NDH - All about

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
maki77

#351 Re: NDH - All about

Post by maki77 »

Image

Image

Image

Image

Image

koricka jama

u ovu jamu 4/5 juna 1941.god. ustase su bacile 134 srbina ovoga kraja.kosti zvjerski umorenih ljudi izvadjene su iz jame 1953.i 1956.godine i pohranjene u zajednicku spomen kosturnicu u centru sela korita.
Last edited by maki77 on 16/07/2009 16:55, edited 2 times in total.
Prozor

#352 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

@zonbirile

ne znam otkud ti da tema samo moze sluziti za reviziju zlocina ndh, upravo iscitavanjem istih, sprijecavas relativizaciju ndh fasizma
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#353 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Koliko je krug zločina, mržnje i osvete na Balkanu isprepleten, najbolje govori slučaj jame na Koritima.
Ova jama je u vrijeme opisanog zločina bila poznata kao "Dizdaruša". Zbog čega? Za vrijeme Prvog balkanskog rata 1912. godine su crnogorske komite u nju pobacali članove bošnjačke porodice Dizdarević, u vrijeme kada su masakrirani i drugi Bošnjaci Korita. Jama je još bila poznata kao Golubinka ili Golubnjača.
Zločin nad srpskim stanovništvom Gacka organizovao je ustaški povjerenik Herman Krešo Tonogal. Tonogal, inače advokatski pripravnik iz Travnika, je upućen u Gacko krajem maja 1941. da tamo organizuje ustašku vlast. Odmah je počeo sa zatvaranjem uglednijih Srba Gacka i okoline. Zatvorenici su smještani u Sokolski dom u Gacku. U noći 4./5. juna Tonogal je sa dvadesetak ustaša (većinom onih koje je doveo sa sobom u Gacko) odvezao kamionom grupe zatvorenika od po 15-ak ljudi do jame Dizdaruša. Tu su udarcima maljem bacani u jamu. Tako je ubijeno 134 gatačkih Srba. Ovaj bezumni zločin nije bio ničim izazvan, jer je Gacko do tada bilo mirno. Međutim, već 6. juna otpočeće ustanak srpskog naroda istočne Hercegovine, koji će dovesti do masovnih zločina i krvavih odmazdi na obje strane, koje će ovaj lijepi kraj zaviti u crno.
maki77

#354 Re: NDH - All about

Post by maki77 »

drina grobnica

Kako bi skinuli sa liste zaborava zločine skrivane punih 66 godina, u Starom Brodu, nedavno je podignuto spomen-obeležje sa imenima svih stradalih Srba s proleća 1942.
+++
Rogatica – Višegrad – Drugi svetski rat obeležili su stravični zločini, za koje se smatralo da su uglavnom obelodanjeni i istraženi. No, bilo je zločina koji su se iz različitih razloga, uključujući i „očuvanje bratstva i jedinstva”, minimizirani i naprosto skrivani od šire javnosti.
Drastičan slučaj „zaborava i skrivanja” su masovni zločini nad 6.000 nedužnih srpskih civila, pre svega žena i dece, koje su pre 66 godina počinile ustaše, u čijim redovima je bio znatan broj muslimana, s proleća 1942. godine u kanjonu reke Drine, u selima Miloševići i Stari Brod, području koje administrativno pripada opštini Rogatica, a mnogo je bliže Višegradu.
Malobrojni Srbi koji su preživeli ovaj ratni pakao, nakon Drugog svetskog rata, očekivali su da će ih nadležne vlasti pozvati da svedoče, da se poznati zločinci privedu pravdi i osude. Umesto toga zavladao je muk. A preživeli su pamtili i prepričavali, mnogi i zapisivali.
Šta se to, u stvari, ovde desilo početkom 1942. godine?
Ustaše pokreću ofanzivu u nameri da osvoje granicu na Drini. Sredinom marta 1942. godine iz Sarajeva, pod komandom Jure Francetića, kreće desetak hiljada do zuba naoružanih ustaša koji pred sobom teraju nepregledne zbegove Srba od Olova, Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, sa Romanije i Sokolca, iz Rogatice i Borika. Uplašeni narod se kretao ka Višegradu, nadajući se da će tu preći Drinu i skloniti se u Srbiju.
Na višegradskoj ćupriji italijanska straža je preko reke puštala samo one koji su imali zlato, stoku ili neku drugu vrednost. Ostali su morali nizvodno do Miloševića i Starog Broda, gde su skelom ili čamcima pokušavali izbeći patrole zloglasne crne legije.
I tako iz dana u dan, od kraja marta do početka maja, nepregledne kolone Srba ulazile su u drinski kanjon iz koga se većina nikad nije vratila.
U večernjim časovima skela i čamci obustavljali su prevoz ljudi preko Drine, a preostale bi iznenada opkoljavale ustaše. Dolazili su strmim puteljcima sa Boričke visoravni, gde su formirali satnije u selima Brankovići i Sjeversko, u kojima su bili najbrojniji muslimani iz istočne Bosne. Usledili bi nezapamćeni zločini, ubistva, klanja, mučenja, silovanja i bacanja u Drinu. Mnogi su sami skakali u reku, neretko i u grupama.
Hroničari su zapisali da je jednog od tih tužnih dana 1942. godine, ne želeći da dopadnu u ruke ustaša, sa stena u Drinu zajednički skočilo čak 320 devojaka(!), a najveći i najmasovniji pokolj nad Srbima ustaše su u Starom Brodu počinile na pravoslavni praznik Mladence, 22. marta 1942. godine.
U tom drinskom grotlu, okruženom vodom i strmim kamenitim liticama, zverski je ubijeno i bačeno u Drinu 6.000 nevinih Srba.
Na zahtev preživelih ovoj ratni pakao početkom ove godine u Rogatici i Višegradu je pokrenuta inicijativa da se obeleži ovaj zločin. U Starom Brodu, odmah kraj Drine, nedavno podignuto spomen-obeležje sa krstom, pored koga će biti postavljene i mermerne ploče sa imenima svih stradalih Srba, a planira se podizanje kosturnice i spomen-hrama.
———————————————————–
Gledao kako mu ubijaju majku i braću Miloš Bašović (80), iz Brankovića kod Borike – Rogatica:
„… Iz Višegrada narod krene niz Drinu, prema Starom Brodu. Uz mene su bila još tri brata i sestra. Za nama neka vojska trči. Narod poče bježati, a oni uglas: ’Ne bojte se narode, ovo je Srpska i Crnogorska vojska…’. Kad su nas opkolili, poznadosmo mnoge muslimane komšije među njima. Jedan ustaša uze moju sestru od tri godine, baci je uvis. U ruci mu puška sa bajonetom, dočeka je i pravo baci u Drinu. Nasta pravo klanje naroda. Mene je negdje između Miloševića i Starog Broda zajmio jedan pijani ustaša, gađajući me bajonetom. Izmaknem i stanem, pa se šćućurim među poubijane, kriomice gledam kako mi ubiše majku i mlađu braću. Mnoge djevojke, gledajući zvjerstva, ne čekajući da im se približe ustaše, masovno su skakale u Drinu”.

