Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
xammerx

#351 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

koliko okvirno para treba da se uzmu/kopiraju knjige, literatura za prvi semestar?
apropos

#352 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by apropos »

6. sam :D

bolestan zadnjih par dana, pa nisam stigao otići do faksa da sredim to za fondove
kome nije teško, a ima te informacije, da napiše brojeve računa, čiji je račun i koja je svrha uplate
i da li je vakufska banka opet u pitanju?
sutra u 9 počinje? hvala unaprijed
xammerx

#353 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

apropos wrote:6. sam :D

bolestan zadnjih par dana, pa nisam stigao otići do faksa da sredim to za fondove
kome nije teško, a ima te informacije, da napiše brojeve računa, čiji je račun i koja je svrha uplate
i da li je vakufska banka opet u pitanju?
sutra u 9 počinje? hvala unaprijed
da u 9h...a vakufska je racun faxa, ne znam broj :S a imas ovih fondova, to su druge banke ...nesto suada tamo vamo ;p
cobankov1

#354 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by cobankov1 »

cobankov1 wrote:
nellington wrote:
cobankov1 wrote:Imam pitanje za pametne.
Koje zvanje će imati Sarajevski svršeni student na maš.fakultetu-trogodišnji,a koje na Zeničkom četverogodišnji.
Ako nema razlike,zašto 3 ili 4 godine,a ako ima koje su'
iNŽENJERI MAŠINSTVA već postoje,ljudi završili višu mašinsku školu.
Zna li netko?
Povratak džedaja čobankova?

Odgovor je: oba imaju zvanje bachelor of ME/prvostupnik mašinstva. End of story.
Men ti nisi pogledao!
U Zenici imaju trogodišnje i četverogodišnje studente maš fakulteta.
Jeni dobijaju zvanje inženjer -proizvodni,a četverogodišnji dipl.inž.maš
NIJE ISTO ,GARANT,a oba su Bolonja????
Neznam zašto neki "tuširaju temu",neka raja zna da će sa tri god,studiranja biti ono što su sada pogonski inženjeri (završena viša škola)

KS

14.
MAŠINSKI FAKULTET
3 + 2 + 3
Odsjek za mašinski proizvodni inžinjering
3
2
3
Proizvodne tehnologije, automatizacija i robotika,
Bakalaureat/Bachelor -Inžinjer mašinstva, Smjer mašinski proizvodni inžinjering
Magistar mašinstva – Diplomirani inžinjer mašinstva, Smjer proizvodne tehnologije automatizacija i robotika
Doktor tehničkih nauka/znanosti iz oblasti mašinstva
Mehatronika u mašinstvu
Magistar mašinstva – Diplomirani inžinjer mašinstva, Smjer mehatronika u mašinstvu
Odsjek za energetiku procesnu tehniku i okolinsko inžinjerstvo
Energetika
Bakalaureat/Bachelor – Inžinjer mašinstva, Smjer energetika
Magistar mašinstva – Diplomirani inžinjer mašinstva, Smjer energetika
Klimatizacija, grijanje i hladjenje
Bakalaureat/Bachelor – Inžinjer mašinstva, Smjer klimatizacija, grijanje i hladjenje
Magistar mašinstva – Diplomirani inžinjer mašinstva, Smjer klimatizacija, grijanje i hladjenje
Procesno inžinjerstvo
Bakalaureat/Bachelor -Inžinjer mašinstva, Smjer procesno inžinjerstvo
Magistar mašinstva – Diplomirani inžinjer mašinstva, Smjer procesno inžinjerstvo
Okolinsko inžinjerstvo
Bakalaureat/Bachelor – Inžinjer mašinstva, Smjer okolinsko inžinjerstvo
Magistar mašinstva – Diplomirani inžinjer mašinstva, Smjer okolinsko inžinjerstvo

eVO VIDI SE DA POSLIJE TRI GODINE DOBIJA ZVANJE iNŽENJER MAŠINSTVA,A OVI KOJI SU ČETVEROGODIŠNJI,su ekvivalent magistru.

