Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
-
gosnmerkel
#351 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Čudno je da se suđenje Petru Kujundžiću ne dovodi u direktnu vezu
sa izjavama maloljetne osobe iz Grapske oko Kačavende.
sa izjavama maloljetne osobe iz Grapske oko Kačavende.
- sodom
#352 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
đenka kako si ti toliko siguran da udbaš to nije uradio/radio?- meni su dovoljna videa blagosiljanja škorpiona i drugih krvožednih monstruma, kao i trenutne izjave koje otvoreno podrzavaju rasizam.
Inače kada je neko u nešto toliko siguran, onda sigurno griješi...zapitaj se malo đenka! mozda te lazu? mozda si izmanipulisan?
nisi ti kriv...
Inače kada je neko u nešto toliko siguran, onda sigurno griješi...zapitaj se malo đenka! mozda te lazu? mozda si izmanipulisan?
nisi ti kriv...
- mofo33
#353 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
da je clanak bez imena popa? da je aktor tamo-neko, da li bi mislio isto?đenka 053 wrote:Ja odavno nisam procitao vecu glupost od ovog clanka.Vidim odmah su se svi uhvatili Kacavende i njegovog lika i djela i apriori prihvataju sve sto pise.Uopste nije bitno da li je to istina ili ne jer on je zaboga "djavoli vladika".Ne zelim uopste da kazem da je on sjajan i bajan al'ovo je jednostavno glupost i u sluzbi dnevne politike i nicemu ne doprinosi,cak stavise ucvrscuje njegov polozaj!Svako ziv ko je iz Doboja zna da je ovo gomila gluposti.Pa kakva je ono laz "2000 god. uspostavila kontakt sa radio amaterima i otisla iz Dervente"Ej 2000-te????Al to nije nikom bitno,bitno je da je u glavnoj ulozi perverzni vladika.
A inace ovaj drugi lik je skoro citav rat hodao sa djevojkom po imenu Aida,provodili se po Kopaoniku,Zlatiboru,on je gotivio pravo onako ko svaki papak kad se docepa dobre ribe.Al jbg ode Aida a valja se opravdat kod svojih,polozit racune o ponasanju u "okupaciji" najlaksi izlaz je naravno silovao me i morala sam.
Eto ako ima neko iz Doboja nek napise nesto o ovome bas bi volio cuti sta misli o ovome.....
-
fukara_tz
#354 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Međureligijsko vijeće BiH: Kačavenda nastavio sa kritikama Tuzle i novinara
“Nemojte od čestite starice Fate Orlović da niko ne stvara Jovanku Orleanku. Predmet je u završnoj fazi što se tiče eparhije, a mogu kazati i Republiek Srpske. Neće da se kaže istina, a to je da se predmet nalazi u Opštinskom sudu u Srebrenici, koji treba da završi jedan proces vezan za imovinu koja je kupljena gdje će se izmjestiti crkva. Sud je kriv. Ja nisam sudski izvršitelj-izjavio je episkop zvorničko-tuzlanski, Vasilije Kačavenda.
S druge strane, sarajevski muftijaSeid ef. Smajić je konstatovao da je Islamska zajednica BiH zagovara izmještanje svih vjerskih objekata sa privatne imovine. Islamska zajednica je već srušila jednu džamiju sa privatnog posjeda.
Kačavenda je na današnjoj redovnoj sjednici Međureligijskog vijeća BiH od kardinala Vinka Puljića preuzeo dužnost predsjedavanja ovim vijećem. On se na press konferenciji nije libio kritikovati rad medija, optuživši ih za raspirivanje mržnje i rušenja harmonije u BiH.
Sredstva informisanja treba da budu objektivna. Danas smo konstatovali tipičan komunističko boljševički sistem u napadima na vjerske zajednice. Sredstva informisanja kod nas su katastrofa i u pojedinim segmentima remete normalnu harmoniju života i ljubavi-izjavio je Kačavenda.