———————————————————–
Ne bi mogla Drina sve primiti
Milovan Bakmaz (79), rodom iz Sokolovića kod Sokolca, sada živi u Han Pijesku:
„…Puno je Sjemećko polje srpskih izbjeglica, da baciš šibicu pala bi na iksana ili na stoku koju smo poveli sa sobom. Zanoćismo u Miloševićima, kad odjednom narod poče da vrišti i kuka. Pokojna majka spodbije mene i zajedno sa narodom bježimo jednim sokakom dolje prema Starom Brodu. Pored jednog žbuna se šćućurimo, a okolo puca, ljudi padaju, skaču u Drinu. Stoji vika žena i djece. Opkolili su nas, dobro se sjećam sve naoružani muslimani sa fesovima na glavama. Kad dođosmo do Drine samo jedan pontonski čamac, i to šupalj, a okolo ima najmanje pet hiljada duša.
Moj otac nas nekako ubaci na čamac i pređosmo Drinu. Tu nedićevci i Nijemci razgovaraju, pa sa jednim čamcem krenu patrola preko Drine među narod, a druga uz Drinu i sve viču: ’Curik ustaš, curik ustaš…’. Narod pršte, neko pređe Drinu, neko uz one strane. Da nije bilo nedićevaca i Nijemaca sve bi ono ustaše pobile, nebi mogla Drina sve primiti”.
———————————————————–
Bacali decu uvis pa dočekivali na bajonete
Risto Borovčanin (78), iz Žulja – Sokolac:
„… Stric Jovan kaza, idemo da se prebacimo u Srbiju. Po mraku stignemo u Miloševiće. Narod se razleti, pokušava da skupi stoku pa da krene ka Starom Brodu, a već nas stiže ustaška konjica. Što osta naroda u strani i ostade, a što uhvatiše ono dolje prema Drini počeše ubijati. Prigone nas, prigone Drini. Siluju žene, kolju, odsjecaju ruke, noge, vade oči, bacaju malu djecu uvis i dočekuju na bajonete. Ljudi sami skaču u Drinu, cure posebno. Mi se oko majki grupisasmo pokušavajući se spasiti. Odjednom sam pao potrbuške među gomilu pobijenih i unakaženih. Glavni pokolj je bio negdje između 16 i 17 časova po podne. A Drina mutna, nadošla, valovita, puna leševa. Donosilo leševe i od Višegrada. To je bio nevjerovatan i strašan prizor.”
———————————————————–
Čulo se zapomaganje i jauci
Ljubica Planinčić (90), iz Seljana, sada živi u Gučevu kod Rogatice:
„…Bježali, bježali, a u mene mala đeca, jedno od pola, a drugo od godinu i po. I dvije zaove zajedno sa mnom, i one nosile đecu. Tako stigosmo na Drinu, u Stari Brod. Narod, koji je jači ode… Po cijeli dan skelom prebacuju preko Drine, a Drina velika, iz brda u brdo. Kad je bilo pred mrak zaustave čamce i zanoćismo kraj Drine. Pada kiša, a ja se skrila sa đecom iza neke kolibe. Ćutimo, a kraj Drine samo začuješ zapomaganje i jauke. Što je naroda otišlo u Miloševiće, niko se nije vratio. A otišlo je bar dvije hiljade, nije ostalo ni pile, sve su pobili. A ostalo je malo na Starom Brodu, zato što su nas malo Nijemci zaštitili. Te zločine nije zapamtio niko, što je država i ratova. Pobiše onoliki narod, a Drina nosi sve. Mnogi su sami skakali u Drinu, nisu čekali kamu i nož, da im oči i džigarice vade… Eh kad se sjetim, najgore su prošle mlade cure, žalosti ljuta… Pohvataju se za ruke i same skaču u Drinu!
Išla sam kasnije mnogo puta do Drine. Nikad i nigdje nikome spomena… Bože sačuvaj, žalosti ljuta…”

izvor:Slavko Heleta; POLITIKA
[objavljeno: 19/07/2008]
Last edited by maki77 on 16/07/2009 17:16, edited 1 time in total.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#355 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

U Starom Brodu su četnici u novembru 1942. spalili oko 200 preživjelih Bošnjaka višegradske Župe. I taj zločin je prešućivan, a vidim da ni na tom parastosu nije pomenut.
maki77

#356 Re: NDH - All about

Post by maki77 »

