PUNJENJE KLIME

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
taureg71

#351 Re: PUNJENJE KLIME

Post by taureg71 »

ElRe wrote:Da li neko zna kakva je razlika izmedju punjenja klime u Klimacentru (60 KM) i kod ostalih gdje je cijena 25 ili 30 KM?
Posto je punjenje klime jednom u 3-4 godine ne bih gledao razliku od 30 KM, bitno je da se posao dobro uradi.

e uradi to gdje je 60 km i ne misli puno...to je komplet izmjena freona plus dezinfekcija plus ulje...to se radi jednom u par godina...
ado-šampion

#352 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ado-šampion »

Jos jednom ljudi, po ko zna koji put, ne padajte na price da freon samo tako ispari. Danas haman svaka privatna kuca ima punjenje klime. :-) Auto magazini imaju reklamu pa savjetuju da se svake 2 godine servisira sto je budalastina, jer da ima uporiste i u cemu to isto bi stajalo u knjizici vozila.

Ja sam se licno peglao godinama s klimom na proslom autu, platio sam punjenja i punjenja, obicno svakog ljeta po jedno, dok jednom nisam uradio kako treba, tj. locirao kvar i popravio. Od tad evo sesta godina, klima ni habera, hladi kao prvog dana.

Fino Klima Centar, oni napune zelenu tecnost, 60 KM, dodjes nakon 15 dana, pokaze gdje pusta, platis popravak (u mom slucaju se bila probila cijev, zavarili, 50 KM), oni ponovo napune (dzaba) i zaboravis na punjenje klime. Jako je bitno ovih 15 dana, znaci mjesec max, jer ako dodjes na jesen zaboravi lociranje kvara jer kisa sapere, a oni to jako vole jer ces ponovo platiti punjenje. :) Znaci stave tecnost, vozas 15 dana i odmah kod njih.
Rugafet

#353 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Rugafet »

Optimist wrote:
ElRe wrote:Da li neko zna kakva je razlika izmedju punjenja klime u Klimacentru (60 KM) i kod ostalih gdje je cijena 25 ili 30 KM?
Posto je punjenje klime jednom u 3-4 godine ne bih gledao razliku od 30 KM, bitno je da se posao dobro uradi.
Vrlo vjerovatno da ovi prvi mijenjaju i ulje u kompresoru, dok drugi samo dodaju freon ako ga eventualno fali.
Svi servisi mijenjaju ulje prilikom punjenja klime.
amar1994

#354 Re: PUNJENJE KLIME

Post by amar1994 »

ja znam da je treba redovno palit
btw, koliko kod vas otprilike treba da pocne da kvalitetno hladi usijano auto :shock: :D
Rugafet

#355 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Rugafet »

A znas kako, ja kad mi bas bude na suncu i dobro se zapece, obavezno otvorim sva vrata barem 3 minute i tako istjeram onu najzescu vrelinu. E sad koliko vremen treba da mi unutra bude bas ugodno mozda nakon nekih desetak minuta.
ElRe

#356 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ElRe »

taureg71 wrote:

e uradi to gdje je 60 km i ne misli puno...to je komplet izmjena freona plus dezinfekcija plus ulje...to se radi jednom u par godina...
Dezinfekcija je dodatno 25 KM, a mijenjaju ulje u cijenu od 60 KM.
amar1994

#357 Re: PUNJENJE KLIME

Post by amar1994 »

Rugafet wrote:A znas kako, ja kad mi bas bude na suncu i dobro se zapece, obavezno otvorim sva vrata barem 3 minute i tako istjeram onu najzescu vrelinu. E sad koliko vremen treba da mi unutra bude bas ugodno mozda nakon nekih desetak minuta.
isto :thumbup:
jos crna boja, ljepota :-) :lol: :lol:
taureg71

#358 Re: PUNJENJE KLIME

Post by taureg71 »

ado-šampion wrote:Jos jednom ljudi, po ko zna koji put, ne padajte na price da freon samo tako ispari. Danas haman svaka privatna kuca ima punjenje klime. :-) Auto magazini imaju reklamu pa savjetuju da se svake 2 godine servisira sto je budalastina, jer da ima uporiste i u cemu to isto bi stajalo u knjizici vozila.

Ja sam se licno peglao godinama s klimom na proslom autu, platio sam punjenja i punjenja, obicno svakog ljeta po jedno, dok jednom nisam uradio kako treba, tj. locirao kvar i popravio. Od tad evo sesta godina, klima ni habera, hladi kao prvog dana.

