USA viza i novija iskustva
-
hiks
#351 Re: USA viza i novija iskustva
u ds 160 za studentsku vizu treba li popunjavat posao ako je na crno i biti ce zavrsen kada se preda za vizu, tj jel dovoljno sto ima osoba stan, novac za studij,familiju (i familiju u usa)?
-jer rizik je da ne ispadne tzv material fact misrepresentation mada imigracijski propis kaze
in order to sustain a finding of materiality, it must be shown
that the information foreclosed by the misrepresentation was
of basic significance to the alien's eligibility for a visa. The
information concealed by the misrepresentation must, when
balanced against all the other information of record, have
been controlling or crucial to a final decision of the alien's
eligibility to receive a visa
or example, if an alien was trying
to establish ties abroad by submitting false evidence of
particular employment in an effort to establish nonimmigrant
status and it appeared that the alien had other ties meriting
favorable consideration, the misrepresentation would not be
considered to be material unless you can state categorically
that, if the true state of affairs had been known, no visa could
properly have been issued.
-al opet ako se izostavi za svaki slucaj onda se treba izostavit i iz formulara aplikacije za skolu
-jer rizik je da ne ispadne tzv material fact misrepresentation mada imigracijski propis kaze
in order to sustain a finding of materiality, it must be shown
that the information foreclosed by the misrepresentation was
of basic significance to the alien's eligibility for a visa. The
information concealed by the misrepresentation must, when
balanced against all the other information of record, have
been controlling or crucial to a final decision of the alien's
eligibility to receive a visa
or example, if an alien was trying
to establish ties abroad by submitting false evidence of
particular employment in an effort to establish nonimmigrant
status and it appeared that the alien had other ties meriting
favorable consideration, the misrepresentation would not be
considered to be material unless you can state categorically
that, if the true state of affairs had been known, no visa could
properly have been issued.
-al opet ako se izostavi za svaki slucaj onda se treba izostavit i iz formulara aplikacije za skolu
-
only girl
#352 Re: USA viza i novija iskustva
pozdrav svima.Imam jedno pitanje...trenutno sam u procesu za useljenicku vizu,ali moram da sacekam jos duzi period dok mi muz dobije drzavljanstvo da bih mogla ja da idem tamo da zivim.Zanima me dali postoji neka vrsta vize pomocu koje mogu da odem muzu u posjetu na 2-3 sedmice samo i ako postoji ta mogucnost koje uslove trebam da ispunjavam za tu vrstu vize da bi mi bila odobrena.Hvala...
-
miki27A
#353 Re: USA viza i novija iskustva
Jedina druga viza za koju bi mogla u medjuvremenu da apliciras je turisticka. Uslovi su da pokazes da si vezana za Bosnu: da imas posao, ili studiras, da imas nekretnine, auto, kredit ... ovdje u Bosni.
S druge strane, na samoj aplikaciji ima pitanje koga od rodbine imas u US i u kojem je statusu tamo (LPR, US citizen, student...), a na to moras da odgovoris da imas muza i da je LPR.
Ne znam, mozes probati, ako ti se daje $ 150 pa da vidis uspijes li dobiti vizu... Sretno!
S druge strane, na samoj aplikaciji ima pitanje koga od rodbine imas u US i u kojem je statusu tamo (LPR, US citizen, student...), a na to moras da odgovoris da imas muza i da je LPR.
Ne znam, mozes probati, ako ti se daje $ 150 pa da vidis uspijes li dobiti vizu... Sretno!
only girl wrote:pozdrav svima.Imam jedno pitanje...trenutno sam u procesu za useljenicku vizu,ali moram da sacekam jos duzi period dok mi muz dobije drzavljanstvo da bih mogla ja da idem tamo da zivim.Zanima me dali postoji neka vrsta vize pomocu koje mogu da odem muzu u posjetu na 2-3 sedmice samo i ako postoji ta mogucnost koje uslove trebam da ispunjavam za tu vrstu vize da bi mi bila odobrena.Hvala...
