lethalthreat wrote:sarayewo wrote: Vidim da ti je pomenuta opcija za Njemacku... Posto imas solidne osnove, jesi li gledao opcije point-based imigracije?
Konkretno Velika Britanija i Kanada imaju te programe gdje dobijas bodove na osnovu godina, skole, bracnog statusa, jezika itd...
Nisam nikad aplicirao al sam svojevremeno gledao npr. za Kanadu da smo supruga i ja u to vrijeme dobijali skoro maximum bodova: oboje visoko obrazovani, tecan engleski, vjencani bez djece, kasne 20-e godine...
Znam da sam tada za Kanadu citao da procedura traje podugo (cak i par godina) ali to je bilo prije 5-6 godina.
Pozdrav,
Pomenutu opciju još uvijek nisam pogledao, mada sam o njoj čitao na prethodnim stranicama ove teme. Čini mi se kao dosta interesantna varijanta, ali bih volio čuti potencijalna iskustva ljudi koji su se uspješno otisnuli vani ovim načinom.
Ukoliko neko ima iskustva vezano za ovo, neka bude dobrica da podijeli, a ja se idem baciti na googlanje. Kanada i Velika Britanija su jako poželjne destinacije.
Sve u svemu, hvala na prijedlogu, sve najbolje.
Ova opcija ti nije losa,
Pogledaj pa ako imas pitanja obrati se na pp. ili ovdje.
Želja za napuštanjem Bosne i Hercegovine prisutna je skoro kod svakog petog građanina, a na top-listi najpoželjnijih zemalja svijeta svakako se nalazi Amerika. No, broj aplikanata iz BiH za lutriju za zelenu kartu, koju svake godine besplatno organizira vlada SAD-a, počeo je polako opadati, kazao je za "Dnevni avaz" vicekonzul SAD-a u BiH Pepin Helgers (Pepijn).
Sjedinjene Američke Države svake godine dodijele 55.000 useljeničkih viza. U 1995. više od 100 Bosanaca i Hercegovaca učestvovalo je u ovoj lutriji i te godine su naši građani bili najzainteresiraniji za život u Americi.
- U posljednje četiri godine primljeno je između 30 i 40 aplikacija iz BiH, dok se ranijih godina ovaj broj kretao od 30 do 100. Prošle godine od ukupno 6.000 osoba iz cijelog svijeta koje su učestvovale u lutriji, izvučena su 34 bh. građanina. Od 1995., od kada postoji ova lutrija, pa sve do danas, na ovaj način je 781 osoba iz BiH otišla u Ameriku. No, koliko ih je zaista ostalo da živi tamo, nije nam poznato - govori Helgers.
On je istakao da je u toku registracija učesnika lutrije za dobivanje useljeničke vize za 2014. godinu, a krajnji rok za aplikaciju je 3. novembar. Registracija se može obaviti isključivo putem internet-stranice
www.dvlottery.state.gov, a uvjeti za učešće su da je osoba starija od 18 godina te da ima završene četiri godine srednje škole.
Helgers je skrenuo pažnju zainteresiranima da obavezno sačuvaju registracijski kod ili šifru jer će samo uz te podatke od 1. maja 2013. godine moći provjeriti jesu li izvučeni na lutriji za zelenu kartu.