Zivot u Holandiji
- neprilagodjena
#351 Re: Zivot u Holandiji
Dznopi dobro nam dosao nazad
gdje ti je onaj masni

-
Ko to smat
#352 Re: Zivot u Holandiji
Masni dobio nogu nekakav sav ko zena.Taman sam ga mislio iskoristit za onu kucu u Kanu al otjerase ga.Sto sam peh bio dole u Maju lose vrjeme a vamo bilo ljeto pravo evo vratio se sad ovdje nekako sucmurasto.Pozdrav.
- nečko
#353 Re: Zivot u Holandiji
pozdrav svima.
malo da se vratim na naslov '' ŽIVOT U HOLANDIJI''
vozim kamion i često sam gore u holandiji, sviđa mi se puno ali ne samo da se mi sviđa nego bi odnosno imam želju da bi radio i živio gore, čito sam malo po forumu, i sve što vidim je to da je opet bolje nego u sloveniji a pogotovo u bosni.
živim u sloveniji već preko 28 godina i nije ova država više interesantna, plate balkanske - cijene i životni standard europski. nemožeš ništa uštedjeti iako vozim kamion i žena radi nemože se više tako živjeti. ja peglam po europi i nevidim djeteta i žene po 5 - 6 dana. samo za vikend sam kod kuće.
ako ko ima kakav prijedlog kako i gdje početi, dobrodošo sa informacijom.
ne žuri mi se, ali imam u planu polako spakovati stvari i pravac za holandiju , hehehehehe
znam dobro engleski i pričati i pisati ( uostalom u holandiji gdje god sam istovaro svi znaju engleski )
znam onako njemački i pisati i pričati, tako da mislim da mi nebi bilo teško ni holandski naučiti,
oustalom ko je ikad učio slovenski zna da je zajeban, da mu ostali jezici nebi ni trebali praviti veće probleme.
imam 5 godina iskustva sa kamionom, i volim raditi pa bilo gdje, na raznim mašinama cnc, plastika, limarija,
u skladištu ili proizvodnji ili kao viljuškarist u nekoj firmi, a najradije prevoz-transport i logistika.
hvala pozdrav iz slovenije
vozim kamion i često sam gore u holandiji, sviđa mi se puno ali ne samo da se mi sviđa nego bi odnosno imam želju da bi radio i živio gore, čito sam malo po forumu, i sve što vidim je to da je opet bolje nego u sloveniji a pogotovo u bosni.
živim u sloveniji već preko 28 godina i nije ova država više interesantna, plate balkanske - cijene i životni standard europski. nemožeš ništa uštedjeti iako vozim kamion i žena radi nemože se više tako živjeti. ja peglam po europi i nevidim djeteta i žene po 5 - 6 dana. samo za vikend sam kod kuće.
ne žuri mi se, ali imam u planu polako spakovati stvari i pravac za holandiju , hehehehehe
znam dobro engleski i pričati i pisati ( uostalom u holandiji gdje god sam istovaro svi znaju engleski )
znam onako njemački i pisati i pričati, tako da mislim da mi nebi bilo teško ni holandski naučiti,
oustalom ko je ikad učio slovenski zna da je zajeban, da mu ostali jezici nebi ni trebali praviti veće probleme.
imam 5 godina iskustva sa kamionom, i volim raditi pa bilo gdje, na raznim mašinama cnc, plastika, limarija,
u skladištu ili proizvodnji ili kao viljuškarist u nekoj firmi, a najradije prevoz-transport i logistika.
-
Ko to smat
#354 Re: Zivot u Holandiji
Necko dolazi vamo ima za sofere posla.Eno na Aerodromu traze non stop sofera.Bjezi od Janeza ovamo je raj na zemlji ako hoces radit.Ja radim samo 4 dana u sedmici i jos mi i ostane koja pinka.Sretno i dobro doso u zemlju lala.
- nečko
#355 Re: Zivot u Holandiji
Ko to smat wrote:Necko dolazi vamo ima za sofere posla.Eno na Aerodromu traze non stop sofera.Bjezi od Janeza ovamo je raj na zemlji ako hoces radit.Ja radim samo 4 dana u sedmici i jos mi i ostane koja pinka.Sretno i dobro doso u zemlju lala.
easy< boy djeluje mi tvoj komentar ko onako malo od šale, heh3ehehehehehe
doći ću volio bi u brabrant, taj dio mi se sviđa
najradije bi prodo svoj stan u slo pa kupio gore
pa nemogu vjerovati da su cijene stanova u sloveniji iste ko u holandiji
npr.u Celju je 60m* cca 70.000 do 100.000€
a u holandiji isto tako ali ne u centru večih gradova...ali se da naći i velik je izbor.
