Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
valterbranisarajevo

#351 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by valterbranisarajevo »

Sada će početi dnevnik TVSA
vox-populi

#352 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vox-populi »

Jara wrote:Naj nam je bolje uvesti marksizam u vrtiće! :D
Mudri Japanci, napravili stripove po Marksovom "Kapitalu".
Idu k'o halva! :dance:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081222041
De mi reci koja je razlika izmedju nasilnog uvodjenja marksizma za vrijeme komunista i nasilnog uvodjenja vjeronauke za vrijeme "demokrata", osim sto je ova zadnja "fakultativna".
JThomas

#353 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

nema je.

samo se marksizam ipak nije uvodio u obdaništa i niže razrede osnovne škole...
valterbranisarajevo

#354 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

U izvještaju sa sjednice TVSA nije spomenuo ništa...
Jara

#355 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Jara »

vox-populi wrote:
Jara wrote:Naj nam je bolje uvesti marksizam u vrtiće! :D
Mudri Japanci, napravili stripove po Marksovom "Kapitalu".
Idu k'o halva! :dance:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081222041
De mi reci koja je razlika izmedju nasilnog uvodjenja marksizma za vrijeme komunista i nasilnog uvodjenja vjeronauke za vrijeme "demokrata", osim sto je ova zadnja "fakultativna".
Evo: :)
Nije se uvodio u vrtiće ( i sam znaš, samo si se malo zaletio :) )
goran5

#356 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by goran5 »

Onu babu direktoricu podhitno smjeniti i zabraniti njen dalji kontakt sa djecom...
suncandan

#357 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by suncandan »

goran5 wrote:Onu babu direktoricu podhitno smjeniti i zabraniti njen dalji kontakt sa djecom...
Ona zena je jako opasna!
Treba je sto prije liferovati.

Ko zna kakvih ona kompleksa ima.
Abacija

#358 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Abacija »

suncandan wrote:
goran5 wrote:Onu babu direktoricu podhitno smjeniti i zabraniti njen dalji kontakt sa djecom...
Ona zena je jako opasna!

Svi budite sretni sto je ova tema na ovom pdf-u i time sacuvana od raznih demagoga. Da je tema kojim slucajem na pdf-Politika sad bi vas "dezurni cuvari svijesti" opomenuli kako ste to i trazili jer ste tako i glasali... :-)
to sam ja

#359 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by to sam ja »

Abacija wrote:
suncandan wrote:
Ona zena je jako opasna!

Svi budite sretni sto je ova tema na ovom pdf-u i time sacuvana od raznih demagoga. Da je tema kojim slucajem na pdf-Politika sad bi vas "dezurni cuvari svijesti" opomenuli kako ste to i trazili jer ste tako i glasali... :-)

meni je strasno sto jos niko nije pozvao psihijatra i psihologa da svjedoce o mogucim posljedicama vjeronauke u tako ranoj dobi...jer nije isto uciti od roditelja u kuci i na taj nacin prikupljati informacije i kada djete od 3 god. ima pa moglo bi se reci predavanje iz vjeronauke
valterbranisarajevo

#360 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus

Nevjerovatno zar ne...(negdje na polovici članka - Arzija i Deda Mraz) :x
Jara

#361 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Jara »

net je čudo... :D
callmethebreeeze

#362 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by callmethebreeeze »

ovo bi trebalo direktorici dati da gleda, a i djeci, ali kad narastu.
:D :D :D
Vozdra raja :-)

#363 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Vozdra raja :-) »

Cini mi se da ova tema sve vise prerasta u temu generalno protiv vjere a ne protiv vjeronauke u obdanistima! :-?

Nekima smeta sto u skolama djeca uce vjeronauku.... pa sta je u tome lose ako djeca znaju da su razlicitih vjera.... sta je lose u razlicitostima.... zar to sto nasa djeca u skoli uce svako svoju vjeru a kasnije se zajedno igraju ispred zgrada nije nase bogatstvo.... ili bi smo tu nasu sarolikost sto vise trebali sakriti od djece.... zar nije cinjenica da smo razlitih vjera.... zasto se bojimo te cinjenice i pokusavamo da to sakrijemo od djece.... neki smatraju nesu sarolokost kao nesto lose i opasno.... ja smatram da kada mali Ivan i Adi u svojim skolama uce o svojim vjerama i onda se nadju ispred zgrade da se igraju zmire -nasim bogatstvom, nesto sto se samo kod nas moze vidjeti... ali neki bi to sve da uniste i da ponovo zagovaraju kako je vjera nesto lose i kako smo svi isti.... e nismo svi isti, toga se ne trebamo stidjeti vec je to upravo nase bogatstvo kojim se trebamo ponositi... razlicitih smo vjera a zivimo i drugujemo zajedno... neprocjenjivo!!
vox-populi

