i_ja_na_forumu wrote:Ja imam pitanje vezano je za jaranicu..
prijavila se na FSJ.. i isla na razgovor i rekli su joj da moze poceti od septemra.. i da treba do tad da sredi vizu i to.. medjutim neku noc smo vidjele da se sad preko neta zakazuju termini..posto ni ona ni ja nemamo pojma sta njoj tacno od papira treba, ni koja vrsta vize odlucile smo da je najbolje da nazove ambasadu. na stranici pisu brojevi i vrijeme kad se moze zvati.. doticna je rekla da vise ne daju informacije preko telefona..
ona ne zivi u sa.pa joj se ne isplati putovati 6 sati samo zbog toga pa da je vrate.. sad me zannima jel mogu ja otici u ambasadu i da pitam sta joj treba od dokumeneta i za koju vizu da preda.. il ako neko od vas zna

Pozdrav,
Na stranici ambasade pise zaista sve sta joj treba, a na osnovu mog skorijeg iskustva evo i sta sam ja prilozila:
- 2 popunjena zahtjeva (koja se mogu skinuti sa stranice)
- 2 biometrijske slike (na skenderiji)
- 3 diplome o skolskoj spremi u originalu + prevedena na njemacki jezik od sudskog tumaca za Njemacki jezik i ovjerena od strane istog (Imate gospodina na Stupu, Salih Satara ako se ne varam, progooglaj, koji prevede za 30 min.) - 1 original + 2 kopije
- ugovor od strane njemacke firme- 1 original + 2 kopije
Ja sam dodatno prilozila:
- Svoj CV (takodjer u 3 primjera)
- Preporuke bivsih poslodavaca
- Ugovor o stanu u Njemackoj
Naknadno u toku procesa obrade vize ce se traziti i uvjerenje o nekaznjavanju, koje takodjer moze odmah pripremiti i imati u vidu da bi mogli zatraziti. Meni je to npr. oduzelo dodatno 3 sedmice. Uvjerenje se vadi u MUP-u mjesta rodjenja, onda se ide na sud, udari pecat apostile, pa se takodjer to uvjerenje predaje sudskom tumacu na prevod. Troskovi svega cca. 100KM (uvjerenje + pecat + prevod).
Puno srece tvojoj prijateljici !!!