samo problem je sigurno to bil ja imo pravo kupiti stan ako nisam njihov državljan.
ali ni rente nisu strašne oko 700 do 800 eura ali za familiju.
dobro ja se nadam da ću se uvaliti nekako, jer imam dosta kvalifikacija
kategorije b,c,e
ispit za viljuškara
mašinski tehničar
pričam engleski
sposoban i zdrav ( ono što je najbitnije )
ali volio bi da znam kud ću sa djetetom ako i moja žena sebi nađe poso.
jer privatni vrtići su skupi i ne dolaze u obzir, jedino da uspijem upoznati koju osobu koja bi čuvala dijete i koliko bi me to uopšte koštalo ( nemam pojma )
-
Ko to smat
#356 Re: Zivot u Holandiji
To jest malo problem.Bolje ti je dodzi sam za pocetak izvidi kupi stan nadji poso pa onda dovedi zenu i djete.Inace brabant je super a zasofera nema zime.ja stvarno radim 4 dana to sam sam sebi nastimo i vjeruj da je dovoljno.Dobro necistim ulice ima se neka diploma.
-
sarajevsko_pivo
#357 Re: Zivot u Holandiji
Ima ovdje stan kupiti i za 110 000 eura, mislim u Den Haagu, zgradica, 3 spavace, itd.nečko wrote:Ko to smat wrote:Necko dolazi vamo ima za sofere posla.Eno na Aerodromu traze non stop sofera.Bjezi od Janeza ovamo je raj na zemlji ako hoces radit.Ja radim samo 4 dana u sedmici i jos mi i ostane koja pinka.Sretno i dobro doso u zemlju lala.
easy< boy djeluje mi tvoj komentar ko onako malo od šale, heh3ehehehehehe
doći ću volio bi u brabrant, taj dio mi se sviđa
najradije bi prodo svoj stan u slo pa kupio gore
pa nemogu vjerovati da su cijene stanova u sloveniji iste ko u holandiji
npr.u Celju je 60m* cca 70.000 do 100.000€
a u holandiji isto tako ali ne u centru večih gradova...ali se da naći i velik je izbor.
samo problem je sigurno to bil ja imo pravo kupiti stan ako nisam njihov državljan.
ali ni rente nisu strašne oko 700 do 800 eura ali za familiju.
dobro ja se nadam da ću se uvaliti nekako, jer imam dosta kvalifikacija
kategorije b,c,e
ispit za viljuškara
mašinski tehničar
pričam engleski
sposoban i zdrav ( ono što je najbitnije )
ali volio bi da znam kud ću sa djetetom ako i moja žena sebi nađe poso.
jer privatni vrtići su skupi i ne dolaze u obzir, jedino da uspijem upoznati koju osobu koja bi čuvala dijete i koliko bi me to uopšte koštalo ( nemam pojma )
Posao za sofere je lako naci, recimo da radis za Albert Heijn( dosta velike plate).
Evo recimo stan u Rotterdamu 75.000 eura: http://www.enormo.nl/detail/5000038%7Cf24fb936a73acbc6
Ali je Holandije bezze, poslije faksa picim u DE, CH ili AT
A za pocetak bi mogao i sobu iznajmiti oko 300-400 eura ti je.
Ako treba pomoc javi mi na PM
-
zemo_online
#358 Re: Zivot u Holandiji
Ko to smat wrote:Necko dolazi vamo ima za sofere posla.Eno na Aerodromu traze non stop sofera.Bjezi od Janeza ovamo je raj na zemlji ako hoces radit.Ja radim samo 4 dana u sedmici i jos mi i ostane koja pinka.Sretno i dobro doso u zemlju lala.
dok je bio gulden bio je pravi raj ,ako je sada raj. tada si imao para pun dzep, radio ne radio.
odkako su uveli euro dobro su zasrali,a kad su masovno primili poljake,do kraja su zasrali. sve u ime evropske ideje valjda(jebla ih ona).
-ne znam sta tacno radis ali ako radis prosti posao ,imas kao i svi ,oko 1300 netto pod uslovom da da radis full time 38-40 sati.
-inace,hrana je najskuplja odkako se vode statistike u historiji.
-
zemo_online
#359 Re: Zivot u Holandiji
nečko wrote:pozdrav svima.
ne žuri mi se, ali imam u planu polako spakovati stvari i pravac za holandiju , hehehehehe![]()
treba prvo da dodjes i ostanes neko vrijeme. prvo sta trebas je smjestaj. ako si sam ,to moze bit i soba,a ako si sporodicom velika soba ili stan.
posao moze da se nadje ali ako ne znas jezik,vjerovatno da ces i manje zaradjivat od onoga ko zna,a jezik je sjeban skroz. kakav slovenski,to je nista za holandski.
