NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Optimus Prime

#351 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

mark II wrote:
Optimus Prime wrote:
mark II wrote:
E ti bezbeli lažeš, to je sad već definitivno - prvo na početku pa sad ovako meni lijepo... Pa pročitaj na koliko sam mjesta naveo da nije postojao - nikako, nula, ništica - i umjesto da slijediš makar jednu validnu teoriju fizičara, ja sam cijelo vrijeme na tragu teorije Velikog praska, i nigdje nisam dodao niti oduzeo onome što su zvanični fizičari o tome rekli, ti lupaš gluposti o spiritualnom. Kakvo spiritualno, šta pričaš????? O čemu ti?? Kakav algoritam, šta ti bulazniš??? Koji je fizičar pričao o nužnom algoritmu za stvaranje svemira. Ma bjaži, dečko... Svaki teorijski fizičar govori i o Bogu zbog činjenice da reakcija dolazi kao posljedica akcije, to je moja poenta - kao što je moja poenta da je laž i neznanje da sve religije na Boga gledaju kao bradonju što sjedi na oblaku, to sam više nego plastično ilustrirao. Ti trolaš temu agresivnim kerberskim ateizmom i ugonjenjem raje u suru. Ja u svojim postovima referišem na općepoznate naučnike, o kojima ti ne znaš ništa - pa nije te stid da arlaukneš kako je Hawking ateista i kako ćeš "svašta naučiti pa i to da je sad kao agnostik". Pa kad ti podastrem dokaz pričaš o misionarenju. Koga ja misionarim? Ti se provaljuješ dečko.
Posto smo ocito na ti onda,

Decko,
jalov pokusaj moje diskreditacije ti ne pomaze u ovom slucaju.

Pojam boga kod fizicara uopste ne igra ni pribliznu ulogu onako kako nam ti pokusavas to predstaviti, a zbog toga se i ne postavlja pitanje algoritma.
No ukoliko ides od premise da je svemir morao biti kreiran to jest nije nastao slucano evolucijom, time impliciras da je morao prvo biti izkonstruisan po nekom planu.

Ja samo postavljam pitanje porijekla toga plana.

A sto se tice Hawkinga bio on ateista ili agnostik, ja mislim da ces se nacekati dok on ne prizna Allaha kao svog gospodara.
Ne želim raspravljati s tobom - briga me koga će on priznati ili neće, mene čovjek svakako impresionira. Ja nigdje nisam spomenuo plan, ja zapravo ne znam o čemu ti pričaš, samo znam da maslaš i da si agresivan, a inače pojma nemaš. Odatle me nerviraš k'o i svi Talibani.
Ko kome, kurva o postenju po pitanju agresivnosti.

Opet jalov pokusaj diskreditiranja.
Ne spominjes plan direktno ali pretpostavljas da je bog (neko bice koje mi sa ljudskim umom ne mozemo zamislilti, cije osobine ne mozemo dokuciti, koje je izvan prostora, vremena i materije) postojao oduvijek(ma sta god to znacilo) i da je u svom bicu(kakvo god da ono izgledalo) imao oduvjek usadjenu vrstu plana(kompleksne konstrukcije) koji po tvojoj teoriji nije morao biti kreiran i na na osnovu kojeg je stvorio svemir.
Obrati paznju na boldirano.
mark II

#352 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

Ko kome, kurva o postenju po pitanju agresivnosti.

Ne spominjes plan direktno ali pretpostavljas da je bog (neko bice koje mi sa ljudskim umom ne mozemo zamislilti, cije osobine ne mozemo dokuciti, koje je izvan prostora, vremena i materije) postojao oduvijek(ma sta god to znacilo) i da je u svom bicu(kakvo god da ono izgledalo) imao oduvjek usadjenu vrstu plana( konstrukcije) na osnovu kojeg je stvorio svemir.[/quote]

Gdje pretpostavljam, to ti impliciraš cijelo vrijeme jer si pun predrasuda, malo priučen i misliš da kad smaslaš niko te neće moći provaliti, jer si, zaboga, u pravu; mada ni sam ne znaš šta govoriš. O tom svemogućem biću govore teorijski fizičari na način na koji sam ja to i naveo u par specifičnih slučajeva - sve što sam htio reći je: neistina je da svaka religija na Boga gleda kao na bradato ljudsko biće sa svim ljudskim prerogativima, o Kreatoru čije biće, kakvoću, motive itd. ne možemo spoznati svi govore, neko manje neko više, u različitim kontekstima - neko i otvoreno vjeruje u takvog Boga, recimo deklarisano Einstein. Bezveze se kačiš, manji broj ljudi su klasični ateisti, kakav si ti (u najekstremnijem slučaju su labavi agnostici, samo očigledno nisi to istraživao) - ne utjeruj ljude u svoja vjerovanja, naročito ne maslanjem i nepoznavanjem materije.
madner

#353 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by madner »

mark II wrote:
madner wrote:
mark II wrote:
A ti si iznerviran, ne ide ti inkvizicija kako misliš da treba ići. Za tvoju informaciju, bez imalo hvale, moja malenkost je iz fizike i matiša po republičkim takmičenjima bivše nam države učestvovala, dečko moj maleni... Kud se prešalta na društvene nauke u PM :lol:
Covjek govori o frlji spameru.

Sumnjam da je ovo nesto sto se obradjivalo an bilo kojem takmicenju iz fizike :wink:

