Eto sad sve znamo
Budizam, religija ili filozofija ?
-
Sati
#351 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ako baš nekoga zainteresuje, to je strofa iz poznatog dela Visuddhimagga (Put pročišćenja), čiji je autor Buddhaghosa, veliki theravadski komentator Pali kanona iz V veka. Citat se nalazi na strani 513, izdanja koje je objavio Pali Text Society.
Eto sad sve znamo
Eto sad sve znamo
- fatamorgana
-
Great Cornholio
#353 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Kako si mogao nešto pročitati ako nisi postojao, i kako si mogao napisati da si to pročitao ako sada ne postojišfatamorgana wrote:"Postoji patnja, ali ne i onaj ko pati.
Postoje djela, ali ne i onaj ko radi.
Postoji oslobodjenje, ali ne i onaj ko slobodan biva.
Postoji put, ali na njemu putnika nema".
Ovo sam procitao negdje kod Veljacica ali se ne sjecam gdje, divna poezija koja na slikovit nacin objasnjava
teoriju o nepostojanju bica ili anatta, pozdrav svima!
-
Sati
#354 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
To je moć iluzije. El vidiš kako je svet komplikovan. Za nepoverovati.Great Cornholio wrote:Kako si mogao nešto pročitati ako nisi postojao, i kako si mogao napisati da si to pročitao ako sada ne postojišfatamorgana wrote:"Postoji patnja, ali ne i onaj ko pati.
Ovo sam procitao negdje kod Veljacica ali se ne sjecam gdje, divna poezija koja na slikovit nacin objasnjava
A taman si mislio da si sve pokapirao
-
Great Cornholio
#355 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Koliko ja znam iluzija je pogrešno prepoznavanje, npr. kad čovjek ne vidi da je budizam osim što je filozofija takođe i religijaSati wrote:To je moć iluzije. El vidiš kako je svet komplikovan. Za nepoverovati.Great Cornholio wrote:Kako si mogao nešto pročitati ako nisi postojao, i kako si mogao napisati da si to pročitao ako sada ne postojišfatamorgana wrote:"Postoji patnja, ali ne i onaj ko pati.
A taman si mislio da si sve pokapirao
-
Sati
#356 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
U pravu si. Iluzija jeste "pogrešno prepoznavanje" 
-
Great Cornholio
#357 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Znači, istina je da biće može da ne postojiSati wrote:U pravu si. Iluzija jeste "pogrešno prepoznavanje"
- cartman
#358 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Zavisi o kojem nivou postojanja govorisGreat Cornholio wrote:Znači, istina je da biće može da ne postojiSati wrote:U pravu si. Iluzija jeste "pogrešno prepoznavanje"
-
Great Cornholio
#359 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nek mi neko objasni, ali ako može bez citiranja drugih, kako je moguće da neko biće može da ne postoji, i kako bilo šta može da ne postoji? Gdje prestaje logika počinje religija, i oni koji zastupaju tezu da je budizam isključivo filozofija trebali bi to znati.cartman wrote:Zavisi o kojem nivou postojanja govorisGreat Cornholio wrote:Znači, istina je da biće može da ne postojiSati wrote:U pravu si. Iluzija jeste "pogrešno prepoznavanje"
-
Great Cornholio
#360 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Postoji put, ali na njemu putnika nemaSati wrote:Nikada ne smemo smetnuti sa uma da Put nudi slobodu
samo onima koji ga zaista i praktikuju.
Mahasi Sayadaw
-
Sati
#361 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Eto, najzad ti se otvoriloGreat Cornholio wrote:Postoji put, ali na njemu putnika nema
-
Great Cornholio
#362 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Preispitaš li ponekad svoje stavove, ili si potpuno siguram u svoju nepogrešivost?Sati wrote:Eto, najzad ti se otvoriloGreat Cornholio wrote:Postoji put, ali na njemu putnika nema
-
ime_kojeg_nema
#363 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Mislim da se stih odnosi na nepostojanje neke nepromjenjive sustine kod ljudi. Dakle patnja postoji ali ona nije ja, patnja je patnja a ja sam ja iako se okrznemo u putuGreat Cornholio wrote:Kako si mogao nešto pročitati ako nisi postojao, i kako si mogao napisati da si to pročitao ako sada ne postojišfatamorgana wrote:"Postoji patnja, ali ne i onaj ko pati.
- madner
#364 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Kada tebe boli zub, da li si umislio tu patnju ili je to odraz stvarnog stanja?
-
ime_kojeg_nema
#365 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Hehmadner wrote:Kada tebe boli zub, da li si umislio tu patnju ili je to odraz stvarnog stanja?