-vecu sobu mozes naci za 400-500 eura ,stan nema ispod 700 eura bez rezija.
pitaj sta te zanima,tu smo da pomognemo.
- nečko
#360 Re: Zivot u Holandiji
dobror jutro, evo prije nego što krenem na poso da vam se zahvalim i cijenim to kad se daju tačne informacije.
pa ja znam engleski dobro i to bi mi na početku dobro došlo, a nije meni teško naučiti jezike, jer to mi nekako ide.
i planiram na početku rentati stan a onda ću probati kupiti sebi nešto do 100.000€
za sada mi ide sve po planu i ne žuri mi se baš. ali hvala vam što se vam mogu obratiti.
p.s.................poljaci su sve sjebali, samo pogledaj njemačku
pa ja znam engleski dobro i to bi mi na početku dobro došlo, a nije meni teško naučiti jezike, jer to mi nekako ide.
i planiram na početku rentati stan a onda ću probati kupiti sebi nešto do 100.000€
za sada mi ide sve po planu i ne žuri mi se baš. ali hvala vam što se vam mogu obratiti.
p.s.................poljaci su sve sjebali, samo pogledaj njemačku
-
Neposlusna
#361 Re: Zivot u Holandiji
Poljaci su stvarno preplivali Holandiju, ali u zadnje vrijeme i odlaze. Valjda i oni vidjeli da ih je narod ovde sit, skoro svake sedmice se cita po novinama kako su napravili neki kiks a narodu se isto ne svidja sto su skoro non-stop na alkoholu.
Ja ti ne bi preporucila da odma prodajes stan i da ovde nesto uzimas. Najpametnije bi ti bilo da dodjes ovde na neko vrijeme sam bez zene i djeteta. Tek onda ako ti se svidi, ako uspijes da nadjes posao, onda ti je lako za zenu i dijete da dodju.
Za stanove mozes pogledati i na stranicu http://www.funda.nl
Ne gledaj ni slucajno stanove u Randstad/u, cijene su nenormalno visoke.
Ja ti ne bi preporucila da odma prodajes stan i da ovde nesto uzimas. Najpametnije bi ti bilo da dodjes ovde na neko vrijeme sam bez zene i djeteta. Tek onda ako ti se svidi, ako uspijes da nadjes posao, onda ti je lako za zenu i dijete da dodju.
Za stanove mozes pogledati i na stranicu http://www.funda.nl
Ne gledaj ni slucajno stanove u Randstad/u, cijene su nenormalno visoke.
- nečko
#362 Re: Zivot u Holandiji
dajte mi neku od vaših najboljih net. stranica za polovna auta...kao npr u slo ima www.avto.net ili u belgiji www.vlan.be .......ima li i kod vas nešto slično?
-
Neposlusna
- nečko
#364 Re: Zivot u Holandiji
hvala ''neposlušna''
nisam vas pito koliko vremena vam je trebalo da naučite holandski jezik ?.
i gdje se inače ide na ''časove'' holandskog jezika i koliko to traje i koliko otprilike košta.
npr. za brabrant odnosno okolina grada rotterdamm-a.
i jeli oni prave razliku u davanju plate između stacionarnih holanđana i npr. mene koji dolazim iz eu ( slovenije )
i jesu li isti kod uzimanja poreza ?
dali se da dobiti diječiji doplatak i gdje se mogu takve informacije naći na internetu ? ( osim ovog foruma )
hvala
i gdje se inače ide na ''časove'' holandskog jezika i koliko to traje i koliko otprilike košta.
i jeli oni prave razliku u davanju plate između stacionarnih holanđana i npr. mene koji dolazim iz eu ( slovenije )
dali se da dobiti diječiji doplatak i gdje se mogu takve informacije naći na internetu ? ( osim ovog foruma )
hvala
-
sarajevsko_pivo
#365 Re: Zivot u Holandiji
Bolji je marktplaats.nlnečko wrote:hvala ''neposlušna''
hvala
za dijeci imas ovdje info: http://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/ ... en_werken/
Uglavnom imas pravo na dijeci, za dijecu od 0 do 18 godina
-
Ko to smat
#366 Re: Zivot u Holandiji
Ima li u vas sparine.Joj jedva cekam da se isparim ovo ljeta vidilo nije.Bjezimo odavde a sto prije nazad.
