Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bez_ideje

#351 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by bez_ideje »

BHF_Manijak wrote:@Istina vidim kobajagi nesto o savrsenstvu trubi,divno je i krasno to sto si narojao/la,ali sta ako ja samd krenem kontra argumentima nabrajati,odnosno preciznije,kakva smo mi samo djubrad?!pa ces onda vidjeti da je sve to proporcionalno,kakvi smo dobro nas i sunce grije!! ;)
sorry za off topic!! :D

Bog nas savrsene stvori :mrgreen:
BHF_Manijak

#352 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

Ovo cu shvatit kao jedan blazi oblik ironija...daleko smo mi od savrsena moja ti/moj ti...On je savrsen a mi smo niko i nista! :D
latinalover

#353 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by latinalover »

da hoce ukinuti religiju...ili da hoce obican narod shvatiti da se od religije ne zivi ,,vec od privrede i ekonomije...koja donosi blagostanje :D
maybelline

#354 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by maybelline »

Ateista wrote:Evo par malo jednostavnijih pitanja: :)

1. Zasto religije zabranjuju sex prije braka kao i bilo kakvu metodu kontracepcije, pri cemu ne mislim na abortus vec na kondome, pilule i slicno?
Koliko ja znam sve tri vodece religije su protiv toga, ako grijesim neka me neko ispravi.

2. Zasto mali broj vjernika to postuje, ako su vec vjernici, kao i zasto konzumiraju alkohol (odnosi se na muslimane) koji je u islamu zabranjen?
1. Moje misljenje je da je bit svake religije (ili bi barem trebao biti...) da svojim pravilima, pa tako i ovom o sexu covjeku daje neke smjernice kako otprilike voditi neki normalan, moralan zivot. No, ipak naglasak stavljam na ovo SMJERNICE, sto znaci da se covjek sam treba voditi svojim razumom, emocijama, razmisljanjem. Mislim da nista nije apsolutno niti uklesano u kamen i mislim da se nicemu covjek ne treba apsolutno klanjati i sve slijepo slijediti. Licno sam za sex prije braka (ali ne i za promiskuitet), jer to je samo jos jedan dio veze sa nekom osobom koja nas povezuje na jos mnogo vise razina i mislim da je potreban kako bi normalno funkcionirali. Ne sexanje (ako ste u vezi i sexate se redovno) moze i te kako voditi do frustracija (believe me, I know :D ), posto vidim da su neki o tome vec raspravljali....

2. Mislim da je veci dio ljudi u BiH koji se izjasnjavaju kao muslimani u biti veliki licemjeri i da su muslimani samo iz inata, kao sto isto neko spomenu ranije.... Jer,stvarno, ne vidim drugog objasnjenja, ako vec govorimo o onima koji se izjasnjavaju kao pripadnicima Islama. Inace se i sama izasipam od takvih "vjernika" - znam vise ljudi koji tokom Ramazana poste i onda dodje Bajram, oni ujutro u dzamiju i odmah do prve kafane. Mislim, pa koja dvolicnost :-)
maybelline

#355 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by maybelline »

shalaedin wrote:Vjera brani vanbračni seksualni čin iz par razloga:
1.razara zajednicu,
2.uzrok je frustracijama,
3.uzrok je prenosenju spolnih bolesti,
4.uzrok je nezeljenoj trudnoci ,
5.uzrok je preljubi,
6.uzrok je nekim zločinima,
7.uzrok je seksualnoj izopacenosti i nastranoscu
8.uzrok je nemoralu i tako dalje.

Kontracepcija nestiti od frustracija, niti stiti stopostotno od nezeljene tudnoce, nesprijecava preljubu , nesprijecava nemoral, niti sex. izopacenost i nastranost i nestiti od nemorala...
1. Zajednicu (ako mislis na brak, ali i zajednicu kao drustvo generalno) mogu unistiti i mnogi drugi cimbenici osim sexa...
2. Uzroci frustracija mogu biti mnoooge stvari, ukljucujuci i neredovit spolni zivot, psihicke tegobe, licni problemi, stres...
3. Ukoliko covjek pametno i razborito pristupa sexualnom odnosu, ovih problema ne bi trebalo biti. Uostalom, ako se na vrijeme uoce, danas se vecina tih bolesti (kao, uostalom, generalno sve bolesti) moze uspjesno lijeciti...
4. Kao sto neko rece, nezeljena trudnoca moze se desiti i u braku....
5. Sex uzrok preljubi? Mozda njegov nedostatak u vezi ili braku...
6. Predstavljas ljude koji imaju redovne odnose kao nekakve manijake koji se ne mogu kontrolisati...
7. Isti odgovor kao prethodno...
8. Zar je nemoral iskljucivo povezan sa vanbracnim sexom? Sta je sa kradjom, teskim zlocinima, narkomanima...?
latinalover

#356 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by latinalover »

maybelline wrote:
1.razara zajednicu,
5.uzrok je preljubi,

Kontracepcija nestiti od frustracija, niti stiti stopostotno od nezeljene tudnoce, nesprijecava preljubu , nesprijecava nemoral, niti sex. izopacenost i nastranost i nestiti od nemorala...