U svakom slucaju ni pretjerano filozofiranje niti nadmudrivanje rjecima koje proizilazi iz toga i nije toliko bitno u svemu ovome. Logickim smicalicama mozes uvijek nekoga nadmudriti, ili taj neko moze nadmudriti tebe, ali poenta budizma je izvan toga. Ono sto je bitno je da ti to ucenje pomaze u prevazilazenju nezadovoljstva ili da ti daje neke smjernice u traganju za istinom ili objektivnom stvarnoscu ili kako god. Za mene naprimjer budizam nije bitan ni kao filozofija ni kao religija vec na njega gledam prvenstveno kao na primjenjenu psihologiju iz koje izvlacim upute za svakodnevni mentalni trening.
-
Great Cornholio
#366 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Patnje se mogu osloboditi jedino ako pronađem uzrok patnje i ako ga otklonim.Patnja nije iluzija, ona je produkt onoga koji pati. Potiskivanjem ili negiranjem problema nikad neću naći uzrok problema, a ako ne pronađem uzrok neću moći naći ni rješenje. Sedativ ne rješava psihički problem, on samo olakšava njegovo rješavanje. Nećemo se riješiti želje ako ju potiskujemo i ignorišemo, već ako uvidimo zbog čega se ta želja javlja. Naši loši postupci i naše loše misli su uzrok naše patnje.ime_kojeg_nema wrote:
Mislim da se stih odnosi na nepostojanje neke nepromjenjive sustine kod ljudi. Dakle patnja postoji ali ona nije ja, patnja je patnja a ja sam ja iako se okrznemo u putu. Buduci da sam svjesno bice registrujem njezino postojanje, kao i njezino nestajanje, ali bez ikakvog poistovjecivanja s njom. Kada patimo ustvari smo si to umislili
. Bolna iluzija. Nepostojanje onoga koji pati ili koji bilo sta se odnosi na to da smo u neprestanom procesu nastajanja i nestajanja te kao takvi izmicemo stvarnosti postojanja kako se to uobicajeno dozivljava. Tako istovremeno i jesmo i nismo, uvijek na granici postojanja i u stvarnosti koja nam stalno izmice pod nogama. To je moj dozivljaj toga... Inace mislim da se bolje oslanjati na dozivljaj, intuiciju, uvid, nego razumski logicno pristupati ovakvim stvarima. Makar meni vise odgovara taj pristup a vjerujem da je na kraju krajeva sve stvar toga da li mi zelimo nesto da razumijemo, da li nas to nesto pozitivno intrigira, da li osjecamo da u tome ima nesto vrijedno "cackanja". Ako osjetimo da ima onda ce nam se to razotkriti na ovaj ili onaj nacin, a ako nam je cilj opovrgavanje onda cemo isto tako dobiti i potvrdu za to. Najveci problem sa zeljama je taj sto se one ispunjavaju
Nije cilj odreći se želja, već željeti ostvarivo. Ja više volim zdravo - razumsko - logički pristup zato što se jedino tim pristupom mogu objasniti i intuicija i doživljaji:)
Činjenica je da se čovjek konstantno mijenja, ali i da se konstantno opire promjenama:)
-
Sati
#367 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Eto, lepo sam rekao: sve ti se kazalo samo od sebeGreat Cornholio wrote:Činjenica je da se čovjek konstantno mijenja, ali i da se konstantno opire promjenama:)
A sve se svodi na pitanje. Da li sam ja od pre recimo deset godina isti onaj koji sam i u ovom trenutku.
Na jednom nivou gledano, naravno da jesam.
Na drugom nivou gledano, naravno da nisam.
A Budino učenje o anatta ili nepostojanju sopstva govori o ovom drugom nivou, na kojem se u nama apsolutno sve menja. Mi smo pre jedan stalno menjajući proces, nego neki nepromenljivi entitet (recimo, duša) koji prolazi kroz vreme ili iz života u život.
-
Great Cornholio
#368 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ništa znači bez entitetaSati wrote:Eto, lepo sam rekao: sve ti se kazalo samo od sebeGreat Cornholio wrote:Činjenica je da se čovjek konstantno mijenja, ali i da se konstantno opire promjenama:)
A sve se svodi na pitanje. Da li sam ja od pre recimo deset godina isti onaj koji sam i u ovom trenutku.
Na jednom nivou gledano, naravno da jesam.
Na drugom nivou gledano, naravno da nisam.
A Budino učenje o anatta ili nepostojanju sopstva govori o ovom drugom nivou, na kojem se u nama apsolutno sve menja. Mi smo pre jedan stalno menjajući proces, nego neki nepromenljivi entitet (recimo, duša) koji prolazi kroz vreme ili iz života u život.