Pera Trta wrote:U Starom Brodu su četnici u novembru 1942. spalili oko 200 preživjelih Bošnjaka višegradske Župe. I taj zločin je prešućivan, a vidim da ni na tom parastosu nije pomenut.
pozdrav jarane...u pravu si...trebalo je to spomenuti,al o tome ne odlucujemo mi...jbg,svako spominje svoje zrtve iz svih ratova,a niko ne govori realno,o civilnim zrtvama drugih...shvatas sta hocu da kazem...
a ima tema o cetnicima i njihovim zlocinima,ovdje se pise sve vezano za ndh,a tamo za cetnike ili ti jvuo...
pozdrav
maki77

#357 Re: NDH - All about

Post by maki77 »

Pod komandom ustaše Jura Francetića u proleće 1942. zbeg od 10.000 srpskih žena, dece i staraca poteran je s Romanije, iz Sarajeva i Zvornika prema Drini i Višegradu. Italijanska vojska stacionirana u Višegradu nije dozvolila zbegu da pređe most, već su ih uputili nizvodno prema selima Miloševići i Stari Brod. Ustaše su ih tu presrele i masakrirale i u Drinu pobacale više od 6.000 Srba. Nemački vojnici s desne obale Drine pokušali su da spreče masovni pokolj Srba, a prema njihovim svedočenjima, tada se u reku bacilo 320 srpskih devojaka. Ovaj događaj je u bivšoj Jugoslaviji bio tabu tema i o njemu je bilo zabranjeno pisati i govoriti.
zonbirile

#358 Re: NDH - All about

Post by zonbirile »

Prozor wrote:@zonbirile

ne znam otkud ti da tema samo moze sluziti za reviziju zlocina ndh, upravo iscitavanjem istih, sprijecavas relativizaciju ndh fasizma
-----------------------------------------------------------------
pa od Kopernika ne diskutuje se da li je zemlja,ili sunce u centru vrtnje.Vidiš i sam da ima forumaša sa kojekakvim tezama.
DobroJutroKolumbo

#359 Re: NDH - All about

Post by DobroJutroKolumbo »

Mozda ce ovo biti za nekoga uvreda sto cu napisati , ali je istina , govorim o svjedocanstvu iz prve ruke...

Dok su cetnici klali , pljackali , silovali muslimane i palili kuce muslimana Istocne Bosne , Ustase , Njemci i Italijani su ih spasavali i stitili...Ma koliko to nekome cudno bilo , ovo je istina! Moj je otac prvu cokoladu u zivotu dobio od Italijana , vojnika , Italijani su imali najblazu narav od svih pobrojanih , igrali bi se sa djecom , pomagali bi ljudima itd... Najveca zvjerstva , kao u ovom ratu su pocinjena od strane cetnika , nad muslimanima Istocne Bosne... Ja sam izgubio vise od 40 clanova svoje porodice , koji su pobijeni od strane cetnika... Ti isti clanovi moje porodice (rahmet im dusi ) koji su pobijeni od strane cetnika , su se nasli na spiskovima ubijenih u Jasenovcu od strane ustasa , i to nije samo kod mene , nego su u pitanju hiljade i hiljade imena ljudi koji su pobijeni u Istocnoj Bosni od strane cetnika , a ti zlocini prisiveni ustasama...Ovim ne negiram zlocin u Jasenovcu ali tvrdim da je broj ubijenih falsifikovan i to u velikoj mjeri! Zlocinci cetnici su poslije drugog Svjetskog rata , preobukli uniforme u partizanske i bili nagradjivani kao istaknuti partizani , a poslije komunisti , a onda su bili visoko rangirani funkcioneri u tadasnjoj KPJ! Ustase to nisu mogle , tj. nisu se sa gubitnicke strane mogle prikljuciti pobjednickoj tj. partizanima , tako da oni takvog kadra skoro da i nisu imali u KPJ...Zbog ustasa , automatski su kaznjeni i muslimani koji isto tako nisu imali vaznih ljudi u KPJ , sema par pojedinaca, a i tim pojedincima su smjestane razne malverzacije godinama i bilu su ucjenjivani... Da se vratim na temu...

Muslimani iz Istocne Bosne su bjezali pred cetnickom kamom u izbjeglistvo/muhadzerluk u Sarajevo i Zagreb....Zar bi normalan covjek , bjezao u Zagreb od jedne kame , pred drugu kamu??? Kakva je nakana Pavelica bila za buducnost muslimana , u to nebi ulazio , ali ako uzmemo istorijske cinjenice onoga sto se desilo , muslimani i Hrvati nisu bili neprijatelji u drugom svjetskom ratu , cak naprotiv... Druga stvar , ako je neko imao namjeru da u buducnosti muslimane pokatolici , zasto bi gradio dzamije po Zagrebu??? Nesto se tu neslaze! A evo i sta , Turska je bila Njemacki saveznik u 1. Svj. ratu , a u drugom Svj. ratu je bila suzdrzana do 1944 god. ... Kako su Turci bili Njemacki saveznici , tako su bili "saveznici" i NDH-a , makar bili i suzdrzani u 2. Svj ratu , a posto svi dobro znaju istoriju ,znamo da su muslimane u BiH poistovjecivali sa Turcima tada , a Boga mi i sada...