2. Uzroci frustracija mogu biti mnoooge stvari, ukljucujuci i neredovit spolni zivot, psihicke tegobe, licni problemi, stres...

vece su frustracije kad nema sexa nego kad ima...sto je jos jedna od nelogicnosti kod religija
bez_ideje

#357 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by bez_ideje »

BHF_Manijak wrote:Ovo cu shvatit kao jedan blazi oblik ironija...daleko smo mi od savrsena moja ti/moj ti...On je savrsen a mi smo niko i nista! :D
Ja sam nesavrseno neko i nesto ! :mrgreen:
maybelline

#358 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by maybelline »

latinalover wrote:
maybelline wrote:
1.razara zajednicu,
5.uzrok je preljubi,

vece su frustracije kad nema sexa nego kad ima...sto je jos jedna od nelogicnosti kod religija
Pa to sam i rekla...
travar

#359 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by travar »

maybelline wrote:
1.razara zajednicu,
5.uzrok je preljubi,

1. Zajednicu (ako mislis na brak, ali i zajednicu kao drustvo generalno) mogu unistiti i mnogi drugi cimbenici osim sexa...
3. Ukoliko covjek pametno i razborito pristupa sexualnom odnosu, ovih problema ne bi trebalo biti. Uostalom, ako se na vrijeme uoce, danas se vecina tih bolesti (kao, uostalom, generalno sve bolesti) moze uspjesno lijeciti...
6. Predstavljas ljude koji imaju redovne odnose kao nekakve manijake koji se ne mogu kontrolisati...
8. Zar je nemoral iskljucivo povezan sa vanbracnim sexom? Sta je sa kradjom, teskim zlocinima, narkomanima...?
1)Da, ali i sex je jedan od tih čimbenika, a trenutno o njemu govorimo
2)check 1
3)Bolje spriječiti nego liječiti (po 10.i put) dakle, no sex before marriage no "ups it slipped"
4)Koliki je problem neželjena trudnoća u braku u odnosu na onu izvan braka? To dvoje se ne poredi!
5)Nedostatka sex-a u braku ne smije biti, čak je jedan od validnih razloga za razvod!
6)Da se ne mogu kontrolisati, tačno, to sa manijacima, well, to si ti rekla
7)...
8)Opet check 1), govorimo o sexu, ovo ostalo je nemoralno samo za sebe
9)Osjećam se k'o papagaj, jer je ovo sve već "protabireno"

I jedna priča za laku noć:
Djevojka jedno vrijeme bila u vezi sa momkom, momku dosadilo čekati i to joj i kaže, djevojka ga ostavi!
Poenta:
Hvala Bogu pa još ima onih koji drže do ljubavi kao ljubavi, a ne do ljubavi kao sexualnog iskustva na osnovu kojeg se u većini slučajeva ocjenjuje kvalitet veze, pa ako ne valja, idemo dalje dok ne nađemo nekoga ko će nam ugoditi sexualnim fantazijama i onda je to savršen partner!
bez_ideje

#360 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by bez_ideje »

travar wrote:
maybelline wrote:
1.razara zajednicu,
5.uzrok je preljubi,

1)Da, ali i sex je jedan od tih čimbenika, a trenutno o njemu govorimo
2)check 1
3)Bolje spriječiti nego liječiti (po 10.i put) dakle, no sex before marriage no "ups it slipped"
4)Koliki je problem neželjena trudnoća u braku u odnosu na onu izvan braka? To dvoje se ne poredi!
5)Nedostatka sex-a u braku ne smije biti, čak je jedan od validnih razloga za razvod!
6)Da se ne mogu kontrolisati, tačno, to sa manijacima, well, to si ti rekla
7)...
8)Opet check 1), govorimo o sexu, ovo ostalo je nemoralno samo za sebe
9)Osjećam se k'o papagaj, jer je ovo sve već "protabireno"

