Ova...Škobo Habu wrote:
Sve sam ja to već naveo i postavio kompletan snimak emisije, čak i od kojeg minuta ide ta anegdota...ali đaba ti je.[/list]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tod9S4ONfQs[youtube]
Goran Bregović prodao "Durdevdan"
- piupiu
#351 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#352 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
a jel Rambo dobio zahvalnicu od reisa...

motaj kablove...

motaj kablove...
- LBVIEW
#353 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Ko tebi drma kavez?Blek Stena wrote: Kako si ti smjesan i providan lik. Da je kojim slucajem Brega pljuvo po srbima sad bi prico o njegovoj originalnosti i muzickoj genijalnosti i objasnjavao kako se radi o uber kosmopoliti. Hebote....ostadoste skoz bez "normalnih" srba. Ono Gorana Bregovica naziva seljozemljo otvori se da propadnem
Tebi je naravno "normalno" sto "normalni" Srbin ratnog zlocinca koji komanduje rusenjem njegovog grada pita "kako idu radovi? I otkad je izrazavanje solidarnosti sa sugradjanima izlozenim nevidjenom divljastvu, te kritika jedne zlocinacke politike "pljuvanje po Srbima"? Jesu li svi oni srpski umjetnici, pocev od Bore Stjepanovica, Rade Serbedzije, Ljube Tadica... pljuvali po Srbima ili velikosrpskoj politici koja je sve zlo 90 - tih i zapocela?
Sto se "dirigenta u belom" tice, ispravka, nije seljo nego malogradjanin.
I da, njegova "umjetnost" nije"tema emisije", samo uzgred istu ocjenih. I to nema veze s njegovim politickom stavovima, licnim integritetom - sund je sund, ma ko ga pravio, isto kao sto je i plagijat plagijat. Sto se ovog potonjeg tice, da be bude zabune, isto mislim i za onog muljatora Merlina.
-
hizo ramidovic
#354 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Па зна реис да се само правим патриотама, који су и у најтежим тренуцима били уз Босну и Херцеговину, додељују захвалнице
- pici
#355 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
bez veze se uzbudjavamo, fHerman dobiJo od IZ i more se lajat na mjesec kad nad bijelom tabijom bude sjao a Brega drmo ALKOOOHOOOOOOLLLLLLLLLL 
- Edin H.
#356 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Ne može Rambo, kad psuje.pici wrote:a jel Rambo dobio zahvalnicu od reisa...
motaj kablove...
- JThomas
#357 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
veličina je u oprostu i širokogrudosti...selam

-
kakavdanakneiskustvu
#358 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
JThomas wrote:veličina je u oprostu i širokogrudosti...selam![]()
da oprostimo i kusturici?
- JThomas
#359 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
ako dovoljno uleti...selam 
-
kakavdanakneiskustvu
#360 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
JThomas wrote:ako dovoljno uleti...selam
- pici
#361 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
ihhhh da mi je u prvi saff uljeČet na konceratu da se selfiram pa neg crknu dusHmani...
- piupiu
#362 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Dubioza isto?LBVIEW wrote: Kontam ja i zapadnjake i njihovu glad za "egzotikom", makar ona bila u vidu ukradenog/prepakovanog sunda s Balkana, samo nes' meni...
- LBVIEW
#363 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Ne.piupiu wrote:Dubioza isto?LBVIEW wrote: Kontam ja i zapadnjake i njihovu glad za "egzotikom", makar ona bila u vidu ukradenog/prepakovanog sunda s Balkana, samo nes' meni...
- Better Man
#364 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Čola je još prije rata otišao u Beograd i tamo živi, a Bregu je rat zadesio u Parizu. Glede Brege, davno je on za mene prestao biti relevantan kao muzičar. Onog trenutka kad je krenuo da radi ovo što radi danas i kad je prestao da ozbiljno se bavi sviranjem gitare, tasd je prestao i da bude relevantan. Svjestan je i on sam da danas šta god da napravi neće biti ni 0,1% kvalitetno kao npr. "Sve će to o mila moja prekriti ruzmarin i šaš". Takvu bezvremensku pjesmu on više ne može napisati. Jedan moj poznanik je sjedio u društvu s Vlatkom Stefanovskim i tada je Vlatko rekao da ne dozvoljava da niko u njegovom prisustvu kaže za Bregu da je loš gitarista, jer je on po njemu odličan gitarista. Brega se jednostavno okrenuo nekoj drugoj vrsti muzike gdje je on više dirigent orkestra nego svirač i zato on nije danas ono što je bio. Krenuo je s pastirskim rokom, pa je polako to preraslo u čisti rok, pa se malo naslonio na novi talas, da bi u zadnjoj fazi dugmeta s Tifom i Alenom uplovile neke folk note što se meni nije nikad svidjelo.kakavdanakneiskustvu wrote:dječak sa šibicama wrote:Ali fascinantno je to, kako su mnogi umjetnici u ratu bjezali od fasizma, rata, smrti, mrznje, nesnosljivosti, sovinizma, pa pravac u Beograd. Brega, Serbedzija, Zdravko Colic, a ovo su samo imena koja su hladno mogla birati gdje ce zivjeti tih godina, volja im Pariz, volja im London, volja im New York. Necu sad racunati Nedu Ukraden i tako tu buraniju.
