Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
muhha

#351 Re: Viza za Njemacku

Post by muhha »

Kruler wrote:Mislim da je tvoj slučaj do osobe koja je primila zahtjev za vizu. Blue Card, za koji si ti aplicirao (po defaultu), je i za njih dosta nov i osoblje u uredu za strance nekad ne zna specifičnosti zakona. Ukoliko misliš da nešto nije ok, najbolje da firmi pošalješ to što misliš da je problem i da ih zamoliš da intervenišu. Druga varijanta bi bila da unajmiš advokata.
@Kruler mnogo hvala. Danas sam poslao dodatno mail sa upitom ZAV-u u nadi da ce i oni da mi pomognu iako su ja mislim oni su ti koji jel odobravaju te Zahtjeve. Ako nista ima Firma ima Advokat.

Naisao sam na jos jednu dodatnu liberalizaciju zakona koja ce biti aktivna od 01.07.2013

Za ljude koji nemaju VSS ima mogucnost dobijanja posla, iskreno se nadam da ce ovo nekom pomoci!

Link: http://www.bpb.de/gesellschaft/migratio ... nwanderung

Pozdrav svima!
i_ja_na_forumu

#352 Re: Viza za Njemacku

Post by i_ja_na_forumu »

Ja imam pitanje vezano je za jaranicu..

prijavila se na FSJ.. i isla na razgovor i rekli su joj da moze poceti od septemra.. i da treba do tad da sredi vizu i to.. medjutim neku noc smo vidjele da se sad preko neta zakazuju termini..posto ni ona ni ja nemamo pojma sta njoj tacno od papira treba, ni koja vrsta vize odlucile smo da je najbolje da nazove ambasadu. na stranici pisu brojevi i vrijeme kad se moze zvati.. doticna je rekla da vise ne daju informacije preko telefona..

ona ne zivi u sa.pa joj se ne isplati putovati 6 sati samo zbog toga pa da je vrate.. sad me zannima jel mogu ja otici u ambasadu i da pitam sta joj treba od dokumeneta i za koju vizu da preda.. il ako neko od vas zna :D
muhha

#353 Re: Viza za Njemacku

Post by muhha »

i_ja_na_forumu wrote:Ja imam pitanje vezano je za jaranicu..

prijavila se na FSJ.. i isla na razgovor i rekli su joj da moze poceti od septemra.. i da treba do tad da sredi vizu i to.. medjutim neku noc smo vidjele da se sad preko neta zakazuju termini..posto ni ona ni ja nemamo pojma sta njoj tacno od papira treba, ni koja vrsta vize odlucile smo da je najbolje da nazove ambasadu. na stranici pisu brojevi i vrijeme kad se moze zvati.. doticna je rekla da vise ne daju informacije preko telefona..

ona ne zivi u sa.pa joj se ne isplati putovati 6 sati samo zbog toga pa da je vrate.. sad me zannima jel mogu ja otici u ambasadu i da pitam sta joj treba od dokumeneta i za koju vizu da preda.. il ako neko od vas zna :D
Pozdrav,

ako je tvoja drugarica dobila ugovor sa njemackom firmom i ako je plata veca od 44 500 eura godisnja bruto plata ima velike sanse da ce dobiti vizu eh sad imaju oni gledaju da su ljudi VSS iako postoji zakon koji kaze da mogu i ne-akademci da konkurisu na trziste rada SR Njemacke.

Moj savjet je isto da pogledas i malo izmjene zakona o Bluecard Germany jednostavno pro"Google"-aj.

Moje iskustvo jeste da i kad imas sva prava da nemora sve biti onako kako pise po zakonu, pripremi se na dugu proceduru i birokratiju...imas ovde na forumu dovoljno iskustava neko zavrsi papire sve i brzo bude obradjen a neko ceka i malo duze...sve je stvar okolnosti.