I jedna priča za laku noć:
Djevojka jedno vrijeme bila u vezi sa momkom, momku dosadilo čekati i to joj i kaže, djevojka ga ostavi!
Poenta:
Hvala Bogu pa još ima onih koji drže do ljubavi kao ljubavi, a ne do ljubavi kao sexualnog iskustva na osnovu kojeg se u većini slučajeva ocjenjuje kvalitet veze, pa ako ne valja, idemo dalje dok ne nađemo nekoga ko će nam ugoditi sexualnim fantazijama i onda je to savršen partner!
Savrsen partnet JESTE ,izmedju ostalog, neko ko ti ugadja sexualnim fantazijama :roll:
Prica za laku noc:
Djevojka kupila macka u vreci..........
maybelline

#361 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by maybelline »

Ja bih samo da kazem kako sex, iako jako bitan faktor u normalnom zivota prosjecnog covjeka nije jedini i najbitniji faktor. Pa, ispada da ljudi koji su se jednom sexali prije braka u zivotu ne razmisljaju ni o cemu drugome nego kako to ponovo uaditi! Postoje druge sfere zivota - posao, priajtelji, porodica, sport, hobiji, citanje, gledanje TV-a, razgovori sa voljenom osobom... Hocu da kazem, zalazem se za sexualne odnose prije braka,ali ne i promiskuitet, sto je po meni jedna sasvim druga stvar. Veca je vjerovatnoca i za teze spolne bolesti i nezeljene trudnoce ako se ne mozes sjetiti imena i prezimena osobe s kojom si bio/bila. Jos nesto: cini mi se da su ljudi koji se zalazu za vjerske zakone o sexu i koji ih bukvalno tumace puuuno vise optereceni sexom, njegovim ucincima, posljedicama, pa cak i ovim nastranim stvarima... I nije tacno da se ljudi ne mogu kontrolisati, pa nismo mi zivotinje, iako, cini mi se, pojedinci nas zele i tako predstaviti. Sex nije sport, vec cin izmedju dvoje ljudi koji se vole i postuju. I ne slazem se s tim da cak i dodir, ma sta dodir, pogled ( :-) ) mogu voditi do sexa, pa sta vam je, ljudi, pa nismo zivotinje!
Last edited by maybelline on 12/04/2009 01:15, edited 1 time in total.
travar

#362 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by travar »

bez_ideje wrote: Savrsen partnet JESTE ,izmedju ostalog, neko ko ti ugadja sexualnim fantazijama :roll:
Prica za laku noc:
Da, ali kad za to dođe vrijeme :wink:
Your point is..?

I ako niste primjetili, ovo je razmišljanje iz ugla religije, dakle kako bi se oni koji drže do morala i vjere trebali ponašati, kome se ne sviđa, paaa, niko vam ne brani, slobodni ste!
maybelline

#363 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by maybelline »

travar wrote:
bez_ideje wrote: Savrsen partnet JESTE ,izmedju ostalog, neko ko ti ugadja sexualnim fantazijama :roll:
Prica za laku noc:
Your point is..?

I ako niste primjetili, ovo je razmišljanje iz ugla religije, dakle kako bi se oni koji drže do morala i vjere trebali ponašati, kome se ne sviđa, paaa, niko vam ne brani, slobodni ste!
Joooj sto ne volim ovo - zar su moral i vjera sinonimi, medjusobno potpuno zamjenjivi pojmovi??? Ne bih rekla, moral, po mom misljenju vise ima veze sa kucnim odgojem i razmisljanju, ne sa relgijom i vjerom. Pa, puno je ateista i agnostika na ovom svijetu, zar su oni nemoralni? Zar je neko ko pripada drugoj religiji od tvoje nemoralan?
travar

#364 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by travar »

maybelline wrote:
travar wrote:
Prica za laku noc:
Your point is..?

Joooj sto ne volim ovo - zar su moral i vjera sinonimi, medjusobno potpuno zamjenjivi pojmovi??? Ne bih rekla, moral, po mom misljenju vise ima veze sa kucnim odgojem i razmisljanju, ne sa relgijom i vjerom. Pa, puno je ateista i agnostika na ovom svijetu, zar su oni nemoralni? Zar je neko ko pripada drugoj religiji od tvoje nemoralan?
Pa volila ti ili ne, vjera također propovijeda između ostalog i moral tako da su u uskoj vezi!
I kako si moooolim te ovo boldirano zaključila!? :-?
BHF_Manijak

#365 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by BHF_Manijak »

bez_ideje wrote:
BHF_Manijak wrote:Ovo cu shvatit kao jedan blazi oblik ironija...daleko smo mi od savrsena moja ti/moj ti...On je savrsen a mi smo niko i nista! :D
Ja sam nesavrseno neko i nesto ! :mrgreen:
Vjerujem da jesi neko i nesta,ovo je bilo onako usput,mislio sam niko i nista u odnosu na Njega!! ;-)

