nije li danas pomalo opasno prosetati tim ulicama???

Jugoslavija je emancipovala muslimane ovih prostora ... ima nesto bitnije od imena nacije ...
a to je obrazovanje i zaposljavanje

Jugoslaviju su unistili misevi poput Cengica, Izetbegovica, Tudjmana, Seselja, Draskovica, Bobana
Kao i stranci koju su hjteli ovladati resursima jugoslavije ...
jer zaboga .. zasto bi neka Zeljezara iz Jugoslavije pravila prugu u Indiji kad moze neka zapadnoeuropska
Vodenjak

#356 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Vodenjak »

nosara wrote:

Sto se tice mrznje, u svakom tvom postu ima je vise nego u cijeloj miloj, prelijepoj, prejakoj SFRJ... :D
Samo mi je zbog ovoga sto se ne desi krivo sto je Jugoslavija postojala! :D
hadzofield

#357 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by hadzofield »

Vodenjak wrote:
nosara wrote:

Samo mi je zbog ovoga sto se ne desi krivo sto je Jugoslavija postojala! :D

A ja ponekad pozalim sto umjesto Tita ovdje nije bio Staljin ... bas zbog ovakvih...
ja71

#358 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by ja71 »

nosara wrote:

Znaci, zapadna privreda i ekonomija je u *urcu, jer drzave moraju upumpavat hiljade milijardi dolara u preduzeca i banke i vrsit, defakto, nacionalizaciju, da sprijece totalno rusenje kapitalizma...? :D
Kakvo je ovo poredjenje ? :shock:

nidje veze
nosara

#359 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by nosara »

ja71 wrote:
nosara wrote:

nidje veze
Ti govoris o privredi u SFRJ pred politicki raspad, a ja o privredama razvijenog svijeta u krizi druge vrste...
Kazes nije Juga mogla ekonomski opstat, a ja kazem da se na osnovu kriznog razdoblja ne donose takve ocjene... :D
U svoje vrijeme, to je bila drzava bolja od pola ovih danasnjih evropskih, a o nasim "banana-gubernijama" da ne govorim... :D
covjek_sam_zeno

#360 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by covjek_sam_zeno »

kapitalizam, na celu sa vodecim bankama i njihovim vlasnicima i federalnom rezervom, koje se vjesto skrivaju iza drzava i vlasti je kao i jugu, unistio i svijet.

Ponavljam, kapitalzam za cilj ima: zatupljivanje, šminkanje, manipulaciju, korupciju.
Last edited by covjek_sam_zeno on 15/05/2009 14:52, edited 1 time in total.
osa

#361 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by osa »

covjek_sam_zeno wrote:kapitalizam, na celu sa vodecim bankama i njihovim vlasnicima i federalnom rezervom, koje se vjesto skrivaju iza drzava i vlasti je kao i jugu, unistio i svijet.
Nemoj .ebat, znači nema više svijeta, .ebote a nismo ni osjetili, toliko se pričalo kroz povijest o smaku, a ono ništa posebno.
covjek_sam_zeno

#362 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

osa wrote:
covjek_sam_zeno wrote:kapitalizam, na celu sa vodecim bankama i njihovim vlasnicima i federalnom rezervom, koje se vjesto skrivaju iza drzava i vlasti je kao i jugu, unistio i svijet.
Nemoj .ebat, znači nema više svijeta, .ebote a nismo ni osjetili, toliko se pričalo kroz povijest o smaku, a ono ništa posebno.
govorim o trenutnom stanju... ne mislim na smak iz bajki koje citas
Vodenjak

#363 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Vodenjak »

osa wrote:
@osa, na stranu nacionalna i ideoloska opredeljenja i prepucavanja, ali pratis li ti imalo situaciju u svijetu i sve sto se desava sa finasijama?
Mislim, jesi li ikad pokusao da razaberes o kakvim se zapravo ciframa radi i kolikim razmjerama cjelokupne krize?