Kačavenda je izjavio da će u narednom jednogodišnjem mandatu predjedavajućeg nastojati da sa vođama ostalih vjerskih zajednica radi na pomirenju naroda u BiH i konstatovao da vjerske zajednice nisu zavađene. No, govoreći o Tuzli, koju je Visoki predstavnik u BiH prilikom današnje posjete ocijenio pozitivnim primjerom međuzreligijske saradnje i poštovanja, Kačavenda je izjavio da se iz Narodne biblioteke “Derviš SUšić” uništavaju knjige pisane ćirilicom.
-Iz Biblioteke izvlačene su knjige sa ćirilićnim natpisima, stavljene su u kontejner-kazao je Kačavenda.
On je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da tuzlanska vlast radi na potkopavanje temelja pravoslavne crkve.
-Stvaranjem ovog jezera, kupališta ili kako se već zove, postoje potencijalne mogućnosti da se potkopaju temelji crkve i episkopske rezidencije, donosno bivše Srpske varoši-izjavio je Kačavenda.
http://tuzlalive.ba/portal/2009/04/medu ... -novinara/
“Nemojte od čestite starice Fate Orlović da niko ne stvara Jovanku Orleanku. Predmet je u završnoj fazi što se tiče eparhije, a mogu kazati i Republiek Srpske. Neće da se kaže istina, a to je da se predmet nalazi u Opštinskom sudu u Srebrenici, koji treba da završi jedan proces vezan za imovinu koja je kupljena gdje će se izmjestiti crkva. Sud je kriv. Ja nisam sudski izvršitelj-izjavio je episkop zvorničko-tuzlanski, Vasilije Kačavenda.
S druge strane, sarajevski muftijaSeid ef. Smajić je konstatovao da je Islamska zajednica BiH zagovara izmještanje svih vjerskih objekata sa privatne imovine. Islamska zajednica je već srušila jednu džamiju sa privatnog posjeda.
Kačavenda je na današnjoj redovnoj sjednici Međureligijskog vijeća BiH od kardinala Vinka Puljića preuzeo dužnost predsjedavanja ovim vijećem. On se na press konferenciji nije libio kritikovati rad medija, optuživši ih za raspirivanje mržnje i rušenja harmonije u BiH.
Sredstva informisanja treba da budu objektivna. Danas smo konstatovali tipičan komunističko boljševički sistem u napadima na vjerske zajednice. Sredstva informisanja kod nas su katastrofa i u pojedinim segmentima remete normalnu harmoniju života i ljubavi-izjavio je Kačavenda.
Kačavenda je izjavio da će u narednom jednogodišnjem mandatu predjedavajućeg nastojati da sa vođama ostalih vjerskih zajednica radi na pomirenju naroda u BiH i konstatovao da vjerske zajednice nisu zavađene. No, govoreći o Tuzli, koju je Visoki predstavnik u BiH prilikom današnje posjete ocijenio pozitivnim primjerom međuzreligijske saradnje i poštovanja, Kačavenda je izjavio da se iz Narodne biblioteke “Derviš SUšić” uništavaju knjige pisane ćirilicom.
-Iz Biblioteke izvlačene su knjige sa ćirilićnim natpisima, stavljene su u kontejner-kazao je Kačavenda.
On je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da tuzlanska vlast radi na potkopavanje temelja pravoslavne crkve.
-Stvaranjem ovog jezera, kupališta ili kako se već zove, postoje potencijalne mogućnosti da se potkopaju temelji crkve i episkopske rezidencije, donosno bivše Srpske varoši-izjavio je Kačavenda.
http://tuzlalive.ba/portal/2009/04/medu ... -novinara/
-
dallton
#355 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
jel to cetnika koji se odaziva na kackaval jos uvijek neko slusa?