-
only girl
#354 Re: USA viza i novija iskustva
hvala ti na odgovoru.Ja sam prije 2 godine predavala za turisticku vizu,htjela sam ici u posjetu rodbini,pokusavala sam 2 puta i oba puta dobila odbijenice.To je bilo prije nego sam se udala.Dali bi sada ukoliko dobijem jos jednu odbijenicu to moglo da ugrozi proces oko dobijanja papira,posto sam cula za neke druge zemlje da nakon trece dobijenice slijedi zabrana apliciranja odredjeno vrijeme 
-
melb26sa
#355 Re: USA viza i novija iskustva
Ne.only girl wrote:hvala ti na odgovoru.Ja sam prije 2 godine predavala za turisticku vizu,htjela sam ici u posjetu rodbini,pokusavala sam 2 puta i oba puta dobila odbijenice.To je bilo prije nego sam se udala.Dali bi sada ukoliko dobijem jos jednu odbijenicu to moglo da ugrozi proces oko dobijanja papira,posto sam cula za neke druge zemlje da nakon trece dobijenice slijedi zabrana apliciranja odredjeno vrijeme
-
manki
#356 Re: USA viza i novija iskustva
Evo i mene s par pitanja o ovoj lutriji.
Naime, bh. sam drzavljanin, i trenutno sam na postdiplomskom u Svedskoj. Program mi traje do 2013-te godine, pa bi moja pitanja bila slijedeca:
- Da li se mogu prijaviti za vizu iako nisam trenutno fizicki u BiH?
- Da li ako se sad prijavim i slucajno dobijem viza vazi od 2012-te ili od 2013-te? I ako vazi od 2012-te, jel je mogu poceti "koristiti" od (juna/jula) 2013 kad mi zavrsi magistarski program?
Hvala.
Naime, bh. sam drzavljanin, i trenutno sam na postdiplomskom u Svedskoj. Program mi traje do 2013-te godine, pa bi moja pitanja bila slijedeca:
- Da li ako se sad prijavim i slucajno dobijem viza vazi od 2012-te ili od 2013-te? I ako vazi od 2012-te, jel je mogu poceti "koristiti" od (juna/jula) 2013 kad mi zavrsi magistarski program?
Hvala.
-
melb26sa
#357 Re: USA viza i novija iskustva
Lutrija koja pocinje sutra je DV2013 Najranije sto mozes dobiti vizu je u oktobru 2012 godine - znaci pocinje sa njihovom fiskalnom godinom FY2013. U zavisnosti od broja ako/kad te izvuku, imas do 30 septembra 2013 godine da uzmes vizu - moze to biti i ranije.manki wrote:Evo i mene s par pitanja o ovoj lutriji.
Hvala.
Mozes se prijaviti za vizu i ako fizicki nisi u BiH.
-
manki
#358 Re: USA viza i novija iskustva
Znaci mogu je podici do 30 septembra 2013? Meni to odlicno odgovara! Taman cu aBd magistrirati do tada (ako doguram dotle uopce)melb26sa wrote:Lutrija koja pocinje sutra je DV2013 Najranije sto mozes dobiti vizu je u oktobru 2012 godine - znaci pocinje sa njihovom fiskalnom godinom FY2013. U zavisnosti od broja ako/kad te izvuku, imas do 30 septembra 2013 godine da uzmes vizu - moze to biti i ranije.manki wrote:Evo i mene s par pitanja o ovoj lutriji.
Hvala.
Mozes se prijaviti za vizu i ako fizicki nisi u BiH.
A ako kojim cudom prodjem dalje, hoce li to zahtijevati vadjenje/slanje neke papirologije iz BiH u nekom datom trenutku, jer mi je Svedska malo podalekoda trknem do Bosne da izvadim koji dokument koji mi treba i da posaljem, i je li se placa sta poslije i koliko?
Izvini na silnim pitanjima, tek sam nedavno otkrio za ovo
Hvala jos jednom na odgovoru prethodnom!
