Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ld

#351 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

izivini,ali ti blage veze namas sta pises
pitaj zirante nasih dragih zaduzenih gradjana kako se vracaju i ko vraca kredite

ne radi se ovdje o stokholmu,hanovru,njemackoj,ili austriji
radi se o tome sto je bosna u k.... sa svim,a cjene su evropske,ne samo kvadrata,vec uglavnom svega
ali sta bi ti znao o tome,ili znas ali eto da se i ti javis i kazes koju ,,pametnu,, cisto da znamo da te ima
a sto se tice cjena,one su vec pocele da padaju i padace jos smo tako

i sto se tice engleske nije bilo bas tako,udjes u banku i lupis cifru,to je bilo preko ,,bare,,
Hajde ponekad se potrudi da procitas prije nego sto komentarises - moze valjati, mozda nesto naucis, a ne sam sebe da pobijas sa tom pricom o zirantima. Pa gdje to jos ima da ti traze zirante? Ko je lud da garantuje za drugoga.
Upravo o tome i govorim, u BiH je bilo tesko dobiti stambeni kredit i to je i ostalo.
Sadasnje nepovjerenje banaka da posudjuju jedne drugima, kao i da "prodaju" stambene kredite ne bi trebalo imati pretjeran utjecaj na nas.
Poredjenje sa onim zemljama koje su finansijskim tokovima oslonjene na Ameriku cije poslovanje je bazirano na drugim principima je besmisleno.
Moze doci do manjih korekcija cijena u losijim lokacijama recimo do 10-tak, 15 posto i to je to. Cijene u BiH ionako nikada nisu dosegle vrhunac zbog prevelike ponude prije svega vracenih stanova.

Da li ti je palo na pamet da je Svedska izgradila velik broj "socijalnih" stanova, te time snizila cijene u losijim lokacijama, dok je Margareth Tatcher u Engleskoj rasprodala council stanove?
Da li mislis da Drzava BiH ima snage za tako ozbiljnu intervenciju?

I kada bi imala to jos uvijek ne utice na elitne lokacije.

Zivi bili, pa vidjeli.

Drago mi je da si mi rekao za Englesku, vidim imas uvid u stanje sa ove i sa one strane bare :-)
Ima on sve u malom prstu... :D

Nisam vido nekoga vishe opinionated nego njega, niko nista ne zna, a on sam svoje argumente pobija chak u istom postu...

Nego Ide ne odgovori mi osh kupit stan za 3000 evra po kvadratu? :) :)
... u Ferhadiji je, to ti je po "snizenju", sam si reko... :-D[/quote][/quote][/quote]

ja nisam zainteresovan da se uvaljujem u kredit,pa gledam jeftiniju opciju,da kupim plac i napravim kucu dole

sto se tice onog gornjeg,on blage veze nema,ja znam masu raje dole sto se uvalila kao ziranti drugima,neki su popusili,neki su dobro prosli
i budala pa hajd,on ne zna da ja radim u engleskoj,pa znam malo bolje nego on
i ne zna da je moj amidja preko bare kupio u st lusiu 4 kuce,jednu je na vrijeme prodao i cvaknuo lovu,na ostale 3 pusi i to kvalitetno
nije bio frajer,on je kupio,i izdao podstanarima i oni su mu fakticki placali ratu i on je sredjivao te kuce
i sto se tice svedske vecina stanova i zgrada su napravljene u periodu izmedju 1970 do 1990,imali su zestoku krizu pocetkom 90tih,to je trajalo par godina,nekretnine su pale i do 5 puta,jer su bile prenapuhane kao u americi sada
jedan od razloga jaftinijih stanova je ta kriza i u pravu si,oni su u tom periodu masu stanova izgradili,ali taj perid masovne gradnje je bio prije 18 godina i opet poslije tih 18 godina opet se moze povoljno uzeti stan,a i kriza je trajala 2 godine,i prosla je prije 16 godina,sto je poprilicno dug period,zar ne??

jesl ti svjestan da je do 2004 kvadrat se mogao uzeti u sarajevu za 800 km,i poslije svake godine cijene u rasle u prosjeku od 30% do 50%
sto je stvorilo da cijene budu ,,napuhane,, i naravno da mora doci do pucanja tog balona prije ili kasnije
problem je u tome sto drzava nije zastitila gradjanina i nije preko investicione banke ili iz budjeta finansirala gradnju stanova i stvorila konkurenciju privatnicma,koji zaradjuju sada najmanje 100%-150% na ulozena sredstva

sto se tice mene i mojih konstatacija,one su uglavnom tacne,ako pogrijesim nije problem da kazem da sam pogrijesio,za razliku od tebe
kazes da si stariji od mene,ali ponekad kako odgovoaras i koliko se napinjes da dokazes da si u pravu,dobijem utisak da nemas ni 20 godina
par puta sam te poklopio argumentom,i ti kao malo dijete se poslije vadis na neke glupe stvari,te ovo,te ono

a sto se tice ferhadije i tvog stana,bracuka daBogda ih imao jos 5 istih,mom haveru su prije par mjeseci nudili za njegov stan na cobaniji 4000 km po kvadratu
na osnovu te ponude,sigurno da ti za svoj stan si mogao i bolje uzeti prije par mjeseci od te 4 milje po kvadratu,sad sigurno manje,jer padaju cijene
javi se na p.p. mozda se i dogovorimo za taj stan,moj haver iz njemacke bi mozda ga kupio,pa da mu proslijedim tvoju ponudu
trazio je ljetos stan u sarajevu i bas na tim lokacijama,doduse mozda ce sad sacekati da jos cijene padnu
ali hajd ti posalji ponudu,pa da moj advokat dole provjeri jel stan ok,pa da ga prodamo ako je cjena ok,mozda se i ja nadjem :-D
ne moramo se vazda kaciti,daj da pravimo lovu
ld

#352 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

Edin H. wrote:
ld wrote:
Edin H. wrote:Al' si vise dosadan sa tim Stokholmom.
Ocigledno ste pukli :D
Pretpostavljam takodje da je struktura stanovnistva na tako visokom nivou u toj zgradi, da je najbolje da zaduzis kalasnjikov da bi izasao iz iste.

Za te pare bi mogao u Londonu sebi priustiti supu ili eventualno onu drvenaru u basti gdje ostavljas alat :oops:

Gradjani u BiH su ionako prolazili kroz rigorozne provjere za dobijanje kredita sto se npr. u Engleskoj tek sada uvodi, tako da ne vidim razloga da bi se znacajno u prosjeku trebao smanjiti broj gradjana koji mogu dobiti kredit. Stoga znacajnu korekciju cijena u Sarajevu ne ocekujem.

