Kako legalno otici iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Gray

#351 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Gray »

beeri wrote:Pa dali postoji neka Evropska drzava gdje se moze na legalan nacin otici?Svaki dan ljudi idu iz BiH,kakve oni sheme imaju pa im to uspjeva :-)
Licno,volio bih da to bude Austrija,ali ako tu ne mogu,onda i druge drzave dolaze u obzir,samo da odem iz BiH.

Legalno imaš samo dvije opcije: naći posao i dobiti radnu dozvolu ili brak.

Studiranje ti (barem koliko znam, u SWE je tako, a vjeruem da je i u ostalim državama EU) ne daje osnov za boravak nakon to završiš, tako da te opet vraća na jednu od ove dvije opcije.
lethalthreat

#352 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by lethalthreat »

Još jedan u nizu :) Niko i ništa mi neće oduzeti ljubav prema mojoj državi, ali nažalost ta ljubav se ne jede, niti sa njom mogu platiti račune. Vrijeme je da čovjek ozbiljno razmisli o odlasku. Recimo da imam taj neki "paket":

- IT diplomu
- Radno iskustvo
- Znanje
- Znanje engleskog jezika
- Vozačku dozvolu
- Strašnu želju za napredovanjem/učenjem

Naravno, na svemu bi se dalo poraditi. Eh sada mene kao i mnoge druge zanimaju legalni kanali ulaska/zaposlenja. Prije svega bih volio kada bi mi neko mogao preporučiti najbolje portale za traženje posla u inostranstvu, surfajući netom vidim da ih ima mali milion. Preko kojih kanala (portali, organizacije, agencije, etc.) bi najprije osoba moga profila mogla dobiti, ili barem ozbiljno konkurisati na neki posao u EU, ili Kanadi (čitajući ovu temu od početka, vidim da je ulazak u USA - zemlju mojih snova ipak prevelik zalogaj, za sada barem).

Nekako ovih dana paralelno tražim i načine dobijanja stipendije za master studij negdje u EU. Previše pitanja za jedan post, nadam se da ću dobiti konstruktivne priejdloge i ideje, pa da se ova super zanimljiva tema može nastaviti :)

Veliki pozdrav svima koji su na prethodnih 15 stranica davali kvalitetne prijedloge i zalagali se (ahuseino i ostali, da se ne uvrijedi niko što ne spomenuh :) )

BTW. zna li iko šta je sa pokretaćicom teme, je li uspjela istrajati na svom putu?
uglavnomja

#353 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by uglavnomja »

vozacka ti vazi 3 mjeseca nakon sto udjes u eu, poslije moras polagati od 0, kao pocetnik... tako da ti to nije neki ekstra plus. poenta je u placanju, u norveskoj je izmedju 5 i 6.000 KM, a i traje otprilike toliko... obavezno moras imati 1 cas voznje, zatim jedan dan izgubis na voznju po klizavom poligonu (ulje, nafta... simulacija snijega i leda), zatim duga voznja cca 300 km.... i jos nocna voznja, koja se ne radi ljeti. pa moras odslusati neka kao predavanja i prakticno vjezbati stavljanje djecijih sjedilaca u auto, pravilno vezanje tereta na galeriji, stavljanje bicikla na nosace.... i jos prvu pomoc. tad mozes na teoriju, koju mozes polagati na engleskom, bez problema, a mozes traziti i prevodioca ili nesto slicno na nasem jeziku (mislim da se to posebno narucuje i placa :?: ). a onda se ceka oko 2 mjeseca za termin za voznju. tako da to ispadne cca 3 mjeseca. (ovo je za Oslo region).
ne znam koliko traje u drugim zemljama, vjerovatno krace i manje para. :)
illuminated