#364 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vox-populi »

Tacno, nismo svi isti. Evo ja sam budista, molim obezbijedi mom djetetu, za kojeg sam ja odlucio da je budista, vjeronauku. A moja zena vjeruje u kabalu pa za nasu kcerku koja je, opet po nasoj odluci, u kabali, obezbjedite adekvatnu vjeronauku. A moje komsije su ateisti pa i oni mole da za njihovu djecu obezbjedite adekvatan program u vrticu i skoli kako njihova djeca ne bi bila izdvojena od druge djece. I jos nesto, ako ne mozete ovo obezbjediti, onda nam vratite nas dio novca koji na ime poreza placamo a koji se trosi za casove vjeronauke. A bilo bi jako tuzno kada ovo ne biste mogli obezbijediti jer ne zelite valjda da se nasa djeca igraju ispred kuce zmire a da ne znaju u kojoj su vjeri.
popajic

#365 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by popajic »

@vozdra raja
...e nismo svi isti, toga se ne trebamo stidjeti vec je to upravo nase bogatstvo kojim se trebamo ponositi... razlicitih smo vjera a zivimo i drugujemo zajedno... neprocjenjivo!!
Prvi put da se 100% slazem sa nekom tvojom konstatacijom !
Bitna razlika ipak ostaje: dok je ova drzava oficijelno jos sekularna( a nece jos dugo izgleda!),religija NE treba da bude zastupljena u JAVNIM ustanovama.
Hodidjed

#366 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Hodidjed »

valterbranisarajevo wrote:Evo šta sam još saznao. Roditelji djece iz jednog sarajevskog vrtića su se zvanično-pismeno obratili upravi vrtića sa zahtjevom da se organizuje priredba sa Deda Mrazom, vjerovatno na osnovu Arzijine izjave u emisiji Pošteno (ako roditelji žele mi ćemo organizovati proslavu). Umjesto da im se izađe u susret, kao što je to urađeno roditeljima koji su tražili vjeronauku za svoju djecu, ovi roditelji su upućeni da se sa svojim zahtjevom obrate "ministarstvu". Toliko o dosljednosti i ravnopravnosti. Klasična segregacija...
Katastrofa. Bilo je za pretpostaviti da ce Arzija (podbuhla gadura) izgurati svoje. Narod se ne pita, na silu im se sve namece, pa i vjeronauk.
uvjek dobar gost

#367 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

Žvakah sve ovo par dana.... i na kraju svega mogu samo reći sljedeće... pod hitno smijeniti Arziju M. sa pozicije na kojoj je... to je pod jedan, pod dva provesti anketu-referendum ili kako se već to nešto zove među roditeljima djece koja su u obdaništima i osnovnim školama, dati im da se izraze hoće li da im djeca izučavaju o samo jednoj religiji ili da se upoznaju sa svim religijama kroz jedan nedogmatski način. Kad kažem nedogmatski mislim da djeci ne predaju popovi, hodže i fratri već ljudi koji nisu usmjereni usko na samo jednu vjeru.
Nakon toga u svim javnim obrazovnim institucijama ukinuti usko tumačenje i izučavanje samo jedne vjere.. već postaviti predmet univerzalne poruke vjere u kojem će se obratiti pažnja na univerzalne poruke vjerskih knjiga i samih vrijednosti na koje vjera poziva.
Ovo govorim jer svi koji žele nadgradnju poslije toga mogu ići u vjerske objekte, mogu svoju djecu slati čak i u privatna obdaništa il osnovne škole u kojima se može izučavati šta god tamo ljudi žele... no javne ustanove se finansiraju iz budžeta u koji i ja između ostalog dajem šolde... ko je mene pitao oko vjeronauke u obdaništima.... nije niko...!!!!

P.S

Sramota je kako nam je grad osvanou u svjetskim medijima... bruka i sramota.... ko je ta Arzija Mahmutović...???
pike

#368 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by pike »