Now Stephen Hawking's theory dissolves any worries about how the universe could begin to exist uncaused. He supposes that there is a timeless space, a four-dimensional hypersphere, near the beginning of the universe. It is smaller than the nucleus of an atom. It is smaller than 10^-33 centimeters in radius. Since it was timeless, it no more needs a cause than the timeless god of theism. This timeless hypersphere is connected to our expanding universe. Our universe begins smaller than an atom and explodes in a Big Bang and here we are today in a universe that is still expanding. Is it nonetheless possible that God could have caused this universe? No. For the wave function of the universe implies there is a 95% probability that the universe came into existence uncaused. If God created the universe, he would contradict this scientific law in two ways. First, the scientific law says that the universe would come into existence because of its natural, mathematical properties, not because of any supernatural forces. Second, the scientific law says the probability is only 95% that the universe would come into existence. But if God created the universe, the probability would be 100% that it would come into existence because God is all-powerful. If God wills the universe to come into existence, his will is guaranteed to be 100% effective.
O ovome sam ti govorio, madneru, to je ta "božanska čestica" - pretpostavlja njeno postojanje, činjenicu da može uraditi nešto po sebi - nije šija, jest vrat. Velim ti to jeste njegova misija bila - kada je otkazao Hadronski sudarač, on je rekao da bozona nema i da ga nikad neće naći. Sve što je on uradio, nije da zaniječe uzrok, jer ga potvrdio na drugi način i nazvao drugim imenom, ali funkcija uzroka je ostala. Imao je on milion smjelijih izjava - međutim, nakon što je izgubio opkladu kada je pokušao vlastitu teoriju o crnim rupama zanijekati (očigledno je čovjek eksperimentirao) na temelju ove zamisli, mislim da su Kip Thorne i John Preskill odbranili njegovu teoriju (ima onog još jednog jarana sa kojim se stalno kladi, onaj Penrose - kladili su se o svijanju vremena i povratku u prošlost), on je u cjelosti odustao od dokazivanja ovih zamisli i ostao zvanično na klasičnoj teoriji Velikog praska (ko zna šta se njemu mota po glavi), no zvanično je agnostik, to se zna.
Mijesas pojmove. Ova cestica nije bozon. Bozon se zove bozanska cestica iz drugih razloga i nema veze sa ovim.
Ova teorija nije mutualno iskljuciva sa teorijom Big Banga.

Molim te nadji izvori po kojem je on povukao ovu teoriju.
Optimus Prime

#354 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

mark II wrote:
megatron wrote:Ko kome, kurva o postenju po pitanju agresivnosti.

Ne spominjes plan direktno ali pretpostavljas da je bog (neko bice koje mi sa ljudskim umom ne mozemo zamislilti, cije osobine ne mozemo dokuciti, koje je izvan prostora, vremena i materije) postojao oduvijek(ma sta god to znacilo) i da je u svom bicu(kakvo god da ono izgledalo) imao oduvjek usadjenu vrstu plana( konstrukcije) na osnovu kojeg je stvorio svemir.
Gdje pretpostavljam, to ti impliciraš cijelo vrijeme jer si pun predrasuda, malo priučen i misliš da kad smaslaš niko te neće moći provaliti, jer si, zaboga, u pravu; mada ni sam ne znaš šta govoriš. O tom svemogućem biću govore teorijski fizičari na način na koji sam ja to i naveo u par specifičnih slučajeva - sve što sam htio reći je: neistina je da svaka religija na Boga gleda kao na bradato ljudsko biće sa svim ljudskim prerogativima, o Kreatoru čije biće, kakvoću, motive itd. ne možemo spoznati svi govore, neko manje neko više, u različitim kontekstima - neko i otvoreno vjeruje u takvog Boga, recimo deklarisano Einstein. Bezveze se kačiš, manji broj ljudi su klasični ateisti, kakav si ti (u najekstremnijem slučaju su labavi agnostici, samo očigledno nisi to istraživao) - ne utjeruj ljude u svoja vjerovanja, naročito ne maslanjem i nepoznavanjem materije.
Naprotiv, ja savrseno znam o ceme govorim.
I savrseno znam o kakvom nadnaravnom bicu je rijec kada fizicari spominju boga.

Po peti put ponavljam da ni ja ne iskljucujem postojanje takvog nadnaravnog bica, dakle mozes me komotno svrsatati u agnostike tipa Stepehena Hawkinga.

Optuzujes mene da sirim ateizam dok citavo vrijeme pokusavas pojam Boga po Hawkingu u prenesenom znacenju pribliziti pojmu licnog boga, u tvom slucaju Allaha.

optuzujes mene za nezanje a izgleda da ti nije jasna teorija o mehanizmu koji stoji iza elementarnih sila.

optuzujes meneda imam predrasudu dok vjera u licnog boga boga sama po sebi predstavlja predrasudu.

Optuzujes mene za agresivnost a ovdje se razbacujes pojmovima kao sto su ateisticki talibani.
Gost123

#355 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Gost123 »

pa... mislim da ne postoji nase mjesto u kosmosu unaprijed postavljeno. u biti se mi stavljamo gdje hocemo. sad ovisi gdje tko zeli biti :)
judaizam-krscanstvo-islam stavljaju covjeka u srediste ( ne znam sta vele istocnjacke religije o tome). netko ima potrebu biti u sredistu svemira, svrha stvaranja, netko nema. po meni je to samo nas egocentrizam, ali razumljiv. nadam se da ce covjecanstvo proci tu infantilnu fazu i odrasti.
almin-78

#356 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by almin-78 »

Gost123 wrote:pa... mislim da ne postoji nase mjesto u kosmosu unaprijed postavljeno. u biti se mi stavljamo gdje hocemo. sad ovisi gdje tko zeli biti :)
judaizam-krscanstvo-islam stavljaju covjeka u srediste ( ne znam sta vele istocnjacke religije o tome). netko ima potrebu biti u sredistu svemira, svrha stvaranja, netko nema. po meni je to samo nas egocentrizam, ali razumljiv. nadam se da ce covjecanstvo proci tu infantilnu fazu i odrasti.

islam ne dijeli judeokrscanski stav po tom pitanju
Gost123

#357 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Gost123 »

almin-78 wrote:
Gost123 wrote:pa... mislim da ne postoji nase mjesto u kosmosu unaprijed postavljeno. u biti se mi stavljamo gdje hocemo. sad ovisi gdje tko zeli biti :)
moja greska. moze objasnjenje?
Arminovski

#358 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Arminovski »

mark II wrote:
Arminovski wrote:Citirao sam to sto je mark II napisao sto nije tacno. Link koji sam postavio nije ni pogledao.
Jesam, brate. Ali ti nisi vidio šta sam odgovorio. Da li nazvati elementarne čestice česticama - da li one uopće postoje ili su to samo naša objašnjenja pojava, a u suštini se radi o nečemu drugom. Niko nije vidio ni jednu elementarnu česticu, što ne znači da neće.
Okej kapiram, jesam procitao samo nisam stigao odgovoriti odmah. U pravu si, to su samo nasa objasnjenja, tj samo aproksimacije ili modeli svijeta ali nepotpuno objasnjenje ne znaci i nepostojanje. U klasicnom smislu ih necemo vidjeti nikad. Posto si rekao da "Nisu pronađene, niti viđene, niti locirane niti uslikane te čestice, samo su teorijski objašnjene" onda ti dajem ponovo The Grangier experiment koji se uzima kao dokaz postojanja fotona kao cestica (ili da se fotoni ponasaju i kao cestice).
http://singlephoton.wikidot.com/single- ... experiment
Ne znam zasto ga ne uzimas kao validnog.
Pozz
Prozor

