Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mikado

#351 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Mikado »

Image
Image
Image
SaPnA

#352 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SaPnA »

Nisam procitao pravila foruma i neznam jel dozvoljeno al evo:
http://survival.aforumfree.com/

neznam jel bio ovaj forum , ako nije jedan od boljih foruma o planinarenju i svemu vezanom za survival i sve vezano za prirodu, ima ljudi iz bosne, srbije, odsvukuda.
venus doom

#353 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by venus doom »

@naja 22, raspitala sam se malo. bit ce uskoro zimski kamp... detaljnije info cu ti poslati na pp :-D
naja22

#354 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by naja22 »

venus doom wrote:@naja 22, raspitala sam se malo. bit ce uskoro zimski kamp... detaljnije info cu ti poslati na pp :-D
Hvala :)
baja

#355 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

@mikado

lijepe slike!
pogotovo ova sa jezerom u jelenjači. izgleda ogromno jezero, iako sam više puta prošao tuda i nikad nije toliko bilo. eh sad, jel do ugla slikanja il je fakat veliko tada bilo... :?

prečko polje, stećci su pojaki... ;-)
ljuspica

#356 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by ljuspica »

venus doom wrote:@naja 22, raspitala sam se malo. bit ce uskoro zimski kamp... detaljnije info cu ti poslati na pp :-D
Posto i mene zanima, mozes li javno reci gdje ce biti kamp?
I naravno Dzej

#357 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by I naravno Dzej »

SaPnA wrote:Nisam procitao pravila foruma i neznam jel dozvoljeno al evo:
http://survival.aforumfree.com/

neznam jel bio ovaj forum , ako nije jedan od boljih foruma o planinarenju i svemu vezanom za survival i sve vezano za prirodu, ima ljudi iz bosne, srbije, odsvukuda.
Odlican portal ,hvala na linku, i ako mozda nije dozvoljeno :-D
venus doom

#358 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by venus doom »

ljuspica wrote:
Posto i mene zanima, mozes li javno reci gdje ce biti kamp?
@ljuspice imas pp :-D
gibra

#359 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by gibra »

pozdravljam.
oficijelno prvi post na sax-u. kasniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim. al nema veze. pozvan sam od strane jednog forumasa da napisem par rijeci o summer&winter Camps u BiH.
Ovako, postoje kampovi za osnovce i srednjoskolce, koji su jako uspjesno organizovani protekle dvije tri godine, odrzavaju se tri cetiri puta godisnje, dva zimi (slijedeci je u januaru aBd, (get ready)) i dva ljeti. kampovi su tematski i doticu se nekoliko vjestina kao sto su survival,planinarenje,cvorologija,topografija,geografija,historija, (sva tri konstitutivna naroda da ne bude zabune:)),ali ipak se stavlja akcent na jahanje,i brigu o konjima,jer postoji i ta opcija, a konji iziskuju dosta rada i paznje, a i djeci su interesantni.
sto se tice kampova za odrasle, do sada nije bilo zainteresiranih, ali u biti, kampovi za odrasle su bili prvobitna zamisao.
kampovi se mogu organizovati bilo kada, bitno je da ima raje, i da se usaglase zelje o tome sta se zeli raditi i gdje ici. mogucnosti su beskrajne. ja licno preporucujem lokalitet Bjelašnice,Treskavice,rakitnice,lukomira, i okoline, jer tu,geografski je perfektno za kampiranje,a same planine su pune prelijepih prizora,u koje god doba godine da se ide. pohodim lokalitet godinama, i jos uvijek sam fasciniran ljepotama kada god ponovo odem. ima ih ovdje koji ce to potvrditi:)
sto se tice aktivnosti na kampu za odrasle, to naravno zavisi od zelja ucesnika, ali moja osnovna ideja bi bila hiking, znaci mozak na pasu, prelijepi prizori za oko,zdrav zrak, kondicija,domaca hrana,i jednostavno druzenje. usput se mogu raditi neke stvari,tipa cvorologija,topografija,i sl. jer ipak kod TIH stvari,lakse je sa odraslima raditi...ne bih za pocetak ubacivao uzad desendere i slicno, jer prvenstveno moj cilj je da sto vecem broju pokazem ljepote planina, a ne da polomim raju. ukoliko zelite i to,nije problem, imamo mi background i za to..
eto info iz prve ruke!
I naravno Dzej

#360 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by I naravno Dzej »

Super je ovo za kampove :thumbup:
spely

#361 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by spely »

Image

Evo jedne s Cvrsnice :D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#362 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

Danas Bajita-Stanari-Lokvanjsko-Sitnik-Bajita

Lokvanjsko Jezero
Image

Vrhovi prenja u daljini

Image

ko neka budala:)

Image
Last edited by Admir_1984 on 19/11/2011 23:42, edited 1 time in total.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 08/09/2015 06:33, edited 2 times in total.
I naravno Dzej

#364 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by I naravno Dzej »

@Admire

Jel ides na ovo planinarenje organizovano , preko nekog planinarskog drustva, ili je nesto samoinicijativno
Admir_1984

#365 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

I naravno Dzej wrote:@Admire

Jel ides na ovo planinarenje organizovano , preko nekog planinarskog drustva, ili je nesto samoinicijativno
ovo danas sam sam, a inace sve zavisi, obicno uvijek nekog nadjem. sto se drustava tice slabo ti tu iko ishta organizuje, imas sad ovo sto zeljo organizuje za 25 novembar, od marshala do opservatorije, pa do doma bijele vode. prijave mensecini u drustvu, a cenera se placa

e da, na Sitniku sad ima domar i moze se nociti, pa ako ko konta ici gore da zna. dom usred nicega, pravi planinarski ambijent :thumbup:
I naravno Dzej