- Bassinak
#356 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
kacavenda je sotona 
- Bosanac sa dna kace
#357 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
moli se bogovima Marsu i AresuBassinak wrote:kacavenda je sotona
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#358 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
ma on je prvenstveno Kreten....da je bogdo sotona pa da ga exorcismom napenalimo nazad u oganj.... 
-
7cokanja
#359 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
..nazalost, ovih gore okarakterisanih, u "zemlji Bosni", ne nedostaje. Evo primjera :pici wrote:ma on je prvenstveno Kreten....da je bogdo sotona pa da ga exorcismom napenalimo nazad u oganj....
citat, I.H.Elvir Huremović
Moralne lekcije "đavoljeg vladike"
Da nije nimalo drugačiji nego u ratno vrijeme, Kačavenda pokazao već u prvom javnom istupu po preuzimanju funkcije na čelu Međureligijskog vijeća...
30.04.2009. 07:09
([email protected])
U bajkovitim, zlatom opkovanim prostorijama Vladikinog dvora u Tuzli, u utorak je predsjedavanje Međureligijskim vijećem BiH preuzeo episkop zvorničko-tuzlanski vladika Vasilije Kačavenda. Dolazak na čelo MRV-a sveštenika koji je svojim angažmanom tokom rata u BiH, ali i poslije njega, priskrbio sebi nadimak "đavolji vladika", prošao je bez skoro ikakve reakcije.
Kačavenda je ime na koje se svakome iole upućenom u ratna zbivanja u Podrinju diže kosa na glavi. Od samog početka agresije na BiH episkop zvorničko-tuzlanski u "punom kapacitetu" se stavio u službu Karadžićeve zločinačke politike. Njegovim kandilom osveštani su svi zločini koje su Mladićevi koljači počinili u Podrinju.
Kačavendina uloga u svetom ratu, kako ga sam naziva, nije se završila prestankom vojne agresije. Naprotiv. Po njegovom nalogu u Diviču je na temeljima porušene džamije izgrađena crkva, po njegovom nalogu crkva je sagrađena i u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju. No, nije se "đavolji vladika" zaustavio samo na gradnji crkava kojima je obilježavana etnički očišćena teritorija. I za sebe je, u centru Bijeljine, sagradio veleljepni dvor, koji zbog neviđene raskoši nazivaju "srpskim Luvrom". Porušiti pri tome nekoliko bošnjačkih kuća nije vladiki predstavljalo bogzna kakav problem.
Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima "Dnevnog avaza" i pretplatnicima online izdanja...
("Dnevni avaz" do 30. aprila 2009.)
Povodom gornjeg komentara, napisao sam i poslao autoru Elviru Huremoviću slijedeće pismo:
Elvire,
nisam pročitao Vašu kompletnu kolumnu glede "đavoljeg vladike", ali iz onog što mi je dostupno, vidim obrušili ste se na Kačavendu, kao velikog ratnog huškača i popa koji je blagosoljao zločin i genocid, a koji bespravno podiže crkve na musliamnskoj zemlji. Lijepo!
Samo, da Vas pitam, ko sjedi s tim "đavoljim vladikom" u tom Međureligijskog vijeću? Da li je Kačavenda, taj i takav, izabrao sam sebe na tu "čelnu funkciju".
Rekao bih - kakvo društvo, takav i predsjednik!
No, ovom prilikom bih se dotaknuo samo dvojice iz društva "đevoljeg vladike".
Prvi je - reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.
Nisam igdje pročitao da se Mustafa ef. Cerić ikada ogradio od takvoga društva, niti sam pročitao da je Mustafa ef. Cerić bio protiv izbora toga i takvoga člana, toga i takvoga predsjednika u mantiji "đavoljeg vladike".
Nisam mogao pričitati jer se takvo što nije dogodilo. Evo i zašto:
Mustafa ef. Cerić je u ime Bošnjaka muslimana oprostio zločin genocida kojeg su vjernici koji slijede "đavoljeg vladiku" počinili - tvrdeći da je brat udario na brata i da je taj zločin počinila grupa neogovornih vojnika. (Takav zločin je državni smišljen, detaljno isplaniran i logistički osiguran projekat, tako je utvrdio i sam ICJ.)