Znam da u BG nije bilo rata, ali... bjezis od sovinizma u tvornicu istog. Gdje logika.
molim,beograd tvornica rata??,ne vjerujem da bi se bregovic slozio s tobom
-
detroit-mercy
#365 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Brega ne moze napisati ovakvu pjesmu jer je u prvom redu nije niti napisaoBetter Man wrote:Čola je još prije rata otišao u Beograd i tamo živi, a Bregu je rat zadesio u Parizu. Glede Brege, davno je on za mene prestao biti relevantan kao muzičar. Onog trenutka kad je krenuo da radi ovo što radi danas i kad je prestao da ozbiljno se bavi sviranjem gitare, tasd je prestao i da bude relevantan. Svjestan je i on sam da danas šta god da napravi neće biti ni 0,1% kvalitetno kao npr. "Sve će to o mila moja prekriti ruzmarin i šaš". Takvu bezvremensku pjesmu on više ne može napisati. Jedan moj poznanik je sjedio u društvu s Vlatkom Stefanovskim i tada je Vlatko rekao da ne dozvoljava da niko u njegovom prisustvu kaže za Bregu da je loš gitarista, jer je on po njemu odličan gitarista. Brega se jednostavno okrenuo nekoj drugoj vrsti muzike gdje je on više dirigent orkestra nego svirač i zato on nije danas ono što je bio. Krenuo je s pastirskim rokom, pa je polako to preraslo u čisti rok, pa se malo naslonio na novi talas, da bi u zadnjoj fazi dugmeta s Tifom i Alenom uplovile neke folk note što se meni nije nikad svidjelo.kakavdanakneiskustvu wrote:dječak sa šibicama wrote:Ali fascinantno je to, kako su mnogi umjetnici u ratu bjezali od fasizma, rata, smrti, mrznje, nesnosljivosti, sovinizma, pa pravac u Beograd. Brega, Serbedzija, Zdravko Colic, a ovo su samo imena koja su hladno mogla birati gdje ce zivjeti tih godina, volja im Pariz, volja im London, volja im New York. Necu sad racunati Nedu Ukraden i tako tu buraniju.
Znam da u BG nije bilo rata, ali... bjezis od sovinizma u tvornicu istog. Gdje logika.
- JThomas
#366 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
ali brega zna potpisati
a zna i gdje uletiti, evo živi dokaz - reis uruči zahvalnicu, i odmah nema više karadžića, mladića, beograda, sanu, sad pričamo o tekstovima i akordima
a zna i gdje uletiti, evo živi dokaz - reis uruči zahvalnicu, i odmah nema više karadžića, mladića, beograda, sanu, sad pričamo o tekstovima i akordima
- ¤ jelena ¤
#367 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
'nači i koncert i dokumentarac na SFF-u...i pride naka saradnja sa Italijanima...
Dobro, valjda ima neka alternativa u periodu ovih dešavanja pa kome se ne sviđa Bregina umjetnost...tj. u ovom slučaju Brega lično, uvijek može izabrati nešto drugo, jednako ili više vrijedno od navedenog?
Dobro, valjda ima neka alternativa u periodu ovih dešavanja pa kome se ne sviđa Bregina umjetnost...tj. u ovom slučaju Brega lično, uvijek može izabrati nešto drugo, jednako ili više vrijedno od navedenog?
- JThomas
#368 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
npr. sjediti i piti. na ovom vaktu slabo ima buntovnijeg, subverzivnijeg i umjetničkijeg čina 
- Hajvan
#369 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
detroit-mercy wrote: Brega ne moze napisati ovakvu pjesmu jer je u prvom redu nije niti napisao. Pjesmu je napisao pjesnik Drago Kudic
cisto da se zna
Napušten od porodice, usamljen i bolestan, bez sredstava za život, završio je na neobičan način: komšije su ga našle mrtvog u stanu, u poodmaklom stadijumu raspadanja. Pretpostavlja se da je umro krajem januara 2003. godine. Tačan datum smrti se ne zna. Sahranjen je na Pravoslavnom groblju u Brčkom, o trošku opštine. Još niko nije ovom velikom pjesniku i boemu podigao spomenik — da bi bilo obilježeno mjesto njegove vječne kuće. Latinska poslovica kaže: Sic transit gloria mundi. Istinito, ali i — žalosno.