Do prije godinu dana si mogao u Engleskoj uci u banku, lupiti cifru koju kao zaradjujes i oni ti na osnovu tog daju stambeni kredit (mortgage). Normalno da su cijene otisle nebu pod oblake.
izivini,ali ti blage veze namas sta pises
pitaj zirante nasih dragih zaduzenih gradjana kako se vracaju i ko vraca kredite

ne radi se ovdje o stokholmu,hanovru,njemackoj,ili austriji
radi se o tome sto je bosna u k.... sa svim,a cjene su evropske,ne samo kvadrata,vec uglavnom svega
ali sta bi ti znao o tome,ili znas ali eto da se i ti javis i kazes koju ,,pametnu,, cisto da znamo da te ima
a sto se tice cjena,one su vec pocele da padaju i padace jos smo tako

i sto se tice engleske nije bilo bas tako,udjes u banku i lupis cifru,to je bilo preko ,,bare,,
Hajde ponekad se potrudi da procitas prije nego sto komentarises - moze valjati, mozda nesto naucis, a ne sam sebe da pobijas sa tom pricom o zirantima. Pa gdje to jos ima da ti traze zirante? Ko je lud da garantuje za drugoga.
Upravo o tome i govorim, u BiH je bilo tesko dobiti stambeni kredit i to je i ostalo.
Sadasnje nepovjerenje banaka da posudjuju jedne drugima, kao i da "prodaju" stambene kredite ne bi trebalo imati pretjeran utjecaj na nas.
Poredjenje sa onim zemljama koje su finansijskim tokovima oslonjene na Ameriku cije poslovanje je bazirano na drugim principima je besmisleno.
Moze doci do manjih korekcija cijena u losijim lokacijama recimo do 10-tak, 15 posto i to je to. Cijene u BiH ionako nikada nisu dosegle vrhunac zbog prevelike ponude prije svega vracenih stanova.

Da li ti je palo na pamet da je Svedska izgradila velik broj "socijalnih" stanova, te time snizila cijene u losijim lokacijama, dok je Margareth Tatcher u Engleskoj rasprodala council stanove?
Da li mislis da Drzava BiH ima snage za tako ozbiljnu intervenciju?

I kada bi imala to jos uvijek ne utice na elitne lokacije.

Zivi bili, pa vidjeli.

Drago mi je da si mi rekao za Englesku, vidim imas uvid u stanje sa ove i sa one strane bare :-)
jesl ti svjestan sta si upravo izvalio
kvadrat stana u vogsci je oko 2500 km,toliko i na stupu ili ilidji
dvosoban stan od 60 kvadrata je 150 000 km
to ne da je vrhunac cijene,to je i preko toga
po kvadratu stana na tim lokacijama,investitora izadje izmedju 800 i 1000 km,uracunato zemljiste,papirologija,materijal i radna snaga
ti investitori prodaju te stanove i do 2500 km po kvadratu,i ti meni kazes da nisu dosegle vrhunac,ma daj
ovdje su investitori presretni kad ostvare profit 30% cistih na ulozenu lovu
Kralj Tvrtko XXVIII

#353 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Sacekajte ljudi jos pola godine pa ce te vidjeti kako ce se stanovi prodavati. Pasce cijene jos vise jer ce sve manje ljudi moci da digne kredit.
edvin

#354 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

ld wrote:
edvin wrote:
ld wrote:ljudi moji kad smo se dotakeli cijena stanova u sarajevu i drugim dijelovima bosne,i posto sam usporedio sa cijenom stanova u austriji,njemackoj,svedskoj,ako uzmemo iste parametre cijene kvadrata u bosni su priblizne evropskim
a plate u evropi su jace 4 puta
ko hoce da radi,moze se zaposliti
djeca primaju djeciji doplatak,porodilje imaju placeno godinu,do godinu i po placeno porodiljsko.covjek kao ljudsko bice je maksimalno zasticen od izrabljivnja na poslu,od maltretiranja

i na osnovu koje logike mene neko moze ubijediti da je realna cijana kvadrata stare gradnje u sarajevu od 2000 do 3000 km
da ne pisem sad koliko je nezaposlenih,kolike su plate,zastita na radu u bosni
cijene su jednostavno nerealno visoke,pogotovo kad se zna koliko kosta kvadrat stana u izgradnji i sa zemljistem i papirologijom,cijene su izmeju 800 i 1000 km,za podrucije stupa,otesa,vogosce,sipa
ljudi ne treba da dozvole sebi da budu levati pa da ih neko uzima i naplacuje im i po 3000 km po kvadratu

ja licno nemam namjeru da uzimam stan,ja trazim plac da pravim kucu akoBogda,jer nema boljeg rahatluka nego kad si u kuci,pa da lagano bacis rostilj u basti,tisina,nema gofova 2 koji su bucni kao traktori,nema ljetnih vrelina,i zimskog smoga
kakav crni stan,jos sa ovim cijenama
U Bosni stanje i nije tako crno kako se tebi cini. Veliki broj ljudi je zaposlen u sivom sektoru (neprijavljeno) tako da je stvarna stopa nezaposlenosti mnogo manja nego sto se to prikazuje. Evo navescu ti primjer sankiste/konobara, konobari zaposleni kod mog jarana u SA izadju plata + baksis i po dvije milje mjesecno, u zapadnoj zemlji u kojoj ja zivim je plata konobara/sankiste na bijelo oko 2400 KM neto. S obzirom da su cijene u SA ipak nesto nize u prosjeku u odnosu na one na zapadu to ti ga dodje na isto. Tako da sljedeci put kad odes u SA i cujes rodjake i rodjacice kako se raskukaju nemoj bas nasjedati na sve to jer stanje i nije tako crno.

Sto se tice ovog u vezi gradnje kuce, potpuno se slazem s tobom, gdje je logika kupovati komunisticke zgrade sto se raspadose od sivila na npr. Dolac Malti i placati 3000 m2 kad mozes sebi plac kupiti, sagraditi samo takvu vilu i uzivati u novom i tisini a ipak si u gradu (jaran mi kupio plac na Faleticima, predivan, autom za sedam minuta do sebilja a opet covjek ima svoj mir kad dodje kuci, vjerovatno ce to i meni biti opcija).
stvarna stopa nezaposlenosti je oko 20%,u evropi oko 2-3%,jer i kod njih masa radi na crno
plata sankisti u najboljem kaficu u sarajevu mozda,mozda jeste 2 milje sa baksisom,ali taj mora da radi u dvije smjene
par mojih havera imaju jako dobre i posjecene kafice,pa znam
u evropi sanskisti dobijaju 2500 maraka na ruke,poslije poreza i najmanje jos milju baksisa mjesecno,naravno u markama ti dajem cifre,da te nebih zbunio
i ja znam da nije crno dole koliko ljuid pricaju
kod nas ljudi najvise vole da pametuju,malo ili nimalo da rade i da klepaju dobre dnevnice
imam ja par jarana sto imaju firme,pa deveraju nemogu da nadju strucne radnike,i svi mi kukaju na jedno,kako nasi ljudi bi da malo rade,a nisu kvalifikovani,a hoce dobre plate

ali na zapadu donedavno je bilo sega dobitri kredit,imas neku normalnu platu,uletis ucesce i dobijes kredit 50 000 eura,100 000 eura,naravno stambeni i kamata jako niska,zavisi od zemlje do zemlje,ali sigurno je bila duplo ili troduplo manja od kamate u bosni,da ne spominjem proceduru dobijanja kredita u bosni
i opet moram da kazem stan u stookholmu od 73 kvadrata,postavio sam link i slike,kosta oko 70 000 eura,1000 eura kvadrat,taj kvart je predgradje stokholma i tacno je udaljen od centra 10 km,nesto kao stup i ilidja,i na ilidji i stupu je kvadrat stana i to polovnog oko 2 000 maraka

to je neralno za nase uslove
haver mi je kupio stan u hanoveru,u gradu,od centra 5 minuta autom i jeftinije ga je platio nego u sarajevu

sto se tice faletica imam ponudu,ali mi se ne svidja gore,previse je u brdu,mada je fina priroda
ja trazim plac od pionirske,kobilja,do blagovca,i sacekacu jos,jer sam ubjedjen da ce cijene da padnu i to samo tako
Eh sad, Faletici u brdu a Kobilja i Blagovac nisu, he he, de ba...
ld

