Svinjska gripa

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
pojedinac

#351 Re: Svinjska gripa

Post by pojedinac »

tranquil wrote: - očito da u Poljskoj ne postoji kultura vakcinisanja, a vjerovatno je tu i neki strah od "ljudi u bijelom", što mogu donekle razumjeti, jer ako im je ovakva ministrica zdravstva, koja je i sama navodno ljekat, mogu misliti kakvi su im ostali ljekari.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=325
tranquil wrote:Neću da ulazim u to da li je tačno ili nije, ali za mene nije teško povjerovati da je jedan visoko rangirani esesovac i vjerovatno član vladajuće partije imao predrasude prema cijelom jednom narodu.[/size]

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p3208090
tranquil

#352 Re: Svinjska gripa

Post by tranquil »

pojedinac wrote:
tranquil wrote: - očito da u Poljskoj ne postoji kultura vakcinisanja, a vjerovatno je tu i neki strah od "ljudi u bijelom", što mogu donekle razumjeti, jer ako im je ovakva ministrica zdravstva, koja je i sama navodno ljekat, mogu misliti kakvi su im ostali ljekari.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=325
tranquil wrote:Neću da ulazim u to da li je tačno ili nije, ali za mene nije teško povjerovati da je jedan visoko rangirani esesovac i vjerovatno član vladajuće partije imao predrasude prema cijelom jednom narodu.[/size]

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p3208090
@pojedinac, znam da ti je pravo krivo zato što sam te provalio kako nisi ni pregledao klip koji si postavio ali daj se malo kontroliši sa tim ličnim napadima.

1. ono što sam rekao nije fašizam, nego interpetacija sljedeće izjave ministrice (ona koju si ti postavio a nisi pregledao, pa me optužio da izbacujem brojeve "iz rukava"):
ministrica wrote:Ali taj podatak je neobičan jer Nemci imaju veoma visok procenat ljudi koji primaju vakcine, tako da kada u Poljskoj od 1000 ljudi 53 primi vakcinu, u Nemačkoj na 1000 ljudi primi njih 238 (23%).
Kako interpretirati tu izjavu drugačije nego kako sam rekao? Pa to je najnormalnija stvar, isto kao kada bi rekao kako u Bosni ne postoji kultura odlaska u bibllioteku ili slično. Nemam ništa loše prema Poljacima, samo sam prepričao šta im govori ministrica...

2. nelogično mi je da se baš ti buniš, pa ti ionako propagiraš izbjegavanje vakcina, tako da ono što sam rekao je valjda neki kompliment Poljacima, po tvom sistemu u vrijednosti. Čini mi se da:
- ili i ti podsvjesno shvataš da je nevakcinisanje nešto loše
- ili si se baš namjerio da me diskredituješ kao osobu (kad već ne možeš moj stav), pa makar bilo kako, a po tome kako mi prebireš po postovima mislim da je ovo u pitanju.

3. Nauči šta je fašizam prije nego što potpuno pojeftiniš tu riječ za jeftino verbalno nadmetanje na Internetu, evo šta je još tokom II svjetskog rata napisao George Orwell:
http://orwell.ru/library/articles/As_I_ ... lish/efasc
tranquil

#353 Re: Svinjska gripa

Post by tranquil »

Nazad na temu, izgleda da su kritike "ubrzane procedure" vakcine dobrim dijelom utemeljene u nekim dijelovima svijeta - naime juče je objavljena vijest (ne mogu sada da je pronađem) da je u Kanadi povučeno 170.000 vakcina jednog proizvođača jer su imale loše nuspojave. U pitanju su vakcine samo jednog proizvođača i upravo ovaj događaj potcrtava ono što je Toto ranije rekao:
Toto wrote:Mnogi lijekovi su povuceni sa trazista i pored toga sto su prije izlaska na trazite zadovoljavali dotatadsnje stroge standarse. Praksa je pokazala da lijekovi mogu imati i losu stranu i da sa time treba ozbiljno racunati.
... ali iz ovog slučaja se takođe vidi da postoji i objašnjenje za loše efekte, ali da je često vezano za pojedinog proizvođača lijekova, i da ne postoji nešto što je "sistemski" loše i zlo u samoj vakcini, a i da ne postoji zavjera širih razmjera (da postoji, ove loše vakcine ne bi nikada bila povučene).
surajaa