Dodatne informacije mozes pronaci pod ovim linkom: http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... wnload.pdf

Puno srece, nadam se da sam mogao pomoci ovim informacijama.
Potschi

#354 Re: Viza za Njemacku

Post by Potschi »

Pozdrav,

Na stranici ambasade pise zaista sve sta joj treba, a na osnovu mog skorijeg iskustva evo i sta sam ja prilozila:

- 2 popunjena zahtjeva (koja se mogu skinuti sa stranice)
- 2 biometrijske slike (na skenderiji)
- 3 diplome o skolskoj spremi u originalu + prevedena na njemacki jezik od sudskog tumaca za Njemacki jezik i ovjerena od strane istog (Imate gospodina na Stupu, Salih Satara ako se ne varam, progooglaj, koji prevede za 30 min.) - 1 original + 2 kopije
- ugovor od strane njemacke firme- 1 original + 2 kopije
Ja sam dodatno prilozila:
- Svoj CV (takodjer u 3 primjera)
- Preporuke bivsih poslodavaca
- Ugovor o stanu u Njemackoj

Naknadno u toku procesa obrade vize ce se traziti i uvjerenje o nekaznjavanju, koje takodjer moze odmah pripremiti i imati u vidu da bi mogli zatraziti. Meni je to npr. oduzelo dodatno 3 sedmice. Uvjerenje se vadi u MUP-u mjesta rodjenja, onda se ide na sud, udari pecat apostile, pa se takodjer to uvjerenje predaje sudskom tumacu na prevod. Troskovi svega cca. 100KM (uvjerenje + pecat + prevod).

Puno srece tvojoj prijateljici !!!
i_ja_na_forumu

#355 Re: Viza za Njemacku

Post by i_ja_na_forumu »

muhha wrote:

Pozdrav,

ako je tvoja drugarica dobila ugovor sa njemackom firmom i ako je plata veca od 44 500 eura godisnja bruto plata ima velike sanse da ce dobiti vizu eh sad imaju oni gledaju da su ljudi VSS iako postoji zakon koji kaze da mogu i ne-akademci da konkurisu na trziste rada SR Njemacke.

Moj savjet je isto da pogledas i malo izmjene zakona o Bluecard Germany jednostavno pro"Google"-aj.

Moje iskustvo jeste da i kad imas sva prava da nemora sve biti onako kako pise po zakonu, pripremi se na dugu proceduru i birokratiju...imas ovde na forumu dovoljno iskustava neko zavrsi papire sve i brzo bude obradjen a neko ceka i malo duze...sve je stvar okolnosti.

Dodatne informacije mozes pronaci pod ovim linkom: http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... wnload.pdf

Puno srece, nadam se da sam mogao pomoci ovim informacijama.
To je ustvari vise nesto poput volontiranja u obdanistu, i mjesecno dobija 400 eura dzeparca..i 200 za stan i oni drze radnike samo godinu dana.. to sve pise u tom ugovoru sto je dobila kad je zadnji put isla.. tako da je to zbunjujuce jer ne znamo za sta ona ustvari treba da preda..
i_ja_na_forumu

#356 Re: Viza za Njemacku

Post by i_ja_na_forumu »

Potschi wrote:

Pozdrav,

Na stranici ambasade pise zaista sve sta joj treba, a na osnovu mog skorijeg iskustva evo i sta sam ja prilozila:

- 2 popunjena zahtjeva (koja se mogu skinuti sa stranice)
- 2 biometrijske slike (na skenderiji)
- 3 diplome o skolskoj spremi u originalu + prevedena na njemacki jezik od sudskog tumaca za Njemacki jezik i ovjerena od strane istog (Imate gospodina na Stupu, Salih Satara ako se ne varam, progooglaj, koji prevede za 30 min.) - 1 original + 2 kopije
- ugovor od strane njemacke firme- 1 original + 2 kopije
Ja sam dodatno prilozila:
- Svoj CV (takodjer u 3 primjera)
- Preporuke bivsih poslodavaca
- Ugovor o stanu u Njemackoj

Naknadno u toku procesa obrade vize ce se traziti i uvjerenje o nekaznjavanju, koje takodjer moze odmah pripremiti i imati u vidu da bi mogli zatraziti. Meni je to npr. oduzelo dodatno 3 sedmice. Uvjerenje se vadi u MUP-u mjesta rodjenja, onda se ide na sud, udari pecat apostile, pa se takodjer to uvjerenje predaje sudskom tumacu na prevod. Troskovi svega cca. 100KM (uvjerenje + pecat + prevod).

Puno srece tvojoj prijateljici !!!
jel to ovaj zahtjev ??
http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... tional.pdf

hvala puno =)
Potschi

#357 Re: Viza za Njemacku

Post by Potschi »

Da, jeste.

A to je fol volontiranja. Onda ti ipak pitaj sta joj tacno treba, mada mislim da ako vec ima ugovor, tj. osigurano mjesto u obdanistu onda ne bi trebao biti problem.