Hodidjed wrote:
valterbranisarajevo wrote:Evo šta sam još saznao. Roditelji djece iz jednog sarajevskog vrtića su se zvanično-pismeno obratili upravi vrtića sa zahtjevom da se organizuje priredba sa Deda Mrazom, vjerovatno na osnovu Arzijine izjave u emisiji Pošteno (ako roditelji žele mi ćemo organizovati proslavu). Umjesto da im se izađe u susret, kao što je to urađeno roditeljima koji su tražili vjeronauku za svoju djecu, ovi roditelji su upućeni da se sa svojim zahtjevom obrate "ministarstvu". Toliko o dosljednosti i ravnopravnosti. Klasična segregacija...
Katastrofa. Bilo je za pretpostaviti da ce Arzija (podbuhla gadura) izgurati svoje. Narod se ne pita, na silu im se sve namece, pa i vjeronauk.
:lol: :lol: :lol: Ministarstvu za djeciju priredbu sa djed mrazom :lol: :lol: :lol: izgleda da kod nas drustvo tone u srednjovjekovno mracno doba, a niko ni habera
Last edited by pike on 24/12/2008 09:29, edited 1 time in total.
Hodidjed

#369 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Hodidjed »

uvjek dobar gost wrote:Žvakah sve ovo par dana.... i na kraju svega mogu samo reći sljedeće... pod hitno smijeniti Arziju M. sa pozicije na kojoj je... to je pod jedan, pod dva provesti anketu-referendum ili kako se već to nešto zove među roditeljima djece koja su u obdaništima i osnovnim školama, dati im da se izraze hoće li da im djeca izučavaju o samo jednoj religiji ili da se upoznaju sa svim religijama kroz jedan nedogmatski način. Kad kažem nedogmatski mislim da djeci ne predaju popovi, hodže i fratri već ljudi koji nisu usmjereni usko na samo jednu vjeru.
Nakon toga u svim javnim obrazovnim institucijama ukinuti usko tumačenje i izučavanje samo jedne vjere.. već postaviti predmet univerzalne poruke vjere u kojem će se obratiti pažnja na univerzalne poruke vjerskih knjiga i samih vrijednosti na koje vjera poziva.
Ovo govorim jer svi koji žele nadgradnju poslije toga mogu ići u vjerske objekte, mogu svoju djecu slati čak i u privatna obdaništa il osnovne škole u kojima se može izučavati šta god tamo ljudi žele... no javne ustanove se finansiraju iz budžeta u koji i ja između ostalog dajem šolde... ko je mene pitao oko vjeronauke u obdaništima.... nije niko...!!!!

P.S

Sramota je kako nam je grad osvanou u svjetskim medijima... bruka i sramota.... ko je ta Arzija Mahmutović...???
O Arziji jedino znam da je muz poslao u Italiju tokom rata i onda se razveo od nje. Navodno je ozenio neku koja lici na nesto, a ne da voda onog gabora :-D
d2

#370 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by d2 »

missko wrote:Vidis ja zivim u katolickoj drzavi tj. u nama dragoj Njemackoj tacnije Bayern. I ovdje su ti obdenista bilo gradska ili ne u nekom sastavu pri crkvi samo sto imas evangelisticke i katolicke. Nalaze se obicno u sklopu crkve i djeca se u obdenistu odgajaju u tom principu, i sta sad ja kao musliman i manjina trebam da se bunim i da ukidam i odredjujem vjere po obdenistima. u svakom slucaju sam za opciju da se djete odgaja u bilo kojoj vjeri samo ne u ateizmu jer vjera ne uci nista lose nego samo dobro. Al eto kad se homosexualizam prepise sa zapada onda je dobro al nesto pametno ako uzmemo onda je to u qrcu.
fuj ateizam, u snu mi se ne snio, u pravu si ti... kakvi...
popajic

#372 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by popajic »

valterbranisarajevo wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus

Nevjerovatno, tuzno, ogavno...

A nekad je ovakva slika o Sarajevu kruzila svijetom :
http://www.youtube.com/watch?v=Ik14V4WWuKQ
uvjek dobar gost

#373 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

popajic wrote:
valterbranisarajevo wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus

Nevjerovatno, tuzno, ogavno...

A nekad je ovakva slika o Sarajevu kruzila svijetom :
http://www.youtube.com/watch?v=Ik14V4WWuKQ
Ovo sa youtubeta kao da se nikad desilo nije u ovom gradu....

Ovako molim da se (ukoliko ih ovdje ima) jave roditelji koji bi da im djeca koja idu u vrtiće javne institucije Djeca Sarajeva prime paketiće uprkos cenzuri djeda mraza... jer ima određeni broj djeda mrazova koji bi ipak da podjele koji paketiće uprkos cenzuri i zabrani !
Last edited by uvjek dobar gost on 24/12/2008 11:17, edited 1 time in total.
homo_sapiens

#374 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by homo_sapiens »

Ima li neko finansijske izvještaje o poslovanju JU Djeca Sarajeva ?
uvjek dobar gost

#375 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

,..,... nemam finansijske izvještaje.. ali sam našao još jednu reakciju...

http://www.isn.ethz.ch/isn/Current-Affa ... 579&lng=en
Post Reply