-
melb26sa
#359 Re: USA viza i novija iskustva
Link za izabrane:
http://www.travel.state.gov/visa/visa_4756.html
U tvom je interesu da procesuiranje zavrsis u BiH kako ne bi morao prevoditi trazene dokumente na engleski (samo ih posaljes - sve na bosanskom).
CIjene za vizu i program su isto navedene u linku.
http://www.travel.state.gov/visa/visa_4756.html
U tvom je interesu da procesuiranje zavrsis u BiH kako ne bi morao prevoditi trazene dokumente na engleski (samo ih posaljes - sve na bosanskom).
CIjene za vizu i program su isto navedene u linku.
-
kuma
#360 Re: USA viza i novija iskustva
Situacija je sljedeca:
- Udata za green card holdera - on nema drzavljanstvo i treba mu oko 2 godine da ga dobije, on tam' ja vam'
- Aplicirano I 130 jos nije odobrena peticija cekamo
- Imam B1/B2 vizu i vec sam isla u posjetu bez problema
Dugo se sve to ceka... Imam osjecaj da gubim vrijeme pa razmisljam da apliciram za studentsku vizu F1.
Sanse da je dobijem su relativno male, imam ocitu namjeru useljenja zbog peticije I130, ali svaki komentar je dobro dosao pa ako neko ima kakav savjet sugestiju ... HVALA!
Razmisljala sam i o promjeni statusa turisticka viza u studentski status pri sljedecoj posjeti u USA...
Hvalaaaa jso jednom
- Udata za green card holdera - on nema drzavljanstvo i treba mu oko 2 godine da ga dobije, on tam' ja vam'
Dugo se sve to ceka... Imam osjecaj da gubim vrijeme pa razmisljam da apliciram za studentsku vizu F1.
Sanse da je dobijem su relativno male, imam ocitu namjeru useljenja zbog peticije I130, ali svaki komentar je dobro dosao pa ako neko ima kakav savjet sugestiju ... HVALA!
Razmisljala sam i o promjeni statusa turisticka viza u studentski status pri sljedecoj posjeti u USA...
Hvalaaaa jso jednom
-
miki27A
#361 Re: USA viza i novija iskustva
kuma, ovo boldirano se ne moze napraviti: ti odavde moras doci sa F1 vizom, ili J1, ne moze se status turisticke vize tako lako mijenjati. Kod tebe je situacija malo teza, jer on mora biti drzavljanin da bi islo malo brze. Kad se odobri 1-130 istog dana kad postane muz drzavljanin moze da prebaci aplikaciju na status bracnog supruznika za drzavljane i time moze malo poboljsati cekanje.kuma wrote:Situacija je sljedeca:
Hvalaaaa jso jednom
melb26 ti moze malo bolje objasniti proceduru.
Puno srece i sto manje cekanja ti zelim.
-
kuma
#362 Re: USA viza i novija iskustva
@miki27A hvala...
Kad sam bila u USA raspitala sam se u vezi te promjene statusa, nije lako status promjeniti ali nije nemoguce. Problem je sto ako to uradis ti ne dobijas novu vizu, nego bukvlno samo ti promjene status. Ako izadjes iz USA ne mozes ponovo uci nego moras predati za vizu i tek ako ti odobre onda mozes uci nazad. ..
Ja bih to ovdje uradila, predala za F1 ali se bojim da mi ne poniste ovu turisticku koju imam na 10 god.
To za update u slucaju drzavljanstva a u vezi peticije znamo...
Studentska viza mi se cini kao najbolja opcija za trenutno stanje...
Kad sam bila u USA raspitala sam se u vezi te promjene statusa, nije lako status promjeniti ali nije nemoguce. Problem je sto ako to uradis ti ne dobijas novu vizu, nego bukvlno samo ti promjene status. Ako izadjes iz USA ne mozes ponovo uci nego moras predati za vizu i tek ako ti odobre onda mozes uci nazad. ..