I za kraj , na ovim prostorima kljuc za ratove je uvijek bila rijeka Drina , mjesto rastavljanja katolicanstva i pravoslavlja , mjesto rastavljanja tj. granica, Zapadnog i Istocnog carstva Rimskog ili u danasnjem terminu Zapada i Istoka , a Muslimani u svemu tome , jer su uvijek naseljavali podrucja oko rijeke Drine, jer je toliko prokleto vole , uvijek su bili kolateralna steta... Nevidljivi rat , bez obzira na EU u kojoj se sastaju oba bloka, jos uvijek traje...
Luke Perry

#360 Re: NDH - All about

Post by Luke Perry »

Italijani su bili postena vojska. Moja porodica je imala dodira sa njima u zapadnoj Bosni. Kad bi druge vojske zaposijedale kuce oni bi dizali satore. U kuce nisu ulazili. Slicna su svjedocanstva o Italijanima iz drugih dijelova BiH.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#361 Re: NDH - All about

Post by dr.gog »

Ponasanje Italijanske "armate" je ovisilo o pojedinim komandantima, koliko sam ja uspio skuziti po svjedocanstvima, a ne o generalno tolerantnoj politici jedne agresivne i ekstremno nasilne vojske.Naprosto postojali su ,kao i u Wehrmachtu, oficiri koji su drzali do casti i starinskih uzusa ponasanja i koji su brutalno kaznjavali zlocinacke prekrsaje podredjenih, sto je pedantno zabiljezeno, ponajvise od strane Jevreja koji nikad nisu zaboravljali izuzetke u zlocinackoj masineriji.

S druge strane, Italijani su logisticki i obavjestajno potpomagali najzlokobnije cetnicke jedinice koje su vrsile genocid nad Muslimanima u sklopu svojih odmazdi i Drazine politike.To pomaganje je bilo uzrok najvecih politickih problema izmedju NDH i Italije, kao i stalnih prepirki izmedju njemackih i italijanskih vlasti u okupacionim zonama.
No borba protiv mrskih komunista je bila zajednicki imenitelj, pa su zlocine tolerirali i Italijani i Nijemci licemjerno se zgrazavajuci nad divljim Balkancima cije su divljanje logisticki obilato podrzavali.

Italijanska uljudnost i namjere su bile najbolje poznate narodu hrvatskog Zagorja i Dalmacije, koje marionete u Zagrebu nikad nisu uspjele da zastite.Bijes Zagoraca i Dalmatinaca je rezultirao brojnim zrtvama medju Italijanima kao i strasnim osvetnickim masakrima partizanskih elitnih jedinica nad pojedinim odredima Crnih kosulja, te Dalmatinskih partizana koji su nemilosrdno i bez sudjenja poubijali stotine ustasa i Italijana u spirali uzasnih i iscrpljujucih borbi, i likvidacijskih akcija do samog kraja rata.

A o licemjerju Paveliceva rezima i ustaske ideologije, te Katolicke crkve naspram "Hrvata islamske vjere" bi se dale stranice ispisati.Ali za to treba zaista mnogo vremena.
Luke Perry

#362 Re: NDH - All about

Post by Luke Perry »

well, kakvu god politiku da su vodili sama italijanska vojska je bila pristojnija od ostalih. sto se tice dalmacije tu su vec postojali neki nesporazumi izmedju italijana i hrvata te je dosta toga vjerovatno preuvelicano. bosnjacima su italijani niko i nista tako da su i svjedocanstva vjerodostojnija.
Pera Trta

#363 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

dr.gog wrote:Ponasanje Italijanske "armate" je ovisilo o pojedinim komandantima, koliko sam ja uspio skuziti po svjedocanstvima, a ne o generalno tolerantnoj politici jedne agresivne i ekstremno nasilne vojske.Naprosto postojali su ,kao i u Wehrmachtu, oficiri koji su drzali do casti i starinskih uzusa ponasanja i koji su brutalno kaznjavali zlocinacke prekrsaje podredjenih, sto je pedantno zabiljezeno, ponajvise od strane Jevreja koji nikad nisu zaboravljali izuzetke u zlocinackoj masineriji.

S druge strane, Italijani su logisticki i obavjestajno potpomagali najzlokobnije cetnicke jedinice koje su vrsile genocid nad Muslimanima u sklopu svojih odmazdi i Drazine politike.To pomaganje je bilo uzrok najvecih politickih problema izmedju NDH i Italije, kao i stalnih prepirki izmedju njemackih i italijanskih vlasti u okupacionim zonama.
No borba protiv mrskih komunista je bila zajednicki imenitelj, pa su zlocine tolerirali i Italijani i Nijemci licemjerno se zgrazavajuci nad divljim Balkancima cije su divljanje logisticki obilato podrzavali.

Italijanska uljudnost i namjere su bile najbolje poznate narodu hrvatskog Zagorja i Dalmacije, koje marionete u Zagrebu nikad nisu uspjele da zastite.Bijes Zagoraca i Dalmatinaca je rezultirao brojnim zrtvama medju Italijanima kao i strasnim osvetnickim masakrima partizanskih elitnih jedinica nad pojedinim odredima Crnih kosulja, te Dalmatinskih partizana koji su nemilosrdno i bez sudjenja poubijali stotine ustasa i Italijana u spirali uzasnih i iscrpljujucih borbi, i likvidacijskih akcija do samog kraja rata.

A o licemjerju Paveliceva rezima i ustaske ideologije, te Katolicke crkve naspram "Hrvata islamske vjere" bi se dale stranice ispisati.Ali za to treba zaista mnogo vremena.
Boldirano je potpuno tačno i o tome je objavljena sva sila dokumenata od kojih ću neke nadam se navesti kada budem imao vremena.
Možda i temeljni problem NDH, koji ju je osudio na propast od samog dana njenog nastanka, jeste bio odnos sa Italijom. Rimskim ugovorima od 18. maja 1941. Pavelić je Italiji prepustio najvažniji dio Dalmacije (iako je ponešto i sačuvao, jer je grof Ciano na sastanku sa Pavelićem u Ljubljani, 25.aprila 1941.), odrekao se hrvatske mornarice i omogućio da se Talijani stacioniraju u sva mjesta do demarkacione linije. Od prvog dana želeći destabilizaciju NDH, kako bi prigrabili i ostatak željenih područja, Talijani su naoružavali i štitili četnike i omogućili im da nesmetano vrše pokolje Bošnjaka po Istočnoj Bosni i Sandžaku, kao i Hrvata u Hercegovini, dijelovima Dalmacije i Makarske rivijere.
Drugi ključni problem koji je mučio NDH od samog početka i doveo do njene propasti je bezumna rasna politika, koja je stravičnim zločinima protiv Srba samo doprinijela razvoju oružanog ustanka. Po procjeni njemačkog opunomoćenog generala u Hrvatskoj Gleise Horstenaua (ljutog kritičara ustaške vlasti i izrazitog italofoba, ujedno vrlo realnog i široko obrazovanog čovjeka) bar 50% ustanika našlo se u šumi bježeći od ustaških zločina (izvor: Bogdan Krizman "NDH između Hitlera i Mussolinija").
Prozor