Mustafa ef. Cerić je odvratio Srebreničane od namjere da svoju općinu izdvoje iz RS na što su imali legalno pravo nakon Presude ICJ.
Mustafa ef. Cerić je bio za propali paket ustavnih promjena kojma bi se legalizirala genocidna RS, odnosno stanje na terenu postignuto genocidom.
Mustafa ef. Cerić nije digao glas protiv tzv. reforme policije u kojoj je Silajdžić legalizirao genocidnu miliciju RS.
Mustafa ef. Cerić nije bio protiv usvajanja Amandmana za Brčko, to jeste darivanja Brčkog RS.
Mustafa ef. Cerić je oprostio barbarizam četnicima - urbicid u kojem je srušeno oko hilajdu islamskih objekata. (Sa Dodikom se slikao ispred čatničkoh znamenja hvaleći Dodika za sadaku od 300 hiljada maraka koje on dao za obnovu Ferhadije, što je 2 posto njene vrijednosti! Tada je Dodika, za kojeg znamo da je najveći dušmanin musimana - hvalio muslimanima Bosne i svijeta!)
Mustafa ef. Cerić nije inzistirao da Kačevenda i SPC o svom trošku poruše-izmjeste bespravno podignutu cerkvu na temeljiima srušene džamije u Diviču, nego je "đavoljem vladici" isplatio 387.000 maraka bosanskih muslimana za uklanjanje crkve.
Nisam pročitao igdje da je na nekoj sjednici Međureligijskog vijeća Cerić unltimativno zahtijevao da se iz avlije Fate Orlović ukloni bespravno podignuta crkva.
(Btw. Avaz je godišnjom nagradom nagradio Fatu Orlović koja se svom snagom upire kako bi iz svoje avlije uklonila crklvu i RS - i Lajčaka, koji se na sve načine borio da RS zauvijek ostane, ne samo u Fatinoj avliji.
I još riječ dvije o Finciju, jednom od članova toga Međureligijskog vijeća koje, zajedno sa ustafom ef. cerićem, bira "đavoljeg vladiku" Kačevendu za predsjednika.
Finci je uvijek gladan para, kao i naš hodža sa najvećim turbanom. Gdje god je dobra suma novaca, tu je i Finci. Ali, ta Fincijeva pohlepa za dobro plaćenim poslovima u raznim komisijama, nije najveći njegov porok. Ne mirišem ga zbog njegovih izjava o pomirenju, ne što sam protiv pomirenja, nego što ne može biti pomirenja bez pravde. Prvo pravda, pa pomienje. Finciju, kao i ef. Ceriću, nije do pravde!
Sa đavoljim vladikom su se pomirili i ef. Cerić i Finci; valjda i zbog toga "đavoljeg vladiku" pravda i nije stigla.
Kakvo društvo, takav i predsjednik. I obrnuto.
Nažalost, Vi te stvari ne želite vidjeti, a razloge za to Vi najbolje znate.
Ibrahim Halilovic, novinar
Last edited by 7cokanja on 01/05/2009 16:35, edited 1 time in total.
- Fair Life
- veljaca
#361 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Sta bi sa Vasilijem ?????
- sodom
#362 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
ko i uvijek, ništa...veljaca wrote:Sta bi sa Vasilijem ?????
-
oldplague
#363 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Eno ga preuzeo predsjedanje Međureligijskim vijećem i obrušava se na sotonske medije. Ostali članovi Vijeća ni mukaet. Dakle - sloga.
Beeeeeeeee, ovce, beeeeeeeee...
- Fair Life
#364 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Pooooooozdrav vladiki !!oldplague wrote:Eno ga preuzeo predsjedanje Međureligijskim vijećem i obrušava se na sotonske medije. Ostali članovi Vijeća ni mukaet. Dakle - sloga.