Zato treba upisivati četverogodišnji studij!!!!
Šta je loše u ovome,pa neki ne prihvataju??
kaktus na prozoru

#355 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by kaktus na prozoru »

Kako vam prodje prvi dan brucosi? :D utisci? :D
ovo_malo_duse

#356 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by ovo_malo_duse »

kaktus na prozoru wrote:@ovo_malo_duse: i onda ti zalis sto nemas talenta za supljaka kao taj neko :) ali dobro, svakome ocjena na njegov obraz ;)

sto se tice poziva na kahvu i kolace, puno hvala, ali preskacem (valja na kile pazit :P) :) kao sto spomenuh: anonimnost je bitna :D
a vi se ne sikirajte za matematike, ponavljam po 150x. Imate predavanja, vjezbe, demonstrature... sasvim dovoljno uz malo kucnog rada da se polozi ako imalo kontas matematiku :)
Draga kolegice (vidjeh da te tako oslovljavaju iako se to iz nicka nevidi) nezalim se nimalo duse mi. :thumbup: .he he he ...Svi mi imamo svoje supljake i talente a kao sto vjerovatno znas u stvarnom zivotu( nakon faxa) niko te nepita za bilo koju ocjenu a bogami ni kako si polozio taj ispit, tako da skidam kapu za svakom za polozen ispit, nebitno kako ga je polozio, naravno ako se spremao (ovdje ne podpadaju nasteljeni ispiti), ucio, dzonio i sl., jer i pisanje dzona je jedna vrsta ucenja..

Cilj i umjece je sto cijenjeni prof Demirdzic rece jednom prilikom utrositi sto manje vremena,prelistat knjigu og 600 strana i shvatit sustinu onoga sto u istoj pise i dobiti 6..a Najlakse je zatvoriti mjesec ili dva i tu istu knjigu nauciti napamet i dobiti 9..da bi se isto zaboravilo za nekih par dana....

Za buduce kolege...Da bi shvatili sustinu svakog ispita i onog sto se na njima trazi...U kopirnici na masinskom "imate" (prije je bilo nadam se da je jos uvjek ima) rijesene zadatke sa prethodnih 10-20 ispitnih rokova..Pogledajte to ...Ustedicete sebi mnogo vremena na nepotrebne teoreme i aksiome..
kaktus na prozoru

#357 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Kolega, svako ima svoj obraz :) ja svoj ne dam ni za sve pare i ocjene svijeta, ali da ih ima kojima obraz nista ne znaci, to je sigurno.. O nacinima polaganja ispita se moze knjiga napisati.. Svakome njegovo. Ukoliko si ti voljan da prekucavas knjigu iz materijala 7 dana da bi napravio djonove (da bilo je i takvih) a za to vrijeme tu knjigu mozes doktorirati, to je tvoja stvar :) Mene jedino nerviraju osobe koje prepisu sve na ispitu, onda stanu ispred oglasne ploce kada izadju rezultati i psuju sve profesoru sto im je dao malo bodova (a taj profesor je ocigledno uvidio neku od standardnih greski pri prepisivanju) :D ili kada dodju i nabijaju na nos osobama koje jesu ucile, ali dobile manje ocjene.. to mi nije fer.. sve ostalo zavisi od osobe do osobe, i svako ima svoj obraz da ga brani ili da ga kalja :)
tubok

#358 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Evo danas je bio taj prvi dan. Iako evo tek sad pisem.
Od ove liste nas 5 koji su ovdje na forumu, ja, partizan1, xamarx i ostali,. Nisam upoznao nikoga od njih. Nismo nista skontali.
A i trajalo je kratno, sat vremena materijala, i kuci.
Eto toliko, sad mozda i malo treba zapustiti temu do daljnjeg jer nema se vise sta korisno pisati.
Eto poz od mene.
xammerx

#359 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

jah prvi dan isto materijali, vidim kolega ista smo linija...=)..nadam se da nisi bio u onih 20tak+ sto ih je prosto izaslo s predavanja:O...no comment...jest da je guzva bila al opet...nistas pomalo, divimo se :D
cobankov1