#359 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Prozor »

steta sto ste temu pretvorili u prepucavanje, i to na pretezno niskom nivou.

citajuci uvodne postove, covjek se stvarno osjeca, malim..... nas cijeli svijet kruzi oko Sunca, oko ove Zemlje i suncanog sistema, nase vrijeme, godisnja doba i zivoti se krecu prema tom krugu, sta je kosmicki ustroj i zakoni Kosmosa mi uopce ne znamo, samo nagadjamo.....
covjek_sam_zeno

#360 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by covjek_sam_zeno »

da bi svatili da smo maleni i da malo znamo ne morarmo zavirivati u kosmos, glakaksije, zvijezde... sta je sa nasom planetom koja svaki da sve vise ide u p. m. Previse zavirujemo u daleki kosmos , razmisljamo o stvarima na koje ne mozemo uticati ni razumjeti... toliko toga je nistrazenog, nerazjasnjenog, fascninantog na ovom nasem jednom jedinom domu na kojem cemo provesti ovaj nas jedan jedini zivot.... od , morskog svijeta u kojem se svako malo otkrivaju nove vrste, fenomena starih civilizacija (piramide, maje, podvodni svjetovi) ...nemam vremena da obidjem i naucim sve sto zelim o svojoj planeti a kamoli o kosmosu. Proputovati, pojesti, pomirisati, zagristi, umočiti, pročitati, zaplesati, pojebati... Indija, Madagaskar, Poljska, Etiopija, Egipat, Brazil, Vemecuela, Aljaska, Nepal, Japan, Afganistan, Tajland ... kad kad!??! :o ... kakvi ba kosmosi, zvijeze galaksije teleskopi, dvogledi, mirkroskopi - sve nam je ispred nosa ... Naslov teme bi trebao biti : NASE STVARNO MJESTO NA ZEMLJI :D :run:
frla

#361 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by frla »

madner wrote:Covjek govori o frlji spameru.
Eki ... :D

Dobro sam rekao trebace vam par mjeseci da razmisljate o ovome sto vam je mark pisao ... a narocito Optimusu
Callahan44

#362 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Callahan44 »

čovjek može zauzeti mjesto koje želi
može biti gori od hajvana
ili bolji od meleka

premda baš čovjek po zemlji krv proljeva i nered sije
i to upravo iz svoga egocentrizma
čovjek je kruna stvaranja
u njemu je cijeli svemir

za čovječanstvo se ne treba brinuti
nego za sebe se čovjek treba brinuti da sazrije
da shvati zašto je stigao na ovaj svijet
odakle je došao i gdje će se vratiti

ko iskreno nešto traži, to će sigurno i pronaći :)

Gost123 wrote:
almin-78 wrote:
moja greska. moze objasnjenje?
mark II

#363 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

Arminovski wrote:
mark II wrote:
Arminovski wrote:Citirao sam to sto je mark II napisao sto nije tacno. Link koji sam postavio nije ni pogledao.
Jesam, brate. Ali ti nisi vidio šta sam odgovorio. Da li nazvati elementarne čestice česticama - da li one uopće postoje ili su to samo naša objašnjenja pojava, a u suštini se radi o nečemu drugom. Niko nije vidio ni jednu elementarnu česticu, što ne znači da neće.
Okej kapiram, jesam procitao samo nisam stigao odgovoriti odmah. U pravu si, to su samo nasa objasnjenja, tj samo aproksimacije ili modeli svijeta ali nepotpuno objasnjenje ne znaci i nepostojanje. U klasicnom smislu ih necemo vidjeti nikad. Posto si rekao da "Nisu pronađene, niti viđene, niti locirane niti uslikane te čestice, samo su teorijski objašnjene" onda ti dajem ponovo The Grangier experiment koji se uzima kao dokaz postojanja fotona kao cestica (ili da se fotoni ponasaju i kao cestice).
Pozz
Pogledaj Plankov stav o kvantima. On ih uvodi a potom kaže to je jedini način da objasnim određenu pojavu, a uopće ne vjerujem u kvante kao "pakete".
mark II