#355 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

pa i oni su u brdu,zavisi gdje na kobiljoj i samo donji blagovac
mogu i poljine,nudio mi je jedan iz agencije 2.2 duluma za 150 000 km,odmah kod lagumdjijine ,,vikendice,,
ali u komadu
meni treba do 500-700 kvadrata,zavisi od placa i lokacije
kad skontas sve je to brdo manje ili vise,osim ilidje i butmira,ali svi mi kazu da je dole reumatska zona,tako da sam odustao od placa na tom podruciju
mislim da je najbolje kupiti plac van sarajevske kotline,pazi faleticu su ok,sve zavisi kako ko sta trazi
ali blagovac ima vise prednosti,donji naravno
edvin

#356 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

Pa da,

i sam sam ljetos obilazio masu placeva ali nista ne nadjoh sto mi je sto posto odgovaralo pa cekam da nesto naidje.
Obisao sam masu lokacija vjeruj mi od Otesa do Zmajevca (iako nije bas bilo cool da me moji bude u 8 ujutro poslije festanja cijelu noc da bi obilazili lokacije). Vjeruj mi da poslije svega sto sam obisao a s obzirom na cijene i polozaj blizu centra su Faletici i ovo gdje mi je ovaj jaran uzeo bili najblja opcija ali ono sto se meni svidjelo je bilo vec prodano. Sto se tice Poljina moras dobro biti oprezan jer znam raju sto su kupila i sad ne mogu graditi jer gradnja nije dovoljena po urbanistickom, a na mene nesto i nisu ostavila utisak a i nista nisu blize gradu od Faletica. Mislim da gore cak ako covjek nesto ne ugrabi uskoro nece nista se ni moci kupiti, znam vec sad da su cijene kvadrata zemljista gore dobro skocile.
to je to

#357 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by to je to »

Mene interesuje gdje su to cijene nekretnina zaustavile rast?

Evo gledam upravo oglase i cijene iste kao prije 6 mjeseci.

Centar čak do 3.000 EUR po m2
Dobrinja 2.000 KM i više
Vogošća od 1.350 KM pa do 2.100
starii

#358 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by starii »

ono sto sam ja primjetio je da su cijene za nekih 100km pale u donjim dijelovima grada..ali centar jos uvijek dobro stoji..ja znam da je i prije rata stan na marindvoru bio strasno skup i mislim da su te cijene i sada tu negdje...ono sto se moze isto zapaziti da su i cijene stanova koji se izdaju strasno visoke od 400 pa navise, sto je ipak previse...
ld

#359 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

edvin wrote:Pa da,

i sam sam ljetos obilazio masu placeva ali nista ne nadjoh sto mi je sto posto odgovaralo pa cekam da nesto naidje.
Obisao sam masu lokacija vjeruj mi od Otesa do Zmajevca (iako nije bas bilo cool da me moji bude u 8 ujutro poslije festanja cijelu noc da bi obilazili lokacije). Vjeruj mi da poslije svega sto sam obisao a s obzirom na cijene i polozaj blizu centra su Faletici i ovo gdje mi je ovaj jaran uzeo bili najblja opcija ali ono sto se meni svidjelo je bilo vec prodano. Sto se tice Poljina moras dobro biti oprezan jer znam raju sto su kupila i sad ne mogu graditi jer gradnja nije dovoljena po urbanistickom, a na mene nesto i nisu ostavila utisak a i nista nisu blize gradu od Faletica. Mislim da gore cak ako covjek nesto ne ugrabi uskoro nece nista se ni moci kupiti, znam vec sad da su cijene kvadrata zemljista gore dobro skocile.
i ne samo to,treba se paziti jel zemlja pod hipotekom,jedan moj se tako izradio,onda pitanje vlasnika
jedan adokat prodaje dole zemlju povis pionirske doline,kao ima opunomoc i slicno i dulum je 40 000 km,i vidim ja da tip nesto zamotava,umotava nekim pravnim izrazima i ja fino njega odvedem kod mog advokata,ovaj sa njim par recenica razmijenio i samo mi rekao ne uzmaj,jer je rizik,jer on uzima lovu na ime predugovora,a pitanje je hocel svi suvlasnici dati dozvolu za gradnju,a suvlasnika je 38 ili 39,jedan u australiji
jer ja mogu kupiti i postati suvlasnik,ali da bi gradio treba mi dozvola od svih ostalih suvlasnika,sto je malo vjerovatno da ce dati,jer tu je jako puo zemlje u pitanju i sto je najgore par nasih je vec dalo mu avans i zijanice lovu
taj advokat kao meni ,,garantuje,, kad ja platim da ce on izganjat sve potrebne opunomoci,a nije svjestan da bi ga ja zadavio da me je zavalio :D
ja krvavo zaradjujem tu lovu,da me neko tek tako pukne po usima

ali ima fora kako da se poljoprivredno ili sumsko zemljiste pretvori u gradjevinsko
moj advokat to radi,ali je procedura par mjeseci i plati se nesto,ali opet prije kupovine se mora to provjeriti,jer negdje moze,negde ne moze
i treba se paziti klizista
ma zakon je uzeti dobrog i sposobnog advokata i on ti to sve isprovjerava
ne treba zuriti,pogotovo ne sad,treba sacekati,jer cjene ce sletjeti na neke realne cjene i stanova i zemljista
jer ljudi se zavaravaju da je ovo dole nabila dijaspora,ja koliko znam dijaspora je kupovala negdje do 2004,i uglavnom su do tad i svi kupili,i do tad su i cjene bile povoljne,cak i ispod cjene,sve poslije uglavnom su nasi uzimali kredite i kupovali i nabijali cijene
edvin

#360 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

Sto se tice klizista lako mozes provjeriti u opstini u katastru, oni su duzni da ti daju te podatke i tu si u pravu, na to se treba paziti, u zoni SA ima klizista. A sto se tice pretvaranja poljoprivrednog u gradjevinsko to koliko sam cuo i nije neki problem, moze se zavrsiti legalno i ne moras cijeli plac da pretvaras u gradjevinsko vec onu kvadraturu na kojoj ces sazidati objekat. Sto se tice vlasnickih odnosa nemas potrebu za neki specijalnim advokatima, to danas zavrsavaju i provjeravaju notari i nisam cuo za neke komplikovane slucajeve u vezi zavrzlama s te strane u zadnje vrijeme.
Ali u pravu si, treba sve dobro provjeriti.
convict