-
Sargan
#365 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Ovaj tekst na naslova ove teme je samo jos jedna propaganda islamskih fundametalista protiv napacenoga srpskoga naroda. Svako zna da su se bosnjakinje same silovale u logorima za vrijeme rata i da nikada niti jedan pravoslavni popo nije uzestvovao u blagoslovenju masakra, genocida i tome slicno. Prema tome pustitte vise tu propagadnu protiv uglednoga vladike i kasnite vise te bosnjakinje sto same sebe siluju sto same sebi prave crkve u dvoristu i sto same sebe kolju na mostu u Foci. Ja predlazem da se odvedu u Haag pod hitno a vladiku predlazem za Nobelovu nagradu za mir!!
- veljaca
#366 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Nemoj se iznenaditi ako do toga i dodje ....
- kebele
#367 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Pa ne mogu da vjerujem da se ama baš ništa od ovoga ne može nekim svjedocima ili bilo na koji način dokazati. 
-
Mustaffa
#368 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Imali u onom bošnjačkom institutu mjesta da se uredi posebno mjesto gdje će se sve ovo dokumentovati.. za nedo bog da ove novije generacije znaju s kim žve na ovim prostorima jer su ovo činili i prije ovog prošlog rata a nikako nismo mogli biti svjesni u početku vremena agresije kako se zaštiti... žalosno je čitati i slušati ove priče a nemoć pomoći žrtvama.... a imah dosta... toliko mladih života je moralo da podnese svakorazne boli i patnje.. neka istraju u svojim tužbama, pa makar na taj način kad tad da se dokaže da su počinitelji krivi i da se kao takvi i deklarišu i da se jasno imenom i prezimenom zna ko je SVETI NAROD sa oproštenjem ....
-
fukara_tz
#369 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Komemoracija žrtvama na tuzlanskoj Kapiji
JOŠ JEDNA SRAMOTA SPC
Od predstavnika tri verske zajednice u BiH, na komemoraciji 71 žrtvi, među kojima je najstarija imala 30 godina, nisu prisustvovali samo predstavnici Srpske pravoslavne crkve. To je izazvalo revolt građana Tuzle, zbog čega je reagovalo udruženje „Front” koje je saopštilo da je „bojkot komemoracije ubijenoj tuzlanskoj mladosti od strane predstavnika Srpske pravoslavne crkve, krajnji vid primitivizma u kojem su predstavnici Eparhije zvorničko – tuzlanske na čelu sa ratnim huškačem Kačavendom, istrajni do kraja.”
Sećanje na žrtve iz Tuzle koje su poginule od granate 25. maja 1995. godine, zahvaljujući SPC i vladici Vasiliju Kačavendi, pretvorilo se u još jednu sramotnu epizodu te institucije, na štetu svih onih koji joj pripadaju.
Od predstavnika tri verske zajednice u BiH, na komemoraciji 71 žrtvi, među kojima je većina bila mladih ljudi, nisu prisustvovali samo predstavnici Srpske pravoslavne crkve. To je izazvalo revolt građana Tuzle, zbog čega je reagovalo udruženje „Front” koje je saopštilo da je „bojkot komemoracije ubijenoj tuzlanskoj mladosti od strane predstavnika Srpske pravoslavne crkve, krajnji vid primitivizma u kojem su predstavnici Eparhije zvorničko – tuzlanske na čelu sa ratnim huškačem Kačavendom, istrajni do kraja.”
Poznatiji kao Đavolji vladika: Vasilije Kačavenda
Nepojavljivanje predstavnika SPC-a na komemoraciji, navodi se u saopštenju, samo je još jedan u nizu dokaza o ulozi ove Crkve u ratu i posle rata, te o ulozi ove verske zajednice u Tuzli – doprineti stvaranju što gore atmosfere kako bi uspeli u namjerama da iz Tuzle nestanu građani srpske nacionalnosti. „Front“ je pozvao sve Tuzlake Srbe da se odupru namerama SPC-a i „nemoralnog vladike Kačavende, te da ne nasjedaju lažima i podlostima koje izgovaraju na liturgijama i objavljuju na svojoj web stranici”, piše u saopštenju ovog udruženja.