#364 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

Cesto se spominje zajednicka hrvatsko-bosnjacka krivica za Jasenovac, ne ukljucujuci tu Bosnjake iliti Hrvate-muslimane u vladi NDH, koliko je zapravo Bosnjaka direktno bilo prisutno i involvirano u Jasenovcu? Tu ne mislim na oko 1000 Bosnjaka zatocenika..
Pera Trta

#365 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Prozor wrote:Cesto se spominje zajednicka hrvatsko-bosnjacka krivica za Jasenovac, ne ukljucujuci tu Bosnjake iliti Hrvate-muslimane u vladi NDH, koliko je zapravo Bosnjaka direktno bilo prisutno i involvirano u Jasenovcu? Tu ne mislim na oko 1000 Bosnjaka zatocenika..
Po meni pobrojavanje zločinaca po nacionalnoj pripadnosti je isto kao i pobrojavanje žrtava..mislim, koja je svrha? Za mene su svi zločinci.
Ali, da ti odgovorim: pročitao sam dosta o Jasenovcu, znam napamet imena mnogih koljača, ali među njima se sjećam samo dva muslimanska. Jedan je izvjesni "Alaga", koji se spominje u nekoliko dokumenata i svjedočanstava (ne znam da li je igdje navedeno puno ime i prezime, pa nisam siguran ni da je Bošnjak). Drugi je, takođe bez imena i prezimena, neki "Mujica" (spominje ga preživjeli logoraš egon Berger u svojoj knjizi sjećanja "44 mjeseca u Jasenovcu").
Nadam se da neko zna više, a i ja ću, ako nađem vremena, pokušati osvježiti svoju memoriju.
Prozor

#366 Re: NDH - All about

Post by Prozor »

Slazem se sa tobom, ali ako ce se vec o tome govoriti, a govorilo se i govori na Balkanu, neka se govori tacno. Hvala na podatcima. I ja sam ranije na temi postirao raport o Jasenovcu iz 46´, veoma detaljan, i medju zlocincima se takodjer sjecam jedva dva bosnjacka imena.
Pera Trta

#367 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Opet se vraćam na Jozu Tomasevicha, možda sam dosadan s njim ali ga stvarno smatram najznačajnijim autoritetom kada je u pitanju WW2 na prostoru ex-Yu, i ne samo ja, već i relevantni svjetski istoričari (ko ne vjeruja, neka progugla). On je u knjizi "Occupation and Collaboration" naveo zastupljenost Muslimana u organima NDH i ustaškog pokreta i pokazao koliko je neznatna ona bila. Kad bude vremena, povadiću te podatke i staviti ih ovdje.
maki77

#368 Re: NDH - All about

Post by maki77 »

U Ljubljani su se 25. aprila 1941. godine sastali ministar spoljnih poslova
Italije grof Ćano Galeaco i poglavnik NDH Ante Pavelić radi utvrđivanja
državnih granica između Italije i Hrvatske. Italijani su tražili celu Dal-
maciju.
Dok je Pavelić sam trgovao hrvatskom teritorijom s grofom Ćanom i njegovim
saradnicima u odvojenoj, zatvorenoj prostoriji, u susednoj su čamili njegovi sa-
radnici. Jedan od njih, Edo Bulat, zapisao je:
„Najednom se otvore ogromna vrata. Na njima se pomoli jedan omanji krivonogi
Talijančić. Gotovo svečano nas pozva, da izvolimo ući.
Svi smo na broju i ulazimo. Pred nama puca slika, koju zacijelo nitko nije
predviđao, niti bio u stanju predvidjeti. Potomstvo bi je trebalo zapamtiti kao
vječno upozorenje na opasnost i smrt. Dvorana je velika, vrlo visoka. Prvo što
mi je upalo u oči bila je jedna ogromna karta, obješena visoko, sučelice nama
koji smo ulazili. Karta je predstavljala buduću Hrvatsku. Iako fizička, na njoj
su bile širokom crvenom bojom označene granice hrvatske države. Kao dobar
geograf još iz najranije mladosti, odmah uoči dokle idu. Tik od Karlovca na
jug, pa gotovo u ravnoj crti do pred Mostar i u blagom zavoju na sjeverozapadni
kut Crne Gore. Čudni torzo, kojemu fali sve od trbuha na više. Cielu polovinu
Hrvatske s Dalmacijom kane odvojiti od hrvatske države! Ništa od Dalmacije i
našeg mora ne bi pripalo Hrvatskoj.“
„Svi italijanski zahtjevi izloženi su u diktatorskoj formi.
„Ćano tvrdi da je Pavelić tom zgodom ponudio Dalmaciju po Londonskom ugo-
voru, politički ugovor i izjavio svoju spremnost da sklope personalnu uniju
ili prime savojskog princa.

izvor:L.L. Knjiga o stradanju sela kod Banja Luke
Majjah

#369 Re: NDH - All about

Post by Majjah »

DobroJutroKolumbo wrote:Mozda ce ovo biti za nekoga uvreda sto cu napisati , ali je istina , govorim o svjedocanstvu iz prve ruke...