#354 Re: Svinjska gripa

Post by surajaa »

Iako sam svojevremeno ovdje pisala o tome koliko je svinjska gripa ustvari izmisljen mit farmaceutskog lobija i koliko su milioni ljudi na svijetu uspjeli biti izmanipulisani, moderatori ovog foruma su se svojski trudili da uklone neke moje postove koji su govorili upravo o tome, kao i postove forumasa @Zah, no nebitno...nije zgorega kopirati clanak koji se nalazi na naslovnoj strani portala...

Stručnjaci WHO-a optuženi za primanje mita od farmaceuta

Danski novinari su utvrdili da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dobivali novac od farmaceutskih kompanija, istih onih koje su zbog panike u svijetu od širenja nove gripe ostvarile basnoslovne prihode od najmanje sedam milijardi dolara od prodaje antivirusnih preparata, prenio je u četvrtak ruski dnevni list Novije Izvestija.

Image
Novi virus gripe izazvao je i novu vrstu afere, navodi danska štampa, ukazujući da je upravo pod pritiskom takvih potplaćenih stručnjaka i objavljena pandemija gripe A (H1N1).

Grupu stručnjaka WHO-a predvodi nizozemski doktor Albert Ostenhaus, nazvan "Dr. Gripa", čije su aktivnosti sada predmet istrage posebne komisije nizozemske vlade.

"Zasigurno znamo da su predstavnici farmaceutskih kompanija stalni gosti na sastancima WHO-a. Osim toga, navodno neovisni naučnici, koje organizacija poziva na suradnju, kombiniraju rad u WHO-u s radom u farmaceutskim tvrtkama", rekla je danska novinarka koja je sudjelovala u otkrivanju afere.

Britanski liječnici su, u isto vrijeme, kako prenosi Daily Telegraph, zaključili da je svako peto dijete u zemlji preboljelo "svinjsku gripu", a da to nije ni primijećeno, a u većini slučajeva bolest je prošla bez komplikacija.

Enjoy H1N1 :D
surajaa

#355 Re: Svinjska gripa

Post by surajaa »

P.S. Sad trcite po dozu svoje vakcine koja ce usmrtiti ubojiti, smrtonosni virus svinjske gripe :D :D :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#356 Re: Svinjska gripa

Post by Truba »

jel moguće da te vakcine imaju mirkočip u sebi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 22:18, edited 2 times in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 22:17, edited 4 times in total.
pojedinac

#359 Re: Svinjska gripa

Post by pojedinac »

More than 3000 people die on the world's roads every day.
Izvor: WHO

Prevod: Više od 3000 ljudi umre na svjetskim putevima svaki dan.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 22:17, edited 2 times in total.
estonija

#362 Re: Svinjska gripa

Post by estonija »

Pocrkace nejac bog vas mazno! :oops:
pojedinac

#363 Re: Svinjska gripa

Post by pojedinac »

jOFLA wrote:
pojedinac wrote: I, na kraju evo ti, pa pročitaj na tebi razumljivom jeziku sve o tri vrste vakcina.
Pandemic influenza (H1N1) website od European Medicines Agency:
Focetria
Pandemrix
Celvapan
Počeli smo ovu prepisku tako što ja rekoh da sam se konačno vakcinisao, onom vakcinom bez squalena. Zanimljivo mi je zašto si zaboravio navesti vakcine proizvođača GlaxoSmithKline. Zaboravio si navesti Arepanrix i Fluviral za H1N1, od GSK. Vakcine koje ti nabrajaš od Novartisa, Baxtera i Saveno Aventis nema ovdje gdje živim.
Ta Fluviral je tradicionalna od GSK za sezonsku gripu, samo joj je mrtvi virus promjenjen, sada sa H1N1, i bez squalena. Ovdje su nabavljive samo te dvije vrste, Arepanrix sa pojačivačem i Fluviral bez. A u Australiji GSK prozivodi i Panvax za H1N1 isto bez squalena kao što su tradicionalna Fluviral i Baxterov Celvapan.
Obrati pažnju na crveno [imaju samo te 3]. Znači :sax: a to je Evropa/Europa. :D
Odgovor na plavo: Izvini što te ne pitah gdje živiš. 8-)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#364 Re: Svinjska gripa