Ja čovjeka posmatram kao cjelinu, kao sistem u kome ništa ne može da postoji izolovano. Psiha ( duša) se pod uticajem novih iskustava mijenja ali ne na način da iz nje isčezavaju pojedini elementi, već da dolazi do reorganizacije i nadogradnje već postojećih elemenata i ugradnje potpuno novih elemenata.
Nego šta ti misliš, da li je budizam religija ili je filozofija ? Ja mislim da je i jedno i drugo.
-
Sati
#369 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ako je čovek celina, kako ne iščezavaju pojedini elementi? Pa za sedam godina se kroz metabolizam potpuno promeni i poslednja ćelija u našem telu. Ganc smo noviGreat Cornholio wrote: Ja čovjeka posmatram kao cjelinu, kao sistem u kome ništa ne može da postoji izolovano. Psiha ( duša) se pod uticajem novih iskustava mijenja ali ne na način da iz nje isčezavaju pojedini elementi, već da dolazi do reorganizacije i nadogradnje već postojećih elemenata i ugradnje potpuno novih elemenata.
Nego šta ti misliš, da li je budizam religija ili je filozofija ? Ja mislim da je i jedno i drugo.
Pitanje je li budizam filozofija ili religija je po meni irelevantno, tako da o tome ni ne razmišljam.
To bi bila samo još jedna etiketa više. Treba s efokusirati na suštinu.
Otuda je budizam za mene način življenja.
-
Great Cornholio
#370 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
To jeste tako ako posmatramo samo biološku komponentu čovjeka. Ako bi to važilo i za psihu onda bi mi pamtili samo stvari koje nisu starije od 7 godina. Kako onda objasniti činjenicu da se čovjek može prisjetiti stvari koje su starije od 7 godina. Ako se pojedini elementi gube iz ljudske psihe, kako ja mogu prepoznati osobu koju nisam vidio npr. 15 godina ?Sati wrote: Ako je čovek celina, kako ne iščezavaju pojedini elementi? Pa za sedam godina se kroz metabolizam potpuno promeni i poslednja ćelija u našem telu. Ganc smo novi![]()
Pitanje je li budizam filozofija ili religija je po meni irelevantno, tako da o tome ni ne razmišljam.
To bi bila samo još jedna etiketa više. Treba s efokusirati na suštinu.
Otuda je budizam za mene način življenja.
Tema glasi "Budizam, religija ili filozofija?" a ne "Budizam, način življenja"
-
Sati
#371 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ti si sam rekao u prethodnom postu da se ništa ne gubi,
a ja ti samo pokazujem da možda i nije tako.
Povezanost sa sadašnjošću
Često se događa da šta god da radimo, bilo da sedimo, hodamo, stojimo
ili ležimo, naš um uglavnom nije u vezi sa neposrednom stvarnošću, već
je po navici zaokupljen prošlošću ili budućnošću. Dok hodamo, mislimo
o trenutku kad ćemo stići, a kad stignemo razmišljamo o odlasku. Dok
jedemo, razmišljamo o pranju sudova, a kad krenemo da peremo sudove,
razmišljamo o gledanju televizora.
To je zaista šašav način korišćenja uma. Nismo u vezi sa sadašnjim
trenutkom, već uvek razmišljamo o nečem drugom. Previše često smo
obuzeti strepnjom i žudnjama, žalimo za prošlim i iščekujemo šta će biti
u budućnosti. I tako potpuno propuštamo kristalno jasnu
jednostavnost ovog trenutka.
B. Alan Wallce, Tibetan Buddhism from the Ground Up

a ja ti samo pokazujem da možda i nije tako.
Povezanost sa sadašnjošću
Često se događa da šta god da radimo, bilo da sedimo, hodamo, stojimo
ili ležimo, naš um uglavnom nije u vezi sa neposrednom stvarnošću, već
je po navici zaokupljen prošlošću ili budućnošću. Dok hodamo, mislimo
o trenutku kad ćemo stići, a kad stignemo razmišljamo o odlasku. Dok
jedemo, razmišljamo o pranju sudova, a kad krenemo da peremo sudove,
razmišljamo o gledanju televizora.
To je zaista šašav način korišćenja uma. Nismo u vezi sa sadašnjim
trenutkom, već uvek razmišljamo o nečem drugom. Previše često smo
obuzeti strepnjom i žudnjama, žalimo za prošlim i iščekujemo šta će biti
u budućnosti. I tako potpuno propuštamo kristalno jasnu
jednostavnost ovog trenutka.