Vec 10 godina radim sa komercijalom i finasijama na drzavnom nivou (drzavnom u smislu neposrednog mi shefa - vlade Svedske)
Spleo sam u tih desetak godina zavidnu mrezu kontakata s ljudima iz te branshe i mogu ti samo reci da jos nisam naisao na nekoga kome je ZAPRAVO jasno sta se u stvari desava sa svjetskom ekonomijom.
Izuzev shpekulacija i onog sto je zvanicno, niko zapravo ne moze da dokuci pravu istinu.
Ali vrlo cesto se moze cuti shpekulacija da se ovdje zapravo radi o tolikoj krizi cjelokupnog svjetskog sistema da je na pomolu totalna promjena istog... Ali u kom pravcu, niko pojma nema!
Ponavljam, i TO je samo shpekulacija ali strah me uhvati kad se skontam koja se sve imena u ovoj i OVAKO UREDJENOJ zemlji bave - shpekulacijama! :(
ja71

#364 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by ja71 »

nosara wrote:
ja71 wrote:
nosara wrote:

nidje veze
Ti govoris o privredi u SFRJ pred politicki raspad, a ja o privredama razvijenog svijeta u krizi druge vrste...
Kazes nije Juga mogla ekonomski opstat, a ja kazem da se na osnovu kriznog razdoblja ne donose takve ocjene... :D
U svoje vrijeme, to je bila drzava bolja od pola ovih danasnjih evropskih, a o nasim "banana-gubernijama" da ne govorim... :D
NE !
Ja kazem da se YU onda nije mogla oduprijeti sirenju preostalog bloka-pobjednika.
U svakom slucaju oni bi nas progutali.
"Mi" smo trebali ci sa njima a ne protiv njih.
"Nasi" politicari (mislim da je sprska struja tu odgovorna) su pokusali spasiti nezavisnost ali je ispalo da je YU izgubila i nezavisnost i to usput njeni narodi debelo platili.

YU je nestala onog trenutka kada je neko sa strane (Evropa-SAD) mogao jednom njenom dijelu (Sloveniji) vise ponuditi nego ona.
Ostalo (dalja otcjepljenja, nacionalizam, ratovi) je sve posljedica.
Karadoz

#365 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Karadoz »

Jugoslavija je rasturena kao pokusni kunic za razbijanje CCCP-a i ostalih zemlja istocnog bloka..
Lincoln-Burrows

#366 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Lincoln-Burrows »

Karadoz wrote:Jugoslavija je rasturena kao pokusni kunic za razbijanje CCCP-a i ostalih zemlja istocnog bloka..
Ne, SSSR je bio cilj, SFRJ se raspala jer nije bilo te podrške istočnog bloka natavku jednopartijskog sustava,
a u obije države je postojao "glavni" narod. Pri tome Rusi su pustili države i sa preko 30% ruskog stanovništva
u svom sastavu da budu samostalne, dok kod nas nije bio takav slučaj.
Na osnovu ove činjenice teško je zaključiti koji je sustav proizveo humanije društvo.
zavrzlama

#367 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by zavrzlama »

Lincoln-Burrows wrote:
Karadoz wrote:Jugoslavija je rasturena kao pokusni kunic za razbijanje CCCP-a i ostalih zemlja istocnog bloka..
Ne, SSSR je bio cilj, SFRJ se raspala jer nije bilo te podrške istočnog bloka natavku jednopartijskog sustava,
a u obije države je postojao "glavni" narod. Pri tome Rusi su pustili države i sa preko 30% ruskog stanovništva
u svom sastavu da budu samostalne, dok kod nas nije bio takav slučaj.
Na osnovu ove činjenice teško je zaključiti koji je sustav proizveo humanije društvo.
slozio bi se sa tobom...
Klodovik

#368 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Klodovik »

Jugoslaviju je uništilo odstupanje od zaključaka Prvog zasjedanja AVNOJ-a.