#361 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by convict »

prodajem kucu, nije puno presla :)
ld

#362 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

edvin wrote:Sto se tice klizista lako mozes provjeriti u opstini u katastru, oni su duzni da ti daju te podatke i tu si u pravu, na to se treba paziti, u zoni SA ima klizista. A sto se tice pretvaranja poljoprivrednog u gradjevinsko to koliko sam cuo i nije neki problem, moze se zavrsiti legalno i ne moras cijeli plac da pretvaras u gradjevinsko vec onu kvadraturu na kojoj ces sazidati objekat. Sto se tice vlasnickih odnosa nemas potrebu za neki specijalnim advokatima, to danas zavrsavaju i provjeravaju notari i nisam cuo za neke komplikovane slucajeve u vezi zavrzlama s te strane u zadnje vrijeme.

jesl cuo za onaj slucaj,zena je kupila stan u tuzli i ovjerila preko notara,i na kraju ispalo da je stan bio od druge osobe ili pod hipotekom,i zena je zijanila bruku para
najbolje je imati nekog sigurnog advokata,da zna da radi svoj posao,po mogucnosti prijatelja
ja sam se dole naslusao prevara,da ne spominjem onu pelak,ako znas za onu aferu sa onom gradjevinom preko puta studentskih i UN u nedjaricima,kad je tip morao da je srusi,zna ga moj haver jako dobro,taj je sad jedan od jacih varalica u sarajevu,sta ti ljudi rade,to je katastrofa,pocevsi od papirologije pa nadalje
moj jedan haver je kupio od pelakove stan i kad je skontao da je to neka muljaza,ode joj u kancelariju,i kad je ,,prevrno,, ocima,a taj mi haver je i prije rata bio pravo ,,nestasan,, kad je ona skontala o kome se radi,odmah mu je sve pare vratila
znas onu staru,tri puta mjeri,jednom sjeci
dole kod nas 5 puta sve provjeri,pa tek onda kupuj
sarajevonekad

#363 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by sarajevonekad »

Da li se ove trenutne promejne tj. zaledjene cijene nekretnina i eventualni pad u skorijoj buducnosti odnoce i na zemljista?
edvin

#364 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

sarajevonekad wrote:Da li se ove trenutne promejne tj. zaledjene cijene nekretnina i eventualni pad u skorijoj buducnosti odnoce i na zemljista?
Pa sto se tice zemljista, ono je uvijek furalo neku svoju politiku. U tom segmentu ja licno ne vjerujem da ce doci do znacajnijih padova, izmedju ostalog zavisi i kakvo zemljiste kupujes, zemljiste sa grdjevinsko, bez gradjevinske, itd. Samo grdjevinska, prikljucci, komunalije, urbanisticka i te cake te u SA trenutno dodju oko 25 000 KM.
edvin

#365 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

ld wrote:
edvin wrote:Sto se tice klizista lako mozes provjeriti u opstini u katastru, oni su duzni da ti daju te podatke i tu si u pravu, na to se treba paziti, u zoni SA ima klizista. A sto se tice pretvaranja poljoprivrednog u gradjevinsko to koliko sam cuo i nije neki problem, moze se zavrsiti legalno i ne moras cijeli plac da pretvaras u gradjevinsko vec onu kvadraturu na kojoj ces sazidati objekat. Sto se tice vlasnickih odnosa nemas potrebu za neki specijalnim advokatima, to danas zavrsavaju i provjeravaju notari i nisam cuo za neke komplikovane slucajeve u vezi zavrzlama s te strane u zadnje vrijeme.

jesl cuo za onaj slucaj,zena je kupila stan u tuzli i ovjerila preko notara,i na kraju ispalo da je stan bio od druge osobe ili pod hipotekom,i zena je zijanila bruku para
najbolje je imati nekog sigurnog advokata,da zna da radi svoj posao,po mogucnosti prijatelja
ja sam se dole naslusao prevara,da ne spominjem onu pelak,ako znas za onu aferu sa onom gradjevinom preko puta studentskih i UN u nedjaricima,kad je tip morao da je srusi,zna ga moj haver jako dobro,taj je sad jedan od jacih varalica u sarajevu,sta ti ljudi rade,to je katastrofa,pocevsi od papirologije pa nadalje
moj jedan haver je kupio od pelakove stan i kad je skontao da je to neka muljaza,ode joj u kancelariju,i kad je ,,prevrno,, ocima,a taj mi haver je i prije rata bio pravo ,,nestasan,, kad je ona skontala o kome se radi,odmah mu je sve pare vratila
znas onu staru,tri puta mjeri,jednom sjeci
dole kod nas 5 puta sve provjeri,pa tek onda kupuj
Sve je moguce i svasta se desava ali notar ipak ima zakonsku obavezu da provjeri da je sve u redu. Ukoliko ti notar nesto smulja onda i on/ona automatski podlijezu krivicnoj odgovornosti. Pelakovi su nesto drugo, ljudi su koliko sam ja cuo kod njih kupovali bez da provjeravaju kod notara, uplacivali avanse na ime kupoprodajnih ugovora koji nisu imali podloge. Mislim da je u dansnje vrijeme ipak stanje nesto sredjenije upravo po tom pitanju.
ahuseino

#366 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

Ako ima ili bude pada, mislim da je zemljiste, odnosto prostor za gradnju taj koji pada, odnosno srce problema. Cijena gradjevinskog materijala i "ruke" ne bi trebalo da se znachajnije mjenjaju u negativnom smjeru (osim ako se Bosna zarazi svjetskom nadasve ozbiljnom krizom, i inflacijom koja bi mogla u slijediti za koju godinu zbog pumpanja kesha u markete).

Jedna stvar mi je sad pala na pamet u vezi cijena nekretnina...

U zapadnom svijetu nekretnine padaju primarno zbog spekulacije kreditima i kreditnim uslovima. Da ne pricham vishe u detalj (ima druga tema gdje raspravljamo o trenutnoj ekonomiji), ali vrlo vazan razlog padu u USA je visok nivo "foreclosures"-a, iliti oduzetih kucha koje onda stoje na marketu, razdrndane i "vuku" dole vrijednost chitavog komsiluka. Ovo dalje utiche na kreditne markete i banke (opet da ne idemo u detalje) i to onda utiche na dalji pad cijena kako u USA tako u Evropi zbog slabe likvidnosti banaka... znachi nema kredita... Mozda u Evropi nema toliko oduzetih kucha, ali im fali kredita...

Posto te napustene kuche dolaze na market, a vech ima i previshe novogradnje, cijene idu dole dok god se ne potroshi ovo sto je vech na marketu... a slabo se troshi jer slabo daju kredite bez ozbiljnog uchesca... Dalje, u USA je spechifichan zivot, ljudi se dignu i presele 2000 milja za novi posao. Posao se moze izgubiti lakse nego u Evropi. Amerikanci kupe prosjechno dvije do tri kuche tokom zivota... Sve su to razlozi zasto ima vishe sluchajeva gdje ljudi MORAJU prodati kuchu, zbog lichnih okolnosti... kada neko mora prodati kuchu, onda je puno vishe vjreovatno da mora sniziti cijenu jer nema vremena da cheka...