Ven, 1979I susretnem ga jednom u sarajevskoj "Park" kafani. A on mrtav hladan kaže: "Ja sam te stihove čuo u Narodnom univerzitetu u Sarajevu kada ste ih govorili na jednoj poetskoj večeri i meni se to svidjelo. Ja ga gledam, pa kažem: Dobro, dušo moja, tebi se svidelo i ti uz’o, ali to je moje
Decembar 1979: Pjesnik Drago Kuđić, autor “Majevičkog nokturna”
Goran Bregović je "strašno" pogrešio. Pa, da mi se bar izvinio. Da mi je rekao: Čika Drago druže Drago, pišče izvini, našlo se to u mojoj pjesmi, pa, ja bih shvatio.
Goran je meni rekao usred Beograda: “Baš mene briga za tvoje stihove u mojoj pjesmi.”
Ja ga gledam, 21.septembra uoči koncerta na Stadionu JNA, i pitam se: šta mu je? Ja mu kažem: Gorane, ja tražim milion dinara, dušo moja, za ta dva stiha koji se tri puta u tvojoj pjesmi vrte. Kao naslovno, kao uvodno i kao refren.
Željko Bebek tri puta pjeva: "Sve će to, mila moja, prekriti snegovi…"
Rekao sam: Gorane, bilo bi fino i pošteno od vas da mi date jedan deo. Ja sam tražio samo milion starih dinara.
On kaže: "Sad ću poderati sto miliona, ovdje”.
To se desilo u holu hotela "Union" u Beogradu. Nije mi dao ni dinara
Dao pjesniku Branku Čučku sto hiljada i meni Čučak dao te pare, još u maju mjesecu.
Gorana sam pre toga video u martu mesecu, dok ploča još nije izašla, dok je bila na obrezivanju u Londonu.
On je meni tada rekao: "Drago Kuđiću, je l’ vama drago što vas ja pjevam?
Ja sam rekao: Drago mi je, jer ste vi veliki ansambl, vi ste momci od prave umetnosti, ali, deco, čika Drago je pjesnik.
Do tada se uopšte nikada nismo vidjeli, niti čuli. Prvi koji mi je rekao da se moji stihovi nalaze na LP-ju "Bitanga i princeza"
bio je dramaturg Dubravko Bibanović, kaže: "Traži te Goran, nešto ti je uzeo, posudio, i kaže da to hoće da obešteti.”
Ja kažem, pa, dobro bi bilo da se vidim sa Goranom. Odem mu kući, njega nema. I susretnem ga jednom u sarajevskoj "Park" kafani. A on mrtav hladan kaže: "Ja sam te stihove čuo u Narodnom univerzitetu u Sarajevu kada ste ih govorili na jednoj poetskoj večeri i meni se to svidjelo.”
Ja ga gledam, pa kažem: Dobro, dušo moja, tebi se svidelo i ti uz’o, ali to je moje.
Kaže: “Naći ćemo se 9. juna na koncertu, pa ću vam ja dati novac." (koncert 9. juna na stadionu "Koševo" nije nikada održan - op. aut.)
Dao mi je i kartu. Ja tamo, kad nigde nikoga. Stadion neoduševljen zbog neodržanog koncerta, i ja se vratim kući.
Vidim, Goran me izrađuje. Odem mu kući, njega nema. Ja sam u maju konačno dobio tih sto hiljada i dao Čučku za transfer deset hiljada. On ili će
platiti taj milion, ili će biti na sudu. Kad mu god ja to ponovo pomenem, on kaže: "Baš me briga.”
Trebalo je da on tu bude galantan i da od sto miliona, koliko je zaradio na toj ploči, odvoji taj milion.
Ja sam tu pjesmu napisao 1968. godine i nazvao je "Majevički nokturno" i posvetio je jednoj djevojci sa Majevice.
Tada sam joj rekao: Sve će to, mila moja, prekriti snegovi beli, i tebe i mene i život nam celi; samo će,
mila moja, nebeski čista lica gledati nas sa visina, naša snežno
bela Majevica.
