Okrenula se prema monitoru i odsutno je pogledala kroz prozor. Sviće! Čak se i vrapci čuju. Uvijek su je fascinirale magične boje sunca koje se budi, tamnije nijanse plave i tek ponešto one čudne zlaćane. Nijemo je posmatrala tu malu predstavu prirode i prisjećala se njihovog prvog sastanka...
Pili su toplu čokoladu, neobavezno razgovarali, šetali se po snijegu i smijali kao ludi. Sjećala se čak i onog njegovog nespretnog pokušaja da ju poljubi na rastanku. Zaljubila se u njega još isto veče... U one tople oči boje čokolade!
Toliko su toga doživjeli skupa. Toliko neprospavanih noći ispunjenih nježnostima, toliko smijeha i suza... Zar je moguće da je svemu tome došao kraj? Ne! Ona to ne želi. Ipak, voli ga! Kao nikoga do tada. Osjetila je jezu kako joj prolazi tijelom, puhnula je vreo zrak iz pluća u svoje neposlušne i promrzle prste i počela je tipkati...
"Mili moj,
Volim te! Da, znam, smiješno je! Vidim čak nevjericu i prezir u tvojim očima. Ali volim te. Da, ne vjeruješ mi. Ni mojim riječima, ni mom zagrljaju, ni mojim suzama...
Zato će ove riječi večeras umrijeti na mojim usnama. Voljet ću te prećutno i izgarat ću svaki dan iznova od te ljubavi. I dalje ću te grliti kao da je spas samo u tvom zagrljaju, jer moje ruke tako prirodno pristaju tvojima... Plakati više neću! Nikada nećeš vidjeti suze u mojim očima, ni kada sam tužna, ni kada sam sretna, ni kada sam povrijeđena... Svaka moja suza umrijet će prije nego se okupa u tvom znatiželjnom pogledu! Peći će me ali ugrist ću se za usnu, zarit ću si nokat u prste... Pretočit ću ljubav u bol, jer te volim a ti to nećeš znati!
Ne gledaj me ljubopitivo dok čitaš ovo uz prvu jutarnju kafu! Neću ti ništa pojasniti jer sasvim sam sigurna da znaš razloge mog zavjetovanja na šutnju... Lažne usne ne mogu izgovoriti ništa drugo sem laži a ja ne mogu lagati da te ne volim..."
Stavila je tačku na kraju, sačuvala tekst i ugasila komp. Prošla je rukom kroz zamršenu kosu, stavila dlanove na lice i osjetila je toplinu na prstima. Krupne suze su skliznule na tastaturu po kojoj je još prije par sekundi tipkala riječi istinske ljubavi! Vlažnih očiju pogledala je ponovno kroz prozor! Sunce se polako rađalo! Zajedno sa njim u njoj se rađala i nova nada. Nada i vjera u njih i njihovu ljubav.
Ustala je lagano, još uvijek je spavao, licem sada okrenutim prema njoj. Prišla je krevetu nježno ga posmatrajući nekoliko sekundi a onda se lagano spustila do njegovog uha i drhtavim glasom šapnula posljednji put: "Volim te"