#364 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

Samo bih malo pojasnio i obrazložio neke od navedenih misli u mojim postovima. Postoje dvije krajnosti u pristupi postojanju i našem mjestu u Univerzumu - ekstremna judeo-kršćanska i ekstremna ateistička (obje imaju religijski, vjernički karakter; vjeruješ u njih u ravni dogme, nemaš izbora, i bivaš linčovan ako se ne slažeš sa njihovim zastupnicima: intelektualni i fizički linč su opcije - mi smo ovdje bili svjedocima ismijavanja i iznošenja neistine u cilju dokazivanja ateističke dogme); i jedna i druga zahtjevaju određenje svakog teorijskog fizičara. Najpoznatiji, koji još uvijek živi, Hawking, 80-ih godina, izučavajući crne rupe kroz prizmu kvantne fizike, došao je na ideju da singularitet ne mora biti toliko "singularan". To je obrazložio činjenicom da crne rupe nisu apsolutno crne, iako predstavljaju zakrivljenje prostor-vremena prema unutra, jer je nadošao na ideju da i pored toga da gutaju materiju, iz crnih rupa se ipak otrgne "ponešto" kroz načelo neodređenosti - da budem plastičan, čak i kad pustite vodu niz korito, koje je jasno omeđeno, ipak poneka kap, zbog načela neodređenosti, iskoči pored, ili malo prelije (ovo je njegovo objašnjenje :D ). Ovo ga je fasciniralo te je odlučio fiziku mikrokosmosa nakalemiti na fiziku makrokosmosa - ideja mu se javila još ranije, no takvu ideju je Einstein komentirao sa: "Bog se ne igra sa kockicama", što je Hawking, kako sam kaže, doživio kao šok od svog idola (Hawking je bio izrazito "idolopoklonički" nastrojen prema Einsteinu, ali još više prema Galileu na datum čijeg pogubljenja se rodio tačno poslije 300 godina, što uvijek ističe u svim svojim govorima i knjigama - još jedan Hawkingov naučnik, koga obožava, jeste Njutn: ova trojica su mu bila "svjetlo u životu"). No, Einstein je vjerovao da je i načelo neodređenosti dio zakona u Univerzumu, koji je isključivo nastao u stvarnom vremenu i kao takav se razvija od Velikog praska pa sve do danas, što znači da je za nas neodređeno, ali da se i to zbiva u skladu sa postojećim zakonima tako da nema nikakve neodređenosti, sve je određeno već. Ovo je Hawkinga dotuklo, ne to što je sve određeno, jer i on u to vjeruje, zapravo svi teorijski fizičari vjeruju u "kader", ali ga je dotuklo to što je Einstein neodređenost tako olako prekrižio u nastanku Univerzuma. Odatle, Hawking pored stvarnog vremena uvodi "imaginarno vrijeme", koje je okomito na stvarno, i kroz njega pokušava da dokaže nastanak Univerzuma u skladu sa oduvijek postojećim zakonima - kružni svemir, koji jednostavno jeste, nije nastao niti će nestati. To je objašnjavao tim pranitima, kojima je davao "božanski karakter", ali je na kraju postavio pitanje - čak i da je tako, odakle uopće pojava tih zakona, i tako se vratio na staro. Hawking je sve nade u otkrivanje bozona, koji omogućava komunikaciju između elementarnih čestica, polagao u Hadronski sudarač - prati njegovu ideju i učestvuje u njoj od početka, pa veli:
"Ne slažem se sa gledištem da Vaseljena predstavlja tajnu, nešto što se može samo naslutiti, ali nikada u potpunosti povrći analizi ili razumeti. Smatram da se ovakvim stanovištem čini nepravda prema naučnoj revoluciji koju je pre skoro četiri stotine godina otpočeo Galilej, a nastavio Njutn. Oni su pokazali da se bar neka područja Vaseljene ne ponašaju na proizvoljan način, već da njima vladaju precizni matematički zakoni. Tokom godina koje su prošle od tada, mi smo proširili delo Galileja i Njutna na gotovo sva područja Vaseljene. Ustanovili smo matematičke zakone koji upravljaju svime u okviru našeg normalnog iskustva. Mera našeg uspeha jeste i to što smo sada u prilici da uložimo milijarde dolara u izgradnju džinovskih mašina kojima se čestice ubrzavaju do tako vosokih energija da uopšte još ne znamo šta će se dogoditi prilikom njihovih sudaranja. Ove veoma visoke energije čestica ne javljaju se u normalnim prilikama na Zemlji, tako da može izgledati akademski i suvišno trošiti velike svote na njihovo izučavanje. Ali one su postojale u ranoj Vaseljeni, tako da moramo ustanoviti šta se zbiva sa tim energijama ako želimo da dokučimo kako smo mi i Vaseljena počeli.
Još ima mnogo stvari koje ne znamo ili ne razumemo o Vaseljeni. Ali izuzetan napredak koji smo ostvarili, naročito u poslednjih stotinu godina, trebalo bi da nas učvrsti u uverenju da potpuno razumevanje možda nije izvan našeg domašaja. Možda nećemo biti osuđeni da doveka pipamo u mraku. Nije isključeno da ćemo jednoga dana postaviti celovitu teoriju Vaseljene. U tom slučaju, uistinu ćemo postati Gospodari Vaseljene. (Igra reči: Hoking koristi naziv 'Masters of the Universe', asocirajući na popularne junake dečjeg filma i stripa istog naziva - prim. prev.)
Naučni članci u ovoj knjizi napisani su u uverenju da Vaseljenom vlada poredak koji trenutno možemo delimično da razaberemo, a koji u potpunosti možemo dokučiti u ne tako dalekoj budućnosti. Može se dogoditi da je ova nada puka opsena; možda konačna teorija uopšte ne postoji, pa čak i ako postoji, mi je možda nećemo otkriti. Ali svakako je bolje stremiti ka potpunom razumevanju nego očajavati zbog ograničenosti ljudskog uma."

Stiven Hoking
31. mart 1993.