- jeza u ledja
#370 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Ova recenica "kako ide nasa stvar" jeste izvucena iz konteksta, ali kontekst nije onakav kakav bi opisao Bregovica pozitivno. Sta ce on uopste u drustvu s Karadzicem usred rata? Cuj tjelohranitelj Radovanov njegov haver s Jahorine?
"Kako ide nasa stvar, haha", stvarno smijesno.
Radovan je fasista, nemas ti sta s njim komunicirat, sjedit, salit se, i uopste bit u krugu 1km od njega. Al eto malo sala, posalica, suknuo mu kao. Ha ha ha.
Mrs!
Radovan je fasista, nemas ti sta s njim komunicirat, sjedit, salit se, i uopste bit u krugu 1km od njega. Al eto malo sala, posalica, suknuo mu kao. Ha ha ha.
Mrs!
- Bloo
- Globalna šefica
#371 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Dario Džamonja: Istina o nastanku jedne pjesme
Potpuno je smiješna tvrdnja da je Goran Bregović početne stihove ove pjesme prepisao od pjesnika Drage Kuđića. Pođimo redom: "Sve će to..." je uzeto iz pisma koje je jedan mladić, tada (1975. godine) na odsluženju vojnog roka, uputio svojoj djevojci u Prnjavoru.
"ružmarin... šaš.....možemo da nađemo u "Botanici" dr Milana Tomića, vanrednog profesora Kruševačke gimnazije, objavljena 1909. godine kao posebno dopunjeno drugo izdanje, str. 36. i str. 52.
"...snjegovi..." riječi preuzete iz jedne TV vremenske prognoze Kamenka Katića, emitovane decembra 1970. godine.
"...i dvije će pokisle ptice..." - saznali smo da su Goranu Bregoviću kao desetogodišnjem djetetu pobjegla sa tavana dva goluba arapanera, pa prema tome korijen ovih stihova možemo tražiti u tom nemilom događaju.
"Nijedna suza, nimalo volje... a moglo je bolje" je pouzdano školska uspomena Gorana Bregovića. Ono "nijedna suza" su riječi njegove profesorice koja se tako obraćala jednoj njegovoj školskoj drugarici koja je uvijek piakala kada bi dobila slabu ocjenu. "Nimalo volje" su takođe riječi profesorice latinskog, u gimnaziji, koja ih je upućivala momku koji je sjedio s Goranom u klupi.
"Moglo je bolje" je rečenica koju je Goran, u toku svog školovanja u gimnaziji često slušao od profesora matematike, nakon svakog svog odgovora.
"... a on je bio kopile i jad..." je karakterizacija jednog momka, od strane napuštene žene, na suđenju u Karlovcu 1973. godine, upućena na račun njenog bivšeg muža.
"Uzalud, uzalud, sve je protiv nas!" su stihovi koji se mogu nazvati proročkim s obzirom na razne mahinacije koje se u posljednje vrijeme pojavljuju u našoj štampi povodom ovog nemilog događaja.
Kao što vidite i sami, i ovaj put smo se trudili da vam pružimo najispravniji i jedini ispravan odgovor na pitanje koje ste nam uputili. Nadam se da ste zadovoljni.
Dario Džamonja ("Naši dani", 7. decembra 1979. godine)
http://www.yugopapir.com/2015/05/kuic-p ... e.html?m=1
Potpuno je smiješna tvrdnja da je Goran Bregović početne stihove ove pjesme prepisao od pjesnika Drage Kuđića. Pođimo redom: "Sve će to..." je uzeto iz pisma koje je jedan mladić, tada (1975. godine) na odsluženju vojnog roka, uputio svojoj djevojci u Prnjavoru.
"ružmarin... šaš.....možemo da nađemo u "Botanici" dr Milana Tomića, vanrednog profesora Kruševačke gimnazije, objavljena 1909. godine kao posebno dopunjeno drugo izdanje, str. 36. i str. 52.
"...snjegovi..." riječi preuzete iz jedne TV vremenske prognoze Kamenka Katića, emitovane decembra 1970. godine.
"...i dvije će pokisle ptice..." - saznali smo da su Goranu Bregoviću kao desetogodišnjem djetetu pobjegla sa tavana dva goluba arapanera, pa prema tome korijen ovih stihova možemo tražiti u tom nemilom događaju.
"Nijedna suza, nimalo volje... a moglo je bolje" je pouzdano školska uspomena Gorana Bregovića. Ono "nijedna suza" su riječi njegove profesorice koja se tako obraćala jednoj njegovoj školskoj drugarici koja je uvijek piakala kada bi dobila slabu ocjenu. "Nimalo volje" su takođe riječi profesorice latinskog, u gimnaziji, koja ih je upućivala momku koji je sjedio s Goranom u klupi.