Fino Klima Centar, oni napune zelenu tecnost, 60 KM, dodjes nakon 15 dana, pokaze gdje pusta, platis popravak (u mom slucaju se bila probila cijev, zavarili, 50 KM), oni ponovo napune (dzaba) i zaboravis na punjenje klime. Jako je bitno ovih 15 dana, znaci mjesec max, jer ako dodjes na jesen zaboravi lociranje kvara jer kisa sapere, a oni to jako vole jer ces ponovo platiti punjenje. :) Znaci stave tecnost, vozas 15 dana i odmah kod njih.

bas si sampion ko sto ti nik kaze..pa izgleda jedino si ti posisao pricu da freon ispari i da se mora puniti svake godine?<? :zjev: jasno je ako punis svake godine da ti negdje sistem "pusta", ko da si otkrio sad ameriku...ono sto treba raditi je jednom u 3-5 god komplet izmjenu freona i ulja koji podmazuje ne jeftine dijelove klima uredjaja, kao i odradi se dezinfekcija..Naravno filter klime jednom godisnje, ko puno prelazi i cesce...
taureg71

#359 Re: PUNJENJE KLIME

Post by taureg71 »

amar1994 wrote:ja znam da je treba redovno palit
btw, koliko kod vas otprilike treba da pocne da kvalitetno hladi usijano auto :shock: :D

na mom "pokojnom" pezou 308 ako je usijano pa garant da se osjeti da radi 3-5 min...
taureg71

#360 Re: PUNJENJE KLIME

Post by taureg71 »

ElRe wrote:
taureg71 wrote:

Dezinfekcija je dodatno 25 KM, a mijenjaju ulje u cijenu od 60 KM.

pa ok ja to sve placam 80 KM inace zato me i cudila cijena od 60 KM...to je korekt
ElRe

#361 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ElRe »

taureg71 wrote:

pa ok ja to sve placam 80 KM inace zato me i cudila cijena od 60 KM...to je korekt
U Klimacentru je punjenje klime 60 KM, a kod Neskovica 25 KM. Zanimalo me u cemu je caka, pa je razlika 30-35 KM.
commendatore

#362 Re: PUNJENJE KLIME

Post by commendatore »

znam da na americkim autima klime najbolje rade.... kao sto kazete od usijanog auta do hladnjace za nekih 3-5 minuta - i tako bi zaista u svakom autu klima trebala da radi inace - ne radi kako treba - to je moje misljenje.....

citao sam negdje da sevroleti i cadilaci imaju najjace klime zajedno sa tojotama i leksusima....
taureg71

#363 Re: PUNJENJE KLIME

Post by taureg71 »

commendatore wrote:znam da na americkim autima klime najbolje rade.... kao sto kazete od usijanog auta do hladnjace za nekih 3-5 minuta - i tako bi zaista u svakom autu klima trebala da radi inace - ne radi kako treba - to je moje misljenje.....

citao sam negdje da sevroleti i cadilaci imaju najjace klime zajedno sa tojotama i leksusima....
vidi bio sam u USA od istoka do zapada, tacno je to sto kazes...sve im je gigantsko, od puteva, auta ( siri medjuosovinski razmak nego kod EU ), klime ne gase i to je tacno...najbolje ti je automatik mode i stavis npr 22-23 stepena...odlicna ti je to cijena, odradi kako Bog zapovjeda, mani se tih 25-30 km :thumbup:
amar1994

#364 Re: PUNJENJE KLIME

Post by amar1994 »

ja sam se iznenadio kako na mazdi hladi u odnsu na opel astru, prvi put kad sam je upalio na °15 zaledio se ziv u autu :lol: :lol:
slazem se da je 22-°23 optimalno :thumbup:
taureg71

#365 Re: PUNJENJE KLIME

Post by taureg71 »

amar1994 wrote:ja sam se iznenadio kako na mazdi hladi u odnsu na opel astru, prvi put kad sam je upalio na °15 zaledio se ziv u autu :lol: :lol:

opste poznato da je rak rana astri klima uredjaj
amar1994

#366 Re: PUNJENJE KLIME

Post by amar1994 »

taureg71 wrote:
amar1994 wrote:ja sam se iznenadio kako na mazdi hladi u odnsu na opel astru, prvi put kad sam je upalio na °15 zaledio se ziv u autu :lol: :lol:

suti :P , zamjerit cemo se @madneru :mrgreen: :mrgreen:
taureg71

#367 Re: PUNJENJE KLIME

Post by taureg71 »

amar1994 wrote:
taureg71 wrote:

ma libu me tuki, imao Astru G 5 godina, ako vjerujes za tih 5 godina sam 2 ili cak 3x mijenjao hladnjak klime, vrlo porozni jer je konstrukcijski lose resena,...a i kada je kao radila u fullu nije to bilo bajno hladjenje...posle sam presao na pezoe, renoe, ma nebo i zemlja u svakom smislu
amar1994