B. Alan Wallce, Tibetan Buddhism from the Ground Up

- fatamorgana
#372 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Al se zakuhalo, nijesam ni znao sta ce se desiti kad stavih onaj citat.
E pa sad, po Budinom tumacenju ljudsko bice je spoj pet elemenata: tijelo, osjecaji, predodzbe, volja i svijest.
Slicno kao stabljici bambusa, kad se otvori ta stabljika, unutra nema srzi, tako kad se razdvoje 5 sastavnih elemenata
ljudskog bica, ne ostaje nista, anatta( ne-atman na paliju). Pozdrav svima!
E pa sad, po Budinom tumacenju ljudsko bice je spoj pet elemenata: tijelo, osjecaji, predodzbe, volja i svijest.
Slicno kao stabljici bambusa, kad se otvori ta stabljika, unutra nema srzi, tako kad se razdvoje 5 sastavnih elemenata
ljudskog bica, ne ostaje nista, anatta( ne-atman na paliju). Pozdrav svima!
-
Sati
#373 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Bogami se zakuvalo.fatamorgana wrote:Al se zakuhalo, nijesam ni znao sta ce se desiti kad stavih onaj citat.
Sad vidiš šta si napravio. Ostavio citat i zbrisao.
Pa moram da vadim kestenje iz vatre
-
Sati
#374 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Mentalna stanja
Mentalna stanja nastaju i nestaju, bilo da se radi o stanjima sreće
ili patnje, poželjinim ili nepoželjnim stanjima. Mi ih nazivamo
lokadhamma (ovozemaljske stvari), stvarima koje dominiraju srcima i
umovima živih bića u ovom svetu. Ako lokadhamme vidim jednostavno kao
elemente dhamme (onoga što jeste, stvarnosti), tada neću pretpostavljati da sam
"ja" srećan kad god "ja" oseti sreću ili da "ja" patim kad god "ja"
oseti patnju. Ne postoji ništa što bi se moglo nazvati "moja" dobrota,
ali ni "moja" rđavost. Mi uočavamo te atribute, ali oni su samo
vidovi dhamme. Svaki od njih je samo jedna od mogućnosti kroz koje se
ispoljava dhamma. Nema ničeg specijalnog u tome.
Osećanja su samo osećanja, sreća je samo sreća, patnja je samo patnja.
Samo to. Kad jednom nastane, svaka od njih i nestane. Mi nemamo sreću
i patnju, ne zanimaju nas. One su samo atributi mentalnih objekata
koji se jave -- samo to. Svaka lokadhamma se javi i nestane u skladu
sa sopstvenom logikom. Na kraju, ako ne pokazemo zanimanje za njih, ne
podržavamo ih i ne dajemo im važnost, one i prestaju da postoje.
Luang Por Liem Thitadhammo, From the Darkness to the Light

Mentalna stanja nastaju i nestaju, bilo da se radi o stanjima sreće
ili patnje, poželjinim ili nepoželjnim stanjima. Mi ih nazivamo
lokadhamma (ovozemaljske stvari), stvarima koje dominiraju srcima i
umovima živih bića u ovom svetu. Ako lokadhamme vidim jednostavno kao
elemente dhamme (onoga što jeste, stvarnosti), tada neću pretpostavljati da sam
"ja" srećan kad god "ja" oseti sreću ili da "ja" patim kad god "ja"
oseti patnju. Ne postoji ništa što bi se moglo nazvati "moja" dobrota,
ali ni "moja" rđavost. Mi uočavamo te atribute, ali oni su samo
vidovi dhamme. Svaki od njih je samo jedna od mogućnosti kroz koje se
ispoljava dhamma. Nema ničeg specijalnog u tome.
Osećanja su samo osećanja, sreća je samo sreća, patnja je samo patnja.
Samo to. Kad jednom nastane, svaka od njih i nestane. Mi nemamo sreću
i patnju, ne zanimaju nas. One su samo atributi mentalnih objekata
koji se jave -- samo to. Svaka lokadhamma se javi i nestane u skladu
sa sopstvenom logikom. Na kraju, ako ne pokazemo zanimanje za njih, ne
podržavamo ih i ne dajemo im važnost, one i prestaju da postoje.
Luang Por Liem Thitadhammo, From the Darkness to the Light

-
Great Cornholio
#375 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Teško se na ovoj temi može "zakuhati", jer za "zakuhavanje" je neophodno da obje strane ne budu ravnodušneSati wrote:Bogami se zakuvalo.fatamorgana wrote:Al se zakuhalo, nijesam ni znao sta ce se desiti kad stavih onaj citat.![]()
Sad vidiš šta si napravio. Ostavio citat i zbrisao.
Pa moram da vadim kestenje iz vatre