"Moglo je bolje" je rečenica koju je Goran, u toku svog školovanja u gimnaziji često slušao od profesora matematike, nakon svakog svog odgovora.
"... a on je bio kopile i jad..." je karakterizacija jednog momka, od strane napuštene žene, na suđenju u Karlovcu 1973. godine, upućena na račun njenog bivšeg muža.
"Uzalud, uzalud, sve je protiv nas!" su stihovi koji se mogu nazvati proročkim s obzirom na razne mahinacije koje se u posljednje vrijeme pojavljuju u našoj štampi povodom ovog nemilog događaja.
Kao što vidite i sami, i ovaj put smo se trudili da vam pružimo najispravniji i jedini ispravan odgovor na pitanje koje ste nam uputili. Nadam se da ste zadovoljni.
Dario Džamonja ("Naši dani", 7. decembra 1979. godine)
http://www.yugopapir.com/2015/05/kuic-p ... e.html?m=1
- JThomas
#372 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
opet kažem, ne znam jel samo meni cijela priča ima neodoljiv prizvuk magijskog realizma, iliti narodski izmišljotine. k'o uvlačenje trenutnoj publici - što i nije bolje nego da se samo desilo...jeza u ledja wrote:Ova recenica "kako ide nasa stvar" jeste izvucena iz konteksta, ali kontekst nije onakav kakav bi opisao Bregovica pozitivno. Sta ce on uopste u drustvu s Karadzicem usred rata? Cuj tjelohranitelj Radovanov njegov haver s Jahorine?"Kako ide nasa stvar, haha", stvarno smijesno.
![]()
Mrs!
- jeza u ledja
#373 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Btw, Rambo legenda, bio, ostao, inteligentan, kulturan, obrazovan, talentovan, hrabar, lijep i prava muskarcina.
Za razliku od ove susimuge.
Za razliku od ove susimuge.
- jeza u ledja
#374 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Ma da, vjerovatno je izmisljotina, ili malo nafilovana prica...ali to ne cini izjavu boljom, vec naprotiv.JThomas wrote:opet kažem, ne znam jel samo meni cijela priča ima neodoljiv prizvuk magijskog realizma, iliti narodski izmišljotine. k'o uvlačenje trenutnoj publici - što i nije bolje nego da se samo desilo...jeza u ledja wrote:Ova recenica "kako ide nasa stvar" jeste izvucena iz konteksta, ali kontekst nije onakav kakav bi opisao Bregovica pozitivno. Sta ce on uopste u drustvu s Karadzicem usred rata? Cuj tjelohranitelj Radovanov njegov haver s Jahorine?"Kako ide nasa stvar, haha", stvarno smijesno.
![]()
Mrs!
-
kakavdanakneiskustvu
#375 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"
Better Man wrote:Čola je još prije rata otišao u Beograd i tamo živi, a Bregu je rat zadesio u Parizu. Glede Brege, davno je on za mene prestao biti relevantan kao muzičar. Onog trenutka kad je krenuo da radi ovo što radi danas i kad je prestao da ozbiljno se bavi sviranjem gitare, tasd je prestao i da bude relevantan. Svjestan je i on sam da danas šta god da napravi neće biti ni 0,1% kvalitetno kao npr. "Sve će to o mila moja prekriti ruzmarin i šaš". Takvu bezvremensku pjesmu on više ne može napisati. Jedan moj poznanik je sjedio u društvu s Vlatkom Stefanovskim i tada je Vlatko rekao da ne dozvoljava da niko u njegovom prisustvu kaže za Bregu da je loš gitarista, jer je on po njemu odličan gitarista. Brega se jednostavno okrenuo nekoj drugoj vrsti muzike gdje je on više dirigent orkestra nego svirač i zato on nije danas ono što je bio. Krenuo je s pastirskim rokom, pa je polako to preraslo u čisti rok, pa se malo naslonio na novi talas, da bi u zadnjoj fazi dugmeta s Tifom i Alenom uplovile neke folk note što se meni nije nikad svidjelo.kakavdanakneiskustvu wrote:dječak sa šibicama wrote:Ali fascinantno je to, kako su mnogi umjetnici u ratu bjezali od fasizma, rata, smrti, mrznje, nesnosljivosti, sovinizma, pa pravac u Beograd. Brega, Serbedzija, Zdravko Colic, a ovo su samo imena koja su hladno mogla birati gdje ce zivjeti tih godina, volja im Pariz, volja im London, volja im New York. Necu sad racunati Nedu Ukraden i tako tu buraniju.
kakve veze ovo ima veze sa mojim postom?