@latinalover,ekonomija i privreda donose blagostanje?!djelomicno tacno samo!!evo recimo njemacka ti ima sjajnu ekonomiju i privredu,a ne bi se bas reklo da im ej idilicno stanje,ili da ti pocnem pojedine milionere i milijardere navodit kao primjer gdje imaju sve a haos im je u zivotima!!zadovoljstvo je u kombinaciji zadovoljstva tijela i DUSE kako rekoh ranije!! ;-)
maybelline

#366 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by maybelline »

travar wrote:
Pa volila ti ili ne, vjera također propovijeda između ostalog i moral tako da su u uskoj vezi!
I kako si moooolim te ovo boldirano zaključila!? :-?[/quote]

Dobro, u uskoj su vezi, ali nisu jedno te isto. Opet te pitam, zar mozes reci za nekog ko ne pripada ni jednoj religiji ili je ateista da je nemoralan? Ovo boldirano nije zakljucak, vec pitanje, ocituje se upitnikom na kraju.
travar

#367 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by travar »

maybelline wrote:
travar wrote:
I kako si moooolim te ovo boldirano zaključila!? :-?
Dobro, u uskoj su vezi, ali nisu jedno te isto. Opet te pitam, zar mozes reci za nekog ko ne pripada ni jednoj religiji ili je ateista da je nemoralan? Ovo boldirano nije zakljucak, vec pitanje, ocituje se upitnikom na kraju.[/quote]

Nisam ni rekao da su jedno te isto!
Onaj ko čini blud, (sex izvan braka) je nemoralan u TOM segmentu, bio on musliman, kršćanin, ateista...još samo da nacrtam pa svi sretni!
Ono boldirano je pitanje koje si ti formirala na osnovu neopravdanog zaključka koji si izvukla iz mog posta, so yeah, to je zaključak, mada nisam znao da se pitanje očituje upitnikom, im enlightened! :wink:
maybelline

#368 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by maybelline »

travar wrote:
maybelline wrote:
travar wrote:

Nisam ni rekao da su jedno te isto!
Onaj ko čini blud, (sex izvan braka) je nemoralan u TOM segmentu, bio on musliman, kršćanin, ateista...još samo da nacrtam pa svi sretni!
Ono boldirano je pitanje koje si ti formirala na osnovu neopravdanog zaključka koji si izvukla iz mog posta, so yeah, to je zaključak, mada nisam znao da se pitanje očituje upitnikom, im enlightened! :wink:
Oprosti molim te, nisam znala da mi mozes citati misli pa pretpostaviti sta sam ja zakljucila, a sta pitala... Evo malo bolje formulacije: Da li je, po tvom misljenju, neko ko pripada drugoj religiji od tvoje nemoralan? ... i jos nekih pitanja: Da li je neko ko je ateista nemoralan? Da li je neko ko je dugo u vezi s nekom osobom i ko ima sexualne osobe s tom osobom, a potom se vjenca s tom osobom, da li je i on nemoralan? Je li nemoralniji lopov ili ovaj prethodno pomenuti? Postoji li po tvom misljenju razlika izmedju muskarca i zene koji imaju sex prije braka?
travar

#369 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by travar »

maybelline wrote: Oprosti molim te, nisam znala da mi mozes citati misli pa pretpostaviti sta sam ja zakljucila, a sta pitala... Evo malo bolje formulacije: Da li je, po tvom misljenju, neko ko pripada drugoj religiji od tvoje nemoralan? ... i jos nekih pitanja: Da li je neko ko je ateista nemoralan? Da li je neko ko je dugo u vezi s nekom osobom i ko ima sexualne osobe s tom osobom, a potom se vjenca s tom osobom, da li je i on nemoralan? Je li nemoralniji lopov ili ovaj prethodno pomenuti? Postoji li po tvom misljenju razlika izmedju muskarca i zene koji imaju sex prije braka?
You are forgiven, nisu svi nadareni :D
Evo ti jedan fin "step by step" primjer, pa kad te neko pita ti mu prostreš ovo :D :
Musliman, čini blud, (sex izvan braka)=Nemoralan u tom segmentu
Kršćanin, čini blud (sex izvan braka)=Nemoralan u tom segmentu
Jevrej, čini blud (sex izvan braka)=Nemoralan u tom segmentu
.
.
.
Ateista, , čini blud (sex izvan braka)=Nemoralan u tom segmentu
Ja ako činim blud (sex izvan braka)=Ja sam nemoralan u tom segmentu
Paru koji je počinio blud nije dozvoljeno da se vjenčaju dok se ne pokaju!