Sada, kako "prevesti" ove uslove za krizu nekretnina na nashe prostore?...

U Bosni, kredit je, vjerujem bilo tesko dobiti i prije (Investicijski rizik za BIH, je koliko se ja sjecham oko 33% bio prije par godina kad sam se ja raspitivao za investicije). Mozda che u buduchnosti biti teze, ali ne mislim znachanjno (osim ako kredita ne bude nikako).

U Bosni se ljudi ne sele za posao i ne mjenjaju kuchu/stan toliko chesto. Znachi drastichno manje sluchajeva gdje osoba MORA prodati stan/kuchu.
Ja prvi, u stvari, ne mislim prodavati stan u SA osim ako mi neko ne ponudi ove lude cijene 2000 - 3000 eura po metru. Nek' stoji, ne jede mi hljeba :-) . Sache neki ogranicheni forumash rechi ja mu nabijam cijenu stanova u SA :-) . ... sta hochu rechi, pa to da je moj stan eto na prodaju, ali ako padne market ja ga nechu prodavati i to je to... nechu jer ne moram.

U BiH nema suficit novogradnje (a ni "starogradnje") koji se mora rasprodat'. Znachi ni po tom aspektu nekretnine ne bi trebalo da mjenjaju cijenu nadole...

Fundamentali koji se koriste za procjenjivanje "zdravstva" trgovine nekretninama kao "price over earnings" ili "price to rent ratio" etc...se ne mogu tako jednostavno primijeniti na nashem trzistu jer je zemlja u razvoju. Ekonomija che praviti svoje trendove, ali jedina stvar koja, kao uticaj iz vana mislim da moze uticati na lokalni market je likvidnost stranih banaka... sve ostalo sto se deshava na lokalnom marketu su "sentimentalne varijacije".
traxtrax

#367 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by traxtrax »

ahuseino wrote:Ako ima ili bude pada, mislim da je zemljiste, odnosto prostor za gradnju taj koji pada, odnosno srce problema. Cijena gradjevinskog materijala i "ruke" ne bi trebalo da se znachajnije mjenjaju u negativnom smjeru (osim ako se Bosna zarazi svjetskom nadasve ozbiljnom krizom, i inflacijom koja bi mogla u slijediti za koju godinu zbog pumpanja kesha u markete).

U zapadnom svijetu nekretnine padaju primarno zbog spekulacije kreditima i kreditnim uslovima. Da ne pricham vishe u detalj (ima druga tema gdje raspravljamo o trenutnoj ekonomiji), ali vrlo vazan razlog padu u USA je visok nivo "foreclosures"-a, iliti oduzetih kucha koje onda stoje na marketu, razdrndane i "vuku" dole vrijednost chitavog komsiluka. Ovo dalje utiche na kreditne markete i banke (opet da ne idemo u detalje) i to onda utiche na dalji pad cijena kako u USA tako u Evropi zbog slabe likvidnosti banaka... znachi nema kredita... Mozda u Evropi nema toliko oduzetih kucha, ali im fali kredita...

Posto te napustene kuche dolaze na market, a vech ima i previshe novogradnje, cijene idu dole dok god se ne potroshi ovo sto je vech na marketu... a slabo se troshi jer slabo daju kredite bez ozbiljnog uchesca... Dalje, u USA je spechifichan zivot, ljudi se dignu i presele 2000 milja za novi posao. Posao se moze izgubiti lakse nego u Evropi. Amerikanci kupe prosjechno dvije do tri kuche tokom zivota... Sve su to razlozi zasto ima vishe sluchajeva gdje ljudi MORAJU prodati kuchu, zbog lichnih okolnosti... kada neko mora prodati kuchu, onda je puno vishe vjreovatno da mora sniziti cijenu jer nema vremena da cheka...

U Bosni, kredit je, vjerujem bilo tesko dobiti i prije (Investicijski rizik za BIH, je koliko se ja sjecham oko 33% bio prije par godina kad sam se ja raspitivao za investicije). Mozda che u buduchnosti biti teze, ali ne mislim znachanjno (osim ako kredita ne bude nikako).

U Bosni se ljudi ne sele za posao i ne mjenjaju kuchu/stan toliko chesto. Znachi drastichno manje sluchajeva gdje osoba MORA prodati stan/kuchu.
Ja prvi, u stvari, ne mislim prodavati stan u SA osim ako mi neko ne ponudi ove lude cijene 2000 - 3000 eura po metru. Nek' stoji, ne jede mi hljeba :-) . Sache neki ogranicheni forumash rechi ja mu nabijam cijenu stanova u SA :-) . ... sta hochu rechi, pa to da je moj stan eto na prodaju, ali ako padne market ja ga nechu prodavati i to je to... nechu jer ne moram.

U BiH nema suficit novogradnje (a ni "starogradnje") koji se mora rasprodat'. Znachi ni po tom aspektu nekretnine ne bi trebalo da mjenjaju cijenu nadole...

Fundamentali koji se koriste za procjenjivanje "zdravstva" trgovine nekretninama kao "price over earnings" ili "price to rent ratio" etc...se ne mogu tako jednostavno primijeniti na nashem trzistu jer je zemlja u razvoju. Ekonomija che praviti svoje trendove, ali jedina stvar koja, kao uticaj iz vana mislim da moze uticati na lokalni market je likvidnost stranih banaka... sve ostalo sto se deshava na lokalnom marketu su "sentimentalne varijacije".
Postujem vlasnistvo i Tvoje pravo da o svom vlasnistvu sam odlucis. Ako kazes da pod odredjenim okolnostima neces prodati stan, to je Tvoja odluka, i tu nema dalje diskusije.

Ali postavlja se pitanje koliko je takva odluka ispravna sa financijskog stanovista? Zaradi cega se kupuje stan? Da bi se koristio. Dakle ako u Sarajevu dolazis iz poslovnih ili privatnih razloga svaki mjesec i ostajes po vise dana, onda je ispravna odluka posjedovati tu posjedovati stan.

Medjutim, ono ‘hljeba mi ne jede’ ne stoji ! Stan kosta i onda kada se ne koristi. Komunalije se moraju placati i kada se stan ne koristi. Doduse, iako su za lokalno stanovnistvo cijene komunalija visoke, za dijasporu su u poredjenju sa njihovim trenutnim zemljama boravka niske (pretpostavljeno da su u pitanju razvijene zapadne zemlje, u gradu u kojem ja zivim komunalije, odnosno ‘troskovi koristenja’ stanova se krecu od uobicajenih 100 do visokih 300 EUR za velike stanove). No i to je trenutno, permanentna nezajazljivost posebno javnog sektora u Bosni tjera cjene svega na gore, pa ce se i cjene komunalija priblizavati ‘europskim’. Dakle, samo ‘stajanje’ stana izvan upotrebe ce biti skuplje. Dalje, stan starenjem gubi na vrijednosti. Nigdje na normalnim trzistima nije ‘starogradnja’ skuplja od ‘novogradnje’ (izuzetak su nekretnine na iznimno ekskluzivnim mjestima, no pretpostavljam da na trzistu takve nekretnine ucestvuju sa manje od 1%). Nadalje, stan treba odrzavati inace propada i jos brze gubi na vrijednosti. Dakle i stan koji stoji pomalo ‘gricka’ kruh.