Tako je Kačavenda uspeo da uprlja još jedno sećanje na žrtve rata, i da jasno stavi do znanja kojoj strani pripada Srpska pravoslavna crkva u BiH, a ta strana svakako nije miran suživot sva tri naroda.
O vladici Kačavendi e-novine su detaljno pisale kada je pre nepunih mesec dana izabran na čelo Međureligijskog veća. Njegovo imenovanje je podržao i Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, što je dodatni apsurd. Ovaj put nabrojaćemo samo neke od bisera iz njegove, krvlju umrljane prošlosti.
Osumnjičen je da je u crkvi silovao a zatim pokrstio maloletnu devojku Bošnjakinju, na bošnjačkoj zemlji sagradio je svoj hram u blizini Bijeljine, da bi na kraju stanovnici tog grada morali da plaćaju odštetu izbeglicama zbog porušenih kuća, aminovao je izgradnju crkve u dvorištu Fate Orlović, zbog čega se ona već godinama razvlači po sudovima, blagoslovio je vojnike koji su išli u rat „protiv Turaka” itd...
Inače, počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti i žrtvama zločina na Kapiji polaganjem cveća u Memorijalnom kompleksu na Slanoj banji odali su roditelji ubijene djece, član Predsedništva BiH Željko Komšić, načelnik Općine Tuzle Jasmin Imamović i članovi opštinskog veća. Cveće su položili potpredsednica Federacije BiH Spomenka Mičić i poslanik u državnom parlamenu Selim Bešlagić. U ime Skupštine Tuzlanskog kantona počast žrtvama odali su poslanici i predstavnici parlamentarnih stranaka u kantonalnoj skupštini a za Vladu kantona cvijeće su položili ministri Jasminka Mijatović, Jadranka Miraščić i Zoran Milić. Cvijeće na Slanoj banji su položili i počast žrtvama odali predstavnici MUP-a, Univerziteta, Univerzitetsko kliničkog centra, općina, boračkih i udruženja civilnih žrtava rata, parlamentarnih stranaka, javnih ustanova, preduzeća i mnogi drugi.
Dana 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji je, od granate ispaljene s Ozrena, ubijena 71 mlada osoba a još 240 teško je i lakše ranjeno.
Četrnaesta godišnjica strašnog zločina nad mladim Tuzlacima obeležava se u vreme kada se privodi kraju suđenje Novaku Đukiću pred Sudom Bosne i Hercegovine, a još devet osumnjičenih iz prijave Fondacije Istina, pravda, pomirenje je na nepoznatim lokacijama.
Optužnica tereti Novaka Đukića, penzionisanog generala rođenog 1955. godine u Banja Luci, da je u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske RS naredio svojim jedinicama smeštenim u selu Panjik na planini Ozren da raketnim projektilom granatiraju Tuzlu i to bliži lokalitet centra grada zvani Kapija.
Posledica tog granatiranja bile su kobne za ljude okupljene na tuzlanskoj Kapiji poznatoj kao okupljalište mladih. Od granate s Ozrena na Kapiji je poginula 71 osoba, a 240 ih je ranjeno. Najstarija žrtva imala je 53 godina a najmlađa dve.
http://www.e-novine.com/sr/region/clanak.php?id=26499
JOŠ JEDNA SRAMOTA SPC
Od predstavnika tri verske zajednice u BiH, na komemoraciji 71 žrtvi, među kojima je najstarija imala 30 godina, nisu prisustvovali samo predstavnici Srpske pravoslavne crkve. To je izazvalo revolt građana Tuzle, zbog čega je reagovalo udruženje „Front” koje je saopštilo da je „bojkot komemoracije ubijenoj tuzlanskoj mladosti od strane predstavnika Srpske pravoslavne crkve, krajnji vid primitivizma u kojem su predstavnici Eparhije zvorničko – tuzlanske na čelu sa ratnim huškačem Kačavendom, istrajni do kraja.”