#354 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by illuminated »

lethalthreat wrote:Još jedan u nizu :) Niko i ništa mi neće oduzeti ljubav prema mojoj državi, ali nažalost ta ljubav se ne jede, niti sa njom mogu platiti račune. Vrijeme je da čovjek ozbiljno razmisli o odlasku. Recimo da imam taj neki "paket":
- IT diplomu
- Radno iskustvo
- Znanje
- Vozačku dozvolu
Naravno, na svemu bi se dalo poraditi. Eh sada mene kao i mnoge druge zanimaju legalni kanali ulaska/zaposlenja. Prije svega bih volio kada bi mi neko mogao preporučiti najbolje portale za traženje posla u inostranstvu, surfajući netom vidim da ih ima mali milion. Preko kojih kanala (portali, organizacije, agencije, etc.) bi najprije osoba moga profila mogla dobiti, ili barem ozbiljno konkurisati na neki posao u EU, ili Kanadi (čitajući ovu temu od početka, vidim da je ulazak u USA - zemlju mojih snova ipak prevelik zalogaj, za sada barem).
Nekako ovih dana paralelno tražim i načine dobijanja stipendije za master studij negdje u EU. Previše pitanja za jedan post, nadam se da ću dobiti konstruktivne priejdloge i ideje, pa da se ova super zanimljiva tema može nastaviti :)
Veliki pozdrav svima koji su na prethodnih 15 stranica davali kvalitetne prijedloge i zalagali se (ahuseino i ostali, da se ne uvrijedi niko što ne spomenuh :) )
BTW. zna li iko šta je sa pokretaćicom teme, je li uspjela istrajati na svom putu?
U Njemacku mozes doci kad pozelis.
Raspisana je i stipendija od strane Njemacke agencije za akademsku razmjenu, zatvara se 15.Nov.ako hoces da ti subvencioniraju master.
http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html
i otvoren je konkurs za placenu praksu (odlican nacin da ostanes odmah gore) fondacije Dr.Zoran Djindjic: http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html
Moguc je i direktan posao ali pocni uciti jezik...
illuminated

#355 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by illuminated »

Gray wrote:
beeri wrote:Pa dali postoji neka Evropska drzava gdje se moze na legalan nacin otici?Svaki dan ljudi idu iz BiH,kakve oni sheme imaju pa im to uspjeva :-)
Licno,volio bih da to bude Austrija,ali ako tu ne mogu,onda i druge drzave dolaze u obzir,samo da odem iz BiH.

Legalno imaš samo dvije opcije: naći posao i dobiti radnu dozvolu ili brak.

Studiranje ti (barem koliko znam, u SWE je tako, a vjeruem da je i u ostalim državama EU) ne daje osnov za boravak nakon to završiš, tako da te opet vraća na jednu od ove dvije opcije.
Da, tako je bilo prije. Sada, ako osoba nadje posao nakon toga i ispunjava jos neke uslove (visina plate..) moze da ostane. Ovo je u Njemackoj nedavno malo modificirano kroz plavu kartu.

Code: Select all

Uslovi za podnošenje zahtjeva

[u]"Plavu kartu EU" može dobiti osoba koja je završila studij u Njemačkoj.[/u] U slučaju da visokoškolska diploma nije stečena u Njemačkoj onda je važno da diploma u Njemačkoj bude

- prizna ili da se

- polaže usporediv ispit .

Informacije o priznavanju ipolaganju usporedivog ispita stranih visokoškolskih diploma možete naći na 
www.anabin.de 
.

Pored toga, podnosilac zahtjeva mora dokazati da će on u Njemačkoj raspolagati godišnjom bruto platom u iznosu od najmanje 44.800 eura. To se može učiniti tako što će priložiti Ugovor o radu ili neki drugi dokaz o obavezujućoj ponudi za radno mjesto.
Vise informacija : http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html
lethalthreat

#356 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by lethalthreat »

@uglavnomja

Vozačka dozvola nije toliko relevantna, koliko drugi pokazatelji, ali u svakom slučaju hvala na vrlo korisnim informacijama :thumbup:

@illuminated

Puno hvala na ohrabrujućim vijestima i odličnim prijedlozima :thumbup: Sinoć sam razmatrao opciju plaćene prakse i danas ću izvršiti apliciranje. Zanima me da li možda imaš informaciju o tome koliko aplikanata se prijavi, i kakve su mogućnosti da dobijem poziv na interview? Gledajući listu kompanija koje nude praksu vjerujem da su mogućnosti sasvim realne.