Sastojeći se od komiteta i komunističkih i nekomunističkih partizanskih predstavnika, pod Josipom Brozom Titom, AVNOJ je proglasio podršku:

- demokratiji
- pravima etničkih grupa
- nepovredivosti privatne svojine i
- slobode individualne ekonomske inicijative za različite grupe
konrad

#369 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by konrad »

Klodovik wrote:Jugoslaviju je uništilo odstupanje od zaključaka Prvog zasjedanja AVNOJ-a.

Sastojeći se od komiteta i komunističkih i nekomunističkih partizanskih predstavnika, pod Josipom Brozom Titom, AVNOJ je proglasio podršku:

- demokratiji
- pravima etničkih grupa
- nepovredivosti privatne svojine i
- slobode individualne ekonomske inicijative za različite grupe
Daj ba mojne zajebancije. SKupila se grupa komunjara i avanturista u nekoj vukojebini, prostrli sardzadu i iscrtali neke granice ofrlje.
Cuj podrskui demokratiji i nepovredivosti privatne svojine :lol:
Jel se to zayebavas ili ozbiljno ?
turban

#370 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by turban »

Ova tema mirise na RTS-ovu propagandu.Cuj ko je unistio Yugoslaviju... :-)
Rusija se raspala i koliko je palo mrtvih glava?Chehoslovacka se raspala i sta je bilo,pokolja sigurno nije.Nemojte se provaljivati.Tito je pred smrt izjavio da ce i njegova partija zavrsiti na smetlistu istorije i izjavio je jos da ce se njegova faraonska drzava raspasti.Dakle znao je crveni faraon sta ostavlja iz sebe.Nije on tek tako odrzavajuci strahovladu vjecito izmisljao neprijatelje plaseci narod a ruku na srce one prave neprijatelje drzao je u krilu.Doduse smjenio je Leku ...Rankovica koji ga je prisluskivao)ali nije mogao smjeniti citav Srpski narod koji je tada pa i kasnije u Rankovicu vidio olicje cetnistva.Da skratim Srbi su unistili Yugoslaviju i to krvavo.Krivica Hrvata je manja u ovoj temi.
covjek_sam_zeno

#371 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

turban wrote:Ova tema mirise na RTS-ovu propagandu.Cuj ko je unistio Yugoslaviju... :-)
Rusija se raspala i koliko je palo mrtvih glava?Chehoslovacka se raspala i sta je bilo,pokolja sigurno nije.Nemojte se provaljivati.Tito je pred smrt izjavio da ce i njegova partija zavrsiti na smetlistu istorije i izjavio je jos da ce se njegova faraonska drzava raspasti.Dakle znao je crveni faraon sta ostavlja iz sebe.Nije on tek tako odrzavajuci strahovladu vjecito izmisljao neprijatelje plaseci narod a ruku na srce one prave neprijatelje drzao je u krilu.Doduse smjenio je Leku ...Rankovica koji ga je prisluskivao)ali nije mogao smjeniti citav Srpski narod koji je tada pa i kasnije u Rankovicu vidio olicje cetnistva.Da skratim Srbi su unistili Yugoslaviju i to krvavo.Krivica Hrvata je manja u ovoj temi.
ti si fenomenalan primjerak produkta kapitalizma...
Lincoln-Burrows

#372 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

turban wrote: Yugoslaviju i to krvavo.Krivica Hrvata je manja u ovoj temi.
ne razumijem zašto termin "krivica", Hrvati nisu ni željeli Jugoslaviju,
krivica se jedino može tražiti za krvavi sukob, a ne za raspad.
konrad

#373 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by konrad »