Dok su cetnici klali , pljackali , silovali muslimane i palili kuce muslimana Istocne Bosne , Ustase , Njemci i Italijani su ih spasavali i stitili...Ma koliko to nekome cudno bilo , ovo je istina! Moj je otac prvu cokoladu u zivotu dobio od Italijana , vojnika , Italijani su imali najblazu narav od svih pobrojanih , igrali bi se sa djecom , pomagali bi ljudima itd... Najveca zvjerstva , kao u ovom ratu su pocinjena od strane cetnika , nad muslimanima Istocne Bosne... Ja sam izgubio vise od 40 clanova svoje porodice , koji su pobijeni od strane cetnika... Ti isti clanovi moje porodice (rahmet im dusi ) koji su pobijeni od strane cetnika , su se nasli na spiskovima ubijenih u Jasenovcu od strane ustasa , i to nije samo kod mene , nego su u pitanju hiljade i hiljade imena ljudi koji su pobijeni u Istocnoj Bosni od strane cetnika , a ti zlocini prisiveni ustasama...Ovim ne negiram zlocin u Jasenovcu ali tvrdim da je broj ubijenih falsifikovan i to u velikoj mjeri! Zlocinci cetnici su poslije drugog Svjetskog rata , preobukli uniforme u partizanske i bili nagradjivani kao istaknuti partizani , a poslije komunisti , a onda su bili visoko rangirani funkcioneri u tadasnjoj KPJ! Ustase to nisu mogle , tj. nisu se sa gubitnicke strane mogle prikljuciti pobjednickoj tj. partizanima , tako da oni takvog kadra skoro da i nisu imali u KPJ...Zbog ustasa , automatski su kaznjeni i muslimani koji isto tako nisu imali vaznih ljudi u KPJ , sema par pojedinaca, a i tim pojedincima su smjestane razne malverzacije godinama i bilu su ucjenjivani... Da se vratim na temu...

Muslimani iz Istocne Bosne su bjezali pred cetnickom kamom u izbjeglistvo/muhadzerluk u Sarajevo i Zagreb....Zar bi normalan covjek , bjezao u Zagreb od jedne kame , pred drugu kamu??? Kakva je nakana Pavelica bila za buducnost muslimana , u to nebi ulazio , ali ako uzmemo istorijske cinjenice onoga sto se desilo , muslimani i Hrvati nisu bili neprijatelji u drugom svjetskom ratu , cak naprotiv... Druga stvar , ako je neko imao namjeru da u buducnosti muslimane pokatolici , zasto bi gradio dzamije po Zagrebu??? Nesto se tu neslaze! A evo i sta , Turska je bila Njemacki saveznik u 1. Svj. ratu , a u drugom Svj. ratu je bila suzdrzana do 1944 god. ... Kako su Turci bili Njemacki saveznici , tako su bili "saveznici" i NDH-a , makar bili i suzdrzani u 2. Svj ratu , a posto svi dobro znaju istoriju ,znamo da su muslimane u BiH poistovjecivali sa Turcima tada , a Boga mi i sada...

I za kraj , na ovim prostorima kljuc za ratove je uvijek bila rijeka Drina , mjesto rastavljanja katolicanstva i pravoslavlja , mjesto rastavljanja tj. granica, Zapadnog i Istocnog carstva Rimskog ili u danasnjem terminu Zapada i Istoka , a Muslimani u svemu tome , jer su uvijek naseljavali podrucja oko rijeke Drine, jer je toliko prokleto vole , uvijek su bili kolateralna steta... Nevidljivi rat , bez obzira na EU u kojoj se sastaju oba bloka, jos uvijek traje...
Bosnjake/muslimane je 1941 samo puka slucajnost, splet okolnosti i sreca spasila da im se ne desi u taj vakat 1993! Da se tad desila, nas danas ne bi ovdje sigurno bilo, jer Srbi su i tad imali ,,JNA'' u obliku ondasnje kraljevske vojske, pa su se mogl koliko-toliko i organizirano braniti, u Cetnicima ili Partizanima, Bosnajci su i tad bili samo janjad! A ta koincidencija je bila u naklonjenosti prema muslimanima prvo Poglavnika, a onda i svih koji su ga slijedili. Sam Ante Pavelic je vise puta isticao da je prva slova naucio u mektebu sa svojim vrsnjacima, medju kojima je jedini on bio katolik. Ne bi se moglo reci i po ovome danas sto znamo i dozivljavamo da su Hrvati katolici bas toliko privrzeni muslimanima, privrzen je bio taj jedan covjek koje je te svoje osjecaje i sjecanja iz djetinstva ugradio u cijelu ideologiju jednog zlocinackog pokreta! Ali u tom zlu ima i jedno dobro, da su se kao i u ovom ratu, Ustase i Cetnici zajednicki okomili na muslimane, siguran sam da bi u prvim mjesecima rata rijesili ,,muslimansko pitanje'' u BIH!
Nathalie Cardone

#370 Re: NDH - All about

Post by Nathalie Cardone »

Prozor wrote:Cesto se spominje zajednicka hrvatsko-bosnjacka krivica za Jasenovac, ne ukljucujuci tu Bosnjake iliti Hrvate-muslimane u vladi NDH, koliko je zapravo Bosnjaka direktno bilo prisutno i involvirano u Jasenovcu? Tu ne mislim na oko 1000 Bosnjaka zatocenika..

Najbolji način da se sazna šta je bila NDH jeste da se čitaju imena redom, ima ih na stotine hiljada...

Polako i u miru, jedno po jedno...
Ima i Bošnjaka više nego možete i zamislit...

https://cp13.heritagewebdesign.com/~lit ... imlist.php

NDH je bila zlo...
drinjanin

#371 Re: NDH - All about

Post by drinjanin »

Nathalie Cardone wrote:

Najbolji način da se sazna šta je bila NDH jeste da se čitaju imena redom, ima ih na stotine hiljada...