Također, vidim da se nude i neki programi učenja jezika u okviru te prakse, pa mislim da bi 6 mjeseci svakodnevne komunikacije + kursevi znatno pomoglo i unaprijedilo znanje njemačkog jezika. Mislim da bi za to vrijeme bio sposoban da komuniciram.
illuminated

#357 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by illuminated »

lethalthreat wrote:@illuminated

Puno hvala na ohrabrujućim vijestima i odličnim prijedlozima :thumbup: Sinoć sam razmatrao opciju plaćene prakse i danas ću izvršiti apliciranje. Zanima me da li možda imaš informaciju o tome koliko aplikanata se prijavi, i kakve su mogućnosti da dobijem poziv na interview? Gledajući listu kompanija koje nude praksu vjerujem da su mogućnosti sasvim realne.

Također, vidim da se nude i neki programi učenja jezika u okviru te prakse, pa mislim da bi 6 mjeseci svakodnevne komunikacije + kursevi znatno pomoglo i unaprijedilo znanje njemačkog jezika. Mislim da bi za to vrijeme bio sposoban da komuniciram.
To funkcionise uglavnom ovako: oni pokupe papire od kandidata, i posalju njemackim firmama. Firme iskazu interes i dodatno se obavi intervju. Mogucnosti da dobijes poziv su vise nego realne jer imas studij koji je trazen gore.
Sto se tice broja stipendija - on je orijentaciono jednocifren i nije konstantan - zavisi od kvaliteta kandidata i interesa kompanija za odredjene kandidate. Da znas njemacki bila bi to velika prednost.
Kako god pocni uciti njemacki, sto prije to bolje. Za kurseve u sastavu prakse, nije mi poznato. Kako god, rad u njemackoj firmi je sasvim dovoljan i tebi kao pocetniku ce biti i previse njemackog...
Ako se pokazes na praksi ponudice ti posao da ostanes. Ne postoji jednostavniji i laski put da udjes u Njemacku od toga.
lethalthreat

#358 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by lethalthreat »

Samo još jednom mogu da se zahvalim, neprocjenjivo blago ovog foruma su ljudi sa ovakvim znanjem i savjetima onima kome je pomoć potrebna. Skidam kapu, ostat ćemo u kontaktu.
sarayewo

#359 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by sarayewo »

lethalthreat wrote:Još jedan u nizu :) Niko i ništa mi neće oduzeti ljubav prema mojoj državi, ali nažalost ta ljubav se ne jede, niti sa njom mogu platiti račune. Vrijeme je da čovjek ozbiljno razmisli o odlasku. Recimo da imam taj neki "paket":

- IT diplomu
- Radno iskustvo
- Znanje
- Vozačku dozvolu

Vidim da ti je pomenuta opcija za Njemacku... Posto imas solidne osnove, jesi li gledao opcije point-based imigracije?

Konkretno Velika Britanija i Kanada imaju te programe gdje dobijas bodove na osnovu godina, skole, bracnog statusa, jezika itd...

Nisam nikad aplicirao al sam svojevremeno gledao npr. za Kanadu da smo supruga i ja u to vrijeme dobijali skoro maximum bodova: oboje visoko obrazovani, tecan engleski, vjencani bez djece, kasne 20-e godine...