Post by Toto »

pojedinac wrote:
jOFLA wrote:
pojedinac wrote: I, na kraju evo ti, pa pročitaj na tebi razumljivom jeziku sve o tri vrste vakcina.
Pandemic influenza (H1N1) website od European Medicines Agency:
Focetria
Pandemrix
Celvapan
Počeli smo ovu prepisku tako što ja rekoh da sam se konačno vakcinisao, onom vakcinom bez squalena. Zanimljivo mi je zašto si zaboravio navesti vakcine proizvođača GlaxoSmithKline. Zaboravio si navesti Arepanrix i Fluviral za H1N1, od GSK. Vakcine koje ti nabrajaš od Novartisa, Baxtera i Saveno Aventis nema ovdje gdje živim.
Ta Fluviral je tradicionalna od GSK za sezonsku gripu, samo joj je mrtvi virus promjenjen, sada sa H1N1, i bez squalena. Ovdje su nabavljive samo te dvije vrste, Arepanrix sa pojačivačem i Fluviral bez. A u Australiji GSK prozivodi i Panvax za H1N1 isto bez squalena kao što su tradicionalna Fluviral i Baxterov Celvapan.
Obrati pažnju na crveno [imaju samo te 3]. Znači :sax: a to je Evropa/Europa. :D
Odgovor na plavo: Izvini što te ne pitah gdje živiš. 8-)
I mi u BiH imamo tri vakcine:
Dzigerica za D vitamin
Konjsko meso za ferum
bijeli luk/saransak za C vitamin
sljiva i Blatina da ova antitjela imaju u cemu da plivaju.

pola evrope se vec vakcinisalo i jopet imaju vecu stopu umrlih vec u nas
safran

#365 Re: Svinjska gripa

Post by safran »

Mak2001 wrote:Nadam se da će ovaj moj post malo smiriti strasti! Moj sin od 8 godina je upravo prebolio svinjsku gripu. Testiran i potvrđeno prisustvo virusa H1N1. Hvala Bogu osim visoke temperature koja je trajala 3 dana i bolova cijelog tijela (što su simptomi svake gripe) nije bilo nikakvih komplikacije, još bolje je što je pomalo jeo i pio velike količine čaja, cijeđenih sokova i hvala Bogu ozdravio za 5 dana. Toliko, nadam se da ću nekog umiririti s ovom info.

P.S. Imam i kćerkicu od 3,5 godine, koja srećom nije oboljela , preko dana je bila kod nane a navečer nisu spavali u istoj sobi i nisam dala da se maze. A da, i puno sam provjetravala prostorije. Pozz
Hvala Mak2001! Ovo je najkorisnija informacija koju ovdje pročitah.
Kraljica_Suza

#366 Re: Svinjska gripa

Post by Kraljica_Suza »

Daj ljudi sta ste se uplasili, u Bosni nije nista uspjelo, nece ni H1N1 :mrgreen:
Bosanac sa dna kace

#367 Re: Svinjska gripa

Post by Bosanac sa dna kace »

Kraljica_Suza wrote:Daj ljudi sta ste se uplasili, u Bosni nije nista uspjelo, nece ni H1N1 :mrgreen:
...cak ni kriza nije uspjela.... :lol:
vet

#368 Re: Svinjska gripa

Post by vet »