Sve ovo važi dok se isti ne pokaju, jer uz iskreno pokajanje grijeh se briše, a samim tim i mi bi TREBALI promijeniti mišljenje o tome!
Ali ako neko ustraje u činjenju tog grijeha, pa šta reći o tome?

U očima ljudi neko ko je počinio blud on ostaje nemoralan, to je činjenica, takva nam je priroda!
Po Kur'anu je to težak grijeh, koji Allah dž.š može oprostiti uz iskreno pokajanje!
Što se tiče razlike između lopova i bludnika, pa Islam ima sistem moralnih vrijednosti koji meni nije poznat u toj mjeri da mogu klasificirati to dvoje!

Pravila nisu ograničena samo na muslimane, pravila se odnose na čovječanstvo, što će ti ga reći, biti druge vjere ne znači da si ograđen od svega!
latinalover

#370 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by latinalover »

Pa to sam i rekla...
morao sam potvrditi
religija je najveca laz ikad izmisljena...
a cim zabranjuje sex ,ne moze biti prirodna..jer sex je najprirodnija stvar koja postoji...
HAVANA

#371 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by HAVANA »

travar wrote:
maybelline wrote: Oprosti molim te, nisam znala da mi mozes citati misli pa pretpostaviti sta sam ja zakljucila, a sta pitala... Evo malo bolje formulacije: Da li je, po tvom misljenju, neko ko pripada drugoj religiji od tvoje nemoralan? ... i jos nekih pitanja: Da li je neko ko je ateista nemoralan? Da li je neko ko je dugo u vezi s nekom osobom i ko ima sexualne osobe s tom osobom, a potom se vjenca s tom osobom, da li je i on nemoralan? Je li nemoralniji lopov ili ovaj prethodno pomenuti? Postoji li po tvom misljenju razlika izmedju muskarca i zene koji imaju sex prije braka?
Evo ti jedan fin "step by step" primjer, pa kad te neko pita ti mu prostreš ovo :D :
.
.
.

Sve ovo važi dok se isti ne pokaju, jer uz iskreno pokajanje grijeh se briše, a samim tim i mi bi TREBALI promijeniti mišljenje o tome!

U očima ljudi neko ko je počinio blud on ostaje nemoralan, to je činjenica, takva nam je priroda!
Po Kur'anu je to težak grijeh, koji Allah dž.š može oprostiti uz iskreno pokajanje!
Što se tiče razlike između lopova i bludnika, pa Islam ima sistem moralnih vrijednosti koji meni nije poznat u toj mjeri da mogu klasificirati to dvoje!

Pravila nisu ograničena samo na muslimane, pravila se odnose na čovječanstvo, što će ti ga reći, biti druge vjere ne znači da si ograđen od svega!

:lol:
Ja činio blud,ja se vjenčao
Ja nisam nikog pitao,dozvolila mi teta u opštini
Ja tu bludnicu oženio,ja tu bludnicu volim
Ja činio,više ne činim, a nisam se pokajao.
Ja volio a i danas volim.
Ja želio a i danas želim.
Ja pravio djecu,ja napravio djecu
Ja bio sretan dok sam pravio djecu,ja sretan kad sam napravio djecu
Hough :D

Ja guzio a i danas guzim :oops:
maybelline

#372 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by maybelline »

HAVANA wrote:
travar wrote:
.
.
.

:lol:

:thumbup: :D
travar

#373 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by travar »

HAVANA wrote: :lol:

Mislim da cijeli forum zna za tvoju životnu priču, ali eto nije zgoreg da nas napomeneš :D
HAVANA

#374 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by HAVANA »

Volim ponavljati ono što me čini sretnim a ne volim šuplju priču koju neki forsiraju, a skoro niko se toga ne pridržava.
:-D

travar

#375 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by travar »

HAVANA wrote:Volim ponavljati ono što me čini sretnim a ne volim šuplju priču koju neki forsiraju, a skoro niko se toga ne pridržava.
:-D
Niko ovdje ništa ne forsira, čak naprotiv, svakome se ostavlja izbor, samo što to neki neće namjerno da uvide!
Šuplja je relativan pojam, teorija relativiteta je nekome sa sela šupljak, dok je fizičarima zakletva!
To ko se čega i koliko pridržava, ne zanima me, u tvojim očima velika većina se ne pridržava, dok ja još uvijek nekako vjerujem da se velika većina pridržava!
A On to zna najbolje!
Ni ti ni ja nemamo ništa od tuđih djela, tako da, svi to rade pa i ja ću (ili velika većina se ne pridržava) je samo opravdanje za vlastita djela!
Budi mi pozdravljen :D
Locked