Sretno.
din3

#358 test A1

Post by din3 »

Da li mi neko moze pomoci oko testa za polaganje A1 njemackog...koliko znanja je potrebno i koliko je tesko poloziti...da li ima neko ko je polagao test u skorije vrijeme....bila bih jako zahvalna za bilo kakvu informaciju koja bi pomogla....hvala
zodi36

#359 Re: test A1

Post by zodi36 »

din3 wrote:Da li mi neko moze pomoci oko testa za polaganje A1 njemackog...koliko znanja je potrebno i koliko je tesko poloziti...da li ima neko ko je polagao test u skorije vrijeme....bila bih jako zahvalna za bilo kakvu informaciju koja bi pomogla....hvala
prelistaj ovu temu unazad par stranica i to ti je to.nevrijedi ponovo sve pisati,i ja sam kroz to prosao i sve imas ovde na temi,samo malo pregledaj.pozdrav
i_ja_na_forumu

#360 Re: Viza za Njemacku

Post by i_ja_na_forumu »

gdje i kako se placa ova taksa za obradu zahtjeva ??
Dee-Dee_13

#361 Re: Viza za Njemacku

Post by Dee-Dee_13 »

i_ja_na_forumu wrote:gdje i kako se placa ova taksa za obradu zahtjeva ??
Kad predaš papire na šalteru u ambasadi, daš lovu :)
Seno seno

#362 Re: Viza za Njemacku

Post by Seno seno »

pitanje
imam ponudu za posao u njemackoj kao bravar,covjek me nazvao i rekao da se raspitam sta mi treba oko vize,njemacku ambasadu nisam mogao dobit,prijatelj mi je rakao da mi treba arbeitsvertrag kao dokaz ,sad znaci moje pitanje,sta mi tacno treba za zahtjev i ko to pokrece dal ja ili oni trebaju nesto pokrenut,dali je posao bravar u njemackoj deficitan? inace imam njemacku diplomu.
OptimusPrime

#363 Re: Viza za Njemacku

Post by OptimusPrime »

Seno seno wrote:pitanje
imam ponudu za posao u njemackoj kao bravar,covjek me nazvao i rekao da se raspitam sta mi treba oko vize,njemacku ambasadu nisam mogao dobit,prijatelj mi je rakao da mi treba arbeitsvertrag kao dokaz ,sad znaci moje pitanje,sta mi tacno treba za zahtjev i ko to pokrece dal ja ili oni trebaju nesto pokrenut,dali je posao bravar u njemackoj deficitan? inace imam njemacku diplomu.
Prijatelju.. imas ovdje sve informacije... posalji mail ambasadi ako ti treba dodatno pojasnjenje.
http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... rb_bos.pdf
Mada obrati paznju gdje pise

• Nezaposlenost u Njemačkoj sa ca. 7% je znatno ispod EU-prosjeka. Međutim, u
pojedinim regijama i branšama postoji visoka stopa nezaposlenosti. Nijemci i
državljani EU imaju prioritet prilikom zapošljavanja na niskokvalifikovana radna
mjesta.Za građane, koji nisu državljani EU koji nemaju visoko stručno zvanje
načelno nije moguće dobiti radnu dozvolu. Postojeći ugovor o radu ne predstavlja
pravo na radnu dozvolu.
ljs

#364 Re: Viza za Njemacku

Post by ljs »

Pozdrav svima na forumu!

Da li neko zna, mogu li stranci kupiti nekretninu u Njemačkoj? Odnosno postoji li ugovor o reciprocitetu između Njemačke i BiH, kao što je to slučaj sa Francuskom?
Hvala unaprijed!
hypochromia

#365 Re: Viza za Njemacku

Post by hypochromia »

Pozdrav svima.

Pročitah negdje da je neko uspio predati za vizu u Njemačkoj, što je i logično da bi se viza mogla zatražiti i u samoj državi. Interesuje me da li neko zna ili je to već sam učinio, kako da se prijavim u Njemačkoj, ali sa turističkom vizom ? Sutra idem opet u Ausländeramt, ali mislim da me svaki put nešto muljaju ili jednostavno nisu dovoljno obavješteni, jer sam čak i dobila informaciju da sad skoro niko ne potražuje vizu u Sarajevu. Ali je bitno biti prijavljen.
Ja sam potpisala ugovor za Ausbildung, inače sam medicinska sestra, a taj Ausbildung ću i ovde obnavljati, iz razloga jer nakon toga mogu dobiti puno bolji posao nego da radim Anerkennung. Interesuje me, da li je neko već predavao zahtjev za Ausbildung i koliko dugo je trajao proces dobijanja vize ?