#368 Re: PUNJENJE KLIME

Post by amar1994 »

taureg71 wrote:
amar1994 wrote:
taureg71 wrote:

ma libu me tuki, imao Astru G 5 godina, ako vjerujes za tih 5 godina sam 2 ili cak 3x mijenjao hladnjak klime, vrlo porozni jer je konstrukcijski lose resena,...a i kada je kao radila u fullu nije to bilo bajno hladjenje...posle sam presao na pezoe, renoe, ma nebo i zemlja u svakom smislu
ma salim se ja, ja nisam morao mijenjati hladnjak ali je sranje cisto klima :roll:
sema911s

#369 Re: PUNJENJE KLIME

Post by sema911s »

optimum je kada je vani 33-35+ a ti nahajcas 17 jos jaknu obuces,., stanes pored kake guzare dok se ona safunja, vaddis joj zivku dok puses u dlanove da ih ugrijes,., a ona bi rado usla da se malo ohladii a ti joj namignes de me mala malo ugrijj

soryy morao samm
amar1994

#370 Re: PUNJENJE KLIME

Post by amar1994 »

sema911s wrote:

optimum je kada je vani 33-35+ a ti nahajcas 17 jos jaknu obuces,., stanes pored kake guzare dok se ona safunja, vaddis joj zivku dok puses u dlanove da ih ugrijes,., a ona bi rado usla da se malo ohladii a ti joj namignes de me mala malo ugrijj

soryy morao samm
neka si :D :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#371 Re: PUNJENJE KLIME

Post by konektovan »

Ja zadnji put servis/punjenje klime radio 2011 godine, i sad puse hladno, nisam primijetio da je oslabila. Ta razlika u cijeni od 30 KM i 60 KM, za punjenje je, k'o i razlika u cijeni cokolade u konzumu i hosi, ako me razumijete :mrgreen:
ado-šampion

#372 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ado-šampion »

taureg71 wrote:
bas si sampion ko sto ti nik kaze..pa izgleda jedino si ti posisao pricu da freon ispari i da se mora puniti svake godine?<? :zjev: jasno je ako punis svake godine da ti negdje sistem "pusta", ko da si otkrio sad ameriku...ono sto treba raditi je jednom u 3-5 god komplet izmjenu freona i ulja koji podmazuje ne jeftine dijelove klima uredjaja, kao i odradi se dezinfekcija..Naravno filter klime jednom godisnje, ko puno prelazi i cesce...
Ne bi vjerovatno koliko ljudi ima da dopunjavaju svake godine. Jasno je to sve, samo sto ce se rijetko naci ko da je spreman da rijesi problem, najbolje i najlakse napuniti, 50 KM i hajmo dalje. A kad ubi vrucina vjeruj mi ne zalim 50 KM samo da se ne kuham.

Filter klime da, ali to drugo nigdje ne pise da treba, takodjer jedna od zabluda. Argumentovano mozes pobiti moju tvrdnju tako sto pokazes knjizicu bilo kojeg auta gdje pise da to treba raditi.
sema911s

#373 Re: PUNJENJE KLIME

Post by sema911s »

ako dopunjavas sistem gasom svake godine,., valjda je jednostvano zakljuciti da negdje gas pusta, curi, ,.,., i svake godine po 50-60KM,., pa sta vozite vas izadje odrzavanje kola godisnje 54,000KM,.,
Qler

#374 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Qler »

Ja 2007 kupio Fiestu, radila klima, prodao sam je jaranu, jos je kod njega, nikad nije dirao klimu, jos radi... je li je neko nekad prije radio (1999. godina) ili nije, ne znamo... Poslije nje imao Mondeo 1998 1.8 kad sam ga kupio u Klima centru mi zvarili cijev gdje je pustao gas, i 3 godine radila.. evo sad Mondeo 2005 godina, nisam dirao klimu, radi....
zilla_

#375 Re: PUNJENJE KLIME

Post by zilla_ »

U ovlaštenom škodinom servisu u sarajevu (Porše) punjenje klime je 105 KM e sad nisam pitao šta se ubraja u to.
Pošto je u Komelu i u klimacentru cijena 60 KM onda volim doplatit još 45 KM i uraditi to u ovlaštenom servisu pa ako ne urade kako treba fino na reklamaciju dok ne poprave. Kod mene ništa nije dirano 6 godina, i dalje puše ali imam osjećaj da je malo oslabila.
Post Reply