No upravo iz razloga što je relativizirao i "oduvijek Univerzum" satkan zakonima, pitanjem a ko je stvorio te oduvijek zakone, te dao odgovor - opet je to mogao biti Bog, nakon posljednjeg kvara na Hadronskom sudaraču, Hawking je odustao od svrsishodnosti otkrivanja bozona u smislu revolucijskog pristupa nastanku Univerzuma jer "nije važno" igra li načelo neodređenosti ikakvu ulogu u tome ili ne - nije važno hoćemo li otkriti "jednačinu svega", jer je samu jednačinu, koja je osnov odredbe, opet mogao, što bi Einstein rekao, empirijski integrirati Bog, ne obraćajući pažnju na naše matematičke probleme.
O tome Hawking veli:
"Istraživanje temeljnih zakona nauke i izučavanje ljudskog ponašanja valja držati u zasebnim odeljcima. Iz razloga koje sam prethodno objasnio, temeljni zakoni ne mogu se koristiti za izvođenje ljudskog ponašanja. Ali možemo se nadati da ćemo biti u stanju da koristimo kako inteligenciju tako i moći logičkog mišljenja koje smo razvili kroz prirodno odabiranje. Na žalost, prirodno odabiranje razvilo je i neke druge osobine, kao što je, na primer, agresivnost. Agresivnost je predstavljala prednost u pogledu opstanka u vreme pećinskih ljudi i ranije, tako da je prirodno odabiranje išlo njoj u prilog. Ogromno povećanje naših razornih moći koje se temelje na modernoj nauci i tehnologiji, međutim, pretvorilo je agresivnost u veoma opasno svojstvo koje je postalo pretnja opstanku cele ljudske rase. Nevolja je u tome što su naši agresivni nagoni ukodirani u DNK. DNK se menja jedino biološkom evolucijom u vremenskim rasponima koji traju milionima godina, dok se naše moći uništenja povećavaju u vremenskim rasponima evolucije informacija, koji sada iznose jedva dvadeset ili trideset godina. Ako ne budemo mogli da inteligencijom zauzdamo agresivnost, ljudska rasa neće imati puno izgleda za opstanak. No, dok ima života, ima i nade. Ako uspemo da preživimo narednih stotinak godina, raširićemo se na druge planete, a možda ćemo i krenuti ka zvezdama. Ovo će znatno smanjiti verovatnoću da cela ljudska rasa bude zbisana u nekoj globalnoj kataklizmi kao što je to nuklearni rat.
Da rezimiramo: raspravljao sam o nekim problemima koji se javljaju ako se veruje da je sve u Vaseljeni predodređeno. Prilično je svejedno da li iza tog determinizma stoje svemogući Bog ili zakoni nauke. Može se, naime, uvek reći da su zakoni nauke izraz Božje volje.
Razmatrao sam tri pitanja. Prvo, kako mogu složenost Vaseljene i sve njene beznačajne pojedinosti biti predodređene jednostavnim skupom jednačina? Drugim rečima, može li se stvarno verovati u to da Bog stoji iza svih trivijalnosti, kao što je ta ko će se pojaviti na naslovnoj strani časopisa Cosmopolitan? Odgovor, kako izgleda, glasi da iz načela neodređenosti kvantne mehanike proishodi da postoji ne samo jedna istorija Vaseljene već ceo skup mogućih istorija. Ove istorije mogu biti slične u veoma velikim razmerama, ali će se zato veoma razlikovati u normalnim, svakodnevnim razmerama. Dogodilo se da mi živimo u jednoj posebnoj istoriji koja se odlikuje određenim posebnostima i pojedinostima. Ali postoje veoma slična inteligentna bića koja žive u istorijama što se razlikuju od naše po tome ko je pobedio u ratu i ko se nalazi na vrhu liste hitova. Beznačajne pojedinosti naše Vaseljene nastaju stoga što temeljni zakoni uključuju kvantnu mehaniku sa njenim elementom neodređenosti ili nasumičnosti.
Drugo pitanje je bilo: ako je sve predodređeno nekom temeljnom teorijom, onda je i ono što kažemo o toj teoriji takođe njome predodređeno - ali zašto bi bilo predodređeno da bude tačno, a ne pogrešno ili nebitno? Moj odgovor na ovo pretpostavlja pozivanje na Darvinovu teoriju prirodnog odabiranja: samo one jedinke koje izvlače ispravne zaključke o svetu koji ih okružuje imaće izgleda da prežive i da ostave potomstvo.
Treće pitanje je glasilo: ako je sve predodređeno, šta je onda sa slobodnom voljom i našom odgovornošću za postupke koje preduzimamo? Ali jedini objektivan test o tome da li neki organizam ima slobodnu volju jeste to da li se njegovo ponašanje može predvideti. Kada su posredi ljudska bića, uopšte nismo u stanju da koristimo temeljne zakone da bismo predvideli šta će ona učiniti - iz dva razloga. Prvo, ne možemo da rešimo jednačine za veoma velike brojeve čestica koje su tu posredi. Drugo, čak i kada bismo mogli da rešimo jednačine, sam čin dolaska do nekog predviđanja doveo bi do poremećaja sistema i mogao bi da vodi ka drugačijem ishodu. No, ako već ne možemo da predviđamo ljudska ponašanja, u prilici smo da pribegnemo efektivnoj teoriji prema kojoj su ljudi slobodni agenti koji mogu da biraju šta će učiniti. Kako izgleda, postoje jasna preimućstva u pogledu opstanka ako verujemo u slobodnu volju i odgovornost za vlastite postupke. To znači da bi ovo verovanje trebalo da bude osnaženo prirodnim odabiranjem. Da li je osećanje odgovornosti, koje se prenosi jezikom, dovoljno da stavi pod kontrolu nagon za agresivnošću, koji se prenosi preko DNK - ostaje da se vidi. Ako to nije slučaj, ljudska rasa će postati jedan od ćorsokaka prirodnog odabiranja. Možda će neka druga rasa inteligentnih bića negde drugde u Galaksiji uspeti da uspostavi bolju ravnotežu između odgovornosti i agresivnosti. Ukoliko je to posredi, mogli bismo očekivati da oni stupe u kontakt sa nama, ili bar da otkrijemo njihove radio-signale. Možda su oni svesni našeg postojanja, ali ne žele da obznane svoje prisustvo. To se može pokazati kao mudar potez, imali se u vidu naš dosje.
Ukratko, naslov ovog ogleda iskazan je u obliku pitanja: da li je sve predodređeno? Odgovor glasi: jeste, predodređeno je. Ali sasvim bi moglo i da nije tako, jer nikada nećemo doznati šta je tačno predodređeno."
Želi reći, ako gledamo sa strane stvarnog vremena - sve je predodređeno; ali ako uvedemo imaginarno vrijeme, bez granica - onda je svejedno, radi se samo o tome da li možemo ili ne možemno znati.
Upravo zbog činjenice da je uveo imaginarno vrijeme kako bi dokazao da Boga nema - mada sve svoje radove temelji na stvarnom vremenu i važećim zakonima Univerzuma - Hawking je postao predmetom napada mnogih drugih fizičara, jer po svaku cijenu dokazuje ateizam, čak i "izmišljajući zakone, kojih nema", samo da bi dokazao Univerzum bez Boga. Na Kejs koledžu maja 92. on odgovara u predavanju "Moj stav":
"U teorijskoj fizici, traganje za logičkom saglasnošću uvek je bilo važnije po napredovanje od ishoda opita. Elegantne i lepe teorije bivale su odbacivane zato što se nisu slagale sa posmatranjima, ali ne znam ni za jednu veliku teoriju koja je postavljena samo na osnovu opita."
Ovim je htio reći da nije sve moguće opitom dokazati, te da je "lažno božanstvo svedokaziva nauka", zapravo lažno. Gravitaciju nikada nećemo moći ispitati opitima, samo ćemo je moći bolje upoznati, njeno djelovanje, jer je ona vjerovatno jedna od najvećih misterija postojanja.
Izložen sve većoj kritici da je apologeta ateističke religije (što čovjek objektivno nije - u jednom momentu on je pomislio da bi mogao naići na neku novinu, ali je sam relativizirao i napokon u cjelosti objasnio svoj stav) 1992. u program BBC-a 'Ploče za pusto ostrvo', koji se emituje još od 1942., vodi, između ostalog, sljedeći razgovor:

SJU: Ako sasvim pojednostavim tvoje teorije, a nadam se da ćeš mi to oprostiti, Stivene, svojevremeno si verovao da postoji tačka nastanka, Veliki Prasak, ali to više ne smatraš. Sada misliš da nije bilo početka niti da će biti kraja, da je Vaseljena samosadržana. Znači li to da nije postojao čin stvaranja, te, shodno tome, da nema mesta za Boga?
STIVEN: Da, sasvim si pojednostavila stvar. I dalje, naime, smatram da Vaseljena ima početak u stvarnom vremenu - Veliki Prasak. Ali postoji još jedna vrsta vremena, takozvano imaginarno vreme, u kome Vaseljena nema ni početak ni kraj. To znači da bi način na koji je Vaseljena počela bio određen zakonima fizike. Ne bi se, dakle, moglo reći da je Bog odabrao da pokrene Vaseljenu na neki proizvoljan način koji ne možemo da razumemo. Odavde, međutim, ne sledi da Bog postoji ili ne postoji - sledi jedino to da on ne postupa proizvoljno.
SJU: Ali ako postoji mogućnost da Boga nema, kako onda objašnjavaš sve one stvari koje stoje izvan nauke: ljubav, veru koju su ljudi imali i imaju u tebe, pa i samo tvoje nadahnuće.
STIVEN: Ljubav, vera i moral pripadaju jednoj drugačijoj kategoriji fizike. Ponašanje pojedinca ne može se izvesti iz zakona fizike. Ali možemo se nadati da će logička misao, kojom se odlikuju fizika i matematika, biti vodilja i prilikom zauzimanja moralnog stava.
SJU: Ali mislim da mnogi ljudi smatraju da si ti, u stvari, raskrstio sa Bogom. Poričeš li to, dakle?
STIVEN: Sve što je moj rad pokazao jeste da ne moraš reći da način na koji je Vaseljena počela predstavlja lični hir Boga. Ali i dalje ostaje pitanje: zašto bi Vaseljena uopšte postojala? Ako želiš, možeš kazati da je Bog odgovor na to pitanje.