#360 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by cobankov1 »

tubok wrote:Evo danas je bio taj prvi dan. Iako evo tek sad pisem.
Od ove liste nas 5 koji su ovdje na forumu, ja, partizan1, xamarx i ostali,. Nisam upoznao nikoga od njih. Nismo nista skontali.
Eto toliko, sad mozda i malo treba zapustiti temu do daljnjeg jer nema se vise sta korisno pisati.
Eto poz od mene.
Ja skonto i izabrao posao za 1200.
Ionako kad bi završili ovo za tri godine,nikad nećemo biti ovo što su sada dipl.inž.maš
A trnovito,vidio si koja gužvara,nezna se ništa,ko mulci smo.
veljaca

#361 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by veljaca »

cobankov1 wrote:
Eto poz od mene.
Ionako kad bi završili ovo za tri godine,nikad nećemo biti ovo što su sada dipl.inž.maš
Ako nije problem - koji posao i kako ??????
cobankov1

#362 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by cobankov1 »

veljaca wrote:
cobankov1 wrote:
Eto poz od mene.
Samo zato što si good forumash.
Javljam se sa tog posla (u Sarajevu).Privatna rođ.firma uslovi za poziciju VSS,VŠS,SSS-radno iskustvo na teh,poslovima.Nista pare.
tubok

#363 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

xammerx wrote:jah prvi dan isto materijali, vidim kolega ista smo linija...=)..nadam se da nisi bio u onih 20tak+ sto ih je prosto izaslo s predavanja:O...no comment...jest da je guzva bila al opet...nistas pomalo, divimo se :D
Nisam izasao. Ne pada mi na pamet, dosao sam da slusam predavanja.
A nesto su prepravljali grupe, tako da ima studenata koji su jucer bili u drugoj liniji a danas su u prvoj i obratno.
Pa me zanima da li je to bilo prebacaj od fakulteta ili po osobnoj zelji i trazenju tog prebacaja.
Jer danas nisam gledao da li su mjenjali spisak linija i da li sam jos uvijek u drugoj liniji.
A javi se na PM da vidimo ko si.
Nista ne bi od tog upoznavanja i tako to.
heh :-D
veljaca

#364 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by veljaca »

cobankov1 wrote:
veljaca wrote:
cobankov1 wrote:
Samo zato što si good forumash.
Javljam se sa tog posla (u Sarajevu).Privatna rođ.firma uslovi za poziciju VSS,VŠS,SSS-radno iskustvo na teh,poslovima.Nista pare.
Hvala za ovo good ..... :thumbup:

Ovo privatna rođ.firma - valjda znaci privatna rođakova firma - da ili ne ?
Ovo uslovi za poziciju VSS,VŠS,SSS - mi nije bas najjasnije - moze li malo detaljnije ?
Nista pare - e ovo mi je najmanje jasno ? A sam kazes " izabrao posao za 1200". Cega ? KM, €, kuna ????
Ova pitanja su dobronamjerna - da ove buduce kolege - sa Masinstva - shvate neke stvari.
Nadam se odgovoru i ostaj mi u veselju !!!!
:sax:
dzana

#365 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzana »

kaktus na prozoru wrote:Kako vam prodje prvi dan brucosi? :D utisci? :D
eh tuzno ih je vidjeti onako izgubljene na hodniku.. hallo - malo se trgnite.. sta se bojite profesora i asistenata.. ako niste sigurni koju vam je knjigu prof. preporucio odete lijepo u njegov kabinet, kuc-kuc, predstavite se i pitate ga 'koja je knjiga preporucena, koja zbirka, gdje se moze nabaviti, koliko kosta, moze li kopirana knjiga?'..
ako se bojite da ce vas iz kabineta napasti megatron glavom i bradom onda se za pocetak uputite kod asistenta sa istim pitanjem..
odmah se raspitajte kako se polaze ispit, koliko imate zadaca, koliko bodova nose zadace, ponistavaju li se bodovi sa zadaca ako ne polozite ispit u predvidjenom roku tj. ostaju li vam bodovi za sljedecu godinu itd..sta je uslov za potpis, koliko bodova treba da se polozi, moze li se poloziti ispit samo preko parcijala itd..

