ja71 wrote:Ovakvo objasnjenje upravo odslikava stvarni problem koji sam vec naveo:covjek_sam_zeno wrote: BIH ne fuknkcionira ali funkcioniraju velike kompanije ciji su vlasnici stranci, funkcioniranju strane banke koje disu od kredita. socijalisticka juga je bila jaka u privredi, izvoz je frco na sve strane, drzala je sama sebe na nogama... od cega danas ove bivse ex zemlje zive?? od kredita i dugova. sta izvozimo? nita. sta uvozimo ? sve . da se razumijemo ne pricam o nikakvim narodima ni amerima njemcima rusima, japancima... pricam o ljudima koji vuku konce . a ko je sposoban da vuce konce - onaj koji drzi kontrolu nad $$$$$$
Tadasnje vodstvo u YU je precijenilo svoju snagu.
YU jeste bila nezavisna zemlja ali jekao takva mogla samo u blokovskoj podjeli opstati.
Tadasnje vodjstvo je trebalo to shvatiti i igrati na tu kartu.
Strane kompanije bi ionako dosle, taj slijed dogadjaja se nije mogao sprijeciti.
Umjesto toga je tadasnje vodjstvo (najvjerovatnije pod uticajem srpske ) htjelo da zadrzi nezavisnost, samoupravljanje, nesvrstane i ostale tekovine.
Nije nase mjesto u svijetu bilo da krojimo svjetsku politiku.
Price o nasoj snazi privrede su neutemeljene jer tada ne bismo bili u stanju da se izolirani razvijamo i pod pretpostavkom da bi nas stranci pustili na miru. Imali smo trocifrenu inflaciju do Markovica.
Znaci, zapadna privreda i ekonomija je u *urcu, jer drzave moraju upumpavat hiljade milijardi dolara u preduzeca i banke i vrsit, defakto, nacionalizaciju, da sprijece totalno rusenje kapitalizma...?