Lincoln-Burrows wrote:
turban wrote: Yugoslaviju i to krvavo.Krivica Hrvata je manja u ovoj temi.
ne razumijem zašto termin "krivica", Hrvati nisu ni željeli Jugoslaviju,
krivica se jedino može tražiti za krvavi sukob, a ne za raspad.
Potpuno tacna konstatacija.
A krivica za krvavi raspad lezi u tome sto se u Jugoslaviju nije izaslo sa onim cime se uslo u tu zajednicu,
a neki dokument u vezi toga nije nikada ni napravljen. Pogotovu 1918. Da se to uradilo makar u nekim grubim crtama,
sta se iznosi u slucaju zelje za izlaskom, onda bi i kod nas bio cehoslovacki scenario, a vjerovatno niko ni ne bi tada otisao.
Tadasnja drzava je bila uredjena potpuno geografski, a ne etnicki, tako da nije mogao da se ostvari scenario devedesetih,
sve do popustanja Hrvatima i stvaranja prve etnicke banovine na etnickim principima.
Onda dolazi Drugi svjetski rat, pa komunisticka izivljavanja, ustav 1974 itd.
Medjutim, ja ne mogu da shvatim Alijine izjave da BiH nece u krnju Jugoslaviju. Nema veze sada da li je to dobro ili ne,
nego je njegov "argument" bio, kad nece Hrvatska necu ni ja :D Pa jeboga patak, on je trebo da vodi racuna o interesu svog naroda,
a ne Hrvatske. Naravno da je to bila samo patka i da je htio da napravi svoj kalifat, ali opet.
jeza u ledja

#374 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by jeza u ledja »

Johny wrote: Bio sa u HR proslo leto bas na dan Oluje, pocetkom avgusta, u Vecernjem listu uz novine dobijes i kupon preko koga mozes dobiti hrvatsku zastavu :roll: kolko je to bolesna indoktrinacija... kad kupim slatkise koje pravi Kras na mnogima pise "izvorno hrvatsko", keve ti, ja mislio izvorno makedonsko :)
I ti mene nazivas 'hejterom'???? :shock:

Pa gledaj kakve gluposti pises! Cuj daju ljudima besplatnu hrvatsku drzavnu zastavu. Na slatkisima pise 'izvorno hrvatsko'.. Wow, kako bolesno. :-)

Izvini sto cu te razocarati, ali imati nesto drukcije misljenje od radikalnih fasista u svom okruzenju te samo za sebe nece uciniti manjim nacionalistom, sto ti ocigledno jesi.
Lincoln-Burrows

#375 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

konrad wrote: Potpuno tacna konstatacija.
A krivica za krvavi raspad lezi u tome sto se u Jugoslaviju nije izaslo sa onim cime se uslo u tu zajednicu,
a neki dokument u vezi toga nije nikada ni napravljen. Pogotovu 1918. Da se to uradilo makar u nekim grubim crtama,
sta se iznosi u slucaju zelje za izlaskom, onda bi i kod nas bio cehoslovacki scenario, a vjerovatno niko ni ne bi tada otisao.
Tadasnja drzava je bila uredjena potpuno geografski, a ne etnicki, tako da nije mogao da se ostvari scenario devedesetih,
sve do popustanja Hrvatima i stvaranja prve etnicke banovine na etnickim principima.
Onda dolazi Drugi svjetski rat, pa komunisticka izivljavanja, ustav 1974 itd.
Medjutim, ja ne mogu da shvatim Alijine izjave da BiH nece u krnju Jugoslaviju. Nema veze sada da li je to dobro ili ne,
nego je njegov "argument" bio, kad nece Hrvatska necu ni ja :D Pa jeboga patak, on je trebo da vodi racuna o interesu svog naroda,
a ne Hrvatske. Naravno da je to bila samo patka i da je htio da napravi svoj kalifat, ali opet.
Alija je bio u nezavidnoj situaciji, on bi bio najsretniji da su Hrvati htjeli ostati u Jugoslaviji jer je Jugoslavija
odgovarala Bošnjacima. Sad se postavlja to uvijek nesretno pitanje: Da li bi im odgovarala krnja jugoslavija?
Oni se nisu mogli odrediti, jer su svoj interes vidjeli u Jugoslaviji, Hrvati su znali točno što hoće, oni nisu dvojili.
Post Reply