Ja bih to ovdje uradila, predala za F1 ali se bojim da mi ne poniste ovu turisticku koju imam na 10 god.
To za update u slucaju drzavljanstva a u vezi peticije znamo...
Studentska viza mi se cini kao najbolja opcija za trenutno stanje...
-
melb26sa
#363 Re: USA viza i novija iskustva
Kumo, moj savjet: zaboravi na studentsku vizu jer su ti sanse ispod 5-10% da ces je dobiti a velike sanse da ti poniste turisticku bas zato sto imas immigrant intent.
Zadovolji se koristenjem turisticke vize dok tvoj PD broj ne dodje na red ili muz dobije drzavljanstvo (stogod se desi ranije). Obavezno dokaze o poslu, stanu, kreditima i ostalim vezama u BiH nositi sa sobom prilikom dolaska i procedure na POE. Apsolutno ne pomisljati da se ostaje duze od datuma koji ti daju na I-94.
Nije lako kad si supruznik LPR bas zbog cekanja, ali proce i to i bicete zajedno.
Zadovolji se koristenjem turisticke vize dok tvoj PD broj ne dodje na red ili muz dobije drzavljanstvo (stogod se desi ranije). Obavezno dokaze o poslu, stanu, kreditima i ostalim vezama u BiH nositi sa sobom prilikom dolaska i procedure na POE. Apsolutno ne pomisljati da se ostaje duze od datuma koji ti daju na I-94.
Nije lako kad si supruznik LPR bas zbog cekanja, ali proce i to i bicete zajedno.
-
jefferson
#364 Re: USA viza i novija iskustva
Takodje, da bi F1 bila validna mora da uzima 4 predmeta po semestru i da ima 2.0 GPA na kraju semestra. U slucaju da se ne pojavi u toj skoli i ne ide u skolu, ne prolazi casove i nema 2.0 GPA, DSO u skoli moze da ponisti vizu, a u slucaju da ne registruje 4 predmeta to ce obavezno uraditi.melb26sa wrote:Kumo, moj savjet: zaboravi na studentsku vizu jer su ti sanse ispod 5-10% da ces je dobiti a velike sanse da ti poniste turisticku bas zato sto imas immigrant intent.
Drzi se turisticke vize, proci ce sve to kao sto melb rece!
-
kuma
#365 Re: USA viza i novija iskustva
@melb26sa i jefferson
hvala vam puno...
Pozdrav!
hvala vam puno...
Pozdrav!
-
gradina10
#366 Re: USA viza i novija iskustva
@kuma isti takav slucaj je sa mnom i da ti kazem sve ovako iz licnog iskustva,ja i muz smo se vjencali u BIH,on nema drzavljanstvo USA jos uvijek pa zbog te duge procedure oko papira smo mislili da trazim studentsku vizu da brze dodjem tamo kod njega,upisala sam fax tamo i sa papirima iz skole trazila studentsku vizu,nije mi odobrena iz razloga zato sto mi je muz tamo i mogla bih ostati,tako su mi rekli kao razlog u ambasadi.Tako da ti kazem da ne predajes uzalud za tu stud.vizu.Kada smo se uvjerili da nema drugog nacina osim da predamo za moju useljenicku vizu i cekamo...predali smo to sve za moje papire i sada je to sve u procesu koji moze da potraje i do 4 godine kako nam je receno.Ali su nam rekli da bi jedio dosta ubrzalo to sve da muz polozi drzavljanstvo,onda bih ja dobila useljenicku vizu u roku mjesec,dva...jer su mi svi papiri obradjeni,samo jos mi je ostao ljekarski i razgovor u ambasadi ako se ne varam...Tako da ti je moj savjet...ukoliko ti muz jos nema drzavljanstvo,a vec imas turisticku vizu na 10 godina...nista vise nemoj da predajes nikakve druge vize ni promjene...nego u te 2 godine koliko je ostalo do njegovog polaganja drzavlj. ti mozes sa tom vizom da odes povremeno kod njega on dodje ovamo par puta i proci ce vrijeme a kada on dobije drzavljanstvo onda vidite dali ces otici tamo kod njega i ostati pa predati za papire ili ces biti ovde i cekati nekih 6-10mj dok ti papiri budu gotovi da mozes tamo otici zivjeti kao njegova supruga.Toliko od mene...zelim ti puno srece i strpljenja...jer vjeruj ako te iko moze razumjeti onda sam to ja jer vec 2 godine zivim odvojeno od muza i ostalo je jos godinu dana dok on polozi drzavljanstvo...veliki pozdrav....