Sećanje na žrtve iz Tuzle koje su poginule od granate 25. maja 1995. godine, zahvaljujući SPC i vladici Vasiliju Kačavendi, pretvorilo se u još jednu sramotnu epizodu te institucije, na štetu svih onih koji joj pripadaju.
Od predstavnika tri verske zajednice u BiH, na komemoraciji 71 žrtvi, među kojima je većina bila mladih ljudi, nisu prisustvovali samo predstavnici Srpske pravoslavne crkve. To je izazvalo revolt građana Tuzle, zbog čega je reagovalo udruženje „Front” koje je saopštilo da je „bojkot komemoracije ubijenoj tuzlanskoj mladosti od strane predstavnika Srpske pravoslavne crkve, krajnji vid primitivizma u kojem su predstavnici Eparhije zvorničko – tuzlanske na čelu sa ratnim huškačem Kačavendom, istrajni do kraja.”
Poznatiji kao Đavolji vladika: Vasilije Kačavenda
Nepojavljivanje predstavnika SPC-a na komemoraciji, navodi se u saopštenju, samo je još jedan u nizu dokaza o ulozi ove Crkve u ratu i posle rata, te o ulozi ove verske zajednice u Tuzli – doprineti stvaranju što gore atmosfere kako bi uspeli u namjerama da iz Tuzle nestanu građani srpske nacionalnosti. „Front“ je pozvao sve Tuzlake Srbe da se odupru namerama SPC-a i „nemoralnog vladike Kačavende, te da ne nasjedaju lažima i podlostima koje izgovaraju na liturgijama i objavljuju na svojoj web stranici”, piše u saopštenju ovog udruženja.
Tako je Kačavenda uspeo da uprlja još jedno sećanje na žrtve rata, i da jasno stavi do znanja kojoj strani pripada Srpska pravoslavna crkva u BiH, a ta strana svakako nije miran suživot sva tri naroda.
O vladici Kačavendi e-novine su detaljno pisale kada je pre nepunih mesec dana izabran na čelo Međureligijskog veća. Njegovo imenovanje je podržao i Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, što je dodatni apsurd. Ovaj put nabrojaćemo samo neke od bisera iz njegove, krvlju umrljane prošlosti.
Osumnjičen je da je u crkvi silovao a zatim pokrstio maloletnu devojku Bošnjakinju, na bošnjačkoj zemlji sagradio je svoj hram u blizini Bijeljine, da bi na kraju stanovnici tog grada morali da plaćaju odštetu izbeglicama zbog porušenih kuća, aminovao je izgradnju crkve u dvorištu Fate Orlović, zbog čega se ona već godinama razvlači po sudovima, blagoslovio je vojnike koji su išli u rat „protiv Turaka” itd...
Inače, počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti i žrtvama zločina na Kapiji polaganjem cveća u Memorijalnom kompleksu na Slanoj banji odali su roditelji ubijene djece, član Predsedništva BiH Željko Komšić, načelnik Općine Tuzle Jasmin Imamović i članovi opštinskog veća. Cveće su položili potpredsednica Federacije BiH Spomenka Mičić i poslanik u državnom parlamenu Selim Bešlagić. U ime Skupštine Tuzlanskog kantona počast žrtvama odali su poslanici i predstavnici parlamentarnih stranaka u kantonalnoj skupštini a za Vladu kantona cvijeće su položili ministri Jasminka Mijatović, Jadranka Miraščić i Zoran Milić. Cvijeće na Slanoj banji su položili i počast žrtvama odali predstavnici MUP-a, Univerziteta, Univerzitetsko kliničkog centra, općina, boračkih i udruženja civilnih žrtava rata, parlamentarnih stranaka, javnih ustanova, preduzeća i mnogi drugi.