Naravno, slazem se da nasa etablirana dijaspora ‘ne mora’ misliti na navedeno, odnosno moze si priustiti luksuz posjedovanja nekretnine u Bosni koja im u stvari i nije potrebna. Ali sta ce biti kada toj istoj dijaspori zatreba investicija tamo gdje sada zive ? Kada djeca te iste dijaspore dorastu godine kada se trebaju osamostaljivati za sta budu trebali stanove tamo gdje sada zive? Samo mali procenat nase dijaspore ce biti u mogucnosti da pomogne djeci da obezbjede stan u inozemstvu i da istovremeno zadrzi nekretnine u Bosni. (Stav da bi se djeca trebala sama snalaziti je obicno pogresan, uzimajuci u obzir nas mentalitet u kojem je ustaljeno da se djeca ‘obezbjede’. ) Dakle, ja licno ocekujem period u kojem ce dijaspora prodavati novokupljene nekretnine po Bosni, ali i one nekretnine koje su imali od ranije i do sada odolijevali prodati. To se naravno ne mora i nece desiti narednog mjeseca ili naredne godine, ali ce se desiti, pogotovo kada doraste druga ili vec treca generacija nase emigracije, i kada ta generacija naslijedi nekretnine po Bosni, a Bosna im ne bude mnogo znacila.

Isto je po mom misljenju pogresno ocekivati da dijaspora obezbjedjuje nekretnine da ih uziva u starosti, kada obezbjede penzije u zapadnim zemljama. Mozda ce neki tako i postupiti, ali pogledajte i uporedite Bosnu i razvijene zapadne zemlje. Uporedite infrastrukturu, skolske sisteme socijalne sisteme, zdravstvene sisteme … Posebno je znacajan kvalitet zdravstvenog sistema, jer ljudi koji obezbjede penziju su u godinama kada je neophodno da imaju na raspolaganju kvalitetan zdravstveni sistem, zbog ocekivanja da ce im opste zdravstveno stanje bivati sve losije sa vremenom. Bilo tko, tko iole ozbiljnije sagleda stanje u bosanskom zdravstvu odlucice se da ostane u starosti tamo gdje je sada.
ahuseino

#368 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

traxtrax wrote:
Postujem vlasnistvo i Tvoje pravo da o svom vlasnistvu sam odlucis. Ako kazes da pod odredjenim okolnostima neces prodati stan, to je Tvoja odluka, i tu nema dalje diskusije.

Ali postavlja se pitanje koliko je takva odluka ispravna sa financijskog stanovista? Zaradi cega se kupuje stan? Da bi se koristio. Dakle ako u Sarajevu dolazis iz poslovnih ili privatnih razloga svaki mjesec i ostajes po vise dana, onda je ispravna odluka posjedovati tu posjedovati stan.

Medjutim, ono ‘hljeba mi ne jede’ ne stoji ! Stan kosta i onda kada se ne koristi. Komunalije se moraju placati i kada se stan ne koristi. Doduse, iako su za lokalno stanovnistvo cijene komunalija visoke, za dijasporu su u poredjenju sa njihovim trenutnim zemljama boravka niske (pretpostavljeno da su u pitanju razvijene zapadne zemlje, u gradu u kojem ja zivim komunalije, odnosno ‘troskovi koristenja’ stanova se krecu od uobicajenih 100 do visokih 300 EUR za velike stanove). No i to je trenutno, permanentna nezajazljivost posebno javnog sektora u Bosni tjera cjene svega na gore, pa ce se i cjene komunalija priblizavati ‘europskim’. Dakle, samo ‘stajanje’ stana izvan upotrebe ce biti skuplje. Dalje, stan starenjem gubi na vrijednosti. Nigdje na normalnim trzistima nije ‘starogradnja’ skuplja od ‘novogradnje’ (izuzetak su nekretnine na iznimno ekskluzivnim mjestima, no pretpostavljam da na trzistu takve nekretnine ucestvuju sa manje od 1%). Nadalje, stan treba odrzavati inace propada i jos brze gubi na vrijednosti. Dakle i stan koji stoji pomalo ‘gricka’ kruh.

Naravno, slazem se da nasa etablirana dijaspora ‘ne mora’ misliti na navedeno, odnosno moze si priustiti luksuz posjedovanja nekretnine u Bosni koja im u stvari i nije potrebna. Ali sta ce biti kada toj istoj dijaspori zatreba investicija tamo gdje sada zive ? Kada djeca te iste dijaspore dorastu godine kada se trebaju osamostaljivati za sta budu trebali stanove tamo gdje sada zive? Samo mali procenat nase dijaspore ce biti u mogucnosti da pomogne djeci da obezbjede stan u inozemstvu i da istovremeno zadrzi nekretnine u Bosni. (Stav da bi se djeca trebala sama snalaziti je obicno pogresan, uzimajuci u obzir nas mentalitet u kojem je ustaljeno da se djeca ‘obezbjede’. ) Dakle, ja licno ocekujem period u kojem ce dijaspora prodavati novokupljene nekretnine po Bosni, ali i one nekretnine koje su imali od ranije i do sada odolijevali prodati. To se naravno ne mora i nece desiti narednog mjeseca ili naredne godine, ali ce se desiti, pogotovo kada doraste druga ili vec treca generacija nase emigracije, i kada ta generacija naslijedi nekretnine po Bosni, a Bosna im ne bude mnogo znacila.

Isto je po mom misljenju pogresno ocekivati da dijaspora obezbjedjuje nekretnine da ih uziva u starosti, kada obezbjede penzije u zapadnim zemljama. Mozda ce neki tako i postupiti, ali pogledajte i uporedite Bosnu i razvijene zapadne zemlje. Uporedite infrastrukturu, skolske sisteme socijalne sisteme, zdravstvene sisteme … Posebno je znacajan kvalitet zdravstvenog sistema, jer ljudi koji obezbjede penziju su u godinama kada je neophodno da imaju na raspolaganju kvalitetan zdravstveni sistem, zbog ocekivanja da ce im opste zdravstveno stanje bivati sve losije sa vremenom. Bilo tko, tko iole ozbiljnije sagleda stanje u bosanskom zdravstvu odlucice se da ostane u starosti tamo gdje je sada.
Ja se u biti slazem sa svim sto kazes...

"Ne jede mi hljeba" ja relativan termin, ne apsolutan. Shvatio si, siguran sam, da mi nije znachajan taj troshak koliki je sada... a kada isti postane potpuno u liniji sa svjetskim, onda mislim da che i vrijednost nekretnina slijediti, samim tim imati smisla prodati.