Njemački pričam kao maternji, položila sam B2.
Sve što trebam je predati dokumenta za vizu, a trenutno sam u Njemačkoj. Rezervisala sam čak i termin za Sarajevo, ali kad sam već ovde, htjela bih to što prije obaviti.

Puno pozdrava : )

* još jedno pitanje
S obzirom da ne bih baš da dajem original ugovor za vizu, da li je neko predavao ovjerenu kopiju ugovora + 2 kopije ?
Elviskio

#366 Re: Viza za Njemacku

Post by Elviskio »

Pozz..svima..

Vidim na starijim postovima svi nesta pisu i informacija ima dosta al et ako bi netko mogao podijeliti iskustvo koje je slicno mome.
Naime situacija je ovakva. Uskoro se zenim sa Djevojkom koja zivi u Njemackoj.Ona je na " UNbefriestet" tamo i znate kako to je vecina kod nasih dijasporaca. Na sluzbenoj stranici njemacke ambasade sam citao kakvi mi dokumenti trebaju i obrazci,pa jel ima netko neko iskustva da pored ovih dokumenata jos koji trebaju. Posebno osvrt na dokumente od vjerenice mi koja je tamo..dal mozda nesto jos extra traze.??

http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... achzug.pdf

Sa djevojkom sam vec 4 god u vezi i ono bas je sto se kaze iz ljubavi. Ja licno bio i za vrijeme rata tamo i perfekt govorim njemacki, Bio sam polozio C2 Gohte zertifikat jos 2007 radi studija u njemackoj gdje sam bio primljen al nisam isao..predomislio se.. Al to druga prica. Ona je sada ide u 3 god ausbildung ..dal ce biti to neki problem ili moze njen otac za mene garantirat? Takodje smo vec i stan obezbijedili koji ona placa iz svoga dohotka itd.. tako rec sve spremno i svadba uveliko se sprema.. al eto imam bojaznosti oko te vize itd.. Pa ako netko bi mogao mi pojasniti tako te neke stvari dal bi moglo doci do kakvih komplikacija ili slicno. Pogotovo ako je netko skoro ovo prolazio jer koliko znam sada se preko interneta zakazuje termin itd.. procedure se stalno mjenjaju i tak.. hvala unaprijed tko moze pomoci sta :)

Ppozz svima..
gotthard

#367 Re: Viza za Njemacku

Post by gotthard »

Pozdrav,
aplicirao za studentsku vizu jos u februaru, pa sam dobio odbijenicu, napisao sam zalbu pa sam opet dobio odbijenicu drugi put. Htio sam se prebaciti na studij u Njemacku, medjutim ovdje sam zaglavio, dugo studiram ali jos uvijek nisam zavrsio te sam htio gore prebaciti studij i zavristi gore jer poznajem njemacki jezik. Kao razlog su i naveli to sto ovdje dugo studiram a nisam jos zavrsio. U zadnjoj odbijenici mi pise da mogu uputiti tuzbu u Berlin u roku od mjesec dana. Interesuje me, da li je neko imao iskustva sa slicnim problemom? Da li je to samo obicno pismo odnosno tuzba uz koje cu priloziti njihovu odbijenicu i moju zalbu ili ipak postoji mnogo vise od toga kao npr. da mi treba advokat, te da cu se morati pojaviti na sudu u Berlinu i sl. i koliko bi to kostalo? Hvala unaprijed
Cabadahija

#368 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

Elviskio wrote:Pozz..svima..

Vidim na starijim postovima svi nesta pisu i informacija ima dosta al et ako bi netko mogao podijeliti iskustvo koje je slicno mome.
Naime situacija je ovakva. Uskoro se zenim sa Djevojkom koja zivi u Njemackoj.Ona je na " UNbefriestet" tamo i znate kako to je vecina kod nasih dijasporaca. Na sluzbenoj stranici njemacke ambasade sam citao kakvi mi dokumenti trebaju i obrazci,pa jel ima netko neko iskustva da pored ovih dokumenata jos koji trebaju. Posebno osvrt na dokumente od vjerenice mi koja je tamo..dal mozda nesto jos extra traze.??