-
kuma
#367 Re: USA viza i novija iskustva
@gradina10, puno ti hvala....
Tesko je bas... ali eto, proci ce i to...
Hvala jos jednom i ja tebi zelim da docekas uskoro ono sto cekas i budes sretna...
Tesko je bas... ali eto, proci ce i to...
Hvala jos jednom i ja tebi zelim da docekas uskoro ono sto cekas i budes sretna...
-
mala1o61ze
#368 Re: USA viza i novija iskustva
melb26sa wrote:Sama sebi odgovorila na pitanje - za LPR (imaoce zelene karte) koji podnesu peticiju za supruznika postoji vrijeme cekanja dok se ne dodje do broja imigracione vize. Evo link za visa bulletin pa prati svaki mjesec http://www.travel.state.gov/visa/bullet ... _5489.htmlgradina10 wrote:pozdrav svima...imam jedno pitanje pa ako moze melb26sa ili neko drugi strucan da mi odgovori...Naime imam nejasnoce povodom moje useljenicke vize za USA.Predala sam za vizu na osnovu muza za spajanje porodice,zahtjev sam podnijela u januaru ove godine i moji papiri su obradjeni od strane NVC i USCIS...medjutim prije 10 dana mom muzu je stigao mail od strane USCIS u kom navode da su moji papiri zavrseni sto se tice njih ali nisu u mogucnosti da mi izdaju vizu jer ima ljudi koji cekaju jos od 2007 godine i moram da cekam da ja dodjem na red,sto bi znacilo da bi mogla dobiti vizu tek za 4 godine otprilike.Moj muz ih je nazvao i pitao dali postoji mogucnost da se taj proces ubrza,medjutim oni su mu objasnili da moram da cekam,da jedino mogu brze dobiti tu vizu kada muz polozi americko drzavljanstvo,posto ga jos uvijek nema...a on tek krajem 2012 godine ima pravo da polaze drzavljanstvo.Meni nije jasno sada kako je moguce da moram da cekam toliko dugo iako on tamo ima green card,zivi tamo vec vise od 10 godina,a sam procitala sve postove na ovom forumu i kako sam mogla da zakljucim svi su dobili vizu i otisli tamo vec za 8-10 mjeseci otprilike.U oktobru prosle godine sam aplicirala za studentsku vizu i nije mi odobrena jer kako kazu muz mi je tamo i nemogu da mi odobre tu vrstu vize.Tada u daljem razgovoru sa konzulom,ta gospodja mi je rekla da predam za useljenicku vizu i da ce taj proces biti gotov za nadalje 5 mjeseci i da cu za najdalje to vrijeme dobiti useljenicku vizu da mogu otici tamo da zivim sa muzem.Dali moze neko da mi da neki savjet ili objasnjenje u vezi ovog mog slucaja...jer mi je stvarno nejasno da moram da cekam toliko dok moj muz ne dobije njihovo drzavljanstvo...ili neki broj telefona kod nas u americkoj ambasadi u Sarajevu na koji mogu da nazovem da se informisem...Uostalom dali postoji mogucnost da mogu da predam za turisticku vizu dok sam u tom procesu bar da odem nakratko tamo kod muza u posjetu makar par dana...molim vas za bilo koju informaciju jer sam skroz neinformisana pa ako moze neko da mi pomogne nekim savjetom...hvala ...