Na slichan nachin gledam cijenu te nekretnine u mom vlasnishtvu. Ako su cijene pale ili che pasti u skoroj buduchnosti, tada cijena od nekih 200 000 KM meni u biti ne zhachi puno jer ne predstavlja ni 25% onoga sto ovdje (vani) placham a mogu priustiti. Slazem se da bi bolje koristilo ako bi se prodalo pa kupilo "nesto" ovdje... ali posto to bash nije blizu po cijeni, ne mogu, tako da mi je sad za sad bolje ostaviti da stoji i testira market vremenom. Lichno, nesto ni ne vjerujem pretjreano da dijaspora kupuje po OVIM cijenama u domovini, upravo iz ovih razloga koje navodish. Platiti neshto 300 hiljada pa doch 2-3 sedmice godishnje je upala mozga. Ako dijaspora ista drzi, drzi nekretnine sto su imali od prije ili naslijedili... ali eto... kazu pokupovala dijaspora 21 000 stanova :-) ...

Na duge staze, potpuno je istina da ko je god odluchio da se neche vrachati, prije ili kasnije che prodati. Vjerovatno se cheka rast na nekih par decenija. Iskreno, mislim da s obzirom da je SA glavni grad jedne drzave, centar ekonomski i politichki, kadli, tadli, dochi che do izjednachavanja nekretnina sa slichnim gradovima po Balkanu i Evropi specijalno sto vech slijedi po gustochi naseljenosti i prilivu stanovnishtva. Ekonomija che malo kasniti, ali che stichi.

P.S.
Djeca gotovo sigurno neche htjeti imati nista s tim.
edvin

#369 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

ahuseino wrote:Ako ima ili bude pada, mislim da je zemljiste, odnosto prostor za gradnju taj koji pada, odnosno srce problema. Cijena gradjevinskog materijala i "ruke" ne bi trebalo da se znachajnije mjenjaju u negativnom smjeru (osim ako se Bosna zarazi svjetskom nadasve ozbiljnom krizom, i inflacijom koja bi mogla u slijediti za koju godinu zbog pumpanja kesha u markete).

Malo si se izradio u ovoj konstataciji da je to sto utice na cijene nekretnina. Ne oslikava se na Bosni nuzno samo stanje u SAD vec mnogo vise utice stanje u okruzenju a tu prvenstveno mislim na zemlje prvo Balkana a onda i sire Evrope sto je sasvim i logicno jer je Bosna dio Evrope a ne SAD-a. Ono sto je dovelo do pada nekretnina npr. u SWE trenutno je trenutna situaija na trzistu rada.
Zemlja ulazi u period niske konjukture, preduzeca otkazuju radnke a samim tim se povecava i nesigurnost ljudi i ne usudjuju se na nove korake i mijenjanje nekretnina sto sa sobom u velikom broju slucajeva vuce i vece zaduzivanje.
Niti u SWE kao niti u Bosni se stanovnistvo ne seli tako cesto u druge krajeve (ako izuzmemo seljenje u Stockholm) pa je oped doslo do jakog pada cijena nekretnina i trenutno je skoro pravi stop na trzistu.
Ali opet, ponavljam, ne toliko zbog kamata vec zbog nesigurnosti.
Dodje li u Bosnu takva situacija da ljudi ne mogu placati kredite pod hipotekom a vec je bilo slucajeva (pogledaj sta se desava u Hrvatskoj) to je znaci ono sto ce oboriti cijene (a sta ce inace banka da radi sa 1000 neprodanih stanova).
edvin

#370 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

traxtrax wrote:

Mislim da imas suvise visok stav o kvaliteti zdravstva na zapadu u odnosu na Bosnu. U mnogim slucajevima je odnos i ljudskost nasih ljekara na mnogo vecem nivou nego u nekim zapadnim zemljama.A i gora ce situacija biti sto bude gora ekonomija i veca nezaposlenost. Bio sa poslovnim partnerom u SA (covjek iz zapadne Evrope), covjeku doslamuka i na akutnoj u Pofalicima ga primili za 15 min. U svojoj zemlji bi kaze ceko 5 sati na akutnoj.
Isto tako nije sigurno da ce djeca za nekih 20-30 g. htjeti da zive u tim zemljama zapadne Evrope, znam slucajeve gdje
su se djeca vratilau zemlje odakle im dolaze roditelji, mada su rodjena u tim zapadnim zemljama.
ahuseino

#371 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

edvin wrote:
Malo si se izradio u ovoj konstataciji da je to sto utice na cijene nekretnina. Ne oslikava se na Bosni nuzno samo stanje u SAD vec mnogo vise utice stanje u okruzenju a tu prvenstveno mislim na zemlje prvo Balkana a onda i sire Evrope sto je sasvim i logicno jer je Bosna dio Evrope a ne SAD-a. Ono sto je dovelo do pada nekretnina npr. u SWE trenutno je trenutna situaija na trzistu rada.
Zemlja ulazi u period niske konjukture, preduzeca otkazuju radnke a samim tim se povecava i nesigurnost ljudi i ne usudjuju se na nove korake i mijenjanje nekretnina sto sa sobom u velikom broju slucajeva vuce i vece zaduzivanje.
Niti u SWE kao niti u Bosni se stanovnistvo ne seli tako cesto u druge krajeve (ako izuzmemo seljenje u Stockholm) pa je oped doslo do jakog pada cijena nekretnina i trenutno je skoro pravi stop na trzistu.
Dodje li u Bosnu takva situacija da ljudi ne mogu placati kredite pod hipotekom a vec je bilo slucajeva (pogledaj sta se desava u Hrvatskoj) to je znaci ono sto ce oboriti cijene (a sta ce inace banka da radi sa 1000 neprodanih stanova).
Nisam se nimalo izradio u konstataciji, nego si izgleda ti mene pogreshno razumio. To sudim po to me sto si vishe manje potvrdio sve o chemu ja pricham.
Prvo nigdje nisam rekao da je BIH dio SAD-a :-) , drugo kazes da stanje ne utiche na BIH, pa ga onda sam vezes sa Balkanom i Evropom, samo ne spojish tackice do kraja... Pitanje: Zashto je sranje u Evropi i po asocijaciji - Balkanu?... Zbog SAD-a... vidish da je vezano... (da ne ulazimo u detalje kako).
Seljenje radi posla, karakteristichno za SAD, je jedan od razloga koji diktira da neko MORA prodati urgentno, jer posao ne cheka, a ne mogu se plachati dvije hipteke od jedne plate (tako lako). To je RAZLIKA na koju sam ja ukazao a ti potvrdio (da BIH nije dio SAD-a). Ja nisam rekao da je JEDINI razlog.

Dalje takodje potvrdjujes ono sto sam rekao, a to je ovo u vezi sa nesigurnosti i nemogucnosti plachanja kredita... tj. gubljenje posla. Sta je korijen ovoga? - pa vanjski uticaji na chitavu ekonomiju, indirektno i na market nekretnina. Ljude nije strah marketa i kamata nego hoche li izgubiti posao. Koji je razlog da se gubi posao, pa losha ekonomija. Zasto je losha ekonomija (ili che biti)? Kao i svugdje u svijetu, zato sto ima nedostatak likvidnosti i para da su banke voljne posuditi. A TO tjera kamatu gore. Preduzecha ne mogu posuditi pare chak ni kratkorochno da pokriju obichne dnevne operacije (nabavku, transport, plate, komunalije), drugim rijechima da "vrte biznis".