Znam da sam tada za Kanadu citao da procedura traje podugo (cak i par godina) ali to je bilo prije 5-6 godina.
don_refoni

#360 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by don_refoni »

uglavnomja wrote:vozacka ti vazi 3 mjeseca nakon sto udjes u eu, poslije moras polagati od 0, kao pocetnik... tako da ti to nije neki ekstra plus. poenta je u placanju, u norveskoj je izmedju 5 i 6.000 KM, a i traje otprilike toliko... obavezno moras imati 1 cas voznje, zatim jedan dan izgubis na voznju po klizavom poligonu (ulje, nafta... simulacija snijega i leda), zatim duga voznja cca 300 km.... i jos nocna voznja, koja se ne radi ljeti. pa moras odslusati neka kao predavanja i prakticno vjezbati stavljanje djecijih sjedilaca u auto, pravilno vezanje tereta na galeriji, stavljanje bicikla na nosace.... i jos prvu pomoc. tad mozes na teoriju, koju mozes polagati na engleskom, bez problema, a mozes traziti i prevodioca ili nesto slicno na nasem jeziku (mislim da se to posebno narucuje i placa :?: ). a onda se ceka oko 2 mjeseca za termin za voznju. tako da to ispadne cca 3 mjeseca. (ovo je za Oslo region).
Nije istina! (Barem ne za Austriju).. Vazi kao prvo 6 mjeseci i ukoliko imas mjesto trajnog prebivalista ides do magistrata za saobracaj i tamo ti se mijenja vozacka 1:1..

Pozz
uglavnomja

#361 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by uglavnomja »

don_refoni wrote:
uglavnomja wrote:vozacka ti vazi 3 mjeseca nakon sto udjes u eu, poslije moras polagati od 0, kao pocetnik... tako da ti to nije neki ekstra plus. poenta je u placanju, u norveskoj je izmedju 5 i 6.000 KM, a i traje otprilike toliko... obavezno moras imati 1 cas voznje, zatim jedan dan izgubis na voznju po klizavom poligonu (ulje, nafta... simulacija snijega i leda), zatim duga voznja cca 300 km.... i jos nocna voznja, koja se ne radi ljeti. pa moras odslusati neka kao predavanja i prakticno vjezbati stavljanje djecijih sjedilaca u auto, pravilno vezanje tereta na galeriji, stavljanje bicikla na nosace.... i jos prvu pomoc. tad mozes na teoriju, koju mozes polagati na engleskom, bez problema, a mozes traziti i prevodioca ili nesto slicno na nasem jeziku (mislim da se to posebno narucuje i placa :?: ). a onda se ceka oko 2 mjeseca za termin za voznju. tako da to ispadne cca 3 mjeseca. (ovo je za Oslo region).
Nije istina! (Barem ne za Austriju).. Vazi kao prvo 6 mjeseci i ukoliko imas mjesto trajnog prebivalista ides do magistrata za saobracaj i tamo ti se mijenja vozacka 1:1..

Pozz

ok, u pravu si... promijenilo se u zadnjih nekoliko godina, i italija, i fra...

"
21.12.2009
Na inicijativu Ambasade Bosne i Hercegovine u Parizu, postignut je dogovor Ministarstva prometa i komunikacija BiH i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Francuske o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Temeljem ovog sporazuma, nositelji vozačkih dozvola “B” kategorije, izdanih od strane nadležnih organa Republike Francuske i Bosne i Hercegovine, mogu ih zamijeniti za vozačke dozvole druge zemlje, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita. Uvjeti pod kojima se vrše zamjene vozačkih dozvola definirani su unutrašnjim propisima svake zemlje."
lethalthreat

#362 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by lethalthreat »

sarayewo wrote: Vidim da ti je pomenuta opcija za Njemacku... Posto imas solidne osnove, jesi li gledao opcije point-based imigracije?

Konkretno Velika Britanija i Kanada imaju te programe gdje dobijas bodove na osnovu godina, skole, bracnog statusa, jezika itd...

Nisam nikad aplicirao al sam svojevremeno gledao npr. za Kanadu da smo supruga i ja u to vrijeme dobijali skoro maximum bodova: oboje visoko obrazovani, tecan engleski, vjencani bez djece, kasne 20-e godine...