Cak ima i opis zasto se ceka.
Ti bi spadala u kategoriju F2A koja trenutno daje vize za one koji su predali peticiju 22MAR08 ili ranije tako da je vrlo moguce da ces cekati na svoj broj za vizu.
LPR nije isto sto i USC - za USC peticije za supruznike, roditelje i maloljetnu djecu nema cekanja za vize dok LPR mogu samo predati za supruznike i maloljetnu djecu ili punoljetnu ali neudatu/neozenjenu djecu i tu je red za vize.
Iz ostalog sto si napisala se cini da muz ili nije proveo dovoljno vremena u USA da preda za naturalizaciju ili je ostao predugo van zemlje (godina dana) i sat se restartovao pa mora ispocetka cekati da nakupi 5 godina manje 90 dana da preda za drzavljanstvo.
Muz cim dobije drzavljanstvo moze nazvati NVC i "upgrade" peticiju - poslace im kopiju certifikata naturalizacije i proces u NVC se moze zavrsiti za mjesec dana.
A da, USCIS i NVC nije isto - dok se peticija moze odobriti u USCISu za do 6 mjeseci, NVC (Dept of State) je taj koji dodjeljuje brojeve vize - ako ih nema - nastaje cekanje - peticija ide u skladiste dok priority date (Datum kad je peticija poslana i I-797c tj Notice of Action primljen) ne postane "current".
Last edited by mala1o61ze on 18/03/2012 21:39, edited 1 time in total.
-
Dado34
#369 Re: USA viza i novija iskustva
Papiri predati u Martu 2005 godine za spajanje porodice (otac ima americko drzavljanstvo). Ove godine, tacnije Mart dobijam "papirologiju" za ispuniti, medjutim u obrazcu sam trebao navesti da li vodim nekoga sa sobom, u medju vremenu se informise sestra koja zivi u SAD u imigracionom uredu. Rekose joj da je u redu i da se mozemo vjencati. Nece biti nikakvih problema, i u vrlo brzom roku se ozenim sa djevojkom sada zenom, da bih je poveo sa sobom. Poslije par sedmica dolazi pismo da mi se viza promjenila i da "opet" moram cekati many years na tu drugu vizu. Zna li neko zasto se toliko ceka na spajanje porodice? Zasto su me "zeznuli"? Zasto gospodja iz imigracionog nije rekla da ce se viza promjeniti i da sve kvazi ide iz pocetka?
-
miki27A
#370 Re: USA viza i novija iskustva
Dado34:Dado34 wrote:Papiri predati u Martu 2005 godine za spajanje porodice (otac ima americko drzavljanstvo). Ove godine, tacnije Mart dobijam "papirologiju" za ispuniti, medjutim u obrazcu sam trebao navesti da li vodim nekoga sa sobom, u medju vremenu se informise sestra koja zivi u SAD u imigracionom uredu. Rekose joj da je u redu i da se mozemo vjencati. Nece biti nikakvih problema, i u vrlo brzom roku se ozenim sa djevojkom sada zenom, da bih je poveo sa sobom. Poslije par sedmica dolazi pismo da mi se viza promjenila i da "opet" moram cekati many years na tu drugu vizu. Zna li neko zasto se toliko ceka na spajanje porodice? Zasto su me "zeznuli"? Zasto gospodja iz imigracionog nije rekla da ce se viza promjeniti i da sve kvazi ide iz pocetka?
Tvoj otac je predao za tebe kad ti nisi bio ozenjen. Tada si spadao u kategoriju First: (F1) Unmarried Sons and Daughters of U.S. Citizens i cekao svoj datum. Sestra je dobila pogresan savjet: nisi se trebao zeniti jer si time odmah promijenio svoj status i presao u ovu kategoriju: Third: (F3) Married Sons and Daughters of U.S. Citizens gdje se ceka skoro duplo duze. E sad, da je ono sto su sestri rekli i bilo tacno, tvoja zena ne bi mogla ici s tobom dok ti ne bi postao drzavljanin USA (pogledaj gornji post of gradina, ona je u toj kategoriji: muz je LPR, ne US citizen i sad slijedi cekanje). Ovako ces jos cekati, ali kad dodje tvoje vrijeme i ti i zena ( a mozda i djeca
Moj savjet: pocnite ti i zena igrati DV lutriju, mozda prije odete na taj nacin (ovo mislim ozbiljno, nije zezancija) Sretno.