Dana 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji je, od granate ispaljene s Ozrena, ubijena 71 mlada osoba a još 240 teško je i lakše ranjeno.
Četrnaesta godišnjica strašnog zločina nad mladim Tuzlacima obeležava se u vreme kada se privodi kraju suđenje Novaku Đukiću pred Sudom Bosne i Hercegovine, a još devet osumnjičenih iz prijave Fondacije Istina, pravda, pomirenje je na nepoznatim lokacijama.
Optužnica tereti Novaka Đukića, penzionisanog generala rođenog 1955. godine u Banja Luci, da je u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske RS naredio svojim jedinicama smeštenim u selu Panjik na planini Ozren da raketnim projektilom granatiraju Tuzlu i to bliži lokalitet centra grada zvani Kapija.
Posledica tog granatiranja bile su kobne za ljude okupljene na tuzlanskoj Kapiji poznatoj kao okupljalište mladih. Od granate s Ozrena na Kapiji je poginula 71 osoba, a 240 ih je ranjeno. Najstarija žrtva imala je 53 godina a najmlađa dve.
http://www.e-novine.com/sr/region/clanak.php?id=26499
- kebele
#370 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Sada bi bili očevi i majke, sada ih više nema...

-
Mustaffa
#371 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Reci da se šališ? Vladika, rado viđen!Sargan wrote:Ovaj tekst na naslova ove teme je samo jos jedna propaganda islamskih fundametalista protiv napacenoga srpskoga naroda.
Svako zna da su se bosnjakinje same silovale u logorima za vrijeme rata
i da nikada niti jedan pravoslavni popo nije uzestvovao u blagoslovenju masakra, genocida i tome slicno. Prema tome pustitte vise tu propagadnu protiv uglednoga vladike i kasnite vise te bosnjakinje sto same sebe siluju sto same sebi prave crkve u dvoristu i sto same sebe kolju na mostu u Foci. Ja predlazem da se odvedu u Haag pod hitno a vladiku predlazem za Nobelovu nagradu za mir!!
Poslužit će kao dokaz i izjava...sramota je gdje god da je neko silovan.. nego ja predlažem takvim kao što si ti da izmisle onu vremensku mašinu pa se ti vrati 500 godina unazad pa se tamo okušajte .. mislim da bi se brže vratili neg što bi otišli!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#372 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
http://hr.wikipedia.org/wiki/IronijaMustaffa wrote:Reci da se šališ? Vladika, rado viđen!Sargan wrote:Ovaj tekst na naslova ove teme je samo jos jedna propaganda islamskih fundametalista protiv napacenoga srpskoga naroda.
i da nikada niti jedan pravoslavni popo nije uzestvovao u blagoslovenju masakra, genocida i tome slicno. Prema tome pustitte vise tu propagadnu protiv uglednoga vladike i kasnite vise te bosnjakinje sto same sebe siluju sto same sebi prave crkve u dvoristu i sto same sebe kolju na mostu u Foci. Ja predlazem da se odvedu u Haag pod hitno a vladiku predlazem za Nobelovu nagradu za mir!!
Poslužit će kao dokaz i izjava...sramota je gdje god da je neko silovan.. nego ja predlažem takvim kao što si ti da izmisle onu vremensku mašinu pa se ti vrati 500 godina unazad pa se tamo okušajte .. mislim da bi se brže vratili neg što bi otišli!
-
Mustaffa
#373 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
???????Chmoljo wrote:http://hr.wikipedia.org/wiki/IronijaMustaffa wrote:Reci da se šališ? Vladika, rado viđen!Sargan wrote:Ovaj tekst na naslova ove teme je samo jos jedna propaganda islamskih fundametalista protiv napacenoga srpskoga naroda.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#374 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
nešto nejasno Muki?
-
Mustaffa
#375 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Meni ili tebi?