Zapravo Hawking je posvetio svojh rad u fizici obračunu sa katoličanstvo - što on na mnogo mjesta naglašava; ne sa Biblijom, i ovo valja naglasiti, jer je jednostavno istina iz njegovih usta. Zapravo on veli da sve što se odvija, odvija se u skladu sa zakonima, a nikako u nekakvom haosu u kojem Bog sa vremena na vrijeme interveniše - kako KC vjeruje.
mark II

#365 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

Zapravo razlog zablude u vezi sa našim mjestom u svemiru jeste prizma koja se nameće: Zapad nije u stanju razgovarati i objektivno se postaviti prema suštini stvari, osnovna značajka Zapda je nametanje vlastitih stavova i posmatranje svega kroz unificiranu prizmu vlastitih specifičnih iskustava - ukratko, današnja zapadna naučna misao je umnogome, iako ovaj trend bilježi strahovit pad, egocentrična i ignorantska (liči na ustroj srednjevjekovne inkvizicije). O tome je pisao još jedan teorijski fizičar Stiven Vajnberg:
"Nikola Kopernik koji je izneo tvrdnju da Zemlja nije u središtu Vaseljene; Galilej koji je Kopernikovoj tvrdnji dao uverljivost; Đordano Bruno koji se dosetio da je Sunce samo jedna zvezda u ogromnom mnoštvu drugih zvezda; i najzad Njutn koji je pokazao da isti zakoni gravitacije i kretanja važe i za nebeska tela i za tela ovde na Zemlji. Mislim da je presudni čas nastupio kad je Njutn opazio da jedan isti zakon sile teže upravlja i kruženjem Meseca oko Zemlje i padanjem nekog predmeta na površinu Zemlje. A u dvadesetom veku, još korak dalje otišao je američki astronom Edvin Habl. On je izmerio daljinu do magline Andromeda, i time pokazao da ta maglina, pa onda (logički proističe) i hiljade drugih sličnih maglina nisu samo daleki delovi naše Galaksije, nego su druge, samostalne galaksije, podjednako upečatljive kao što je naša. Današnji kosmolozi čak pominju 'kopernikansko načelo' koje nas uči da ne treba uzimati za ozbiljno nijednu kosmološku teoriju koja dodeljuje našoj Galaksiji neko istaknuto mesto u Vaseljeni."
Za Vajnberga, jednog od najžešćih Hawkingovih apologeta tadašnje zamisli o slučajnom nastanku Svemira (knjiga San o konačnoj teoriji je objavljena 1992.), jednog od pregalaca na Hadronskom superkolajderu ovo je prirodan poredak stvari, ignorantski, i kao takav mora biti nametnut cijelom svijetu - on ne zna da ni Galileova ni Kopernikova ideja nisu originalno njihove, nego da su još ranije spomenute u Srednjem vijeku, spominju ih islamski (ponavljam islamski, jer u to vrijeme poznati matematičari i fizičari su ujedno i poznavaoci fikha, hadisa..) učenjaci Ali Kušču i El-Kindi, te Ebu-Musa i El-Biruni (već sam to postao pa možete naći tačne datume). No, za njega je stradalaštvo Galilea (ateistički iskupitelj, kao što je Isus kršćanski) dovoljan dokaz da je "religija" neprijatelj br. 1 "nauke" i zato veli u jednom od poglavlja knjige da su uspjeli na Zapadu da razbiju te predrasude o sistemu kome je zemlja u središtu, ali da će "religijski fanatizam islamskog svijeta" biti teško savladati. Jadni Vajnberg, u svom zanosu "teorijskog fizičara", ne vidi da ideje koje iznosi zapravo predstavljaju ignorantno nepoznavanje drugih, te predrasude koje vode u sukob bez razloga. Ovo navodim i kao odgovor na dva prethodna posta o predodžbi Boga u nekim drugim religijama osim judeo-kršćanske. Allah, kako to jedan forumaš navodi, nije ništa drugo do arapska kovanica El-Ilah: El određeni član i Ilah Božanstvo - dakle doslovce The God, ili na našem, onaj Bog, istinski, ne tvoj lični, ne predmet tvog obožavanja štagod to bilo, jer tvoj lični bog može biti bilo šta što ti obožavaš, no to nužno ne znači da u stvarnosti jeste Bog (koncept ličnog plemenskog Boga je judeo-kršćanski, ignorantni i agresivni ateisti to izjednačavaju i sa, recimo, islamskim poimanjem Boga). Tako Isus jeste "Bogočovjek" kršćanima, njihov lični bog, ali on nije Bog muslimanima, jer muslimani vjeruju da je on samo čovjek, te da je Bog Stvoritelj, Kreator, jedini istinski Bog, o čijoj prirodi ništa ne znamo osim da ničemu nije sličan te da mu ništa ravno nije, odnosno kako se veli u Kur'anu "On zna šta je bilo, šta jeste i šta će biti - i kako bi bilo ono što bi bilo kada bi bilo..." Drugi post veli o ljudskom centričnom promatranju Univerzuma u judeo-kršćanskoj i islamskoj tradiciji, ni to nije tačno. Bog je u Kur'anu Gospodar svjetova, ljudi mogu otkriti od kreacije samo "najbliže nebo" koje je dio "prvog neba" i u njega će prodrijeti i fizički "znanjem", a ljudima je na zemlji po hadisu dato kao Suncu pred zalazak, od njegove cijele putanje kojoj nisu svjedočili a koja je bila ispunjena i drugim životnim oblicima. Nije mi namjera da govorim o bilo kojoj religiji, samo želim naglasiti da nepoznavanje detalja, ili nerazumijevanje ljudi međusobno, nedostatak komunikacije oko zajedničkih misli, koje želimo pojmiti dovodi do nesporazuma, a ovaj u skladu sa ljudskom agresivnom prirodom vodi u sukob - da bi se izbjegao nesporazum, svemu se mora pristupiti objektivno i svemu se treba ostaviti prostor za njegovo stvarno razumijevanje.
Da ilustrujem, svi fizičari regularno moraju u razmatranju nastanka Univerzuma razmatrati i Kreatora - sve o čemu se oni nakon toga razilaze je njegova priroda - zato Vajnberg ne može to zanijekati pa veli:
"Prema tome, prirodno je da Stiven Hoking kaže da zakoni prirode jesu 'um Božiji'. Drugi jedan fizičar, Čarls Misner (Charles Misner), upotrebio je sličan jezik kad je upoređivao moguće domašaje fizike i hemije: "Organski hemičar, kad ga neko pita 'Zašto postoje devedeset dva elementa, i kad su oni nastali?' može reći: 'To zna onaj čovek u kancelariji do moje'. Ali kad fizičara pitaju: 'Zašto je kosmos sazdan u skladu sa baš ovim fizičkim zakonima, a ne u skladu sa nekim drugim?' on bi imao puno pravo da odgovori: 'Sam Bog zna'."
mark II