Jane Burgermeister je austrijska novinarka koja je podnijela tužbu kod FBI protiv Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO), Ujedinjenih Nacija (UN) i nekoliko visokih zvaničnika nekih vlada i korporacija u vezi sa bioterorizmom i namijerom počinjavanja masovnog ubistva uz pomoć virusa i vakcine protiv svinjske gripe. Ona je takođe pripremila i prijedlog za zabranu prinudne vakcinacije, kojeg je podnijela u Americi. Te aktivnosti su zasnovane na optužnici koju je ona podnijela u aprilu, protiv kompanija Baxter AG i Avir Green Hills Biotechnology iz Austrije, za proizvodnju kontaminirane vakcine protiv ptičje gripe, navodeći kako se tu radilo o jednom namijernom aktu izazivanja epidemije i ostvarivanja profita na osnovu nje.

Ovdje slijedi intervju sa Jane Burgermeister, za emisiju hrvatske TV, Na rubu znanosti:

...
statix

#369 Re: Svinjska gripa

Post by statix »

Gledao sam sinoc na rubu znanosti.
Illuminati, Rockefeller, Rothschild, Obama, WHO, UN, Baxter, GMO...? :-) Ovo sve jedna organizacija? :roll:
shalla

#370 Re: Svinjska gripa

Post by shalla »

Može li mi neko pozvan reći imam li razloga za strah (a da se razumijemo, poprilična sam strašiguza :mrgreen: )?
Jutros sam se probudio sa užasnom grloboljom (kao da sam progutao kamen), temperatura je iznosila prijepodne oko 37, sada je narasla na 38.1 i zglobovi me onako malkice bole... Dakle sve simptomi kao i kod obične gripe ali jedna stvar koja mi je zaparala uši je da su gojazne osobe dosta podložnije a ja sam, malo je reći gojazan :mrgreen: ...
E sad, imam li potrebe ići odmah doktoru ili da prvi dan probam sa narodskim liječenjem (vitamin C, čaj, paracetamol, grgaranje grla šljezom i sl...)?
rusmir.ba

#371 Re: Svinjska gripa

Post by rusmir.ba »

Gripa (i nova kao i obicna, sezonska) se manifestuju temperaturom 39-40C, jakim bolovima u misicima i zglobovima, opcom malaksaloscu kao i kasljem, uz bol u grudima. Ovo su oni tezi slucajevi, kod laksih se ovo manifestuje u blazem obliku.

Ako nisi u riziko-grupi (hronicni bronhitis, dijabetes, pretjerana gojaznost, srcani bolesnik) onda su komplikacije jako rijetke, a u tvom stadiju ako je i gripa dovoljno je simptomatsko lijecenje (mirovanje, paraceamol i sl. cajevi, sirupi za kasalj).

Ako osjecas gubitak daha, gusenje i stezanje u prsima javi se u HP ili DZ i oni te upute na Infektivnu kliniku na pregled.

Ako nisi ugrozen bit ces samo pregledan jer se vise rutinski testovi na H1N1 ne rade i bit ce ti data ova terapija.

Ako si bas los imas mogucnos da ostanes u bolnici ili da se potpises da neces a dobijes tamiflu i uglavnom klacid da pijes, i uradi se test.

Dakle gripa ko gripa, i kod sezonske bude identicnih komplikacija no obzirom na stanje na terenu i u svijetu obraca se dosta vise paznje lijecenju

Jel ti sta jasnije :)
jedna tamo

#372 Re: Svinjska gripa

Post by jedna tamo »

danas u centralnom zatvoru o gripi je bilo govora, dosta njih je spominjalo teoriju zavjere.... :roll:
ma dobro je neko rekao na forumu kod nas ništa nije uspjelo pa neće ni H1N1...
u svakom slučaju....ja pijem limunadu svaki dan, mandarine, ujutro obavezno kašiku meda...pranje ruku i provjetravanje prostorija,nigdje se nekrećem puno...
mada kažu ovi koji su umrli da uopšte nisu bili riziko grupa :?
sad se bore za život curi od 23 godine...
shalla

#373 Re: Svinjska gripa

Post by shalla »

rusmir.ba wrote:Gripa (i nova kao i obicna, sezonska) se manifestuju temperaturom 39-40C, jakim bolovima u misicima i zglobovima, opcom malaksaloscu kao i kasljem, uz bol u grudima. Ovo su oni tezi slucajevi, kod laksih se ovo manifestuje u blazem obliku.