Sa djevojkom sam vec 4 god u vezi i ono bas je sto se kaze iz ljubavi. Ja licno bio i za vrijeme rata tamo i perfekt govorim njemacki, Bio sam polozio C2 Gohte zertifikat jos 2007 radi studija u njemackoj gdje sam bio primljen al nisam isao..predomislio se.. Al to druga prica. Ona je sada ide u 3 god ausbildung ..dal ce biti to neki problem ili moze njen otac za mene garantirat? Takodje smo vec i stan obezbijedili koji ona placa iz svoga dohotka itd.. tako rec sve spremno i svadba uveliko se sprema.. al eto imam bojaznosti oko te vize itd.. Pa ako netko bi mogao mi pojasniti tako te neke stvari dal bi moglo doci do kakvih komplikacija ili slicno. Pogotovo ako je netko skoro ovo prolazio jer koliko znam sada se preko interneta zakazuje termin itd.. procedure se stalno mjenjaju i tak.. hvala unaprijed tko moze pomoci sta :)

Ppozz svima..
Evo upravo sam krenuo na Orientierungskurs ispit (Prüfung), pa ti se javim kad dodjem
Elviskio

#369 Re: Viza za Njemacku

Post by Elviskio »

Cabadahija wrote:

Ppozz svima..
Evo upravo sam krenuo na Orientierungskurs ispit (Prüfung), pa ti se javim kad dodjem

Super.. aj pa javi mi.. mozda mi mozes i pomoci oko ovoga zahtijeva..kako se ispunjaje..ima nekih nejasnih mi stvari..pozz
Barca_Adnan

#370 Re: Viza za Njemacku

Post by Barca_Adnan »

Ppozz svima..
Pozdrav druze,

citam tvoj post i morao sam ti odgovorit i pokusat malo pomoc. Razumijem te za strah jer ga ja upravo prolazim,papire sam predao i cekam. Kod mene je slicna situacija,zena ima papire,ali ja nemam. Ne znam u koje dijelu Njemacke ti je zena,ali mi smo u "najgorem" po pitanju birokracije i papirologije,Minhen(Bayern). Uglavnom,ti kad se vjencas,morat ces da podneses zahtjev za spajanje porodice jer ne zelis da zivis u jednoj zemlji,a zena u drugoj. :) Od papira ce vam trebat internacionalni vjencani list sa apostile pecatom,po mogucnosti isto tako i rodni listovi(od viska glava ne boli),ona mora imat stan na svoje ime (ovdje su strogi po pitanju toga i prave cjepidlake) i ono najvaznije sto su meni rekli je da kad plati stan,mora da joj stane 340.00 eura za mene i 340.00 eura za nju. Posto ona ide na ausbildung,ne vjerujem da zaradjiva toliko,ali ne znam,zavisi moze li njen otac garantovat sve od regije u kojoj si. Jedna dobra za tebe ima,sve sto ti kazu na policiji,reci ce ti u negativno tonu i na nacin da ti pozelis da se nisi rodio,ali ne slusaj ih... Proces koji prolazis je tezak,uvijek ima nesto sto traze ili nece da uzmu,ali ti nadjes sebi advokata koji to rijesi veoma lahko. Znaci,ako ispunjavas kriterije: Jezik,novac i stan,oni ne smiju da te odbiju,mogu samo da razvlace,a od tebe zavisi koliko ce brzo da bude rijeseno. Kod mene je slucaj da je zena dosla na americki pasos i dobila posao i vizu,pa sad ja dolazim na osnovu nje. Ima jedno 15 dana da smo predali advokatici papire pa kako ce se sve zavrsit,ja ne znam,ali nadam se najboljem aBd...
Cabadahija

#371 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

Barca_Adnan wrote:

Ppozz svima..
Pozdrav druze,

citam tvoj post i morao sam ti odgovorit i pokusat malo pomoc. Razumijem te za strah jer ga ja upravo prolazim,papire sam predao i cekam. Kod mene je slicna situacija,zena ima papire,ali ja nemam. Ne znam u koje dijelu Njemacke ti je zena,ali mi smo u "najgorem" po pitanju birokracije i papirologije,Minhen(Bayern). Uglavnom,ti kad se vjencas,morat ces da podneses zahtjev za spajanje porodice jer ne zelis da zivis u jednoj zemlji,a zena u drugoj. :) Od papira ce vam trebat internacionalni vjencani list sa apostile pecatom,po mogucnosti isto tako i rodni listovi(od viska glava ne boli),ona mora imat stan na svoje ime (ovdje su strogi po pitanju toga i prave cjepidlake) i ono najvaznije sto su meni rekli je da kad plati stan,mora da joj stane 340.00 eura za mene i 340.00 eura za nju. Posto ona ide na ausbildung,ne vjerujem da zaradjiva toliko,ali ne znam,zavisi moze li njen otac garantovat sve od regije u kojoj si. Jedna dobra za tebe ima,sve sto ti kazu na policiji,reci ce ti u negativno tonu i na nacin da ti pozelis da se nisi rodio,ali ne slusaj ih... Proces koji prolazis je tezak,uvijek ima nesto sto traze ili nece da uzmu,ali ti nadjes sebi advokata koji to rijesi veoma lahko. Znaci,ako ispunjavas kriterije: Jezik,novac i stan,oni ne smiju da te odbiju,mogu samo da razvlace,a od tebe zavisi koliko ce brzo da bude rijeseno. Kod mene je slucaj da je zena dosla na americki pasos i dobila posao i vizu,pa sad ja dolazim na osnovu nje. Ima jedno 15 dana da smo predali advokatici papire pa kako ce se sve zavrsit,ja ne znam,ali nadam se najboljem aBd...

Ne garantujem, ali mi se cini da je ovaj "Elvisko" neki trolich :D
limunada25

#372 Re: Viza za Njemacku

Post by limunada25 »

Jos mi nema vize :place1: a danas trebala pocet sa praktikumom. :sad:
Samperech

#373 Re: Viza za Njemacku

Post by Samperech »

@Limunada

Kada si predala vizu? Ja sam jučer predao za radnu vizu koja važi tri mjeseca (kada dođem u Njemačku, tamo ću aplicirati za Ble Card) i danas su mi javili da je zahtjev odobren.
limunada25

#374 Re: Viza za Njemacku

Post by limunada25 »

Samperech wrote:@Limunada

Kada si predala vizu? Ja sam jučer predao za radnu vizu koja važi tri mjeseca (kada dođem u Njemačku, tamo ću aplicirati za Ble Card) i danas su mi javili da je zahtjev odobren.
predala sam 9.8. i jos nista mi ne javljaju, a 2.9 vec trebala poceti sa praktikumom :( sutra ce biti mjesec dana.
Ilayda

#375 Re: Viza za Njemacku

Post by Ilayda »

Zelim da podijelim svoja iskustva sa drugim, mozda nekom bude korisno.

Najprije sam zvala ambasadu da pitam da li se mogu udati u Njemackoj bez vize – kaze ne moze treba ti viza. Nasla sam na internetu njemacki zakon koji kaze da nam vize ne trebaju jer imamo bezvizni rezim i dovoljan je pecat sa granice kada se uslo u zemlju. Tako da sam se ja prosli mjesec udala u Hamburgu BEZ vize za vjencanje.
Posto na stranici ambasade SA pise da se predaje internacionalni vjencani list sa apostilom to vazi samo za vjencane listove iz Bosne mi koji se vjencamo u Njemackoj donosimo orginal njemacki vjencani list.

Bila sam u odjelu za strance da saopstim slucaj moje drugarice koja se udala u Bavariju (Bayern) i koja je mogla u odjelu za strance odmah da preda za vizu (tj. poslije vjencanja nije morala da se vrati da preda vizu za spajanje porodice u Sarajevo). Meni je receno da zavisi od pokrajine do pokrajine da u Hamburgu i u Schleswig Holstein-u to ne moze, mora se vratiti za Sarajevo da se preda zahtjev za spajanje porodice tj. nacionalna viza pa tek onda u toka ta 3 mjeseca se dobija kod njih na osnovu te nacionalne vize boravisna.

Sad za sad cekam novu licnu i onda pasos pa da idem u Sa da predam zahtjev za spajanje porodice najvjerovatnije pocetkom oktobra.

Da li mi neko iz iskustva moze reci da li se bas ceka 2-3 mjeseca i koja je procedura u ambasadi- odjelu za strance?

Da li se ti papiri salju za Hamburg u taj odjel za strance gdje sam bila, oni odobre pa se papiri vracaju?

Meni ne treba kurs njemackoj jezika jer sam zavrsila osnovnu skolu u Njemakoj, muz mi je nas ali je tamo rodjen i ima njemacko drzavljanstvo, muz i ja smo fakultetski obrazovani a i uz zahtjev cu priloziti svoj ugovor o radu jer sam od januara dobila radno mjesto pa me interesuje da li ce mi to predstavljati barem male olaksice i ubrzati vizu? Hvala
Post Reply