VjecitiStudent wrote:Dead Man Walking wrote:Svi ostali kabadahijski podvizi bi se mogli i halaliti, ali ovo nikako. I Arslan je potpuno u pravu kad kaze da je sve moglo biti i drugacije da se na vrijeme reagovalo. Ne mislim da ovim pokusava umanjiti ogorcenje i osude za ono sto je Caco napravio na kraju, ali slicnih Caci je bilo dosta na pocetku rata i svi su ipak na neki nacin umireni i stavljeni pod kontrolu.
"u zadnjim danima upropastio"!?????
A to sto je od samog pocetka rata ubijao civile se valjda racuna u Cacina dobra djela?
I mene ovo zanima? Misliš da bi mu se oprostilo ubijanje i maltretiranje sarajlija? Što je najtužnije i ja mislim da bi. Bilo bi lijepo znati da li je ubijao po Sarajevu zasto što je bio ubica ili jer mu je neko tako naredio. Vjerovatno ovo drugo, ali teško da će to ikad izaći vani.
Dead Man Walking wrote:A zahvaljujuci tom predratnom olosu Sarajevo nije proslo kao Srebrenica i ostale okupirane regije i da nije bilo njih vjerovatno ne bi bilo ni nas koji ih danas pljujemo/velicamo.
S ovim se ne slažem. Daću Ti primjer iz moje mahale. Prijeratni taksista, lokalni jalijaš, preko HDZ-a i SDA lijepo je zaradio švercom oružja, a kad je rat počeo u Sarajevu on je bio taj koji je prodavao oružije u komšiluku. Sve ovjereno u SDA postaje lokalni komandant koji okuplja komšije. Cijelu '92 godinu je pljačkao po Sarajevu prazne stanove izbjeglih sarajlija. Otimao je automobile gdje je stigao. Kako je vrijeme prolazilo postaje sve agresivniji. Počeo je maltretirati komšije, starije ljude. Ponižvajući ih po mahali vodao vezane lisicama. Šamarao starije ljude. Samo da napomenem, to je mahala u Sarajevu gdje su svi znali svakog. Onako, konzervativna sredinam, gdje su se poštovali stariji, i svi smo mi odrastali generacijama tamo. I tako jedan balavac kojeg su gledali kako odrasta u '80 sad siluje svoje komšije, prijatelje svogjih roditelja, itd itd.. Ni u jednom trenutku nije bio gladan. Kad je cijela mahala gladovala, on je imao agregat koji je radio za zamrzivač pun mesa.
Kako se taj čovjek nije znao ni potpisati i kako nije bio baš bistar, poveo je svoju jedinicu u juriš na otvorenom polju, negdje na Poljinama gdje su ih četnici masakrirali, gdje je i on na kraju poginuo. Moram reći da je poslije toga cijela mahala odahnula. E sad. On jeste dobio neko posthumno priznanje, možda i zlatnog ljiljana, ali svima nama koji ga se sjećamo iz tog perioda on nije bio ništa više od lokalnog lopova i siledžije. S te strane, da je šansu dobio neko malo inteligentniji da vodi tu jedinicu, vjerovatno bi bilo i manje žrtava.
Koliko se sjećam takvi su bili svi predratni klošari, ratni komandanti. Juka je pucao starijem čovjeku u koljeno (čini mi se portir u tadašnjoj vojnoj bolnici) samo zato jer nije htio pustiti jednog njegovog borca s oružijem u bolnicu. Pljačkao je gdje je stigao. Ćelo, jedan i drugi. Samo kad se sjetim..
Većina sarajlija je na početku rata su patriotski branili grad. Mnogi su bili i goloruki. U mojoj mahali svi su bili spremni braniti grad. Sjećam se naših očeva, u kojim a si mogao vidjeti strah, jer nisu znali šta dolazi i kako da zaštite svoje porodice. Nas teenagera, svi smo se prijavljivali kod bilo koga ko je nudio oružije. Sarajlije koji su trčali sa TT-om na četničke bunkere. Puno sam prijatelja izgubio na početku rata upravo ovako. To su pravi heroji Sarajeva, a ne grupica siledžija, predratnih jalijaša koji su sticajem (političkih i kriminalnih) okolnosti imali oružije.
Zato se ne slažem s ovim da bi Sarajevo prošlo kao Srebrenica. Da nije bilo njih, bio bi neko drugi, uvjeren sam bolji.