Polako i u miru, jedno po jedno...
Ima i Bošnjaka više nego možete i zamislit...

https://cp13.heritagewebdesign.com/~lit ... imlist.php

NDH je bila zlo...
Ovo je apsolutno netacno...Na ovoj listi su izmedju ostalih amidze mog oca koje su pobili cetnici u Podrinju-i niz drugih koje su pobili cetnici pa i partizani na vise lokacije... NDH nije bila dobra-to je neosporno ali ovo sto nudis je najjeftinija neocetnicka propaganda za izazivanje smutnje-doduse mozad ti to i jeste cilj....
Luke Perry

#372 Re: NDH - All about

Post by Luke Perry »

:lol: o tom spisku je bilo vec nekoliko tema
zonbirile

#373 Re: NDH - All about

Post by zonbirile »

nijemci su u WWII imali cca 20 miliona mrtvih.Nema te inventure pogibija,koja ih može amnestirati od zločina u WWII.Ova priča o NDH mi liči na to.Normalno je da je bilo pogibija,zločina,herojstva,ljudskosti,ali iventarisanje ne može promjeniti globalnu sliku ni istinu.
viva_castro

#374 Re: NDH - All about

Post by viva_castro »

Bosanac sa dna kace wrote:
nigdje.nikog wrote:hvala ti Boze sto sam Ateista!
:wink:
I
I
I
V
Svrha muslimanskih rezolucija iz 1941. je bila ta da se od strane muslimanskog naroda osude ustaški zločini nad Srbima i drugim progonjenim narodima. Putem rezolucija većina muslimanskog življa se ograđuje od pojedinaca pripadnika muslimanskog naroda koji su pomagali fašistima u njihovim zločinima.

Rezolucije su izdane u sljedećim gradovima; Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Prijedor, Bijeljina i Tuzla, a postoje indikacije da su rezolucije donesene i u Bosanskoj Dubici, Visokom i još nekim mjestima. Začetak ovim rezolucijama može se smatrati skupštinski zaključak organizacije ilmije od 14. augusta 1941.

12. 11. 1941. je proglašena Banjalučka muslimanska rezolucija i nju su potpisali muslimanski intelektualci i rodoljubivi građani. Rezolucij je bila u obliku letka i prepisa razaslana po čitavoj Jugoslaviji.

Kroz Rezoluciju provlače po svom sadržaju tri osnovne koncepcije:

- Muslimani osuđuju ustaška ubijanja, pljačke, deportiranja i uopće progone Srba i drugih ugnjetavanih naroda, zastupajući ideju dobrog susjedstva i tražeci zaštitu za progonjene.

- Ograđuju se od onih muslimana pojedinaca koji su sudjelovali u zločinima, ujedno ih oštro osuđujući, protestirajući i protiv pokušaja da se na muslimane kao cijelinu svali odgovornost za ustaške zločine.

- Iznose se podaci o progonima muslimana.

U Zaključku rezolucije piše: "Sa najvećom rezignacijom odbijamo od časti i imena muslimanskog, sve ono što nam se od nekih pojedinaca zlonamjerno podmeće s namjerom da sa sebe prebace odgovornost na nas i zahtijevamo da se prilikom vršenja raznih akcija zabrani nemuslimanima nošenje fesova kao simbola islamske pripadnosti, dozivanjem muslimanskim imenima i sl., što se opetovano čini"

Za primjer se navode slučajevi u nekoliko gradova i mjesta gdje su ustaške snage pristupile klanju kršćana pod fesovima na glavama. Navodi se i da su kolone iz Hrvatske dolazile sa fesovima na glavama.

Kompletan tekst Rezolucije banjalučkih muslimana:

Još od početka osnivanja NDH gledamo mi muslimani s najvećom zabrinutošću kako ustaše i drugi odgovorni i neodgovorni faktori čine najgrublje greške i zločine. Najelementarnija prava čovjeka gažena su bez ikakvih skrupula. Sigurnost života i imetka, sloboda vjere i savjesti, prestali su da važe za veliki dio naroda ovih krajeva. Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama, često posve nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuće i iz postelja čitavih porodica s rokom od jedan do dva časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja često njihovim vlastitim rukama, silenje na prelazak u rimokatoličku vjeru – sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog čestitog čovjeka i koje su na nas muslimane ovih krajeva djelovale najneugodnije. Mi nismo nikada očekivali, a kamo li želili ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo ni pod najtežim prilikama služili ovakvim sredstvima. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorim neprijateljima. Jer, ovo što se kod nas radi, sumnjamo da bi mu mogli naći primjera u povijesti bilo koga naroda.

Rezultati ovakve politike (ako se uopšte ovi postupci mogu nazvati tim imenom) upravo su grozni, što bi mogao očekivati svaki pametan čovjek. Vjerska snošljivost, koja je bila na visini u Bosni i Hercegovini i pored vjerske podvojenosti, strahovito se srozala. Uvrede i izazivanja uzimala su često takvog maha i prema nama muslimanima, da nas sile na ozbiljno razmišljanje. Jedan dio katoličkih svećenika smatra da je došao njegov čas i on ga bez skrupula iskorištava. Propaganda za pokrštavanjem je uzela takvog maha da potsjeća na špansku inkviziciju. Pod njenim pritiskom i uz toleriranje javnih organa izvršena su pokatoličavanja hrišćana u masama. I tako su oni kojima se do tada poricala svaka građanska vrijednost i nacionalna srodnost, postali građanski punopravni samo zato što su formalno primili katoličku vjeru. Ravnopravnost islama, često isticana u napisima i izjavama, dovodi se u pitanje u životu i praksi. Često se čuju i pogrdne pjesme od strane ustaša-katolika, koje vrijeđaju osjećaj muslimana i proriče im se ista sudbina kao i hrišćana.