Znam da sam tada za Kanadu citao da procedura traje podugo (cak i par godina) ali to je bilo prije 5-6 godina.
Pozdrav,

Pomenutu opciju još uvijek nisam pogledao, mada sam o njoj čitao na prethodnim stranicama ove teme. Čini mi se kao dosta interesantna varijanta, ali bih volio čuti potencijalna iskustva ljudi koji su se uspješno otisnuli vani ovim načinom.

Ukoliko neko ima iskustva vezano za ovo, neka bude dobrica da podijeli, a ja se idem baciti na googlanje. Kanada i Velika Britanija su jako poželjne destinacije.

Sve u svemu, hvala na prijedlogu, sve najbolje.
rexmax

#363 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by rexmax »

lethalthreat wrote:
sarayewo wrote: Vidim da ti je pomenuta opcija za Njemacku... Posto imas solidne osnove, jesi li gledao opcije point-based imigracije?

Pozdrav,

Pomenutu opciju još uvijek nisam pogledao, mada sam o njoj čitao na prethodnim stranicama ove teme. Čini mi se kao dosta interesantna varijanta, ali bih volio čuti potencijalna iskustva ljudi koji su se uspješno otisnuli vani ovim načinom.

Ukoliko neko ima iskustva vezano za ovo, neka bude dobrica da podijeli, a ja se idem baciti na googlanje. Kanada i Velika Britanija su jako poželjne destinacije.

Ova opcija ti nije losa,
Pogledaj pa ako imas pitanja obrati se na pp. ili ovdje.

Želja za napuštanjem Bosne i Hercegovine prisutna je skoro kod svakog petog građanina, a na top-listi najpoželjnijih zemalja svijeta svakako se nalazi Amerika. No, broj aplikanata iz BiH za lutriju za zelenu kartu, koju svake godine besplatno organizira vlada SAD-a, počeo je polako opadati, kazao je za "Dnevni avaz" vicekonzul SAD-a u BiH Pepin Helgers (Pepijn).

Sjedinjene Američke Države svake godine dodijele 55.000 useljeničkih viza. U 1995. više od 100 Bosanaca i Hercegovaca učestvovalo je u ovoj lutriji i te godine su naši građani bili najzainteresiraniji za život u Americi.

- U posljednje četiri godine primljeno je između 30 i 40 aplikacija iz BiH, dok se ranijih godina ovaj broj kretao od 30 do 100. Prošle godine od ukupno 6.000 osoba iz cijelog svijeta koje su učestvovale u lutriji, izvučena su 34 bh. građanina. Od 1995., od kada postoji ova lutrija, pa sve do danas, na ovaj način je 781 osoba iz BiH otišla u Ameriku. No, koliko ih je zaista ostalo da živi tamo, nije nam poznato - govori Helgers.

On je istakao da je u toku registracija učesnika lutrije za dobivanje useljeničke vize za 2014. godinu, a krajnji rok za aplikaciju je 3. novembar. Registracija se može obaviti isključivo putem internet-stranice www.dvlottery.state.gov, a uvjeti za učešće su da je osoba starija od 18 godina te da ima završene četiri godine srednje škole.

Helgers je skrenuo pažnju zainteresiranima da obavezno sačuvaju registracijski kod ili šifru jer će samo uz te podatke od 1. maja 2013. godine moći provjeriti jesu li izvučeni na lutriji za zelenu kartu.
lethalthreat

#364 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by lethalthreat »

Pozdrav.

Najbolje bi bilo da sve informacije dijelimo ovdje, tako da ako još neko želi saznati nešto više ima sve na jednom mjestu.

Uspješno sam prošao probni test neku noć, tj. imam dovoljno bodova da se kvalifikujem po uslovima za useljenje u Kanadu. Zamolio bih te da ako imaš više informacija ukratko elaboriraš kako sistem radi, tj. koliko se otprilike čeka na povratne informacije, kakvi su kanali komunikacije sa odgovornim (e-mail?), koje stranice preporučuješ da posjetim, etc.