#366 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by I naravno Dzej »

Admir_1984 wrote:

ovo danas sam sam, a inace sve zavisi, obicno uvijek nekog nadjem. sto se drustava tice slabo ti tu iko ishta organizuje, imas sad ovo sto zeljo organizuje za 25 novembar, od marshala do opservatorije, pa do doma bijele vode. prijave mensecini u drustvu, a cenera se placa

e da, na Sitniku sad ima domar i moze se nociti, pa ako ko konta ici gore da zna. dom usred nicega, pravi planinarski ambijent :thumbup:
Ma kontam imali se poente uclaniti u neko PD-o, jedino mozda zbog popusta na nocenje. Htio sam u ovo ovde kod mene na Ilidzi PD Famos.Nisam neki iskusan planinar , par puta osvojio Hrasnicki stan :-D , pa bi mi dobro doslo ako imaju neke ture, da pokupim malo iskustva od tih starih planinara. Ali nista bez samoinicijative izgleda. Hajd hvala na odgovoru.
baja

#367 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

bilo je i pitanja za Klokocevicu (pecina)

ne znam da'l ste primijetili, kod Marshala u Babinom dolu se nalazi malo igraliste za djecu (desno od hotela). desno od igralista je tabla/putokaz sa totalno uređenim i bezbjednim setalistem do pecine (1,3 km) i kamenog amfiteatra (2,7km od Babinog dola)...tako da ko ne zna kud hodati kad ode gore na bjelasnicu, obavezno nek posjeti. Idealno za malu raju i sl

nadam se da je ovo prvi od koraka za unapređivanje šetačkih sadržaja na našim planinama

:thumbup:
Dr.Mr.Fr.

#368 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Dr.Mr.Fr. »

I naravno Dzej wrote:
Admir_1984 wrote:

Ma kontam imali se poente uclaniti u neko PD-o, jedino mozda zbog popusta na nocenje. Htio sam u ovo ovde kod mene na Ilidzi PD Famos.Nisam neki iskusan planinar , par puta osvojio Hrasnicki stan :-D , pa bi mi dobro doslo ako imaju neke ture, da pokupim malo iskustva od tih starih planinara. Ali nista bez samoinicijative izgleda. Hajd hvala na odgovoru.

Ma samo solo udri, skupi ekipu i hodajte a koga sretnete na planini sa njima se uvežite 8-)
baja

#369 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

baja wrote:bilo je i pitanja za Klokocevicu (pecina)

ne znam da'l ste primijetili, kod Marshala u Babinom dolu se nalazi malo igraliste za djecu (desno od hotela). desno od igralista je tabla/putokaz sa totalno uređenim i bezbjednim setalistem do pecine (1,3 km) i kamenog amfiteatra (2,7km od Babinog dola)...tako da ko ne zna kud hodati kad ode gore na bjelasnicu, obavezno nek posjeti. Idealno za malu raju i sl

nadam se da je ovo prvi od koraka za unapređivanje šetačkih sadržaja na našim planinama

:thumbup:
pored ovoga vrijedi vidjeti ecofutura park prirode na hresi....cijene necu spominjat, al moze se otic i izvidit teren
za djecu adrenalinski park ;-)
ignacio

#370 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by ignacio »

...danas u čitanju wikipedijom nađem pojam ''Bushwhacking''.

Kao mali smo to ćesto radili. Probijanje kroz žbunje, trnje i šikaru pored našeg lokalnog potoka. Radili smo to non-top.

To je i onaj pojam za probijanje đunglom s mačetom na terenu s puno vegetacije. Uzbudljivo je to, ali znam da mi nikad nije bilo uzbudljivo rukama razmikavati sve one paučine i paukove u žbunju. Nije da ih se bojim, ali je gnjavaža kad ti se zapletu o vrat.

Dakle, da bi hiking i trekking napravili uzbudljivijim , treba odabrati šikaru i žbunje :D
baja

#371 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

slabo se hoda, kako je snijeg pao... 8-)
chengaba

#372 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by chengaba »

baja wrote:slabo se hoda, kako je snijeg pao... 8-)
Ja bogme više hodam kako je pao snijeg ;-)
baja

#373 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

chengaba wrote:
aferim :thumbup:
osim kondicije i opremu dobru imaš... :wink:
ja kad viđoh krplje za moju težinu 300km (lafuma) naglo sam ohladio
chengaba

#374 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by chengaba »

baja wrote:
chengaba wrote:
aferim :thumbup:
osim kondicije i opremu dobru imaš... :wink:
ja kad viđoh krplje za moju težinu 300km (lafuma) naglo sam ohladio
Eee drug, ja sam ti još student, kakva oprema, turne skije i ozbiljne krplje su u planu nekad u budućnosti, a to tada, gojzerice, sprej za impregnaciju i gležnjaci/gamaše funkcionišu odlično. Malo teže ide kad je snijeg do i preko kukova, ali hoda se opet ;-) :thumbup:
Admir_1984

#375 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

Za nas sto nemamo bash super opremu je ovo okolo Sarajeva dosta puta predjeno, al opet nadje se neka tura jednom-dvaput mjesecno
Post Reply