Jedan dio ustaške vojske, i to ne samo divljih nego i redovnih, vršio je teške ispade i napade ne samo prema hrišćanima nego i prema muslimanima, pa je izazvao i u našim redovima zaprepašćenje. Slučaj s groznim ubistvom hodže Edhema ef. Hodžića ovdje u Banjaluci, usred bolničke avlije i u po dana, strašan je primjer razuzdanosti od strane ustaše Josipa Babića. I što je najžalosnije, ne zna se ni danas da li je zločinac uopće uhapšen, a kamo li kažnjen egzemplarno, kako je to tražilo i traži svo banjalučko i ostalo muslimansko stanovništvo.

Mi imamo dosta primjera gdje su ustaše pod fesovima na glavi pristupala klanju i ubijanju hrišćana. To je bilo u Bosanskom Novom gdje je četiri kamiona ustaša doslo iz preka pod fesovima i izvršili klanje hrišćana u masama. Isto se desilo i u Bosanskoj Kostajnici, gdje je na isti način i za jedan dan poklano osamstožezdesetdva hrišćana. I u Kulen Vakufu su to radili i tu se naročito istakao Miroslav Matijević, ustaša iz Vrtoče. Tu je poklano oko devetstopedeset hrišćana, što je dalo povoda za osvetu četnika od 6. septembra 1941. godine, kada je Kulen Vakuf zapaljen i glavom je platilo 1365 muslimana (ljudi, žena i djece). Mi znamo gdje su neke ustaše katolici udarali na hrišćane sa povcima: "Udri Mujo, drži Huso, ne daj tamo Meho…!" i slično.

Izazvavsi ovako težak sukob između nas muslimana i hrišćana, pozvani smo kao vojnici da taj ustanak ugušimo i da tako ubijamo Srbe i oni nas, pa da se tako međusobno satiremo i istrebljujemo ne znajući kada će to prestati ni kakvim će posljedicama uroditi – tako je ta borba, koju mi nismo izazvali, uzela toliko maha, da su mnoga naša sela popaljena i opljačkana, a njihovi stanovnici: ljudi, žene i djeca lutaju goli i bosi, gladni i žedni tražeći pomoći i zaštitu od pozvanih i nepozvanih, bježeći u naše gradove, koji su ih prepuni i gdje im se pomoć teško može ukazati. Zaštita našeg svijeta selima je posve nedovoljna, osobito u onim krajevima koju su pali pod italijansku okupaciju. Tamo italijanska vojska mirno posmatra kako gore muslimanska sela, kao što je to bilo ovih dana po selima ključkog, petrovačkog i sanskog kotara. I što je najgore vinovnici ovih nereda se povlače u pozadinu paradirajući u uniformama, zabavljeni dobrim dijelom oko pljačke srpske i jevrejske imovine. To najbolje vidimo ovdje u Banjaluci, gdje je s imovinom iseljenih i izbjeglih Srba i Jevreja napravljen izvor pljačke i bogatstva pojedinaca, njihovih obitelji i prijatelja. Odbijamo s prezirom podmetanje da se mi želimo dočepati tuđe imovine.

Mi se ovim priključujemo svakoj našoj akciji, koja ide za istim ciljevima, a naročito akciji sarajevskih muslimana od 12. oktobra 1941. godine, pa u tu svrhu tražimo:

1.da se što prije zavede stvarna sigurnost života, imetka, sloboda vjere za sve stanovnike ove zemlje,

2.da se nevini svijet zaštiti jakom vojnom odbranom,

3.da se pozovu na sudsku odgovornost svi krivci koji počine bilo kakvo nasilje ili zlodjelo bez razlike na položaj i na vjeru, kao i koji su takva djela naređivali ili pomagali,

4.da se onemogući svaka vjerska netrpeljivost,

5.da se što prije zavede i pruži dovoljna materijalna pomoć onima koji su nevino stradali u ovim neredima.

Banjaluka, 12. novembar 1941. godine

Zatim je slijedio spisak potpisanih Banjalučana, između ostalih, dvojice bivših gradonačenika, nekoliko imama, muftija, šerijatskih sudaca, inžinjera, profesora, trgovaca, činovnika, studenata, muderisa, ljekara i penzionera..

Kako je ovo JEDINSTVEN PRIMJER ne samo u II svjetskom ratu nego i u svoj poznatoj historiji općenito, ne preostaje mi ništa drugo nego da budem ponosan više nego bilo ko od mojih neprijatelja može biti pakostan!

I samo jedna mala replika ovim koji guraju svoje vjersko opredjeljenje nama pred nos, indirektno vrijeđajući sve koj iu Boga vjeruju! :

HVALA TI BOŽE ŠTO NIsAM ATEISTA!
keep it real

#375 Re: NDH - All about

Post by keep it real »

zonbirile wrote:nijemci su u WWII imali cca 20 miliona mrtvih.Nema te inventure pogibija,koja ih može amnestirati od zločina u WWII.Ova priča o NDH mi liči na to.Normalno je da je bilo pogibija,zločina,herojstva,ljudskosti,ali iventarisanje ne može promjeniti globalnu sliku ni istinu.

odlican post , svaka cast ! zamisli kad likovi podju sa tezom kako su egzekucije ustasa i crno kosuljasa od strane partizana genocid isto kao jasenovac . i onda nastave sa podatkom da je vise nijemaca izgubilo zivote nego jevreja , i kako je bombardovanje dresdena jedan od najvecih zlocina u drugom svijetskom ratu . (te price su sa drugog foruma ali i ova tema moze poci u tom pravcu)

za takve price se u njemackoj ide u zatvor .
Post Reply