Prijavio sam se i za Green Card i oni koji nisu do sada posjetili http://www.zelenalutrija.com preporučujem da to urade, site je odličan sa mnoštvom informacija iz prve ruke ljudi sa Balkana koji su uspješno emigrirali u USA. Ono što me čudi čitajući postove jeste nestabilna ekonomska klima tamo, dosta ljudi muku muči da pronađu posao.

Mada iz početka nije problem neko vrijeme raditi nešto skromnije, posao u struci za uporne će doći sa vremenom.

Hvala na svim informacijama i pozdrav. :thumbup:
insomnia78

#365 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by insomnia78 »

Nije tacno.
U Francuskoj vozacka vazi godinu, i mozes je bez ikakvog placanja zamjeniti za njihovu

s' moje sokocalo
sha_ba

#366 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by sha_ba »

insomnia78 wrote:
Nije tacno.
U Francuskoj vozacka vazi godinu, i mozes je bez ikakvog placanja zamjeniti za njihovu

s' moje sokocalo
u Svicarskoj takodjer vazi godinu dana, s tim da se mora polagati voznja i kosta oko 300 chf
Kalimero Boy

#367 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Kalimero Boy »

:run: Posredujem u sredjivanju Slovenske radne i boravisne vize,sa kojom mozes raditi u bilo kojoj zemlji EU. Potrebno je imati sigurno zaposlenje. :run:
Gray

#368 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Gray »

Kalimero Boy wrote::run: Posredujem u sredjivanju Slovenske radne i boravisne vize,sa kojom mozes raditi u bilo kojoj zemlji EU. Potrebno je imati sigurno zaposlenje. :run:
Netačno, ne možeš raditi sa radnom dozvoloms lovenije u drugim državama.
Kalimero Boy

#369 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Kalimero Boy »

Kao fizicko lice nemozez,ali kao pravno mozes. Sta mislis sada,a svako moze biti pravno lice. JEL TAKO
illuminated

#370 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by illuminated »

Kalimero Boy wrote:Kao fizicko lice nemozez,ali kao pravno mozes. Sta mislis sada,a svako moze biti pravno lice. JEL TAKO
Pa kako ce ta osoba istovremeno imati sigurno zaposlenje i imati svoju firmu?
Naravno da moze imati firmu na papiru, ali nema od toga koristi, jer mora sjediti u Sloveniji na tom poslu, zbog kojeg je i data dozvola boravka. Nema posla = nema vize (osim naravno ako nema stalne papire, ne ozeni nekoga itd.)
Kalimero Boy

#371 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Kalimero Boy »

:run: Grijesis. Vrlo je jednostavno. Moze li slovenska firma raditi u EU,i ko su radnici te firme,............ :run:
Gray

#372 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Gray »

Kalimero Boy wrote::run: Grijesis. Vrlo je jednostavno. Moze li slovenska firma raditi u EU,i ko su radnici te firme,............ :run:

Može raditi, ali šta onda? Mora imati neki posao, mora stvarno raditi nešto, socijalu neće dobiti nigdje, a ako misli raditi na crno za to mu ne treba osnivanje firme.
illuminated

#373 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by illuminated »

Kalimero Boy wrote::run: Grijesis. Vrlo je jednostavno. Moze li slovenska firma raditi u EU,i ko su radnici te firme,............ :run:
Dont feed the troll.
Kalimero Boy

#374 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Kalimero Boy »

illuminated wrote:
Dont feed the troll.
Budi ono sto jesi. Pricaj svoj jezik.
Pooll

#375 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Pooll »

lethalthreat wrote:
sarayewo wrote:

Pozdrav,

Konkretno, Kanada je obustavila prijem zahtjeva za imigraciju putem programa Skilled worker zbog ogromnog backloga zahtjeva... kako kažu As of July 1, 2012, CIC will temporarily stop accepting applications for the Federal Skilled Worker Program (FSWP). This temporary pause does not apply to those with a qualifying job offer or applying under the PhD stream. We will likely start accepting applications again when the revised FSWP selection criteria take effect. Proposed FSWP changes should come into force in early 2013.

http://www.cic.gc.ca

:(
Post Reply