-
elvis.c
#367 Re: Zivot u Holandiji
Sto se tice kupovine automobila u NL ili nekih drugih rabljenih stvari pogledaj na http://www.marktplaats.nl
ili ako zelis da prodjes dosta jeftinije samo uz malo vise ulozenog vremena za potragu mozes pogledati na http://www.schadeautos.nl To su ti u biti automobili sa ostecenjem prilikom udesa, neka sa manjim a neka sa vecim ostecenjem, ali isto tako mozes naci automobile koji imaju samo parkirschade ( ostecenje na parkinzima) ogrebotine koje su zanemarive a daleko povoljnije cijene....
Jos jedan savjet, ako neces prelaziti veliku kilometrazu godisnje ( 25000-30000km) ako je to ispod ove kilometraze obavezno kupuj benzinca, i vozilo sa manjom tezinom, jer su ti porezi za dizel motore daleko veci... na ovom sajtu mozes izracunati vrijednost takse koju placas u zavisnosti od tezine automobila i pogonskog goriva... www.wegenbelastingen.nl/personenauto.php
Sretno....
ili ako zelis da prodjes dosta jeftinije samo uz malo vise ulozenog vremena za potragu mozes pogledati na http://www.schadeautos.nl To su ti u biti automobili sa ostecenjem prilikom udesa, neka sa manjim a neka sa vecim ostecenjem, ali isto tako mozes naci automobile koji imaju samo parkirschade ( ostecenje na parkinzima) ogrebotine koje su zanemarive a daleko povoljnije cijene....
Jos jedan savjet, ako neces prelaziti veliku kilometrazu godisnje ( 25000-30000km) ako je to ispod ove kilometraze obavezno kupuj benzinca, i vozilo sa manjom tezinom, jer su ti porezi za dizel motore daleko veci... na ovom sajtu mozes izracunati vrijednost takse koju placas u zavisnosti od tezine automobila i pogonskog goriva... www.wegenbelastingen.nl/personenauto.php
Sretno....
-
Ko to smat
#368 Re: Zivot u Holandiji
Jebem ti Italiju moze li ovdje prec temperatura iznad 22 da se malo bucnem prije godisnjeg.
-
Ko to smat
#370 Re: Zivot u Holandiji
Sta ti je smjesno.Pa zamisli kad te namoru opali madjar a ti puna vlage.
- neprilagodjena
#371 Re: Zivot u Holandiji
Ne mogu da dodjem sebi od smjeha

-
luka21
#372 Re: Zivot u Holandiji
Cao svima, vidim da ovde ima dosta ljudi sa Balkana koji zive u Holandiji. Inace sam iz Novog Sada, i zeleo bih da vec sledece godine nakon studija odem tamo da zivim. Voleo bih da upoznam neke ljude koji vec tamo zive, jer imam gomilu pitanja za njih... Zamolio bih takve ljude da me kontaktiraju preko pm. Hteo sam da vas pitam, da li su tamo priznate nase diplome? Da li je tezak jezik? Kakva je klima? I kakve su sanse za dobijanje drzavljanstva? Unapred hvala 
-
Ko to smat
#373 Re: Zivot u Holandiji
Vozdra evo me nazad sta ima ovdje jel bilo kise kakva je situacija.
-
idem_pjeske_polako
#374 Re: Zivot u Holandiji
Pozdrav svima,
da li neko moze da mi objasni kako funkcionise sklapanje braka sa osobom koja zivi u Holandiji (ima drzavljanstvo)?
Sve sto znam jeste da moram imati certifikat o polozenom jeziku - stepen 2. Koji su uslovi za sklapanje braka i koliko dugo traje procedura? Pokusala sam doci do nekih informacija, ali nista nisam nasla tacno za Holandiju vec samo za Austriju i Njemacku, da li su uslovi isti?
Unaprijed hvala!
da li neko moze da mi objasni kako funkcionise sklapanje braka sa osobom koja zivi u Holandiji (ima drzavljanstvo)?
Sve sto znam jeste da moram imati certifikat o polozenom jeziku - stepen 2. Koji su uslovi za sklapanje braka i koliko dugo traje procedura? Pokusala sam doci do nekih informacija, ali nista nisam nasla tacno za Holandiju vec samo za Austriju i Njemacku, da li su uslovi isti?
Unaprijed hvala!
-
Ko to smat
#375 Re: Zivot u Holandiji
Pa mislim da moras bit minimalno 5 kuka sa tom osobom ,on mora da plati tvoj dolazak,da ima stalna primanja koja nisu mislim ispod 1400 eura,to je sto ja znam za vise ako treba raspita cu se.pozdrav.