Garant sam opet ost'o nejasan :-?
ahuseino

#372 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

edvin wrote:
Mislim da imas suvise visok stav o kvaliteti zdravstva na zapadu u odnosu na Bosnu. U mnogim slucajevima je odnos i ljudskost nasih ljekara na mnogo vecem nivou nego u nekim zapadnim zemljama.A i gora ce situacija biti sto bude gora ekonomija i veca nezaposlenost. Bio sa poslovnim partnerom u SA (covjek iz zapadne Evrope), covjeku doslamuka i na akutnoj u Pofalicima ga primili za 15 min. U svojoj zemlji bi kaze ceko 5 sati na akutnoj.
Isto tako nije sigurno da ce djeca za nekih 20-30 g. htjeti da zive u tim zemljama zapadne Evrope, znam slucajeve gdje
su se djeca vratilau zemlje odakle im dolaze roditelji, mada su rodjena u tim zapadnim zemljama.
Ne mozemo suditi po nechijem iskustvu, to ne chini nikakvu statistiku, i nije nista drugo nego spekulacija.

Mozda si u pravu, nista nije sigurno; ali mislim da su brojevi povratnika i pogotovo njihove djece, drastichno manji relativno na chitav skup dijaspore.
edvin

#373 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

ahuseino wrote:
edvin wrote:

Nisam se nimalo izradio u konstataciji, nego si izgleda ti mene pogreshno razumio. To sudim po to me sto si vishe manje potvrdio sve o chemu ja pricham.
Prvo nigdje nisam rekao da je BIH dio SAD-a :-) , drugo kazes da stanje ne utiche na BIH, pa ga onda sam vezes sa Balkanom i Evropom, samo ne spojish tackice do kraja... Pitanje: Zashto je sranje u Evropi i po asocijaciji - Balkanu?... Zbog SAD-a... vidish da je vezano... (da ne ulazimo u detalje kako).
Seljenje radi posla, karakteristichno za SAD, je jedan od razloga koji diktira da neko MORA prodati urgentno, jer posao ne cheka, a ne mogu se plachati dvije hipteke od jedne plate (tako lako). To je RAZLIKA na koju sam ja ukazao a ti potvrdio (da BIH nije dio SAD-a). Ja nisam rekao da je JEDINI razlog.

Dalje takodje potvrdjujes ono sto sam rekao, a to je ovo u vezi sa nesigurnosti i nemogucnosti plachanja kredita... tj. gubljenje posla. Sta je korijen ovoga? - pa vanjski uticaji na chitavu ekonomiju, indirektno i na market nekretnina. Ljude nije strah marketa i kamata nego hoche li izgubiti posao. Koji je razlog da se gubi posao, pa losha ekonomija. Zasto je losha ekonomija (ili che biti)? Kao i svugdje u svijetu, zato sto ima nedostatak likvidnosti i para da su banke voljne posuditi. A TO tjera kamatu gore. Preduzecha ne mogu posuditi pare chak ni kratkorochno da pokriju obichne dnevne operacije (nabavku, transport, plate, komunalije), drugim rijechima da "vrte biznis".

Garant sam opet ost'o nejasan :-?
Ne znam o cemu ti pricas, i gdje nalazis da sam ja potvrdio nesto sto si ti vec izrekao. Rekao sam da stanje u SAD-u nema izravan uticaj na BiH, kao sto i nema. Ti u prethodnom postu tvrdis da cijene nekretnina u BiH ne padaju pod fluktualni uticaj (preseljavanje) pa znacajnijeg pada i nece biti. Ono sto ti ja tvrdim je da upravo to najmanje utice na rast ili pad cijena u Bosni vec faktori hipoteke i zaposljavanja. Znas li ti covjece koliko je raje u SA kupilo stanove pod hipotekom od recimo 2004 na ovamo. I koliko njih je moralo da se seli iz istih tih stanova ili zivi na rubu da bi mogli da placaju rate?
Izgleda da nemas te podatke.
I hajde sad nemoj odmah da se lozis i odgovaras kako ja potvrdjujem to sto si ti rekao, citao sam tvoje ranije postove i imas ti ineku pametnu. I mi imamo i kucu i stan u SA pa ako pocne padati vrijednost i mi ga blajzamo.
A sad,kao sto i sam rece ne bi da se upustamo u duboku raspravu uticaj SAD-a na Evropu i obratno, duga je to tema...
edvin

#374 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

ahuseino wrote:
edvin wrote:
Ne mozemo suditi po nechijem iskustvu, to ne chini nikakvu statistiku, i nije nista drugo nego spekulacija.

Mozda si u pravu, nista nije sigurno; ali mislim da su brojevi povratnika i pogotovo njihove djece, drastichno manji relativno na chitav skup dijaspore.
Spekulacija ili ne, to ti je tako. Nije sve ni na zapadu sjajno i bajno. A osnovni razlog sto je ovoliko dijaspore vani je nemogucnost zaposljavanja u BiH. Licno ne znam nikog ko bi bio vani da moze da nadje pristojan poso u BiH.
A kako se kriza bude produbljivala na zapadu i u SAD, a vjeruj mi da hoce, mislim da ce sve veci broj biti onih koji ce jedra okrenuti ka domovini.
ahuseino

#375 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

edvin wrote:
Ne znam o cemu ti pricas, i gdje nalazis da sam ja potvrdio nesto sto si ti vec izrekao. Rekao sam da stanje u SAD-u nema izravan uticaj na BiH, kao sto i nema. Ti u prethodnom postu tvrdis da cijene nekretnina u BiH ne padaju pod fluktualni uticaj (preseljavanje) pa znacajnijeg pada i nece biti. Ono sto ti ja tvrdim je da upravo to najmanje utice na rast ili pad cijena u Bosni vec faktori hipoteke i zaposljavanja. Znas li ti covjece koliko je raje u SA kupilo stanove pod hipotekom od recimo 2004 na ovamo. I koliko njih je moralo da se seli iz istih tih stanova ili zivi na rubu da bi mogli da placaju rate?
Izgleda da nemas te podatke.
I hajde sad nemoj odmah da se lozis i odgovaras kako ja potvrdjujem to sto si ti rekao, citao sam tvoje ranije postove i imas ti ineku pametnu. I mi imamo i kucu i stan u SA pa ako pocne padati vrijednost i mi ga blajzamo.
A sad,kao sto i sam rece ne bi da se upustamo u duboku raspravu uticaj SAD-a na Evropu i obratno, duga je to tema...
Nisi ti kriv, mora da imam akcenat kad pricham :P :D

... mozda ako bi detaljnije prochitao...

... sta sam napisao...

... pa bi razumio...

Haj, nebitno. Ne moramo se zaobadavat', nit' mi se da peglat'.

P.S. Ja ga kao sto rekoh prije, ne "blajzam", laufam, mlechim, fafam, jer mi ni u dzep, nit' iz dzepa. A zivi bili pa vidjeli... Cijene jesu iznenadjujuche visoke. Ali ako che ova Bosna ikad postati "normalna" drzava, boga mi che imati i "normalne" cijene.
Post Reply