#366 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

Da bi se shvatilo koliko je Galileo važan modernim fizičarima, dovoljno je vidjeti šta je Hawking o njemu napisao:

GALILEO GALILEJ

Možda se Galileju, više nego bilo kom drugom pojednicu, ima pripisati u zaslugu rođenje moderne nauke. Njegov znameniti sukob sa katoličkom crkvom bio je od središnjeg značaja za njegovu filozofiju, jer Galilej je bio jedan od prvih koji su ustvrdili da čovek može da se nada da će pronići u to kako svet dejstvuje; štaviše, to bismo mogli postići posmatranjem stvarnog sveta.
Galilej je od početka verovao u Kopernikovu teoriju (prema kojoj planete kruže oko Sunca), ali počeo je da je javno podržava tek onda kada je otkrio dokaze koji su potvrđivali valjanost te zamisli. Pisao je o Kopernikovoj teoriji na italijanskom (a ne na uobičajenom akademskom latinskom) i njegova gledišta uskoro su dobila široku podršku izvan univerziteta. Ovo je ozlojedilo aristotelovske profesore koji su se ujedinili protiv njega, nastojeći da ubede katoličku crkvu da izopšti Kopernika.
Zabrinut zbog ovoga, Galilej je pohitao u Rim na razgovor sa crkvenim vlastima. Istupio je pred njima sa tvrdnjom da svrha Biblije nije da nam bilo šta kaže o naučnim teorijama, kao i da je uobičajeno pretpostaviti da je Sveto Pismo alegorično na onim mestima gde protivureči zdravom razumu. Ali crkva se pobojala skandala koji je mogao da podrije njenu borbu protiv protestantizma, te je tako preduzela represivne mere. Kopernikove nazore proglasila je 1616. za 'lažne i pogrešne' i naložila je Galileju da više nikada ne brani i ne zastupa to učenje. Galilej se s tim pomirio.
Godine 1623, jedan dugogodišnji Galilejev prijatelj postao je papa. Galilej je odmah pokušao da ga nagovori da povuče odredbu. Nije u tome uspeo, ali mu je pošlo za rukom da dobije dozvolu da napiše knjigu u kojoj bi raspravljao o Aristotelovoj i Kopernikovoj teoriji, pod dva uslova: neće stati ni na čiju stranu i doći će do zaključka da čovek nikako ne može da ustanovi kako svet dejstvuje zato što Bog može da izazove ista dejstva na načine nepojamne čoveku, koji ne sme da postavlja ograničenja Božjoj svemoći.
Knjiga pod naslovom Rasprava o dva glavna sistema sveta bila je privedena kraju i objavljena 1632, uz punu potporu cenzora, i odmah je bila pozdravljena širom Evrope kao književno i folosofsko remek-delo. Shvativši da ljudi u knjizi vide uverljiv prilog kopernikanizmu, papa je uskoro zažalio što je dopustio njeno objavljivanje. Stoga je ustvrdio da je Galilej, iako knjiga ima zvanični blagoslov cenzora, ipak prekršio odredbu iz 1616. Izveo je Galileja pred inkviziciju, koja ga je osudila na doživotni kućni pritvor i naložila mu da se javno odrekne kopernikanizma. Galilej je po drugi put ustuknuo.
Galilej je ostao veran katolik, ali njegovo uverenje u nezavisnost nauke nije bilo poljuljano. Četiri godine pre smrti 1642, nalazeći se i dalje u kućnom pritvoru, uspeo je da prokrijumčari rukopis svoje druge kapitalne knjige jednom izdavaču u Holandiji. Upravo ovo delo, poznato pod naslovom Dve nove nauke, postalo je, još više nego Galilejeva podrška Koperniku, zametak moderne fizike.
mark II

#367 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

Kako fizičari razrađuju svoje teorije, i kako se one mijenjaju - opet Hawking:

Ljudi koji uistinu grade napredak u teorijskoj fizici ne razmišljaju u kategorijama koje filosofi i istoričari nauke potom izmišljaju sa njih. Uveren sam da Ajnštajn, Hajzenberg i Dirak nisu marili za to da li su realisti ili instrumentalisti. Oni su naprosto bili zaokupljeni okolnošću da se postojeće teorije nisu međusobno valjano uklapale. U teorijskoj fizici, traganje za logičkom saglasnošću uvek je bilo važnije po napredovanje od ishoda opita. Elegantne i lepe teorije bivale su odbacivane zato što se nisu slagale sa posmatranjima, ali ne znam ni za jednu veliku teoriju koja je postavljena samo na osnovu opita. Uvek prvo dolazi teorija, koja proističe iz želje da se načini elegantan i saglasan matematički model. Iz teorije potom slede predviđanja koja se onda mogu proveriti posmatranjem. Ako su posmatranja u saglasnosti sa predviđanjima, to još ne dokazuje teoriju; ali teorija opstaje da bi iz nje nikla nova predviđanja, koja se takođe proveravaju posredstvom posmatranja. Ukoliko ova nova posmatranje obesnažuju predviđanja, teorija biva napuštena.
Ili se bar očekuje da tako bude. U praksi, međutim, ljudi veoma nerado odustaju od teorije u koju su uložili mnogo vremena i truda. Obično počinju tako što dovode u pitanje tačnost posmatranja. Ako to ne urodi plodom, onda pokušavaju da ad hoc preoblikuju teoriju. Konačno, teorija se pretvara u napuklo i ružno zdanje. Onda neko postavi novu teoriju, u okviru koje su svi čudnovati nalazi posmatranja objašnjeni na elegantan i prirodan način. Primer u ovom smislu bio je Majklson-Morlijev opit, izvršen 1887, koji je pokazao da je brzina svetlosti nepromenljiva, bez obzira na to kojom se brzinom kreću izvor ili posmatrač. Ovo je izgledalo smešno. Neko ko se kreće ka izvoru svetlosti svakako bi trebalo da izmeri njenu veću brzinu od drugog posmatrača koji se udaljava od istog izvora; no, opit je pokazao da bi oba posmatrača izmerila u dlaku istu brzinu. Narednih osamnaest godina naučnici kao što su Hendrik Lorenc i Džordž Ficdžerald pokušavali su da usklade ovaj nalaz sa prihvaćenim zamislima o prostoru i vremenu. Uvodili su ad hoc postulate, kao što je pretpostavka da tela postaju kraća kada se kreću velikim brzinama. Celokupno zdanje fizike najednom je postalo nezgrapno i ružno. A onda je, 1905. godine, Ajnštajn izložio jedno znatno privlačnije viđenje u sklopu koga vreme više nije shvatano kao potpuno nezavisna i izdvojena veličina. Umesto toga, ono je spojeno sa prostorom u četvorodimenzioni objekat nazvan prostorvreme. Ajnštajn je na ovu zamisao došao ne toliko zahvaljujući ishodima opita koliko zbog želje da dva dela teorije uklopi u saglasnu celinu. Ta dva dela bila su zakoni koji upravljaju električnim i magnetnim poljem i zakoni koji upravljaju kretanjem tela.
Uveren sam da ni Ajnštajn ni bilo ko drugi iz 1905. nije shvatio koliko je jednostavna i elegantna nova teorija relativnosti. Ona je potpuno revolucionisala naše predstave o prostoru i vremenu. Ovaj primer valjano predočava poteškoće sa kojima je suočen realista u filosofiji nauke, jer ono što smatramo stvarnošću uslovljeno je teorijom za koju se opredelimo. Siguran sam da su Lorenc i Ficdžerald smatrali sebe realistima kada su ogled vezan za brzinu svetlosti tumačili iz ugla njutnovskih zamisli o apsolutnom prostoru i apsolutnom vremenu. Izgledalo je da ove predstave o prostoru i vremenu odgovaraju zdravom razumu i stvarnosti. Danas, međutim, oni koji razumeju teoriju relativnosti - a posredi je i dalje uznemirujuće mali broj ljudi - imaju potpuno drugačije viđenje stvari. Mi imamo obavezu da objašnjavamo ljudima moderna shvatanja takvih osnovnih pojmova kao što su prostor i vreme.

SJU: Da li se, Stivene, oslanjaš u radu na intuiciju - da li, naime, najpre postaviš neku teoriju koja ti se dopada i privlači te, a potom se daš na posao da je dokažeš? Ili možda, kao naučnik, uvek moraš logično da napreduješ ka zaključku, ne odvažujući se da ga predosetiš ili naslutiš?
STIVEN: U velikoj meri se oslanjam na intuiciju. Pokušavam da pogodim rezultat, ali onda moram i da ga dokažem. Često se tada događa da ono što sam mislio nije tačno ili da je posredi nešto drugo što mi uopšte nije palo na um. Tako sam i ustanovio da crne rupe nisu potpuno crne. Pokušavao sam, naime, da dokažem nešto sasvim drugo.
covjek_sam_zeno

#368 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by covjek_sam_zeno »

ćuj to?
madner

#369 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by madner »

Opet skreces od diskusije i vadis citate ljudi iz konteksta da bi pokusao konstruisati svoj argument.
Vazis, umjesto da argumentiras.
frla

#370 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by frla »

madner wrote:Opet skreces od diskusije i vadis citate ljudi iz konteksta da bi pokusao konstruisati svoj argument.
Madneru,
Trebace ti par mjeseci da ovo sve skontas sta je @mark pisao a i tada je pitanje ... :D
madner

#371 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by madner »

Frla, ako nisi primjetio covjek nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje.

Kada je Hawking povukao teoriju o 95% funkciji svemira?

Zasto ne zna sta je bozanska cestica i ko je spominje?

Zasto nije u stanju da imenuje teorije koje trebaju Boga kao faktor?

Koje teorije "zli ateisti" ugusavaju?
frla

#372 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by frla »

madner wrote:Frla, ako nisi primjetio covjek nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje.

Kada je Hawking povukao teoriju o 95% funkciji svemira?

Zasto ne zna sta je bozanska cestica i ko je spominje?

Zasto nije u stanju da imenuje teorije koje trebaju Boga kao faktor?

Koje teorije "zli ateisti" ugusavaju?
Procitao sam i bas vam je sve lijepo odgovorio, samo sto vi ne mozete da shvatite pojam vjecnosti i postojanje oduvjek.
madner

#373 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by madner »

Imas pitanja, nadji odgovore.

Ne lupaj bezveze.
Arminovski

#374 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Arminovski »

mark II wrote:
Arminovski wrote:
mark II wrote:
Pozz
Pogledaj Plankov stav o kvantima. On ih uvodi a potom kaže to je jedini način da objasnim određenu pojavu, a uopće ne vjerujem u kvante kao "pakete".
1. Nemas sta vjerovati. Nije vjera. Imas eksperiment koji ti kaze suprotno.
2. "truth never triumphs, but its ennemies eventually die” Max Planck je sam svoje rijeci dokazao jer je umro prije ovog eksperimenta.
3. Ako vec ne vjerujes onda objasni eksperiment pod mojim linkom na neki adekvatniji nacin.

U svakom slucaju, toplo preporucujem:
http://www.bourbaphy.fr/grangier.pdf
mark II

#375 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by mark II »

madner wrote:Opet skreces od diskusije i vadis citate ljudi iz konteksta da bi pokusao konstruisati svoj argument.
Onda ti navedi validniju argumentaciju od Hawkinga i Vajnberga. Svaki citat sam stavio u kontekst onoga o čemu sam pričao. Budi produktivan pa navedi koji argument umjesto što se kratkim, premudrim postovima, kao izdižeš iznad svega.
Post Reply