Ako nisi u riziko-grupi (hronicni bronhitis, dijabetes, pretjerana gojaznost, srcani bolesnik) onda su komplikacije jako rijetke, a u tvom stadiju ako je i gripa dovoljno je simptomatsko lijecenje (mirovanje, paraceamol i sl. cajevi, sirupi za kasalj).

Ako osjecas gubitak daha, gusenje i stezanje u prsima javi se u HP ili DZ i oni te upute na Infektivnu kliniku na pregled.

Ako nisi ugrozen bit ces samo pregledan jer se vise rutinski testovi na H1N1 ne rade i bit ce ti data ova terapija.

Ako si bas los imas mogucnos da ostanes u bolnici ili da se potpises da neces a dobijes tamiflu i uglavnom klacid da pijes, i uradi se test.

Dakle gripa ko gripa, i kod sezonske bude identicnih komplikacija no obzirom na stanje na terenu i u svijetu obraca se dosta vise paznje lijecenju

Hvala na odgovoru...
Ne znam ni sam, evo uspio sam paracetamolom skinuti temp na 37.8 (išla je do 38.7) i kao da me manje grlo i glava bole. A možda samo umišljam da mi je bolje :mrgreen:
Vidjećemo šta će noć donijeti, za svaki slučaj supruga mi je kupila Voltaren čepiće i nek mi je Bog na pomoći ako ih budem morao upotrijebiti (nisam nikad prije) :mrgreen:
Ako i ujutru budem imao temperaturu (šta se uopšte podrazumijeva pod visokom temperaturom, 38, 39... šta?) idem u DZ, šta ću nema mi druge...
samoti

#374 Re: Svinjska gripa

Post by samoti »

statix wrote:Gledao sam sinoc na rubu znanosti.
Illuminati, Rockefeller, Rothschild, Obama, WHO, UN, Baxter, GMO...? :-) Ovo sve jedna organizacija? :roll:
I ja sam gledala i mogu ti reci da potpuno vjerujem u ovo sto prica ova zena. Uzas.
samoti

#375 Re: Svinjska gripa

Post by samoti »

shaqqa wrote:
rusmir.ba wrote:Gripa (i nova kao i obicna, sezonska) se manifestuju temperaturom 39-40C, jakim bolovima u misicima i zglobovima, opcom malaksaloscu kao i kasljem, uz bol u grudima. Ovo su oni tezi slucajevi, kod laksih se ovo manifestuje u blazem obliku.

Hvala na odgovoru...
Ne znam ni sam, evo uspio sam paracetamolom skinuti temp na 37.8 (išla je do 38.7) i kao da me manje grlo i glava bole. A možda samo umišljam da mi je bolje :mrgreen:
Vidjećemo šta će noć donijeti, za svaki slučaj supruga mi je kupila Voltaren čepiće i nek mi je Bog na pomoći ako ih budem morao upotrijebiti (nisam nikad prije) :mrgreen:
Ako i ujutru budem imao temperaturu (šta se uopšte podrazumijeva pod visokom temperaturom, 38, 39... šta?) idem u DZ, šta ću nema mi druge...
Temperaturu do 38 nemoj skidati ljekovima. Mozes staviti obloge (pola voda pola rakija ili kvasina), pusti tijelo neka se samo bori, vec preko toga dobri su ti cepici, pomazu, i uzimaj meda izmjesanog sa limunovim sokom. Meni to pomaze kad tesko disem zbog bronhitisa. Za bijeli luk znas.
Post Reply