I good luck kolege :))
kaktus na prozoru

#366 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

hahahahahah, a to treba pitati kada profesor kaze "ima li neko pitanja"? :D
ovo_malo_duse

#367 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by ovo_malo_duse »

kaktus na prozoru wrote:hahahahahah, a to treba pitati kada profesor kaze "ima li neko pitanja"? :D
:thumbup: HAHAHAH Tad je obicno svima sve jasno....
nellington

#368 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by nellington »

ovo_malo_duse wrote:
:thumbup: HAHAHAH Tad je obicno svima sve jasno....
A onda jedan po jedan, da ih drugi ne čuju, poslije predavanja prilaze, izvinjavaju se i pitaju šta imaju :) Uvijek je valjda bilo tako... :-)
dzana

#369 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzana »

kaktus na prozoru wrote:hahahahahah, a to treba pitati kada profesor kaze "ima li neko pitanja"? :D
eh - ko ce sta pitati, gledaju samo na kafu da smugnu.
ali nejse, te su vam informacije MUST HAVE.
a da ne govorim o brzom testu sa strasnim pitanjima 'navedite puni naziv predmeta, ime predmetnog nastavnika i asistenta' - pa u pola semestra bi ih pola popadalo - he, he - taman cu to da priredim da ih srčka strefi :D :D
kaktus na prozoru

#370 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

hahahaha to se desava pred kraj semestra, kada idu one ankete, samo se cuje zubor u ucionici "E, kako se zove onaj asistent sto.." hahaha :D a o prezimenima da ne govorimo :D
xammerx

#371 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

eh moji utisci nakon prvih predavanjaa....

nekako mi je ocigledno da ce matematika bit najteza za polozit i dobit kakvu takvu ocjenu, materijali izgledaju kao malo veci zalogaj usljed navodno stroga profesora, ali koliko sam shvatio sve je teorija ako se ne varam pa se i to moze fino smatram.....

fizika mi izgleda ko djecija igra, radim sve isto po treci put tako da imam utisak da cu nakon semestra pjevat vise ovo gradivo, sanjat :p...statika isto izgleda lagana za polozit, bar sto se teorijskog dijela tice, jer kaze prof sve sto ce bit,to on dadne za napisat...tako da literatura ni ne treba...a kao za zadatke glavni vektori i trigonometrija, sto opet nije opsirno toliko :)..a i svi su predmeti koliko toliko povezani :)...

tehnologiju obrade jos nisam imao, to cemo vidjet u pon :P...a generalno raspored je fenomenalan, sto se mene tice, recimo sri i cet do 11 nista vise nemam :o..imam raje po drugim faxovima svaki dan do 6 7 na faxu :S..kad sam vidio rasporede bio sam ponosan na svoj fax hahahaha :P...uglavnom sve izgleda obecavajuce a sad vidjet cemo vremenom :)...
Partizan1

#372 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

ewo i mene nakon par dana ponovo,,,,,,,utisci,,,,,,, kao sto sam i ocekivao matematika teska al ne kao sto je aleksandra luda,materijali svakako novi predmet al ne cine se teski,tehnologija obrade zjb..,statika ozbiljna treba zapet,,,fizika za srednju skolu ,.......uglavnom sve u svemu samo me matematika brine.... :-D
Partizan1

#373 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

linija 1 ,,,,,,redovno treci red srednji box
tubok

#374 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Od ove raje sto smo bili ovdje aktivni na forumu samo smo se upoznali ja i xammerx. U istoj smo liniji i super je.
Ma sve je to dobro. Kad se zavrse ispiti onda ce biti pravi utisci.
cobankov1

#375 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by cobankov1 »

Evo me opet,

nedaju mi da pišem da je sadašnji inženjer ekvivalent svršeniku ( što je ranije bila viša škola).
Evo novi konkurs 2009/10 pa ko ne vjeruje neka vidi da je prvi ciklus 180 ECTS i zvanje inženjer,a
3+2 je magistar-diplomirani maš inž.
Znači bachelor je inženjer,a ako odgura još dvije bit će isto što je sada dipl inž.
Netreba se ljutiti.
evo link
http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/sajam/sajamweb.pdf
Post Reply