-
Dado34
#371 Re: USA viza i novija iskustva
Znaci u slucaju da u medjuvremenu dobijem(o) djecu nece se status mjenjati?miki27A wrote:Dado34:Dado34 wrote:Papiri predati u Martu 2005 godine za spajanje porodice (otac ima americko drzavljanstvo). Ove godine, tacnije Mart dobijam "papirologiju" za ispuniti, medjutim u obrazcu sam trebao navesti da li vodim nekoga sa sobom, u medju vremenu se informise sestra koja zivi u SAD u imigracionom uredu. Rekose joj da je u redu i da se mozemo vjencati. Nece biti nikakvih problema, i u vrlo brzom roku se ozenim sa djevojkom sada zenom, da bih je poveo sa sobom. Poslije par sedmica dolazi pismo da mi se viza promjenila i da "opet" moram cekati many years na tu drugu vizu. Zna li neko zasto se toliko ceka na spajanje porodice? Zasto su me "zeznuli"? Zasto gospodja iz imigracionog nije rekla da ce se viza promjeniti i da sve kvazi ide iz pocetka?
Tvoj otac je predao za tebe kad ti nisi bio ozenjen. Tada si spadao u kategoriju First: (F1) Unmarried Sons and Daughters of U.S. Citizens i cekao svoj datum. Sestra je dobila pogresan savjet: nisi se trebao zeniti jer si time odmah promijenio svoj status i presao u ovu kategoriju: Third: (F3) Married Sons and Daughters of U.S. Citizens gdje se ceka skoro duplo duze. E sad, da je ono sto su sestri rekli i bilo tacno, tvoja zena ne bi mogla ici s tobom dok ti ne bi postao drzavljanin USA (pogledaj gornji post of gradina, ona je u toj kategoriji: muz je LPR, ne US citizen i sad slijedi cekanje). Ovako ces jos cekati, ali kad dodje tvoje vrijeme i ti i zena ( a mozda i djeca) ce moci odmah s tobom ici u US.
Moj savjet: pocnite ti i zena igrati DV lutriju, mozda prije odete na taj nacin (ovo mislim ozbiljno, nije zezancija) Sretno.
-
miki27A
#372 Re: USA viza i novija iskustva
Nece se mijenjati. Ako dijete dobijes, onda se samo posalje rodni list djeteta i zamoli da se doda kao derivative tvojoj aplikaciji.Znaci u slucaju da u medjuvremenu dobijem(o) djecu nece se status mjenjati?
-
Dado34
#373 Re: USA viza i novija iskustva
Sta se desava ako se neko u posjeti porodi? Da li djete dobija americko drzavljanstvo? Ja sam cuo da automatski dobija djete papire. Sad koliko su te rekla-kazala izjave tacne ne znam.
- karanana
#374 Re: USA viza i novija iskustva
a da se razvedes pa da ti odes kao F1 pa da onda se ponovo ozenis?
bi li to bilo brze?
bi li to bilo brze?
-
miki27A
#375 Re: USA viza i novija iskustva
Dijete automatski dobija papire, ali to roditeljima nista ne pomaze jer dijete tek kad napuni 21 godinu moze aplicirati za roditelje da imigriraju. Bolje igrajte lutriju.Dado34 wrote:Sta se desava ako se neko u posjeti porodi? Da li djete dobija americko drzavljanstvo? Ja sam cuo da automatski dobija djete papire. Sad koliko su te rekla-kazala izjave tacne ne znam.